.
Κατηγορία KTM
Δευτέρα, 08 Μαϊος 2023 07:34

Test – KTM 890 SMT 2023 – Αποστολή στη Σαρδηνία

Tου Gijs Gilis

Το remake μιας ταινίας είναι συχνά λιγότερο καλό από το πρωτότυπο. Ή αν έχετε πάει διακοπές κάπου και ξαναπάτε εκεί λίγο καιρό αργότερα, αποδεικνύεται ότι δεν είναι πια τόσο ωραία εκεί. Το νέο και συναρπαστικό έχει φύγει. Αναζητάς αυτό το ιδιαίτερο πρωτότυπο συναίσθημα, αλλά δεν το βρίσκεις τη δεύτερη φορά. Η KTM παίρνει ένα μεγάλο ρίσκο με την επανακυκλοφορία του SMT επειδή το αρχικό 990 SMT ήταν ήδη ένα τόσο υπέροχο μηχάνημα.

Έχουν καταφέρει οι Αυστριακοί να κάνουν το μέρος 2 τόσο καλό ή ακόμα καλύτερο;

Το πρώτο 990 SMT (2009-2013) έχει εξαφανιστεί από τις αντιπροσωπείες της KTM εδώ και 10 χρόνια. Ήταν μια πολύ αναγνωρίσιμη μοτοσυκλέτα που είχε την εμφάνιση, την απόδοση, την άνεση και το.. X-factor. Ένα αληθινό all-rounder που πολλοί θεωρούν ότι είναι μια από τις καλύτερες μοτοσυκλέτες που έχουν κατασκευαστεί ποτέ. Οι γνώστες μιλούν ακόμη και για μια από τις καλύτερες του sport-touring όλων των εποχών. Με άλλα λόγια, η πίεση στο νέο 890 SMT είναι μεγάλη. Η KTM χρησιμοποίησε το 890 Adventure(R) ως βάση για να ζωντανέψει το SMT. Πριν από αυτό, οι τροχοί αντικαταστάθηκαν από εκείνους των 17 ιντσών και χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικά ελατήρια προς αναζήτηση ενός καλύτερου στησίματος.

smt2.jpg

Duke ή Adventure;

Το επόμενο πράγμα που εξετάστηκε είναι ο κινητήρας. Θεωρήθηκε ότι θα μεταφερόταν το μπλοκ από το 890 Duke στο SMT, αλλά η παραλλαγή Adventure κρίθηκε πολύ πιο κατάλληλη. Ο λόγος για αυτό; Πολύ απλό; Περισσότερη ροπή στις χαμηλές στροφές. Μέχρι και τις 7.500 σ.α.λ., είναι ισχυρότερο και με μεγαλύτερη ροπή από την έκδοση Duke. Τέλος, το SMT έχει μονοκόμματη σέλα ύψους 860 mm για την εμφάνιση του supermoto και με το ρεζερβουάρ να βρίσκεται στην κανονική υψηλή θέση, σε αντίθεση με το μοντέλο Adventure. Μας επετράπη να δοκιμάσουμε το τελικό προϊόν στο όμορφο νησί της Σαρδηνίας, όπου η KTM μας επιφύλασσε μια συναρπαστική έκπληξη…

smtt890f.jpg

Η άσφαλτος δεν είναι και της καλύτερης ποιότητας στη Σαρδηνία και πρέπει να δοκιμάσεις πόσο κράτημα έχεις με το Michelin Power GP. Πολύ, όπως αποδεικνύεται. Πολύ. Το μακρύ ταξίδι της προσαρμοργής απαιτεί επίσης λίγη εξοικείωση. Βουτάει πολύ μπροστά και φαίνεται λίγο «απαλό» πίσω. Αλλά ίσως είναι νωρίς ακόμα γιατί μόλις ξεκινήσαμε. Απλά περιμένεις και ελέγχεις. Σε κάθε περίπτωση είναι καλό από άποψη άνεσης. Η ψηλή σέλα των 860 mm είναι ιδανική για το ύψος μου (1,90) και είναι ωραία και μαλακή. Η ίδια καθιστή θέση είναι με ίσια πλάτη και ευχάριστα λυγισμένα γόνατα. Έτοιμος για μια κουραστική μέρα στη σέλα, όπως πρέπει να είναι σε μια τουριστική μοτοσυκλέτα.

smt4.jpg

Είμαι πολύ λιγότερο ικανοποιημένος με την προστασία από τον αέρα. Το πολύ μικρό εργοστασιακό παρμπρίζ βρίσκεται ακριβώς πάνω από το ταμπλό TFT και σχεδόν δεν εμποδίζει τον άνεμο. Έχεις ακριβώς την αίσθηση ότι κάθεσαι σε μια γυμνή μοτοσυκλέτα. Ευτυχώς, υπάρχει προαιρετικά ένας μεσαίος και ψηλός ανεμοθώρακας - ίδιος με αυτό του Adventure. Οι βαλίτσες του Adventure δανείζονται επίσης για να παρέχουν στο SMT αποσκευές. Δυστυχώς, αυτό δεν κάνει τη μοτοσυκλέτα πιο ωραία. Και δεν είναι εκεί η ομορφιά από την αρχή. Το 990 SMT είχε μια πρωτότυπη και δική του εμφάνιση και το ίδιο ελπίζαμε, και με αυτό το νέο SMT. Τώρα μοιάζει κυρίως με ένα 890 Adventure με τροχούς 17 ιντσών. Σίγουρα λόγω του ψηλού λασπωτήρα, ο οποίος είναι επίσης πάντα λευκός και επομένως πολύ εντυπωσιακό. Παρεμπιπτόντως, δεν είστε λάτρης αυτών των εντυπωσιακών πορτοκαλί τροχών, ε; Τότε δεν έχετε τύχη, γιατί υπάρχει μόνο μία διαθέσιμη χρωματική παραλλαγή. Υπερβολικά επιθετικό.

smt3.jpg

Μετά από πάνω από μία ώρα οδήγησης, ακόμα δεν έχω συνηθίσει την κάπως περίεργη αίσθηση της ανάρτησης. Είναι όμως μόνο αυτό; Όχι, γιατί είναι κυρίως το μπροστινό φρένο που προκαλεί την ασαφή αίσθηση. Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι το δάγκωμα του είναι πολύ επιθετικό. Με την παραμικρή κίνηση της μανέτας του φρένου, το φρένο δαγκώνει αμέσως, με αποτέλεσμα η ανάρτηση να βυθίζεται πολύ δυνατά και να έχεις μια ασταθή μοτοσυκλέτα. Τώρα αυτό δεν είναι πολύ κακό όταν φρενάρεις για μια στροφή, αλλά γίνεται λιγότερο ευχάριστο όταν θέλεις να φρενάρεις… «λίγο» σε μια στροφή. Τότε το SMT γίνεται ανισόρροπο και σε «πετάει» προς τα έξω. Σε αυτή την περίπτωση, επιπρόσθετο φρενάρισμα στη στροφή πρέπει να γίνει με το πίσω φρένο, ακόμα κι αν είναι πολύ ελαφρύ. Σε αυτήν την περίπτωση, η KTM θα ανταποκριθεί όπως θα έπρεπε.

smtt890c.jpg

Ευτυχώς, οι αναρτήσεις του SMT μπορούν να ρυθμιστούν εκτενώς και πήγαμε σε μια σπορ, επομένως πιο σκληρή ρύθμιση. Το αποτέλεσμα ήταν ένας κόσμος διαφορετικός. Όχι μόνο το SMT ήταν τώρα πολύ πιο σφιχτό και πιο σπορ, αλλά και η βύθιση είχε ουσιαστικά εξαλειφθεί. Για να οδηγείτε με γρήγορο ρυθμό σε αυτούς τους τύπους δρόμων, αυτή είναι μια πολύ καλύτερη ρύθμιση. Αυτό που ακόμα δεν έσβησε ήταν το επιθετικό μπροστινό φρένο. Και δυστυχώς έμεινε έτσι όλη μέρα.
Και ξαφνικά… μια ανάβαση σε λόφο!

smtt890g.jpg

Μόλις φτάσαμε ψηλά στα βουνά, η KTM μας είχε ετοιμάσει μια πραγματική ανάβαση. Όσον αφορά τον τρόπο οδήγησης, επιλέξαμε την Street. Επιπλέον, ο δικύλινδρος κινητήρας αντιδρά πιο ήρεμα και μπορείς θεωρητικά να οδηγείς πιο ομαλά. Η λειτουργία Sport σίγουρα είναι πιο άμεση, όπως συμβαίνει συχνά με πολλές μοτοσυκλέτες, αλλά το Street είναι λίγο πιο ευχάριστο. 3, 2, 1, GO! Ξεκινάμε επιθετικά και μας κρατούν αμέσως στη θέση μας τα άριστα στη λειτουργία τους ηλεκτρονικά βοηθήματα. Στη μια στροφή κρέμομαι από τη μοτοσυκλέτα σαν σε πίστα, στην άλλη «σπρώχνω» τη μοτοσυκλέτα από κάτω, σαν supermotard. Εξαρτάται κυρίως από την εμπειρία που έχεις –ή όχι.

smtt890b.jpg

Η μοτοσυκλέτα λειτουργεί άψογα και υπερτερεί στο να πετάει σε σφιχτά τμήματα, χάρη στη μεγάλη διαδρομή της ανάρτησης και στην ψηλή θέση οδήγησης. Supermoto, θυμήσου. Οδηγούμε γρήγορα και το SMT είναι υπέροχο. Για αυτό φτιάχτηκε. Να ωθείται στα όρια των ικανοτήτων του, χωρίς να δίνει αυτή την εντύπωση. Στον δικύλινδρο κινητήρα αρέσει να ανεβαίνει με στροφές, αλλά κατά προτίμηση να μην διατηρείται συνεχώς στις υψηλές περιοχές. Η αλλαγή ταχύτητας γύρω στις 4.500-5.000 στροφές είναι εξίσου καλή για αυτόν. Ωστόσο, η απόδοση της ισχύος είναι μάλλον απλή και χωρίς εκπλήξεις. Χωρίς πραγματική γροθιά, ενώ κάνεις πραγματικά γρήγορα μέτρα. Ως εκ τούτου, όσον αφορά την αίσθηση του κινητήρα, αυτό το μπλοκ ταιριάζει καλύτερα ως μηχανή τουρισμού. Ό,τι κι αν είναι τελικά το SMT (SuperMoto Touring), για τι πράγμα παραπονιόμαστε;

RA_1302-1024x683.jpg

Συμπέρασμα

Μπόρεσε η KTM να δημιουργήσει έναν άξιο διάδοχο του εντυπωσιακού 990 SMT; Αυτό είναι το ερώτημα που έχει σημασία. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να απαντήσουμε «ναι» ή «όχι». Το νέο 890 SMT είναι μια καλή μοτοσυκλέτα, αυτό είναι σίγουρο. Είναι άνετο, με ψηλότερο ανεμοθώρακα έχει επαρκείς δυνατότητες περιήγησης και το σύστημα μετάδοσης κίνησης είναι ομαλό και αρκετά δυνατό ώστε να ταξιδεύει σε μακρινά μέρη με βαλίτσες και μπαγκάζια. Εάν ρυθμίσετε σωστά την ανάρτηση, και αυτό δεν είναι δύσκολο, έχετε επίσης μια ευχάριστη μοτοσυκλέτα στις στροφές. Το SMT σας πετάει αβίαστα σε δρόμους με στροφές με ρυθμό υψηλότερο από το νόμιμο. Προσφέρει υπερβολική αυτοπεποίθηση και του αρέσει η υπερβολή. Τα μόνα λάθη που έχει κάνει η KTM είναι η εμφάνιση, που κατά τη γνώμη μου δεν είναι αρκετά ιδιαίτερη, το υπερβολικά επιθετικό μπροστινό φρένο, που δυστυχώς δεν συνηθίζεται ακόμη και μετά από 230 χλμ. δοκιμαστικής οδήγησης και ο συνολικός χαρακτήρας της μηχανής. Μας λείπει αυτή η ιδιαίτερη, άτακτη άκρη. Κάτι που είχε το αρχικό 990 SMT.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κινητήρας

Ροπή - 100 Nm

Κιβώτιο ταχυτήτων - 6 σχέσεων

Ψύξη - Υγρόψυκτο

Ισχύς σε KW - 77 kW

Μίζα Ηλεκτρική

Διαδρομή εκκίνησης - 68,8 mm

Διάμετρος - 90,7 mm

Συμπλέκτης - PASC™ Αντιολισθητικός συμπλέκτης, μηχανική λειτουργία

Κυβισμός - 889 cm³

Λίπανση με αναγκαστική λίπανση λαδιού με 2 αντλίες λαδιού

Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (περίπου) - 15,8 l

ABS Bosch 9,1 MP (συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας Cornering-ABS και super moto)

Διάμετρος δίσκου μπροστινού φρένου - 320 mm

Διάμετρος δίσκου πίσω φρένου - 260 mm

Μπροστινό φρένο - 2x ακτινικά τοποθετημένη δαγκάνα 4 εμβόλων

Πίσω φρένο - 2 εμβόλων, δαγκάνα φρένων δίσκος

Αλυσλιδα - 520 X-Ring

Ξηρό βάρος - 194 kg

Σχεδιασμός πλαισίου - Χρώμιο-μολυβδαίνιο-Χάλυβας πλαίσιο που χρησιμοποιεί τον κινητήρα ως στοιχείο καταπόνησης

Μπροστινή ανάρτηση - WP APEX 43 mm

Απόσταση από το έδαφος - 227 mm

Πίσω ανάρτηση - WP APEX - Monoshock

Ύψος Σέλας - 860 mm

Διαδρομή ανάρτησης (εμπρός) - 180 mm

Διαδρομή ανάρτησης (πίσω) - 180 mm

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Μαϊος 2023 12:03

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon