.
Κατηγορία BMW
Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2018 10:40

BMW Motorrad – Σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων στους boxer!

 

Ντεμπούτο του νέου κινητήρα σε RT, θα ακολουθήσουν GS και R

 

Ένα μοντέλο της σειράς RT σε διαδικασία δοκιμών κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός, με ελαφρά επανασχεδιασμένο φωτιστικό σώμα μπροστά και έγχρωμη TFT οθόνη. Ωστόσο ο λόγος που δοκιμάζεται αυτή η μοτοσυκλέτα δεν είναι αυτά τα δύο νέα στοιχεία αλλά μάλλον ο κινητήρας της, ο οποίος θα αποτελέσει την νέα γενιά των boxer.

To μεγάλο νέο, πέραν από μια μικρή αύξηση του κυβισμού (στα 1250 κ.εκ. κατά πάσα πιθανότητα), είναι ο μεταβλητός χρονισμός βαλβίδων. Δηλαδή το σύστημα που επιτρέπει να μεταβάλλεται ο χρονισμός των βαλβίδων αναλόγως της περιοχής λειτουργίας του κινητήρα.

Αυτό είναι κάτι που επιτρέπει στους μηχανικούς να έχουν ροπή και “γεμάτη” λειτουργία στις χαμηλές στροφές αλλά και δύναμη ψηλά, χωρίς η μια ιδιότητα να λειτουργεί επιβαρυντικά της άλλης. Επίσης, μπορεί να επιτευχθεί και μείωση των ρύπων και αυτό είναι κάτι, που με τις Euro 5 προ των πυλών, είναι σίγουρα επιθυμητό.

Σε ότι αφορά στον τρόπο με τον οποίο η BMW θα εφαρμόσει τον μεταβλητό χρονισμό στον boxer, μάλλον δεν θα ακολουθήσει την βασισμένη στην υδραυλική πίεση φιλοσοφία της Ducati με το DVT σύστημα αλλά θα υιοθετήσει έναν μηχανικό και πιο απλό τρόπο.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο boxer δεν έχει πολλά περιθώρια επέκτασης των κεφαλών του, με την εφαρμογή πολύπλοκων συστημάτων VVT. Σε κάθε περίπτωση, τεχνολογία υπάρχει και πολλά στοιχεία μπορούν να αντληθούν από τα αυτοκίνητα της BMW, ενώ πέρα από τον χρονισμό, η BMW έχει και μακρά εμπειρία σε μια διαφορετική προσέγγιση, που θέλει να ελέγχεται το βύθισμα των βαλβίδων.   

Αναμένουμε τις εξελίξεις λοιπόν. Για την ιστορία, σύγχρονος boxer με VVT υπάρχει, απλά δεν τον φτιάχνει η BMW αλλά η alpha racing, ένας γερμανικός βελτιωτικός οίκος. Όπως θα δείτε και στο video που ακολουθεί, ένα GS με το VVT της alpha racing, έχει ένα κέρδος +20 ίππων σε μέγιστη ισχύ!


 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2018 10:40

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon