.
Κατηγορία Διάφορα
Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020 15:22

Segway S-POD: Ηλεκτροκίνητη, ντιζαϊνάτη... μπερζέρα

Πριν πολλά χρόνια η Segway προκάλεσε αίσθηση με το πασίγνωστο πατίνι της, το οποίο ισορροπούσε σε δύο παράλληλα διατεταγμένους τροχούς.

Η εταιρεία, εκμεταλλεύτηκε την απρόσμενη αυτή επιτυχία παρουσιάζοντας πληθώρα μοντέλων πάνω στην συγκεκριμένη πλατφόρμα, ακόμα και off-road ή στρατιωτικής χρήσης εκδόσεις είχαμε δει, ωστόσο τα οικονομικά της δεν πήγαιναν και πολύ καλά, μέχρι που το 2015, η κινεζική Ninebot, την αγόρασε.

Η Ninebot δεν είναι μια καμία τυχαία και βρίσκεται πίσω από την κατασκευή της συντριπτικής πλειοψηφίας των e-πατινιών και άλλων υπερ-ελαφρών e-οχημάτων προσωπικής μετακίνησης, συνεχίζοντας παράλληλα της παραγωγή των Segway τύπου οχημάτων. Μεταξύ άλλων η Ninebot έχει στην γκάμα της e-GoKart και μονόροδα οχήματα, ενώ πρόσφατα, αποκάλυψε και την πρόθεση της να μπει στο κόσμο των scooter και των μοτοσυκλετών, με το μοντέλο APEX, να κλέβει την παράσταση.

Και ενώ νομίζαμε ότι μπήκαν επιτέλους στον σωστό δρόμο, η πρόσφατη παρουσίαση της Segway / Ninebot στην CES του Λας Βέγκας, μας κατέστρεψε εντελώς!

Το S-POD όπως ονομάζεται το μοντέλο που φιλοξενούσαν με καμάρι στο περίπτερο της έκθεσης, είναι ουσιαστικά μια φουτουριστικής σχεδίασης πολυθρόνα, με δύο παράλληλα διατεταγμένους τροχούς στην βάση της, που ισορροπούν το όλο σύνολο μέσω γυροσκοπίων.

Κάτι σαν ένα “πολυθρονάτο” Segway, από αυτά τα κλασικά, τα παλιά που γνωρίζαμε (ειρωνεία το να χαρακτηρίζεις ως κλασικό κάτι που έχει 15 χρόνια στην παραγωγή...). Σε αντίθεση όμως με τα “παλιά” Segway που τοποθετούσαν τον αναβάτη σε όρθια θέση, η οδήγηση του S-POD δεν γίνεται με την συμμετοχή του σώματος. Αντί λοιπόν η κλίση του σώματος να ορίζεις την κατεύθυνση και την ταχύτητα του οχήματος, στο S-POD, υπάρχει ένας μοχλός στο δεξί... μπράτσο της πολυθρόνας που λαμβάνει τις εντολές.

Μπροστά για κίνηση μπροστά, δεξιά και αριστερά για εκτέλεση στροφών / αλλαγών κατεύθυνσης και πίσω για επιβράδυνση. Απλά πράγματα και χωρίς κόπο, ίσα να κουνάς το δεξί σου χέρι λιγάκι. Όσοι έχετε δει την ταινία WALL-E, θα θυμάστε κάτι αντίστοιχο ως μέσο μετακίνησης και δεν ήταν φυσικά για καλό...

Τώρα σε ότι αφορά στην τελική ταχύτητα του πράγματος, η εταιρεία ανακοινώνει ως μέγιστο τα 24 μίλια, δηλαδή τα 38+ χλμ./ώρα. Μια καρέκλα γραφείου με ενσωματωμένο μοτεράκι από χορτοκοπτικό παίζει να την πατάει κάτω στα φανάρια. Και τώρα που έγραψα φανάρια, η Segway αναφέρει ότι το S-POD προορίζεται για τις Smart πόλεις του μέλλοντος ως προσωπικό μέσο μεταφοράς.

Οκ, καλύτερα με τα πόδια... Για κερασάκι στην τούρτα έχουμε αυτό: όπως ανέφερε ο απεσταλμένος του BBC στην CES, είχαμε και την πρώτη στούκα του S-POD, με έναν δημοσιογράφο να τα μπερδεύει κάπως στον χειρισμό (έλεος...) και να σκάει πάνω στο panel του περιπτέρου της Segway, ευτυχώς, δίχως να πάθει το παραμικρό. Τραυματισμός ενώ κάθεσαι σε πολυθρόνα πάει πολύ... 

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon