.
Κατηγορία Μοτοσυκλέτες
Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022 15:50

Αφιέρωμα Sportbikes 2022

Λιγοστά νέα σπορ μοντέλα, σε μια χρονιά με πολλές επετειακές εκδόσεις και ενδιαφέρουσες αφίξεις μικρού κυβισμού.

Η κατηγορία των σπορ μοτοσυκλετών δρόμου απολαμβάνει ένα εν γένει ήσυχο 2022, καθώς μετά τον ορυμαγδό των τελευταίων δύο ετών που έφεραν οι προδιαγραφές Euro 5, φέτος έχουμε λίγα νέα πράγματα να δούμε.

Στο ψηλότερο ράφι αυτής της πλευράς της αγοράς, οι superbikes πρακτικά δεν έχουν και πολλά νέα να πουν, με την εξαίρεση της Ducati. Οι Ιταλοί δεν άλλαξαν δραματικά την Panigale V4 (και δίπλα της τη V4 S), αλλά αυτή είναι η μόνη από τις εκπροσώπους του WorldSBK που είχε ουσιαστικές αλλαγές στο φετινό μοντέλο.

02 fireblade 

Για όλους τους υπόλοιπους η χρονιά προχωρά εν πολλοίς με φρέσκα χρώματα και πολλές επετειακές ή τιμητικές εκδόσεις. Η Honda γιορτάζει 30 χρόνια Fireblade, η Yamaha 60 χρόνια στα GP και η Aprilia τον πρώτο τίτλο της RS660 στις ΗΠΑ, ενώ έχουμε και τρεις νέες εκδόσεις αφιερωμένες σε σπουδαίους πρωταθλητές: Yamaha YZF-R1 για τον αποχαιρετισμό του Valentino Rossi, Ducati Panigale V2 για τον Troy Bayliss και μια πανέμορφη MV Agusta Superveloce για τον Giacomo Agostini.

Και μέσα σ’ όλα, να και η ολοκαίνουργια Norton V4SV στην επιστροφή της ταλαίπωρης αγγλικής εταιρείας υπό ινδική σκέπη.

Αναβρασμό έχουμε στους μικρότερους κυβισμούς, όπου η καθεστηκυία τάξη αρκείται σε μερικά νέα χρώματα, αλλά η εισβολή από την Κίνα φέρνει αρκετά και ενδιαφέροντα νέα μικρά σπορ μοντέλα από τα 250 ως τα 400 κυβικά εκατοστά.

Aprilia

RS 660 Limited Edition

aprilia rs660 limited edition

Γιορτάζοντας την νίκη του RS 660 στην πρώτη χρονιά συμμετοχής του στην κατηγορία Twins Cup του αμερικάνικου Πρωταθλήματος Ταχύτητας MotoAmerica, η Aprilia παρουσίασε στην EICMA 2021 μια ειδική έκδοση της μοτοσυκλέτας με ανεβασμένο επίπεδο εξοπλισμού και σπέσιαλ βαφή που αποτίει φόρο τιμής στην αμερικάνικη σημαία.

Η Aprilia RS 660 Limited Edition θα παραχθεί σε 1.500 κομμάτια, σε νέα χρώματα (λευκό, μπλε και κόκκινο) και εμπνέεται από την αμερικάνικη σημαία.

Πρόκειται για μια βαφή που βρίσκεται αρκετά κοντά στα γραφικά και στα χρώματα της σπέσιαλ μοτοσυκλέτας που οδήγησε ο Πρωταθλητής του Twins Cup, Kaleb De Keyrel, στη τιμητική συμμετοχή του στο Aprilia RS 660 Trophy στην Vallelunga.

Σημειώστε πως η RS 660 κέρδισε 10 από τους 13 αγώνες του Twins Cup, με τις 5 νίκες να αφορούν στον Πρωταθλητή De Keyrel!

Πέρα από τη διαφορετική βαφή, η Limited Edition της RS 660 έχει και ανεβασμένο επίπεδο εξοπλισμού, που περιλαμβάνει κάλυμμα για μονόσελο, κιβώτιο που μπορεί να γίνει ανάποδο ηλεκτρονικά, και ένα λογότυπο στο ρεζερβουάρ με τον αύξοντα αριθμό της μοτοσυκλέτας.


BMW

S 1000 RR

bmw s 1000 rr

Δεν αλλάζει ουσιαστικά η superbike της BMW για το 2022, ωστόσο αρκετές νέες προσθήκες έρχονται στον προαιρετικό του εξοπλισμό:

- Νέο στιλ Passion με Mineral grey metallic.
- M Chassis kit new στον στάνταρ εξοπλισμό. Περιλαμβάνει swinging pivot point, rear lift (για ρύθμιση ύψους πίσω ανάρτησης).
- Προαιρετικός εξοπλισμός με το πακέτο Dynamic με νέο περιεχόμενο: Riding Modes Pro, DDC, cruise control, θερμαινόμενα γκριπ.
- Πακέτο Race package με αλυσίδα M Endurance + sports τελικό εξάτμισης ή ολόσωμη εξάτμιση M Titanium.
- Πακέτο M με σέλα M Sports, ελαφριά μπαταρία M, M GPS laptrigger, M Carbon τροχούς ή Μ σφυρήλατους τροχούς. Νέα τάπα ρεζερουβάρ σε μαύρο χρώμα.
- Πακέτο Billet με νέο περιεχόμενο: αναδιπλούμενες μανέτες M, μαρσπιέ Μ, προστατευτικό μανέτας φρένου. Τα Μ. Μανιτάρια και το προστατευτικό μανέτα συμπλέκτη σταματούν.
- Το πακέτο Sports καταργείται.
- Όλα τα πακέτα συνδυάζονται.
- Τα 2 πακέτα τροχών Μ μπορούν να παραγγελθούν ως κοινή επιλογή για κάθε χρώμα.


CFMOTO

300SR

cfmoto 300SR

Στην παρουσία της CFMOTO στην EICMA 2021 την παράσταση έκλεψε φυσικά το νέο 800ΜΤ, ωστόσο πίσω από τη νέα μεσαία adventure η κινεζική εταιρεία αποκάλυψε και την επόμενη μέρα του 300SR, με βελτιωμένες αναρτήσεις και μονόμπρατσο!

Το μικρό σπορ μοντέλο με τον εντυπωσιακό εξοπλισμό και ικανότητες, αναβαθμίζεται στις αναρτήσεις του, δυστυχώς όμως η CFMOTO δεν αποκαλύπτει περισσότερα προς το παρόν- αν και το αυτοκόλλητο ΚΥΒ χαμηλά στα πλαϊνά φέρινγκ στη μοτοσυκλέτα της φωτογραφίας κάτι μας λέει.

Από πλευράς απόδοσης, το νέο 300SR βρίσκεται περίπου στα ίδια επίπεδα με το τρέχον μοντέλο, αποδίδοντας 29 ίππους στις 8,750 rpm και 2.5 kgm στις 7,000.

Ο μονόδρομος συμπλέκτης και τα φρένα της J.Juan με τετραπίστονη ακτινική δαγκάνα μπροστά και ABS της Continental παραμένουν, διανθισμένα με επιλέξιμες χαρτογραφήσεις Sport και Eco.

Είμαστε σε αναμονή για την αποκάλυψη περισσότερων στοιχείων σχετικά με το αναβαθμισμένο 300SR και το μέλλον του στην ελληνική αγορά.

SR-C21 Concept

cfmoto sr c21

Το SR-C21 στην πρωτότυπη μορφή του έχει σχεδιαστεί από το CFMOTO R&D Europe Modena 40 design studio, και πρόκειται να βγει στην παραγωγή, στην κινέζικη αγορά, το 2022! Όμως για την ώρα η CFMOTO δεν έχει ανακοινώσει για το αν θα δούμε τη μοτοσυκλέτα να βγαίνει εκτός Κίνας.

Το SR-C21 έχει νέο κινητήρα και ολοκαίνουργιο πλαίσιο. Ο κινητήρας είναι δικύλινδρος, με τη CFMOTO να μην ανακοινώνει ακόμα τον κυβισμό του, αναφέροντας πάντως πως έχει χωρητικότητα “τουλάχιστον 400 cc”.

Το “C” στο όνομα της μοτοσυκλέτας αναφέρεται στο “Concept”, ενώ το 21 στη χρονιά που παρουσιάστηκε η μοτοσυκλέτα, δηλαδή το 2021.

Το πρωτότυπο δεν περιλαμβάνει εξοπλισμό δρόμου, και από την άλλη έρχεται φορτωμένο με ακραίο εξοπλισμό όπως πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις Ohlins, Brembo ακτινικές δαγκάνες, τεράστια δισκόφρενα, ελαστικά Pirelli Diablo Supercorsa, ολόσωμη εξάτμιση SC-Project, κ.α.

Δικύλινδρο λοιπόν, τουλάχιστον 400 κυβικά, και αρχή διάθεσης το 2022 στην Κίνα. Το θέλουμε και εδώ; Το θέλουμε, το θέλουμε!

 
Ducati

Panigale V4 / V4 S

Ducati Panigale V4S

Από την ιταλική φίρμα που κέρδισε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον τίτλο κατασκευαστών στο MotoGP, έρχεται το 2022 μια ακόμα πιο κοφτερή έκδοση του Panigale V4, με βελτιώσεις σε αεροδυναμική, εργονομία, κινητήρα, αναρτήσεις, αλλά και ηλεκτρονικά.

Η πρώτη αλλαγή στο νέο Panigale V4 έχει να κάνει με την αεροδυναμική, όπου το επανασχεδιασμένο φέρινγκ διαθέτει πιο compact και λεπτότερα αεροδυναμικά βοηθήματα διπλού προφίλ (γνωστά και ως “φτεράκια”), με αυξημένη αποδοτικότητα, “φορτώνοντας” τον μπροστινό τροχό με πίεση έως και 37 κιλών στα 300 χλμ/ώρα.

Την ίδια ώρα, βελτιωμένη είναι η σχεδίαση και του κάτω μέρους του φέρινγκ, για βελτίωση της ψύξης και ως επακόλουθο και των επιδόσεων του κινητήρα, ιδιαίτερα στην πίστα.

Βελτιωμένη είναι όμως και η εργονομία, με στόχο τον καλύτερο έλεγχο της μοτοσυκλέτας στην πίστα. Νέο και πιο επίπεδο είναι το σχήμα της σέλας, νέο και το κάλυμμα της. Το ρεζερβουάρ έχει νέο σχήμα στο πίσω μέρος του ώστε να κρατά καλύτερα τον αναβάτη στο φρενάρισμα, επιτρέποντας του να οδηγεί ταχύτερα και για περισσότερη ώρα χωρίς να κουράζεται.

Στην καρδιά της μοτοσυκλέτας βρίσκουμε τον γνωστό V4 Desmosedici Stradale κινητήρα των 1.103 κ.εκ., που για το 2022 έχει δεχτεί αρκετές αναβαθμίσεις, χάρη στις οποίες αποδίδει 215.5 hp / 13,000 rpm με αύξηση 1.5 hp παντού σε σχέση με πριν και με αύξηση 2.5 hp σε υπερστροφία, στις 14,500 rpm. Η ροπή φτάνει τα 12.6 kgm / 9,500 rpm, ενώ από τις 6,000 rpm ο αναβάτης εισπράττει το 80% της μέγιστης ροπής.

Μακρύτερες είναι η πρώτη, η δεύτερη και η έκτη ταχύτητα του κιβωτίου για το 2022, για καλύτερη απόδοση σε συνθήκες αγώνα και για την πίστα. Η πρώτη έχει μακρύνει κατά 11.6%, ενώ η δευτέρα κατά 5.6%.

Επίσης, το μικρότερο σκαλοπάτι ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη ταχύτητα χαρίζει στο DQS (shifter) πιο αποτελεσματική λειτουργία, προσφέροντας καλύτερη απόδοση. Τέλος, η 6η ταχύτητα έχει κι αυτή μακρύνει κατά 1.8%, επιτρέποντας στο Panigale V4 να πετύχει τελική ταχύτητα μεγαλύτερη κατά 5 χλμ/ώρα σε σχέση με πριν.

Νέα είναι η λειτουργία / λογική των Power Modes που παρέχουν 4 ρυθμίσεις κινητήρα: Πλήρης, Ψηλή, Μέση, Χαμηλή. Full, High, Medium, Low. Οι Full και Low είναι νέες, ενώ οι High και Medium έχουν νέα στρατηγική.

Οι επιδόσεις της μοτοσυκλέτας μπορούν να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο με τα αγωνιστικά συστήματα εξατμίσεων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των έξτρα αξεσουάρ. Για το 2022, η Ducati παρέχει και μια νέα ολόσωμη αγωνιστική εξάτμιση 102 dB, σε συνεργασία με την Akrapovic ειδικά για πίστες με πιο αυστηρά όρια θορύβου. Η νέα αυτή εξάτμιση ανεβάζει την ιπποδύναμη κατά 12.5 hp, για να φτάσει τους 228 hp, με παράλληλη αύξηση της ροπής στα 13.35 kgm και τη μείωση του βάρους κατά 5 κιλά. Η πιο “φωνακλάδικη” εξάτμιση της εταιρείας παράγει θόρυβο 109 dB (107 με db killer) ενώ κόβει το βάρος κατά 6 κιλά.

Στο Panigale V4 S ξεχωρίζουν οι νέες ηλεκτρονικές αναρτήσεις της Ohlins με ένα πιρούνι NPX 25/30, που προέρχεται από τα αγωνιστικά πιρούνι της εταιρείας, και προσφέρει καλύτερη υποστήριξη στο φρενάρισμα και καλύτερη συμπεριφορά σε λακκούβες και σαμάρια. Το νέο πιρούνι έχει διαδρομή 125 mm, +5 mm από ότι το προηγούμενο Panigale V4, με βελτιωμένη απόδοση τόσο σε ανώμαλο οδόστρωμα όσο και στην πίστα.

Πίσω έχουμε ένα Ohlins TTX36 μονό αμορτισέρ, ενώ η μοτοσυκλέτα φορά και σταμπιλιζατέρ της Ohlins. Ο αναβάτης μπορεί να ρυθμίσει τις αναρτήσεις και να τις φέρει ακριβώς στα μέτρα του για το φρενάρισμα, την απόδοση στο στρίψιμο, και στην επιτάχυνση.

Στα φρένα έχουμε ένα ζεύγος Brembo Stylema monobloc τετραπίστονων δαγκανών μπροστά, με πιστόνια διαμέτρου 30 mm, και 2 δίσκους 330 mm, ενώ πίσω η μοτοσυκλέτα φορά δίσκο 245 mm με 2πίστονη δαγκάνα.

Ακόμα και η βασική έκδοση Panigale V4 έρχεται με κορυφαίες και πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, ένα σκαλί κάτω όμως από του S, αναρτήσεις που περιλαμβάνουν ένα ανάποδο πιρούνι Showa Big Piston Fork (BPF) 43 mm, Sachs πίσω αμορτισέρ και Sachs σταμπιλιζατέρ. Στο V4 οι τροχοί είναι χυτοί αλουμινένιοι με 5 μπράτσα.

Το “απλό” Panigale V4 έρχεται με κορυφαία ηλεκτρονικά βοηθήματα τελευταίας γενιάς, που χρησιμοποιούν μια IMU μονάδα μέτρησης αδρανειακών δυνάμεων 6 αξόνων και περιλαμβάνουν 4 Riding Modes (Race A, Race B, Sport, Street), ενώ ο αναβάτης μπορεί να αντιληφθεί καλύτερα σε ποιο Mode βρίσκεται χάρη στα νέα χρώματα του πίνακα των οργάνων. Παράλληλα, οι τεχνικοί της Ducati πρόσθεσαν ένα ακόμα Info Mode που ονομάζεται Track Evo, μια επιλογή που προστίθεται στις υπάρχουσες Road & Track ρυθμίσεις.


Panigale V2 Bayliss 1st Championship 20th Anniversary

ducati panigale v2 bayliss

Το 2021, 20 ακριβώς χρόνια μετά την κατάκτηση του Πρωταθλήματος WorldSBK 2001 από τον θρυλικό Troy Bayliss, η Ducati τιμά τον Αυστραλό αναβάτη με μια ειδική έκδοση του Panigale V2, που ακούει στο ιδιαίτερα μακρόσυρτο όνομα Ducati Panigale V2 Bayliss 1st Championship 20th Anniversary.

Η σχέση μεταξύ Ducati Corse και Troy Bayliss είναι ιστορική, με αποτέλεσμα 52 νίκες, 94 βάθρα και 3 Παγκόσμιους Τίτλους το 2001, το 2006 και το 2008, τους οποίους ο «Baylisstic» κέρδισε με 3 διαφορετικές μοτοσυκλέτες! Τις δικύλινδρες 996 R, 999 R και 1098 R.

Επιπλέον, ο Bayliss είναι ο μοναδικός αγωνιζόμενος στην ιστορία που κέρδισε τόσο σε αγώνα WorldSBK όσο και σε MotoGP την ίδια σεζόν, το 2006!

Τα γραφικά εμπνέονται από εκείνα του 996 R με το οποίο πήρε ο Bayliss τον Πρώτο Παγκόσμιο Τίτλο του το 2001, κόκκινο, πράσινο και λευκό, τα χρώματα της ιταλικής σημαίας, ενώ στη μοτοσυκλέτα βρίσκουμε φυσικά και το εμβληματικό #21 με το οποίο αγωνιζόταν ο Αυστραλός και το λογότυπο του χορηγού Shell.

Στο ρεζερβουάρ βρίσκουμε το αυτόγραφο του Troy, ενώ στην τιμονόπλακα βρίσκουμε το όνομα της μοτοσυκλέτας και τον αύξοντα αριθμό της.

Η συλλεκτική Ducati Panigale V2 Bayliss 1st Championship 20th Anniversary έρχεται φορτωμένη με αρκετά έξτρα αξεσουάρ, όπως αναρτήσεις της Ohlins (NX30 πιρούνι και TTX36 πίσω αμορτισέρ), σταμπιλιζατέρ τιμονιού, μπαταρία λιθίου, κάλυμμα σέλας συνεπιβάτη για μονόσελο look, διαφορετικά γκριπ, σπέσιαλ σέλα αναβάτη με κεντημένο το 21 πάνω της, και τελικό εξάτμισης με carbon τελείωμα. Χάρη στη μπαταρία και στο μονόσελο η μοτοσυκλέτα έχει χάσει 3 κιλά, ενώ έρχεται και με σύστημα αυτόματης εξαέρωσης και φιμέ δοχεία υγρών.

Ο V2 Superquadro κινητήρας των 955 κ.εκ. αποδίδει 155 hp / 10.750 rpm με ροπή 10,7 kgm / 9.000 rpm.

Η Panigale V2 Bayliss 1st Championship 20th Anniversary θα είναι διαθέσιμη στους dealer της Ducati από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2021 με τιμή που θα διαφέρει ελαφρώς για κάθε χώρα -στην Ιταλία θα κοστίζει 20.990 ευρώ.


Honda

CBR1000RR-R Fireblade SP 30th Anniversary 2022

honda cbr1000rr r 30th anniversary

Σε μια σημαδιακή χρονιά για την οικογένεια Fireblade, η Honda διατηρεί το CBR1000RR-R Fireblade SP στη βάση που ήδη γνωρίζουμε, προσφέροντας στοχευμένες ρυθμίσεις και βελτιώσεις, ενώ πλαισιώνεται από μια πολύ ξεχωριστή επετειακή έκδοση στα χρώματα του πρώτου μοντέλου CBR900RR Fireblade του 1992.

Στη βάση της η μοτοσυκλέτα αποκτά για το 2022 μια σειρά από αθέατες ως επί το πλείστον αλλαγές που έχουν ως στόχο να ραφινάρουν και να βελτιώσουν στα σημεία το ήδη αξιόμαχο πακέτο του Fireblade.

Ο κινητήρας αποδίδει 214.6 hp στις 14,500 rpm και 11.4 kgm στις 12,500, με τις αλλαγές να εστιάζουν στην έξοδο από τη στροφή και την επιτάχυνση.

Στην κατεύθυνση αυτή η Honda κόντυνε κατά 3 δόντια το γρανάζι της τελικής μετάδοσης, άλλαξε το σχήμα του φιλτροκουτιού και των εισαγωγών του, ελάφρυνε το ηλεκτρονικό γκάζι χρησιμοποιώντας νέο ελατήριο στη γκαζιέρα και κούρδισε εκ νέου το σύστημα HSTC (traction control) σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ομάδας WorldSBK.

Το Fireblade SP του 2022 θα προσφέρεται σε δύο στάνταρ χρώματα, Grand Prix Red (κόκκινο) και Mat Pearl Morion Black (μαύρο), αλλά και σε ένα πολύ-πολύ ξεχωριστό.

Ο λόγος για την επετειακή έκδοση Honda CBR1000RR-R Fireblade SP 30th Anniversary θα είναι διαθέσιμη σε περιορισμένη παραγωγή (δεν αναφέρεται συγκεκριμένη ποσότητα).

Σχεδιασμένη από τον κύριο Hiroaki Tsukui, υπεύθυνο για τα χρώματα του αυθεντικού μοντέλου του 1992, η σύγχρονη επετειακή εκδοχή διακρίνεται από τα ίδια αναγνωρίσιμα ‘Tricolour’ χρώματα και μάλιστα στο μοτίβο που ήταν στην πρώτη γραμμή μόδας τη δεκαετία του 1990: με πινελιές, όχι καθορισμένες αυστηρές γραμμές στα γραφικά.

Επιπλέον, η επετειακή έκδοση θα ξεχωρίζει από τον σειριακό αριθμό κάθε μοτοσυκλέτας που είναι χαραγμένος με λέιζερ στην πάνω τιμονόπλακα, εμβλήματα 30th Anniversary σε ρεζερβουάρ, ασύρματο κλειδί και τελικό εξάτμισης Akrapovič.

Ειδικά για τα μάτια του ιδιοκτήτη, η οθόνη TFT της μοτοσυκλέτας στο άνοιγμά της θα εμφανίζει ένα γραφικό animation με ένα δακτυλίδι από φωτιά, ‘Ring of Fire’.


CBR500R

honda cbr500r

Στα πλαίσια της ανανεωτικής διαδικασίας που συμπεριλαμβάνει όλα τα μοντέλα της δικύλινδρης οικογένειας 500 κυβικών της Honda – μαζί δηλαδή με τα CB500X και CB500F – το CBR500R αναβαθμίστηκε σημαντικά για το 2022.

Η οφθαλμοφανέστερη αλλαγή αφορά στην άφιξη του ανεστραμμένου πιρουνιού Showa SFF-BP (εκ του Separate Function Fork Big Piston) με διάμετρο καλαμιών 41 mm που εδράζει σε δύο νέες τιμονόπλακες. Πρόκειται για το βασικό μοντέλο της σειράς Showa Big Piston, το ίδιο που φορά και το τετρακύλινδρο CBR650R.

Σε αυτό το ένα καλάμι αναλαμβάνει τις υδραυλικές λειτουργίες της ανάρτησης και το άλλο τις μηχανικές, δηλαδή το ελατήριο, και δεν διαθέτει ρυθμίσεις.

Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή εντοπίζεται ξανά στο μπροστινό, καθώς ο μονός δίσκος 320 mm με διπίστονη δαγκάνα που φορούσε όλη η φαμίλια CB500 δίνει τη θέση του σε δύο δίσκους 296 mm με ακτινικές διπίστονες δαγκάνες της Nissin.

Παράλληλα, στο CBR500R του 2022 η Honda επανασχεδίασε το ατσάλινο ψαλίδι, κερδίζοντας βάρος λεπταίνοντας τα τοιχώματά του (από 2.3 σε 2 mm). Το προφίλ της ελαστικότητάς του άλλαξε, φέρνοντας περισσότερη ακαμψία στις στρεπτικές τάσεις και λιγότερη στις πλευρικές, με στόχο να κάνει τη μοτοσυκλέτα πιο φιλική.

Το αμορτισέρ πίσω δεν άλλαξε, ωστόσο ξαναρυθμίστηκαν οι μηχανικές και υδραυλικές αποσβέσεις του για να συνεργαστεί καλύτερα με το νέο πιρούνι.

Οι αλλαγές αυτές έφεραν μια αλλαγή στην κατανομή μάζας του CBR500R, το οποίο έγινε λίγο πιο μπροστόβαρο, πιθανότατα χάρη στο βαρύτερο πιρούνι και το ελαφρύτερο ψαλίδι.

Στη ζυγαριά το νέο μοντέλο δηλώνει 192 κιλά με όλα τα υγρά του.

Ο κινητήρας του δεν έχει αλλάξει, διατηρώντας τη μορφή με την οποία το γνωρίζουμε από την τελευταία του μεγάλη ανανέωση το 2019, αποδίδοντας πάντα 47 ίππους, στο όριο δηλαδή της Α2 κατηγορίας. Τώρα απλά επαναρυθμίστηκε ο ψεκασμός PGM-FI για να συμμορφωθεί με τις Euro 5, σε μια διαδικασία που προφανώς ήταν ήδη προβλεπόμενη κι έτοιμη από το 2019 για τον συγκεκριμένο κινητήρα.

Οι αλλαγές του 2022 ολοκληρώνονται με νέες ελαφρύτερες χυτές ζάντες, νέο μπροστινό φτερό, αλουμινένια μαρσπιέ στον στάνταρ εξοπλισμό και νέο προβολέα που μοιράζεται με το CBR650R.

Το νέο Honda CBR500R θα διατεθεί σε δύο χρώματα: το προϋπάρχον (κόκκινο) Grand Prix Red και το νέο (μαύρο) Matt Gunpower Black Metallic.


CBR650R

honda cbr650r

Tο CBR650R ανανεώθηκε πέρυσι σε μεγάλο βαθμό, με πιρούνι 41mm Showa Separate Function Big Piston, HSTC, συμπλέκτη μονόδρομο με υποβοήθηση και άλλα στοιχεία, όπως η 12βολτη παροχή φόρτισης USB-C.

Έχοντας ήδη εξασφαλίσει τη Euro 5 συμμόρφωση του τετρακύλινδρου σε σειρά κινητήρα με μέγιστη απόδοση 94 hp στις 12,000 rpm και 6.4 kgm στις 9,500 rpm, φέτος η Honda δεν πειράζει απολύτως τίποτα κάτω από τα φέρινγκ, εισάγοντας δύο πολύ διακριτικές αλλαγές στα γραφικά του.

Συγκεκριμένα, στην κόκκινη έκδοση κάποια λευκά φιλέτα έχουν γίνει πλέον γκρίζα, ενώ στη μαύρη έκδοση οι γκρίζες λεπτομέρειες έγιναν τώρα πορτοκαλιές και γράφουν με σαφώς μεγαλύτερη αντίθεση πάνω στο ενιαίο σκούρο υπόβαθρο.

 

Kawasaki

Ninja ZX-10R / ZX-10RR

kawasaki zx 10r

Αν το 2021 η Kawasaki είχε προχωρήσει σε ένα γενικό Euro 5 φρεσκάρισμα των Superbike της, χαρίζοντας τους και νέο αεροδυναμικό πακέτο, το 2022 αποτελεί χρονιά… αγρανάπαυσης, με τις 2 κορυφαίες sport μοτοσυκλέτες της να δέχονται μόνο μικρές αλλαγές στα χρώματα.

Κοινή είναι η βάση για τις 2 μοτοσυκλέτες, με την RR να έχει μεγαλύτερη έμφαση στη χρήση πίστας. Ίδια είναι τα full LED φώτα και ίδιο το αεροδυναμικό πακέτο με τα ενσωματωμένα “φτεράκια” και την ψηλότερη ζελατίνα.

Ίδια όμως είναι και τα TFT όργανα με τη συνδεσιμότητα μέσω του Rideology App.

Στα ηλεκτρονικά βοηθήματα βρίσκουμε στον στάνταρ εξοπλισμό Traction Control και ABS (KIBS) με cornering χαρακτηριστικά, Shifter, Rider Modes, ρυθμιζόμενο φρένο κινητήρα, αλλά και Cruise Control.

Στα φρένα βρίσκουμε Brembo M50 monobloc δαγκάνες μπροστά με δίσκους 330 mm.

Το ZX-10RR έρχεται με Marchesini τροχούς για μικρότερο μη-αναρτώμενο βάρος, Pankl πιστόνια, μπιέλες και πείρους, ενώ έχουν διαφορετικό προφίλ εκκεντροφόρων μεταξύ άλλων, για να ανεβάζουν 400 rpm περισσότερες από το στάνταρ ZX-10R. Προσθέστε και το κάλυμμα της σέλας συνεπιβάτη για μονόσελο look, και τα Pirelli Diablo Supercorsa SP ελαστικά, και είστε έτοιμοι για ρεκόρ χρόνου στην πίστα.

Οι χρωματικές επιλογές για το 2022 είναι Metallic Diablo Black / Metallic Matte Graphene / Steel Gray και Lime Green / Ebony / Pearl Blizzard White για το Ninja ZX-10R, και racing Lime Green για το Ninja ZX-10RR.

Σημειώστε πως το πράσινο χρώμα του RR παραμένει ίδιο με του 2021, ενώ στους 2 χρωματικούς συνδυασμούς του R η Kawasaki έχει προχωρήσει σε μικρές μόνο αλλαγές, που θέλουν μια δεύτερη ματιά για να καταφέρεις να τις διακρίνεις.


Ninja 650

kawasaki ninja 650

Το δικύλινδρο Ninja 650 της Kawasaki παραμένει απαράλλαχτο για το 2022, πέρα από τους νέους χρωματικούς συνδυασμούς στους οποίους θα διατεθεί, συνεχίζοντας με τον ίδιο Euro 5 δικύλινδρο εν σειρά υγρόψυκτο και ψεκαστό κινητήρα που αποδίδει 67 hp, και με την ίδια μυώδη sport εμφάνιση.

Σχεδιασμένο για να τα καταφέρνει εξίσου καλά σε καθημερινή αλλά και σπορ οδήγηση, πάντα σε οικονομική τιμή, το Ninja 650 διαθέτει συμβατικό εξοπλισμό (συμβατικό πιρούνι 41 mm, μη-ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, συμβατικές δαγκάνες φρένων) που δουλεύει όμως αρμονικά, χαρίζοντας ασφάλεια και εμπιστοσύνη στον αναβάτη του.

Τα φώτα είναι full LED, και η ψηφιακή οθόνη οργάνων έγχρωμη TFT, με συνδεσιμότητα Bluetooth.

Για το 2022 το Ninja 650 θα διατεθεί στους ακόλουθους χρωματικούς συνδυασμούς:

Metallic matte graphene/steel gray
Pearl robotic white/metallic carbon gray
Lime green/ebony/pearl blizzard white


Ninja 125

kawasaki ninja 125

Η Α1 μοτοσυκλέτα της Kawasaki δεν έχει αλλαγές πέρα από τα χρώματα, χρησιμοποιώντας όπως και πριν τον ίδιο μονοκύλινδρο και ψεκαστό κινητήρα απόδοσης 14.75 hp, το συμβατικό πιρούνι των 37 mm και το πίσω Uni-Track μονό αμορτισέρ.

Τα χρώματα για το 2022 έχουν ως εξής:

Metallic spark black/metallic flat spark black
Pearl flat stardust white/metallic spark black
Lime green/ebony/pearl blizzard white

 

KTM

RC 8C

KTM RC 8C

Η KTM παρουσίασε μια νέα Supersport μοτοσυκλέτα περιορισμένης παραγωγής -μόλις 100 κομματιών- που ακούει στο όνομα RC 8C, με τον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα του 890 Duke R να αποδίδει 128 hp, και με βάρος 140 στεγνών κιλών.

Στην πράξη το RC 8C πρόκειται για ένα rebadged GP2 890 R της αμερικάνικης εταιρείας Kramer που φτιάχνει supersport μοτοσυκλέτες με βάση τις γυμνές μοτοσυκλέτες της ΚTM σε κυβισμούς 690-890 κ.εκ., σε συνεργασία με το αυστριακό εργοστάσιο.

Πέρα από τα αεροδυναμικά φτεράκια μπροστά -που θυμίζουν λίγο… μουστάκια- η εμφάνιση του RC 8C είναι παραπλήσια με του GP2 890 R, ενώ σχεδόν ίδια είναι και τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, καθώς και η τιμή τους. Παρόλα αυτά η ΚΤΜ δεν αναφέρει πουθενά το όνομα της Kramer.

Πρόκειται για μια μοτοσυκλέτα αποκλειστικά σχεδιασμένη για την πίστα, με τον LC8c κινητήρα του KTM 890 Duke R, σε ένα πλαίσιο χωροδικτύωμα, που στόχο έχει να δώσει στον αναβάτη του, την αίσθηση μιας Factory αγωνιστικής μοτοσυκλέτας, δίχως να έχει τις ίδιες απαιτήσεις συντήρησης με εκείνης.

Οι πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις αποτελούνται από ένα ανάποδο πιρούνι 43 mm WP APEX PRO 7543 κι ένα μονό πίσω αμορτισέρ WP APEX PRO 7746.

Στα φρένα υπεύθυνη είναι η Brembo, με 2 δίσκους 290 mm μπροστά και ακτινικές monoblock τετραπίστονες δαγκάνες Stylema, και πίσω μια διπίστονη δαγκάνα και δίσκο 230 mm.

Ακτινική είναι όμως και η τρόμπα φρένου 19RCS CORSA CORTA μπροστά, με τον αναβάτη να μπορεί να ρυθμίσει ακόμα και το σημείο που ξεκινά το «δάγκωμα» του φρένου!

Στις αγωνιστικές λεπτομέρειες θα βρείτε quick-release ρεζερβουάρ και φέρινγκ, Dymag υπέρ-ελαφριές ζάντες και ελαστικά Pirelli SC1 Race Slicks.

Τέλος, η μοτοσυκλέτα έρχεται με αγωνιστικό όργανο και data logger AIM MXS 1.2 RACE, με ψηφιακή TFT έγχρωμη οθόνη 5 ιντσών και τηλεμετρία.


RC390 / RC200 / RC125

KTM RC 390

Για το 2022 κοινή και στις 3 πλέον μοτοσυκλέτες (RC 390, RC 200 & RC 125) είναι η νέα εμφάνιση που εμπνέεται από τον σχεδιασμό των GP μοτοσυκλετών, με ολοκαίνουργιο κοστούμι, και νέο προβολέα που βασίζεται σε εκείνο των μεγαλύτερων ΚΤΜ.

Πέρα από τη νέα εμφάνιση, το redesign αύξησε και το μέγεθος των μοτοσυκλετών, ώστε να τους χαρίσει αέρα περισσότερων κυβικών αλλά και να βελτιώσει την αεροδυναμική τους, καθώς και την προστασία του αναβάτη από τα στοιχεία της φύσης.

Το φέρινγκ με τα διπλά τοιχώματα χρησιμεύει στο να κατευθύνει τη ζέστη του κινητήρα μακριά από τον αναβάτη, ενώ το κοστούμι είναι ιδιαίτερα λεπτό στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας, ώστε να φαίνεται το ανασχεδιασμένο υποπλαίσιο.

Νέα είναι και η εργονομία, με τον χώρο στα γόνατα να έχει εξελιχθεί σχεδιαστικά, ώστε να επιτρέπει ευκολότερη μετακίνηση του αναβάτη.

Νέο είναι το κόκπιτ και η ζελατίνα του φέρινγκ, νέο και το μεγαλύτερης χωρητικότητας ρεζερβουάρ.

Το φέρινγκ αφαιρείται εύκολα, με λιγότερες πλέον βίδες, και με νέο σύστημα κουμπώματος. Έτσι ο αναβάτης μπορεί να αλλάξει ευκολότερα από τα street-legal πλαστικά σε ένα αγωνιστικό κοστούμι.

Οι αλλαγές συνεχίζονται και στο μικρότερη μη-αναρτώμενο βάρος, που μειώθηκε κατά 3,4 κιλά χάρη στους νέους τροχούς, ενώ ελαφρύτερο είναι και το σύστημα πέδησης της Bybre, κατά 960 γραμμάρια. Ελαφρύτερο είναι και το πλαίσιο, κατά 1,5 κιλά.

Αναβαθμισμένες είναι και οι αναρτήσεις με ανάποδο πιρούνι ανοιχτού φυσιγγίου WP APEX, με 30 κλικ απόσβεσης συμπίεσης στο αριστερό καλάμι και 30 κλικ απόσβεσης επαναφοράς στο δεξί.

Το κορυφαίο RC 390 διαθέτει WP APEX πίσω αμορτισέρ, με προφόρτιση ελατηρίου και 5 κλικ απόσβεσης επαναφοράς.

Το RC 125 διαθέτει και αυτό ανάποδο πιρούνι ανοιχτού φυσιγγίου WP APEX, με νέες ρυθμίσεις, και WP APEX πίσω αμορτισέρ με λειτουργικότητα διαιρετού πιστονιού (split piston functionality).

Και τα 2 μοντέλα διαθέτουν πιστοποίηση EURO 5 στους υγρόψυκτους μονοκύλινδρους τετράχρονους κινητήρες τους που διαθέτουν 2 εκκεντροφόρους επικεφαλής, 4 βαλβίδες στον κύλινδρο και ηλεκτρονικό ψεκασμό. Για το 2022, η γκάμα RC της ΚΤΜ παράγει περισσότερη ροπή σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, χάρη στο ανασχεδιασμένο φιλτροκούτι. Παράλληλα, το RC 390 διαθέτει νέα χαρτογράφηση κινητήρα για βελτιωμένη ροπή και καλύτερη λειτουργία κινητήρα. Σημειώστε πως στο site της KTM υπάρχουν ΜΟΝΟ τα RC 125 & RC 390, ενώ το RC 200 το βρήκαμε στο KTM PRESS. Είτε το 200 δεν θα έρθει Ευρώπη, είτε δεν το έχουν ανεβάσει ακόμα στο site.

Όσον αφορά στα ηλεκτρονικά βοηθήματα το RC 390 δέχθηκε αναβάθμιση-φωτιά, και πλέον διαθέτει κορυφαίο εξοπλισμό όπως SUPERMOTO ABS, Cornering ABS & Cornering MTC, αλλά και Quickshifter+ στον έξτρα εξοπλισμό.

Νέα είναι η ψηφιακή TFT έγχρωμη οθόνη οργάνων της γκάμας, με πληθώρα πληροφοριών αλλά και Bluetooth συνδεσιμότητα με την εφαρμογή KTM MY RIDE.

Περισσότερο Ready to Race από ποτέ, η νέα γκάμα KTM RC του 2022 έρχεται να θέσει και πάλι τα στάνταρ της κατηγορίας.

Τα νέα KTM RC αναμένεται να φτάσουν στους dealer της ΚΤΜ μέσα στον Μάρτιο του 2022, σε 2 χρωματικούς συνδυασμούς για τα 2 μικρότερα RC, με το RC 390 να έρχεται σε τρεις: Πορτοκαλί-μπλε, Πορτοκαλί-μαύρο και Πορτοκαλί-λευκό για το RC 390, Πορτοκαλί-μαύρο και Πορτοκαλί-ασημί για το RC 200 και Πορτοκαλί-λευκό και Πορτοκαλί μαύρο για το RC 125.

 

MV Agusta

Superveloce Ago

mv agusta superveloce ago

Η MV Agusta παρουσίασε μια ειδική έκδοση της Superveloce, που ακούει στο όνομα Ago, και έρχεται βαμμένη στα χρώματα της μοτοσυκλέτας του θρυλικού αγωνιζόμενου Giacomo Agostini, ενώ είναι φορτωμένη με κορυφαία εξαρτήματα.

Ο Giacomo Agostini δεν χρειάζεται μεγάλες εισαγωγές. Ο Ιταλός αναβάτης με τους 15 Παγκόσμιους Τίτλους και τις 311 νίκες σε GP, είναι ο μέγιστος αγωνιζόμενος μοτοσυκλέτας της ιστορίας, ο GOAT όλων των εποχών, και εμβληματική μορφή της MV Agusta.

Για να τον τιμήσει, η MV Agusta δημιούργησε την κορυφαία έκδοση της retro-racing Superveloce, βάφοντας την στα χρώματα της ιστορικής μοτοσυκλέτας του Ago, όπως είναι το ψευδώνυμο του, και προικίζοντας την με λαχταριστά εξαρτήματα.

Η MV Agusta Superveloce Ago θα κυκλοφορήσει σε τριχρωμία γκρι-κόκκινο-μαύρο, με χαρακτηριστικές κίτρινες λεπτομέρειες στα πλάγια, τα numberplates με τον αριθμό “1”, και στη μάσκα της μοτοσυκλέτας.

Για πρώτη φορά στην οικογένεια Superveloce, η Ago έρχεται εξοπλισμένη με κορυφαίες και πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις της Ohlins, όπως το ανάποδο πιρούνι Nix των 43 mm από την Ohlins και το TTX 36 πίσω αμορτισέρ της ίδιας εταιρείας.

Οι αναρτήσεις έχουν ρυθμιστεί μετά από εξαντλητικές δοκιμές σε δρόμο και πίστα, ειδικά για τη μοτοσυκλέτα, ενώ το σταμπιλιζατέρ της Ohlins διαθέτει βάση κατεργασμένη με CNC.

Όλο το φέρινγκ, τα φτερά και το κάλυμμα για το μονόσελο είναι από carbon fibre, ενώ η νέα ζελατίνα προστατεύει καλύτερα τον αναβάτη, διαθέτοντας και μοναδική εμφάνιση, πιο κοντά στις ιστορικές τρικύλινδρες αγωνιστικές μοτοσυκλέτες της MV Agusta με τις οποίες αγωνιζόταν ο Agostini.

Ο τρικύλινδρος κινητήρας των 798 κ.εκ. Αποδίδει 147 hp / 13,000 rpm και 8.98 kgm / 10,100 rpm, ενώ ο αντίστροφα περιστρεφόμενος στρόφαλος προέρχεται από το MotoGP. Η μοτοσυκλέτα διαθέτει πλήρες οπλοστάσιο ηλεκτρονικών βοηθημάτων με IMU, όπως 4 Riding Modes, Traction Control 8 επιπέδων, shifter, κ.α.

Για να γιορτάσει κάθε μία από τις νίκες του Agostini, η MV Agusta θα παράξει 311 Superveloce Ago, οι πρώτες 15 τκ των οποίων είναι αφιερωμένες στους 15 Παγκόσμιους Τίτλους του διάσημου αναβάτη, και θα διαθέτουν μοναδική πλακέτα από carbon fibre στην οποία αναγράφεται μία από τις 15 ιστορικές νίκες.

Η υπογραφή του Πρωταθλητή από το Bergamo δίνει ακόμα μεγαλύτερη συλλεκτική αξία σε κάθε μία από τις Superveloce Ago.

Τέλος, σημειώστε πως κάθε Superveloce Ago έρχεται κομπλέ με αγωνιστικό κιτ που περιλαμβάνει τα εξής:

Τρία τελικά εξατμίσεων για χρήση δρόμου
Μονάδα ελέγχου με αγωνιστικό χάρτη
Κουκούλα
CNC τάπα ρεζερβουάρ επενδυμένη με carbon
Μαύρο δερμάτινο λουρί στο ρεζερβουάρ
Κάλυμμα μονόσελου με πλάτη αναβάτη από Alcantara
Αλουμινένια προστατευτικά στις φτέρνες
Κόκκινα γκριπ
Πιστοποιητικό γνησιότητας
Racing Kit Box


Norton

V4SV

norton v4sv

Η Norton, υπό τη διεύθυνση της TVS, έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες φωτογραφίες αλλά και τα τεχνικά χαρακτηριστικά από τη νέα της Superbike που ακούει στο όνομα V4SV και αντικαθιστά την V4SS με την προβληματική αξιοπιστία.

Η μοτοσυκλέτα είναι όπως μας λέει η Norton “ολοκαίνουργια και ξαναδουλεμένη” ενώ στόχος είναι η δημιουργία της “πολυτελέστερης βρετανικής Superbike της ιστορίας”.

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά της η V4SV δείχνει πολύ κοντά στην V4SS, ενώ πιστεύουμε πως η νέα διοίκηση θα έχει λύσει τα αμέτρητα προβλήματα αξιοπιστίας που ταλαιπωρούσαν την προκάτοχο της.

Η νέα μοτοσυκλέτα διατηρεί το βουρτσισμένο αλουμινένιο πλαίσιο, τις monobloc τετραπίστονες ακτινικές δαγκάνες της Brembo με τους δίσκους 330 mm, τις αναρτήσεις της Ohlins και το carbon φέρινγκ.

Ο V4 72 μοιρών κινητήρας των 1.200 κ.εκ. έχει πλέον μειωμένη επίσημη απόδοση στους 185 hp / 12,500 rpm από τους 200 hp του προηγούμενου μοντέλου, ενώ μειωμένη είναι και η ροπή στα 12.78 kgm από 13.24 kgm, ροπή που εμφανίζεται 1,000 rpm νωρίτερα από πριν.

Όσον αφορά στην τεχνολογία που φέρει η νέα μοτοσυκλέτα της Norton, ξεχωρίζουμε το σύστημα smartkey, την TFT έγχρωμη οθόνη οργάνων που είναι μια ίντσα μικρότερη από πριν στις 6 ίντσες, και την πίσω κάμερα.

Η νέα Norton V4SV θα είναι διαθέσιμη σε 2 χρώματα, σε Manx Silver ασημί με μαύρες ρίγες και κόκκινες Oz ζάντες, ή σε Carbon φινίρισμα μαζί με carbon BST τροχούς.


Ohvale

GP-0 160 EVO / 110 4S EVO

ohvale gp 0 evo

Δύο φρέσκιες επιλογές για τους μικρούς αναβάτες παρουσίασε η Ohvale στην έκθεση της πατρίδας της. Αμφότερες αναπτύχθηκαν από το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας με κεντρικό γνώμονα να προσφέρουν καλύτερη ευρυχωρία στον αναβάτη.

Αμφότερα τα μοντέλα εντάσσονται στη μικρότερη οικογένεια GP-0 και οι κινητήρες τους παραμένουν ως είχαν στην υπάρχουσα γκάμα, τετράχρονοι μονοκύλινδροι 155 cc και 113.3 cc αντίστοιχα για τα 160 EVO και 110 4S EVO.

Φορούν νέα μαρσπιέ και βάσεις, νέα ουρά και νέο ρεζερβουάρ, ενώ το τιμόνι μεταφέρθηκε λίγο πιο μπροστά.

Αυτά κάνουν τη θέση οδήγησης λίγο πιο ευρύχωρη, ενώ μαζί η Ohvale τροποποίησε αναλόγως και την κατανομή βάρους αλλάζοντας θέση στην έδραση του κινητήρα και του ψαλιδιού.

Οι δύο κινητήρες τροφοδοτούνται πλέον από καρμπυρατέρ Dell'Orto 24 και 28 mm με συγκεκριμένη ρύθμιση για κάθε μοντέλο.

Νέες είναι και οι εδράσεις του πιρουνιού, με στόχο να κάνουν τη μοτοσυκλέτα σταθερότερη και ακριβέστερη στην οδήγηση.

Τέλος, το πίσω αμορτισέρ φορά πλέον ένα ελατήριο σκληρότητας K140, ιδανικό για ελαφρύτερους αναβάτες.


QJ Motor

SRK600RR

QJ SRK 600 RR

Καθώς η κινέζικη QJ Motor ετοιμάζεται να έρθει στην ευρωπαϊκή αγορά, παρουσίασε την ανανεωμένη έκδοση του τετρακύλινδρου SRK600RR.

Η ντυμένη έκδοση του SRK600 δεν δείχνει σημαντικές αποκλίσεις από το γυμνό μοντέλο στα διαθέσιμα τεχνικά χαρακτηριστικά. Η μόνη σημαντική διαφορά που παρατηρούμε είναι στη ζυγαριά, όπου το RR ανακοινώνεται 13 κιλά ελαφρύτερο από το γυμνό, 215 το ένα και 228 το άλλο με όλα τους τα υγρά. Κι αυτό μάλιστα παρότι στα χαρτιά έχει μεγαλύτερο ρεζερβουάρ: 16.4 το RR, 15 το γυμνό!

Ο τετρακύλινδρος σε σειρά κινητήρας – που προέρχεται από την εξέλιξη του μοτέρ που φορούσε κάποτε το Benellil BN600 - αποδίδει 80 hp στις 11,000 rpm και 5.6 kgm στις 8,000 rpm για 228 γεμάτα κιλά, με μονόδρομο συμπλέκτη και όλους τους κλασικούς συνεργάτες της νέας κινέζικης φουρνιάς: KYB, Brembo, Bosch.

Το ενδεχόμενο να βρεθεί στην ευρωπαϊκή γκάμα της QJ παραμένει άγνωστο προς το παρόν.


SRK400RR

QJ SRK 400 RR

Η ίδια ακριβώς λογική με τα 600άρια εφαρμόζεται και στο 400. Το γυμνό SRK400 βασίζεται σε έναν ολοκαίνουργιο δικύλινδρο σε σειρά 399 cc και 44 hp, ενώ η ίδια μοτοσυκλέτα ντυμένη με ολόσωμο φέρινγκ καταφέρνει στο τέλος να είναι ελαφρύτερη στα ονομαστικά στοιχεία της κατά 5 κιλά, 179 έναντι 186 του γυμνού (πλήρη υγρών).

Όπως και με το SRK600RR, δεν είναι ακόμη γνωστό αν το 400 θα έρθει προς τα μέρη μας.


SRK250RR

qj SRK 250 RR

Μικρό γυμνό SRK δεν έχει, αλλά το SRK250RR υπάρχει και βγάζει μάτια με το μονόμπρατσο ψαλίδι.

Ζυγίζει 159 υγρά κιλά και ο μονοκύλινδρος τετραβάλβιδος (2ΕΕΚ) κινητήρας του αποδίδει 27.5 hp στις 9,500 rpm μέσω εξατάχυτου κιβωτίου.

Θα τα έβρισκε ίσως λίγο δύσκολα στην Ευρώπη που η κλάση του έχει πάει σύσσωμη στα 300 cc, αλλά με μια καλή τιμή θα μπορούσε να βρει το κοινό του εύκολα – χώρια που δεν ξέρουμε τον εξοπλισμό του, που θα μπορούσε να του δώσει πολλούς έξτρα πόντους.


Suzuki

GSX-R125

suzuki gsx r125

Η Suzuki παρουσίασε επίσημα τα Euro 5 GSX-R και GSX-S125 της, τα οποία αναμένεται να φτάσουν στους dealer της εταιρείας το ερχόμενο καλοκαίρι. Πέραν των προδιαγραφών και των νέων χρωμάτων, δεν έχουμε περαιτέρω αλλαγές στα δύο Α1 μοντέλα.

Το GSX-R125 του 2022 θα διατεθεί στα χρώματα της MotoGP ομάδας της Suzuki, και σε 2 ακόμα χρωματικές εκδόσεις, μαύρη και γκρι με κόκκινους τροχούς.

Διαθέτει LCD ψηφιακή οθόνη και σύστημα Suzuki easy-start, καθώς και keyless σύστημα εκκίνησης.


Yamaha

YZF-R World GP 60th Anniversary

yamaha yzf r anniversary series

Από το 1961 που έτρεξε για πρώτη φορά μια Yamaha στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Grand Prix ως σήμερα μεσολάβησαν έξι δεκαετίες γεμάτες ιστορικές επιτυχίες.

Η Yamaha ιδρύθηκε επισήμως την 1η Ιουλίου 1955 και μόλις δέκα μέρες αργότερα κατέγραφε την πρώτη της αγωνιστική επιτυχία – νίκη στον αγώνα ανάβασης Mount Fuji Ascent Race με το ΥΑ-1.

Το 1958 η ιαπωνική εταιρεία έτρεξε στον πρώτο της διεθνή αγώνα στις ΗΠΑ και μια τριετία αργότερα, τον Μάιο του 1961 συμμετείχε για πρώτη φορά στο γαλλικό GP του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος με μια δίχρονη RD48 250 cc.

Η πρώτη νίκη σε GP καταγράφεται δύο χρόνια αργότερα, το βελγικό GP με τον Ιάπωνα αναβάτη Fumio Ito στα 250, ενώ ο πρώτος της παγκόσμιος τίτλος ήρθε το 1963 δια χειρός Phil Read στην κατηγορία των 250 κυβικών και ήταν διπλός, και Αναβατών και Κατασκευαστών.

Αυτή ήταν η απαρχή μια λαμπρής αγωνιστικής ιστορίας που στις επόμενες έξι δεκαετίες απέφερε στη Yamaha πάνω από 500 νίκες σε GP, 38 τίτλους Αναβατών, 37 Κατασκευαστών και 7 Ομάδων.

Στην πορεία αυτή, το 1964 το αγωνιστικό τμήμα της Yamaha σχεδίασε τη μοτοσυκλέτα του Phil Read σε λευκό χρώμα με κόκκινη λωρίδα, δημιουργώντας ένα σχέδιο που σήμερα είναι γνωστό ως Speedblock και το οποίο έγινε συνώνυμο των εργοστασιακών Yamaha για πάνω από δύο δεκαετίες, ως την εποχή των Wayne Rainey και Eddie Lawson.

Φέτος, καθώς ο Fabio Quartararo της χάρισε άλλον έναν τίτλο στην κορυφαία κατηγορία MotoGP, η Yamaha γιορτάζει τη συμπλήρωση 60 ετών αδιάλειπτης παρουσίας στα Grand Prix με μια επετειακή σειρά World GP 60th Anniversary για τα μοντέλα της σειράς R – R1, R7, R3 και R125.

Βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ο κοκκινόλευκη Speedblock εμφάνιση, η οποία συνδυάζεται με κόκκινο μπροστινό φτερό, κίτρινο number plate και χρυσές ζάντες, ενώ θα δηλώνει τη μοναδικότητά της με μια πλακέτα 60th Anniversary σε κάθε μοτοσυκλέτα.


R1 GYTR VR46 Tribute

yamaha r1 vr46

O Valentino Rossi ολοκλήρωσε φέτος μια μεγαλειώδη καριέρα MotoGP, έχοντας κερδίσει τίτλους με τρία εργοστάσια: Aprilia, Honda και Yamaha. Το κεφάλαιο Yamaha πρωταγωνιστεί στην καριέρα του, μιας και πάνω στην Μ1 πέρασε ένα σημαντικό μέρος της καριέρας του και με αυτή την εταιρεία έφτασε ως την ολοκλήρωση της αγωνιστικής δράσης.

Σε μια καριέρα με διάρκεια 26 ετών ο Ιταλός πρωταθλητής μάζεψε 9 παγκόσμια πρωταθλήματα σε όλες τις κλάσεις, μετρώντας 115 νίκες και 235 βάθρα σε 425 εκκινήσεις.

Φτάνοντας στην πόρτα της εξόδου στη Βαλένθια και τον τελευταίο αγώνα της σεζόν του 2021, μπροστά σε ένα μεγάλο κοινό που ήρθε για να αποχαιρετήσει τον ήρωά του, ο Éric De Seynes, πρόεδρος της Yamaha Motor Europe, παρουσίασε το ξεχωριστό δώρο της Yamaha στον κορυφαίο της αναβάτη.

Η ειδικά επιμελημένη R1 GYTR VR46 Tribute φορά γραφικά από ένα πασίγνωστο φίλο του Rossi, Aldo Drudi, και μια εντυπωσιακή συλλογή από εξαρτήματα που η ίδια η Yamaha περιγράφει ως “την υψηλότερων προδιαγραφών R1 GYTR που έχει φτιαχτεί ποτέ για χρήση track day”.

Από τον κατάλογο GYTR 2022:

- Ηλεκτρονικό γκάζι
- Μονόδρομος συμπλέκτης
- Φλάτζα κεφαλής
- Κιτ ψύξης
- Εισαγωγές αέρα
- Κλιπόν
- Διακόπτες τιμονιού
- Προστατευτικό μπροστινού φρένου
- Ρυθμιζόμενα μαρσπιέ
- Ολόσωμη Akrapovic Factory Line
- Ζάντες Marchesini

Ειδικά εξαρτήματα από την ομάδα WorldSBK:

- Ρεζερβουάρ Factory 22 λίτρων
- Ανθρακονημάτινο υποπλαίσιο
- Αεροδυναμικό βοήθημα κάτω από το ψαλίδι
- Ρυθμιζόμενες τιμονόπλακες (offset από 22.5 ως 27 χιλιοστά)
- Ανθρακονημάτινο φέρινγκ
- ECU REX 140 Marelli
- Καλωδίωση για την ECU
- Κιτ αισθητήρων
- Φίλτρο αέρα προδιαγραφών WorldSBK
- Αμορτισέρ τιμονιού Ohlins
- Πιρούνι Ohlins
- Αμορτισέρ πίσω Ohlins
- Τρόμπα μπροστινού φρένου Brembo
- Δισκόπλακες Brembo
- Μπροστινές δαγκάνες Brembo
- Πίσω δαγκάνα Brembo
- Πίνακας οργάνων Chrome Lite με GPS.

Οι πιθανότητες είναι πως αυτή θα παραμείνει μια και μοναδική R1 φτιαγμένη για αποχαιρετιστήριο δώρο ενός πολύ σημαντικού αναβάτη για τη Yamaha.


R6 RACE / R6 GYTR

yamaha r6 gytr

H Yamaha διατηρεί τη supersport R6 και το 2022, παρουσιάζοντας δύο εκδόσεις, R6 RACE και R6 GYTR, που προορίζοντας αποκλειστικά για πίστα (δεν παίρνουν έγκριση τύπου για κίνηση στον δρόμο) και με κορυφαίες επιδόσεις.

Οι καθαρόαιμες αγωνιστικές προδιαγραφές της περιλαμβάνουν έναν κινητήρα 599 κ. εκ. υψηλών επιδόσεων με ελαφριά σφυρήλατα έμβολα, βαλβίδες τιτανίου και σχέση συμπίεσης 13,1:1. Επίσης Ηλεκτρονική Εισαγωγή YCC-I (Yamaha Chip Controlled Intake), Ηλεκτρονικό Γκάζι YCC-T (Yamaha Chip Controlled Throttle), μονόδρομο συμπλέκτη, κιβώτιο 6 ταχυτήτων με κοντές σχέσεις και Σύστημα Γρήγορης Αλλαγής Ταχυτήτων QSS για ανεβάσματα με τέρμα το γκάζι.

Το μικρών διαστάσεων πλαίσιο αλουμινίου Deltabox συνδυάζεται με υποπλαίσιο μαγνησίου και αλουμινένιο ρεζερβουάρ καυσίμου, αλλά και με ένα ρυθμιζόμενο πιρούνι KYB 43 χλστ. με υψηλές προδιαγραφές και ρυθμιζόμενο πίσω αμορτισέρ KYB. Οι ακτινικές δαγκάνες των φρένων μπροστά δαγκώνουν δίσκους 320 χλστ..

Η R6 RACE για το 2022 θα είναι διαθέσιμη στο χρώμα Tech Black με χρυσό πιρούνι, ενώ θα παρέχεται σε ειδική έκδοση έτοιμη για πίστα, χωρίς τα μη απαραίτητα αξεσουάρ για τον δρόμο, όπως τον προβολέα, τα φώτα θέσης, τους καθρέφτες, την κόρνα, τη βάση πινακίδας κυκλοφορίας, τη σέλα συνεπιβάτη και τα μαρσπιέ συνεπιβάτη. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται το βάρος και μεγιστοποιείται η απόδοση αυτής της μοτοσυκλέτας που είναι διαθέσιμη χωρίς έγκριση τύπου, γεγονός που την καθιστά ιδανική τόσο για συμμετέχοντες σε track day, όσο και για αναβάτες αγώνων που θέλουν ένα βασικό μοντέλο για να το προσαρμόσουν σύμφωνα με τις δικές τους προδιαγραφές.

Οι παραδόσεις στο Δίκτυο Επίσημων Συνεργατών θα ξεκινήσουν από τον Φεβρουάριο του 2022. Οι τιμές ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή, γι' αυτό επικοινωνήστε με το Δίκτυο της Yamaha στη χώρα σας, για αναλυτικές πληροφορίες.

Η νέα R6 GYTR θα είναι διαθέσιμη για το 2022, αποκλειστικά από τα καταστήματα GYTR PRO SHOP. Σχεδιασμένη για ένα ευρύ φάσμα πελατών που περιλαμβάνει από συμμετέχοντες σε track day μέχρι αναβάτες αγώνων, η R6 GYTR αποτελεί επίσης την απόλυτη επιλογή για τους πιο απαιτητικούς αναβάτες, που θέλουν να αναβαθμίσουν τις επιδόσεις της μοτοσυκλέτας τους τοποθετώντας Γνήσια Ανταλλακτικά Απόδοσης GYTR για τον κινητήρα, την ανάρτηση ή άλλα μέρη της μοτοσυκλέτας.

Η R6 GYTR παρέχεται πλήρως εξοπλισμένη με μια μεγάλη σειρά Γνήσιων Ανταλλακτικών Απόδοσης GYTR (Genuine Yamaha Technology Racing) υψηλών επιδόσεων, όπως την προγραμματιζόμενη Ηλεκτρική Μονάδα Ελέγχου ECU Superstock με διασύνδεση καλωδίου, που επιτρέπει στον αναβάτη να βελτιστοποιήσει την απόδοση του κινητήρα, αλλά και την αγωνιστική πλεξούδα καλωδιώσεων.

Το ελαφρύ αγωνιστικό σύστημα εξάτμισης Akrapovič από τιτάνιο ενισχύει τις επιδόσεις και παράγει γύρω στα 100 Db ή λιγότερα. Επίσης υπάρχουν τοποθετημένες πλάκες σφράγισης για το Σύστημα Εισαγωγής Αέρα (AIS), επιτρέποντας την αφαίρεση διάφορων εύκαμπτων σωλήνων και κανίστρων. Η μοτοσυκλέτα διαθέτει επίσης αγωνιστικά γρανάζια με μια ειδική αλυσίδα 520, καθώς και σωληνώσεις φρένων υψηλών προδιαγραφών από ανοξείδωτο χάλυβα, για βελτιωμένη απόδοση πέδησης. Ο εξομοιωτής ABS της GYTR επιτρέπει την αφαίρεση της αντλίας του ABS για ακόμα μεγαλύτερη μείωση του βάρους. Επιπλέον, η αγωνιστική σέλα GYTR και τα πλήρως ρυθμιζόμενα πίσω σετ billet προσφέρουν την ιδανική αγωνιστική θέση, ενώ το σχήμα αλλαγής ταχυτήτων μπορεί επίσης να αντιστραφεί. Για να βάλετε μπροστά τον κινητήρα, απλώς πατήστε το κουμπί εκκίνησης/διακοπής λειτουργίας. Επίσης, η ειδική τάπα καυσίμου GYTR εντάσσεται στο σύστημα λειτουργίας χωρίς κλειδί.

Η R6 GYTR διαθέτει ελαφρύ φέρινγκ από fiberglass, ενισχυμένο με ίνες άνθρακα και περασμένο με λευκό αστάρι, το οποίο επιτρέπει στους αναβάτες και τις ομάδες να προσθέσουν άμεσα τα επιθυμητά αγωνιστικά χρώματα και λογότυπά τους. Άλλα αξεσουάρ που απαιτούνται από τη FIM και περιλαμβάνονται είναι το προστατευτικό μανέτας μπροστινού φρένου και το προστατευτικό του πίσω γραναζιού.

Τεχνικά χαρακτηριστικά R6 GYTR

Σετ αγωνιστικού φέρινγκ GYTR
Πλήρες αγωνιστικό σύστημα εξάτμισης Akrapovič
Σετ ECU GYTR
Σετ καλωδίωσης GYTR
Καλώδιο διασύνδεσης GYTR
Διακόπτης ενεργοποίησης/απενεργοποίησης GYTR
Σετ σφράγισης AIS GYTR
Εξομοιωτής ABS GYTR
Τάπα καυσίμου χωρίς κλειδί GYTR
Μαξιλάρι σέλας GYTR
Σετ σωληνώσεων φρένων από ανοξείδωτο χάλυβα μπροστά και πίσω
Πλήρως ρυθμιζόμενο αγωνιστικό πίσω σετ GYTR
Προαιρετικό κιτ αλλαγής ταχυτήτων με δυνατότητα αντιστροφής
Προστατευτικό πίσω γραναζιού ("πτερύγιο καρχαρία")
Προστατευτικό μανέτας μπροστινού φρένου
Χρυσή ανταλλακτική αγωνιστική αλυσίδα 520 DID
Μετάδοση γραναζιού 15T / πίσω γρανάζι 46T
Σετ παξιμαδιών γραναζιού για ανταλλακτική αλυσίδα 520
Άγκιστρα στήριξης διπλού σταντ πίσω τροχού
Διπλό σταντ πίσω τροχού


R7 GYTR

yamaha r7 gytr 

Η Yamaha παρουσίασε μια ειδική έκδοση του R7 με κορυφαία εξαρτήματα GYTR (Genuine Yamaha Technology Racing), έτοιμη για track-days και αγώνες στην πίστα.

Η μοτοσυκλέτα θα φέρει αναρτήσεις της Ohlins εμπρός-πίσω (ελατήρια και φυσίγγια μπροστά και πίσω ολόκληρο αμορτισέρ), νέα ECU και νέα πλεξούδα, βελτιωμένα φρένα (διαφορετικά τακάκια και μεταλλικά σωληνάκια), αγωνιστική σέλα, εξάτμιση Akrapovic αυστηρά για χρήση πίστας, GYTR clip-on, κλειστό αγωνιστικό φέρινγκ, νέα ζελατίνα, αγωνιστικά μαρσπιέ, προστατευτικό μανέτας φρένου, αγωνιστική τάπα ρεζερβουάρ, αγωνιστικούς διακόπτες στο τιμόνι, καλύμματα για φώτα, καθρέπτες, και λοιπά για αφαίρεση του εξοπλισμού δρόμου, κ.α.

Ήδη έχουν ανακοινωθεί ενιαία κύπελλα Yamaha R7 σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, οπότε καταλαβαίνετε το πεδίο χρήσης του R7 GYTR.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022 16:17

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon