.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 17 Μαϊος 2023 17:01

Η Σουηδία φτιάχνει τον πρώτο δρόμο που φορτίζει ηλεκτρικά οχήματα

Μια εναλλακτική μέθοδος φόρτισης οχημάτων εν κινήσει φαίνεται πως τα επόμενα χρόνια θα ευδοκιμήσει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ο αυτοκινητόδρομος Ε20 βρίσκεται σε ένα κεντρικό σημείο της νότιας Σουηδίας, ανάμεσα στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της, Στοκχόλμη, Γκέτεμποργκ και Μάλμε. Αυτός ο δρόμος σύντομα θα γίνει ο πρώτος στον κόσμο με μόνιμη υποδομή παροχής ηλεκτρικής ενέργειας για φόρτιση οχημάτων.

Καθώς ο ορίζοντας της υποχρεωτικής μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση για την Ε.Ε. (2035) πλησιάζει ταχέως, οι χώρες οφείλουν να προετοιμάσουν τις υποδομές για μια τόσο εκτενή ενεργειακή μετάλλαξη που θα επηρεάσει εκατομμύρια ιδιοκτήτες ιδιωτικών οχημάτων σε όλη την Ευρώπη.

Η σκέψη για κύκλωμα ασύρματης φόρτισης ενσωματωμένο κάτω από την άσφαλτο του δρόμου δεν είναι νέα και προφανώς στοχεύει στο να υποστηρίξει συμπληρωματικά την κλασική διαδικασία φόρτισης στο σπίτι ή σε κάποιον σχετικό σταθμό.

Φορτίζοντας το όχημα την ώρα που κινείται στο οδικό δίκτυο σημαίνει σημαντικά κέρδη σε χρόνο και ενδεχομένως σε αυτονομία, ενώ κάνει τη μετάβαση από τη βενζίνη στις μπαταρίες πιο εύπεπτη και εφικτή για πολύ κόσμο.

Το σουηδικό πλάνο βρίσκεται ακόμη σε φάση σχεδιασμού, με τους ιθύνοντες να εξετάζουν ποια μέθοδος φόρτισης εν κινήσει να υιοθετήσουν, με τις περισσότερες πιθανότητες να αφορούν την ασύρματη φόρτιση (induction). Οι άλλες εναλλακτικές περιλαμβάνουν τη φυσική επαφή του οχήματος με το δίκτυο φόρτισης, είτε με εναέριο καλώδιο αλά ελληνικό τρόλεϊ, ή μέσω παρόμοιας διάταξης που θα τοποθετείται χαμηλότερα στον δρόμο.

Το τελευταίο σχέδιο μάλιστα τέθηκε σε πειραματική εφαρμογή στη Σουηδία το 2018 σε έναν δρόμο μήκους 2 χιλιομέτρων της Στοκχόλμης, με μια ράγα στο επίπεδο του δρόμου και βραχίονες που τοποθετήθηκαν σε ηλεκτρικά φορτηγά για να έχουν μόνιμη παροχή ενέργειας ενόσω κινούνται.

Οι μελέτες που διεξήγαγε στο μεταξύ η σουηδική υπηρεσία Trafikverket έδειξαν πως ο συνδυασμός αυτής της μεθόδου και της παραδοσιακής φόρτισης (σε σπίτι ή εξωτερικό σταθμό) μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του όγκου μπαταριών που χρειάζεται να κουβαλά ένα ηλεκτρικό όχημα έως και κατά 70%.

Μάλιστα στα αποτελέσματα αυτά φαίνεται πως δεν υπάρχει λόγος να εξοπλιστεί όλο το οδικό δίκτυο με κυκλώματα φόρτισης, καθώς αρκεί το 25% των δρόμων να αποκτήσουν αυτήν την ικανότητα για να δουλέψει το σύστημα αποτελεσματικά.

Προφανώς αυτό δε μπορεί να είναι μια πανάκεια για όλη τη χώρα, καθώς αναπόφευκτα κάποιοι θα ζουν πιο κοντά σε εξηλεκτρισμένους δρόμους και κάποιοι όχι, αλλά το γεγονός είναι πως η λύση μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ωφέλιμη, στη Σουηδία την πιστεύουν πολύ και δηλώνουν πως ο πρώτος αυτός δρόμος θα είναι έτοιμος ως το 2025, με άλλα 5,000 χιλιόμετρα οδικού δικτύου να ακολουθούν αμέσως μετά.

Οι Σουηδοί δεν είναι οι μόνοι που ασχολούνται με αυτή τη λύση, καθώς ανάλογες πειραματικές εφαρμογές έχουν τεθεί σε λειτουργία ή σχεδιάζονται σε Ιταλία, Αγγλία, ΗΠΑ και Ινδία, ενώ Γαλλία και Γερμανία έχουν συστήσει κοινές ομάδες εργασίας για να εξετάσουν όλες τις δυνατότητες της λύσης αυτής.

Σε πρώτη φάση φαίνεται πως είναι μια πολύ καλή ιδέα για επαγγελματικά βαριά οχήματα, όπως λεωφορεία και φορτηγά, τα οποία λόγω των πολλών χιλιομέτρων που καλύπτουν και των χρονικών περιορισμών που δεσμεύουν τις διαδρομές τους θα είναι πιο δύσκολο να αντικατασταθούν με μοντέλα μηδενικών ρύπων. Αν όμως αυτά φορτίζουν ενόσω κινούνται στον αυτοκινητόδρομο τότε αλλάζουν πολλά.

Ούτως ή άλλως αυτή η διαδικασία θα πρέπει αργά ή γρήγορα να συμπεριλάβει και τους κατασκευαστές οχημάτων ώστε να ενσωματώσουν τη δυνατότητα ασύρματης φόρτισης στα προϊόντα τους

Θα έχει πάντως ενδιαφέρον να μάθουμε αν αυτή ή τεχνολογία είναι εφαρμόσιμη σε μοτοσυκλέτες, στις οποίες συνήθως οι μπαταρίες βρίσκονται αρκετά ψηλότερα από τον δρόμο συγκριτικά με τα πατώματα αυτοκινήτων. Αν μη τι άλλο, τα δίκυκλα είναι τα πρώτα που θα ωφεληθούν από το ελάφρωμα των μπαταριών και τη διεύρυνση της αυτονομίας τους.

Πηγή: Euronews

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Μαϊος 2023 17:07

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon