.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 26 Μαϊος 2021 16:25

Nawa Racer – Η επανάσταση των υπερπυκνωτών

Η Nawa Technologies σχεδιάζει μια ηλεκτρική μοτοσυκλέτα που συνδυάζει παραδοσιακές μπαταρίες με υπερπυκνωτές για να προσφέρει αμαράμιλλη αυτονομία.

Με έδρα στην πόλη Rousset στον Γαλλικό νότο, κοντά στη Μασσαλία, η Nawa Technologies έχει αναπτύξει μια τεχνολογία υπερπυκνωτών, NAWACap Power, ισχυριζόμενη πως επιτυγχάνει από 10 ως 100 φορές μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα από τα σημερινά δεδομένα.

Η τεχνολογία τους αυτή παρουσιάστηκε στην έκθεση CES 2020 σε μια πρωτότυπη μοτοσυκλέτα, ενώ τώρα το επόμενο βήμα είναι μια εφαρμοσμένη απόδειξη της δηλούμενης ικανότητας και εδώ οι Γάλλοι επέλεξαν μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Έφτιαξαν μια εντυπωσιακή ηλεκτρική μοτοσυκλέτα με hubless μετάδοση πίσω, της οποίας η ενεργειακή μονάδα είναι ένα υβρίδιο παραδοσιακής μπαταρίας λιθίου και NAWACap υπερπυκνωτή.

Το πλεονέκτημα που προσφέρει ο πυκνωτής ως μονάδα αποθήκευσης ενέργειας είναι η ταχύτατη φόρτιση και εκφόρτισή του, γεγονός που στην περίπτωση του οχήματος δημιουργεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα: μπορεί να εκμεταλλευτεί αποδοτικότερα τη φόρτιση κατά την πέδηση (regenerative braking). Η Nawa μας λέει πως υπερπυκνωτής της με χωρητικότητα 0.1 kWh ζυγίζει μόλις 10 κιλά και μπορεί να αποθηκεύσει το 80% της ενέργειας που παράγεται από το φρενάρισμα.

Αυτό έχει ως πρακτικό αποτέλεσμα ένα μεγάλο άλμα σε αυτονομία από την ίδια μπαταρία λιθίου, η οποία στο Nawa Racer είναι μια τυπική-προς-μικρή (για σπορ μοτοσυκλέτα) μονάδα 9 kWh. Με μόνη τη μπαταρία μπορεί να πετύχει αυτονομία έως 150 km, ενώ με την προσθήκη του NAWACap Power η επίδοση αυτή διπλασιάζεται.

nawa 2

Κατά τη Nawa, το υβριδικό της σύστημα μπορεί να προσφέρει επιπλέον επιλογές στους κατασκευαστές, οι οποίοι μπορούν να επιλέξουν μικρότερη μπαταρία (ως και μισή σε μέγεθος) για την ίδια αυτονομία, εναλλακτικά να διπλασιάσουν την αυτονομία της υπάρχουσας μπαταρίας τους ή να σταματήσουν σε όποιον ενδιάμεσο συνδυασμό τους εξυπηρετεί καλύτερα.

Ο δε παραλληλισμός του υπερπυκνωτή της ως “ένα τούρμπο σε θερμικό κινητήρα”, φανταζόμαστε πως δεν αποκλείεται η ενέργεια που αυτός αποθηκεύει να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ένεση ισχύος; Ενδεχομένως ναι, αν και προς το παρόν οι Γάλλοι είναι εξαιρετικά πρόθυμοι να τονίσουν τις πιο πρακτικές πτυχές του, δηλαδή μικρότερο βάρος, μεγαλύτερη αυτονομία.

Αυτά όλα βέβαια είναι αρκετά θεωρητικά ως τώρα, μα τα πλάνα της Nawa είναι πολύ απτά. Θέλει να βγάλει στην αγορά το υβριδικό πακέτο μπαταρίας-υπερπυκνωτή για όποιον κατασκευαστή επιθυμεί να το ενσωματώσει στο σχέδιό του.

Και, για να το επιδείξει καλύτερα, συνέστησε μια κοινοπραξία με άλλες εταιρείες που συνεργάζονται μαζί της στην εξέλιξη της τεχνολογίας αυτής, ώστε όλοι μαζί να χτίσουν το πρώτο λειτουργικό πρωτότυπο που θα αποδεικνύει στην πράξη όσα υπόσχεται στα χαρτιά.

nawa 3

Έτσι έχουμε τη συμμετοχή των Envisage Group UK που ανέλαβε τη σχεδίαση, Akka Technologies που αναλαμβάνει την κατασκευή μερών της μοτοσυκλέτας και του ηλεκτροκινητήρα, FAAR SAS που δουλεύει το σύστημα διαχείρισης της μπαταρίας, Pronergy που είναι αρμόδια για το ηλεκτρονικό σύστημα που θα ρυθμίζει την παροχή ενέργειας από τα δύο υποσυστήματα (μπαταρία και υπερπυκνωτής) και YSY Group που θα τρέξει την εξέλιξη και δοκιμές της μοτοσυκλέτας.

Αποτέλεσμα θα πρέπει να περιμένουμε στο τρίτο τρίμηνο του 2021, δηλαδή κάπου το Φθινόπωρο.

Για το μέλλον του Racer η Nawa είναι σαφής: δεν ενδιαφέρεται να εμπορευτεί τη μοτοσυκλέτα, απλά την επέλεξε ως μέσο για να διαφημίσει την τεχνολογία της καθώς σε αυτήν ο παράγοντας του βάρους είναι πολύ σημαντικότερος απ’ ότι σε βαρύτερα οχήματα.

Το υπό κατασκευή πρωτότυπο θα αποδίδει περίπου 100 hp, με αυτονομία που θα μπορεί να φτάσει ως τα 300 χιλιόμετρα στην πόλη με τα συνεχή σταμάτα-ξεκίνα που αναπαράγουν ενέργεια φορτίζοντας τον υπερπυκνωτή, μα δεν ακούγεται ιδιαίτερα ωφέλιμο στο ταξίδι.

Ωστόσο η τεχνολογία των υπερπυκνωτών αναπτύσσεται με ταχύτατο ρυθμό, καθώς ήδη υπάρχουν στο εμπόριο τέτοιου τύπου υβριδικές μπαταρίες με υπερπυκνωτές που προσφέρουν μεγάλη ενεργειακή χωρητικότητα για πολύ μικρό βάρος και πολλαπλάσια διάρκεια ζωής από τις συμβατικές μπαταρίες – λ.χ. οι μπαταρίες της Olife.

Επιπλέον, ένα πεδίο που ερευνάται πυρετωδώς είναι αυτό των υπερπυκνωτών γραφενίου, οι οποίοι θεωρούνται και πιθανοί αντικαταστάτες των σημερινών μπαταριών στο μέλλον.

Φαίνεται πως ίσως η λύση σε ένα δομικό διπλό πρόβλημα των ηλεκτρικών οχημάτων, αυτονομία και ανεφοδιασμό, να μην βρίσκεται στην επόμενη τεχνολογική μέρα των μπαταριών, αλλά στην αντικατάστασή τους ολοκληρωτικά.

Δείτε στη συνέχεια ένα σύντομο βίντεο με την παρουσίαση του πρωτοτύπου Nawa Racer.

Πηγή: Nawa Technologies

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 26 Μαϊος 2021 16:44

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon