.
Κατηγορία BMW
Τετάρτη, 04 Μαϊος 2022 12:10

H BMW πατεντάρισε το όνομα R12

Στα τέλη του 2021 η γερμανική εταιρεία κατοχύρωσε τα δικαιώματα του ονόματος R12 για επερχόμενο μοντέλο της.

Η κίνηση αυτή της BMW πρέπει σαφώς να προλογίζει την παρουσίαση μιας νέας μοτοσυκλέτας, καθώς η αίτηση κατοχύρωσης του ονόματος έγινε ταυτόχρονα σε Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ, Ιαπωνία και Αυστραλία, καθώς και στην ανάλογη οργάνωση (World Intellectual Property Organization) των Ηνωμένων Εθνών.

Μάλιστα η σχετική έγκριση της Ε.Ε. έχει ήδη επισημοποιηθεί από τις 17 Φεβρουαρίου 2022.

Πληροφορίες για το R12 δεν έχουμε, ωστόσο κάποια δεδομένα μπορούν να εξαχθούν, καθώς R σημαίνει δικύλινδρος boxer και το 12 εύλογα μας παραπέμπει σε έναν κυβισμό 1200 cc – ακολουθώντας την ίδια συλλογιστική με το R18 των 1800 cc.

Η λογική συνέχεια λοιπόν μας οδηγεί σε ένα cruiser μοντέλο που πιθανότατα θα παίξει τον ρόλο του “μικρού” R18. Με βάση αυτή τη συλλογιστική, ακούγεται πολύ πιο πιθανό ο κινητήρας που θα επιλεχθεί για τη δουλειά αυτή να είναι ο αεροελαιόψυκτος boxer 1170 cc των R NineT, παρά η υγρόψυκτη νέα γενιά των R1250 με τον μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων.

Αν κάτι μας διδάσκει το R18, είναι πως οι Γερμανοί δεν έδωσαν ιδιαίτερη βάση στην ιπποδύναμη για τη θηριώδη cruiser τους, εξελίσσοντας έναν τεράστιο αερόψυκτο κινητήρα που βγάζει μάτια με τη ροπή του, ικανοποιώντας την απαίτηση για κλασικό, λιτό και απέριττο στυλ, κάτι που σαφώς εξυπηρετείται καλύτερα από τον προηγούμενης γενιάς boxer των R NineT.

Όπως δε γνωρίζουμε τεχνικές πληροφορίες για τις προθέσεις των Γερμανών, ομοίως δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την παρουσίαση του R12 – εφόσον αυτή συμβεί ποτέ. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο πως σε πολλές περιπτώσεις (λ.χ. Γερμανία, ΗΠΑ) οι κατοχυρώσεις ονομάτων δεν ισχύουν για πάντα, μα για περιορισμένο χρονικό διάστημα, μετά το οποίο η χρήση του ονόματος απελευθερώνεται εφόσον δεν έχει εμφανιστεί το προϊόν που υποτίθεται πως θα το χρησιμοποιούσε.

Έτσι στη Γερμανία η κατοχύρωση της BMW θα έχει ισχύ μιας πενταετίας, δηλαδή η μοτοσυκλέτα θα πρέπει να έχει εμφανιστεί ως τις 17 Φεβρουαρίου 2027.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το όνομα R12 φέρει ιδιαίτερη ιστορική σημασία για τη BMW, καθώς επρόκειτο για μια τρίκυκλη μοτοσυκλέτα με καλάθι (sidecar) και πλαγιοβάλβιδο boxer κινητήρα που αποτελούσε βασικό όχημα του στρατού ως και τις αρχές του Β Παγκοσμίου Πολέμου, πριν αντικατασταθεί από το θρυλικό R75.

>>> Στην κεντρική φωτογραφία απεικονίζεται το BMW R18 του 2022

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon