.
Κατηγορία TEXNIKA
Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2024 11:07

BMW Motorrad – Πατέντες για προβολείς με... gimbal και κάμερες σε μοτοσυκλέτες

Ένα συνδυαστικό σύστημα εμπρός προβολέα που ανοίγει την συζήτηση, σχετικά με το τι λειτουργίες μπορεί να εξυπηρετεί. 

Η BMW δεν είναι «πρωτάρα» όσον αφορά την τεχνολογία στις μοτοσυκλέτες, αλλά και στην αναζήτηση λύσεων για τον βέλτιστο φωτισμό σε οποιαδήποτε κλίση και αν έχει το όχημα. Πρώτα δείγματα μιας τέτοιας τεχνολογίας είδαμε από το K 1600 GT το 2011, ενώ και στο νέο R 1300 GS η BMW κάνει χρήση «μήτρας LED» για προσαρμογή του φωτισμού του προβολέα και υπό κλίση. Σύμφωνα με σχέδια και πληροφορίες που διέρρευσαν στα διεθνή δίκτυα, η BMW Motorrad δουλεύει και σε ένα ακόμα σύστημα, πιο «μηχανικό» αυτή την φορά.

Το νέο σύστημα έλκει την έμπνευση από τα συστήματα gimbal που ξέρουμε από τους σταθεροποιητές καμερών και κινητών τηλεφώνων, για την λήψη βίντεο -που, ότι κινήσεις και να κάνεις με το χέρι σου, η συσκευή λήψης μένει σταθερή. Στην νέα ιδέα της BMW που καταχωρείται στα αντίστοιχα σχέδια, το φωτιστικό σώμα ερδάζεται σε μια βάση τύπου gimbal με δύο ελευθερίες κινήσεων, αριστερά-δεξιά και πάνω-κάτω. Οι κινήσεις θα γίνονται από σερβομηχανισμούς, με σήματα από την μονάδα IMU της μοτοσυκλέτας και, χάρη στους δύο βαθμούς ελευθερίας, θα αντισταθμίζεται τόσο η γνωστή κλίση δεξιά-αριστερά στις στροφές, όσο και οι κλίσεις επάνω-κάτω κατά την επιτάχυνση και την επιβράδυνση.

Γιατί όμως η BMW να χρειάζεται ένα «μηχανικό» σύστημα, από την στιγμή που έχει την τεχνολογία LED Matrix στις υπηρεσίες της; Οι πατέντες κάνουν λόγο για την ενσωμάτωση και μίας κάμερας στο κινούμενο φωτιστικό σώμα και ίσως, το να παραμένει η κάμερα σταθερή, είναι σημαντικότερο από το να σταθεροποιείται το ίδιο το φωτιστικό σώμα. Δεν γνωστοποιείται ακριβώς ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης αυτής της κάμερας, αλλά τα σενάρια μιλούν για χρήση της σε νέα συστήματα υποβοήθησης, αλλά και αυτορυθμιζόμενα φωτιστικά σώματα που θα αλλάζουν δέσμη μόνα τους, ανάλογα με τις συνθήκες της κυκλοφορίας και του περιβάλλοντα φωτισμού. Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε κάτι παραπάνω και πρέπει να περιμένουμε, για νεότερες πληροφορίες...

 

Πηγή/εικόνες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2024 11:21

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon