.
Κατηγορία Honda
Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2018 16:17

Αποστολή – Oδηγούμε το Honda CB300R

Νέος σοβαρός παίκτης

Του Frank Slabbynck
Μετάφραση / Επιμέλεια: Κώστας Γαμβρούλης 
Φωτογραφίες: Honda 

Λίγες οικογένειες μοντέλων πλησιάζουν την δημοφιλία των CB και ακόμα λιγότερες έχουν παρόμοια “βαρύτητα” στο δίτροχο στερέωμα. Αυτό αποτελεί σίγουρα κάτι θετικό για την Honda, από την άλλη όμως είναι και πολύ μεγάλη ευθύνη, καθώς δεν επιτρέπεται μοτοσυκλέτα που φέρει αυτά τα δύο γράμματα στην ονομασία της να είναι κάτι λιγότερο από “αρκετά καλή”. Tα καταφέρνει άραγε το CB300R;

Neo Sports Café σχεδίαση

Το CB300R δεν διαφέρει πολύ από την έκδοση των 125 κ.εκ. και αυτό έχει ένα θετικό αντίκτυπο στην τιμή, αφού οι δύο μοτοσυκλέτες μοιράζονται πολλά εξαρτήματα, που σε διαφορετική περίπτωση, θα χρειαζόντουσαν δυο ξεχωριστές γραμμές παραγωγής.

apostoli honda cb300r 3

Στην τιμή των 5.990 ευρώ αποκτά κανείς ένα καλοφτιαγμένο υγρόψυκτο μονοκύλινδρο με 31 ίππους, φορέα μιας νέας σχεδιαστικής αντίληψης της Honda στα naked, που ονομάζεται Neo Café Sport. To CB300R, έχει σίγουρα ένα ξεχωριστό στυλ, με “καθαρές” γραμμές, οι οποίες θα έλεγε κανείς ότι έχουν προκύψει από τον συνδυασμό βιομηχανικής αισθητικής και νοσταλγικής japan-naked φιλοσοφίας.

Είναι Honda

Το CB125R που επίσης οδηγήσαμε πρόσφατα, ήταν εξοπλισμένο με πλαίσιο και περιφερειακά, που μπορούσαν να διαχειριστούν πολύ περισσότερη ισχύ. Ένας καλοδεχούμενος και διόλου ενοχλητικός πλεονασμός. Στο 300, όπου τα περισσότερα στοιχεία είναι κοινά, το αποτέλεσμα είναι πολύ ισορροπημένο.

apostoli honda cb300r 7

Ο μπροστινός “wave” δίσκος, αποτελεί την χρυσή τομή μεταξύ ισχύος και αίσθησης και το αναστραμμένο πιρούνι των 41 χλστ. πέρα από το ότι δίνει άριστη πληροφόρηση, είναι επίσης και πολύ άνετο. Συνδυαστικά όλα αυτά τα στοιχεία, δημιουργούν πολύ γρήγορα, μια σχέση εμπιστοσύνης. Πραγματικά χρειάζονται μόλις 5 λεπτά στην σέλα του CB300R, για να εισπράξεις αυτό το γνώριμο αίσθημα για Honda, ότι οδηγείς την μοτοσυκλέτα εδώ και καιρό.  Όλα πέφτουν και βρίσκονται εκεί που τα περίμενες και οι χώροι αποδείχθηκαν αρκετά μεγάλοι, όχι μόνο για να φιλοξενήσουν τα 182 εκατοστά του ύψους μου αλλά και για να μου επιτρέψουν να μετακινούμαι με άνεση πάνω στην μοτοσυκλέτα.

Ευθείες ή στροφές; Και τα δύο!

Οι 31 ίπποι και τα 2,8 κιλά ροπής που αποδίδει ο κινητήρας, δεν βάζουν βέβαια “φωτιά στην άσφαλτο”, αλλά προσδίδουν σβέλτες επιταχύνσεις μέσα στην πόλη, ενώ στην εθνική, είναι δυνατή η διατήρηση μιας ικανοποιητικής ταχύτητας ταξιδιού, χωρίς να αισθάνεται κανείς ότι πιέζει τις καταστάσεις.

apostoli honda cb300r 15

Ειδικά εντός της πόλης, όπου προφανώς θα είναι και το πεδίο όπου θα κινηθεί περισσότερο η μοτοσυκλέτα, η οδήγηση του CB300R αποδείχθηκε “παιχνιδάκι”. Πολύ ελαφριά αίσθηση και άμεση εκτέλεση των εντολών, έχουν ως αποτέλεσμα η μοτοσυκλέτα να ελίσσεται ταχύτητα και με ασφάλεια μέσα στην αστική ζούγκλα.

Περήφανός ο κάτοχος

Δεν είναι όμως απλά ένα commuter, με αυτή την εμφάνιση και με τα οδηγικά του χαρακτηριστικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για βόλτες, να πάει κοντινά ταξιδάκια και να σας συνοδεύσει στην βραδυνή σας έξοδο. Στην τελευταία περίπτωση, το παρκάρισμα του σε περίοπτη θέση είναι επιβεβλημένο, αφού η  σχεδίαση θα τραβήξει τα βλέμματα όλων. 

apostoli honda cb300r 16

Μην ανησυχήσετε αν κάποιος θαυμαστής πλησιάσει για κοντινή… επιθεώρηση, το CB300R, είναι τυπικό Honda, έχει δηλαδή πολύ υψηλή ποιότητα κατασκευής και προσοχή στην λεπτομέρεια, ενώ μπορεί να πείσει ότι πρόκειται για μοτοσυκλέτα μεγαλύτερου κυβισμού. Αυτό που –ευτυχώς- δεν παραπέμπει σε μοτοσυκλέτα μεγαλύτερου κυβισμού, είναι το βάρος. Τα 143 κιλά του CB, είναι λίγα για την κατηγορία στην οποία ανήκει.

Όχι απλά ένα commuter

Οι κάτοχοι Α2 διπλώματος, μόλις απέκτησαν άλλη μια εξαιρετική επιλογή. Είναι πολύ καλές οι εποχές για αυτούς τους αναβάτες, πριν λίγο καιρό, δεν υπήρχε αυτός ο πλουραλισμός μοντέλων και σίγουρα οι μοτοσυκλέτες τις κατηγορίας ήταν κάπως… αδιάφορες.

apostoli honda cb300r 12

Το CB300R, παρά το ότι διατηρεί τα απαραίτητα χαρακτηριστικά και τις βασικές προϋποθέσεις για ένα μοντέλο που απευθύνεται σε νέους οδηγούς, δηλαδή φιλικότητα και ευκολία οδήγησης, δεν είναι σε καμία περίπτωση αδιάφορο. Μοιάζει με μεγαλύτερη μοτοσυκλέτα και έχει αρκετό “τσαγανό”, στοιχεία που θα αμφότερα θα ενθουσιάσουν όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον χώρο των δύο τροχών αλλά παράλληλα, μπορεί να αποτελέσει και μια πολύ αξιόλογη επιλογή, για όσους έμπειρους ψάχνουν μια μοτοσυκλέτα μικρού κυβισμού για καθημερινές μετακινήσεις.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά


Τεχνικά χαρακτηριστικά
 
Κινητήρας
Τύπος: 4T, 1K, Y/Ψ
Χωρητικότητα: 286 κ.εκ.
Ισχύς: 31 ίπποι / 8.500 σ.α.λ.
Ροπή: 2,8 kg-m / 7.500 σ.α.λ.

Πλαίσιο / Αναρτήσεις / Φρένα
Τύπος: Ατσάλινο χωροδικτύωμα
Ανάρτηση Ε: Ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι, διαμέτρου 41 χλστ.
Ανάρτηση Π: Μονό αμορτισέρ με έδραση σε μοχλισμό
Φρένα Ε: Moνό δισκόφρενο διαμέτρου 296 χλστ., με τετραπίστονη δαγκάνα ακτινικής έδρασης
Φρένα Π: Μονός δίσκος διαμέτρου 220 χλστ.

Διατάσεις
Μεταξόνιο: 1.510 χλστ.
Βάρος: 143 κιλά γεμάτο
Ρεζερβουάρ: 10 λίτρα

Τιμή: 5.990 ευρώ

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018 12:31

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΤEST - Honda CB1000R 2018 TEST  - Honda CB125R 2018 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon