.
Κατηγορία Ducati
Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2013 10:52

Test - Ducati Monster 696 ABS Plus 2013

 

 Τέρας… διαρκείας!



Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκε η Τζο Λαδά

Είκοσι χρόνια μετά την βάπτιση της νέας κατηγορίας της Ducati με το όνομα Monster, το 696 συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μοντέλα, δίνοντας στην παράδοση αιτία συνέχειας, στους αναβάτες μοναδική αίσθηση ελευθερίας και στην εταιρία έναν ισχυρό οικονομικό λόγο ύπαρξης.

Όλα σου τα “θέλω”


Αν είσαι μικροκαμωμένος, και αναζητάς μία αντίστοιχη μοτοσυκλέτα σε μέγεθος, τότε το Monster έχει σχεδιαστεί για σένα. Αν ντύνεσαι καλά και βγαίνεις τα βράδια, αν το στυλ είναι το πρώτο – και όχι μόνο- που αναζητάς σε μία μοτοσυκλέτα, τότε στο Monster θα βρεις ένα ρούχο που πάει με όλα τα “θέλω” σου, καθημερινά. Η ευκολία προσαρμογής πάνω του, η άνεση με την οποία προσεγγίζεται από το γυναικείο φύλο, αλλά και τους μικρούς σε σωματότυπο αναβάτες, έχει ανάγει το μικρό των Monster σε κορυφαία επιλογή. Η θέση οδήγησης είναι χαμηλή, βολική για αναβάτες και αναβάτριες, ενώ το φαρδύ τιμόνι προσφέρει ιδανικούς μοχλούς για να νιώσεις οικεία με την πρώτη επαφή. Κάθεσαι σε όρθια θέση πάνω στην άνετη σέλα, πατάς άνετα στο έδαφος, έχεις τον πλήρη έλεγχο – βρίσκεις κατευθείαν την θέση σου πάνω του, καταλαβαίνεις σύντομα γιατί η σειρά Monster αποτελεί το φιλικότερο μοντέλο της Ducati. Αλλά και αν είσαι ψηλός, πάλι θα βολευτείς γρήγορα πάνω στο 696, αφού η ανθρωποκεντρική στάση σώματος είναι το σημαντικότερο ατού που έχει να προσφέρει.
Στο 696 που παρουσιάστηκε το 2013, το τιμόνι από την σέλα έχουν μικρότερη απόσταση σε σχέση με τα παλαιότερα μοντέλα, τα μαρσπιέ τοποθετήθηκαν πιο μπροστά, η σέλα μείωσε την απόστασή της από το έδαφος, στα 770mm με την παροχή ρύθμισης αν χρειαστεί , όντας η χαμηλότερη στη σειρά Monster αλλά και στα Ducati γενικότερα. Το βάρος μειώθηκε επίσης κατά 5 κιλά στα 163 από 168 ενώ ο κινητήρας απέκτησε νέες κεφαλές και νέα ηλεκτρονική διαχείριση καυσίμου με την απόδοση να αυξάνεται κατά 9% στους 80 ίππους, από 73. Ίδια αύξηση είχε και η ροπή, που έφτασε τα 7,4 χιλιόγραμμα από 6,2 του παλαιότερου μοντέλου, ανεβάζοντας όμως την κορύφωσή της κατά 1550 στροφές, στις 7.750σ.α.λ., από 6.200σ.α.λ.

Naked Monster

Το concept που οραματίστηκε ο Massimo Bordi και σχεδίασε ο Miguel Angel Galluzzi έβαλε την σφραγίδα του στις “γυμνές” μοτοσυκλέτες και έτσι γυμνό, συναντάμε το Monster στους δρόμους, καθημερινά. Συνεχίζοντας την στυλάτη παρουσία, το Monster 696 ανανεώθηκε και οπτικά, με τις εξατμίσεις να τραβούν την ανηφόρα, και όντας δύο και τοποθετημένες πλέον στην ουρά, διαφοροποιούν τελείως το μοντέλο. Αφήνουν επίσης σε κοινή θέα το χυτό αλουμινένιο ψαλίδι, κι έτσι, μαζί με το απαράλλαχτο ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα, τα “κάτω” τμήματα του 696 λάμπουν σαν διαμάντια. Λάμπουν και οι νέες τετραπίστονες δαγκάνες της Brembo που έχουν ακτινική τοποθέτηση και με την προσθήκη του συστήματος ABS, προσφέρουν ασφάλεια και εμπιστοσύνη σε ένα πασίγνωστο τερατάκι. Η σειρά Monster, και περισσότερο το “μικρό”, είναι τόσο σημαντική για την Ducati, μιας και αποτελεί το μοντέλο με το οποίο θα εισχωρήσει ο νέος αναβάτης στην εταιρία – και την μοτοσυκλέτα, ενώ ταυτόχρονα θα έχει “όση Ducati” θα ήθελε στα χέρια του, με ελάχιστο για το όνομα βαλάντιο.

Έτσι, δέχεται την φροντίδα των μηχανικών και συνεχίζει ακάθεκτη την πορεία της στο χρόνο, όντας μία μοτοσυκλέτα ολοκληρωμένη, ποιοτική και ισορροπημένη, η οποία καταφέρνει να προσθέτει κύρος στην εμφάνιση, αλλά και να προσφέρει διασκεδαστική μετακίνηση στον αναβάτη.
Χαρακτηριστικό του Ducati Monster 696 Plus είναι η ποιοτική λειτουργία του κινητήρα του, από τις πολύ χαμηλές στροφές. Μπορεί να ανακοινώνει 80 ίππους στις 9.000 σ.α.λ. αλλά το κυνήγι των ίππων στις ψηλές στροφές, δεν είναι κάτι που αρμόζει στην συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα. Αυτό που σε εξιτάρει, είναι η άνεση με την οποία μπορείς να τριγυρνάς στην νυχτερινή Αθήνα κάνοντας τη βόλτα σου, με το στροφόμετρο να περιορίζεται στις 1.000σ.α.λ.
Ο κινητήρας γουργουρίζει, ο ψεκασμός λειτουργεί υποδειγματικά, οι στροφές διατηρούνται χαμηλά χωρίς σκορτσαρίσματα, και το Monster σε πάει βόλτα ποιοτικά.

Ροπή στην διασκέδαση

Αλλάζεις σχέσεις στο σκληρό κιβώτιο με λίγο ζόρι, ψάχνεις να βρεις τη νεκρά επίσης δύσκολα, αλλά όσο κινείσαι, όλα βαίνουν καλώς, τίποτα δεν σε ενοχλεί. Η ροπή σε ξεκολλά από την κίνηση, με δύο επιβαίνοντες ο L2 κινητήρας δεν δείχνει να χωλαίνει, αλλά ούτε να σκορτσάρει, οι χαμηλοί ρυθμοί περιστροφής είναι ξεκάθαρο ότι είναι το καλύτερό του. Σαν γνήσιο Ducati, πρέπει να κρατήσεις το γκάζι ανοιχτό για να δεις τους ίππους, να περάσεις τις μεσαίες στροφές για να φτάσεις στο σημείο που θα σου δώσει την επιτάχυνση που ψάχνεις. Θα στην δώσει, θα δεις ότι είναι γνήσιο Ducati παρά το ότι κινείται απίστευτα ομαλά σε αργές ταχύτητες, αλλά και που θα δεις τους 80 ίππους και θα απολαύσεις την ομαλότητα με την οποία έρχεται η επιτάχυνση, δεν θα αλλάξει κάτι στην ψυχολογία σου. Θα επιστρέψεις ξανά στην ποιοτική μετακίνηση που σου προσφέρει και θα απολαύσεις τη βόλτα σου. Μπορεί να είναι διαθέσιμη ανά πάσα ώρα και στιγμή η “επιλογή” διασκέδαση στον εγκέφαλό σου, αλλά με το Monster 696 θα προτιμήσεις την απολαυστική λειτουργία του. Θα γλυστρίσεις απολαυστικά και ελεγχόμενα το πίσω μέρος αν σου έρθει όρεξη, πλήρως ελεγχόμενα και προοδευτικά, έχοντας στο δεξί σου χέρι το κοντρόλ για τα ποσοστά παιχνιδιού που θέλεις να βάλεις στην ημέρα σου. Αλλά δεν είναι κάτι που σου βγάζει το 696, αν θέλεις περισσότερο παιχνίδι, θα πας απευθείας στο 796 που είναι πιο άγριο, ή σε κάποιο Street Fighter της εταιρίας.
Οι αναρτήσεις του Monster 696 συμβάλλουν στο ομοιογενές “πακέτο” που όντας τόσο ισορροπημένο, ενισχύει την βόλτα με έναν ή δύο επιβαίνοντες στη σέλα του. Είναι προοδευτικές, σκληρές μεν, δείχνοντας τις sport καταβολές, άνετες δε, απορροφώντας τις ανωμαλίες από λακκούβες ή σαμάρια στο έπακρο. Ακόμη και αν θελήσεις να πιέσεις στα όρια αυτή την εκπληκτική naked μοτοσυκλέτα, θα νιώσεις ότι τα όρια της βρίσκονται πιο ψηλά από τα δικά σου, μιας και το σφιχτό πλαίσιο, οι κορυφαίες αναρτήσεις και το στιβαρό ψαλίδι, δύσκολα θα παραπονεθούν.

Ασφάλεια και εμπιστοσύνη

Τα φρένα του, οπλισμένα με ακτινικής τοποθέτησης τετραέμβολες δαγκάνες της Brembo σε δίσκους διαμέτρου 320mm και σύστημα ABS, δίνουν την δική τους νότα στην sport οδήγηση. Έχοντας όση δύναμη χρειάζεται σε νορμάλ συνθήκες, αλλά ικανοποιητική απόδοση στα “πολλά”, είναι αυτά που προοδευτικά θα σταματήσουν το Monster εκεί που θες. Το ABS λειτουργεί εξαιρετικά για τις ταχύτητες που μπορεί να κινηθεί το Monster 696, και επεμβαίνει ομαλά, δίνοντας χρόνο στον αναβάτη για να φρενάρει ακίνδυνα. Στην περίπτωση που αυτός το επιθυμεί, το σύστημα μπορεί να απενεργοποιηθεί για να αυξήσει τα περιθώρια παιχνιδιού. Αν παίζεις με κατεβάσματα ταχυτήτων, ο υδραυλικός συμπλέκτης APTC - Adler Power Torque Clutch, που αναλαμβάνει μηχανικά να μειώσει την ροπή που φτάνει στον πίσω τροχό, προσθέτει πόντους στην ασφάλεια, αφού ολισθαίνει τον τροχό.
Στην καθημερινή μετακίνηση, αλλά και στο παιχνίδι, συμβάλλουν και τα ελαστικά της Pirelli, Angel ST, τα οποία ταιριάζουν άριστα στις ανάγκες του Monster, όπως και στους δρόμους της πατρίδας μας, μιας και ζεσταίνονται γρήγορα. Η κορώνα τους είναι προοδευτική, κι έτσι δεν θα υπάρχουν απότομες αντιδράσεις στο στρίψιμο, ενώ ακόμη και στις λακκούβες υπό κλίση, δείχνουν να λειτουργούν εξαιρετικά απορροφώντας ανωμαλίες και διατηρώντας την πρόσφυση.
Προσοχή θα χρειαστεί ωστόσο η γωνία στροφής του τιμονιού που αν και είναι σημαντικά βελτιωμένη σε σχέση με προηγούμενα μοντέλα, παραμένει μικρή λόγω πλαισίου, και στις επιτόπου στροφές, θα νιώσεις να σε περιορίζει.
Ο sport χαρακτήρας όμως δεν κρύβεται, και σε αυτόν έρχεται να προστεθεί και το “αγωνιστικό” σελάκι που καλύπτει την πίσω σέλα, το οποίο αφαιρείται με δύο βίδες άλλεν και προσφέρει θέση στον συνεπιβάτη. Η πίσω σέλα είναι άνετη και παρά το μέγεθος της, δίνει την δυνατότητα στον συνεπιβάτη να παραμείνει επάνω της σε μικρών αποστάσεων ταξίδια. Οι έξυπνα κρυμμένες χειρολαβές που προσφέρουν καλές λαβές, δίνουν ένα έξτρα κράτημα στον συνεπιβάτη, ο οποίος μπορεί άνετα όμως να περάσει τα χέρια του αγκαλιάζοντας τον αναβάτη και να στηριχτεί και στο ρεζερβουάρ.

Ποιότητα και ομορφιά διαρκείας

Στο όμορφο design που αφήνει εκτεθειμένα τον αερόψυκτο κινητήρα διάταξης L, το ψαλίδι, τις εξατμίσεις, το μπροστινό σύστημα, το όμορφο ρεζερβουάρ και τις γρύλιες του, αλλά και το έξυπνα φαλτσοκομμένο φανάρι, προστίθεται και το σύγχρονο ηλεκτρονικό πολυόργανο. Αυτό προέρχεται από το 1098 και η μικρή ψηφιακή οθόνη του πληροφορεί τον αναβάτη για όλες τις κλασικές ενδείξεις (θερμοκρασία λαδιού, μερικός χιλιομετρητής και ολικό, χιλιόμετρα ρεζέρβας) αλλά και για τις στροφές του κινητήρα, το βολτόμετρο, αλλά και γυρολόγιο σε περίπτωση που βρεθείς σε πίστα. Όλα αυτά, αλλάζουν εν κινήσει από τον αριστερό διακόπτη του τιμονιού. Η Monster 696 ABS Plus δεν κατασκευάστηκε αποκλειστικά για οδήγηση σε πίστα, όπως οι περισσότερες Superbike της Ducati, αλλά κόντρα σε αυτές, είναι η καλύτερη Ducati που θα μπορούσε να επιλέξεις για τις συνθήκες της χώρας μας.

Όντας στην παραγωγή δεκαεννέα ολόκληρα χρόνια, το μικρότερο των “Τεράτων”, διήνυσε μία μακρά πορεία στα εξακόσια κυβικά το 1994, στα χνάρια του 900, που είχε παρουσιαστεί ένα χρόνο νωρίτερα. Πέρασε από τα 620 και έφτασε στα 695 κυβικά, με την ονομασία 696 να το συνοδεύει από το 2008, με μικρές αλλαγές τόσο στο πλαίσιο όσο και στον κινητήρα. Συνεχίζει να είναι μία μοτοσυκλέτα άνετη, όμορφη, χρηστική και sport όσο χρειάζεται για να μετατρέπει την άχρωμη καθημερινότητα σε μία fun διαδρομή προς και από τη δουλειά, με μοναδικό στυλ Ducati και πλήρως ανταγωνιστική τιμή.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Ducati
Μοντέλο Monster 696 ABS
Αντιπρόσωπος Kosmocar A.E.
Τιμή 9.990euro
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Διαμήκης V2 4-χρονος 4-βάλβιδος, δεσμοδρομικό σύστημα κίνησης, αερόψυκτος
Κυβισμός 696cc
Διάμετρος/Διαδρομή 88x57,2mm
Συμπίεση 10,7:1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός της Siemens με σώματα διαμέτρου 45mm
Καταλύτης / Εξάτμιση Δύο σε μία σε δύο 
Τύπος συμπλέκτη Υδραυλικός πολύδισκος APTC
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων
Πρωτεύουσα μετάδοση 1.85:1 (33/61)
32/13
30/18 
28/21 
26/23 
22/22 
24/26
Τελική σχέση μετάδοσης Γρανάζια / αλυσίδα: 15/45 
Πλαίσιο
Τύπος Χαλύβδινο χωροδικτύωμα τύπου Trellis, αφαιρούμενο υποπλαίσιο
Μήκος 2.100mm
Πλάτος 780mm
Ίχνος 87mm
Υψος 1.060mm
Ύψος σέλας 770mm
Γωνία κάστερ (μοίρες) 24°
Μεταξόνιο 1470
Βάρος 163kg
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ 15lt
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της Marzocchi, διαμέτρου 43mm, διαδρομή τροχού 120mm
Πίσω Μονό αμορτισέρ της Sachs, διαδρομή  148mm, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης, προφόρτιση ελατηρίου
Φρένα
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm, με ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων της Brembo
Πίσω  Δίσκος διαμέτρου 245mm με δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo
Ελαστικά
Μπροστά Radial tubeless 120/60 ZR 17 Pirelli Angel ST
Πίσω Radial tubeless 160/60 ZR 17 Pirelli Angel ST
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/στροφές)  80 / 9.000
Ροπή εργοστασίου (χλγμρ/στροφές)  7,4 / 7.750

Φωτογραφίες οδήγησης

Τεχνικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013 12:20

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πρώτο test – Ducati Hypermotard 820 2013 Test – Ducati Hypermotard 820 SP 2013 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon