.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2021 09:54

Connected Motorcycle Consortium - Συνεχίζεται η συνεργασία κατασκευαστών για συνδεδεμένα οχήματα

Οι BMW, Honda, KTM, Suzuki, Triumph και Yamaha συνεχίζουν τη συνεργασία τους και το 2021, ως προς τη δημιουργία μοτοσυκλετών που θα συνδέονται σε πραγματικό χρόνο με τα υπόλοιπα οχήματα στον δρόμο, προειδοποιώντας οδηγούς και αναβάτες για πιθανές συγκρούσεις.

Η Κοινοπραξία για Συνδεδεμένες Μοτοσυκλέτες (CMC) ιδρύθηκε το 2016, με στόχο τη συνεργασία κατασκευαστών μοτοσυκλέτας, τους προμηθευτές εξαρτημάτων και τα ερευνητικά ιδρύματα, για να γίνουν οι μοτοσυκλέτες κομμάτι της μελλοντικής συνδεδεμένης κινητικότητας.

Μέχρι την ίδρυση της CMC οι προδιαγραφές του Συνεργατικού Έξυπνου Συστήματος Μεταφορών C-ITS (Cooperative Intelligent Transport System) για τα επιβατικά Ι.Χ. δεν λάμβανε υπόψη του τις ανάγκες της ασφάλειας αναβατών μοτοσυκλέτας σε ικανοποιητικό βαθμό.

Έτσι, ένας σημαντικός στόχος για τη CMC ήταν να καθορίσει τις πρώτες Βασικές Προδιαγραφές για τις μοτοσυκλέτες, ώστε να μπορούν σε ελεύθερη μετάφραση «να μιλούν την ίδια γλώσσα» με τα υπόλοιπα οχήματα και τις υποδομές στον δρόμο, μέσω ασύρματης επικοινωνίας.

Τώρα, η CMC δημοσίευσε τα πρώτα επίσημα έγγραφα που θα εισάγουν το C-ITS στις μοτοσυκλέτες, αποτελέσματα που μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε ΕΔΩ.

Το C-ITS έχει σχεδιαστεί ώστε να επιτρέπει στα οχήματα να επικοινωνούν το ένα με το άλλο, αλλά και με τις υποδομές τους δρόμου, και έχει ειδικά για τις μοτοσυκλέτες, μεγάλη δυναμική να αποτρέπει τροχαία ατυχήματα, πριν συμβούν.

Η ανάλυση τροχαίων ατυχημάτων έχει δείξει πως περισσότερες από τις μισές συγκρούσεις συμβαίνουν λόγω υπαιτιότητας άλλων οδηγών. Από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που προκαλούν τροχαία ατυχήματα με μοτοσυκλέτες είναι το ότι ο άλλος οδηγός δεν είδε τη μοτοσυκλέτα, ή δεν υπολόγισε καλά την απόσταση και την ταχύτητα της. Μάλιστα, η έρευνα αποκαλύπτει πως στο 72% (!) των συγκρούσεων με μοτοσυκλέτα ο οδηγός του αυτοκινήτου δεν είδε τη μοτοσυκλέτα. Το κλασικό «συγγνώμη, δεν σε είδα», που έχουμε ακούσει τόσες και τόσες φορές στον δρόμο.

Ε, αφού οι οδηγοί δεν βλέπουν τις μοτοσυκλέτες, η CMC έχει στόχο να κάνει τις μοτοσυκλέτες να «μιλούν» με τα αυτοκίνητα και τα υπόλοιπα οχήματα, με την ενσωμάτωση τους στο οικοσύστημα C-ITS, ώστε κατόπιν τα αυτοκίνητα να προειδοποιούν τους οδηγούς για μοτοσυκλέτες που βρίσκονται σε πιθανή τροχιά σύγκρουσης. Για παράδειγμα, οδηγός αυτοκινήτου ετοιμάζεται να στρίψει αριστερά, αφού περάσει το φορτηγό που έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση. Ναι, αλλά πίσω από το φορτηγό σε κοντινή απόσταση βρίσκεται μοτοσυκλέτα που δεν φαίνεται με το μάτι. Φαίνεται όμως στα όργανα του αυτοκινήτου, αφού λόγω επικοινωνίας με το C-ITS η μοτοσυκλέτα έχει στείλει τη θέση της στα παρακείμενα οχήματα! Και αυτό είναι μόνο ένα από τα δεκάδες παραδείγματα στα οποία εργάζεται η CMC για την βελτίωση της ασφάλειας των αναβατών, ενώ άλλες περιπτώσεις αφορούν στην προειδοποίηση για έργα στον δρόμο, για ακραία καιρικά φαινόμενα στην πορεία του οχήματος, για πιθανό ατύχημα μπροστά, και πολλές ακόμα προειδοποιήσεις, όπως μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Τώρα, οι προαναφερθέντες μεγάλοι κατασκευαστές μοτοσυκλέτας υπέγραψαν ανανέωση της συμφωνίας τους όσον αφορά στη CMC, με το επόμενο βήμα να ονομάζεται CMC NEXT. Με το CMC NEXT, ειδικοί θα ερευνήσουν βελτίωση των προδιαγραφών της επικοινωνίας οχημάτων, λαμβάνοντας υπόψη τους τις νέες λειτουργίες που παρέχουν οι onboard αισθητήρες σε αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες.

Ένα σημαντικό βήμα για το CMC NEXT από το 2021 και μετά είναι η συνεργασία των κατασκευαστών μοτοσυκλέτας με τη βιομηχανία αυτοκινήτου και τους κατασκευαστές άλλων οχημάτων, για καλύτερη ενσωμάτωση στρατηγικών για την ασφάλεια των αναβατών μοτοσυκλέτας στα προηγμένα συστήματα ασφαλείας των αυτοκινήτων.

Οι 6 κατασκευαστές μοτοσυκλέτας καλούν όλους τους κατασκευαστές μοτοσυκλετών και αυτοκινήτου να εισέλθουν στη συνεργασία, ώστε να μεγιστοποιηθεί η οδική ασφάλεια όλων.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2021 10:11

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon