.
Κατηγορία TEXNIKA
Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024 09:48

BMW – Πατέντες για νέα ρυθμιζόμενα μαρσπιέ

Πιθανόν το νέο σύστημα θα χρησιμοποιηθεί σε μελλοντική ηλεκτρική μοτοσυκλέτα.

Η κατοχύρωση νέων τεχνολογιών πάει... σύννεφο, καθώς οι εταιρείες αναπτύσσουν νέες μοτοσυκλέτες και η ηλεκτροκίνηση εξαπλώνεται όλο και περισσότερο. Οι τελευταίες ειδήσεις αφορούν την BMW, η οποία δουλεύει πάνω σε ένα σύστημα ρυθμιζόμενων μαρσπιέ, με μία λύση τόσο απλή, που κάποιοι εύλογα θα αναρωτηθούν, πως και δεν το έχουμε δει ακόμη σε άλλες μοτοσυκλέτες.

Πως γίνεται η ρύθμιση; Απλούστατα: Τα μαρσπιέ στηρίζονται σε μία ολισθαίνουσα βάση, ενώ στο κάτω μέρος τους, μανδαλώνουν σε μία σειρά δόντια, από τα οποία απεμπλέκονται με μία απλή αναδίπλωση προς τα επάνω -όπως τα μαρσπιέ σε όλες τις μοτοσυκλέτες που γνωρίζουμε ήδη. Μόλις το μαρσπιέ απεμπλακεί από τα δόντια, μπορεί να μετακινηθεί κατά μήκος του ολισθητήρα της βάσης και να κλειδωθεί στην επιθυμητή θέση. Πλεονέκτημα αυτού του συστήματος είναι το ότι μπορεί να προσφέρει ρύθμιση είτε σε μία ευθεία γραμμή, είτε σε καμπύλη, ανάλογα με την διαμόρφωση του «αυλακιού» ολίθησης του μαρσπιέ.

Γιατί γίνεται αυτή η σύνδεση με τις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες, όμως; Πιθανότατα, επειδή η απλότητα των μαρσπιέ σε αυτή την περίπτωση -που δεν θα έχουν δηλαδή, μοχλό ταχυτήτων και πεντάλ πίσω φρένου- κάνει την εφαρμογή της ιδέας ευκολότερη. Σε αντίθετη περίπτωση, θα έπρεπε μαζί με το πεντάλ, να κινούνται και οι ποδομοχλοί, κάτι που φυσικά δεν είναι και τραγικά δυσκολότερο.  Σαν ιδέα όμως, είναι απλούστατη και αρκετά έξυπνη.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024 11:24

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon