.
Κατηγορία Honda
Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018 11:22

TEST  - Honda CB125R 2018

Με στιλ και ουσία

Του Θοδωρή Ξύδη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Το στιλ παίζει τεράστιο ρόλο στην επιλογή δίτροχου στις μέρες μας, πόσο μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με μοτοσυκλέτα που απευθύνεται στο νεανικό κοινό. Έχοντας αυτό ως το μεγάλο όπλο στην φαρέτρα του, το νέο CB125R θέλει να κερδίσει τις καρδιές των νέων βάζοντας καντάρια στιλ στην καθημερινότητά τους, συνδυάζοντάς τα όμως με την ουσία και τη χρηστικότητα που συνόδευε πάντα τις μικρές μοτοσυκλέτες της Honda.

honda cb125 r 2018 test bikeit 15

Neo Sports Café το λαχταριστό

Τη Neo Sports Café σχεδιαστική φιλοσοφία την γνωρίσαμε για πρώτη φορά πέρσι με την παρουσίαση του αντίστοιχου concept στην έκθεση μοτοσυκλέτας στο Tokyo. Από τότε βέβαια έχει μπει πολύ νερό στο αυλάκι για τη Honda η οποία μας παρουσίασε και τις εκδόσεις παραγωγής της σειράς CB-R στα 125, τα 300 και τα 1.000 κ.εκ. Τρεις μοτοσυκλέτες με καθόλα μοντέρνα αισθητική και νεορετρό στοιχεία που όχι μόνο δεν αφήνουν κανένα αδιάφορο με την εμφάνισή τους αλλά κάνουν πολλούς ανταγωνιστές τους να κοκκινίζουν από τη ζήλεια και το κοινό να τα κοιτάει με το σαλάκι να τρέχει άφθονο. Είναι μια πραγματικά ευχάριστη έκπληξη από την Honda που συνήθως παίρνει μια πιο συντηρητική προσέγγιση στην σχεδίαση των δικύκλων της. Εκλεπτυσμένη αισθητική, καθαρές γραμμές και ξεχωριστή σχεδιαστική ταυτότητα είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν και τον Βενιαμίν της οικογένειας, ο οποίος δεν έχει να ζηλέψει κάτι από τα μεγαλύτερα αδέρφια του αλλά ούτε και από τις υπόλοιπες μοτοσυκλέτες της κατηγορίας. Η σχεδίαση του LED προβολέα (full Led τα σώματα του CB125R), του καλύμματος του ρεζερβουάρ -το πραγματικό βρίσκεται από κάτω- και φυσικά της ουράς είναι όλα τα λεφτά. Κάτι μας λέει ότι πέρα από τους νέους, η μικρή σε κυβισμό μοτοσυκλέτα της Honda θα μπει στο μάτι και των μεγαλύτερων σε ηλικία αναβατών. Λέμε μικρή σε κυβισμό γιατί οι κανονικές διαστάσεις της δεν την αφήνουν να ξεχωρίσει από μοτοσυκλέτες με μεγαλύτερους κινητήρες.

honda cb125 r 2018 test bikeit 18

Η εκλεπτυσμένη σχεδίαση συνοδεύεται και από ιδιαίτερα προσεγμένη κατασκευή που φέρει τη σφραγίδα της Honda και δεν αφήνει περιθώριο για παράπονα. Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει κάτι που να σηκώνει αντίλογο αφού τα πλαστικά ταιριάζουν άψογα μεταξύ τους, η ποιότητα της βαφής είναι ιδιαίτερα προσεγμένη σε όλες τις επιφάνειες και πουθενά δεν κάνουν την εμφάνισή της καλώδια ή ντίζες που να ενοχλούν στο μάτι. Με λίγα λόγια η ποιότητα κατασκευής βρίσκεται σε επίπεδα αντίστοιχα της τιμής που ξεπερνά τα 4.500 ευρώ, με το CB125R να αποτελεί ένα από τα ακριβότερα 125άρια της αγοράς. Είναι όμορφο και ποιοτικό και το δείχνει με την πρώτη ματιά.

Συνδυασμός και ευρυχωρία για όλους

Η Honda έκανε για μία ακόμη φορά τα μαγικά της κατάφερε να φτιάξει μια θέση οδήγησης ιδανική για ένα πραγματικά μεγάλο εύρος αναβατών όσον αφορά στο σωματότυπό τους. Το CB125R έχει κανονικό ύψος και με τη σέλα του να απέχει από το έδαφος 815 χλστ. θα φανεί από την αρχή ιδιαίτερα φιλικό στους ψηλούς αναβάτες. Παράλληλα το απόλυτα λογικό πλάτος του θα καλωσορίσει και τους βραχύσωμους αφού και τα δικά τους πόδια φτάνουν κάτω χωρίς να δημιουργείται το οποιοδήποτε αίσθημα ανασφάλειας. Τεράστιο ρόλο σε αυτό παίζει και το βάρος το οποίο ανέρχεται στα μόλις 126 “γεμάτα” κιλά, κάτι που ανάγει τη μοτοσυκλέτα της Honda σε ένα από τα ελαφρύτερα υγρόψυκτα 125άρια μοντέλα της αγοράς. Ο αναβάτης τοποθετείται με τον κορμό σχεδόν κάθετα πάνω στο CB125R. Το τιμόνι έχει πολύ καλό πλάτος που θα βολέψει και τους πιο μικρόσωμους και βρίσκεται στο σωστό σημείο για καθημερινή χρήση, χωρίς να θυσιάζει την αίσθηση από τον εμπρός τροχό. Η σέλα έχει καλές διαστάσεις οι βαρύτεροι όμως ίσως αναζητήσουν λίγο περισσότερο αφρώδες. Τα μαρσπιέ, τέλος, δημιουργούν τέτοιες γωνίες στα πόδια που επιτρέπουν στον αναβάτη να φτάσει πολύ εύκολα στο έδαφος.

honda cb125 r 2018 test bikeit 7

Πάνω στην μοτοσυκλέτα της Honda νιώθεις ότι έχεις εξαιρετικό έλεγχο και αυτό το επιβεβαιώνεις και στο δρόμο είτε κινείσαι με τους ρυθμούς της πόλης, είτε νιώθεις την ανάγκη να πιέσεις για το κάτι παραπάνω. Το μόνο που χρειάζεται μια μικρή περίοδο συνήθειας είναι το εύκαμπτο κάλυμμα του ρεζερβουάρ που το νιώθεις να παραμορφώνεται ελαφρώς όταν πιέζεται από τα γόνατά σου. Μετά από λίγες ημέρες στη σέλα του CB125R ούτε που το προσέχεις. Αυτό όμως που σίγουρα θα πέσει στην αντίληψή σου είναι ο πραγματικά αεράτος τρόπος με τον οποίο μπορείς να επιδοθείς σε πάσης φύσεως ελιγμούς ανεξάρτητα από την εμπειρία και τις ικανότητές σου.

Καθόλου συνήθεια δεν χρειάζεται η LCD ψηφιακή οθόνη πληροφοριών με το σκούρο φόντο και τις λευκές ενδείξεις. Οι βασικές πληροφορίες, για την στάθμη καυσίμου, την ταχύτητα, τις στροφές του κινητήρα και την επιλεγμένη ταχύτητα στο κιβώτιο είναι ιδιαίτερα ευανάγνωστες. Οι οθόνη είναι πλούσια σε ενδείξεις πληροφορεί παράλληλα την ώρα, τα λίτρα που έχουν καταναλωθεί, την αυτονομία και τη μέση αλλά και τη στιγμιαία κατανάλωση.

Οικονομικός και δυνατός

Ο μονοκύλινδρος υγρόψυκτος κινητήρας προέρχεται από το CBR125R. Φέρει διβάλβιδη κεφαλή με έναν εκκεντροφόρο και αποδίδει 13,3 ίππους και ένα κιλό ροπής στις 10.000 και 8.000 σ.α.λ. αντίστοιχα. Με τα… μπάσα που απελευθερώνει η εξάτμιση να έχουν τονιστεί λίγο περισσότερο, από ό,τι συνήθως  το μοτέρ έχει το χαρακτηριστικό ήχο των μεγάλων παπιών. Μια καλοδεχούμενη κίνηση από πλευράς Honda που πρόσεξε τη μοτοσυκλέτα της και σε αυτό το νευραλγικό κομμάτι όπου οι σύγχρονες υγρόψυκτες 125άρες ακούγονται ελάχιστα και συνήθως σαν 50άρια.

honda cb125 r 2018 test bikeit 13

Το μοτέρ μοιάζει αδύναμο αρχικά εξαιτίας της μακριάς κλιμάκωσης του κιβωτίου με τον εξαιρετικά ακριβή και μαλακό στις αλλαγές επιλογέα. Έτσι νομίζει ο αναβάτης αρχικά αλλά στην πορεία διαψεύδεται. Οι υπερτετράγωνες διαστάσεις του κυλίνδρου απαιτούν καλό στροφάρισμα για να δείξει το μοτέρ τις αρετές του, το οποίο σε ευνοϊκές συνθήκες (ελαφρά κατηφόρα) θα στείλει τις ενδείξεις του ψηφιακού πίνακα οργάνων μέχρι και τα 135 χλμ./ώρα, με την τελική να βρίσκεται λίγο πάνω από τα 120 χλμ./ώρα στον ψηφιακό πίνακα πληροφοριών  και να επιτυγχάνεται με 5η ταχύτητα στο κιβώτιο. Στο πάνω μέρος της κλίμακας λειτουργίας θα νιώσετε και κάποιες δονήσεις, σε μαρσπιέ και τιμόνι, "στρογγυλεμένες" όμως, όχι υψίσυχνες και ενοχλητικές, ενώ όσον αφορά στη μέση κατανάλωση αυτή κυμαίνεται στα λογικά για την κατηγορία 3,5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα που πέφτουν σχετικά εύκολα κάτω από τα τρία αν είστε ευγενικοί με το γκάζι.

Εντυπώσεις και ουσία

Η επίτευξη του μικρότερου δυνατού βάρους, ήταν ένας από τους βασικούς στόχους των Ιαπώνων και με το μικτό βάρος να βρίσκεται στα 126 κιλά, η Honda εκπλήρωσε στο ακέραιο τον στόχο της. Το νούμερο αυτό επετεύχθη μάλιστα χωρίς να γίνουν θυσίες, στη στιβαρότητα του πλαισίου ή στα περιφερειακά της μοτοσυκλέτας. Τα τελευταία θα μπορούσαν να ανήκουν σε μοτοσυκλέτα σαφώς μεγαλύτερου κυβισμού. Δείτε για παράδειγμα το εντυπωσιακό ανεστραμμένο πιρούνι με διάμετρο καλαμιών στα 41 χλστ. και την ακτινικά τοποθετημένη 4πίστονη δαγκάνα της Nissin, η οποία συνδυάζεται με δίσκο διαμέτρου 296 χλστ.

honda cb125 r 2018 test bikeit 15

Το σύστημα πέδησης φέρει μάλιστα και ABS με IMU, το οποίο, αν και δεν ρυθμίζει τη λειτουργία του συστήματος βάσει της κλίσης της μοτοσυκλέτας στις στροφές, επιτρέπει ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια του διαμοιρασμού στο φρενάρισμα μεταξύ εμπρός και πίσω τροχού. Οι σωλήνες του περιμετρικού πλαισίου είναι κατασκευασμένοι από ατσάλι, όπως και τα πρεσαριστά του τμήματα, ενώ από το ίδιο υλικό έχει φτιαχτεί και το ιδιαίτερα μακρύ ψαλίδι. Με ίχνος μόλις 90,2 χλστ., κάστερ στις 24,2 μοίρες και μεταξόνιο που δεν ξεπερνά τα 1.345 χλστ. το CB125R μπορεί να μετατραπεί σε πραγματικό… φονιά της κίνησης στα κατάλληλα χέρια κάνοντας απρόσκοπτα ελιγμούς και χωρίς παράλληλα να παρουσιάζει οποιαδήποτε αίσθηση νευρικότητας. Το μακρύ ψαλίδι βοηθά τα μέγιστα σε αυτό προσφέροντας σιγουριά και αυτοπεποίθηση είτε κινείστε “τελικιασμένοι” στον αυτοκινητόδρομο είτε διαγράφετε καμπές.

 "Μικρή" μοτοσυκλέτα με χάρες μεγάλης

Αυτή είναι η πρόταση που συνοψίζει ουσιαστικά το CB125R που κρύβει με τεράστια επιτυχία τον μικρό σε χωρητικότητα μοτέρ του και προσφέρει παράλληλα στιλ αλλά και ευρυχωρία μοτοσυκλέτας μεγαλύτερου κυβισμού. Στην κίνηση στους δρόμους της πόλης η μοτοσυκλέτα της Honda νιώθει υπέροχα και αυτή ακριβώς την αίσθηση περνά και στον αναβάτη της που κάθεται όρθιος και καμαρωτός στη σέλα έχοντας παράλληλα τον πλήρη έλεγχο.

Οι αναρτήσεις, θυμίζουν όντως μεγαλύτερη μοτοσυκλέτα με τη λειτουργία τους φιλτράροντας ικανοποιητικά τις ανωμαλίες του οδοστρώματος και αυτό ισχύει τόσο για το ανεστραμμένο πιρούνι όσο και για το αμορτισέρ, με το τελευταίο να αποτελεί συνήθως και μελανό σημείο για τα 125άρια. Πολύ καλή είναι και η απόδοση των φρένων που σταματούν γρήγορα την ελαφριά μοτοσυκλέτα της Honda με το ABS να λειτουργεί υποδειγματικά σε φρενάρισμα πανικού. Το αρχικό δάγκωμα λείπει, όχι όμως η δύναμη και η προοδευτικότητα από το εμπρός φρένο, κάτι που θα φανεί ευεργετικό στους νέους και λιγότερο έμπειρους αναβάτες.

honda cb125 r 2018 test bikeit 10

Οι μανούβρες πραγματοποιούνται με χειρουργική ακρίβεια και με την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια από πλευράς αναβάτη με την μοτοσυκλέτα της Honda να δίνει την αίσθηση ενός εξαιρετικά ώριμου παπιού σε αυτό το σημείο. Κατά τα άλλα είναι μια ολοκληρωμένη μοτοσυκλέτα που δεν θα πει όχι ούτε όταν αρχίσει να πιέζεται σε δρόμο με στροφές με το πακέτο πλαίσιο-αναρτήσεις και τα δυνατά φρένα να δείχνουν τα δόντια τους. Η αίσθηση είναι ουδέτερη, οι κλίσεις στις στροφές κάτι παραπάνω από σεβαστές και το CB125R μπορεί να συνεχίσει έτσι ακολουθώντας έναν σβέλτο και διασκεδαστικό ρυθμό για όσο αντέχει ο αναβάτης του.

Συνεπιβάτη θα μπορέσετε να μεταφέρετε με άνεση στο αστικό και περιαστικό τοπίο και αν δεν είναι μεγαλόσωμος δεν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα ούτε και σε εξορμήσεις εκτός των τειχών της πόλης. Λίγη υπομονή μόνο στις μεγαλύτερες αποστάσεις τις οποίες μπορείτε να απολαύσετε φυσικά όχι από την άχαρη εθνική αλλά από τον επαρχιακό που παρουσιάζεται απείρως πιο γοητευτικός.

Στα μικρά με premium στιλ και ποιότητα

honda cb125 r 2018 test bikeit 10

Με τα CB125F και CBR125R η Honda είχε πάντα στην γκάμα της μικρές προσιτές μοτοσυκλέτες για όλους εκείνους που κάνουν τα πρώτα τους βήματά στους δύο τροχούς αλλά και αυτούς που θέλουν απλά μια μοτοσυκλέτα μικρού κυβισμού για το αστικό περιβάλλον. Το νέο CB125R πηγαίνει αυτό το concept ένα βήμα παραπέρα, προσθέτοντας ακόμη πιο υψηλή ποιότητα κατασκευής, ένα καθόλα σύγχρονο ABS, αίσθηση μεγαλύτερης μοτοσυκλέτας, ψηφιακή οθόνη πλούσια σε πληροφορίες αλλά, ίσως πιο σημαντικά, ποθητό design που έλειπε από τα 125άρια της ιαπωνικής εταιρίας. Ανάλογα υψηλότερη είναι βέβαια και η τιμή στα 4.790 ευρώ (στα 2.280 το CB125F που παραμένει προς το παρόν στην γκάμα) η οποία ωστόσο δικαιολογείται από την εικόνα του CB125R γενικά αλλά και ειδικά. Με τον μοντέρνο δυναμικό σχεδιασμό να αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα, η μοτοσυκλέτα της Honda παρουσιάζεται ως μία εκ των κορυφαίων στην κατηγορία και σίγουρα ένα μοντέλο που πολύ θα θέλαμε να είχαμε και εμείς όταν ήμαστε teenagers.

Φωτογραφίες Οδήγησης-Στατικές

Φωτογραφίες Λεπτομερειών

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Honda
Μοντέλο CB125R
Αντιπρόσωπος Σαρακάκης ΑΕΜΒΕ
Τιμή 4.790 ευρώ
Εγγύηση 2 χρόνια
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ  
Τύπος 4Τ, 1Κ, Υ/Ψ, 2β/Κ
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 58 x 47,2
Κυβισμός (cc) 125
Συμπίεση (:1) 11
Χωρητικότητα λαδιού (λίτρα) 1,3
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Ρεζερβουάρ καυσίμου (λίτρα) 10,1
Συμπλέκτης Υγρός, πολύδισκος
Κιβώτιο 6 σχέσεων
ΠΛΑΙΣΙΟ  
Διαστάσεις ΜxΠxY (χλστ.) 2.015 x 820 x 1.055
Μεταξόνιο (χλστ.) 1.345
Γωνία κάστερ 24,2 μοίρες
Ίχνος (χλστ.) 90,2
Ύψος σέλας (χλστ.) 816
Απόσταση από το έδαφος (χλστ.) 140
Βάρος (κιλά, πλήρες) 126
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  
Μπροστά Ανάποδο τηλεσκοπικό πιρούνι Showa 41 mm
Πίσω Μονό αμορτισέρ, ΠΕ
ΤΡΟΧΟΙ - ΕΛΑΣΤΙΚΑ  
Μπροστά 110/70-17''
Πίσω 150/60-17''
ΦΡΕΝΑ  
Μπροστά Δίσκος 296 χλστ., ακτινική δαγκάνα 4Ε, ABS
Πίσω Δίσκος 220 χλστ., δαγκάνα μονού εμβόλου, ABS
Εξοπλισμός
ταχύμετρο, στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, δείκτης καυσίμου, ρολόι, ένδειξη φώτων, φλας, λαδιού, ψεκασμού, ABS
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm) 13,14/10.000
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm) 1/8.000

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018 14:57

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αποστολή – Oδηγούμε το Honda CB300R TEST - Honda CB300R 2018 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon