.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2019 15:54

Πόσο επικίνδυνα είναι τα e-πατίνια; Πρώτη επίσημη δημοσίευση γύρω από το θέμα

Η χρήση τους σε παγκόσμιο επίπεδο εξαπλώνεται και αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, ειδικά απ όταν ξεκίνησαν οι πλατφόρμες διαδικτυακής ενοικίασης τους. Ο λόγος για e-scooters, τα e-πατίνια για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις, τα οποία έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στις αρχές και στους νομοθέτες, σχετικά με την σύνταξη και την θέσπιση των κανόνων που διέπουν την κυκλοφορία τους.

Το “νέο φρούτο” στον τομέα της προσωπικής μετακίνησης, το οποίο μάλιστα εισέβαλε αιφνιδιαστικά στους δρόμους των πόλεων όλου του κόσμου, έχει αναμφίβολα τα πλεονεκτήματα του, ως μέσο για την διεκπεραίωση μικρού βεληνεκούς μετακινήσεων, από την άλλη όμως, είναι κάπως δύσκολο να κατηγοριοποιηθεί ως όχημα και να τεθούν όρια στο που και προς πρέπει να κινείται.

Είναι αρκετά γρήγορο και ικανό να προκαλέσει ατυχήματα σε πεζούς, αν περιοριστεί η κίνηση του στα πεζοδρόμια και αρκετά αργό και επισφαλές, όταν βρίσκεται στους δρόμους. Βάλτε τώρα στην εξίσωση και το γεγονός ότι πρακτικά μπορεί να το νοικιάσει ο καθένας, χωρίς ηλικιακό έλεγχο, απόδειξη ικανοτήτων (δίπλωμα) και ασφάλεια και έχετε στην διάθεση σας ένα εν δυνάμει “εκρηκτικό” μίγμα, που μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγάλα προβλήματα.

Ενώ λοιπόν ακούγονται εκατοντάδες περιστατικά με ατυχήματα σε όλο τον κόσμο, το πρώτο επίσημο στατιστικό στοιχείο για την επικινδυνότητα των e-πατινιών, μας έρχεται από την Νέα Ζηλανδία. Σύμφωνα λοιπόν με έρευνα που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο του Auckland, μελετώντας τους φακέλους τραυματιών που εισήχθησαν για άμεση χειρουργική - ορθοπεδική αποκατάσταση, μετά από τροχαία ατυχήματα στο νοσοκομείο της πόλης, στο διάστημα Οκτώβριος 2018 -  Φεβρουάριος 2019, από τις 98 περιπτώσεις σχετιζόμενες με ελαφρού τύπου οχήματα (όχι αυτοκίνητα), οι 34 αφορούσαν σε ποδήλατα, οι 23 σε e-πατίνια, οι 20 σε μοτοσυκλέτες, οι 11 σε skateboards και οι 10 σε scooter.  

Με λίγα λόγια δηλαδή τα ατυχήματα που προκλήθηκαν από τα e-πατίνια, ξεπέρασαν αυτά των μοτοσυκλετών. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν όμως και οι καταθέσεις των ιατρών, που αναφέρουν ότι τα τραύματα που αντιμετώπισαν ήταν πολύ σοβαρά και αυτό προφανώς οφείλεται στον ελλειπή προστατευτικό εξοπλισμό. Συνολικά το κόστος που προκλήθηκε από τους τραυματισμούς αυτούς, έφτασε τα 400.000 δολάρια.

Υπενθυμίζουμε ότι το Auckland είχε αναστείλει προσωρινά την ενοικίαση και κυκλοφορία των e-πατινιών, μετά από αυτή την περίοδο αυξημένων ατυχημάτων, ενώ και άλλες πόλεις αρχίζουν να παίρνουν άμεσα μέτρα, όπως το Λονδίνο, όπου η κυκλοφορία των e-πατινιών έχει απαγορευθεί τόσο στα πεζοδρόμια, όσο και στους δρόμους και επιτρέπεται μόνο σε ιδιόκτητες εκτάσεις.

Η λογική “πονάει κεφάλι κόψει κεφάλι” δεν μας βρίσκει βέβαια σύμφωνους, θα πρέπει,  όμως τα e-πατίνια να ενταχθούν άμεσα μέσα στις διατάξεις του ΚΟΚ και να υπάρχουν σαφείς οδηγίες και περιορισμοί στην χρήση τους.  

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon