.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 19 Μαϊος 2022 15:08

FEMA – Χωρίς τελωνειακές διαδικασίες η μεταφορά μοτοσυκλέτας από Αγγλία σε Ε.Ε.

Μετά από σχετική συνεννόηση της FEMA και των αρμοδίων της Ε.Ε. δόθηκε λύση σε ένα παράγωγο πρόβλημα του Brexit.

Η επί του πρακτέου έξοδος της Αγγλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) από την 1η Ιανουαρίου 2021 αυτομάτως σήμανε την έναρξη νέων τελωνειακών διαδικασιών στα σύνορα της νησιωτικής χώρας. Συνεπεία αυτών, απρόσμενα προβλήματα προέκυψαν σε περιπτώσεις Άγγλων πολιτών που ήθελαν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη με το δίκυκλό τους φορτωμένο σε άλλο όχημα (φορτηγάκι, ρυμουλκούμενο κ.ο.κ.).

Αν και κατάσχεση ιδιωτικού δικύκλου δεν έχει καταγραφεί επίσημα από τη FEMA, τα απρόοπτα δεν έλειψαν με τελωνειακές αρχές να απειλούν να κατάσχουν το δίκυκλο, να μην επιτρέπουν την είσοδο στη χώρα ή να απαιτούν την καταβολή ΦΠΑ, γεγονός που περιπλέκεται περαιτέρω δεδομένου ότι δε μιλάμε για μια, μα για πολλές διαφορετικές χώρες που απαρτίζουν την Ε.Ε.

Καθώς αυτό σε κάποιες περιπτώσεις επηρέασε και ιδιοκτήτες κλασικών μοτοσυκλετών που τις μετέφεραν προς κάποια ευρωπαϊκή εκδήλωση, το ζήτημα έφτασε και στη σχετική ομοσπονδία κλασικών οχημάτων, FIVA.

Έτσι στήθηκε μια συνεργασία μεταξύ των FEMA, FIVA και του αγγλικού National Motorcyclists Council (NMC), συντάσσοντας μια επιστολή τον Δεκέμβριο του 2021 προς το Ευρωπαϊκό Επίτροπο Breton ζητώντας να βρεθεί μια λύση. Η απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήρθε τον Μάιο του 2022 αναφέροντας:

“Μέσα μεταφοράς που εισέρχονται προσωρινά στην Ε.Ε. και θα επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από μερικές εβδομάδες μπορούν να τύχουν προσωρινής άδειας και να δηλωθούν στο τελωνείο κατά τη διέλευση από τα σύνορα.”

Είτε το όχημα πηγαίνει σε έκθεση, σε κάποια άλλη διοργάνωση ή απλά για διακοπές, δεν απαιτούνται τελωνειακές διαδικασίες ούτε στην έξοδο ούτε στην επιστροφή. Αυτό σημαίνει πως δεν απαιτείται ούτε η συμπλήρωση εγγράφων, δεν ισχύουν διαφορετικοί κανόνες ασφάλειας και δεν οφείλεται κανένας φόρος.

Τόσο η FEMA όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνουν στους Άγγλους πολίτες που θα μεταφέρουν ιδιωτική μοτοσυκλέτα να έχουν το έγγραφο μαζί τους σε περίπτωση που θα τύχουν σε κάποιο τελωνείο που δεν είναι σχετικώς ενήμερο και, αν το πρόβλημα αποδειχθεί αξεπέραστο, να επικοινωνήσουν με την κεντρική τελωνειακή αρχή της χώρας.

Να τονίσουμε επίσης πως βάσει της φρασεολογίας της επιστολής, που μιλά για οχήματα μεταφοράς γενικώς και όχι συγκεκριμένα για δίκυκλα, αυτή η ρύθμιση λογικά ισχύει και για ιδιοκτήτες άλλων κατηγοριών ιδιωτικών οχημάτων.

Η πλήρης επιστολή της Ε.Ε. είναι διαθέσιμη εδώ.

Πηγή: FEMA

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Μαϊος 2022 15:15

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon