.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019 17:30

Η Δανία εξετάζει την απαγόρευση νυχτερινής οδήγησης στους νέους κατόχους διπλώματος

Στα πλαίσια μιας έρευνας για την οδική ασφάλεια, προτείνεται επίσης περιορισμός στην ισχύ των αυτοκινήτων και στον αριθμό επιβατών που μπορεί να μεταφέρει ένας νέος οδηγός αυτοκινήτου.

Για όλα φταίνε οι αριθμοί. Οι μελέτες που έχει στα χέρια του το Δανέζικο υπουργείο Μεταφορών δείχνει πως οι οδηγοί αυτοκινήτων από 17 ως 19 ετών αποτελούν το 1.5% του συνολικού πληθυσμού των οδηγών, αλλά ευθύνονται για περίπου το 10% των τροχαίων ατυχημάτων. Επίσης, οι ίδιες στατιστικές λένε πως ένας στους τέσσερεις νέους οδηγούς, δηλαδή το 25%, θα έχει ένα ατύχημα στα πρώτα δύο χρόνια από τη στιγμή που θα βγάλει δίπλωμα.

Με αφορμή κυρίως τέτοιου τύπου στατιστικά στοιχεία, οι Δανοί ιθύνοντες σκέφτονται σοβαρά να εφαρμόσουν αυτό που είναι γνωστό ως Graduated Driving License (GDL), δηλαδή να εφαρμόσουν κάποια περιοριστικά μέτρα ειδικά για τους νέους οδηγούς, όπως το να μην επιτρέπεται να οδηγούν βράδυ και ως το ξημέρωμα, να υποχρεούνται να οδηγούν αυτοκίνητα με όριο ισχύος και να μη μπορούν να μεταφέρουν επιβάτες πάνω από έναν συγκεκριμένο αριθμό.

Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο να πρέπει να μεσολαβήσει κάποια εξέταση πριν περάσει από το περιοριστικό καθεστώς του νέου οδηγού σε αυτό της πλήρους ελευθερίας.

Υπάρχει και αντίλογος στη Δανία επ’ αυτού, όπως για παράδειγμα πως έτσι δε θα μπορούν να διεκδικήσουν κάποιες δουλειές που περιλαμβάνουν και χρήση αυτοκινήτου, αλλά ανάλογα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες (Αγγλία, Νέα Ζηλανδία, Σουηδία) έχουν επιφέρει μείωση στα ατυχήματα με νέους οδηγούς κι έτσι οι νομοθέτες της Δανίας έχουν αρχίσει να σκέφτονται πως προς στα κάλλη τι ΄ναι ο πόνος.

Αν και εν γένει δεν ακούγεται παράλογο το να θέλει μια χώρα να περιορίσει την πρόσβαση των νέων οδηγών σε πολύ ισχυρά οχήματα και να τους αποτρέψει απ’ το να τα χρησιμοποιούν σε πιο απαιτητικές συνθήκες (όπως η νυχτερινή οδήγηση), η όλη συζήτηση περί “δημοκρατικών ελευθεριών” και “προβλημάτων που ίσως να έχουν στη δουλειά τους” ακούγεται μάλλον γελοία σε έναν οποιονδήποτε μοτοσυκλετιστή της Ε.Ε. που πρέπει πρώτα να περάσει το δίπλωμα Α1, μετά το Α2, για να φτάσει σε ανοικτό δίπλωμα μετά από τρία-τέσσερα χρόνια τουλάχιστον.

Αλλά είπαμε, άλλα τα μεγέθη στην αγορά αυτοκινήτου, άλλα στη μοτοσυκλέτα. Ο ίδιος 18χρονος που μόλις πάρει το δίπλωμα στο χέρι μπορεί να οδηγήσει νόμιμα τη Ferrari του μπαμπά, έστω και μόνο μέρα και χωρίς επιβάτες, δε θεωρείται ικανός να χειριστεί μοτοσυκλέτα άνω των 15 ίππων. Στην ίδια δημοκρατία ισχύει αυτό, έτσι;

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon