.
Κατηγορία Διάφορα
Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020 18:48

Zongshen ZS850 – Οι Κινέζοι μεγάλωσαν τον κινητήρα της Norton

Με 850 δικύλινδρα κυβικά και 94 άλογα το νέο πόνημα της Zongshen δύσκολα θα περιοριστεί στα όρια της Ασίας.

Το 2017 η Norton παρουσίασε μια νέα δικύλινδρη εν σειρά πλατφόρμα κινητήρων, πρακτικά προερχόμενη από τους δύο μπροστινούς κυλίνδρους του V4 της. Το Atlas είναι το πρώτο αποτέλεσμα που προέκυψε με τον νέο κινητήρα, αλλά παράλληλα οι Άγγλοι ανακοίνωσαν πως πούλησαν τα δικαιώματα του μοτέρ και στη Zongshen εισπράττοντας ζεστό χρήμα από κάθε τέτοιο κινητήρα που θα κατασκευάζεται στην Κίνα.

Στη συνέχεια άρχισαν οι φήμες και τα σχέδια των μοτοσυκλετών που θα φτιάξει η Zongshen, ενώ λίγο πριν τις γιορτές έκαναν την εμφάνισή τους και οι πρώτες μοτοσυκλέτες: Cyclone RX6 (adventure, στην κεντρική φωτό) και RK6 (sport touring). Η στόχευση στο πατριωτάκι CF Moto - που κάνει εδώ και χρόνια με επιτυχία κάτι ανάλογο με κινητήρες που προέρχονται σχεδιαστικά από τους ανάλογους 650 της Kawasaki – είναι κάτι παραπάνω από προφανής.

Τα ακριβή πλαίσια αυτής της συμφωνίας μεταξύ των δύο εταιρείων δεν είναι λεπτομερώς γνωστά, αλλά η αρχική ιδέα που επικοινωνήθηκε ήταν πως οι Κινέζοι θα κατασκευάσουν δικές τους κόπιες χαμηλότερης απόδοσης. Αυτό λοιπόν ισχύει για τα RX6 και RK6, τα οποία αποδίδουν γύρω στους 70 ίππους, παρόμοια με τα ανάλογα CF Moto, αλλά αρκετά πιο πίσω από τα 84 του Norton Atlas.

Τώρα ωστόσο έσκασε μύτη μια νέα φιλόδοξη εξέλιξη από πλευράς Zongshen, καθώς η ειδησεογραφία της αποδίδει τα σχέδια ενός κινητήρα με δύο κυλίνδρους σε σειρά, 849 cc, 94 hp (95 ps) στις 8,500 rpm και 8.7 kg.m στις 7,000 rpm. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, πρόκειται για έναν κινητήρα που βασίζεται σε αυτόν της Norton.

zongshen zs850

Προς το παρόν δε γνωρίζουμε και πολλά περισσότερα, όπως λ.χ. τις διαστάσεις των κυλίνδρων που θα βοηθούσαν να αντιληφθούμε λίγο καλύτερα περί τίνος πρόκειται, πάντως αν αυτό το 12.21 είναι σχέση συμπίεσης, έχουμε ήδη μια υπέρβαση από το 11.5:1 των Atlas (Nomad και Ranger).

Το άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι η ίδια η φύση του κινητήρα. Στις αγορές που θεωρητικά προορίζεται θα φαντάζει με πανάκριβη superbike στα σημερινά δεδομένα των αγορών – τουλάχιστον εκτός Κίνας – ενώ το παράδειγμα της CF Moto υπονοεί πως οι εξαγωγές προς δυσμάς είναι αναπόφευκτες – αν όχι ο αρχικός στόχος.

Η λογική μας λέει πως μια σειρά μοτοσυκλετών με τον νέο δικύλινδρο κινητήρα, γονίδια Norton και “Κινέζικη” τιμή δε θα δυσκολευόταν ιδιαίτερα να βρει το κοινό της σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Αν τα δύο μοντέλα των 650 cc, μας λένε κάτι, ίσως να δούμε σύντομα δύο ανάλογα 850άρια.

use1576813867
Zongshen RK6

Πηγή

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020 19:10

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon