.
Κατηγορία KTM
Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2023 21:21

Test - KTM 125 Duke 2023

Τα κάνει όλα και συμφέρει!

Από την πόλη στη δουλειά, και από την εκδρομή στην... πίστα! Η μικρή 125 Duke της KTM μας συστήνεται εκ νέου και μαζί της, περνάμε διασκεδαστικές μέρες με ασφάλεια σε κάθε είδους διαδρομή.

Της Τζο Λαδα

Έχει γίνει τα τελευταία χρόνια συνήθεια, όταν μαθαίνεις πως θα έχεις στα χέρια σου κάποια μοτοσυκλέτα της ΚΤΜ για δοκιμή ξέρεις ήδη πως θα έχεις, αν μη τι άλλο, μια μοτοσυκλέτα που θα ξεχειλίζει από ποιότητα. Ανεξαρτήτως κυβισμού. Οπότε γνώριζα πως με το 125 Duke θα είχα μεν λιγότερο γκάζι απ’ όσο θα ήθελα (και το κρατάμε αυτό με αστερίσκο), όμως η απόλαυση της οδήγησης δε θα έλειπε από την εβδομάδα που θ’ ακολουθούσε.

DSC_2460-web.jpg

Θηριάκι τσέπης

Το να μιλήσουμε για το σχεδιασμό του θα φανεί τετριμμένο, καθώς τα τελευταία χρόνια κάθε φορά που βγαίνει ένα νέο μοντέλο της ΚΤΜ μας φαίνεται πως έχουμε φτάσει την εμφανισιακή κορυφή: Σούπερ αιχμηρός σχεδιασμός που ξεκινά από τη μάσκα με τον προβολέα LED, συνεχίζεται στο τεπόζιτο και τα πλαστικά, φτάνοντας μέχρι την ουρά. Μια ενιαία, αγριεμένη διάθεση περιβάλλει το Duke που παραπέμπει σε αρπακτικό, όπως συμβαίνει και με τα μεγαλύτερα "αδέλφια" του φτάνοντας μέχρι το 1290 Super Duke  και σε προδιαθέτει για τη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας.

Κατ’ αρχάς, μικρό μου Duke, σ’ αγάπησα ήδη όταν καβάλησα τη σέλα (ύψους 830mm) και πάτησα ολόκληρο το ένα πέλμα κάτω. Το μικρό βάρος των 143 κιλών μού επιτρέπει να παίζω με το βάρος της μοτοσυκλέτας σε στάση χωρίς να προβληματίζομαι αν θα μου πέσει κάτω. Plus-plus λοιπόν για όλον αυτόν τον κόσμο που είναι κάτω του 1,65m.

Τώρα θ’ αναρωτηθεί κάποιος "τι το αγριεμένο μπορεί να μου προσφέρει ένα μικρούλι 125;". Πραγματικά, πώς ο ελαφρύς τετράχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος με ηλεκτρονικά ελεγχόμενα ψεκασμό κινητήρας με απόδοση 15 ολόκληρων ίππων μπορεί να σε καταπλήξει; Με τη "ρομποτικά" γραμμική του απόδοση, έρχομαι ν΄ απαντήσω εγώ.

Ξεκινώντας χαλαρά και χωρίς να "κρεμάει" ότι βλακεία κι αν κάνεις (πράγματι, δοκίμασα όλα τα λάθη που μπορεί να κάνει ένας νέος οδηγός, στον οποίον και απευθύνεται η μοτοσυκλέτα, (όπως, να ανεβάσω πολύ τις στροφές με πατημένο συμπλέκτη και να τον αφήσω απότομα ή να τον αφήσω νωρίς χωρίς ν’ ανεβάσω κατάλληλα τις στροφές – δε μου έσβησε πουθενά), κινείται σχεδόν ηλεκτρικά. Μόλις το ψηφιακό στροφόμετρο αγγίξει τις 6,000rpm ο κινητήρας παίρνει μια ανεπαίσθητη "ανάσα" κι αρχίζει ν’ ανεβάζει στροφές λίγο πιο γρήγορα. Μέσα στην πόλη θα κινηθώ άνετα ως τις 8,000rpm περίπου και δε θα μου χρειαστεί παραπάνω δύναμη.

DSC_2420-web.jpg

Τόσο όσο

Σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας το Duke δείχνει πως είναι "σπίτι του", καθώς στο φάσμα των 8,500-9,000 rpm, που το κοντέρ "φλερτάρει" με τα 100km/h, λίγο πάνω, λίγο κάτω γίνεται "αέρινο" και γεμάτο αυτοπεποίθηση καταπίνει τα χιλιόμετρα με τις 17άρες ζάντες του και το "μικρό" του μοτέρ.

Θυμάστε τον αστερίσκο που βάλαμε στον πρόλογο; Κάπου εδώ θα έρθει η επεξήγηση του: Δεν θα χρειαστώ περισσότερη δύναμη μέσα στην πόλη και γύρω από αυτήν. Ο κινητήρας αυτός είναι "τόσο-όσο", με μεγάλο περιθώριο διασκέδασης, και λόγω της τόσο γραμμικής του απόδοσης, προσφέρει ένα μεγάλο ποσοστό ενεργητικής ασφάλειας που λίγα 125άρια μπορούν να ισχυριστούν ότι προσφέρουν.

Επειδή εντάξει, για δοκιμή το πήραμε οπότε πρέπει και να δούμε τις δυνατότητές του (αναγκαστικά παιδιά, εμείς δεν το θέλουμε, μας… πιέζουν!) σε σύντομη διαδρομή στην εθνική οδό οι στροφές ανεβαίνουν κι ανεβαίνουν και μόλις η ψηφιακή βελόνα "φιλήσει" τις 10,050rpm το "δουκάκι" θα πιάσει τα 121km/h χωρίς να σε ενοχλεί η πλήρης απουσία προστατευτικής ζελατίνας. Και μόλις κάνεις λίγο "ψαράκι"  το κοντέρ θα δείξει μέχρι τα 126km/h στις 10,300rpm.

Όσο για την κατανάλωση; Το ρεζερβουάρ χωρητικότητας 13,4lt υπόσχεται να σου βγάλει 300 χιλιόμετρα και πράγματι, στα 4 από τα 8 νταμάκια στην οθόνη είχαμε ήδη κάνει μαζί 172 χιλιόμετρα. Οπότε, το πιστεύω.

DSC_2497-web.jpg

Honeyliftmuch?

Το "τουμπανιασμένο μικρό" της ΚΤΜ φυσικά διαθέτει το ατσάλινο πλαίσιο χωροδικτύωμα σε πορτοκαλί χρώμα, που το κάνει αναγνωρίσιμο από μακριά και το συνδέει με τις μεγαλύτερες εκδόσεις της μοτοσυκλέτας. Οπότε δε χρειάζεται να πούμε πολλά περισσότερα γι’ αυτό.

Από αναρτήσεις πώς πάμε; Το upside-down πηρούνι της WP έρχεται "Κλειδωμένο" σε ρυθμίσεις και το αμορτισέρ, πάλι της WP,  ρυθμίζεται ως προς την προφόρτιση του ελατηρίου. Είναι "βράχος". Κατ’ αρχάς, σε συνδυασμό με το υπέρ του δέοντος ποιοτικό πλαίσιο νιώθεις πως έχεις τον απόλυτο έλεγχο της μοτοσυκλέτας, "το έχεις" και "δε σε έχει". Εξηγώ με παραδείγματα: Από κακοβαλμένα μπαλώματα τυχαίου προσανατολισμού στην άσφαλτο μέχρι τυχαίο σαμάρι (από συχνή διέλευση βαρέων οχημάτων;), περνώντας με σταθερό γκάζι δεν κουνάει ΤΙΠΟΤΑ. Πέρασε και δεν άγγιξε. Μου κάνει τόσο μεγάλη εντύπωση, που βάζω σκοπό να βρω αδυναμία. Κι αποφασίζω να κάνω μια σύντομη διαδρομή μέσα στην πόλη, περνώντας ΑΠΟ ΟΛΑ τα καπάκια υπονόμων και τα μπαλώματα που θα βρω, απλά κρατώντας σταθερό το γκάζι. ΤΙΠΟΤΑ. Σοκ και δέος.

DSC_2445-web.jpg

Περιβάλλον ασφαλείας

Με δεύτερο άτομο πάνω τώρα, για να δούμε τι συμβαίνει: θα κρατήσει χαρακτήρα το Duke ή θα με βγάλει ψεύτρα; Ανεβαίνει λοιπόν ο συνεπιβάτης κι επειδή είναι αψηλός λίγο τον στενεύει η σέλα, λίγο του πέφτουν ψηλά τα μαρσπιέ. Καλά, εδώ γύρω θα πάμε, δε θα πάθει και τίποτα. Πάμε λοιπόν στο καταπληκτικό περιβάλλον πόλης για να περάσουμε (θέλουμε-δε θέλουμε αυτή τη φορά) διάφορα σαμάρια και  λακκούβες αλλά κι έναν δρόμο υπό κατασκευή με τρύπες, ναι τρύπες και χαλίκια. Σταθερό γκάζι και το ΚΤΜάκι, ωσάν μαγικό χαλί, περνά όλες τις δοκιμασίες (αλήθεια, δεν περίμενα τόσες πολλές σε μια διαδρομή 15 λεπτών) withflyingcolours!

Όσον αφορά το σύστημα πέδησης, τα φρένα βρε αδελφέ, με δίσκο διαμέτρου 320mm και τετραπίστονη ακτινική δαγκάνα μπροστά αλλά και δίσκο διαμέτρου 230mm με δαγκάνα ενός εμβόλου πίσω, όλα της θυγατρικής της Brembo, ByBre και το δικάναλο ABS 9,1 ΜΒ της Bosch με supermoto mode στο στάνταρ εξοπλισμό, μία ακόμη έννοια θα φύγει απ’ το κεφάλι σου.  Μπππππρρρρρρράααααβο…

DSC_2403-web.jpg

Θέλει τα λούσα της

Μόνο έτσι μπορώ να χαρακτηρίσω τη φοβερή TFT οθόνη 5 ιντσών που φιλοξενεί όλο τον πίνακα οργάνων, τον οποίον χειρίζεσαι εύκολα από τα κουμπιά πάνω στο τιμόνι και αριστερά, ώστε να μη χρειαστεί να βγάλεις από αυτό τα χέρια σου. Α, και αλλάζει και χρώμα από άσπρο σε μαύρο φόντο μόλις πέσει το φως, είτε αν βραδιάσει είτε αν μπεις σε τούνελ. Δεν περίμενα τέτοια πολυτέλεια σε μοτοσυκλέτα μικρού κυβισμού.

Εκτός αυτού, η ΚΤΜ έχει διάφορα "καλούδια" στους καταλόγους αξεσουάρ για το μικρό Duke, όπως προστατευτικό μανέτας φρένου, τσάντα που μπαίνει στη σέλα του συνεπιβάτη (…για όταν δεν έχεις συνεπιβάτη), βαλίτσα, ακόμα πιο designιά καθρέπτες, τελικό Acrapovic, διαφορετικά μαρσπιέ, βάση τηλεφώνου, αυτοκόλλητα για τις ζάντες... Έχεις να ψωνίσεις αν θες, δηλαδή.

DSC_2448-web.jpg

Σε ποιον/αν απευθύνεται

Είτε είσαι νέος οδηγός μοτοσυκλέτας, είτε έχεις μοτοσυκλέτα αλλά ψάχνεις "κάτι μικρό" για μέσα στην πόλη χωρίς όμως να κάνεις εκπτώσεις στην ασφάλειά σου και χωρίς να ξενερώνεις καθημερινά με ένα απλό εργαλείο μετακίνησης περιμένοντας το σαββατοκύριακο για να ξεχαρμανιάσεις, το ΚΤΜ 125 Duke είναι για σένα. Θέλεις να μετακινείσαι με ποιότητα κύλισης και ασφάλεια, με διασκεδαστικό χαρακτήρα αλλά και δυνατότητες για απίστευτα παιχνίδια; Το νέο 125 Duke το επιβεβαιώνει, καταφέρνοντας να ''γυρνάει'' ακόμη και σε μικρές πίστες καρτ με σταθερότητα, στιβαρότητα και ασφάλεια, επιβεβαιώνοντας την Ready to Race καταγωγή του. Με 5,050 euros και δίπλωμα οδήγησης Α1 μπορεί να γίνει το δικό σου θηριάκι! Και με νέο χρηματοδοτικό από την νέα αντιπροσωπεία, Πέτρος Πετρόπουλος, η απόκτησή του γίνεται ακόμη πιο εύκολα!

DSC_2453-web.jpg

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής KTM 
Μοντέλο 125 Duke 
Αντιπρόσωπος Πέτρος Πετρόπουλος
Τιμή € 5.050
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, υγρόψυκτος
Καύσιμο Αμόλυβδη βενζίνη
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 47,2 x 58
Κυβισμός (cc) 124,7
Σχέση συμπίεσης (:1) Δ.Α.
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Ανάφλεξη Ψηφιακή
Εκκίνηση μίζα
Κιβώτιο 6 σχέσεων
Συμπλέκτης Υγρός, πολύδισκος
Τελική Σχέση μετάδοσης Αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος ατσάλινο χωροδικτύωμα
Μήκος  (mm) Δ.Α.
Πλάτος  (mm) Δ.Α.
Ύψος (mm) Δ.Α.
Ελάχιστη απόσταση από έδαφος (mm) 175
Ύψος σέλας (mm) 830
Μεταξόνιο (mm) Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Γωνία κάστερ (°) 25
Ρεζερβουάρ (lt) 13,4
Βάρος (kg) 143
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά USD  WP APEX 43 διαδρομής 142mm
Πίσω WP monoshock διαδρομής 150mm
   
Τροχοί / ελαστικά Κράματος αλουμινίου / χωρίς αεροθάλαμο 
Μπροστά 110/70-17
Πίσω 150/7-17
   
Φρένα  
Μπροστά Δισκός 320mm, δαγκάνα τεσσάρων εμβόλων ακτινικής τοποθέτησης της ByBre, ABS δύο καναλιών της Bosch 9.1 MB με SuperMoto mode
Πίσω Δισκός 230mm, δαγκάνα ενός εμβόλού της ByBre, ABS δύο καναλιών της Bosch 9.1 MB με SuperMoto mode
   
Επιδόσεις  
Ιπποδύναμη εργοστασίου (hp / σ.α.λ.) 14,95/-
Ροπή εργοστασίου Nm / σ.α.λ.) 12/-
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2023 21:40

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - KTM 790 Duke (2024) Video Test Ride - KTM 790 Duke »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon