.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2023 08:11

Ducati - Δοκίμασε το σύστημα επικοινωνίας μεταξύ οχημάτων (V2V)

Η Ducati «κυνηγά» την ασφάλεια των αναβατών, εξελίσσοντας τον τρόπο με τον οποίο τα οχήματα στους δρόμους θα «επικοινωνούν» μεταξύ τους.

Το λεγόμενο σύστημα «V2V» (vehicle to vehicle) λοιπόν, βασίζεται στις μοτοσυκλέτες που επικοινωνούν ηλεκτρονικά με άλλους συμβατούς χρήστες του δρόμου, παρέχοντας προειδοποιήσεις στα όργανα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως εάν προκύψουν αόρατοι κίνδυνοι.

Τα αποκαλυπτήρια του εν λόγω συστήματος έγιναν στο Lausitzring της Γερμανίας, σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε το «Connected Motorcycle Consortium», μια διεθνής ομάδα κατασκευαστών στην οποία η Ducati εντάχθηκε το 2016, στόχος της οποίας είναι να «συμπεριλάβει τα δίτροχα οχήματα στο μέλλον της συνδεδεμένης κινητικότητας για να βελτιώσει την ασφάλεια των μοτοσυκλετιστών».

Μέσω μιας επίδειξης που περιελάμβανε ένα ειδικά εξοπλισμένο Ducati Multistrada V4 και μια Lamborghini Urus, το σύστημα παρουσιάστηκε σε τρία συγκεκριμένα σενάρια επικίνδυνου δρόμου. Τόσο η Lamborghini όσο και η Ducati ανήκουν στην Audi (μέρος του ομίλου VW) πράγμα που σημαίνει ότι το σύστημα θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε μια πολύ ευρύτερη ομάδα οχημάτων. Αυτή η κοινοπραξία περιλαμβάνει επίσης τις Porsche, Bentley, Cupra, Seat, Skoda κ.α.

duclambov2v2.jpg

Τα τρία σενάρια, ή «περιπτώσεις» αν προτιμάτε, αναγνωρίστηκαν από το CMC ως τα πιο επικίνδυνα μεταξύ μοτοσυκλετών και αυτοκινήτων, καθώς και ως τα πιο πιθανά να ωφεληθούν από την επικοινωνία μεταξύ οχημάτων.
Στο πρώτο, το «Intersection Movement Assist» («IMA») αναβοσβήνει μια προειδοποίηση στο ταμπλό ενός συμβατού αυτοκινήτου εάν πλησιάζει σε διασταύρωση δρόμου και ανιχνεύει ότι πλησιάζει μια μοτοσυκλέτα που δεν φαίνεται.

Στο δεύτερο, αναβοσβήνει μια «Προειδοποίηση Μην Περάσετε» («DNPW») στο ταμπλό της μοτοσυκλέτας, εάν ένα πιθανό αόρατο όχημα μπροστά δείχνει να στρίψει απέναντι.

Τέλος, το τρίτο σενάριο, «Left Turn Assist»/«LTA», ισχύει όταν μια μοτοσυκλέτα και ένα αυτοκίνητο πλησιάζουν σε αντίθετες κατευθύνσεις, με τον οδηγό να μπορεί να μην έχει δει τη μοτοσυκλέτα, «κόβωντας» το δρόμο. Σε αυτήν την περίπτωση, μια προειδοποίηση αναβοσβήνει στο ταμπλό της μοτοσυκλέτας.

Ο Διευθυντής Καινοτομίας Ducati, Simone Di Piazza, δήλωσε τα εξής: «Για την Ducati το θέμα της οδικής ασφάλειας είναι πραγματικά σημαντικό. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η επικοινωνία μεταξύ των οχημάτων, όταν εισαχθεί σε όλες τις μοτοσυκλέτες και τα αυτοκίνητα, θα έχει θεμελιώδη ρόλο στη μείωση του αριθμού και της σοβαρότητας των ατυχημάτων που αφορούν μοτοσυκλετιστές.»

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2023 08:21

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon