.
Κατηγορία TEXNIKA
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 09:26

Suzuki – Έρχεται κινητήρας με μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων, α λα... Yamaha

Στην δημοσιότητα πατέντες που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του συστήματος στα γραφεία του εργοστασίου της Suzuki.

Τα συστήματα μεταβλητού χρονισμού των βαλβίδων έφτασαν στις μοτοσυκλέτες τα τελευταία χρόνια, κατά κύριο λόγο ώστε να ικανοποιήσουν τόσο τις απαιτήσεις των προδιαγραφών ρύπων, όσο και αυτές της μεγιστοποίησης της απόδοσης. Η Suzuki είναι μία από τις μάρκες που μας επέδειξε κάτι ανάλογο και το 2017, με το πλήρως μηχανικό σύστημα μεταβλητού χρονισμού, που τοποθέτησε στο GSX-R 1000. Τώρα, νέα σχέδια πατέντας αποκαλύπτουν μια νέα εργασία της μάρκας, αρκετά διαφορετική σε εκτέλεση και προσανατολισμό.

Κοιτώντας προσεκτικά τα σχέδια, που απεικονίζουν το νέο σύστημα πάνω σε μία κεφαλή κινητήρα μοτοσυκλέτας, είναι εμφανέστατες οι ομοιότητες με το επίσης υπάρχον σύστημα VVA, της Yamaha, που χρησιμοποιείται σε κινητήρες μικρού κυβισμού. Και μας κάνει εντύπωση, το πως η Suzuki έφτιαξε ένα σύστημα που θυμίζει τόσο πολύ, αυτό μιας ανταγωνιστικής της μάρκας, εκτός και αν υπάρχει κάποιος παράγοντας που δεν δημοσιεύεται, πίσω από αυτό.

Το σύστημα λειτουργεί ως εξής: ο ένας εκκεντροφόρος επικεφαλής φέρει 3 διαφορετικά έκκεντρα, ένα για τις βαλβίδες εξαγωγής και δύο, διαφορετικού προφίλ, για τις βαλβίδες εισαγωγής. Η εναλλαγή των προφίλ γίνεται μέσω ενός μεταλλικού πείρου, που συνεργάζεται με τα «κοκοράκια» των βαλβίδων, που το καθένα ακολουθεί και διαφορετικό έκκεντρο. Όταν το σύστημα ζητήσει το «άγριο» προφίλ, ο πείρος εμπλέκει το ανάλογο κοκοράκι σε λειτουργία, έτσι ώστε οι βαλβίδες να ανοίγουν με διαφορετικό χρόνισμο και βύθισμα. Η ενεργοποίηση γίνεται μέσω ηλεκτρομαγνητικού ενεργοποιητή.

Τα σχέδια της Suzuki αποκαλύπτουν ότι το σύστημα μελετάται για δικύλινδρους εν σειρά κινητήρες, πιο συγκεκριμένα μπορεί να αφορά την μονάδα των 250 κυβικών που έχει χρησιμοποιηθεί στα GSX250R, V-Strom 250 αλλά και το GW250 Inazuma. Τα μοντέλα αυτής της σειράς έχουν «κοπεί» από την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια λόγω ρύπων, οπότε ίσως η είδηση ενσωμάτωσης συστήματος μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων, συνδέεται με την προσπάθεια επαναφοράς τους στις αγορές.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 09:35

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon