.
Κατηγορία TEXNIKA
Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2023 10:29

Και η KTM με σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων το 2024

Το νέο σύστημα της αυστριακής εταιρείας εξοπλίζει ήδη, το 1390 Superduke R.

Οι νέες προδιαγραφές ρύπων, ολοένα και αυστηρότερες και για τις μοτοσυκλέτες, έφεραν στο προσκήνιο την ανάγκη χρήση περισσότερων τεχνικών μέσων στους κινητήρες, για την επίτευξη της ισορροπίας εκπομπών/επιδόσεων που πρέπει. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, αυτό δεν αποτελούσε καν πρόβλημα. Τώρα όμως, συστήματα όπως ο μεταβλητός χρονισμός βαλβίδων, καθίστανται απαραίτητα και ήδη, αρκετές εταιρείες έχουν «παίξει» με αυτά: Ducati, Suzuki, BMW, Yamaha, Honda, για να ονοματίσουμε κάποιες μόνο από αυτές.

Η KTM, στο θηρίο της 1390 Superduke R που παρουσίασε πριν λίγο καιρό, χρησιμοποιεί ένα δικό της, νέο, σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων. Στόχοι της είναι, προφανώς, η εξασφάλιση αποδεκτής απόδοσης από τον τερατώδη LC8 κινητήρα στα χαμηλά αλλά και στα ψηλά, διατηρώντας παράλληλα τους ρύπους εκεί που πρέπει. To σύστημα θυμίζει αρκετά, αυτό της BMW (ShiftCam) στην λειτουργία, με δύο διαφορετικά έκκεντρα στους εκκεντροφόρους εισαγωγής και αλλαγή μέσω ολίσθησης της θέσης των τελευταίων.

Στις χαμηλές στροφές λειτουργίας, ο εκκεντροφόρος βρίσκεται στην θέση χρήσης του «ήπιου» εκκέντρου, για μικρότερο βύθισμα και διάρκεια ανοίγματος των βαλβίδων εισαγωγής, άρα και πιο ήπια λειτουργία του κινητήρα, με μικρότερη κατανάλωση και ανάλογη απόκριση. Όταν οι στροφές αυξηθούν και ανάλογα με το ποσοστό ανοίγματος του γκαζιού, ένα πηνίο ενεργοποιείται ηλεκτρομαγνητικά, αλλάζοντας την θέση των εκκεντροφόρων για την ενεργοποίηση του «άγριου» προφίλ. Άρα, μεγαλύτερου βυθίσματος και διάρκειας, με στόχο την αύξηση της ισχύος. Ο εκκεντροφόρος μπορεί να ολισθαίνει κατά μήκος του άξονα του μέσω οδοντωτής διαμόρφωσης, που επιτρέπουν κατά μήκος αλλά όχι κατά γωνία, σχετική κίνηση.

Η KTM χρησιμοποιεί εξαρτήματα της ETO Gruppe στο σύστημα μεταβλητού χρονισμού της, πιο συγκεκριμένα στα πηνία ενεργοποίησης του. Τα ηλεκτρονμαγνητικά σωληνοειδή του συγκεκριμένου προμηθευτή, μπορούν να ανταποκριθούν σε 22 χιλιοστά του δευτερολέπτου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, ενώ είναι τοποθετημένα στην κορυφή των καπακιών των βαλβίδων, στον νέο κινητήρα LC8 των 1.350 κ.εκ..   

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2023 10:38

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon