.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2018 11:14

Ένα μνημείο για τον Mika Ahola

Επτά χρόνια από την απώλειά του

Στις 15 του Γενάρη συμπληρώνονται επτά χρόνια από τον πρόωρο θάνατο του σπουδαίου Φιλανδού πεντάκις παγκόσμιου πρωταθλητή Enduro, Mika Ahola, καθώς στη γενέτειρά του, Hämeenlinna, σε μια σεμνή τελετή αποκαλύφθηκε ένα μνημείο εις ανάμνησή του.

Ο Ahola γεννήθηκε το 1973, έφτασε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 1993 και ξεκίνησε να γράφει ιστορία ως μέλος της εθνικής ομάδας της χώρας του, συμβάλλοντας στην κατάκτηση του πρώτου International Six Days of Enduro (ISDE) από τη Φιλανδία το 1996.

Ο ίδιος πέρασε μια σειρά ετών με πρωταγωνιστικό ρόλο στο παγκόσμιο Enduro, αλλά δίχως τίτλο, τερματίζοντας διαρκώς από τέταρτος ως δεύτερος με τις TM, VOR και Husqvarna. Η ανομβρία έληξε το 2007, όταν πήρε τον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο στην Ε2, έχοντας μεταπηδήσει στη Honda από την προηγούμενη χρονιά.

OP VMK9148 Medium

Ήταν να μην κάνει την αρχή∙ τα επόμενα δύο χρόνια ο Ahola μετακόμισε στην Ε1, πάντα με Honda, όπου και πήρε άλλους δύο συνεχόμενους τίτλους. Το 2010 επέστρεψε στην Ε2 για να την πάρει και αυτή και το 2011 κατέκτησε το 5ο συνεχόμενο παγκόσμιο πρωτάθλημά του στην Ε3.

Την 1η Ιανουαρίου 2012 ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, όμως δύο εβδομάδες μετά ένας τραυματισμός σε προπόνηση στην Ισπανία του έκοψε απότομα το νήμα της ζωής.

Το μνημείο στη Hämeenlinna έχει φτιαχτεί από έναν τοπικό βράχο δύο τόνων και στήθηκε στον ίδιο χώρο που έτρεξε η τελευταία μέρα του ISDE 1996, στο σημείο ενός πολύ μεγάλου θριάμβου, καθώς εκείνη η ομάδα είχε φέρει στη Φιλανδία την πρώτη της νίκη σε ISDE, από τις επτά που ακολούθησαν, πάντα με τον Ahola ως πρωταγωνιστικό μέλος της.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2018 11:18

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon