.
Κατηγορία Μοτοσυκλέτες
Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022 17:51

Αφιέρωμα – Όλες οι νέες Α1 μοτοσυκλέτες του 2022

Αυτές είναι οι καινούργιες ή ανανεωμένες μοτοσυκλέτες και παπιά που φέρνει το 2022 στην Ελλάδα.

Πολύ σημαντική κατηγορία η Α1, αποτελεί ουσιαστικά την είσοδο στον κόσμο της Μοτοσυκλέτας και ένα – υποχρεωτικό διά νόμου – σχολείο για να μάθει κανείς τις βασικές αρχές της οδήγησης κανονικής μοτοσυκλέτας με ταχύτητες.

Παράλληλα, τα 125άρια μπορούν κάλλιστα να εξυπηρετήσουν την καθημερινότητα οποιουδήποτε μοτοσυκλετιστή, ανεξαρτήτως εμπειρίας, προσφέροντας ένα ελαφρύ, εύχρηστο και οικονομικό μέσο που κατά μέσο όρο βλέπει άνετα τα 100 km/h.

Η πρόσφατα θεσπισμένη ισοδυναμία αδειών οδήγησης αυτοκινήτου Β με την Α1 των δικύκλων σημαίνει πως το εν δυνάμει πελατολόγιο της κατηγορίας μόλις αυξήθηκε δραματικά. Κατά πλήρη αναλογία με όσα γράφαμε στις προηγούμενες αράδες, ένας οδηγός αυτοκινήτου μπορεί εδώ να βρει μια απλούστατη και φιλική, πλην όμως πληρέστατη, μοτοσυκλέτα για να γλιτώσει από το δράμα του μποτιλιαρίσματος.

Η αγορά προσφέρει αμέτρητες επιλογές 125αριών, τόσο σε σκούτερ όσο και σε παπιά και μοτοσυκλέτες. Όσον αφορά στις μοτοσυκλέτες που εξετάζουμε εδώ, το 2022 μας έφερε αρκετές νέες προτάσεις με ιδιαίτερη έμφαση στα μοντέλα δρόμου που φέτος έχουν την τιμητική τους, χωριζόμενα σε δύο μεγάλες ομάδες: σπορ και ρετρό.

Από τη μια έχουμε τα ολοκαίνουργια Aprilia RS και Tuono, το νέο μικρό Benelli Leoncino και το ολόφρεσκο Yamaha XSR και από την άλλη συνεχείς αφίξεις νέων οικογενειών μοντέλων – Zontes 125-GK – αλλά και τις νέες αφίξεις από την KSR Hellas, Motron και Malaguti.

Aprilia

RS 125 / Tuono 125

aprilia rs tuono 125

Η σχεδίαση του εμπρός μέρους των Aprilia RS 125 και Tuono 125 αντλεί έμπνευση από τις ολοκαίνουριες RS 660 και Tuono 660, τις δημοφιλείς, επιθετικές και αυθεντικές μοτοσυκλέτες που χαρακτηρίζονται από τον εμβληματικό τριπλό προβολέα. Και για τα δύο μοντέλα, όλα τα φώτα είναι LED με τα εμπρός φλας να έχουν ενσωματωθεί πλήρως στους προβολείς.

Οι διαστάσεις του εμπρός μέρους της Tuono 125 έχουν επανασχεδιαστεί πλήρως, παρέχοντας ένα σύνολο που αν και μικρότερο, εξασφαλίζει την προστασία από τον αέρα που παραδοσιακά, αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό όλων των μοντέλων Tuono.

Και τα δύο μοντέλα διαθέτουν νέα πλήρως ψηφιακά όργανα με πληθώρα χρήσιμων πληροφοριών και οπίσθιο φωτισμό με δύο χρωματικές επιλογές (λευκό ή γαλάζιο), είναι δε έτοιμος για εγκατάσταση της πλατφόρμας πολυμέσων Aprilia MIA.

Νέο είναι και το 2-κάναλο σύστημα ABS, το οποίο έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με την Bosch και διαθέτει λειτουργία που αποτρέπει πιθανή ανατροπή σε συνθήκες δυνατού φρεναρίσματος. Η ευστάθεια και η πρόσφυση στις στροφές έχουν επίσης βελτιωθεί σημαντικά, χάρη στα νέα ελαστικά Michelin, με το πίσω να έχει φαρδύνει στα 140 χιλιοστά.

Οι RS 125 και Tuono 125 διαθέτουν ρεζερβουάρ με τη μεγαλύτερη χωρητικότητα στην κατηγορία τους (14,5 λίτρα) και μεγαλύτερο χώρο αποθήκευσης κάτω από τη σέλα, στον οποίο μπορεί να χωρέσει ένα 8" tablet (με προαιρετική πρίζα USB).

Ο νέος μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος κινητήρας με 4 βαλβίδες κάνει το ντεμπούτο του και στα δύο μοντέλα. Είναι πλήρως αναθεωρημένος στον τομέα της θερμοδυναμικής, με νέας σχεδίασης θάλαμο καύσης, νέα εισαγωγή και εξαγωγή, νέο μπουζί ιριδίου, νέας σχεδίασης εκκεντροφόρους και νέο φίλτρο αέρα.

Η Aprilia RS 125 είναι διαθέσιμη σε δύο χρώματα. Το Aprilia Black, έναν συναρπαστικό συνδυασμό μαύρου, κόκκινου και η φωτεινή απόχρωση Sintesi Blue. Η RS 125 είναι διαθέσιμη και στην έκδοση GP Replica με γραφικά που αντλούν έμπνευση από τις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες Aprilia RS-GP MotoGP. Αυτή η έκδοση διαθέτει στον βασικό της εξοπλισμό, ηλεκτρονικό κιβώτιο με σύστημα γρήγορης αλλαγής ταχυτήτων (quick shift) και κάλυμμα της σέλας συνεπιβάτη για τη δημιουργία μονόσελου.

Η Aprilia Tuono 125 είναι διαθέσιμη σε τρία χρώματα. Το Aprilia Black, χαρακτηρίζεται από τον συναρπαστικό συνδυασμό μαύρου και κόκκινου χρώματος. Το Lightning White αποτελείται από έναν εξαιρετικής αισθητικής συνδυασμό λευκού ματ και γκρι χρώματος. Το πιο “σκοτεινό” Arrow Gray συνδυάζει γυαλιστερό γκρι και μαύρο.

Οι προτεινόμενες τιμές λιανικής είναι €5,270 για την RS 125 και €4,870 για την Tuono 125, ενώ και για τις δύο εκδόσεις περιλαμβάνεται στην τιμή ένα ολοκληρωμένο πακέτο προνομίων.

Για τις RS 125 και Tuono 125, όπως και για όλες τις μοτοσυκλέτες Aprilia, προσφέρεται δωρεάν ένα σημαντικό πακέτο υπηρεσιών:

- 2 χρόνια επέκταση της εργοστασιακής εγγύησης
- 4 χρόνια οδική βοήθεια.


Bajaj

Pulsar NS125

bajaj-pulsar-ns125.jpg" data-mediabox="1">bajaj-pulsar-ns125.jpg" alt="bajaj pulsar ns125" width="960" height="636" />

Η Bajaj παρουσίασε στην Ινδία το νέο Pulsar NS125 που έχει αναβαθμιστεί κατά τα πρότυπα των προδιαγραφών BS6 της χώρας και οι οποίες είναι εφάμιλλες των Euro 5.

Το NS125 αποτελεί τρόπον τινά την πλουσιότερη εκδοχή του Pulsar 125 (δεν εισάγεται στην Ελλάδα), προσφέροντας μονό πίσω αμορτισέρ, ελάχιστα ισχυρότερο κινητήρα και σχεδίαση που εντάσσεται στο πιο σύγχρονο και επιθετικό μοτίβο της σειρά NS, η οποία μετρά τα 125, 160 και 200 – τα NS125 και NS200 εισάγονται στη χώρα μας.

Κινείται από έναν αερόψυκτο μονοκύλινδρο κινητήρα 124.4 cc με απόδοση 12 hp και 1.1 kgm, για βάρος 144 κιλών.

Πρόκειται δηλαδή για ένα τυπικό μοντέλο προδιαγραφών Α1, το οποίο σύντομα θα έρθει στην Ελλάδα από τη Bajaj Motorcycles Greece για να διαδεχτεί το Euro 4 Pulsar NS125.

 

Benelli

Leoncino 125

benelli-leoncino-125.jpg" data-mediabox="1">benelli-leoncino-125.jpg" alt="benelli leoncino 125" width="960" height="630" />

Το μικρότερο λιονταράκι έρχεται να προσφέρει πρόσβαση προς τον οίκο Benelli Leoncino για την εισαγωγική κατηγορία διπλωμάτων οδήγησης.

Το Leoncino 125 είχε πρωτοπαρουσιαστεί στην EICMA 2018 μαζί με το TRK 125, ωστόσο έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη τους, για να επανεμφανιστεί το πρώτο στη φετινή έκθεση του Μιλάνου.

Η Benelli χρησιμοποιεί εδώ έναν νέο υγρόψυκτο μονοκύλινδρο κινητήρα 125 cc με 1ΕΕΚ και τετραβάλβιδη κεφαλή, απόδοση 12.8 hp στις 9,500 rpm και 1 kgm στις 8,500 rpm μέσω εξατάχυτου κιβωτίου και υποσχόμενο σούπερ κατανάλωση της τάξης των 2.2 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα.

Ο κινητήρας κρέμεται από ένα ατσάλινο χωροδικτύωμα και το σύνολο αναρτάται σε ένα ανεστραμμένο πιρούνι 35 mm μπροστά και ένα monoshock αμορτισέρ πίσω.

Στα φρένα συναντάμε έναν αρκετά μεγάλο δίσκο με διάμετρο 280 mm με τριπίστονη δαγκάνα, στην οποία το ένα έμβολο ενεργοποιείται με το πίσω φρένο στα πλαίσια του συστήματος συνδυασμένης πέδησης (CBS).

Το Leoncino 125 απολαμβάνει την ίδια ακριβώς κλασική σχεδίαση με τα μεγαλύτερα αδέλφια του, από το χαρακτηριστικό σχήμα του ρεζερβουάρ ως το λιονταράκι στο μπροστινό φτερό.

Αναμένεται να είναι διαθέσιμο στις αγορές του κόσμου από την Άνοιξη του 2022, σε γκρι και πράσινο χρώμα.

 

Brixton

Felsberg 125

brixton-felsberg-125.jpg" data-mediabox="1">brixton-felsberg-125.jpg" alt="brixton felsberg 125" width="960" height="564" />

Στο περίπτερο της Brixton Motorcycles στη διεθνή έκθεση μοτοσυκλέτας EICMA 2021 στο Μιλάνο, η οικογένεια Felsberg 125 καλωσόρισε έναν νέο χρωματισμό για το 2022, το καφέ Charly Brown.

Η βάση της μοτοσυκλέτα δεν έχει αλλάξει, με τον αερόψυκτο μονοκύλινδρο κινητήρα 125 cc απόδοσης 11 hp στις 9,500 rpm για υγρό βάρος 134 κιλών.

Σχεδιασμένο με όμορφες κλασικές γραμμές, το μικρό Felsberg βλέπει με την ίδια ευκολία την άσφαλτο και τον βατό χωματόδρομο χάρη στον μπροστινό τροχό 18 ιντσών, την αυξημένη διαδρομή των δίδυμων αμορτισέρ πίσω, αλλά και τα τρακτερωτά λάστιχα που προσφέρουν πολλά περισσότερα από απλά στυλ.

Με LED φώτα παντού, δισκόφρενα μπρος-πίσω με σύστημα συνδυασμένης πέδησης (CBS) και αμελητέα κατανάλωση καυσίμου, το Felsberg 125 συνεχίζει και στο 2022 με την ιδιαίτερα συμφέρουσα λιανική τιμή των €2,895.

 

Rayburn 125

brixton-rayburn-125.jpg" data-mediabox="1">brixton-rayburn-125.jpg" alt="brixton rayburn 125" width="960" height="641" />

Ανάμεσα στις αρκετές επιλογές 125 κυβικών στη γκάμα της Brixton, το Rayburn καταφέρνει να ξεχωρίζει χάρη στην εμφάνισή του. Οι κλασικές γραμμές με το peashooter τελικό της εξάτμισης και τα χοντρά vintage λάστιχα είναι η παλέτα πάνω στην οποία αναδεικνύονται λεπτομέρειες όπως η καφέ δερμάτινη σέλα με τα ελατήρια ή η ασορτί τσάντα στο πλαϊνό καπάκι.

Το αερόψυκτο μονοκύλινδρο Rayburn 125 αποδίδει 11 ίππους μέσω πεντατάχυτου κιβωτίου για να κινήσει τα μόλις 134 κιλά του. Κυλά σε 17άρες ζάντες, σταματά με δισκόφρενα μπρος-πίσω με συνδυασμένη πέδηση (CBS) και εξοπλίζεται με LED φώτα και ψηφιακά όργανα.

Για το 2022 η γκάμα των Rayburn εμπλουτίζεται με έναν νέο νέο ασημί χρωματισμό δίπλα στον προϋπάρχοντα γαλάζιο.


 

Daytona

Explorer 125

daytona-explorer125.jpg" data-mediabox="1">daytona-explorer125.jpg" alt="daytona explorer125" width="960" height="500" />

H Daytona Motors παρουσιάζει το Explorer 125, ένα όμορφο On-Off μοντέλο μοτοσυκλέτας με σύγχρονο design, ικανοποιητικό πακέτο εξοπλισμού και εξαιρετική τιμή. Kοστίζει 2.595 ευρώ και μπορεί να οδηγηθεί είτε με δίπλωμα Α1, είτε με δίπλωμα αυτοκινήτου -αν ο αναβάτης είναι άνω των 27 ετών και έχει δίπλωμα αυτοκινήτου τα τελευταία 6 έτη και άνω.

Τo design της μοτοσυκλέτας χτυπά αμέσως στο μάτι, ενώ τα φώτα της θυμίζουν τα μεγάλα Adventure μοντέλα της BMW. Η σέλα είναι 2 επιπέδων, υπάρχει ψηλή ζελατίνα και χούφτες στον βασικό εξοπλισμό, χαμηλό και ψηλό φτερό μπροστά, προστατευτικά καλαμιών στο πιρούνι και σχάρα μεταφοράς αντικειμένων πίσω.

Στην καρδιά του Explorer χτυπά ένας τετράχρονος και μονοκύλινδρος αερο-ελαιόψυκτος κινητήρας με 4 βαλβίδες στον κύλινδρο και ψεκασμό. Η επίσημη απόδοση βρίσκεται στους 12 hp / 9.500 rpm, με ροπή 0.97 kgm / 8.000 rpm. Το κιβώτιο είναι 5 σχέσεων, ενώ η εκκίνηση γίνεται τόσο με μίζα όσο και μανιβέλα.

Στις αναρτήσεις βρίσκουμε ανάποδο πιρούνι και μονό πίσω αμορτισέρ, ενώ η πέδηση γίνεται με 2 δισκόφρενα, το μπροστινό στα 267 mm και το πίσω στα 220 mm, με συνδυασμένη πέδηση CBS.

Οι ακτινωτοί τροχοί είναι 19 και 17 ιντσών, με τα ελαστικά να έχουν διαστάσεις 90/90-19 μπροστά και 110/90-17 πίσω. Το μεταξόνιο βρίσκεται στα 1.380 mm, το ύψος σέλας στα 850 mm και το βάρος της μοτοσυκλέτας στα 149 με υγρά.

Η Daytona κάνει λόγο για κατανάλωση 2 λίτρα στα 100 χλμ, ενώ το ρεζερβουάρ της μοτοσυκλέτας χωρά 12.5 λίτρα καυσίμου και προϊδεάζει για τεράστια αυτονομία.

 

Monster 125

daytona-monster125.jpg" data-mediabox="1">daytona-monster125.jpg" alt="daytona monster125" width="960" height="519" />

Το άριστο commuter bike Daytona Monster 125 ανανεώνεται σχεδιαστικά για το 2022, διατηρώντας παράλληλα τον ίδιο υψηλό value for money χαρακτήρα για τον οποίο έχει διακριθεί. Χαρακτηριστικά το νέο Monster 125 θα κοστίζει 2.195 ευρώ, χωρίς μεταφορικά και έξοδα πινακίδας, όταν φτάσει στην Ελλάδα, τον Μάρτιο του 2022.

Τα νέα στοιχεία που κομίζει το μοντέλο του 2022 είναι η νέα μάσκα με τον νέο LED προβολέα, το LED πίσω φωτιστικό σώμα, τα νέα πλαϊνά πλαστικά, η καρίνα που στο προηγούμενο μοντέλο δεν υπήρχε, η διαφορετική σχάρα, το νέο ακόμα μεγαλύτερο ρεζερβουάρ που από τα 14.5 ανέβηκε στα 19 λίτρα, και τα νέα χρώματα.

Το Monster 125 οδηγείται είτε με δίπλωμα Α1, είτε με δίπλωμα αυτοκινήτου, αν ο χρήστης του το κατέχει 6 και άνω έτη και είναι τουλάχιστον 27 ετών ο ίδιος.

Το τερατάκι της Daytona κινείται από έναν τετράχρονο, μονοκύλινδρο και διβάλβιδο κινητήρα με ψεκασμό, έχει πεντατάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων, και αποδίδει 10.85 hp / 9.000 rpm, με ροπή 0.92 kgm / 7.500 rpm, επιδόσεις ίδιες με του προηγούμενου μοντέλου. Η εκκίνηση γίνεται τόσο με μίζα όσο και με μανιβέλα.

Το θεωρητικό νούμερο κατανάλωσης βρίσκεται στα 2.3 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα (WMTC3), ενώ το ρεζερβουάρ καυσίμου χωρά 19 λίτρα. Σημειώστε πως στο τεστ του ΒΙΚΕΙΤ στο προηγούμενο μοντέλο, και με χρήση τέρμα γκάζι είχαμε δει κατανάλωση 2.8 λίτρα / 100 χλμ, με αυτονομία… 518 χιλιομέτρων! Φανταστείτε τώρα πως η αυτονομία αυτή ήταν με το ρεζερβουάρ 14.5 λίτρων. Τώρα που έχουμε +4.5 λίτρα, θα φτάσουμε ΑΝΕΤΑ τα 680 χιλιόμετρα αυτονομίας, και με πιο “ελαφρύ” δεξί χέρι θα ξεπεράσουμε αρκετά τα 700!

Στις αναρτήσεις έχουμε συμβατικό πιρούνι 32 mm με 120 mm διαδρομής και δυο πίσω αμορτισέρ. Οι τροχοί με μπράτσα είναι 17 ιντσών και τα ελαστικά έχουν διαστάσεις 90/90-17 και 130/70-17. Η ελάχιστη απόσταση από το έδαφος είναι 175 mm, το ύψος σέλας βρίσκεται στα 777 mm και το βάρος του Monster 125 ανακοινώνεται στα 130 κιλά, με υγρά.

Ίδια παραμένουν τα όργανα, με στροφόμετρο αναλογικών ενδείξεων και ψηφιακή οθόνη με αρκετές ενδείξεις, που περιλαμβάνουν και ένδειξη ταχύτητας κιβωτίου.

 

FB Mondial

Piega 125

fb mondial piega 125

Το νέο Piega της FB Mondial είναι μια όμορφη Α1 μοτοσυκλέτα με εξαιρετικά επιθετικό στιλ, από τον designer Rodolfo Frascoli.

Στο Piega 125 ξεχωρίζει ο διπλός προβολέας μπροστά, που φέρνει στο μυαλό τα νέα Suzuki GSX-S 950 / 1000, τα "βράγχια" στα πλαϊνά πλαστικά, πάνω από το ψυγείο, αλλά και τα αεροδυναμικά φτεράκια από κάτω τους!

Η εξάτμιση βγαίνει χαμηλά κάτω από τον κινητήρα για συγκέντρωση των μαζών, η ουρά είναι εξαιρετικά κοντή, και ο προβολέας μπροστά δείχνει να... κρέμεται από το πάνω μέρος του απ' το πιρούνι!

Στα όργανα βρίχκουμε μια TFT έγχρωμη οθόνη.

Τυχεροί οι αναβάτες της Α1 κατηγορίας, με το Piega να αποδίδει 15 hp από τον Euro 5 τετράχρονο και μονοκύλινδρο κινητήρα του.

Μακάρι να δούμε την FB Mondial να βγάζει την Piega και σε εκδόσεις με περισσότερα κυβικά.

 

Honda

C125 Super Cub

honda-super-cub-125.jpg" data-mediabox="1">honda-super-cub-125.jpg" alt="honda super cub 125" width="960" height="640" />

Μέχρι το 2018 το Super Cub κατασκευαζόταν αποκλειστικά για τις αγορές της Ασίας, όταν η Honda αποφάσισε να δημιουργήσει μια σύγχρονη έκδοση προορισμένη και για τις αγορές της Ευρώπης.

Για το 2022, το σύγχρονο Super Cub 125 εισέρχεται στην Euro 5 εποχή, με έναν νέο, αερόψυκτο τετράχρονο κινητήρα 124 κ.εκ. με αλλαγές σε ECE, εισαγωγή και εξαγωγή και με αναβαθμισμένη μίζα ACG.

Εμφανισιακά το C125 δεν αλλάζει σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, όμως τώρα η Honda το διαθέτει με σέλα και μαρσπιέ συνεπιβάτη στον στάνταρ εξοπλισμό.

Ο κινητήρας των 124 κ.εκ. συνδυάζει το κάτω μέρος (με ξανασχεδιασμένα κάρτερ) του C110 της ιαπωνικής αγοράς, με την κεφαλή του ενός εκκεντροφόρου και των δύο βαλβίδων από το MSX Grom. Νέες είναι οι βάσεις του κινητήρα στο πλαίσιο.

Η διάμετρος βρίσκεται στα 50mm, η διαδρομή στα 63.1mm, η συμπίεση στο 10.0:1 και τα επίσημα νούμερα κάνουν λόγο για ιπποδύναμη 9.65 hp / 7.5000 rpm (αύξηση 0,1 hp από πριν) και για 1 κιλό ροπής στις 6.250 rpm.

Νέο είναι το φίλτρο αέρα, νέα και η θέση του μπεκ του ψεκασμού, ενώ παρόλο που η εμφάνιση της εξάτμισης δεν αλλάζει, νέα είναι τα Euro 5 εσωτερικά της.

Αντί των 2 καταλυτών του προηγούμενου μοντέλου, και με τη βοήθεια του νέου κινητήρα, η Honda χρησιμοποιεί τώρα έναν, πιο αποδοτικό, καταλύτη,.

Νέος είναι ο προγραμματισμός της ECU, ενώ πιο δυνατή η γεννήτρια Alternating Current Generator (ACG).

Οι υπόλοιπες αλλαγές αφορούν στα νέα ελατήρια των 2 πίσω αμορτισέρ για καλύτερη απόδοση σε κακό οδόστρωμα, και στο νέο ματ σκούρο γκρι χρώμα.

Το C125 συνεχίζει να έρχεται με στρογγυλό πίνακα οργάνων που συνδυάζει ψηφιακές και αναλογικές ενδείξεις, αλλά και με σύστημα Smart Key στον στάνταρ εξοπλισμό του.

 

Monkey 125

honda-monkey-125.jpg" data-mediabox="1">honda-monkey-125.jpg" alt="honda monkey 125" width="960" height="640" />

Η Honda αποκαλύπτει το νέο Monkey 125, το οποίο εισέρχεται στην εποχή των Euro 5 προδιαγραφών με έναν κινητήρα που περιγράφεται ως «νέος». Στην ουσία πρόκειται για μια μονάδα με καταγωγή από το MSX 125 Grom, με έντονα υποτετράγωνες διαστάσεις 50 x 63.1 mm και απόδοση 9.25 hp στις 6,750 rpm και 1.1 kgm rpm.

Η σημαντική είδηση έδω αφορά στο 5-τάχυτο κιβώτιο που αντικαθιστά το 4-τάχυτο που χρησιμοποιούταν ως τώρα, γεγονός που έρχεται να προσφέρει ευκολότερες διαδρομές στον ανοικτό δρόμο και κοντά στην τελική ταχύτητα του Monkey, η οποία θεωρητικά ορίζεται στα 91 km/h.

Οι αλλαγές στο νέο μοντέλο περιλαμβάνουν επίσης νέα προοδευτικά ελατήρια δύο σταδίων πίσω.

Το νέο Monkey 125 θα διατεθεί στα γνωστά χρώματα Banana Yellow (κίτρινο) και Pearl Nebula Red (κόκκινο), ενώ προστίθεται μια νέα τρίτη επιλογή, Pearl Glittering Blue (μπλε).

 

MSX125 Grom

honda-msx125-grom.jpg" data-mediabox="1">honda-msx125-grom.jpg" alt="honda msx125 grom" width="960" height="640" />

Πέρυσι άλλαξαν όλα για το μοτοσυκλετάκι της Honda, καθώς υιοθέτησε νέα κουστούμια σχεδιασμένα ειδικά για εύκολο customising.

Ο αερόψυκτος κινητήρας του με απόδοση περίπου 10 ίππων και πεντατάχυτο κιβώτιο είναι ό,τι πρέπει για την καθημερινότητα και πλέον στη νέα του μορφή το MSX125 Grom δε χρειάζεται τίποτα περισσότερο από λίγη παιχνιδιάρικη ποικιλία.

Ήταν ήδη διαθέσιμο σε μαύρο και κόκκινο, οπότε ήρθε η ώρα για ένα τρίτο χρώμα, το οποίο στην περίπτωσή μας περιγράφεται γλαφυρότατα ως Pearl Queen Bee Yellow.

 

Kawasaki

Ninja 125 / Z125

kawasaki-ninja-125.jpg" data-mediabox="1">kawasaki-ninja-125.jpg" alt="kawasaki ninja 125" width="960" height="720" />

Οι δύο Α1 μοτοσυκλέτες της Kawasaki δεν έχουν αλλαγές πέρα από τα χρώματα, χρησιμοποιώντας όπως και πριν τον ίδιο μονοκύλινδρο και ψεκαστό κινητήρα απόδοσης 14.75 hp, το συμβατικό πιρούνι των 37 mm και το πίσω Uni-Track μονό αμορτισέρ.

Οι διαφορές των 2 μοντέλων, πέρα από το φέρινγκ, περιλαμβάνουν και μια ψηλότερη κατά 20mm σέλα για το Ninja.

kawasaki-z-125.jpg" data-mediabox="1">kawasaki-z-125.jpg" alt="kawasaki z 125" width="960" height="721" />

Τα χρώματα για το 2022 έχουν ως εξής:

Ninja 125
Metallic spark black/metallic flat spark black
Pearl flat stardust white/metallic spark black
Lime green/ebony/pearl blizzard white

Z125
Candy lime green/metallic spark black
Pearl flat stardust white/metallic flat spark black
Metallic flat spark black

 

KTM

RC 125

KTM_RC_125.jpg" data-mediabox="1">KTM_RC_125.jpg" alt="KTM RC 125" width="960" height="640" />

Για το 2022 η ΚΤΜ αναβαθμίζει την σειρά των RC (390, 200 και 125) με νέα εμφάνιση που εμπνέεται από τον σχεδιασμό των GP μοτοσυκλετών, ολοκαίνουργιο κοστούμι και νέο προβολέα που βασίζεται σε εκείνο των μεγαλύτερων ΚΤΜ.

Πέρα από τη νέα εμφάνιση, το redesign αύξησε και το μέγεθος των μοτοσυκλετών, ώστε να τους χαρίσει αέρα περισσότερων κυβικών αλλά και να βελτιώσει την αεροδυναμική τους, καθώς και την προστασία του αναβάτη από τα στοιχεία της φύσης.

Το φέρινγκ με τα διπλά τοιχώματα χρησιμεύει στο να κατευθύνει τη ζέστη του κινητήρα μακριά από τον αναβάτη, ενώ το κοστούμι είναι ιδιαίτερα λεπτό στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας, ώστε να φαίνεται το ανασχεδιασμένο υποπλαίσιο.

Νέα είναι η ζελατίνα του φέρινγκ και το μεγαλύτερης χωρητικότητας ρεζερβουάρ, ενώ η εργονομία βελτιώθηκε με τον χώρο στα γόνατα να επιτρέπει ευκολότερη μετακίνηση του αναβάτη.

Το φέρινγκ αφαιρείται εύκολα, με λιγότερες πλέον βίδες, και με νέο σύστημα κουμπώματος. Έτσι ο αναβάτης μπορεί να αλλάξει ευκολότερα από τα street-legal πλαστικά σε ένα αγωνιστικό κοστούμι.

Οι αλλαγές συνεχίζονται και στο μικρότερη μη-αναρτώμενο βάρος, που μειώθηκε κατά 3.4 κιλά χάρη στους νέους τροχούς, ενώ ελαφρύτερο είναι και το σύστημα πέδησης της Bybre, κατά 960 γραμμάρια. Ελαφρύτερο είναι και το πλαίσιο, κατά 1.5 κιλά.

Το RC 125 διαθέτει ανεστραμμένο πιρούνι ανοιχτού φυσιγγίου WP APEX με νέες ρυθμίσεις, και WP APEX πίσω αμορτισέρ με λειτουργικότητα διαιρετού πιστονιού (split piston functionality).

Όλη η οικογένεια διαθέτει πιστοποίηση EURO 5 στους υγρόψυκτους μονοκύλινδρους τετράχρονους κινητήρες τους που διαθέτουν 2 εκκεντροφόρους επικεφαλής, 4 βαλβίδες στον κύλινδρο και ηλεκτρονικό ψεκασμό. Για το 2022, η γκάμα RC της ΚΤΜ παράγει περισσότερη ροπή σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, χάρη στο ανασχεδιασμένο φιλτροκούτι.

Το νέα KTM RC 125 αναμένεται τον Μάρτιο του 2022, σε χρωματικούς συνδυασμούς Πορτοκαλί-Λευκό και Πορτοκαλί-Μαύρο.

 

Malaguti

Drakon 125

malaguti-drakon-125.jpg" data-mediabox="1">malaguti-drakon-125.jpg" alt="malaguti drakon 125" width="960" height="720" />

Το Drakon 125 έχει σχεδιαστεί, εξελιχθεί και κατασκευαστεί από το μηδέν από το KSR Group, και αποτελεί τον πρώτο καρπό της νέας εποχής της Malaguti. Φέρει έναν τετράχρονο μονοκύλινδρο και υγρόψυκτο κινητήρα 125 κ.εκ., με 6τάχυτο κιβώτιο και απόδοση 13.4 hp / 9,500 rpm και 1 κιλό ροπής στις 5,500 rpm.

Η εκκίνηση γίνεται με μίζα, στην πέδηση έχουμε ένα δίσκο 300 mm μπροστά κι έναν 218 mm πίσω, το ABS βρίσκεται στον στάνταρ εξοπλισμό της μοτοσυκλέτας, ενώ στα όργανα βρίσκουμε μια έγχρωμη TFT οθόνη.

Στις αναρτήσεις έχουμε ένα ανάποδο πιρούνι και ένα μονό αμορτισέρ πίσω, ενώ οι τροχοί έχουν διαστάσεις 100/80-17 και 130/70-17.

Η σέλα βρίσκεται στα 805 mm από το έδαφος, το ρεζερβουάρ χωρά 10.5 λίτρα καυσίμου, ενώ η Malaguti ανακοινώνει τελική ταχύτητα 99 χλμ/ώρα για τη νέα μικρή της μοτοσυκλέτα.

Το επίσημο βάρος ανακοινώνεται στα 144 κιλά, και οι διστάσεις του Drakon 125 βρίσκονται στα 2,074 mm μήκος, 810 mm πλάτος και 1,100 mm ύψος.

Το Drakon 125 θα φτάσει στις αγορές της Ευρώπης μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2022.

 

Spectre GP 125

malaguti-spectre-125.jpg" data-mediabox="1">malaguti-spectre-125.jpg" alt="malaguti spectre 125" width="960" height="600" />

Η KSR Hellas, θυγατρική του μεγαλύτερου διανομέα δικύκλων στην Ευρώπη KSR Group, ανακοίνωσε ότι θα εισάγει στην Ελληνική αγορά το Spectre GP 125, το νέο sport παπί της ιταλικής ιστορικής μάρκας Malaguti.

Το Malaguti Spectre GP 125 πληροί τις προδιαγραφές Εuro 5, διαθέτοντας ισχυρό κινητήρα 125 cc με σύστημα τροφοδοσίας καυσίμου EFI, σύστημα συνδυασμένης πέδησης (CBS), 5 ταχύτητες με συμπλέκτη, μοντέρνο σχεδιασμό και αιχμηρή εμφάνιση με σύγχρονες λεπτομέρειες, full LED φωτισμό, USB θύρα, ψηφιακή οθόνη και αναλογικό στροφόμετρο, δισκόφρενα εμπρός 320mm και πίσω 190mm τύπου μαργαρίτα, ζάντες αλουμινίου 17΄΄ με tubeless ελαστικά και Monoshock πίσω ανάρτηση.

Θα είναι διαθέσιμο σε τρεις εντυπωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς: Corsa Black/Red, Toro Black και Neve White.

 

Motron

Nomad 125

motron-nomad125.jpg" data-mediabox="1">motron-nomad125.jpg" alt="motron nomad125" width="960" height="540" />

Το Nomad 125 διαθέτει τετράχρονο, μονοκύλινδρο, υγρόψυκτο και ψεκαστό κινητήρα 124 κ.εκ., με απόδοση 12.7 hp / 9,000 rpm, τον ίδιο κινητήρα που βρίσκουμε και στο οn-οff X-Nord 125. Η ροπή ανακοινώνεται στο 1 κιλό στις 7,000 rpm.

Στις αναρτήσεις έχουμε ανάποδο πιρούνι μπροστά με μονό αμορτισέρ πίσω, στα φρένα βρίσκουμε έναν δίσκο 265 mm μπροστά κι έναν 240 mm πίσω, ενώ τα ελαστικά έχουν διαστάσεις 100/8-17 και 140/70-17.

Η μοτοσυκλέτα έχει μήκος 2,030 mm, ύψος 1,070 mm και πλάτος 800 mm, το ρεζερβουάρ χωρά 13 λίτρα καυσίμου, ενώ το γεμάτο βάρος ανακοινώνεται στα 149 κιλά.

Η Motron αναφέρει πως η τελική ταχύτητα του Nomad 125 βρίσκεται στα 96 χλμ/ώρα ενώ η κατανάλωση του στα 2.6 λίτρα / 100 χλμ (εργαστηριακές μετρήσεις).

 

Rieju

Aventura 125

rieju-aventura-125.jpeg" data-mediabox="1">rieju-aventura-125.jpeg" alt="rieju aventura 125" width="960" height="540" />

Tο Aventura 125 είναι μια πρόταση της Rieju για την Α1 κατηγορία, με τη μοτοσυκλέτα να κάνει το επίσημο ντεμπούτο της στην EICMA 2021.

Μιλάμε για μια on-off μοτοσυκλέτα με ιδιαίτερο προβολέα με 2 στρογγυλούς LED λαμπτήρες, ο ένας τοποθετημένος πάνω από τον άλλο, με ψηλή ζελατίνα και φέρινγκ που θυμίζει… rally bike!

Στην καρδιά της βρίσκεται ένας Euro 5 τετράχρονος ψεκαστός μονοκύλινδρος κινητήρας 125 κ.εκ. με 4 βαλβίδες και κιβώτιο 6 σχέσεων.

Στους ακτινωτούς τροχούς οι διαστάσεις των ελαστικών διπλής χρήσης είναι 100/80-18 και 130/80-17, ενώ στις αναρτήσεις έχουμε ανάποδο πιρούνι μπροστά και μονό αμορτισέρ πίσω.

Τα φρένα αποτελούνται από έναν δίσκο 260 mm μπροστά κι έναν ακόμα στα 240 mm πίσω, ενώ το επίσημο στεγνό βάρος της μοτοσυκλέτας δίνεται στα 138 κιλά.

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά της Aventura 125 ξεχωρίζει το ρεζερβουάρ των 14 λίτρων, η σέλα των 780 mm και το μεταξόνιο των 1,370 mm.

Στον στάνταρ εξοπλισμό της μοτοσυκλέτας περιλαμβάνονται καρίνα, χούφτες αλλά και σχάρα.

 

Suzuki

GSX-R125 / GSX-S125

suzuki-gsx-r-125.jpg" data-mediabox="1">suzuki-gsx-r-125.jpg" alt="suzuki gsx r 125" width="960" height="597" />

Η Suzuki παρουσίασε επίσημα τα Euro 5 GSX-R και GSX-S125 της, τα οποία αναμένεται να φτάσουν στους dealer της εταιρείας το ερχόμενο καλοκαίρι. Πέραν των προδιαγραφών και των νέων χρωμάτων, δεν έχουμε περαιτέρω αλλαγές στα δύο Α1 μοντέλα.

Το GSX-R125 του 2022 θα διατεθεί στα χρώματα της MotoGP ομάδας της Suzuki, και σε 2 ακόμα χρωματικές εκδόσεις, μαύρη και γκρι με κόκκινους τροχούς.

suzuki-gsx-s-125.jpg" data-mediabox="1">suzuki-gsx-s-125.jpg" alt="suzuki gsx s 125" width="960" height="635" />

Αντίστοιχα, το γυμνό GSX-S125, που χρησιμοποιεί τα ίδια μηχανική μέρη και εξαρτήματα του GSX-R125 θα κυκλοφορήσει σε μπλε, μαύρο με ασημί, και μαύρο με γκρι χρωματικούς συνδυασμούς. Τέλος, έχουμε και μια πιο χτυπητή έκδοση σε λευκό και μαύρο με κόκκινες λεπτομέρειες και κόκκινους τροχούς.

Αμφότερες οι μοτοσυκλέτες διαθέτουν LCD ψηφιακή οθόνη και σύστημα Suzuki easy-start, ενώ το GSX-R125 έχει και keyless σύστημα εκκίνησης.

 

SWM

VA 125Z

swm-va125z.jpg" data-mediabox="1">swm-va125z.jpg" alt="swm va125z" width="960" height="639" />

Τα SWM VA 400Z και VA 125Z είναι δυο νέα γυμνά μοντέλα της SWM, τα οποία σχεδιάστηκαν με αφορμή την 50η επέτειο από την ίδρυση της εταιρείας, με τα αρχικά VA ως φόρο τιμής στην περιοχή του Varese, όπου εδρεύει η ιταλική εταιρεία.

Τα δυο νέα VA μοντέλα παρουσιάστηκαν πρώτα στην EICMA 2021, και έχουν το ίδιο επιθετικό streetfighter design που φέρνει στο μυαλό αρκετά το KTM Duke.

Πέρα από το στιλ, μοιράζονται το ίδιο ατσάλινο πλαίσιο χωροδικτύωμα, αλλά και τα υπόλοιπα μηχανικά μέρη και εξαρτήματα, όπως το ανάποδο πιρούνι των 41 mm και το μονό πίσω αμορτισέρ, αλλά και τα φρένα της Brembo με δίσκους 300 mm μπροστά και 200 mm πίσω και δικάναλο ABS.

Η SWM ανακοινώνει την προβλεπόμενη νόμιμη απόδοση 11 kW (15 hp) για το 125, για βάρος 136 κιλών.

 

Yamaha

XSR125

yamaha-xsr-125.jpg" data-mediabox="1">yamaha-xsr-125.jpg" alt="yamaha xsr 125" width="960" height="574" />

Κινητήρια δύναμη του XSR125 είναι ένας 4-βάλβιδος υγρόψυκτος μονοκύλινδρος κινητήρας EU5 125 κ.εκ., ίδιας σχεδίασης με τη μονάδα που χρησιμοποιείται στα MT-125 Hyper Naked και R125 Supersport. Αυτός ο εξελιγμένος και εξαιρετικά αξιόπιστος κινητήρας αποδίδει 11 kW - τη μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύ στην κατηγορία άδειας A1, καθιστώντας τον από τους ισχυρότερους στην κατηγορία.

Ένα από τα σημαντικά τεχνολογικά χαρακτηριστικά του XSR125 είναι το σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων (VVA) της Yamaha, το οποίο επιτρέπει στον κινητήρα να παράγει άφθονη ροπή στις χαμηλότερες στροφές του κινητήρα και εξαιρετικές επιδόσεις στις υψηλότερες στροφές.

Ο κινητήρας τοποθετείται σε ένα πλαίσιο δύο δοκών Deltabox, αναρτάται μπροστά σε ένα ανεστραμμένο πιρούνι 37 mm, ενώ ο εξοπλισμός περιλαμβάνει ακόμη LED φώτα παντού και στρογγυλή οθόνη LCD που ταιριάζει αρμονικά με τις κλασικές ρετρό γραμμές του μικρού Sport Heritage μοντέλου της Yamaha.

 

Zontes

125-GK

zontes gk125
H Zontes παρουσίασε 2 νέα γυμνά μοντέλα στην EICMA 2021, τα 125-GK και 350-GK.

Το 125 είναι η Α1 πρόταση της εταιρείας στη νέα αυτή οικογένεια μοτοσυκλετών, με τη γνωστή κινητήρια μονάδα από τις G1 και U μοτοσυκλέτες της εταιρείας, ένα υγρόψυκτο, μονοκύλινδρο και ψεκαστό, τετράχρονο σύνολο 125 κ.εκ., με απόδοση 14.6 hp / 9,000 rpm.

Στις αναρτήσεις φέρει ανάποδο πιρούνι και μονό πίσω αμορτισέρ, ενώ στους τροχούς 17 ιντσών βρίσκουμε ελαστικά 110/70 & 130/70. Τα φρένα αποτελούνται από έναν δίσκο μπροστά κι έναν ακόμα πίσω, ενώ η μοτοσυκλέτα έρχεται με ABS.

Σχεδιαστικά οι δύο μοτοσυκλέτες είναι σχεδόν ίδιες, με διαφορετικά όμως τελικά εξατμίσεων: 1 σε 1 με το τελικό τοποθετημένο χαμηλά για το 125 και 1 σε 2 με τα τελικά ψηλά για το 350.

Τέλος, εντυπωσιακό είναι το κάλυμμα του μπροστινού δίσκου και στις δύο εκδόσεις.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022 16:55

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αφιέρωμα – Τα γυμνά του 2022 Αφιέρωμα Sportbikes 2022 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon