.
Κατηγορία Benelli
Τετάρτη, 01 Σεπτεμβρίου 2021 18:29

Test – Benelli 752S 2021

Ο πηγαίος κώδικας του roadster

Η νέα γυμνή μοτοσυκλέτα της Benelli αναμιγνύει ιταλικό σχεδιασμό με επώνυμα περιφερειακά σε ένα οικονομικό πακέτο.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

A15A1873 web 

Πρωτοεμφανίστηκε στην EICMA του 2017 ως πρωτότυπο και επανήλθε στην ίδια διεθνή έκθεση στο Μιλάνο το 2019 ως μοντέλο παραγωγής. Ομολογουμένως καθυστέρησε λίγο να φτάσει στις διεθνείς αγορές, μα πλέον είναι εδώ.

Από τη πρώτη ματιά το 752S φωνάζει “Ιταλία”, χάρη στη σχεδίαση που ενσωματώνει γραμμές αναμφίβολα οικείες από τις συμπατριώτισσες της Benelli, Ducati και MV Agusta. Εξοπλίζεται δε με επώνυμα περιφερειακά που προσφέρουν εξαρχής μια εγγύηση ικανοτήτων και του επιτρέπουν να κοιτά ψηλότερα στα ράφια της κατηγορίας του.

Το Benelli 752S είναι ένα παραδοσιακότατο roadster, μια γυμνή μοτοσυκλέτα με σπορ διαθέσεις σχεδιασμένη πρωτίστως για τον δρόμο – σε αντίθεση με τη streetfighter λογική μιας γδυμένης superbike που συνήθως συνδυάζει πολλή δύναμη και εξοπλισμό με επιδεικτική αδιαφορία προς καθημερινές πρακτικότητες.

A15A1927 web 

Σκέτη κούκλα

Μπορεί η Benelli να ανήκει πλέον σε Κινέζικα χέρια, ωστόσο κοιτώντας 752S πολύ δύσκολα γίνεται η παραμικρή νοητική σύνδεση με την Κίνα. Δείχνει ως μια κλασική γυμνή Ιταλίδα από μακριά και η εικόνα αυτή όχι απλώς παραμένει, μα ενισχύεται από κοντά. Η κατασκευή είναι ποιοτικότατη, οι γραμμές προσεγμένες ως τη λεπτομέρεια, η ομορφιά ξεχειλίζει από παντού.

Δεν το λέω μόνο εγώ, αλλά και όλοι όσοι το συνάντησαν στον δρόμο όσες μέρες ήταν στην κατοχή μου, μοιράζοντας αφειδώς κολακευτικά σχόλια για την εμφάνιση του 752S.

Η θέση οδήγησης προσφέρει πριν καν εκκινήσει η κινητήρας μια γεύση της στόχευσης της Benelli: εργονομικά ουδέτερη, όχι ιδιαίτερα σκυφτή, με άνετες γωνίες στα γόνατα.

Η εικόνα που γεμίζει το βλέμμα του αναβάτη είναι χορταστική, με μια κομψή TFT οθόνη, fatbar τιμόνι, ρυθμιζόμενες μανέτες και τις τάπες του ρυθμιζόμενου πιρουνιού της Marzocchi, το οποίο με τα 50 mm διαμέτρου καλαμιών δείχνει πειστικότατο παρέα με τις ακτινικές Brembo λίγο πιο χαμηλά.

Δεν υπάρχει άσχημη γωνία για το Benelli 752S και όλα δείχνουν πως η εμφάνιση θα συνοδεύεται και από ανάλογη απόδοση. Αν μη τι άλλο, η σχεδίαση της μοτοσυκλέτας έγινε εξ ολοκλήρου στην Ιταλία και το Centro Stile της εταιρείας στο Πέζαρο, έτσι είναι απολύτως αναμενόμενο να μαγνητίζει ευρωπαϊκά βλέμματα.

Στην ουσία της η μοτοσυκλέτα προσφέρει έναν σπάνιο πια συνδυασμό. Από τη μια η παραδοσιακή σπορ σιλουέτα, από την άλλη η απόλυτη απλότητα. Το μόνο ηλεκτρονικό σύστημα ασφαλείας στο 752S είναι το απλό, δικάναλο Bosch ABS. Ούτε χάρτες, ούτε αδρανειακά, ούτε πάσης φύσεως control. Γκάζι και φρένο, σκέτο.

A15A1863 web

Ροπής το ανάγνωσμα

Ο δικύλινδρος σε σειρά κινητήρας μετρά 754 cc και, από τα 75 ονομαστικά άλογα που υπόσχεται στον τροχό, μετρήσαμε 64 στο δυναμόμετρο της Power House. Η φιλοσοφία του αποκαλύπτεται καλύτερα από τις 8,500 rpm στις οποίες κορυφώνεται η απόδοση ισχύος, φωτογραφίζοντας την εστίαση στις μεσαίες στροφές και όχι στις ψηλές.

Θυμίζω πως αυτός ο κινητήρας απαντάται ήδη στο Leoncino 800 (που ακόμη δεν έχει έρθει στην Ελλάδα), ενώ θα κινήσει και τη νέα γενιά TRK800 που αναμένεται σύντομα και διακαώς.

Πατώντας το κουμπί της μίζας ξυπνά με δυνατό, στακάτο ήχο και η λειτουργία του φέρνει στο σώμα ένα μόνιμο υψίσυχνο υπόβαθρο. Βελούδινο δεν το λες, πάντως δεν είναι καθόλου ενοχλητικό και συμπληρώνει την όψη και τον ήχο με ζωντάνια που αισθάνεσαι με όλο σου το σώμα.

Στον δρόμο το 752S αναδεικνύεται στην επιτάχυνση στις μεσαίες, αυτό είναι σαφώς ένα δυνατό σημείο στα δυναμικά του χαρακτηριστικά. Το χούφτωμα του γκαζιού έχει ακαριαία ευεργετικότατη επίδραση στα επινεφρίδια του αναβάτη και συνοδεύεται από υπέροχο ήχο, τόσο δυνατό όσο πρέπει για να μην γίνεται ενοχλητικός.

Η ελαστικότητα του δικύλινδρου κινητήρα είναι εμφανής και το μόνο που μπορεί να την αμφισβητήσει καμιά φορά είναι οι ασυνήθιστα μακριές πρώτες σχέσεις του κιβωτίου. Στην πόλη συχνά ξεχνιόμουν στη δευτέρα, ενώ και η πρώτη έμενε στο κιβώτιο αρκετά περισσότερο, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου κακό άμα έχεις αρκετή διαθέσιμη ροπή να τραβήξει οποιαδήποτε κρεμασμένη ταχύτητα χωρίς καν να ακουμπήσεις συμπλέκτη. Και εδώ έχουμε άφθονη από δαύτη: 6.8 χιλιογραμμόμετρα, ακριβώς εκεί που πρέπει, στις μεσαίες.

Αυτό που δεν έχει ο δικύλινδρος της Benelli είναι ψηλές. Ήδη πλησιάζοντας στις 8,000 η πτώση στην απόδοση έχει αρχίσει να φαίνεται, παρόλα αυτά η δύναμη επαρκεί για φλερτ με τη διακοσάρα.

A15A1855 web 

Ισορροπία

Μιλώντας για ταχύτητες, είναι αναπόφευκτο να παρατηρήσει κανείς την απουσία οποιασδήποτε αεροδυναμικής προστασίας στο 752S. Αυτό ξέρουμε καλά τι σημαίνει: από τα 120 km/h και πέρα η πίεση στο στήθος και το κεφάλι αρχίζει να αυξάνει αισθητά και η μόνη διαφυγή είναι η ξάπλα στο ρεζερβουάρ. Ο κινητήρας μια χαρά μπορεί να ταξιδεύει με υψηλότερες μέσες ταχύτητες, εσύ όμως μπορείς; Αν προσθέσεις μια ζελατίνα, ναι.

Εκεί που θα το χαρείς περισσότερο πάντως είναι στο στροφιλίκι. Ώρα να ξαναθυμηθούμε κάτι Marzocchi και κάτι Brembo που λέγαμε στην αρχή.

Η σπορ εμφάνιση και οι κλασικές γραμμές δεν είναι μόνο βιτρίνα. Την πρώτη φορά που θα φτάσεις με φόρα στην είσοδο μιας στροφής θα αντιληφθείς πως το δυνατότερο σημείο αυτής της Benelli είναι ξεκάθαρα το ρυθμιζόμενο μπροστινό της. Στιβαρό και συνεπές, επικοινωνιακό και καθησυχαστικό, σε οδηγεί με αυτοπεποίθηση στην είσοδο της στροφής όταν έχεις όρεξη για πιο απαιτητικό ρυθμό.

Στο ίδιο μοτίβο το μπροστινό φρένο μοιάζει να έχει παραπάνω απ’ όση δύναμη χρειάζεται και, με δεδομένη την καλή προοδευτικότητα στη μανέτα, ιδού ένας ιδανικός σύμμαχος στο παιχνίδι.

Το συνολικό πακέτο του μπροστινού θα μπορούσε ίσως να σταθεί και σε ακριβότερες μοτοσυκλέτες και σε αυτήν εδώ την εφαρμογή είναι απλά άριστο στα καθήκοντά του, χωρίς μάλιστα να θυμίζει εκδικητικό κούτσουρο στις αργές ταχύτητες της πόλης. Σφικτό μεν, αλλά σε έξυπνη ισορροπία με την άνεση.

Το πίσω μέρος ακολουθεί ένα βήμα πιο κάτω, καθώς το αμορτισέρ – που ρυθμίζεται μόνο ως προς την προφόρτιση – δείχνει ένα κλικ πιο μαλακό στις αποσβέσεις του. Διατηρεί πάντως άψογα τη συνεργασία σε υψηλό επίπεδο, δεν πλέει ούτε αποσταθεροποιεί τη μοτοσυκλέτα εντός λογικών ορίων.

Αυτά ακριβώς τα όρια είναι που με προτρέπουν να το περιγράφω ως καθαρόαιμο roadster και όχι ως streetfighter. Το Benelli 752S δεν σε ψήνει να σπρώξεις να βρεις τα όριά του και ο λόγος εντοπίζεται στην ίδια του την πεμπουσία, στο ζύγισμα του πλαισίου του. Η ουδέτερη αίσθηση αποτελεί ξεκάθαρη προτεραιότητα από μια πιο επιθετική λογική που θα βοηθούσε να δεις πόσο πιο γρήγορα μπορείς να βουτήξεις στην είσοδο της στροφής.

Εδώ βάζουμε στην εξίσωση και τα κάμποσα κιλά του, 226 με όλα του τα υγρά φουλαρισμένα (ονομαστικά). Δεν είναι ακριβώς το αγριεμένο παιχνίδι, είναι όμως μια μοτοσυκλέτα με στιβαρό πάτημα που δεν νιώθει σα φύλλο και φτερό στον ανοικτό δρόμο.

Αυτά δεν αποτελούν περιορισμούς για το γυμνό Benelli, μα σαφώς συνειδητές επιλογές. Το λέει άλλωστε και η επιλογή ελαστικών πρώτης τοποθέτησης. Τα Pirelli Angel GT εξυπηρετούν τη sport touring λογική και εδώ κουμπώνουν άψογα με το σύνολο, είμαι βέβαιος πως πολλοί θα ξαναβάλουν τα ίδια λάστιχα στην πρώτη αλλαγή. Θα είχα πάντως την περιέργεια να δω πώς θα είναι με πατούμενα πιο επιθετικού προφίλ.

A15A1883 web 

Δεν έτυχε, πέτυχε

Αυτό που έχει σημασία και εξάγεται πλέον ως ολοκληρωμένο συμπέρασμα, είναι πως το Benelli 752S δεν έτυχε, πέτυχε. Υπάρχει σαφής στρατηγική στη σχεδίασή του και όλα συνεργάζονται προς έναν κοινό σκοπό, ο οποίος δεν είναι η ακραιφνής αθλητικότητα, αλλά η σπορ ποιότητα σε μια καθημερινή μοτοσυκλέτα.

Ως αυτό ακριβώς, το Benelli 752S απλά διαπρέπει. Η κομψότατη γυμνή Ιταλο-Κινέζα μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα σε καθημερινή βάση για τα ξενέρωτα καθήκοντα του εργαζομένου, είναι ανά πάσα στιγμή πρόθυμη να αρχίσει το παιχνίδι, ενώ με λίγη αεροδυναμική προστασία (ή γερό σβέρκο) επιτελεί και εκδρομικά καθήκοντα.

Ενδεχομένως η απουσία συστημάτων ασφαλείας όπως το traction control, ηλεκτρονικών ρυθμίσεων ή ακόμη και συνδεσιμότητας να αποτελούν αρνητικό σημείο για κάποιους. Για άλλους αυτό μπορεί να είναι από αδιάφορο ως και γοητευτικό, ομοίως και η ντίζα που επιμένει στη γκαζιέρα αυτού του Benelli. Ο καθένας κρίνει με τα δικά του θέλω.

Επίσης, το 752S μάλλον θα δυσαρεστήσει λίγο το έτερον ήμισυ με την απόμακρη θέση συνεπιβάτη και τις δύσχρηστες χειρολαβές στην ουρά, αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε κι όλα. Άλλωστε όταν πρόκειται για τέτοιες Ιταλίδες, δεν είναι κακό να είναι κανείς λίγο μονοφαγάς…

Εν τέλει δύσκολα βρίσκω κάτι αρνητικό να πω για τη μοτοσυκλέτα αυτή, ό,τι της ζητήθηκε το έκανε καλά, ήταν εύκολη, φιλική, ασφαλής και διασκεδαστική. Κανείς δεν θα έλεγε όχι σε μερικά ακόμη άλογα ή σε μια 20αριά λιγότερα κιλά, πάντως ως έχει αποτελεί μια άξια επιλογή που βάσει ικανοτήτων και εξοπλισμού στέκεται αρκετά ψηλά στην ιεραρχία της κλάσης της. Η εμπλοκή των Ιταλών στην εξέλιξή της είναι τόσο εμφανής όσο και καταλυτική στο τελικό αποτέλεσμα.

Το βέβαιο είναι πως το 752S μπαίνει σε μια πολύ δύσκολη μάχη στην αγορά, με λιανική τιμή €8,190 απέναντι σε πολλές αξιόλογες επιλογές. Δεν έχω δε την παραμικρή αμφιβολία πως αυτή η μοτοσυκλέτα, όπως ακριβώς είναι τώρα, αν κατασκευαζόταν στο Πέζαρο θα μετρούσε την λιανική της τιμή με πέντε ψηφία.

 

Eξοπλισμός δοκιμής: MOTO MARKET

Κράνος: Airoh ST 501 Frost

Μπουφάν: Nordcode Aero

Παντελόνι - Nordcode Aero

Μποτάκια - Forma Cooper Camo

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής/Μοντέλο

Benelli 752S (2021)

Εισαγωγέας

MOTOWAY ΚΑΜΠΡΑΝΗΣ ΑΕ

Τιμή

€8,190

Εγγύηση

2 χρόνια

   

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

 

Τύπος

4Τ, Υ/Ψ, 2Κ σε σειρά, 2ΕΕΚ, 8 βαλβίδες

Χωρητικότητα (cc)

754

Διάμετρος x Διαδρομή (mm)

88 x 62

Σχέση συμπίεσης

11.5:1

Τροφοδοσία

Ψεκασμός

Συμπλέκτης

Μηχανικός, υγρός

Τελική μετάδοση

 

Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα

Μέγιστη ονομαστική ισχύς (hp/rpm)

75 / 8,500

Μέγιστη ονομαστική ροπή (kg.m/rpm)

6.8 / 6,500

   

ΠΛΑΙΣΙΟ

 

Τύπος

Ατσάλινο χωροδικτύωμα

Διαστάσεις Μ x Π x Υ (mm)

2,130 x 810 x 1,100

Μεταξόνιο (mm)

1,460

Γωνία κάστερ (ο)

Δ.Α.

Ίχνος (mm)

Δ.Α.

Ύψος σέλας (mm)

821

Απόσταση από έδαφος (mm)

810

Ρεζερβουάρ (l)

14.5

Βάρος (kg)

226 (υγρό)

   

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

 

Εμπρός

Ανεστραμμένο πιρούνι Marzocchi 50 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή 130 mm

Πίσω

Ένα αμορτισέρ, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 60 mm

   

ΦΡΕΝΑ

 

Εμπρός

Δύο δίσκοι 320 mm, ακτινικές τετραπίστονες δαγκάνες Brembo, Bosch ABS

Πίσω

Δίσκος 260 mm, μονοπίστονη δαγκάνα Brembo, Bosch ABS

   

ΤΡΟΧΟΙ / ΕΛΑΣΤΙΚΑ

Pirelli Angel GT

Εμπρός

120/70-17

Πίσω

180/55-17

   
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022 21:23

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon