.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017 12:08

BMW R 1200 RS Connected Ride

 

Mια πρωτότυπη μοτοσυκλέτα με την "V2V" τεχνολογία ασφάλειας του μέλλοντος 

 

Μια R 1200 RS επέλεξε η BMW ως φορέα των τελευταίας γενιάς συστημάτων ασφαλείας που σχετίζονται με την “V2V” τεχνολογία. V2V σημαίνει “Vehicle to Vehicle” επικοινωνία, δηλαδή ένα ανοιχτού κώδικά πρωτόκολλο ψηφιακής διασυνδεσιμότητας μεταξύ των οχημάτων που κινούνται στον δρόμο, σε κοντινές μεταξύ τους αποστάσεις.

Η μοτοσυκλέτα εκτέθηκε στο πρόσφατο συνέδριο της CNC (Connected Motorcycle Consortium), της σύμπραξης δηλαδή που έχουν δημιουργήσει η BMW, η Honda και η Yamaha και η οποία έχει ως αντικειμενικό σκοπό την έρευνα και την προώθηση της V2V τεχνολογίας, εφαρμοσμένη στους δύο τροχούς.

bmw connected ride 2

Η V2V “επικοινωνία” ανάμεσα στο οχήματα θα μπορούσαμε να πούμε ότι λειτουργεί όπως το Bluetooth αλλά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα φυσικά.

Όλα τα οχήματα που βρίσκονται σε ένα προκαθορισμένο εύρος εγγύτητας μεταξύ τους αναγνωρίζονται, ενώ μέσω του εξαιρετικής ακρίβειας συστήματος GPS D-GNSS, καταγράφεται η ταχύτητα και η κατεύθυνση τους σε πραγματικό χρόνο. Τα δεδομένα αυτά, που είναι φυσικά κοινά για όλα τα οχήματα που κινούνται σε κοντινές αποστάσεις μεταξύ τους, επεξεργάζονται, και σε περίπτωση που διαγνωσθεί από τα συστήματα ενδεχόμενος κίνδυνος, οι οδηγοί των ενεχόμενων οχημάτων προειδοποιούνται με ηχητικά και ακουστικά σήματα.

bmw connected ride 4
Στις πλαϊνές βαλίτσες της R 1200 RS, έχουν τοποθετηθεί όλα τα εξαρτήματα που συνθέτουν το Connected Ride σύστημα ασφαλείας. Φυσικά κατά την ευρεία παραγωγή του, το σύστημα θα έχει πολύ μικρότερο όγκο. 

Αυτό αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμο και σωτήριο, αφού όχι μόνο μπορεί να προειδοποιήσει εγκαίρως έναν οδηγό αυτοκινήτου ότι διέρχεται μια μοτοσυκλέτα από ένα “τυφλό” σημείο του οπτικού του πεδίου, αλλά πολύ περισσότερο για το ότι προσφέρει πλήρη ενημέρωση για τα τεκταινόμενα σε σημεία που είναι αδύνατη η οπτική επόπτευση. Επί παραδείγματι, οι οδηγοί μπορούν να προειδοποιηθούν για τα κινούμενα οχήματα σε δρόμο τον οποίο πρόκειται να διασχίσουν κάθετα, πολύ προτού πλησιάσουν στην διασταύρωση.

bmw connected ride 3
Μέσω μιας ξεχωριστής οθόνης στο ταμπλό, ο αναβάτης ενημερώνεται οπτικά, για τους ενδεχόμενους κινδύνους, Στην συγκεκριμένη περίπτωση, υπάρχει προειδοποίηση για κινούμενο όχημα από τα αριστέρα, στην διασταύρωη που πρόκειται να διασχίσει ο μοτοσυκλετιστής   

Όπως ήδη αναφέρθηκε, στην κοινοπράξια CNC μετέχουν, μέχρι στιγμής η BMW, η Honda και η Yamaha, με τις δύο τελευταίες, να έχουν επίσης παρουσιάσει μια Africa Twin και ένα Tracer 900 αντιστοίχως, με Connectet Ride σύστημα. 

Υπάρχει δε μια ανοικτή πρόσκληση προς όλους τους κατασκευαστές για να συμμετάσχουν και αυτοί σε αυτή την ανοικτή πλατφόρμα που αναπτύσσεται και η οποία μπορεί να μειώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το ποσοστό των ατυχημάτων με δίτροχα, “προβλέποντας” τους ενδεχόμενους κινδύνους και προειδοποιώντας για αυτούς.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017 14:43

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon