.
Κατηγορία Ducati
Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013 11:51

Πρώτο test – Ducati Hypermotard 820 2013

Fun και θέαμα!

 

 

Του Thierry Sarashyn

Με το νέο Hypermotard 820 του 2013, η Ducati μας απέδειξε ότι έχει μεγαλεπήβολα σχέδια. Σε τρεις εκδόσεις, το νέο Hypermotard έρχεται βελτιωμένο, δυνατότερο αλλά και ελαφρύτερο ακόμη και από το 1100!

Νέα τεχνολογία


Νέοι ορίζοντες ανοίγονται για την Hypermotard της Ducati η οποία πλέον θα παράγεται σε τρεις εκδόσεις: Hypermotard, Hypermotard SP και Hyperstrada. Όλες οι μοτοσυκλέτες θα χρησιμοποιούν τον νέο ολοκαίνουριο κινητήρα Testastretta 11°  με τα 821cc, ο οποίος είναι ελαφρύτερος, πιο ουσιαστικός και τεχνολογικά εξελιγμένος σε σχέση με του προηγούμενο μοντέλου, 796. Η Ducati βασίστηκε στον μεγαλύτερο κινητήρα Testastretta για να βγάλει 110 ίππους από τα 821 κυβικά, αλλά το σημαντικότερο για μας είναι τα αραιά διαστήματα συντήρησης: Η ρύθμιση βαλβίδων που περιλαμβάνεται στα σημαντικά service, γίνεται κάθε 30.000χλμ!

Και εκτός των τεχνικών χαρακτηριστικών, που αναφέρουν 110 ίππους απόδοση και 9,1 χιλιόγραμμα ροπής, νούμερα που ξεπερνούν κατά πολύ αυτά του αερόψυκτου 1100, έχουμε να ασχοληθούμε με ηλεκτρονικά βοηθήματα που ενσωμάτωσε η Ducati στο νέο της μοντέλο. Είχαμε μάλιστα την ευκαιρία να οδηγήσουμε την μοτοσυκλέτα σε άσχημες καιρικές συνθήκες – με το event τελικά να διακόπτεται, και την βροχή να μας δίνει θετικά μηνύματα για την οδήγηση της νέας Ducati. Ο λόγος φυσικά αφορά στις τρεις ρυθμίσεις του συστήματος  Ducati Safety Pack το οποίο προσφέρει τελευταίας γενιάς ABS τριών σταδίων, Traction Control ρυθμιζόμενο σε οκτώ επίπεδα, αλλά και Riding Modes ανάλογα με το στυλ οδήγησης κάθε αναβάτη. Ανοίγοντας το γκάζι για πρώτη φορά στην βροχερή άσφαλτο, διαπιστώσαμε την χρησιμότητα των Riding Modes που είναι το ευκολότερο που μπορεί κάποιος να ρυθμίσει, ανάλογα με τον καιρό στον οποίο θα οδηγήσει την μοτοσυκλέτα του.

Σωτήριο Wet


Το σύστημα Riding Mode, ρυθμισμένο στο Wet, επεμβαίνει σωτήρια, μειώνοντας την απόδοση του κινητήρα στους 75 ίππους. Η απόδοση γίνεται πιο αρχή και μειώνεται η απόκριση στο απότομο άνοιγμα του γκαζιού, κάτι που ουσιαστικά σε σώνει από μία πτώση. Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο μειώνεται η απόκριση και δεν σε ενοχλεί αφού επεμβαίνει στην ροπή του κινητήρα, και όχι κόβοντας απότομα την ανάφλεξη. Ταυτόχρονα, εντύπωση προκαλεί η αυτόματη ρύθμιση του ABS στην υψηλότερη ρύθμιση, στο 3, για να εξασφαλιστεί έτσι η ασφάλεια του αναβάτη. Οδηγώντας στην βροχή, το νέο Hypermotard έδειχνε πιο φιλικό από το 796, πιο εύχρηστο και ήρεμο, ειδικά με το Ducati Safety Pack σε αυτή την ρύθμιση.
Το ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενο γκάζι με σύστημα ride-by-wire βοηθάει στην απόκριση ενώ τα ηλεκτρονικά φροντίζουν κάθε στιγμή για την ομαλότητα τόσο στο άνοιγμα του γκαζιού, στην πρόσφυση, όσο και στο φρενάρισμα. Τρία διαφορετικά σημεία στα οποία η Ducati εστίασε, προσφέροντας ένα ενιαίο πακέτο, το οποίο σε κάθε Riding Mode λειτουργεί διαφορετικά.

Αν επιλέξεις την καθημερινή χρήση, Urban Riding, ο κινητήρας συνεχίζει να αποδίδει 75 ίππους αλλά η απόκριση στο γκάζι είναι πιο άμεση από του Wet, (βρίσκεται στην ρύθμιση Low), ενώ το ABS τοποθετείται στο 2, με το Traction Control να επεμβαίνει λιγότερο, ελέγχοντας όμως τις σούζες. Αν θες να οδηγήσεις την μοτοσυκλέτα για τουρισμό, επιλέγεις το Touring, το οποίο σου προσφέρει όλη την διαθέσιμη ιπποδύναμη, στους 110 ίππους. Εδώ όμως, το ηλεκτρονικό γκάζι ρυθμίζει αυτόματα την απόκριση στο Medium, για ομαλή απόδοση, το Traction Control επεμβαίνει περισσότερο, ενώ το σύστημα ABS ελέγχει στην ρύθμιση 2, το σημείο ενεργοποίησης του στα φρένα, αλλά και στον έλεγχο ανασήκωσης του πίσω τροχού – για να μην κάνει endo!
Κι αν θες full power, επιλέγεις το Sport, κι έχεις ξανά 110 ίππους, με το γκάζι στην ρύθμιση High, με απότομη απόκριση και ελάχιστο περιορισμό από το Traction Control για να μπορείς να παίζεις. Ταυτόχρονα, το σύστημα ABS μειώνει την ρύθμισή του στο 1, κι έτσι, έχεις κορυφαίο φρενάρισμα το οποίο επιτρέπει στον πίσω τροχό να σηκώνεται – μπορείς να κάνεις endo δηλαδή αν το “κυνηγήσεις”.
 

Νέα τεχνολογία


Η Ducati προχώρησε σημαντικά στην βελτίωση της συμπεριφοράς της μοτοσυκλέτας, όχι μόνο με την βελτίωση του κρατήματος, αλλά και της ευκολίας στην οδήγηση. Το πλαίσιο παρέμεινε ίδιας σχεδίασης με στόχο να είναι η μοτοσυκλέτα διασκεδαστική, έτοιμη για sport οδήγηση, αλλά κάθε μικρή λεπτομέρεια έχει αλλάξει. Αν βάλεις δίπλα – δίπλα την νέα με την παλιά Hypermotard, θα το διαπιστώσεις αμέσως. Είναι μία τυπική Ducati αλλά ραφιναρισμένη και πιο ποιοτική. Τo πίσω μέρος είναι ψηλότερο και στενότερο, απουσιάζουν οι εξατμίσεις και μόνο μία βρίσκεται χαμηλά, στο δεξί μέρος της Hypermotard. Η αίσθηση στην κίνηση έχει αλλάξει μιας και το βάρος έχει μετατοπιστεί από πίσω και ψηλά που ήταν, πιο κοντά στο κέντρο μάζας. Νιώθεις ευκολότερη την αλλαγή κλίσης και η μοτοσυκλέτα αντιδρά πιο γρήγορα στις κινήσεις του σώματος, παρά το ότι έχουν αλλάξει τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά προς την πιο αργή συμπεριφορά. Το πλαίσιο όμως είναι νέο, με μικρές αλλαγές, κι έτσι, νιώθεις πιο άνετα πάνω σε αυτή την όμορφη Ιταλίδα.

Εκπλήσσεσαι από την φιλικότητα με την οποία συμπεριφέρεται στην βρεγμένη άσφαλτο όπου ένα σφιχτό σύνολο σαν κι αυτό, θα σε έφερνε σε δύσκολη θέση. Η άνεση με την οποία οδηγιέται αλλά και τα ηλεκτρονικά συστήματα που διαθέτει, σε αφήνουν να οδηγάς ξεκούραστα και ανέμελα, αφήνοντας την σκληρή δουλειά σε αυτά. Ακόμη και τα φρένα του, με τους δίσκους 320mm και τις ακτινικές τετραπίστονες monoblock δαγκάνες, με τον δίσκο 245mm για πίσω, λειτουργούν ιδανικά: Προσφέρουν δύναμη στον αναβάτη, και ελέγχονται ηλεκτρονικά ανάλογα με το προεπιλεγμένο Riding Mode για τον τρόπο με τον οποίο αυτή η θηριώδης δύναμη θα φτάσει στην άσφαλτο.

Διασκεδαστική


Στην ορεινή διαδρομή που την οδηγήσαμε, ο καιρός δεν βοηθούσε να ξεδιπλώσουμε τις δυνατότητές της. Μπορούσαμε ωστόσο να διαπιστώσουμε ότι ακόμη κι έτσι, η νέα Hypermotard είναι διασκεδαστική, προβλέψιμη, συμπαθητική από την πρώτη στιγμή. Έχει δύναμη, αρκετή για να παίξεις, επιλέγεις άλλωστε εσύ πόση από αυτή θες στο δρόμο. Προσφέρει ασφάλεια, αφήνοντας σε να ανοίξεις το γκάζι στο τέρμα δίχως άγχος για την εξέλιξη της κατάστασης – την αναλαμβάνουν και αυτή τα ηλεκτρονικά. Η δύναμη του κινητήρα έρχεται ομαλά, αλλά γρήγορα, ακόμη και στους 75 ίππους, αλλά με ασφάλεια, όση πρέπει να βγει στο δρόμο για να μην κινδυνεύσεις. Ο πίσω τροχός δεν γλιστράει όσο και αν επιταχύνεις, ενώ και τα φρένα σε αφήνουν να εστιάσεις στην οδήγηση δίχως άγχος.

Τα συστήματα Traction Control, ABS, βρίσκονται διαθέσιμα σε κάθε Hypermotard μέσω του Ducati Safety Pack και επιπρόσθετα, έχεις και την επιλογή να ρυθμίσεις τα Riding Modes εκεί που θες, αλλά και άλλες οκτώ ρυθμίσεις για το Traction Control αν το επιθυμείς. Και αν θέλεις περισσότερα, υπάρχει πάντα η έκδοση SP η οποία είναι ακόμη πιο παιχνιδιάρικη, και πιο προικισμένη για να το κάνει αυτό. Αυτή διαθέτει ένα πλήρως ρυθμιζόμενο μπροστινό σύστημα της Marzocchi διαμέτρου 50mm, και αμορτισέρ της Ohlins, με ελαφρύτερους τροχούς αλλά και διαφορετικά Riding Modes, περισσότερο sport από της απλής έκδοσης. Σκέφτομαι πραγματικά ότι η οδήγηση μίας Hypermotard στην απλή ή SP έκδοση, είναι πιο ευχάριστη από μία Superbike σε μία στριφτερή πίστα όπως είναι το Ascari στην Ισπανία, αλλά και σε άλλες αντίστοιχες πίστες σε όλο τον κόσμο.

Μεγάλο βήμα εμπρός


Σε κάθε περίπτωση, η Hypermotard είναι μία έκπληξη. Είναι πιο όμορφη από πριν, με τα πλαστικά περιφερειακά να έχουν γίνει πιο ποιοτικά, ενώ και η χαμηλά τοποθετημένη εξάτμιση έχει μειώσει τον όγκο. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός με μία μοτοσυκλέτα που διαθέτει δύναμη αλλά και ασφάλεια, είναι όμορφη και διασκεδαστική, εύκολη για να οδηγηθεί από τον κάθε αναβάτη. Περισσότερο φιλική για την καθημερινή μετακίνηση, αλλά και πανέτοιμη να προσφέρει τις υπηρεσίες της για διασκέδαση αλλά και ταξίδι, όποτε χρειαστεί.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Ducati
Μοντέλο Hypermotard 820
Αντιπρόσωπος Kosmocar
Τιμή 11.990euro
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Testastretta 11°, διαμήκης V2, 4-χρονος, 4-βάλβιδος, δεσμοδρομικό σύστημα κίνησης, υγρόψυκτος
Κυβισμός 821.1cc
Διάμετρος/Διαδρομή 88 x 67,5 mm
Συμπίεση 12,8:1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός της Magneti Marelli με σώματα διαμέτρου 45mm ride-by-wire
Καταλύτης / Εξάτμιση 1 σε 1
Τύπος συμπλέκτη Yδραυλικός πολύδισκος
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων
Πρωτεύουσα μετάδοση 1.85:1 (33/61)
37/15
30/17
28/20
26/22
24/23
23/24
Τελική σχέση μετάδοσης Γρανάζια / αλυσίδα: 15/45 
   
Πλαίσιο  
Τύπος Χαλύβδινο χωροδικτύωμα τύπου Trellis, αφαιρούμενο υποπλαίσιο
Μήκος 2.170mm
Πλάτος Δ.Α.
Ίχνος 104mm
Υψος Δ.Α.
Ύψος σέλας 870mm
Γωνία κάστερ (μοίρες) 25,5
Μεταξόνιο 1500
Βάρος 175Kg
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ 16lt
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της Marzocchi, διαμέτρου 43mm, διαδρομή τροχού 170mm
Πίσω Μονό αμορτισέρ της Sachs, διαδρομή  150mm, πλήρως ρυθμιζόμενο
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm, με ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων της Brembo και ABS
Πίσω  Δίσκος διαμέτρου 245mm με δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo και ABS
Ελαστικά  
Μπροστά Pirelli Diablo Rosso II 120/70 ZR 17
Πίσω Pirelli Diablo Rosso II   180/55 ZR 17
   
Εξοπλισμός  
  Ducati Safety Pack - Riding Modes, ABS, Traction Control - DTC, RbW, ετοιμότητα για αντικλεπτικό σύστημα, θερμαινόμενα grip και navigation
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/στροφές) 110hp / 9250σ.α.λ
Ροπή εργοστασίου (χλγμρ/στροφές) 89 Nm / 7750σ.α.λ

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2016 13:25

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Ducati Hypermotard 796 Test - Ducati Monster 696 ABS Plus 2013 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon