.
Κατηγορία KTM
Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2023 10:52

Test - KTM 790 Duke (2024)

Εισαγωγή στη Χειρουργική

Το αυθεντικό Νυστέρι επέστρεψε στη γκάμα των KTM Duke συνδυάζοντας ιδανικά τη χαρακτηριστική σπορ ποιότητα της φαμίλιας με ανταγωνιστική τιμή.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Το έτος 2024 σηματοδοτεί τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την πρώτη εμφάνιση του ονόματος Duke σε μοτοσυκλέτα της ΚΤΜ. Ήταν το 1994 όταν η αυστριακή εταιρεία ταρακούνησε τον κόσμο παρουσιάζοντας το 620 Duke, ένα εκπολιτισμένο supermoto για τον δρόμο που σκάρωσε ουσιαστικά μια δική του κατηγορία, οριοθετημένη από τη μοναδική του εμφάνιση και φυσικά το εκρηκτικό μονοκύλινδρο τεμπεραμέντο του.

Η εξέλιξη αυτής της οικογένειας έστριψε προς τη streetfighter κατεύθυνση το 2004, όταν η ΚΤΜ παρουσίασε το 990 Super Duke και συνέχισε στην ίδια ρότα τέσσερα χρόνια αργότερα με το 690 Duke.

Έκτοτε το Δουκάτο της ΚΤΜ πλήθυνε και μεγαλούργησε σε επίπεδα 1290 Super Duke, ενώ η κομπανία των μικρομεσαίων μονοκύλινδρων Duke άνοιξε τις πόρτες σε άφθονο νέο πελατολόγιο.

Στα τριαντάχρονα των Duke αλλάζει πάλι τη στρωμάτωση της γκάμας με νέο 990 Duke και επιστροφή του 790 Duke για να γεμίσει το κενό ως το 390.

A15A0771 web

Το στόχαστρο της ΚΤΜ είναι εμφανώς εστιασμένο στο κόστος αναζητώντας μια πλευρά της αγοράς που κοιτά επιλογές τετραψήφιας τιμής, μα από την άλλη υπάρχει μια οικογενειακή παράδοση αθλητικού χαρακτήρα που πρέπει να τιμηθεί δεόντως.

Το τελικό αποτέλεσμα, όπως προέκυψε από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ γραβατών και κρανών, γέρνει τη ζυγαριά σαφέστατα προς τη δεύτερη πλευρά, τη δική μας.

Πέραν των αναρτήσεων της WP που δεν έχουν ρυθμίσεις (πλην προφόρτισης πίσω), το 790 Duke δεν έχει πολλά να ζηλέψει από τα μεγαλύτερα αδέλφια του στα βασικά οικογενειακά χαρακτηριστικά όπως ποιότητα κατασκευής, περιφερειακά, απόδοση στην κατηγορία του.

Αυτά που πρέπει να έχει τα έχει: cornering ηλεκτρονικά, ακτινικές φρενάρες, εξαιρετικές αναρτήσεις WP. Στην ουσία αν έχει κάτι να ζηλέψει είναι τα λεύτερα 790 Duke που αποδίδουν 9.4 άλογα περισσότερα σε άλλα μέρη του κόσμου έξω από τον πνίχτη των Euro 5 - 103.3 hp (77 kW), έναντι 93.9 hp (70 kW) της ευρωπαϊκής βερσιόν.

A15A0711 web

Ο βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει traction control που, όπως και το ABS, δεν επιδέχεται ρυθμίσεων από τον αναβάτη ωστόσο προσαρμόζεται στα δεδομένα κάθε ride mode αυτομάτως. Επιπλέον υπάρχει επιλογή και πλήρους απενεργοποίησής του, ανεξάρτητα από τη επιλεγμένη mode.

To ABS είναι το γνωστό cornering Bosch 9.1 MP, όπως πάντα άριστο στα καθήκοντά του και προφανώς - για Duke - εξοπλισμένο με Supermoto mode. Φτιαγμένη για να δίνει περισσότερο έλεγχο των φρένων στον αναβάτη, η ρύθμιση αυτή απενεργοποιεί πίσω το ABS, μειώνει την ευαισθησία μπροστά, αφαιρεί την cornering ικανότητα και ακυρώνει το σύστημα ελέγχου ανύψωσης του πίσω τροχού.

Ένα ακόμη βοήθημα που διαθέτει το 790 Duke είναι το Motor Slip Regulation, ένα σύστημα που υποβοηθά τον μονόδρομο συμπλέκτη ρυθμίζοντας τo άνοιγμα του ηλεκτρονικού γκαζιού στις έντονες επιβραδύνσεις για την αποτροπή αναπηδήσεων του πίσω τροχού, ιδιαίτερα σε συνθήκες χαμηλής πρόσφυσης. Στην πράξη είναι ένα αδιόρατο μαξιλαράκι ασφαλείας που σπάνια θα αντιληφθείς και προσθέτει αξία στον βασικό εξοπλισμό.

Οι εντολές στον δικύλινδρο κινητήρα δίνονται με ηλεκτρονικό γκάζι ride-by-wire και φιλτράρονται μέσα από τέσσερεις ride modes. Οι Street, Sport και Track σερβίρουν όλη τη διαθέσιμη ισχύ του κινητήρα διαφέροντας κυρίως στην απόκριση στο γκάζι και στην επεμβατικότητα του traction control. Η Rain mode είναι η μόνη που αποδίδει μειωμένη ισχύ, ωστόσο όπως είδαμε στο δυναμόμετρο πρόκειται για πολύ μικρή διαφορά και -παραδόξως- μόνο από τις μεσαίες και πάνω.

Η διαφορά μεταξύ των Sport και Street είναι αισθητή στο χέρι κυρίως στην απόκριση γκαζιού που είναι αμεσότερη στην πρώτη και απαλότερη στη δεύτερη, η οποία είναι λίγο πιο χαλιναγωγημένη για την καθημερινότητα της πόλης. Η δε επιλογή Track εξειδικεύεται στο να τιμά τ' όνομά της λειαίνοντας την απόκριση, περιορίζοντας την επεμβατικότητα του traction control και απενεργοποιώντας τον σουζοκόφτη anti-wheelie.

dyno ktm 790 duke 2024

Στο Dynojet της Power House Engineering το πίσω λάστιχο του 790 Duke απελευθέρωσε αισίως 93.3 ίππους στις χαρτογραφήσεις πλήρους ισχύος, ποσόν τουλάχιστον αναπάντεχο απέναντι στην ονομαστική τιμή των 93.9. Αψογότατα και κάτι παραπάνω.

Όσο για την καμπύλη της Rain (με κόκκινο στο διάγραμμα), οι 88.9 hp που φτάνουν στον πίσω τροχό σχεδόν προκαλούν απορία, ενώ σε κάποιες περιοχές σε πιο χαμηλές στροφές ξεπερνά οριακά σε απόδοση τους πλήρεις χάρτες!

Αυτά αφορούν την πρώτη ανάγνωση στο χαρτί, μιας και στην πράξη η μεγάλη διαφορά αποτυπώνεται στα αισθητήρια του αναβάτη, όπου η μεταξένια απόκριση της Rain κάνει τη μοτοσυκλέτα πολύ πιο φιλική. Η αλήθεια που φωτογραφίζουν οι αριθμοί της δυναμομέτρησης είναι πως και εδώ αν ανοίξεις γερά το γκάζι πάλι θα τείνουν να μακρύνουν τα χέρια σου. Λίγο ηπιότερα από τους άλλους χάρτες, αλλά το τέντωμα είναι εγγυημένο.

Η Rain mode σε αυτή τη μοτοσυκλέτα παραμένει εξίσου εύχρηστη κι όταν δε βρέχει, συνδυάζοντας άφθονη δύναμη με ευκολότερο έλεγχο, καθώς οι αντιδράσεις σε άγαρμπες κινήσεις στη γκαζιέρα έχουν πιο προοδευτικό και λιγότερο δραματικό αποτέλεσμα.

A15A0749 web

Έχοντας ένα καλό υπόβαθρο ηλεκτρονικών βοηθημάτων το 790 Duke στέκεται καλά ως μέλος της ανώτερης τάξης των Duke και φυσικά δεν περίμενα κάτι διαφορετικό από τα δυναμικά χαρακτηριστικά του.

Η θέση οδήγησης έχει σαφή σπορ προσανατολισμό για να σε βάλει στο κλίμα από την αρχή, φορτίζοντας το μπροστινό όσο χρειάζεται για να έχεις ακριβή έλεγχο και πληροφόρηση, χωρίς πάντως να είναι "πολεμικά" κουραστική στην πολύωρη παραμονή.

Οι αναρτήσεις WP Apex είναι ωραιότατα ρυθμισμένες εργοστασιακώς για τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας: άνετες όσο δεν επηρεάζει το στρίψιμο. Τόσο το πιρούνι όσο και το αμορτισέρ διαχειρίζονται άριστα τις ικανότητές της, παροτρύνοντας την επιθετική οδήγηση στις στροφές εμπνέοντας εμπιστοσύνη.

Εκτός των αποτελεσματικότατων περιφερειακών του, το 790 Duke έχει εγγενή οικογενειακά χαρακτηριστικά που θεωρούνται πλεονεκτήματα σε σπορ κατασκευές, όπως οι μαζεμένες διαστάσεις και το χαμηλό βάρος. Η ΚΤΜ μας λέει πως ζυγίζει 174 κιλά χωρίς καύσιμο, οπότε με τα περίπου 10 κιλά που χονδρικά αναλογούν στα 14 λίτρα βενζίνης που χωρά είμαστε και πάλι μια χαρά.

Στην πράξη κάθεσαι πάνω σε ένα καλοστημένο και ολίγον αγριεμένο θηριάκι με άψογο ζύγισμα, ισχυρότατα και προοδευτικά φρένα, έτοιμο να σε τσιγκλήσει με τις εντυπωσιακά γεμάτες μεσαίες του.

Η δύναμή του είναι η φωνή της λογικής στη διασκέδαση, καθώς έχει αρκετή για να σε βγάλει βαθιά στην παρανομία, όση χρειάζεται για να ευχαριστηθείς οποιοδήποτε στροφιλίκι όσο γρήγορο κι αν είναι, μα δίχως τις υπερβολές των εκατοντάδων αλόγων που σπανιότατα θα βρεις χώρο να εξαπολύσεις.

Το βασικό χαρακτηριστικό πάντως μου μένει στο μυαλό από το 790 Duke έχει να κάνει με τη διαφημιστική καμπάνια της ΚΤΜ. "Το Νυστέρι" το αποκαλούσε το 2017 όταν είχε πρωτοπαρουσιαστεί, το ίδιο χρησιμοποιεί στην επιστροφή του και είναι ένα πραγματικά εύστοχο σλόγκαν.

A15A0708 web

Έχοντας οδηγήσει τις περισσότερες μοτοσυκλέτες αυτής της κατηγορίας, στο μυαλό μου το 790 Duke διαφοροποιείται οδηγικά από στοιχεία όπως το μπροστινό του που διαβάζει τον δρόμο με αδηφάγα λεπτομέρεια και μεταφέρει ακριβώς την πληροφορία στο χέρι όπως ελάχιστοι ανταγωνιστές του μπορούν. Γιατί το πλαίσιο και όλη του η σχεδίαση στόχευσαν στη σπορ αίσθηση και την επιταγή αυτή διεκπεραιώνουν υποδειγματικά όλα τα συνεργαζόμενα μέρη, από τις αναρτήσεις και τα φρένα ως τον ακριβέστατο έλεγχο του κινητήρα μέσω του γκαζιού.

Έχει και την αρνητική του πλευρά αυτή η κοφτερή λογική, καθώς η διαρκής και λεπτομερής πληροφόρηση μπορεί να καταστεί λίγο κουραστική όταν οδηγείς σε πιο χαλαρό ή τουριστικό ρυθμό. Δεν παραβλέπω πως δύσκολα θα δει κανείς μια τουρίστρια στο κορμί του 790 Duke, πάντως με τον δικύλινδρο να γουργουρίζει κάτω από τις 7,000 rpm διατηρώντας πολύ παράνομες ταχύτητες και τελική της τάξης των 220 km/h όλα γίνονται. Το βεληνεκές της εκδρομής είναι θέμα ορέξεων και γούστων του αναβάτη, δεν περιορίζεται από μηχανικά όρια.

Η επιστροφή του 790 Duke στην επικαιρότητα μοιάζει πολύ έξυπνη κίνηση από πλευράς ΚΤΜ, καθώς προσέθεσε στη γκάμα της μια μοτοσυκλέτα με αυτούσια τα σπορ χαρακτηριστικά της οικογένειας Duke και κατ' επέκταση της αυστριακής εταιρείας, αλλά σε τιμή που απευθύνεται σε σαφώς περισσότερο κόσμο.

Πρόκειται για μια μοτοσυκλέτα που μπορεί να εξυπηρετήσει σχεδόν παντού, όντως ευκολοδήγητη, πρακτική και φιλική για κάθε μέρα, μα πάντα έτοιμη να βγάλει δόντια αν κινηθείς λίγο πιο επιθετικά στη γκαζιέρα - ακόμη και στη Rain mode! Το στροφιλίκι είναι το αγαπημένο της πεδίο, αλλά δε θα πει όχι σε εκδρομικές διαθέσεις, ούτε και θα δυστροπήσει αν τη βάλεις σε ρομαντικά δικάβαλα σουλάτσα με μια πάνω στο κιβώτιο.

Κάνει τα πάντα με καλή οικονομία καυσίμου, τα περιφερειακά είναι όλα ποιοτικά και λειτουργικώς άψογα, από τα φώτα ως τα φρένα και η οικονομία της ΚΤΜ για να επιτευχθεί η τετραψήφια τιμή δεν έχει χαλάσει τον χαρακτήρα του Δούκα.

A15A0759 web

Στα €9,850 που ζητά τοποθετείται στο άνω ράφι της κατηγορίας του κοιτώντας στα μάτια τον premium ανταγωνισμό του, ενώ αφήνει ένα κενό λίγο μεγαλύτερο από τρία χιλιάρικα ως το 890 Duke (που γίνεται πια 990 και λογικά θα τσιμπήσει λίγο στην τιμή) ώστε να έχει ιδιαίτερο νόημα η επιλογή μεταξύ των δύο μοντέλων.

Με το 790 Duke η ΚΤΜ κοιτά προς ένα πελατολόγιο που δύσκολα θα πλησίαζε οικονομικώς στο 890 Duke μοιραία θα στρέψει τη ματιά σε ανταγωνιστικές προτάσεις, σε μια αγορά που βρίθει επιλογών, είτε από βαριά χαρτιά (Hornet 750, GSX-8S, ως και το μεγαλύτερο ΜΤ-09 είναι κοντά), ή από το νέο κινέζικο κύμα που βάζει δύσκολα σε Ευρωπαίους και Ιάπωνες κατασκευαστές με τιμές που δύσκολα μπορούν να πετύχουν.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο οι Αυστριακοί δείχνουν να έχουν πετύχει διάνα, εισάγοντας μοντέλα όπως τα νέα 790 Duke και 790 Adventure που αφήνουν μια πόρτα ανοικτή για αρκετό περισσότερο κόσμο να ντυθεί στα πορτοκαλιά. Μπορεί να μην είναι τα πιο φτηνά στις κατηγορίες τους, έχουν όμως τιμές που δεν τρομάζουν και στην πράξη είναι τόσο ΚΤΜ όσο και τα μεγαλύτερα, ισχυρότερα και ακριβότερα αδέλφια τους.

Η ισορροπία premium χαρακτήρα και προσιτής τιμής είναι ένα δύσκολο ζογκλερικό τρικ που η ΚΤΜ δείχνει να χειρίζεται προς όφελός της με μαεστρία.

A15A0691 web

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto Market

Κράνος: MT Thunder 4 SV Exeo

Τζάκετ: Nordcode Striker

Γάντια: Five RS4

Μποτάκια: Forma Cooper Camo

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής/Μοντέλο

KTM 790 Duke (2024)

Εισαγωγέας

Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ

Τιμή (€)

9,850

Εγγύηση

2 χρόνια

   

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

 

Τύπος

4T, 2Κ σε σειρά, Υ/Ψ, 2 EEK, 8 βαλβίδες

Χωρητικότητα (cc)

799

Διάμετρος x Διαδρομή (mm)

88 x 65.7

Σχέση συμπίεσης

Δ.Α.

Τροφοδοσία

Ψεκασμός Bosch

Συμπλέκτης

Υγρός, πολύδισκος, μηχανικός, μονόδρομος PASC

Τελική μετάδοση

Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα

Μέγιστη ισχύς (hp/rpm)

94 / 9,000

Μέγιστη ροπή (kg.m/rpm)

8.9 / 8,000

   

ΠΛΑΙΣΙΟ

 

Τύπος

Ατσάλινο

Διαστάσεις Μ x Π x Υ (mm)

Δ.Α.

Μεταξόνιο (mm)

Δ.Α.

Γωνία κάστερ (μοίρες)

24

Ίχνος (mm)

Δ.Α.

Ύψος σέλας (mm)

825

Απόσταση από έδαφος (mm)

186

Ρεζερβουάρ (l)

14

Βάρος (kg)

174 (χωρίς καύσιμο)

 

 

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

 

Εμπρός

Ανεστραμμένο πιρούνι WP Apex 43 mm / διαδρομή 140 mm

Πίσω

Ένα αμορτισέρ WP Apex / διαδρομή 150 mm / προφόρτιση ελατηρίου

 

 

ΦΡΕΝΑ

 

Εμπρός

Δύο δίσκοι 300 mm / ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων / Bosch 9.1 MP Cornering ABS με Supermoto mode

Πίσω

Δίσκος 240 mm / δαγκάνα 2 εμβόλων / Bosch 9.1 MP Cornering ABS με Supermoto mode

   

ΤΡΟΧΟΙ

Maxxis Supermaxx ST (tubeless)

Εμπρός

120/70-17

Πίσω

180/55-17

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2023 11:08

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – KTM 890 SMT 2023 – Αποστολή στη Σαρδηνία Test - KTM 125 Duke 2023 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon