.
Κατηγορία TEXNIKA
Τρίτη, 26 Μαρτίου 2024 14:50

Yamaha – Συνεχίζει την εργασία της στο «κράνος εικονικής πραγματικότητας»

Είναι αυτό το μέλλον της χρήσης της τεχνολογίας στην μοτοσυκλέτα; Διότι... δεν είμαστε σίγουροι ότι το θέλουμε.

Τα πρώτα «έξυπνα κράνη» απασχόλησαν την επικαιρότητα της μοτοσυκλέτας πάνω από 10 χρόνια πίσω, πλέον, ενώ η Yamaha επέδειξε την δική της ιδέα κάπου στο 2015, παράλληλα με ένα concept ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας ονόματι PES2 -δείτε και την ανάλογη μας είδηση με ένα κλικ εδώ.

Η αρχική ιδέα περιελάμβανε ένα «έξυπνο» κράνος, φορτωμένο με τεχνολογία από την Sony, το οποίο... αντικαθιστούσε την ζελατίνα με μία οθόνη, η οποία μπορούσε να απεικονίσει σωρεία πληροφοριών μπροστά στα μάτια του αναβάτη. Ευτυχώς, οι ιθύνοντες κατάλαβαν ότι το να... σκεπάσεις πλήρως τα μάτια του αναβάτη, με μία αδιαφανή οθόνη αντί για μία ζελατίνα, δεν είναι και τόσο καλή ιδέα καθώς το να «κρασάρει» το λογισμικό που την ελέγχει, είναι απλώς μια πιθανότητα ακόμη, με ολέθριες συνέπειες. Πριν από λίγες ώρες, νέα σχέδια για νέες εξελίξεις στην υπόθεση ήρθαν στο φως.

Πιο συγκεκριμένα, το νέο έξυπνο κράνος θα διατηρεί άπλετη την ορατότητα του αναβάτη, αλλά θα χρησιμοποιεί τεχνολογίες HUD και μικροκάμερες στραμμένες στα ίδια τα μάτια του αναβάτη. Το σύστημα αποκτά τελικά την μορφή μιας κατασκευής που θυμίζει γυαλιά οράσεως και μπορεί να τοποθετείται σε πολλών ειδών κράνη. Οι μικροκάμερες της κατασκευής, θα εντοπίζουν το σημείο στο οποίο είναι εστιασμένα τα μάτια του αναβάτη, ενώ τα προβολικά συστήματα της κατασκευής θα απεικονίζουν τις πληροφορίες, ακριβώς στο σημείο της προσοχής του. Και αυτό, διότι η Yamaha υπολόγισε ότι το κεφάλι και τα μάτια ενός αναβάτη, αλλάζουν διαρκώς θέση, άρα οι όποιες HUD ενδείξεις πρέπει να βρίσκουν 100% τον στόχο τους κάθε φορά.

Ο τρόπος εφαρμογής της τεχνολογίας αφήνει ανοικτά και τα ενδεχόμενα, και άλλοι χρήστες κρανών να βρίσκουν χρήσιμη την HUD τεχνολογία, από ποδηλάτες έως και άλλους αθλητές, όπως λένε και τα ανάλογα ρεπορτάζ. To θέμα είναι να δούμε, αν η ιδέα μπορεί/θα φτάσει στην παραγωγή ή θα μείνει στα χαρτιά, όπως η προηγούμενη πρόταση της Yamaha, καθώς οι αναβάτες μοτοσυκλετών δεν είναι όλοι θετικοί σε αυτές τις εξελίξεις.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Μαρτίου 2024 14:56

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon