.
Κατηγορία Ducati
Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2012 23:44

Test - Ducati Hypermotard 796

 

Όνομα και πράμα!

 

 

 

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Motard, supermotard, ή Hypermotard; Όποιος χαρακτηρισμός και αν αποδοθεί, τελικά το όνομα του Hypermotard 796 περιλαμβάνει όλη την γοητεία του επιθετικού τρόπου οδήγησης, σε μία συνταγή που μόνο η Ducati μπορεί να εκτελέσει με τόση επιτυχία.

Το μήλο κάτω από τη μηλιά

Από το 2005, όπου το Hypermotard 1100 απέσπασε το βραβείο της καλύτερης μοτοσυκλέτας της έκθεσης EICMA στο Μιλάνο, είχε φανεί η επιτυχία του μοντέλου. Βασισμένο στην πένα του Pierre Temblance, του σχεδιαστή της Ducati, το 1100 απέκτησε όπως ήταν αναμενόμενο, μικρό αδελφάκι. Το 796 είναι μικρό στα χαρτιά, μιας και στην όψη δύσκολα το ξεχωρίζεις αφού οι οπτικές διαφορές δεν μπορούν να βρεθούν ακόμη και από εκπαιδευμένο μάτι. Τόσο οι χρωματισμοί, σε κόκκινο, ή λευκό ματ / μαύρο ματ, που συνοδεύουν τα μοντέλα, όσο και η εξωτερική εμφάνιση, σε κάνει να ρίξεις μία ματιά στα τεχνικά χαρακτηριστικά. Ελαφρύτερο καταρχάς, κατά 12 κιλά, στα 167, με ελαφρώς χαμηλότερη σέλα, στα 825mm (από 845mm), με ίδιο μεταξόνιο, ύψος και πλάτος, το μπροστινό του σύστημα, με διάμετρο 43mm από 50mm, είναι η σημαντικότερη διαφορά. Όλα τα υπόλοιπα περιφερειακά είναι ίδια πάνω στο Hypermotard 796 το οποίο πέφτει κάτω από τη μηλιά, και στέκεται αξιοπρεπώς στα πόδια του.

Στηρίζεται στον υπερκυβισμένο αερόψυκτο κινητήρα του Monster 696 στον οποίο έγιναν οι απαραίτητες αλλαγές προκειμένου να μεγαλώσει και να ταιριάξει στη νέα χρήση. Με 803 κυβικά πλέον, και 81 ανακοινώσιμους ίππους, αλλά και 7,7 χιλιόγραμμα ροπής, φαίνεται πως το 796 βρίσκεται κοντά σε νούμερα με το μεγαλύτερο αδελφάκι του. Η διαφορά κιλών, τοποθετεί την αναλογία κιλών ανά ίππο πολύ κοντά με το 1100 (796: 2,06 – 1100: 1,88) κι έτσι οι επίδοξοι αγοραστές γλυκοκοιτούν πλέον το 796. H Ducati διαθέτει βέβαια την έκδοση EVO του 1100 που βρίσκεται πολύ κοντά στα κιλά με το 796 κι έτσι, η ψαλίδα μικραίνει και η αναλογία απόδοσης αλλάζει. Όπως αλλάζει και η τιμή βέβαια στην οποία πρέπει να προστεθούν άλλα 3.000euro για την απόκτηση του τελευταίου.

Ducati σε όλα του

Όντας ένα γνήσιο τέκνο της ιταλικής εταιρίας, το Hypermotard 796 προκαλεί με την εμφάνισή του. Οι γραμμές των πλαστικών περιφερειακών δείχνουν ένα γεροδεμένο αιχμηρό σύνολο, μία μακριά σε μήκος κατασκευή που σαν μέγεθος φέρνει περισσότερο σε ψηλό street, παρά σε super motard. Σε Hypermotard δηλαδή! Η σέλα του είναι ευθεία, και δημιουργεί μία λακκούβα στο μπροστινό σημείο, για να σε συγκρατεί εκεί. Τοποθετεί τον αναβάτη “πάνω” από την μοτοσυκλέτα, δίνοντας πλήρη έλεγχο. Είναι σκληρή, επιτρέπει τις μετακινήσεις επάνω της, και στην περίπτωση που ξυπνήσει μέσα σας το ζώο και δεν μπορείτε να “κλείσετε” το δεξί γκριπ, το σώμα θα εκμεταλλευτεί το μήκος, περιορίζοντας τον χώρο για τον συνεπιβάτη.
Το ανοιχτό τιμόνι δίνει σωστούς μοχλούς για συγκράτηση πάνω στην μοτοσυκλέτα και ο αναβάτης έχει να αντιμετωπίσει κάθεται αρκετά μπροστά, έχοντας πλήρη επίγνωση όσον αφορά το σημείο επαφής του τροχού.

Αν και δεν περιμένεις από μία Ducati να είναι χρηστική, στο Hypermotard βρίσκεις έξυπνες λύσεις, όπως είναι οι πλάγια τοποθετημένοι, ανοιγόμενοι καθρέπτες, στα άκρα του τιμονιού. Η Ducati προσφέρει και άλλες λύσεις βέβαια γι’ αυτούς, με βάσεις που τους φέρνουν στο άνω τμήμα του τιμονιού, έτσι ώστε να μειωθεί το συνολικό πλάτος, - στην περίπτωση που θέλετε να τους έχετε ανοιχτούς. Στην παρούσα μορφή, αν είναι ανοιχτοί αυξάνουν αρκετά το πλάτος και ενοχλούν ανάμεσα στα αυτοκίνητα –τους είχαμε κλειστούς και δεν μας ενόχλησε καθόλου!
Και κλείνοντας τους καθρέπτες, σκέφτεσαι τι σε προκαλεί να προβείς σε μία καθ’ όλα “παράνομη” κίνηση: Πάνω στο ψηλό Ducati, νιώθεις ότι έχεις τον πλήρη έλεγχο και θέλεις να εκμεταλλευτείς κάθε στιγμή που βρίσκεσαι στη σέλα του. Να ανοίξεις το γκάζι, να επιταχύνεις, να πλασαριστείς στα φρένα και να αρχίσεις κάθε λογής παιχνίδια. Η υπόστασή του, αυτό σου βγάζει άλλωστε.

Πρόκληση σε δύο τροχούς

Σίγουρα δεν είναι μόνο το όνομα της Ducati που σε προκαλεί. Γνωρίζοντας ότι έχεις να εκμεταλλευτείς την στιβαρότητα ενός πλαισίου τύπου Trelis, το μονόμπρατσο άκαμπτο ψαλίδι, το ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα, και τις ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνες, η όρεξη ανεβαίνει. Διαπιστώνεις σύντομα ότι το σύνολο είναι πολύ σκληρό, και σαν τέτοιο δημιουργεί αναπηδήσεις μέσα στην πόλη. Δυσανασχετεί σε ρυθμούς βόλτας, αν και οι αναρτήσεις του λειτουργούν καλά, απορροφόντας τις ανωμαλίες. Το 43mm μπροστινό έχει ταιριάξει καλύτερα εδώ, δίνοντας τις απαραίτητες ελαστικότητες για την καθημερινή χρήση, δίχως να υπολείπεται όταν το πιέζεις. Οδηγώντας το σε αργές διαδρομές νιώθεις ότι κρατάς το pitbull από το λουρί, και ούτε ο “πνίχτης” μπορεί να κάνει δουλειά, και να κρατήσει το Ducati στη θέση του. Ασφυκτιά καθώς κινείται σε αργούς ρυθμούς βόλτας, κάτι που καταφέρνει όμως λόγω του ροπάτου κινητήρα.

Ο διβάλβιδος διαθέτει ροπή για να σε κινεί αξιοπρεπώς στην χαλαρή βόλτα, θα δυσανασχετήσει όμως όταν τον περιορίσεις σε πολύ χαμηλές στροφές περιστροφής. Δώσ’ του φόρα, δώσε στο στροφόμετρο τη χαρά να ξεπεράσει τις 3.000σ.α.λ. και τότε θα σε εκπλήξει. Όσο ανεβαίνουν οι στροφές του κινητήρα, και αλλάζει το νούμερο του ταχυμέτρου στο ηλεκτρονικό πολυόργανο, ανεβαίνει και η απόλαυση που προσφέρει το μικρό Hypermoto. Μπορείς να έχεις ένα σβέλτο ρυθμό μέσα στην πόλη, οδηγώντας επιθετικά, και να εκμεταλλεύεσαι τις μακριές σχέσεις του κιβωτίου και την μακριά σε αίσθηση μοτοσυκλέτα. Αν και το μεταξόνιό της δεν είναι μεγάλο, στα 1455mm, το συνολικό της μήκος στα 2.170mm γίνεται αισθητό. Σε συνδυασμό με την ψηλή και επιθετική θέση οδήγησης, σε βάζει στη διαδικασία να επιλέγεις από πριν τις “γραμμές” με τις οποίες θα κινηθείς μέσα στην πόλη, ώστε να απολαύσεις περισσότερο την μετακίνηση. Άλλο που δεν θες φυσικά.

Απόλυτη μεταμόρφωση

Τα πράγματα που σε ενοχλούν όσο κινείσαι αργά, έρχονται να γίνουν σύμμαχοι στην γρήγορη οδήγηση. Όσο ο ρυθμός ανεβαίνει, το Hypermotard 796 ξεδιπλώνει τις αρετές του, και μετατρέπεται σε ένα όπλο, ιδανικό για τον γρήγορο αναβάτη. Όντας μία γνήσια Ducati, είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να προσφέρει μέγιστη απόλαυση σε κάθε γρήγορη διαδρομή. Σύντομα διαπιστώνεις ότι ο διβάλβιδος κινητήρας δεν θα απογειώσει τις αισθήσεις, αλλά θα στείλει τον μπροστινό τροχό εκεί που πρέπει όταν του ζητηθεί, ενώ θα δώσει καλές επιταχύνσεις στο 796. Ο κινητήρας του αποδίδει γραμμικά με έμφαση στις μεσαίες στροφές περιστροφής, ενώ στις πολύ ψηλές, λίγο πριν το κόκκινο, η απόδοσή του μειώνεται. Κρατώντας το γκάζι στο τέρμα και εκμεταλλευόμενος το θετικό κιβώτιο ταχυτήτων, μπορείς να απολαμβάνεις την δύναμη που προσπαθεί να λυγίσει το άκαμπτο ψαλίδι, στην προσπάθεια να γλιστρήσει το πίσω ελαστικό. Οι πλαγιολισθήσεις ισχύος έρχονται συχνά σε γλιστερό οδόστρωμα και ο έλεγχος που έρχεται από την μοτοσυκλέτα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Ο αναβάτης νιώθει πως κοντρολάρει άνετα την μοτοσυκλέτα και σε αυτό παίζει ρόλο η σωστή θέση οδήγησης. Το σφιχτό σύνολο, επιτρέπει στον αναβάτη να παρεκτραπεί και να κυνηγήσει τα όρια του, ανοίγοντας το γκάζι στο τέρμα, ακόμη και σε σημεία που “απαγορεύεται”. Τις πλαγιολισθήσεις ακολουθεί το ντριφτάρισμα στα φρένα, μιας και οι ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνες της Brembo, προσφέρουν το αρχικό δάγκωμα που χρειάζεται. Η αίσθηση που προσφέρουν στα δάκτυλα είναι αντίστοιχη μία supersport μοτοσυκλέτας, και σαν τέτοιο, το φρένο υπολείπεται σε αίσθηση στις αργές ταχύτητες. Ωστόσο, ο μυημένος αναβάτης θα απολαύσει πλαγιολισθήσεις στα φρένα, χάρη και στην βοήθεια που έχει από τον μονόδρομο συμπλέκτη, APTC, ο οποίος φροντίζει για την εξάλειψη αναπηδήσεων του πίσω τροχού στο φρενάρισμα.

Όνομα και πράμα

Με το όνομα Ducati να σε μαγεύει, η Hypermotard ξεδιπλώνει τις δυνατότητές της καθώς τα χιλιόμετρα ανεβαίνουν. Σε διαδρομές με σφιχτό στροφιλίκι μπορεί να κυνηγήσει supersport μοτοσυκλέτες ενώ ακόμη και σε ανοιχτές στροφές, θα στρίψει εκπληκτικά με σταθερότητα και εμπιστοσύνη. Αδιαφορεί για την κατάσταση του οδοστρώματος η οποία εξαφανίζεται κάτω από το σφιχτό με προοδευτικές αναρτήσεις σύνολο, και αυτό είναι ένα θετικό που θα εκτιμήσουν οι γρήγοροι αναβάτες.

Με την ταχύτητά του να φτάνει τα 200 χ.α.ω. και την δυνατότητα για γρήγορο ταξίδι στα 150χ.α.ω. με ελλιπή προστασία από τις καιρικές συνθήκες, το Ducati Hypermotard 796 σίγουρα αποτελεί μία ιδανική λύση για διαφορετική σπορ μετακίνηση. Στην κατηγορία του, συναντά το Aprilia Dorsoduro 750, με το οποίο διαχωρίζουν απ’ ότι φαίνεται τις προτιμήσεις τους. Το Ducati Hypermotard 796 προτιμά την γρήγορη οδήγηση και στα 9.900euro που κοστίζει θα το γλυκοκοιτάξουν οπωσδήποτε οι “δικοί του” αναβάτες.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

 

Φωτογραφίες οδήγησης


Φωτογραφίες τεχνικής ανάλυσης


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017 21:38

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Πρώτο test – Ducati Hypermotard 820 2013 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon