.
Κατηγορία TEXNIKA
Τρίτη, 05 Μαρτίου 2024 10:55

Honda – Νέος αερόσακος «φύλακας άγγελος» σε σχέδια πατέντας

Στόχος η μέγιστη προστασία του αναβάτη, σαν να φορούσε γιλέκο με αερόσακο, αλλά... χωρίς να το φοράει.

Η Honda είναι προς το παρόν η μόνη εταιρεία μοτοσυκλέτας, που έχει αναπτύξει και εμπορεύεται μοντέλα με σύστημα αερόσακου και, πιο συγκεκριμένα, το Goldwing, από το 2007. Ωστόσο, η ενσωμάτωση του αερόσακου στο ίδιο το δίκυκλο, φαίνεται γρίφος για δυνατούς λύτες -αντίθετα, η χρήση εξοπλισμού αναβάτη με ενσωματωμένο αερόσακο, είναι πλέον πραγματικότητα εδώ και χρόνια. Η Honda πάντως δεν δείχνει διατεθειμένη να σταματήσει τις μελέτες της και, πριν λίγες ώρες, νέα σχέδια για την τεχνολογία κυκλοφόρησαν.

Αυτή την φορά, η μελέτη έχει να κάνει με την χρήση ενός αερόσακου ειδικού σχήματος, ο οποίος θα βρίσκεται πάνω στην μοτοσυκλέτα, καταργώντας την ανάγκη του αναβάτη να φορέσει το ανάλογο ρούχο και προσφέροντας επιπλέον ασφάλεια, αν π.χ. ο αναβάτης παρέλειψε να φορέσει τον αερόσακο του για οποιονδήποτε λόγο, ξεκινώντας την διαδρομή του. Ο εν λόγω αερόσακος θα έχει σχήμα τύπου «W» και θα βρίσκεται αποθηκευμένος στην περιοχή του ρεζερβουάρ καυσίμου της μοτοσυκλέτας, στο δικό του διαμέρισμα.

Σε περίπτωση ατυχήματος, όταν και ο αερόσακος θα είναι αναγκαίος, θα «σκάει» και θα αγκαλιάζει τον αναβάτη -λόγω σχήματος-, παραμένοντας επάνω του κατά την διάρκεια της σύγκρουσης ή της πτώσης. Παράλληλα, ο αερόσακος αυτός σχεδιάζεται να αποκολλάται από την μοτοσυκλέτα, αφού φουσκώσει, προφανώς για να προστατέψει σωστά τον αναβάτη, ο οποίος μπορεί φυσικά να έχει διαχωριστεί από την μοτοσυκλέτα κατά το ατύχημα. Έτσι, η ενεργοποίηση του αερόσακου πρέπει σε κάθε περίπτωση, να γίνεται αμέσως μόλις ανιχνευθεί το ατύχημα.

Προφανώς, δεν γνωρίζουμε ακόμη πότε ακριβώς και πως, θα εφαρμοστεί μια τέτοια ιδέα. Ωστόσο η Honda, έχει διαφημίσει εκτενώς το όραμα της για μηδενικούς θανάτους από τροχαία ατυχήματα, με δικά της οχήματα, μέχρι το 2050, οπότε κάποια στιγμή στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, μπορεί να τη δούμε να γίνεται και πράξη.  

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Μαρτίου 2024 11:08

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon