.
Κατηγορία Μοτοσυκλέτες
Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2022 17:06

Αφιέρωμα – Τα γυμνά του 2022

Οργασμός επικρατεί στη δημοφιλέστατη naked κατηγορία, με δεκάδες νέα, αναβαθμισμένα ή απλά χρωματικώς φρεσκαρισμένα μοντέλα για κάθε γούστο.

Μπορεί το μεγάλο μπαράζ νέων μοντέλων να έγινε πέρυσι ελέω Euro 5, μπορεί η EICMA στην επιστροφή της από μια χαμένη χρονιά να έδειχνε πιο φτωχή από ποτέ σε συμμετοχές και πρεμιέρες, αλλά συλλέγοντας αθροιστικά όλα τα γυμνά μοντέλα του 2022 – όπως παρουσιάζονται σταδιακά σε μια περίοδο που απλώνεται από το περασμένο καλοκαίρι και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί – βλέπουμε ένα σύνολο που ξεπερνά τα 60!

Η δημοφιλία των γυμνών μοτοσυκλετών μεταφράζεται και σε ανάλογα ευρύ φάσμα στόχευσης, με πολύ ενδιαφέρουσες νέες προτάσεις πάσης φύσεως. Στην κορυφή των επιδόσεων έχουμε φρέσκιες ειδήσεις πολλών εκατοντάδων ίππων από ορόσημα της κατηγορίας: Brutale, Speed Triple, Streetfighter, Super Duke, αλλά και τη νέα γδυμένη Bimota.

Χαμός επικρατεί στη νεο-ρετρό γωνιά των γυμνών, όπου δεν προλαβαίνουμε τις νέες αφίξεις σε όλα τα επίπεδα, από τα 1200 κυβικά του Brixton Cromwell ως τα πολλά μικρομεσαία μοντέλα (κατά κόρον Α1 και Α2 προδιαγραφών) που ολοένα και πληθαίνουν.

Ένα μεγάλο κομμάτι των νέων μοντέλων αναλογεί στην παραγωγή της Κίνας, η οποία διεκδικεί πλέον σοβαρά μερίδια στην αγορά, ενώ από κοντά η Ινδία παίζει δυναμικά και φέτος μάλιστα με έναν άσο στο μανίκι: η θρυλική BSA επέστρεψε με την αναβίωση της Gold Star 650 και ινδικά κεφάλαια για πλάτη.

Ας δούμε αναλυτικά τη γυμνή κολεξιόν του 2022, κατ’ αλφαβητική σειρά κατασκευαστών.

Aprilia

Tuono 660 Factory

aprilia tuono660 factory

Με συνταγή Tuono V4 Factory, η νέα κορυφαία έκδοση του 660 φέρνει λιγότερο βάρος, περισσότερη δύναμη και ανώτερο εξοπλισμό.

Σε αυτήν συναντάμε ένα ανώτερο πακέτο αναρτήσεων με πιρούνι Kayaba 41 mm με πλήρεις ρυθμίσεις, όπως και το αμορτισέρ της Sachs.

Η χρήση μιας ελαφρύτερης μπαταρίας λιθίου ρίχνει το συνολικό βάρος κατά 2 κιλά, πλέον στα 181.

Αυτό έρχεται να δέσει ιδανικά με την τόνωση στον δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα, ο οποίος τώρα ανέβηκε από τους 95 στους 100 ίππους για την έκδοση Factory, και συνδυάζεται με κοντύτερο πρωτεύον γρανάζι (16 δόντια) στην τελική μετάδοση.

Στα ηλεκτρονικά συναντάμε την πλήρη σουίτα APRC με τα πάντα όλα – ρυθμιζόμενο ATC (Aprilia Traction Control), ρυθμιζόμενο AWC (Aprilia Wheelie Control), ACC (Aprilia Cruise Control), AQS (Aprilia Quick Shift), ρύθμιση AEB (Aprilia Engine Brake), επιλέξιμες χαρτογραφήσεις AEM (Aprilia Engine Map) και Cornering ABS.

Στον εμφανισιακό τομέα το Tuono 660 Factory προσφέρεται με Factory Dark γραφικά και μονόσελη ουρά, με τη χρήση ενός καλύμματος που συνοδεύει τη μοτοσυκλέτα μαζί με τη σέλα και τα μαρσπιέ συνεπιβάτη.

Tuono 125

aprilia tuono 125

Η σχεδίαση του εμπρός μέρους αντλεί έμπνευση από τo Tuono 660 με τον εμβληματικό τριπλό προβολέα, ο οποίος είναι LED, όπως και όλα τα φώτα της μοτοσυκλέτας.

Οι διαστάσεις του εμπρός μέρους της Tuono 125 έχουν επανασχεδιαστεί πλήρως, παρέχοντας ένα σύνολο που, αν και μικρότερο, εξασφαλίζει την προστασία από τον αέρα.

Διαθέτει νέα πλήρως ψηφιακά όργανα με πληθώρα χρήσιμων πληροφοριών: μετρητής στάθμης καυσίμου, στιγμιαία και μέση κατανάλωση καυσίμου, καθώς και ένδειξη αυτονομίας. Ο πίνακας οργάνων διαθέτει οπίσθιο φωτισμό και προσφέρει στον αναβάτη, δύο χρωματικές επιλογές (λευκό ή γαλάζιο), είναι δε έτοιμος για εγκατάσταση της πλατφόρμας πολυμέσων Aprilia MIA.

Το σύστημα πέδησης βασίζεται σε μια ακτινική τετραπίστονη δαγκάνα με μεταλλικό σωληνάκι υψηλής πίεσης σε ατσάλινο δίσκο διαμέτρου 300 χιλ., με δικάναλο σύστημα ABS που έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με την Bosch. Η ευστάθεια και η πρόσφυση στις στροφές έχουν επίσης βελτιωθεί σημαντικά, χάρη στα νέα ελαστικά Michelin, με το πίσω να έχει φαρδύνει στα 140 χιλιοστά.

Το Tuono 125 διαθέτει ρεζερβουάρ με τη μεγαλύτερη χωρητικότητα στην κατηγορία (14.5 λίτρα) και μεγαλύτερο χώρο αποθήκευσης κάτω από τη σέλα, στον οποίο μπορεί να χωρέσει ένα 8" tablet (με προαιρετική πρίζα USB).

Ο νέος μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος κινητήρας έχει νέας σχεδίασης θάλαμο καύσης, νέα εισαγωγή και εξαγωγή και νέο μπουζί ιριδίου.

Οι εκκεντροφόροι παρέχουν πιο επιθετικό έλεγχο των βαλβίδων και είναι επίσης νέας σχεδίασης. Ολόκληρη η εισαγωγή έχει επανασχεδιαστεί και πλέον περιλαμβάνει ένα ολοκαίνουριο φίλτρο αέρα. Το σώμα του γκαζιού έχει μεταφερθεί σε υψηλότερη θέση ώστε να επιτευχθεί πιο άμεση ροή του αέρα από την εισαγωγή στην κεφαλή. Το σύστημα εξάτμισης έχει επίσης ανασχεδιαστεί πλήρως.

Στόχος είναι να γεμίσει η καμπύλη ροπής, ενώ η μέγιστη ισχύς αποδίδεται από πιο χαμηλές στροφές, γεγονός που επιτρέπει χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου, εν μέρει χάρη και στη βελτιωμένη ηλεκτρονική διαχείριση που εξασφαλίζει η νέα μονάδα ECU Marelli MIUG4.

Eίναι διαθέσιμo σε τρία χρώματα: Aprilia Black (μαύρο), Lightning White (λευκό) και Arrow Gray (γκρι), με προτεινόμενη τιμή λιανικής €4,870.

Bajaj

Dominar 400

bajaj-dοminar-400.png" data-mediabox="1">bajaj-dοminar-400.png" alt="bajaj dοminar 400" />

Η Bajaj παρουσίασε στην πατρίδα της το Dominar 400 εμπλουτισμένο με αρκετά τουριστικά καλούδια στον βασικό εξοπλισμό.

Το Dominar 400 είναι μια από αυτές τις μοτοσυκλέτες που ζουν αρκετά στη σκιά των διασημότερων συγγενών τους, συχνά παραγνωρίζοντας την πραγματική τους αξία ως κρυμμένα διαμαντάκια.

Στους περισσότερους Ευρωπαίους η Bajaj είναι περισσότερο γνωστή ως κατασκευάστρια των κινητήρων για τις μικρές σειρές KTM Duke και Husqvarna Svartpilen/Vitpilen, ωστόσο μια παραλλαγή αυτού του μονοκύλινδρου κινητήρα των 373.3 cc τροφοδοτεί το μεγάλο Dominar, μια από τις δημοφιλέστερες μοτοσυκλέτες της Ινδίας.

Τώρα η ινδική εταιρεία παρουσιάζει το ανανεωμένο Dominar 400, στο οποίο δεν εντοπίζονται διαφορές στα μηχανικά του μέρη, αλλά έρχεται φορτωμένο με τουριστικό εξοπλισμό, ο οποίος περιλαμβάνει:

- Ψηλή ζελατίνα
- Χούφτες τιμονιού
- Ποδιά κινητήρα
- Προστατευτικά κάγκελα κινητήρα
- Σχάρα φόρτωσης πίσω
- Βάση για σύστημα πλοήγησης (GPS)
- Παροχή φόρτισης USB

Όλα τα παραπάνω περιλαμβάνονται στον βασικό εξοπλισμό της μοτοσυκλέτας και τη λιανική της τιμή στην Ινδία που βρίσκεται λίγο κάτω από τα €2,500 (217,000 ρουπίες).

Επιπλέον, οι βάσεις για τις εικονιζόμενες βαλίτσες είναι διαθέσιμες ως έξτρα για τον πελάτη.

Προς το παρόν δεν μας είναι γνωστό αν αυτό το νέο μοντέλο προορίζεται και για τις εξαγωγές προς Ευρώπη ή αν αφορά αποκλειστικά την αγορά της Ινδίας, αν και εύκολα θα στοιχηματίζαμε υπέρ του πρώτου, μιας και στην ινδική ιστοσελίδα της Bajaj δεν υπάρχει πλέον Dominar 400 χωρίς τον νέο εξοπλισμό.

 
Pulsar N250

bajaj-pulsar-250.jpg" data-mediabox="1">bajaj-pulsar-250.jpg" alt="bajaj pulsar 250" width="960" height="960" />

Είκοσι χρόνια μετά την παρουσίαση του πρώτου Pulsar (2001), η Bajaj παρουσίασε το νέο Pulsar N250 του 2022 με τον μεγαλύτερο κυβισμό στην ιστορία της οικογένειας.

Στην καρδιά του χτυπά ένας νέος αεροελαιόψυκτος μονοκύλινδρος κινητήρας 249.07 cc με μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων, αποδίδοντας 24.1 hp και 2.2 kgm ροπής μέσω κιβωτίου 5 ταχυτήτων και συμπλέκτη περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση.

Νέο είναι και το σωληνωτό πλαίσιο, ενώ στις αναρτήσεις βρίσκουμε ένα συμβατικό πιρούνι 37 mm μπροστά κι ένα μονό αμορτισέρ πίσω. Την πέδηση αναλαμβάνουν ένας δίσκος 310 mm μπροστά κι ένας ακόμα στα 230 mm πίσω, ενώ οι μοτοσυκλέτες κυκλοφορούν με μονοκάναλο ABS.

Οι τροχοί είναι 17 ιντσών και τα ελαστικά 110/80-17 και 130/70-17, το μεταξόνιο βρίσκεται στα 1,351 mm, το ύψος σέλας στα 795 mm.

Νέα είναι η αισθητική του Pulsar, με τον προβολέα να θυμίζει αρκετά αυτόν των νέων Yamaha MT.

Το ρεζερβουάρ χωρά 14 λίτρα καυσίμου, τα φώτα είναι LED, ενώ υπάρχει USB θύρα φόρτισης μικροσυσκευών.

Νέα είναι και τα όργανα, με στροφόμετρο αναλογικών ενδείξεων και ψηφιακή οθόνη για τις υπόλοιπες ενδείξεις που περιλαμβάνουν ταχύμετρο, κατανάλωση, σχέση κιβωτίου, ρολόι, κ.α.

 

Benelli

Leoncino 800 / Leoncino 800 Trail

benelli-leoncino-800-trail.jpg" data-mediabox="1">benelli-leoncino-800-trail.jpg" alt="benelli leoncino 800 trail" width="960" height="642" />

Η τοποθέτηση του δικύλινδρου σε σειρά κινητήρα των 754 cc στο Leoncino ήταν κοινό μυστικό κι έτσι στη διαδικτυακή παρουσίαση τα Leoncino 800 και 800 Trail ανακοινώθηκαν με πρόθεση να είναι στις βιτρίνες ως την Άνοιξη του 2021. Αυτό ατυχώς δεν συνέβη, έτσι φέτος η Benelli έσπευσε – με φυσική παρουσία πλέον – στην EICMA να ξαναπαρουσιάσει τα δύο Λιονταράκια, δίπλα στο TRK800, την άλλη πολυθρύλητη εφαρμογή του ίδιου κινητήρα.

Με απόδοση 76.2 hp στις 8,500 rpm και 6.8 kgm στις 6,500 rpm, τα δύο Leoncino μοιράζονται κινητήρα και εμφάνιση, ενώ και τα περισσότερα στοιχεία του εξοπλισμού τους είναι κοινά.

Το πλήρως ρυθμιζόμενο 50άρι Marzocchi μπροστά έχει λίγο ψηλότερη διαδρομή στο Trail (148 mm από 140 του απλού), ενώ το πλαίσιο του Trail έχει τροποποιηθεί καταλλήλως για οδήγηση σε ανώμαλο έδαφος.

Με ανάλογη αύξηση διαδρομής και στην πίσω ανάρτηση, πλέον η σέλα του Trail μετρά ύψος 834 mm, από 805 στο χαμηλότερο αδελφάκι.

Οι τροχοί του Leoncino 800 είναι στις κλασικές ασφάλτινες διαστάσεις (120/70-17 και 180/55-17), ενώ στο Trail ο μπροστινός τροχός είναι 120/70-19.

Η Benelli παρουσίασε τα δύο Leoncino στην EICMA δηλώνοντας πως θα είναι διαθέσιμα για τους πελάτες την Άνοιξη του 2022.

Για επιλεγμένες ευρωπαϊκές αγορές θα υπάρχει διαθέσιμη και έκδοση 47 hp (35 kW) για κατόχους διπλωμάτων οδήγησης Α2.


Leoncino 125

benelli-leoncino-125.jpg" data-mediabox="1">benelli-leoncino-125.jpg" alt="benelli leoncino 125" width="960" height="640" />

Το μικρότερο λιονταράκι έρχεται να προσφέρει πρόσβαση προς τον οίκο Benelli Leoncino για την εισαγωγική κατηγορία διπλωμάτων οδήγησης.

Το Leoncino 125 είχε πρωτοπαρουσιαστεί στην EICMA 2018 μαζί με το TRK 125, ωστόσο έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη τους, για να επανεμφανιστεί το πρώτο στη φετινή έκθεση του Μιλάνου.

Η Benelli χρησιμοποιεί εδώ έναν νέο υγρόψυκτο μονοκύλινδρο κινητήρα 125 cc με 1ΕΕΚ και τετραβάλβιδη κεφαλή, απόδοση 12.8 hp στις 9,500 rpm και 1 kgm στις 8,500 rpm μέσω εξατάχυτου κιβωτίου και υποσχόμενο σούπερ κατανάλωση της τάξης των 2.2 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα.

Ο κινητήρας κρέμεται από ένα ατσάλινο χωροδικτύωμα και το σύνολο αναρτάται σε ένα ανεστραμμένο πιρούνι 35 mm μπροστά και ένα monoshock αμορτισέρ πίσω.

Στα φρένα συναντάμε έναν αρκετά μεγάλο δίσκο με διάμετρο 280 mm με τριπίστονη δαγκάνα, στην οποία το ένα έμβολο ενεργοποιείται με το πίσω φρένο στα πλαίσια του συστήματος συνδυασμένης πέδησης (CBS).

Το Leoncino 125 απολαμβάνει την ίδια ακριβώς κλασική σχεδίαση με τα μεγαλύτερα αδέλφια του, από το χαρακτηριστικό σχήμα του ρεζερβουάρ ως το λιονταράκι στο μπροστινό φτερό.

Αναμένεται να είναι διαθέσιμο στις αγορές του κόσμου από την Άνοιξη του 2022, σε γκρι και πράσινο χρώμα.

 

Benda

LFS 700 Tang Dao

benda lfs700

H κινέζικη Benda παρουσίασε ένα εντυπωσιακό flat tracker ονόματι LFS 700 Tang Dao, δηλαδή σπαθί της δυναστείας Tang, με δεδηλωμένες εξαγωγικές βλέψεις.

Το LFS 700 φορά έναν τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα 680 cc με απόδοση 93 hp / 11,000 rpm και 6.4 kgm / 8,500 rpm, ενώ θα διατίθεται και σε έκδοση με μειωμένη απόδοση 85 hp. Επίσης το πιο δυνατό μοντέλο θα έχει και καλύτερο επίπεδο εξοπλισμού καθώς θα διαθέτει φρένα της Brembo (4πίστονες ακτινικές και 2 δίσκους μπροστά παρακαλώ) αντί της Nissin και συμπλέκτη περιορισμένης ολίσθησης.

Το πλαίσιο είναι υβριδικό, με ατσάλινο μπροστινό και αλουμινένιο πίσω μέρος, ενώ εξίσου εντυπωσιακό είναι το κτηνώδες ψαλίδι.

Το μεταξόνιο ανακοινώνεται στα 1,480 mm, το βάρος στα 218 γεμάτα κιλά, το ρεζερβουάρ χωρά 18 λίτρα καυσίμου, και η τελική ταχύτητα στα 210 km/h.

Στις αναρτήσεις βρίσκουμε ένα ανάποδο πιρούνι και ένα μονό πίσω αμορτισέρ πλευρικά τοποθετημένο, αμφότερα ρυθμιζόμενα, από την KYB.

Οι διαστάσεις των ελαστικών είναι 120/70-17 και 180/55-17, στα όργανα βρίσκουμε μια TFT έγχρωμη οθόνη με συνδεσιμότητα, τα φώτα είναι full-LED, και έχουμε δικάναλο ABS.

Στην Κίνα, η τιμή του Benda LFS 700 Tang Dao ανακοινώθηκε στα 38.800 Γιουάν, ήτοι… 5.050 ευρώ! Θα δούμε άραγε τη μοτοσυκλέτα να κάνει απόβαση και στην Ευρώπη;

 

Bimota

KB4RC

Bimota KB4RC

Η Bimota μαγνήτισε το ενδιαφέρον στη διεθνή έκθεση μοτοσυκλέτας στο Μιλάνο παρουσιάζοντας το ζευγάρι των ΚΒ4, δηλαδή τη δεύτερη πράξη στη σύμπραξη με την Kawasaki.

Πίσω από το εξωτικό Tesi H2, η έλευση του ΚΒ4 δείχνει την πρόθεση της ιταλικής εταιρείας να προσφέρει και πιο ρεαλιστικές μοτοσυκλέτες που να απευθύνονται σε ευρύτερο κοινό. Το δείχνει η ίδια η επιλογή κινητήρα, ο οποίος προέρχεται από το Ζ1000 των 142 ίππων και όχι από μια πιο σπορ μοτοσυκλέτα όπως το ΖΧ-10, όπως πολλοί θα περίμεναν.

Το ΚΒ4RC αποτελεί τη γδυμένη εναλλακτική στο ΚΒ4, αν και οι Ιταλοί στην ιστοσελίδα τους προβάλλουν κυρίως το ντυμένο ΚΒ4 και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του. Δίχως αναλυτική περιγραφή από τη Bimota, απλώς εικάζουμε πως πρόκειται για την ίδια ακριβώς μοτοσυκλέτα μείον τα φέρινγκ.

Έτσι τα βασικά της χαρακτηριστικά φέρουν φαρδιά-πλατιά την υπογραφή της Bimota, με το υβριδικό πλαίσιο που δένει το ατσάλινο χωροδικτύωμα με το υποπλαίσιο, το ψαλίδι και τον κινητήρα με αλουμινένιες πλάκες.

Χαρακτηρίζεται από το ίδιο κοντό μεταξόνιο (1,390 mm) που γίνεται εφικτό με τη μετακόμιση του ψυγείου στην ουρά για να φτιαχτεί μια πρωτόγνωρα ευέλικτη μοτοσυκλέτα για τα δεδομένα της κατηγορίας της. Γεγονός που ενισχύεται από το χαμηλό βάρος που ανακοινώνεται στα 187 κιλά (στεγνό) για το ΚΒ4, άρα εύλογα περιμένουμε μια μικρότερη τιμή για το γυμνό αδελφάκι ΚΒ4RC.

Το μόνο κακό είναι πως, ενώ η Bimota έχει ήδη αναρτήσει πληροφορίες για το ΚΒ4 https://www.bikeit.gr/nea-montela-2/item/28927-eicma-2021-bimota-kb4-2022 με αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα της, για το ΚΒ4RC η πληροφορία περιορίζεται σε όσα βλέπει το μάτι σε μερικές φωτογραφίες.

Έτσι δεν γνωρίζουμε ποιο το χρονοδιάγραμμα παραγωγής του συγκεκριμένου, ούτε τα αναλυτικά του τεχνικά στοιχεία για να ποσοτικοποιήσουμε τις όποιες διαφορές έχει από το ΚΒ4 πλην του βάρους και της διαφορετικής εξάτμισης.

 

BMW

G 310 R

bmw-g-310-r.jpg" data-mediabox="1">bmw-g-310-r.jpg" alt="bmw g 310 r" width="960" height="679" />

Δίχως βασικές αλλαγές συνεχίζει στο 2022 το μικρό γυμνό της BMW, με μόνες διαφοροποιήσεις τις εξής:

- Νέο στιλ Passion σε Kyanite blue metallic με κόκκινες ζάντες, η έκδοση Polar white καταργείται.
- Έκδοση Cosmic black 2 με νέα βάση πινακίδας και νέα μάσκα σε μαύρο χρώμα.


R nineT Urban GS

bmw-r-ninet-urban-gs.jpg" data-mediabox="1">bmw-r-ninet-urban-gs.jpg" alt="bmw r ninet urban gs" width="960" height="679" />
Η υπέροχη αυτή GS παραλλαγή στο R nineT αποκτά το 2022 ένα νέο σκούρο μπλε χρώμα, Imperial blue metallic, ενώ η έκδοση του 2021 «40 years GS» καταργείται.

Υπάρχει ακόμη ένα νέο στοιχείο για τον προαιρετικό εξοπλισμό, καθώς η μοτοσυκλέτα μπορεί να παραγγελθεί εξαρχής με off-road ελαστικά με επιπλέον κόστος €50.


F 900 R

bmw-f-900-r.jpg" data-mediabox="1">bmw-f-900-r.jpg" alt="bmw f 900 r" width="960" height="561" />
Νέο στιλ Exclusive με Blue stone metallic.

Νέο στιλ Sport με Light white /Racing blue metallic/Racing red, περιλαμβάνει καρίνα.

Το κάλυμμα σέλας συνεπιβάτη καταργείται.

 

Brixton

Cromwell 1200

brixton-cromwell-1200.jpg" data-mediabox="1">brixton-cromwell-1200.jpg" alt="brixton cromwell 1200" width="960" height="640" />

Το Brixton Cromwell 1200 κινείται από έναν τετράχρονο, δικύλινδρο εν σειρά, ψεκαστό και υγρόψυκτο κινητήρα 1.222 cc, με απόδοση 80.46 hp / 6,500 rpm και… 11 κιλών ροπής στις μόλις 3,500 rpm! Η μοτοσυκλέτα έχει Ride-by-wire, και δύο Riding Modes, ECO και Sport, ενώ στάνταρ είναι το immobilizer.

Οι αναρτήσεις του γυμνού μοντέλου της Brixton Motorcycles ανήκουν στην KYB, με ένα συμβατικό πιρούνι και δύο πίσω αμορτισέρ, ενώ στα φρένα έχουμε δύο δίσκους των 310 mm μπροστά, κι έναν ακόμα στα 260 mm πίσω, ενώ φυσικά το δικάναλο ABS της Bosch είναι στον στάνταρ εξοπλισμό.

Οι επώνυμοι συνεργάτες στα περιφερειακά συνεχίζονται με την Magneti-Marelli στον ψεκασμό, και την Pirelli στα ελαστικά (110/80-18 και 160/60-17), ενώ στον εξοπλισμό του Cromwell 1200 περιλαμβάνεται τόσο Traction Control όσο και Cruise Control, αλλά και μια στρογγυλή ψηφιακή και έγχρωμη TFT οθόνη οργάνων.

Το κιβώτιο είναι 6 σχέσεων, η εκκίνηση γίνεται με μίζα, και το γεμάτο βάρος της μοτοσυκλέτας ανακοινώνεται επίσημα στα 235 κιλά.

Το ρεζερβουάρ έχει χωρητικότητα 16 λίτρων, τα φωτιστικά σώματα είναι full LED, ενώ η τελική ταχύτητα ανακοινώνεται στα 198 χλμ/ώρα.

Το Cromwell 1200 θα διατεθεί σε τρεις χρωματισμούς: πράσινο, μαύρο και γκρι. Η παραγωγή του θα ξεκινήσει στις αρχές του 2022 και τα πρώτα μοντέλα αναμένεται να φτάσουν στην Ευρώπη στο πρώτο τρίμηνο του ίδιου έτους.

Felsberg 250 ABS

brixton-felsberg-250.jpg" data-mediabox="1">brixton-felsberg-250.jpg" alt="brixton felsberg 250" width="960" height="679" />

Το μονοκύλινδρο Felsberg 250 ABS βρίσκεται ήδη από την εποχή των Euro 4 στη γκάμα της Brixton, αποτελώντας ουσιαστικά το μεγαλύτερό της μοντέλο μέχρι τη στιγμή που εμφανίστηκε το Crossfire 500.

Το γυμνό roadster συνεχίζει την πορεία του και στη Euro 5 εποχή με τον αερόψυκτο μονοκύλινδρο κινητήρα του να δηλώνει την ίδια ονομαστική απόδοση: 17 hp στις 7,500 rpm και 1.7 kgm στις 6,500 rpm, μέσω πεντατάχυτου κιβωτίου.

Η γκάμα του 2022 περιλαμβάνει δύο νέες εκδόσεις με εμφανή στοιχεία flat track, όπως το νέο κάλυμμα ουράς, καθώς και μερικά προστατευτικά καπάκια στα πλαϊνά της μοτοσυκλέτας. Αυτή έρχεται σε ένα νέο μαύρο χρώμα (Backstage Black 2022) και στο πράσινο Cargo Green που ξεχωρίζει από το γραφικό σχέδιο στα πλαϊνά του δοχείου καυσίμου που θυμίζει πολεμικά αεροσκάφη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Με υγρό βάρος 155 κιλών, τροχούς 18 ιντσών μπροστά και 17 πίσω, LED φώτα παντού και ABS ασφάλεια στα φρένα, το Felsberg 250 ολοκληρώνεται από μια σειρά από εξαρτήματα για καστομάρισμα (“facelift parts” κατά την επίσημη βιβλιογραφία της Brixton) που μπορεί να προσθέσει κατά βούληση.

Τα δύο νέα χρώματα και σχέδια αναμένονται να είναι διαθέσιμα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ενώ η λιανική τιμή του Brixton Felsberg 250 ABS στην Ελλάδα ξεκινά από €3,950.


Felsberg 125

brixton-felsberg-125.jpg" data-mediabox="1">brixton-felsberg-125.jpg" alt="brixton felsberg 125" width="960" height="564" />

Στο περίπτερο της Brixton Motorcycles στη διεθνή έκθεση μοτοσυκλέτας EICMA 2021 στο Μιλάνο, η οικογένεια Felsberg 125 καλωσόρισε έναν νέο χρωματισμό, το καφέ Charly Brown, για το 2022.

Η βάση της μοτοσυκλέτα δεν έχει αλλάξει, με τον αερόψυκτο μονοκύλινδρο κινητήρα 125 cc απόδοσης 11 hp στις 9,500 rpm για υγρό βάρος 134 κιλών.

Σχεδιασμένο με όμορφες κλασικές γραμμές, το μικρό Felsberg βλέπει με την ίδια ευκολία την άσφαλτο και τον βατό χωματόδρομο χάρη στον μπροστινό τροχό 18 ιντσών, την αυξημένη διαδρομή των δίδυμων αμορτισέρ πίσω, αλλά και τα τρακτερωτά λάστιχα που προσφέρουν πολλά περισσότερα από απλά στυλ.

Με LED φώτα παντού, δισκόφρενα μπρος-πίσω με σύστημα συνδυασμένης πέδησης (CBS) και αμελητέα κατανάλωση καυσίμου, το Felsberg 125 συνεχίζει και στο 2022 με την ιδιαίτερα συμφέρουσα λιανική τιμή των €2,895.


Rayburn 125

brixton-rayburn-125.jpg" data-mediabox="1">brixton-rayburn-125.jpg" alt="brixton rayburn 125" width="960" height="641" />

Ανάμεσα στις αρκετές επιλογές 125 κυβικών στη γκάμα της Brixton, το Rayburn καταφέρνει να ξεχωρίζει χάρη στην εμφάνισή του. Οι κλασικές γραμμές με το peashooter τελικό της εξάτμισης και τα χοντρά vintage λάστιχα είναι η παλέτα πάνω στην οποία αναδεικνύονται λεπτομέρειες όπως η καφέ δερμάτινη σέλα με τα ελατήρια ή η ασορτί τσάντα στο πλαϊνό καπάκι.

Το αερόψυκτο μονοκύλινδρο Rayburn 125 αποδίδει 11 ίππους μέσω πεντατάχυτου κιβωτίου για να κινήσει τα μόλις 134 κιλά του. Κυλά σε 17άρες ζάντες, σταματά με δισκόφρενα μπρος-πίσω με συνδυασμένη πέδηση (CBS) και εξοπλίζεται με LED φώτα και ψηφιακά όργανα.

Για το 2022 η γκάμα των Rayburn εμπλουτίζεται με έναν νέο νέο ασημί χρωματισμό δίπλα στον προϋπάρχοντα γαλάζιο.

 

Brough Superior

Nefud

brough superior nefud

Η σύγχρονη αναβίωση της ιστορικής αγγλικής εταιρείας συνεχίζεται με μια έκδοση scrambler αισθητικής και όνομα που στάζει άμμο.

Η έρημος An Nafud, γνωστή και ως Nefud, κυριαρχεί στο βόρειο κομμάτι της Αραβικής Χερσονήσου και ιστορικά αποτέλεσε το πεδίο διεξαγωγής της μάχης της Άκαμπα, ένα κομβικής σημασίας γεγονός της Αραβικής Επανάστασης των αρχών του 20ού αιώνα.

Σε αυτή τη σύρραξη πρωταγωνίστησε ο T.E. Lawrence, ο Άγγλος αξιωματικός που απαθανατίστηκε κινηματογραφικά ως ο Λόρενς της Αραβίας και ο οποίος έμεινε αιωνίως γνωστός και ως φανατικός λάτρης των μοτοσυκλετών που έφτιαχνε ο προσωπικός του φίλος, George Brough.

Το γεγονός πως ο Lawrence σκοτώθηκε μεταπολεμικά σε τροχαίο ατύχημα με τη Brough Superior SS100 του (μια από τις 8 που κατείχε) έχτισε τον μύθο της εταιρείας που θεωρείτο η πιο προηγμένη της εποχής της, με την SS100 να είναι η πρώτη μοτοσυκλέτα παραγωγής που έπιανε τα 100 μίλια ανά ώρα (160 km/h) με ενυπόγραφη εγγύηση του κατασκευαστή!

Η αρχική εταιρεία του George Brough δεν επιβίωσε του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ η σύγχρονη Brough Superior αναβίωσε το 2008 όταν ο Άγγλος Mark Upham απέκτησε τα δικαιώματα της εταιρείας. Μη έχοντας την οικονομική δυνατότητα να την ξαναβάλει σε παραγωγή , εξέλιξε μαζί με τη γαλλική Boxer Design του Thierry Henriette έναν ολοκαίνουργιο V2 κινητήρα 997 cc με περιεχόμενη γωνία κυλίνδρων 88 μοιρών, απόδοση 102 ίππων και τεχνικά χαρακτηριστικά που βγάζουν μάτια: πλαίσιο από τιτάνιο, αρθρωτό μπροστινό τύπου Fior από αλουμίνιο με αρθρώσεις από τιτάνιο, φρένα της Beringer και εμφάνιση που δεν περνά απαρατήρητη από πουθενά.

Η πρώτη τους μοτοσυκλέτα ονομάστηκε τιμητικά SS100 και παρουσιάστηκε σε πρωτότυπη μορφή το 2013 στην EICMA, μπήκε στην παραγωγή το 2016 και έκτοτε πλαισιώθηκε από διάφορες εκδόσεις που διαφέρουν κυρίως σε εμφάνιση.

Η νέα έκδοση Nefud βασίζεται πάνω στη Brough Superior Lawrence, βαμμένη σε ένα βαθύ χρώμα χαρακτηριστικό της άμμου της συγκεκριμένης ερήμου, τρακτερωτά λάστιχα και εξατμίσεις που βγαίνουν ψηλά από τη δεξιά πλευρά σε τυπική scrambler λογική.

Προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλεψη για το πότε θα είναι διαθέσιμη η νέα έκδοση, πάντως η τιμή της αναμένεται να είναι ανάλογα απαγορευτική για το ευρύ κοινό όπως και κάθε άλλο μοντέλο στη γκάμα της.

 

BSA

Gold Star 650

bsa gold star 650

Όπως είχε υποσχεθεί, η BSA παρουσίασε την πρώτη της σύγχρονη μοτοσυκλέτα στην έκθεση NEC Motorcycle Live 2021 στο Μπέρμιμγκχαμ της Αγγλίας, πολύ κοντά στην ιστορική έδρα της εταιρείας στο Small Heath, αλλά και στο νέο εργοστάσιο που χτίζει στην περιοχή.

Η νέα Gold Star διακρίνεται από τις πολύ κλασικές της γραμμές, βασισμένες βαρέως στο σχέδιο των αυθεντικών Gold Star που διέγραψαν μια λαμπρή εμπορική πορεία από το 1939 ως το 1963.
|
Στο επίκεντρο βρίσκεται ένας υγρόψυκτος μονοκύλινδρος κινητήρας 652 cc με 2 εκκεντροφόρους και 4 βαλβίδες, πεντατάχυτο κιβώτιο και μονόδρομο συμπλέκτη. Εξελίχθηκε από τη BSA με τη βοήθεια του αυστριακού Technical University of Graz σε προδιαγραφές Euro 5.

Αποδίδει 45 ίππους στις 6,000 rpm και 5.6 kgm στις 4,000 rpm, δηλαδή στα όρια της Α2 κατηγορίας, εδρεύοντας στο κέντρο ενός ατσάλινου διπλού περιμετρικού πλαισίου που επίσης μιμείται τα κλασικά σχέδια της BSA. Από τα ανακοινωμένα τεχνικά χαρακτηριστικά του λείπουν αρκετά στοιχεία, όπως λ.χ. οι διαστάσεις του κυλίνδρου (διάμετρος επί διαδρομή), έτσι δεν είναι ακόμη δυνατόν να ελέγξουμε αν πρόκειται για μια ολοκαίνουργια μονάδα ή αν πρόκειται για προσαρμογή κάποιας υπάρχουσας.

Η ρετρό εμφάνιση απλώνεται παντού, με ακτινωτές ζάντες 18 ιντσών μπροστά και 17 πίσω, ντυμένες με λάστιχα Pirelli Phantom Sportscomp, φρενάρει με έναν δίσκο 320 mm μπροστά με διπίστονη δαγκάνα της Brembo και δικάναλο ABS της Continental.

Στα όργανά της συναντάμε δύο στρογγυλά ρολόγια με τις βελόνες σε περιστροφή ανάποδα από την πεπατημένη, κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού (δεξιόστροφα) όπως τα παραδοσιακά όργανα της Smiths που φορούσαν κάποτε οι BSA, με μια οθόνη LCD στη μέση της.

Το νέο Gold Star προορίζεται να διατεθεί στην ευρωπαϊκή αγορά μετά τον Μάρτιο του 2022, σε τιμή που δεν έχει καθοριστεί ακόμη. Αναμένεται να αντικατοπτρίζει τη στόχευση της BSA, η οποία πρωτίστως θέλει να ανταγωνιστεί τα δικύλινδρα 650 της Royal Enfield και λογικά θα συνοδεύεται από μια ανάλογη λιανική τιμή.

Αρχικά θα είναι διαθέσιμα τέσσερα χρώματα: ασημί, μαύρο, κόκκινο και πράσινο, ενώ θα ακολουθήσει και μια έκδοση Legacy με πολύ χρώμιο και άλλα αποκλειστικά κοσμητικά στοιχεία, μα όχι διαφορές στα μηχανικά μέρη και τα περιφερειακά του.

 

CCM

Street Tracker / Street Mono

CCM street tracker mono

Η βρετανική CCM γιορτάζει τα 50 χρόνια από την ίδρυση της, παρουσιάζοντας 2 νέα γυμνά μοντέλα, το Street Tracker και το Street Moto πάνω στην ίδια βάση αλλά με διαφορές σε χρώματα και τροχούς.

Η κοινή βάση προέρχεται από το Spitfire, διαθέτοντας έναν μονοκύλινδρο, τετράχρονο, υγρόψυκτο και ψεκαστό κινητήρα 600 κ.εκ. με απόδοση 55 hp και 5.9 kgm / 5,500 rpm.

Το πανέμορφο πλαίσιο είναι τύπου χωροδικτύωμα, ενώ οι μοτοσυκλέτες ζυγίζουν μόλις 150 κιλά έκαστη.

Οι διαφορές μεταξύ των 2 μοντέλων βρίσκονται κυρίως στη διάσταση των τροχών, με το Tracker να έρχεται με 19άρηδες τροχούς με Maxxis flattrack ελαστικά, και με το Moto να έρχεται με τροχούς 17 ιντσών και ελαστικά Avon 3D Ultra.

Οι μοτοσυκλέτες θα παρουσιαστούν στο Goodwood Festival of Speed, με τον 12 φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή Trial, Dougie Lampkin στη σέλα τους.

Τα 2 νέα μοντέλα της CCM είναι ήδη διαθέσιμα για παραγγελία, σε 2 διαφορετικούς χρωματικούς συνδυασμούς το καθένα, στην ίδια τιμή των 10,995 λιρών Αγγλίας.

 

Ducati

Streetfighter V4 SP

ducati-streetfighter-v4sp.jpg" data-mediabox="1">ducati-streetfighter-v4sp.jpg" alt="ducati streetfighter v4sp" width="960" height="640" />

Το νέο Ducati Streetfighter V4 SP (εκ του Sport Production) είναι ο αρχηγός της φαμίλιας (V2, V4, V4S, V4 SP), με 208 hp για μόλις 196 γεμάτα κιλά, 3 λιγότερα από ότι το Streetfighter V4 S.

Στο τιμόνι θα βρείτε τον αύξοντα αριθμό της εκάστοτε μοτοσυκλέτας, ενώ στα carbon φτεράκια θα βρείτε τα χρώματα της ιταλικής σημαίας.

Οι πεντάμπρατσες ζάντες είναι από ανθρακόνημα, κόβοντας 1,4 κιλά από τις αλουμινένιες του V4 S, μειώνοντας έτσι την αδράνεια κατά 26% μπροστά και κατά 46% πίσω, αυξάνοντας έτσι κατακόρυφα την ευελιξία.

Οι δαγκάνες των φρένων μπροστά είναι οι monobloc τετραπίστονες ακτινικές Brembo Stylema R, που πιάνουν σε δίσκους 330 mm, ενώ πίσω έχουμε έναν ακόμα δίσκο στα 245 mm με διπίστονη δαγκάνα.

Στις αναρτήσεις βρίσκουμε τις κορυφαίες ημί-ενεργητικές Ohlins Smart EC 2.0, με πλήρως ρυθμιζόμενο ανάποδο πιρούνι NIX30 43 mm, και με μονό πίσω αμορτισέρ TTX36, επίσης πλήρως ρυθμιζόμενο.

Στην καρδιά της μοτοσυκλέτας χτυπά ο Euro 5 V4 Desmosedici Stradale κινητήρας των 1,103 cc με 208 hp / 13,000 rpm και 12.5 kgm / 9,500 rpm.

Ο συμπλέκτης είναι ο ξηρός STM-EVO SBK, για ακόμα καλύτερη συμπεριφορά δίχως αναπηδήσεις του πίσω τροχού ακόμα και στα πιο επιθετικά κατεβάσματα ταχυτήτων αλλά και κατά το κλείσιμο του γκαζιού.

Στα όργανα έχουμε μια έγχρωμη TFT οθόνη 5 ιντσών, ενώ στον εξοπλισμό των ηλεκτρονικών βοηθημάτων έχουμε Riding Modes, Power Modes, Bosch Cornering ABS EVO, Ducati Traction Control (DTC) EVO 2, Ducati Wheelie Control (DWC) EVO, Ducati Slide Control (DSC), Engine Brake Control (EBC) EVO, Ducati Power Launch (DPL), Ducati Quick Shift (DQS) up/down EVO 2 και αυτόματο καλιμπράρισμα ελαστικών.

Στον στάνταρ εξοπλισμό συμπεριλαμβάνονται ρυθμιζόμενα αλουμινένια CNC μαρσπιέ, σταμπιλιζατέρ Ohlins, carbon φτερό μπροστά, μπαταρία ιόντων λιθίου, ενώ στον έξτρα εξοπλισμό θα βρείτε και πολλά ακόμα αξεσουάρ, ιδανικά για track days, όπως το ανοιχτό κάλυμμα του συμπλέκτη και οι τάπες για τη βάση πινακίδας.


Streetfighter V2

ducati-streetfighter-v2.jpg" data-mediabox="1">ducati-streetfighter-v2.jpg" alt="ducati streetfighter v2" width="960" height="556" />

Το Ducati Streetfighter V2 είναι το νέο εισαγωγικό μοντέλο της γκάμας του Borgo Panigale, με το ίδιο look, αλλά πιο προσγειωμένες επιδόσεις που δεν... τρομοκρατούν τον αναβάτη στον ίδιο βαθμό.

Η μοτοσυκλέτα ζυγίζει μόλις 178 στεγνά (ή 200 γεμάτα) κιλά, ενώ ο κινητήρας είναι ο Euro 5 V2 Superquadro των 955 κ.εκ. με απόδοση 153 hp / 10,750 rpm και 10.33 kgm / 9,000 rpm.

Σε σχέση με το Panigale V2, το Streetfighter V2 έχει κοντύτερη τελική μετάδοση με γρανάζια 15/45 αντί για τα 15/43 της Superbike μοτοσυκλέτας, για πιο γεμάτη και ροπάτη αίσθηση σε χαμηλές και μεσαίες στροφές.

Στο πλαίσιο βρίσκουμε ένα monocoque μπροστινό τμήμα από αλουμίνιο, που εδράζεται στην κυλινδροκεφαλή. Το μονόμπρατσο ψαλίδι, που επίσης συνδέεται στον κινητήρα, είναι 16 mm μακρύτερο από του Panigale V2, για καλύτερη σταθερότητα και πιο γλυκές αντιδράσεις σε καθημερινές συνθήκες.

Στις αναρτήσεις βρίσκουμε ένα πλήρως ρυθμιζόμενο ανάποδο πιρούνι 43 mm Showa BPF, κι ένα μονό αμορτισέρ της Sachs πίσω, επίσης πλήρως ρυθμιζόμενο.

Νέα είναι τα τακάκια, για πιο γραμμικό δάγκωμα, πιο κατάλληλα για χρήση δρόμου, ενώ κατά τα άλλα το σύστημα πέδησης προέρχεται αυτούσιο από τo Panigale V2, με 2 monobloc τετραπίστονες ακτινικές δαγκάνες Brembo M4-32 μπροστά και δίσκους 320 mm, κι έναν δίσκο 245 mm πίσω με δαγκάνα 2 εμβόλων.

Από το Panigale V2 αυτούσιο πέρασε στο Streetfighter V2 και το υπέρ-πλήρες πακέτο ηλεκτρονικών βοηθημάτων, με την IMU μονάδα αδρανειακών μετρήσεων 6 αξόνων, και τα συστήματα ABS Cornering EVO που επιτρέπει την πλαγιολίσθηση με φρένο, Ducati Traction Control (DTC) EVO 2, Ducati Wheelie Control (DWC) EVO, Ducati Quick Shift up/down (DQS) EVO 2, και Engine Brake Control (EBC) EVO.

Τρία είναι τα Riding Modes της μοτοσυκλέτας (Sport, Road, Wet) ενώ στα έξτρα αξεσουάρ υπάρχει τόσο το σύστημα τηλεμετρίας Ducati Data Analyzer (DDA + GPS) όσο και το σύστημα πολυμέσων Ducati Multimedia System.


Scrambler Urban Motard

ducati-scrambler-urban-motard.jpg" data-mediabox="1">ducati-scrambler-urban-motard.jpg" alt="ducati scrambler urban motard" width="960" height="640" />

Αν περιμένατε μια εξίσου μάχιμη έκδοση παραγωγής του υπέροχου Motard Concept που είχε παρουσιαστεί στην EICMA του 2019, από την σχεδιαστική ομάδα της Ducati, ίσως να απογοητευτήκατε λίγο από το Scrambler Urban Motard του 2022, όμως αν είστε φαν του lifestyle, τότε σίγουρα θα χαρήκατε, καθώς το νέο μοντέλο ισορροπεί μαστόρικα ανάμεσα στη μάχη και στη φιγούρα.

Η μοτοσυκλέτα έρχεται σε λευκή και κόκκινη διχρωμία, με γραφικά εμπνευσμένα από τον κόσμο του graffiti, ψηλό φτερό, χαμηλά τοποθετημένα τα 2 τελικά των εξατμίσεων, πλαϊνά πλαστικά που θυμίζουν numberplates, ίσια σέλα, 17άρηδες ακτινωτούς τροχούς και ασφάλτινα ελαστικά.

Αντίθετα με το Tribute PRO που βασίζεται στην σειρά με τον μεγάλο κινητήρα, στο Urban Motard ο V2 κινητήρας είναι 803 κ.εκ., αποδίδοντας 73 hp / 8,250 rpm και 6.7 kgm / 5,750 rpm.

Όπως και τα υπόλοιπα Scrambler της Ducati, έτσι και το Urban Motard διαθέτει LED DRL δαχτυλίδι γύρω από τον στρογγυλό προβολέα, ενώ τα φωτιστικά του σώματα είναι full LED.

Επιβεβαιώνοντας τη θέληση του για ενίσχυση της ασφάλειας των αναβατών, τo Borgo Panigale επέλεξε να εξοπλίσει όλα τα Ducati και τα Scrambler Ducati μοντέλα του με Cornering ABS, που χαρίζει βέλτιστο φρενάρισμα ακόμα και υπό κλίση.

Όλα τα μοντέλα του 2022 είναι επίσης σχεδιασμένα για το σύστημα πολυμέσων της Ducati (DMS), που επιτρέπει στον αναβάτη να συνδέσει το smartphone του με τη μοτοσυκλέτα μέσω Bluetooth, ενώ η θύρα USB κάτω από τη σέλα ανήκει στον στάνταρ εξοπλισμό.

Το νέο Ducati Scrambler Urban Motard προστίθεται στην Land of Joy γκάμα των 800 κ.εκ., δίπλα στα Ducati Scrambler Icon, Ducati Scrambler Icon Dark, Ducati Scrambler Nightshift και Ducati Scrambler Desert Sled.


Scrambler 1100 Tribute PRO

ducati-scrambler-1100-tribute-pro.jpg" data-mediabox="1">ducati-scrambler-1100-tribute-pro.jpg" alt="ducati scrambler 1100 tribute pro" width="960" height="640" />

Το Tribute Pro, όπως υποδηλώνει άλλωστε και το όνομα του (Tribute, φόρος τιμής), εμπνέεται από τις αρχικές αερόψυκτες V2 μοτοσυκλέτες της Ducati που εμφανίστηκαν το 1971.

Για το… πεπαλαιωμένο look, η Ducati έβαψε το Tribute PRO σε κίτρινο “Giallo Ocra” χρώμα, το διακόσμησε με το εμβληματικό λογότυπο που είχε σχεδιάσει ο μέγας Giugiaro, και το προίκισε με μαύρες ακτινωτές ζάντες.

Στρογγυλοί είναι οι καθρέπτες, ενώ η καφέ σέλα δίνει bonus points στο vintage design.

Όσον αφορά στο μηχανικό σύνολο, το Tributo βασίζεται στο Ducati Scrambler 1100 PRO, με τον V2 κινητήρα των 1,079 cc, 86 hp / 7,500 rpm και 9.2 kgm / 4,750 rpm.

Το πλαίσιο παραμένει χωροδικτύωμα, το πιρούνι είναι ανάποδο, τα φρένα ανήκουν στη Brembo, τα ελαστικά είναι διπλής χρήσης, και τα 2 τελικά των εξατμίσεων βγαίνουν πίσω και ψηλά.

Το PRO έρχεται με 3 Riding Modes στον στάνταρ εξοπλισμό, που αλλάζουν τα Power Modes του κινητήρα αλλά και τα επίπεδα του Ducati Traction Control. Γιατί είπαμε, Vintage look και τεχνολογία, το 2022 πάνε χέρι-χέρι.

 

Fantic Motor

Caballero 500 Explorer

fantic-caballer-500-explorer.jpg" data-mediabox="1">fantic-caballer-500-explorer.jpg" alt="fantic caballer 500 explorer" width="960" height="573" />

Το Caballero 500 Explorer έχει σχεδιαστεί για ελαφρύ Adventure touring μας λέει η Fantic, ενώ μοιράζεται την καρδιά του με τα υπόλοιπα Caballero 500.

Έρχεται δηλαδή με τον ίδιο μονοκύλινδρο τετράχρονο Euro 5 κινητήρα 449 cc. με τη μίζα και το 6τάχυτο κιβώτιο, αποδίδοντας 40 hp / 7,500 rpm, με ροπή 4.4 kgm / 6,000 rpm.

Διαφέρει στη βαφή, μια πανέμορφη διχρωμία λευκού και μπρούτζινου χρώματος, που το κάνει εύκολα το ομορφότερο Caballero που έχουμε δει μέχρι σήμερα!

Το πλαίσιο είναι μια ατσάλινη κεντρική ραχοκοκαλιά, το ψαλίδι είναι από αλουμίνιο και οι τροχοί είναι αλουμινένιοι, ακτινωτοί σε διαστάσεις 110/80-19 και 140/80-17.

Στον στάνταρ εξοπλισμό της μοτοσυκλέτας βρίσκουμε μια σχάρα πίσω, και μια πλαϊνή τσάντα με τη βάση της, αλλά και ένα μικρό και στιλάτο tank-bag στο ρεζερβουάρ.

Πέρα από τα παραπάνω, οι αναρτήσεις έχουν καλύτερες προδιαγραφές από τα απλά Caballero, με ανάποδο πιρούνι 43 mm (αντί 41 mm), ρυθμιζόμενο ως προς τις αποσβέσεις του, και με μονό, επίσης ρυθμιζόμενο πίσω αμορτισέρ. Οι διαδρομές είναι στα 200 mm εμπρός-πίσω.

Στα φρένα έχουμε έναν δίσκο 320 mm μπροστά κι έναν ακόμη 230 mm πίσω, με δικάναλο ABS.

Νέα είναι τα τρακτερωτά ελαστικά, τα Michelin Anakee Wild, ενώ στον στάνταρ εξοπλισμό του Explorer έχουμε και προστασίες κινητήρα, ψυγείου, εξάτμισης και σχαρίτσα προβολέα.

Στις διαστάσεις της μοτοσυκλέτας ξεχωρίσαμε το μεταξόνιο των 1.435 mm, το ύψος σέλας των 860 mm, το ρεζερβουάρ που έχει χωρητικότητα 12 λίτρων, και το βάρος της μοτοσυκλέτας που βρίσκεται στα 150 κιλά χωρίς υγρά.

 

FB Mondial

Piega 125

fb mondial piega 125

Το νέο Piega της FB Mondial είναι μια όμορφη Α1 μοτοσυκλέτα με εξαιρετικά επιθετικό στιλ, από τον designer Rodolfo Frascoli.

Στο Piega 125 ξεχωρίζει ο διπλός προβολέας μπροστά, που φέρνει στο μυαλό τα νέα Suzuki GSX-S 950 / 1000, τα "βράγχια" στα πλαϊνά πλαστικά, πάνω από το ψυγείο, αλλά και τα αεροδυναμικά φτεράκια από κάτω τους!

Η εξάτμιση βγαίνει χαμηλά κάτω από τον κινητήρα για συγκέντρωση των μαζών, η ουρά είναι εξαιρετικά κοντή, και ο προβολέας μπροστά δείχνει να... κρέμεται από το πάνω μέρος του απ' το πιρούνι!

Στα όργανα βρίχκουμε μια TFT έγχρωμη οθόνη.

Τυχεροί οι αναβάτες της Α1 κατηγορίας, με το Piega να αποδίδει 15 hp από τον Euro 5 τετράχρονο και μονοκύλινδρο κινητήρας του.

Μακάρι να δούμε την FB Mondial να βγάζει την Piega και σε εκδόσεις με περισσότερα κυβικά.

 

Honda

CB650R

HONDA_CB650R.jpg" data-mediabox="1">HONDA_CB650R.jpg" alt="HONDA CB650R" width="960" height="719" />

Με αφετηρία το πρωτότυπο CB4 Concept που μας εισήγαγε στην αισθητική σφραγίδα των Neo Sport Café στην EICMA 2015, η γκάμα των γυμνών CB απέκτησε σταδιακά μια εμφανισιακή ομοιομορφία.

Η Honda ανανέωσε το CB650R πέρυσι επ’ ευκαιρία των νέων προδιαγραφών Euro 5, με σημαντικότερη την προσθήκη του πιρουνιού 41mm Showa Separate Function Big Piston (SSF-BP).

Εύλογα για το 2022 η μοτοσυκλέτα διατηρείται ως έχει, καθώς η Honda απλώς προσθέτει ένα νέο χρώμα στη διαθέσιμη γκάμα.

Αυτό είναι το Sword Silver Metallic (ασημί), που στήνεται στις βιτρίνες δίπλα στα μαύρο, κόκκινο και μπλε CB650R.


CB1100 EX & CB1100 RS Final Edition

honda-cb1100ex-final-edition.jpg" data-mediabox="1">honda-cb1100ex-final-edition.jpg" alt="honda cb1100ex final edition" width="960" height="595" />

Η Honda παρουσίασε τις τελικές εκδόσεις των αερόψυκτων γυμνών μοντέλων CB1100 EX & CB1100 RS, που θα διατεθούν αποκλειστικά στην ιαπωνική αγορά.

Αμφότερες οι μοτοσυκλέτες κινούνται από έναν αερόψυκτο τετρακύλινδρο κινητήρα 1,140 κ.εκ., απόδοσης 88.7 hp / 7,500 rpm και 9.3 kgm / 5,500 rpm.

Το CB1100 EX Final Edition θα κυκλοφορήσει σε κόκκινο ή μαύρο χρώμα, με ρίγα στο ρεζερβουάρ, ενώ το CB1100RS Final Edition σε κόκκινο ή μπλε χρώμα.

Στο EX Final Edition τα φτερά είναι χρωμιωμένα, ενώ το μπλε RS διαθέτει καφέ σέλα και χρυσές ζάντες, αντί για τη μαύρη του κόκκινου.

Αμφότερες οι 2 εκδόσεις διαθέτουν την επιγραφή Final Edition στην κορυφή του ρεζερβουάρ.

Η παραγωγή των CB1100 Final Edition θα φτάσει τις 1,600 μοτοσυκλέτες, αποκλειστικά για την ιαπωνική αγορά.

 

Kawasaki

Z650RS

kawasaki-z650rs.jpg" data-mediabox="1">kawasaki-z650rs.jpg" alt="kawasaki z650rs" width="960" height="721" />

Η ρετρό επανάσταση (retrovolution) της Kawasaki ξεκινά επίσημα το 2022 με την παρουσίαση του νέου Z650RS, της νέας δικύλινδρης μοτοσυκλέτας με vintage look από το Akashi.

Το Z650RS πατάει στιλιστικά στα βήματα του μεγάλου αδελφού του, εμπνεόμενο και από το Z650-B1 του 1977.

Η σύγχρονη ερμηνεία του ρετρό από το τμήμα design του ιαπωνικού εργοστασίου κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχημένη -δείτε για παράδειγμα τη σέλα με τις ραφές της, την “ουρά πάπιας” αλλά και τα πλαϊνά πλαστικά-, ενώ ο στρογγυλός LED προβολέας συνοδεύει τα επίσης στρογγυλά όργανα με τις αναλογικές ενδείξεις και την LCD οθόνη ανάμεσα τους. Κερασάκι στην τούρτα, οι χρυσές ζάντες με τα πολλά λεπτά μπράτσα που θέλουν να θυμίσουν ακτίνες.

Στην καρδιά της μοτοσυκλέτας χτυπά ο γνωστός δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας των 649 cc, με απόδοση 67 hp / 8,000 rpm και 6.5 kgm / 6,700 rpm, με συμπλέκτη περιορισμένης ολίσθησης, και με νέες ρυθμίσεις για έμφαση στην απόδοση σε χαμηλές και μεσαίες στροφές.

Το πλαίσιο είναι ατσάλινο σωληνωτό και η λεπτή σιλουέτα της μοτοσυκλέτας επιτρέπει στον αναβάτη να πατά ευκολότερα το πόδι στο έδαφος. Το ύψος σέλας ανακοινώνεται στα 820 mm, ενώ υπάρχει και χαμηλότερη σέλα 800 mm στα επίσημα αξεσουάρ.

Στις αναρτήσεις βρίσκουμε ένα συμβατικό πιρούνι 41 mm και ένα οριζόντια τοποθετημένο πίσω αμορτισέρ με μοχλικό, ρυθμιζόμενο ως προς την προφόρτισης.

Δυο συμβατικές τετραπίστονες δαγκάνες πιάνουν σε δίσκους 300 mm στο μπροστινό μέρος, και μια μονή δαγκάνα δαγκώνει έναν ακόμα δίσκο στα 200 mm πίσω, με τη βοήθεια δικάναλου ABS της Bosch.

Το ρεζερβουάρ χωρά 12 λίτρα καυσίμου, ενώ το επίσημο γεμάτο βάρος της μοτοσυκλέτας ανακοινώνεται στα 187 κιλά.

Η Kawasaki σημειώνει πως έχει ήδη ετοιμάσει και μια εκτενή σειρά επίσημων αξεσουάρ για το νέο Z650RS, ενώ η μοτοσυκλέτα θα διατεθεί σε 3 διαφορετικούς χρωματισμούς: Metallic Spark Black, Candy Emerald Green, Metallic Moondust Gray / Ebony.


Z650

kawasaki-z650.jpg" data-mediabox="1">kawasaki-z650.jpg" alt="kawasaki z650" width="960" height="721" />

Πρόσφατα, το Z650 έγινε η μοτοσυκλέτα με την οποία πέρασε το τεστ οδήγησης του, ο 6 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής WorldSBK, Jonathan Rea. Τώρα, η Kawasaki ανανεώνει τη γυμνή μοτοσυκλέτα της στη μεσαία κατηγορία με νέα χρώματα για το 2022.

Η Euro 5 μοτοσυκλέτα από το Akashi δεν αλλάζει μηχανικά, διατηρώντας τον ίδιο δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα των 649 κ.εκ., με απόδοση 67 hp / 8.000 rpm και 6,5 kgm / 6.700 rpm.

Στα όργανα έχουμε μια TFT έγχρωμη οθόνη με bluetooth συνδεσιμότητα, ενώ τα φώτα της μοτοσυκλέτας είναι full LED.

Οι νέοι χρωματικοί συνδυασμοί του Kawasaki Z650 2022 είναι οι εξής τρεις: Metallic Spark Black/Metallic Flat Spark Black, Candy Lime Green/Metallic Spark Black, Pearl Robotic White/Metallic Matte Graphenesteel Gray.


Z900RS SE

kawasaki-z900rs-se.jpeg" data-mediabox="1">kawasaki-z900rs-se.jpeg" alt="kawasaki z900rs se" width="960" height="720" />

Μια νέα, ειδική έκδοση, της Ζ900RS παρουσίασε η Kawasaki, με αναβαθμισμένες αναρτήσεις και tribute στη δεκαετία του 1970! Βασίζεται, όπως είναι φυσικό, στο roadster μοντέλο με τον τετρακύλινδρο κινητήρα των 948cc που είναι μαζί μας από το 2017. Ξεχωρίζει όμως από τα νέα χρώματα που εμπνέονται απευθείας από την Z1 Super Four του 1972.

Οπτικά είναι απόλαυση, με το κίτρινο και το χρυσό (στις ζάντες) να δένουν πολύ ωραία και να μας χαρίζουν ένα εντυπωσιακό σύνολο.

Πέρα από το οπτικό κομμάτι, η απόλαυση συνεχίζεται και επί της ουσίας, αφού η Z900RS SE έχει Ohlins 46 πίσω ανάρτηση με υδραυλική προφόρτιση ελατηρίου, ανεστραμμένο πιρούνι 41χιλ. και σημαντική αναβάθμιση και στα φρένα.

Εκεί συναντούμε το M4.32 σύστημα της Brembo και μαζί ακτινική τρόμπα της Nissin με μεταλλικά σωληνάκια.

Επιπλέον, η Kawasaki χώρισε σε ξεχωριστές δεξαμενές λάδι και αέριο (στο ρεζερβουάρ του αμορτισέρ) σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η όλη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας.

Άλλωστε υπήρχαν αρκετά παράπονα για την μη σταθερή αίσθηση που σου έδινε η μοτοσυκλέτα όταν την πίεζες παραπάνω.

Η νέα Kawasaki Z900RS SE θα βγει στην παραγωγή σε περιορισμένα κομμάτια και θα φτάσει σε διάφορες αντιπροσωπείες της Ευρώπης από τις αρχές του νέου έτους.


Z900 SE

Kawasaki-Z900SE.jpg" data-mediabox="1">Kawasaki-Z900SE.jpg" alt="Kawasaki Z900SE" width="960" height="721" />

Η αρχή έγινε με την ειδική έκδοση SE του Z900RS, της οποία κύρια χαρακτηριστικά διαφοροποίησης ήταν οι αναρτήσεις της Ohlins και οι δαγκάνες M4.32 της Brembo. Τώρα η Kawasaki εφαρμόζει την ίδια συνταγή και στο “απλό” Z900, με την έκδοση Z900 SE.

Στόχος του Z900 SE είναι να ανεβάσει τις σπορ επιδόσεις του Z900 σε νέα επίπεδα, με το Akashi να εστιάζει σε αναρτήσεις και φρένα.

Έτσι, μπροστά το Z900 SE φέρει ένα πλήρες ρυθμιζόμενο χρυσό ανάποδο πιρούνι της Ohlins στα 41 mm, και πίσω ένα επίσης πλήρως ρυθμιζόμενο χρυσό αμορτισέρ S46 της ίδιας εταιρείας, με remote pre-load ρυθμιστή. Αμφότερες οι αναρτήσεις διαθέτουν νέες, πιο σπορ ρυθμίσεις.

Στα φρένα η Kawasaki τοποθέτησε μπροστά ένα ζεύγος M4.32 ακτινικές monobloc δαγκάνες, που δαγκώνουν δίσκους 300 mm, ενώ μεταλλικά είναι και τα σωληνάκια των φρένων. Δαγκάνες, δίσκοι, τακάκια και σωληνάκια, όλα προιόντα της Brembo.

Αποτέλεσμα των παραπάνω; Καλύτερο κράτημα, και δυνατότερο φρενάρισμα με βελτιωμένη αίσθηση.

Το Z900 SE έρχεται κομπλέ με πλήρες πακέτο ηλεκτρονικών βοηθημάτων όπως δικάναλο ABS, KTRC Traction Control, Riding Modes, κ.α.

Ο συμπλέκτης είναι περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση, ενώ η TFT έγχρωμη οθόνη οργάνων συνδέεται με το smartphone του αναβάτη μέσω bluetooth και της εφαρμογής Rideology.

Το Z900 SE του 2022 θα διατίθεται αποκλειστικά στη διχρωμία Metallic Spark Black / Candy Lime Green, ήτοι μαύρο-πράσινο.


Z H2 / Z H2 SE

Kawasaki-Z_H2_SE.jpg" data-mediabox="1">Kawasaki-Z_H2_SE.jpg" alt="Kawasaki Z H2 SE" width="960" height="721" />

Η γυμνή μοτοσυκλέτα του Akashi με τον υπερσυμπιεστή παραμένει μοναδική ως προς αυτό το Unique Sales Point της και το 2022, αλλά και αναλλοίωτη σε σχέση με το 2021.

Ίδια παραμένουν λοιπόν τα 2 μοντέλα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, δίχως μηχανικές αλλαγές, με ίδιο πλαίσιο χωροδικτύωμα, τη γνωστή TFT οθόνη οργάνων, και την πληθώρα ηλεκτρονικών βοηθημάτων που περιλαμβάνει shifter, cruise control, launch control, traction control, power modes, κ.α.

Τα φρένα είναι LED, τα φρένα ανήκουν στη Brembo, ενώ το κορυφαίο μοντέλο SE διαθέτει ηλεκτρονικές αναρτήσεις με τεχνολογία Showa Skyhook, φρένα υψηλότερων προδιαγραφών (Stylema δαγκάνες και ακτινική τρόμπα), και διαφορετικά γραφικά.

Τα χρώματα για το 2022 έχουν ως εξής: Metallic Graphite Gray/Metallic Diablo Black (μόνο Z H2) και Metallic Diablo Black/Golden Blazed Green (και οι δύο εκδόσεις).


Z125

kawasaki-z125.jpg" data-mediabox="1">kawasaki-z125.jpg" alt="kawasaki z125" width="960" height="721" />

Η Α1 μοτοσυκλέτα της Kawasaki δεν έχει αλλαγές πέρα από τα χρώματα, χρησιμοποιώντας όπως και πριν τον ίδιο μονοκύλινδρο και ψεκαστό κινητήρα απόδοσης 14.75 hp, το συμβατικό πιρούνι των 37 mm και το πίσω Uni-Track μονό αμορτισέρ.

Τα χρώματα για το 2022 έχουν ως εξής: Candy lime green/metallic spark black, Pearl flat stardust white/metallic flat spark black, Metallic flat spark black.

 

KTM

1290 Super Duke R Evo

KTM_1290_SUPER_DUKE_R_EVO.jpg" data-mediabox="1">KTM_1290_SUPER_DUKE_R_EVO.jpg" alt="KTM 1290 SUPER DUKE R EVO" width="960" height="640" />

Το 1290 Super Duke R Evo έρχεται με τις ηλεκτρονικές αναρτήσεις WP APEX νέας γενιάς στον στάνταρ εξοπλισμό του, και λανσάρεται από ως η premium έκδοση της οικογένειας. Μια κίνηση ανάλογη με του ανταγωνισμού που διαθέτει ηλεκτρονικές αναρτήσεις στις premium εκδόσεις των γυμνών fighter μοτοσυκλετών του -βλ. Ducati Streetfighter V4 (στην έκδοση S), Aprilia Tuono V4 1100 (στην έκδοση Factory), κ.α.

Με τη νέα τεχνολογία ημί-ενεργητικών αναρτήσεων (Semi-Active Technology (SAT)), το Evo αλλάζει ακαριαία ρυθμίσεις σε πιρούνι και αμορτισέρ για βέλτιστη λειτουργία σε κάθε συνθήκη.

Παράλληλα, ο αναβάτης μπορεί να αλλάξει το γενικό setup των αναρτήσεων με 3 modes αποσβέσεων - COMFORT, STREET, SPORT - στον στάνταρ εξοπλισμό.

Επιπρόσθετα, η προφόρτιση του ελατηρίου της πίσω ανάρτησης μπορεί να ρυθμιστεί από το μενού της TFT έγχρωμης οθόνης σε εύρος 20 mm, και σε 10 θέσεις.

Στον προαιρετικό εξοπλισμό θα βρείτε και το πακέτο SUSPENSION PRO, που προσφέρει τρία ακόμα mode αποσβέσεων, και συγκεκριμένα τα TRACK, ADVANCED, και AUTO.

Το πακέτο SUSPENSION PRO παρέχει επίσης τρία επίπεδα ρυθμίσεων της προφόρτισης, αλλάζοντας την ισορροπία και γεωμετρία της μοτοσυκλέτας, LOW, STANDARD, και HIGH.

Ένα ακόμη προαιρετικό χαρακτηριστικό στο πακέτο SUSPENSION PRO είναι μια ρύθμιση αντί-βύθισης που κρατά την μπροστινή ανάρτηση σε έκταση κατά το σκληρό φρενάρισμα. Κι όπως τα περισσότερα ηλεκτρονικά χαρακτηριστικά, μπορεί να απενεργοποιηθεί αν έτσι θέλετε.

Τόσο το 1290 Super Duke R, όσο και το 1290 Super Duke R Evo, συνεχίζουν να φέρουν τρία riding modes στον στάνταρ εξοπλισμό (RAIN, STRET, SPORT), και 2 ακόμη στον προαιρετικό εξοπλισμό (TRACK, PERFORMANCE), αλλάζοντας τις ρυθμίσεις κινητήρα και ηλεκτρονικών βοηθημάτων.

Η απόκριση στο γκάζι βελτιώνεται για το 2022 και στις 2 μοτοσυκλέτες, με νέα γκαζιέρα μικρότερης διαδρομής κατά 7 μοίρες, στις 65 συνολικά. Το KTM R&D εξέλιξε αυτή τη λύση όχι μόνο για να προσφέρει πιο γρήγορη αίσθηση στο γκάζι και με καλύτερη απόκριση, αλλά και για να μειώσει τη γωνία του καρπού του αναβάτη και το χαμήλωμα του αγκώνα στο τέρμα γκάζι.

H απόδοση παραμένει απαράλλαχτη στους 180 hp και στα 14.2 κιλά ροπής, με την ΚΤΜ να μην έχει προχωρήσει σε αλλαγές ούτε στα μηχανικά μέρη για το 2022, ούτε στα περιφερειακά, αλλά ούτε και στην εμφάνιση, πέρα από τα νέα χρώματα.

Ένας γνώριμος μπλε-πορτοκαλί συνδυασμός συνοδεύεται για το 2022 από έναν νέο πορτοκαλί-ασημί συνδυασμό.

 

Moto Morini

6 ½

<a target=moto morini sei e mezzo" width="960" height="640" />

H Moto Morini παρουσίασε στην EICMA 2021 τη γυμνή μοτοσυκλέτα 6 ½ του 2022, σε δύο εκδόσεις, τη STR σε κλασικό γυμνό στιλ, και την SCR σε Scrambler ύφος με ψηλό τιμόνι, ψηλό φτερό, μάσκα, και μερικές ακόμα διαφορές.

Αμφότερες οι εκδόσεις πατάνε στην ίδια βάση, χρησιμοποιώντας ατσάλινο πλαίσιο, αλουμινένιο ψαλίδι και τροχούς 18 ιντσών μπροστά και 17 πίσω -με ακτίνες για το SCR και με μπράτσα για το STR. Οι διαστάσεις των ελαστικών είναι 120/70 και 160/60.

Στις αναρτήσεις, μπροστά έχουμε ρυθμιζόμενο ανάποδο πιρούνι KYB 43 mm και με διαδρομή 120 mm, και πίσω ένα πλήρως ρυθμιζόμενο μονό αμορτισέρ KYB, και αυτό με 120 mm διαδρομής.

Τα φώτα είναι full LED ενώ η οθόνη οργάνων είναι έγχρωμη TFT 5 ιντσών.

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας ξεχωρίσαμε το ύψος σέλας που ανακοινώνεται επίσημα στα 810 mm, το ρεζερβουάρ που χωρά 15 λίτρα καυσίμου, και το στεγνό βάρος, που βρίσκεται στα 200 κιλά.

Στα φρένα βρίσκουμε δυο δίσκους 298 mm με διπίστονες συμβατικές δαγκάνες Brembo, κι έναν ακόμα δίσκο πίσω στα 255 mm. Το δικάναλο ABS είναι το 9.1 MB της Bosch, ενώ μπορεί να απενεργοποιηθεί αν έτσι θέλει ο αναβάτης.

Ο κινητήρας είναι δικύλινδρος εν σειρά, στα 649 cc, με απόδοση 60 hp / 8,250 rpm και 5.5 kgm ροπής στις 7,000 rpm, για επίσημη μέγιστη τελική ταχύτητα 175 km/h.

 

Motron

Nomad 125

motron-nomad125.jpg" data-mediabox="1">motron-nomad125.jpg" alt="motron nomad125" width="960" height="540" />

H Motron Motorcycles του KSR Group, ετοιμάζει να παρουσιάσει επίσημα μία ακόμα μοτοσυκλέτα της Α1 κατηγορίας για το 2022, το γυμνό Nomad 125 σε streetfighter στιλ.

Το Nomad 125 διαθέτει τετράχρονο, μονοκύλινδρο, υγρόψυκτο και ψεκαστό κινητήρα 124 κ.εκ., με απόδοση 12.7 hp / 9,000 rpm, τον ίδιο κινητήρα που βρίσκουμε και στο On-Off X-Nord 125. Η ροπή ανακοινώνεται στο 1 kgm στις 7,000 rpm.

Στις αναρτήσεις έχουμε ανάποδο πιρούνι μπροστά με μονό αμορτισέρ πίσω, στα φρένα βρίσκουμε έναν δίσκο 265 mm μπροστά κι έναν 240 mm πίσω, ενώ τα ελαστικά έχουν διαστάσεις 100/8-17 και 140/70-17.

Η μοτοσυκλέτα έχει μήκος 2,030 mm, ύψος 1,070 mm και πλάτος 800 mm, το ρεζερβουάρ χωρά 13 λίτρα καυσίμου, ενώ το γεμάτο βάρος ανακοινώνεται στα 149 κιλά.

Η Motron αναφέρει πως η τελική ταχύτητα του Nomad 125 βρίσκεται στα 96 χλμ/ώρα ενώ η κατανάλωση του στα 2.6 λίτρα / 100 χλμ (εργαστηριακές μετρήσεις).

 

MV Agusta

Brutale 1000 Nürburgring

<a target=MV Agusta BRUTALE 1000 NURBURGRING" width="960" height="640" />

Βασίζεται στο Euro 5 Brutale 1000 RR των 208 ίππων, και δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τις αρχές της πασίγνωστης πίστας. Στην έκδοση Nürburgring η MV Agusta προχώρησε σε αυστηρή δίαιτα, με στόχο να διευρύνει τις ικανότητες της μοτοσυκλέτας στην σπορ οδήγηση, ήτοι καλύτερο φρενάρισμα, ακόμη ταχύτερες αλλαγές κατεύθυνσης.

Η πρώτη αλλαγή συναντάται στις ζάντες, όπου τα στοκ κομμάτια έδωσαν τη θέση τους σε ένα ζευγάρι ανθρακονημάτινες BST.

Το βάρος μπορεί να κατέβει περαιτέρω με μια ολόσωμη εξάτμιση από τιτάνιο με την υπογραφή της Arrow, εξελιγμένη πάνω στο σχέδιο της ομάδας WorldSBK της εταιρείας, όπου το στήσιμο της εξάτμισης από 4-σε-1 του στάνταρ μοντέλου, εδώ γίνεται 4-σε-2-σε-1 με λαιμούς μεγαλύτερου μήκους που – κατά τους δημιουργούς της – τονώνει την αποδιδόμενη ροπή. Η εξάτμιση αυτή δεν έχει έγκριση για χρήση δρόμου και αποτελεί μέρος του racing kit που συνοδεύει τη μοτοσυκλέτα.

Το στεγνό βάρος του Brutale 1000 Nürburgring ανακοινώνεται στα 183 κιλά ως έχει σε κατάσταση δρόμου, ενώ με την εξάτμιση η τιμή αυτή πέφτει κι άλλο, στα 177 κιλά.

Στην αεροδυναμική της μοτοσυκλέτας οι Ιταλοί προσέθεσαν ένα μικρό μασκάκι, φυσικά από ανθρακόνημα, το οποίο ωστόσο δεν λειτουργεί ως προστασία για τον αναβάτη, μα ως ένα αεροδυναμικό φτερό που προσφέρει επιπλέον πίεση στο μπροστινό για να βρίσκει περισσότερη πρόσφυση – όπως τα φτερά των αγωνιστικών MotoGP.

Η νέα MV Agusta Brutale 1000 Nürburgring με τον μοναδικό της χρωματικό συνδυασμό θα παραχθεί σε 150 κομμάτια μόνο, συνοδευόμενη από τον χαρακτηρισμό ως η "πιο ακραία Brutale που έχει κατασκευαστεί ποτέ".

Επιπλέον, κάθε μοτοσυκλέτα θα συνοδεύεται από ένα αγωνιστικό πακέτο (racing kit) στο οποίο περιλαμβάνονται:
- Ολόσωμη εξάτμιση τιτανίου Arrow με μονό τελικό από ανθρακόνημα
- Κεντρική μονάδα (ECU) με ειδικό λογισμικό για την έκδοση Nürburgring
- Ανθρακονημάτινο κάλυμμα ουράς
- Πιστοποιητικό γνησιότητας
- Αριθμημένη πλάκα με τον αύξοντα αριθμό παραγωγής της μοτοσυκλέτας.

Με την τοποθέτηση του racing kit, η απόδοση της μοτοσυκλέτας ανεβαίνει αισίως στους 215 ίππους.

Η λιανική τιμή του αντικατοπτρίζει τη σπανιότητα της περιορισμένης παραγωγής, αρχίζοντας από τα διόλου ευκαταφρόνητα €39,900.
 

Brutale 1000 RS

<a target=MV AGUSTA Brutale 1000 RS" width="960" height="640" />

Η MV Agusta παρουσιάζει επίσημα τη νέα Brutale 1000 RS του 2022, τη βασική έκδοση της τετρακύλινδρης γκάμας στον μεγάλο κυβισμό των 998 cc, πάντα εξωτική και πανέμορφη, όμως πιο οικονομική σε τιμή αγοράς από την κορυφαία Brutale 1000 RR.

Μιλάμε για μια τετρακύλινδρη streetfighter μοτοσυκλέτα αιχμής, με Euro 5 κινητήρα κοινό με της RR, απόδοσης 208 hp / 13,000 rpm και 11.9 kgm / 11,000 rpm, και τελικής ταχύτητας που ξεπερνά τα 300 χλμ/ώρα! Ανασχεδιασμένο είναι το σύστημα των εξατμίσεων, και νέα η IMU μονάδα υπολογισμού αδρανειακών δυνάμεων.

Για να κατέβει κατά τι το κόστος, αντί για τις Ohlins αναρτήσεις της RR, η RS φορά μηχανικές και όχι ηλεκτρονικές αναρτήσεις χαμηλότερου κόστους, και συγκεκριμένα ένα πλήρως ρυθμιζόμενο ανάποδο πιρούνι Marzocchi 50 mm και ένα επίσης πλήρως ρυθμιζόμενο αμορτισέρ της Sachs πίσω.

Πέρα από τον κινητήρα, ίδια σε RR και RS είναι το πλαίσιο, το μονόμπρατσο ψαλίδι αλλά και το σταμπιλιζατέρ της Ohlins.

Νέα και πιο άνετη είναι η σέλα, με περισσότερο αφρώδες από της RR, ψηλότερα τοποθετημένο το τιμόνι, και διαφορετικά τα μαρσπιέ, δημιουργώντας μια πιο άνετη στάση οδήγησης για την RS.

Πλήρης είναι η σουίτα ηλεκτρονικών βοηθημάτων, με IMU 6 αξόνων, Cornering Traction Control 8 επιπέδων, Front Lift Control, δικάναλο Cornering ABS, Launch Control, και Cruise Control, αλλά και ηλεκτρονικό shifter EAS 3.0, βελτιωμένο το 2022 για πιο ακριβείς και γλυκές αλλαγές. Παράλληλα η μοτοσυκλέτα έρχεται εξοπλισμένη και με tracker για να ξέρετε ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται.

Στα όργανα βρίσκουμε μια μεγάλη TFT έγχρωμη οθόνη 5,5 ιντσών, με συνδεσιμότητα και turn-by-turn πλοήγηση, καταγραφή βόλτας, κ.ά.

 

Norton

V4CR

norton v4 cr

Η Norton Motorcycles παρουσιάζει το νέο πρωτότυπο Cafe Racer με την ονομασία V4CR. Πρόκειται για μία μοτοσυκλέτα βασισμένη στην supebike V4SV και θα είναι η πιο δυνατή βρετανική της κατηγορίας, με 185 ίππους από το V4 κινητήρα.

Θα είναι η πρώτη μοτοσυκλέτα που θα σχεδιαστεί, και θα κατασκευαστεί στα νέα κεντρικά γραφεία της εταιρίας στην Μεγάλη Βρετανία. Θα μοιράζεται τον ίδιο κινητήρα 1200 κυβικών εκατοστών, V4 και απόδοσης 185 ίππων που διαθέτει και η V4SV.

Ουσιαστικά θα είναι μία γυμνή superbike με διαφορετικά στοιχεία στην σχεδίαση της, με carbon ρεζερβουάρ και περιφερειακά, αλουμινένιο γυαλισμένο ψαλίδι και πλαίσιο, αλλά και μικρότερου μήκους υποπλαίσιο σε σχέση με την superbike εκδοχή.

Όπως δήλωσε ο Chief Executive Officer της Norton Motorcycles, Dr Robert Hentschel, "το πρωτότυπο VC4R είναι το επόμενο βήμα της Norton στην στρατηγική ανάπτυξης προκειμένου η εταιρία να γίνει market leader σε παγκόσμιο επίπεδο στις χειροποίητες μοτοσυκλέτες Luxury.”

Τριάντα μηχανικοί δουλεύουν στο νέο αυτό concept τους τελευταίους 16 μήνες και έχουν κάνει χιλιάδες χιλιόμετρα σε πίστα και δρόμο, προκειμένου να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η Norton Motorcycles που ξεκίνησε τις εργασίες της το 1898 ως κατασκευαστής αξεσουάρ και ανταλλακτικών για δίκυκλα, αναδείχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους κατασκευαστές, παράγοντας δημοφιλείς μοτοσυκλέτες όπως οι 650SS, Atlas, Commando, Dominator, Manx, Navigator και άλλες ενώ το όνομα της εταιρίας είναι συνώνυμο με τον θρυλικό αγώνα Isle of Man TT.

Πλέον, από τον Απρίλιο του 2020, η Norton Motorcycles ανήκει στην TVS Motor Company, την τρίτη μεγαλύτερη εταιρία της Ινδίας.

 

Royal Enfield

SG650 Concept

royal enfield SG650 concept

Στην EICMA 2021, η Royal Enfield παρουσίασε το SG650 Concept, ένα πολύ όμορφο cruiser μοντέλο, που χρησιμοποιεί τον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα που έχουμε γνωρίσει από τα Interceptor & Continental GT.

Όπως φαίνεται θα χρειαστεί να περιμένουμε κι άλλο για να δούμε το SG650 να περνά στην παραγωγή, μια μοτοσυκλέτα που εμπνέεται από το προηγούμενο KX concept του 2019, όμως τα πρώτα δείγματα για το design του είναι άκρως ενθαρρυντικά, με την ομάδα Design του Mark Wells να έχει κάνει πολύ δυνατή δουλειά.

Για την ώρα η Royal Enfield δεν μας δίνει κανένα τεχνικό χαρακτηριστικό ή κάποια ένδειξη για ημερομηνία παραγωγής κι έτσι πρέπει να αρκεστούμε στη φωτογραφία του δελτίου τύπου και σε μερικές βασικές πληροφορίες για τη μοτοσυκλέτα.

Πέρα από τα βουρτσισμένα κάρτερ, εντύπωση προκαλεί και το βουρτσισμένο ρεζερβουάρ που έχει δημιουργηθεί από ένα μασίφ κομμάτι αλουμινίου (!), αλλά και το επίσης βουρτσισμένο μασκάκι αλλά και το μπροστινό φτερό!

Η μοτοσυκλέτα είναι μονόσελη με σέλα ραμμένη στο χέρι, διαθέτει δικάναλο ABS, μασίφ ζάντες, ανάποδο πιρούνι και δυο πίσω αμορτισέρ, συμβατικές δαγκάνες φρένων μπροστά, αλουμινένιους διακόπτες, και ελαστικά ROADTEC της Metzeler.

Δίπλα στο όμορφα κλασικό design της μοτοσυκλέτας, τα γραφικά και τα λογότυπα έχουν φουτουριστική σχεδίαση, συμβολίζοντας το νέο κεφάλαιο που θέλει να ανοίξει για τη Royal Enfield το SG650, τη χρονιά που η φίρμα γιορτάζει τα 120 χρόνια από την ίδρυση της.


Classic 350

royal enfield classic 350

Η Royal Enfield παρουσίασε επίσημα το νέο Classic 350 για το 2022, μια μοτοσυκλέτα με πανέμορφο κλασικό design, με μονοκύλινδρο κινητήρα 349 κ.εκ. “δανεισμένο” από το Meteor, με αναβαθμισμένες αναρτήσεις και φρένα, και με νέα όργανα που περιλαμβάνουν και το γνωστό Tripper navigation για πλοήγηση.

Το Classic 350 θα κυκλοφορήσει σε πολλούς χρωματικούς συνδυασμούς αλλά και σε διαφορετικές εκδόσεις, με τη βασική (Redditch) να διαθέτει ταμπούρο πίσω και μονοκάναλο ABS, ενώ η έκδοση Halcyon διαθέτει δισκόφρενα εμπρός-πίσω και δικάναλο ABS.

Ακριβότερη ακόμα είναι η έκδοση Signals, πάνω από αυτή βρίσκεται η Dark με αλουμινένιους τροχούς, ενώ η κορυφαία έκδοση ακούει στο όνομα Chrome.

Το νέο design είναι σαφώς πιο όμορφο από του προηγούμενου μοντέλου, και μπορεί να σταθεί άνετα ακόμα και στις εξαιρετικά απαιτητικές, όσον αφορά στο στιλιστικό κομμάτι, αγορές της Ευρώπης και των Η.Π.Α..

Μια από τις πιο σημαντικές αναβαθμίσεις στο νέο Classic 350 είναι φυσικά ο κινητήρας, τον οποίο είδαμε πρώτα στο Meteor 350, αν και εδώ έχει διαφορετικές ρυθμίσεις και χάρτη απόδοσης. Μιλάμε για έναν μονοκύλινδρο αερόψυκτο τετράχρονο και ψεκαστό κινητήρα 349 κ.εκ. με 2 βαλβίδες, μονό εκκεντροφόρο επικεφαλής και πεντατάχυτο κιβώτιο, με επίσημα νούμερα απόδοσης τους 20.3 hp / 6.100 rpm και 2,75 kgm / 4.000 rpm. Συγκριτικά το προηγούμενο μοντέλο παρήγαγε 19.1 hp και 2.85 kgm.

Νέο είναι το πλαίσιο, από μονής ραχοκοκαλιάς στο παλαιό μοντέλο είναι πλέον διπλό κλειστό σωληνωτό, νέο είναι το συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι των 41 mm με διαδρομή 130 mm, και πίσω βρίσκουμε δυο αμορτισέρ με ρύθμιση προφόρτισης. Αυξημένη είναι η ελάχιστη απόσταση από το έδαφος κατά 35 mm, και τώρα βρίσκεται στα 170 mm.

Οι τροχοί είναι 19 ιντσών μπροστά και 18 πίσω, ενώ στα φρένα βρίσκουμε έναν δίσκο 300 mm μπροστά με διπίστονη δαγκάνα, κι έναν ακόμα 270 mm πίσω με μονοπίστονη δαγκάνα.

Το ρεζερβουάρ χωρά 13 λίτρα καυσίμου, το ύψος σέλας βρίσκεται στα 805 mm, ενώ το γεμάτο βάρος της μοτοσυκλέτας ανακοινώνεται στα 195 κιλά.

Τα όργανα είναι νέα, και σε αυτά βρίσκουμε για πρώτη φορά μια LCD οθόνη με ένδειξη βενζίνης, ενώ το μοντέλο διαθέτει πλέον 2 μερικούς χιλιομετρητές και USB θύρα φόρτισης στο τιμόνι. Το κορυφαίο μοντέλο Chrome έρχεται εξοπλισμένο με το γνωστό μας από το Himalayan, Tripper Navigation όργανο, που χρησιμοποιεί δεδομένα από τους Google Maps, μέσω σύνδεσης με το κινητό του αναβάη, για Turn-by-turn πλοήγηση.

Αναβαθμισμένα είναι και τα φώτα, ενώ οι λεβιέδες προέρχονται από το Meteor 350.


120th Anniversary Edition

Royal Enfield 120years editions

Για να γιορτάσει τα 120 χρόνια από την ίδρυση της, η Royal Enfield παρουσίασε στην EICMA 2021 δυο εκπληκτικές σπέσιαλ εκδόσεις των Continental GT 650 και Interceptor 650.

Πρόκειται για μια σειρά περιορισμένης παραγωγής που θα κυκλοφορήσει μόλις σε 480 μοτοσυκλέτες σε παγκόσμια κλίμακα. Εκατόν είκοσι για την Ινδία, 120 για την Ευρώπη, 120 για την Αμερική και 120 για την Ασία. Και από αυτές τις 120 για κάθε ήπειρο, οι 60 θα είναι Continental GT και οι άλλες 60 Interceptor.

Οι σπέσιαλ αυτές εκδόσεις γιορτάζουν τις κατασκευαστικές παραδόσεις της Royal Enfield, παραδόσεις που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά για 120 χρόνια μέχρι σήμερα.

Αμφότερες οι εκδόσεις θα κυκλοφορήσουν σε μαύρο χρωμιωμένο γυαλιστερό φινίρισμα, με χειροποίητα σήματα από μπρούτζο, χρυσές ρίγες στο ρεζερβουάρ και στην ουρά βαμμένες στο χέρι, επετειακά εμβλήματα, μοναδικές σέλες και αύξοντα αριθμό στο ρεζερβουάρ.

Τα εκπληκτικά σήματα στο ρεζερβουάρ είναι φτιαγμένα στο χέρι σε συνεργασία με την οικογένεια Senthil από το Kumbakonam στο Tamil Nadu της Ινδίας, οικογένεια με παράδοση στη δημιουργία μπρούτζινων κομψοτεχνημάτων για τους ναούς της χώρας.

Οι ρίγες σε ρεζερβουάρ και ουρά έχουν βαφτεί στο χέρι, αποτίοντας φόρο τιμής στις θρυλικές ρίγες του Madras, με τεχνίτες που τις κάνουν αλάνθαστα κάθε φορά, δίχως εργαλεία, μηχανήματα και ρομπότ.

Τα μοναδικά αυτά χρωμιωμένα μαύρα ρεζερβουάρ έχουν εξελιχθεί στο εργοστάσιο της Chennai, το original εργοστάσιο της Royal Enfield από τη δεκαετία του 1950, αυτό στο οποίο ξεκίνησε το ινδικό ταξίδι της φίρμας. Το χρώμιο αυτό είναι ένα εναλλακτικό, και βιώσιμο χρώμιο, φιλικό προς το περιβάλλον. Πέρα από τα ρεζερβουάρ οι μοτοσυκλέτες είναι ολόμαυρες, ενώ φέρουν μια σειρά από επίσημα αξεσουάρ για την περίσταση.

Τέλος, μοναδική είναι και η καφέ σέλα, που είναι ασορτί με τα καφέ γκριπ.
 

Suzuki

Katana

suzuki katana

Η Suzuki ακόνισε το λεπίδι της για το 2022, με βελτιώσεις στον κινητήρα, περισσότερη δύναμη και αναβαθμισμένο πακέτο ηλεκτρονικών βοηθημάτων.

Με βάση την πλατφόρμα του GSX-S1000 του 2021, το νέο Euro 5 Katana παράγει 150 hp / 11,000 rpm (από 144 hp / 10,000 rpm προηγουμένως), ενώ έχει περισσότερη ροπή σε όλη την κλίμακα, χάρη σε νέους εκκεντροφόρους, νέα ελατήρια βαλβίδων, νέα εξάτμιση και νέο φιλτροκούτι. Όλα τα παραπάνω συνεργάζονται αρμονικά με ένα νέο ride-by-wire σύστημα στο γκάζι.

Τρία είναι τα Riding Modes του κινητήρα, όλα με την ίδια μέγιστη ιπποδύναμη, με το A να είναι το πιο επιθετικό και σπορ, το B να προσφέρει γλυκύτερη αρχική απόδοση, και το C να παρέχει την πιο γλυκιά απόκριση, ιδανική για βρεγμένες και ολισθηρές συνθήκες.

Ένα quickshifter βοηθά τον αναβάτη να ανεβάζει και να κατεβάζει ταχύτητες δίχως τη συνδρομή του συμπλέκτη, ενώ έχουμε και Traction Control 5 επιπέδων, με τον αναβάτη να μπορεί επίσης να απενεργοποιήσει το σύστημα αν έτσι επιθυμεί.

Νέος είναι και ο συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση, για βελτιωμένο έλεγχο και καλύτερες επιδόσεις.

Το πακέτο των ηλεκτρονικών βοηθημάτων ολοκληρώνεται με τα γνωστά συστήματα Easy Start και low RPM assist της Suzuki, με το πρώτο να απαιτεί στιγμιαίο μόνο πάτημα του κουμπιού της μίζας για να θέσει τον κινητήρα σε λειτουργία, και με το δεύτερο να ανεβάζει αυτόματα στροφές όταν ο αναβάτης αφήνει τον συμπλέκτη, βοηθώντας στην εκκίνηση της μοτοσυκλέτας και αποτρέποντας τα αθέλητα σβησίματα.

Πλαίσιο, αναρτήσεις και φρένα παραμένουν ως είχαν, με το αλουμινένιο πλαίσιο 2 δοκών και το ψαλίδι να προέρχονται από την οικογένεια των GSX-R, τις αναρτήσεις της KYB να είναι πλήρως ρυθμιζόμενες και τα φρένα της Brembo να αποτελούνται από 2 δίσκους 310 mm μπροστά με ακτινικές δαγκάνες, και έναν ακόμη δίσκο πίσω.

Στα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης βρίσκουμε ένα ζεύγος Dunlop SPORTMAX Roadsport2, ενώ νέα για το 2022 είναι και τα χρώματα, με έναν πολύ όμορφο καινούργιο ματ μπλε χρωματισμό με χρυσό πιρούνι και χρυσές ζάντες, και με έναν γκρι χρωματισμό με κόκκινες ζάντες.

Σημειώστε πως ο αναβαθμισμένος πίνακας οργάνων έχει και ένα κόκκινο “night mode”.

To νέο Suzuki Katana αναμένεται να φτάσει στους dealer της Ε.Ε. την άνοιξη του 2022.


GSX-S GP / SERT Editions

suzuki gsx s1000 gp edition

Στην EICMA 2021 η Suzuki παρουσίασε δυο ειδικές εκδόσεις για τα πρόσφατα ανανεωμένα GSX-S950 και GSX-S1000, αποτίοντας φόρο τιμής στις αγωνιστικές ομάδες της φίρμας στο MotoGP και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Endurance.

Το GSX-S GP Edition θα κυκλοφορήσει σε μπλε χρώμα και γραφικά εμπνευσμένα από τις εργοστασιακές αγωνιστικές μοτοσυκλέτες των με τις οποίες το Hamamatsu συμμετέχει στο MotoGP, κίνηση που η Suzuki έχει κάνει και με το GSX-R1000.

Αντίστοιχα το GSX-S SERT Edition φέρει κόκκινη και μαύρη βαφή, αντίστοιχη με εκείνη του GSX-R1000 της Yoshimura Suzuki Endurance Racing Team Motul, Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας στο EWC 2021.

Μάλιστα στην EICMA 2021 παρευρέθηκαν αμφότεροι οι πιλότοι του MotoGP της Suzuki, Joan Mir & Alex Rins, αλλά και ο Sylvain Guintoli εκ της SERT.

Σημειώστε πως οι GSX-S GP Edition και SERT Edition θα γίνουν διαθέσιμες και σε Α2 έκδοση, ενώ στις νέες εκδόσεις συμπεριλαμβάνεται και κάλυμμα σέλας συνεπιβάτη για μονόσελο look.


GSX-S750

suzuki gsxs750

Μετά την παρουσίαση των νέων GSX-S1000 και GSX-950 του 2021, η Suzuki παρουσίασε ένα νέο χρωματικό συνδυασμό στον οποίο θα διατίθεται το GSX-S750.

Μαύρο, λευκό και κίτρινο αποτελούν τα χρώματα του νέου συνδυασμού για τη γυμνή μοτοσυκλέτα της Suzuki, με μαύρα μεταλλικά μέρη, διχρωμία ρεζερβουάρ, έντονη κίτρινη καρίνα και κίτρινες λεπτομέρειες.


GSX-S125

suzuki gsxs125

Η Suzuki παρουσίασε επίσημα τα Euro 5 GSX-R και GSX-S125 της, τα οποία αναμένεται να φτάσουν στους dealer της εταιρείας το ερχόμενο καλοκαίρι. Πέραν των προδιαγραφών και των νέων χρωμάτων, δεν έχουμε περαιτέρω αλλαγές στα δύο Α1 μοντέλα.

Tο γυμνό GSX-S125, που χρησιμοποιεί τα ίδια μηχανική μέρη και εξαρτήματα του GSX-R125, θα κυκλοφορήσει σε μπλε, μαύρο με ασημί, και μαύρο με γκρι χρωματικούς συνδυασμούς. Τέλος, έχουμε και μια πιο χτυπητή έκδοση σε λευκό και μαύρο με κόκκινες λεπτομέρειες και κόκκινους τροχούς.

Αμφότερες οι μοτοσυκλέτες διαθέτουν LCD ψηφιακή οθόνη και σύστημα Suzuki easy-start.

 

SWM

VA 400Z / VA 125Z

swm va400z

Τα SWM VA 400Z & VA 125Z είναι δυο νέα γυμνά μοντέλα της SWM, τα οποία σχεδιάστηκαν με αφορμή την 50η επέτειο από την ίδρυση της εταιρείας.

Αποτελούν φόρο τιμής στην περιοχή του Varese, όπου η ιταλική SWM έχει το αρχηγείο της, παρουσιάστηκαν πρώτα στην EICMA 2021 και έχουν το ίδιο επιθετικό streetfighter design που φέρνει στο μυαλό αρκετά το KTM Duke.

Πέρα από το στιλ, τα VA 400Z και VA 125Z μοιράζονται το ίδιο ατσάλινο πλαίσιο χωροδικτύωμα, αλλά και τα υπόλοιπα μηχανικά μέρη και εξαρτήματα, όπως το ανάποδο πιρούνι των 41 mm και το μονό πίσω αμορτισέρ, αλλά και τα φρένα της Brembo με δίσκους 300 mm μπροστά και 200 mm πίσω και δικάναλο ABS.

Διαφέρουν στον κυβισμό, με το μικρό μοντέλο να αφορά στην Α1 κατηγορία και το μεγαλύτερο την Α2.

Η SWM ανακοινώνει απόδοση 11 kW για το 125, ενώ για το 400 αναφέρει απλώς “για την κατηγορία Α2”.

Μικρή είναι η διαφορά του βάρους μεταξύ των δύο, με το 125 να ζυγίζει 136 κιλά και το 400 144.

Η σέλα βρίσκεται στα 800 mm, και τα ελαστικά έχουν διαστάσεις 110/70-17 και 150/60-17 για το 400 και 110/70-17 και 140/60/17 για το 125.

 
Six Days 500

swm six days 500

Το scrambler μοντέλο Six Days 500 διατηρείται στη γκάμα της SWM και για το 2022, καθώς ο αερο-ελαιόψυκτος μονοκύλινδρος κινητήρας των 445.3 cc ενημερώθηκε κατά τις οδηγίες των Euro 5. Στη διαδικασία αυτή απέκτησε καινούργια ηλεκτρονική διαχείριση, ενώ το κιβώτιό του αποκόμισε και έκτη σχέση για να διευρυνθούν οι τουριστικές του ικανότητες.

Με τροχούς 19 ιντσών μπροστά και 17 πίσω και βάρος 148 κιλών, το Six Days 500 αποδίδει πλέον 29.5 ίππους, δηλαδή έχασε περίπου 5 στη μέγιστη τιμή του κατά τη συμμόρφωση στις νέες προδιαγραφές.

Για το 2022 η γκάμα εμπλουτίζεται με δύο νέα χρώματα, χακί και ασημί, παρέα με αρκετές άλλες επιλογές, όπως κόκκινο, κίτρινο, μπλε, πορτοκαλί και πράσινο.

 

Triumph

Speed Triple 1200 RR

triumph speed triple 1200 rr

Η Triumph παρουσίασε επίσημα τη νέα Speed Triple 1200 RR του 2022, μια μοτοσυκλέτα που βασίζεται στο γυμνό μοντέλο RS των 1.160 κ.εκ., προσθέτοντας bikini φέρινγκ, πιο “πισταδόρικη” εργονομία, ηλεκτρονικές αναρτήσεις Ohlins και νέα ελαστικά Diablo Supercorsa SP V3.

Η ντυμένη Speed Triple διαθέτει ρετρό εμφάνιση που σε ένα βαθμό θυμίζει την Thruxton RS με το έξτρα φέρινγκ, όμως μην ξεχνάμε πως παρά το classic φέρινγκ και τις καμπύλες του, η Speed Triple είναι μια μοτοσυκλέτα υπέρ-επιδόσεων με 177 εργοστασιακούς ίππους αντί των 103.5 της Thruxton, ενώ το ίδιο υπέρ-σύγχρονος είναι και ο εξοπλισμός της 1200 RR.

Οι κύριες αλλαγές της Speed Triple RR σε σχέση με την RS είναι οι εξής:
- Ημί-ενεργητικές αναρτήσεις Öhlins Smart EC 2.0.
- Νέα, πιο ακραία εργονομία, με clip-on, πιο επιθετικά τοποθετημένα μαρσπιέ και σέλα 830 mm.
- Νέα ελαστικά Pirelli Diablo Supercorsa SP V3
- Νέες carbon λεπτομέρειες
- Νέοι χρωματικοί συνδυασμοί.

Η Speed Triple 1200 RR σχεδιάστηκε ώστε να συνδυάζει την στιλιστική βρετανική παράδοση με τις κορυφαίες επιδόσεις μια σύγχρονης σπορ μοτοσυκλέτας, εξελιγμένης μέσα από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Moto2, στο οποίο η Triumph είναι προμηθευτής κινητήρων.

Η εμφάνιση, όπως προείπαμε παραπέμπει σε κλασικές σπορ μοτοσυκλέτες εποχής, ενώ οι Βρετανοί έχουν δώσει προσοχή και στην παραμικρή λεπτομέρεια, για μια εξαιρετικά premium αίσθηση.

Η 1200 RR έρχεται σε 2 χρωματικούς συνδυασμούς: Red Hopper & Storm Grey, και Crystal White & Storm Grey. Μαύρο-κόκκινο με γκρι λεπτομέρειες, και μαύρο-κρεμ με χρυσές λεπτομέρειες.

Αμφότερες οι εκδόσεις διαθέτουν στον στάνταρ εξοπλισμό καρίνα και κάλυμμα για να κάνεις τη μοτοσυκλέτα μονόσελη.

Μηχανικά και δομικά η ντυμένη RR είναι ίδια με τη γυμνή RS, με τον ίδιο τρικύλινδρο κινητήρα των 177 hp / 10,750 rpm & 12.7 kgm / 9,000 rpm αλλά και το ίδιο αλουμινένιο πλαίσιο.

Εκεί που έχουμε αλλαγές είναι στο τιμόνι που αντί για όρθιο και ίσιο είναι πλέον τύπου κλιπόν, και βρίσκεται 135 mm χαμηλότερα και 50 mm πιο μπροστά από ότι στην RS, αλλά και στα μαρσπιέ που βρίσκονται σε διαφορετική θέση. Σε συνδυασμό με την χαμηλή σέλα των 830 mm, το στενό ρεζερβουάρ των 15,5 λίτρων και το προφίλ της σέλας, η νέα RR παρέχει μέγιστο έλεγχο αλλά και άνεση.

Στις αναρτήσεις τη δουλειά αναλαμβάνουν το ανάποδο πιρούνι και το μονό αμορτισέρ της Ohlins, αμφότερα με ημί-ενεργητική ηλεκτρονική λειτουργία Smart EC 2.0. Οι αναρτήσεις έχουν ρυθμιστεί ειδικά για την RR, ενώ είναι πλήρως ρυθμιζόμενες, ακόμα και την ώρα της οδήγησης.

Στα φρένα μπροστά βρίσκουμε ένα ζεύγος monoblock και τετραπίστονες ακτινικές δαγκάνες Brembo Stylema να δαγκώνουν δίσκους 320 mm, ενώ πίσω έχουμε έναν ακόμη δίσκο 220 mm.

Το επίσημο βάρος της RR ανακοινώνεται στα 199 γεμάτα κιλά.

Στα όργανα η RR φέρει μια ψηφιακή έγχρωμη TFT οθόνη 5 ιντσών με συνδεσιμότητα My Triumph, για τηλεφωνία, turn-by-turn πλοήγηση και μουσική, αλλά και για έλεγχο των GoPro καμερών του αναβάτη.

Φυσικά η μοτοσυκλέτα είναι εξοπλισμένη με IMU και cornering ABS & Traction Control, Wheelie Control ενσωματωμένο στο TC, αλλά και με 5 Riding Modes, (Road, Rain, Sport, Rider, και Track), εξελιγμένο από το Πρωτάθλημα Moto2 shifter, LED φώτα και LED DRL φώτα μπροστά, LED φλας με αυτόματη ακύρωση, full keyless σύστημα, και cruise control.

H Triumph προσφέρει 30+ επίσημα aftermarket αξεσουάρ για να φέρει κανείς την RR στα μέτρα του, όπως θερμαινόμενα γκριπ, αποσκευές, κ.α., ενώ τα διαστήματα σέρβις είναι ιδιαίτερα αραιά στα 16.000 χλμ. / ή στους 12 μήνες.


Thruxton RS Ton Up

triumph thruxtons ton up

Η Triumph Thruxton RS Ton Up έρχεται να γιορτάσει τον πρώτο γύρο με μέση ωριαία ταχύτητα 100 μιλίων την ώρα από μοτοσυκλέτας παραγωγής στο Isle of Man TT.

Εμπνευσμένη από τα Ton Up boys (ton στα αγγλικά σημαίνει και 100) των δεκαετιών του 1950 και 1960, τους original cafe racers και τον πρώτο γύρο του ΙΟΜΤΤ με μέση ωριαία 100 μιλίων την ώρα, ήτοι 161 χλμ/ώρα από τον Malcolm Uphill το 1969, η νέα Thruxton RS Ton Up Edition γιορτάζει το πάθος και το εμβληματικό στιλ της Thruxton των ρεκόρ, με νέα βαφή και premium εξαρτήματα.

Σημειώστε πως η νέα έκδοση θα είναι διαθέσιμη μόνο για ένα έτος.

Στις διαφορές της από τη βασική έκδοση της Thruxton RS η Ton Up ξεχωρίζει για τα εξής χαρακτηριστικά:
- Ρεζερβουάρ βαμμένο στο μπλε του Αιγαίου πελάγους (Aegean Blue), με μαύρα φιλέτα στα πλάγια του ρεζερβουάρ που διαθέτουν ασημί πλαίσιο βαμμένο στο χέρι
- Λευκό κάλυμμα σέλας συνεπιβάτη για μονόσελη εμφάνιση, με κόκκινο number plate και λογότυπο 100 Special Edition
- Λευκό φτερό μπροστά με κόκκινο 100 γραφικό
- Μαύρα πλαϊνά με Thruxton RS Ton Up λογότυπα, μαύρο σώμα προβολέα και μαύρο πίσω φτερό
- Μάσκα Aegean Blue, ως αξεσουάρ
- Premium λεπτομέρειες όπως ασημί προστατευτικά καλαμιών, μαύροι τροχοί, μαύρα κάρτερ και RSU ελατήρια.

Η νέα έκδοση δεν έχει άλλες αλλαγές σε σχέση με την “βασική” Thruxton RS, διατηρώντας τον ίδιο δικύλινδρο κινητήρα των 1.200 κ.εκ., με απόδοση 103.5 hp / 7,500 rpm και 11.4 kgm / 4,250 rpm, πλήρως ρυθμιζόμενο ανάποδο πιρούνι Showa, πλήρως ρυθμιζόμενα αμορτισέρ Ohlins πίσω, φρένα της Brembo, ελαστικά Metzeler Ractec RR, πλήρες πακέτο ηλεκτρονικών βοηθημάτων, 80+ επίσημα αξεσουάρ, κλπ.


Street Twin EC1

triumph street twin ec1

Διαθέσιμη μόνο για διάστημα ενός έτους, η νέα ειδική έκδοση Street Twin EC1 της Triumph εμπνέεται από την κουλτούρα custom - κλασικών μοντέλων μοτοσυκλέτας του East End του Λονδίνου, και ειδικότερα της περιοχής με τον ταχυδρομικό κώδικα EC1.

Η Triumph Street Twin EC1 ξεχωρίζει από τη βασική έκδοση της Street Twin από τα εξής χαρακτηριστικά στοιχεία:
- Μοναδικό χρώμα Matt Aluminium Silver / Matt Silver Ice
- EC1 γραφικά και λεπτομέρειες στο ρεζερβουάρ και στα πλαϊνά τμήματα
- Ζελατίνα σε Matt Silver χρώμα, διαθέσιμη ως αξεσουάρ

Η έκδοση EC1 δεν έχει άλλες αλλαγές σε σχέση με το “βασικό” μοντέλο, χρησιμοποιώντας τον ίδιο δικύλινδρο κινητήρα των 900 κ.εκ., με απόδοση 64 hp / 7,500 rpm και 8.1 kgm / 3,800 rpm, συμβατικό πιρούι 41 mm και δυο πίσω αμορτισέρ, χαμηλή σέλα 765 mm, φρένα της Brembo, 2 Riding Modes, Traction Control, 120+ αξεσουάρ, κ.α.


Bonneville Gold Line Edition

triumph bonneville Gold Line

Επιδεικνύοντας τις δεξιότητες χειροποίητης βαφής χρυσής ρίγας του εξειδικευμένου βαφείου της Triumph και αντανακλώντας τη ζήτηση των πελατών για φωτεινότερα και πιο custom σχέδια, οι νέες εκδόσεις Bonneville Gold Line φέρνουν ένα μοναδικό στιλ και εξαιρετικής ποιότητας λεπτομέρειες ζωγραφισμένες στο χέρι σε οκτώ μοτοσυκλέτες της διάσημης σειράς Modern Classics της Triumph.

Όλες διαθέσιμες για ένα μόνο έτος, οι εκδόσεις Gold Line διαθέτουν όλες τις πρόσφατες αναβαθμίσεις της νέας γενιάς Bonneville, συμπεριλαμβανομένων των βελτιωμένων δυνατοτήτων και επιδόσεων, και του πιο όμορφου στυλ.

Η γκάμα των Bonneville Gold Line περιλαμβάνει τα ακόλουθα μοντέλα:

Bonneville T100 Gold Line Edition: €11,490
Street Scrambler Gold Line Edition: €11,490
Bonneville Speedmaster Gold Line Edition: €16,390
Bonneville Bobber Gold Line Edition: €16,390
Bonneville T120 Gold Line Edition: €14,690
Bonneville T120 Black Gold Line Edition: €14,690
Scrambler 1200 XC Gold Line Edition: €15,690
Scrambler 1200 XE Gold Line Edition: €16,690

 

Voge

500AC Trofeo

VOGE 500AC

Το Voge 500AC Trofeo κινείται από έναν Euro 5 τετράχρονο, υγρόψυκτο, δικύλινδρο εν σειρά, ψεκαστό κινητήρα των 471 κ.εκ. με 2 εκκεντροφόρους επικεφαλής και ανάφλεξη Bosch, απόδοσης 46.9 hp / 8,500 rpm., και ροπή 4.53 kgm / 7,000 rpm, ενώ μπορεί να οδηγηθεί και με δίπλωμα A2. Σημειώστε πως ο συμπλέκτης είναι περιορισμένης ολίσθησης.

Το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο είναι ίδιο με του 500R, αλλά και με των 500DS & 500 DSX.

Οι αναρτήσεις είναι της ΚΥΒ, με ένα ανάποδο πιρούνι 41 mm μπροστά με 128 mm διαδρομής και ένα μονό πίσω αμορτισέρ με μοχλικό.

Η σέλα βρίσκεται στα 790 mm από το έδαφος, ενώ στα φρένα έχουμε δύο δίσκους 298 mm μπροστά με διπίστονες δαγκάνες της Nissin, κι έναν ακόμα στα 240 mm πίσω. Το δικάναλο ABS της Bosch ανήκει φυσικά στον στάνταρ εξοπλισμό.

Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα εξαιρετικά Pirelli Angel σε διαστάσεις 120/70-17 και 160/60-17, ενώ τα φώτα είναι full LED, και έχουμε και DRL LED λαμπτήρες.

Η οθόνη οργάνων είναι έγχρωμη TFT με τον αναβάτη να μπορεί να επιλέξει μεταξύ 2 διαμορφώσεων. Μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε και τη συνδεσιμότητα που παρέχει δυνατότητες πλοήγησης, τηλεφωνίας και μουσικής, αλλά και τη θύρα USB για να φορτίζετε το smartphone σας.

Το ρεζερβουάρ χωρά 19 λίτρα καυσίμου, ενώ το γεμάτο με υγρά βάρος της μοτοσυκλέτας ανακοινώνεται στα 198 κιλά.


350AC Trofeo

VOGE 350AC

Το γνωστό νέο-ρετρό μοντέλο της Voge 300 AC αφήνει πίσω τον μονοκύλινδρο χαρκτήρα του, για να φορέσει έναν νέο δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα 321 κ.εκ. για το 2022, με εντελώς ξανασχεδιασμένη εμφάνιση και πιο ποιοτικά αξεσουάρ. Πλέον η μοτοσυκλέτα αποκαλείται 350AC Trofeo, και αποτελεί την εισαγωγική πρόταση της AC οικογένειας, δίπλα στο κορυφαίο 500AC.

Ο δικύλινδρος κινητήρας γεννήθηκε μέσω της “συνεργασίας με γνωστό μεγάλο κατασκευαστή”, όπως αναφέρει η Voge, δίχως να μας λέει το όνομα του κατασκευαστή. Μάλιστα η Voge επισημαίνει πως ο συγκεκριμένος κινητήρας θα χρησιμοποιηθεί και στις υπόλοιπες οικογένειες της φίρμας.

Ο τετράχρονος, υγρόψυκτος και δικύλινδρος εν σειρά, 8βάλβιδος κινητήρας διαθέτει ανάφλεξη της Bosch και σφυρήλατα πιστόνια, ενώ αποδίδει 38 hp / 10,750 rpm, με ροπή 2.82 kgm / 9,250 rpm., πολύ καλά νούμερα για τον κυβισμό του.

Μεγάλη αλλαγή όμως έχουμε και στα όργανα, όπου η “ταπεινή” LCD οθόνη του 300AC κάνει χώρο σε μια έγχρωμη TFT οθόνη 5 ιντσών, παρόμοια με της 500AC, με δυνατότητες συνδεσιμότητας -πλοήγηση, τηλεφωνία και μουσική.

Νέο και μικρότερης χωρητικότητας είναι το ρεζερβουάρ του 350AC, που από τα 16 λίτρα του προηγούμενου μοντέλου έπεσε στα 12.5 για το 2022.

Νέος όμως είναι και ο προβολέας, νέο όλο το κοστούμι της μοτοσυκλέτας, νέα και η 2 σε 1 εξάτμιση αλλά και η θέση της. Συγκεκριμένα, η κλασικού τύπου και χαμηλά τοποθετημένη εξάτμιση του προηγούμενου μοντέλου πήρε τη θέση της στο ράφι, με την Voge να την αντικαθιστά με ένα ψηλά τοποθετημένο μαύρο τελικό, σε Scrambler στιλ.

Νέο είναι το ατσάλινο πλαίσιο, νέο και πιο μεγάλης διαμέτρου το ανάποδο πιρούνι. Πίσω βρίσκουμε μονό αμορτισέρ με ρύθμιση προφόρτισης.

Στα φρένα έχουμε έναν δίσκο μπροστά κι έναν πίσω, με δαγκάνες της Nissin και δικάναλο ABS της Bosch, ενώ οι διαστάσεις των ελαστικών είναι 110/70-17 και 150/60-17.

Η σέλα βρίσκεται στα 780 mm από το έδαφος, ενώ το βάρος της μοτοσυκλέτας ανακοινώνεται επίσημα στα 161 κιλά χωρίς υγρά.

Το Voge 350AC Trofeo αναμένεται να φτάσει στους dealer της Voge στα μέσα του 2022.


300 ACX Scambler

voge 300ACX

Στην EICMA 2021 είδαμε και το νέο Voge 300 ACX Scrambler του 2022, μια πολύ όμορφη έκδοση του 300 Trofeo, με Scrambler αισθητική. Κι αν τώρα το 2022 το Trofeo ανέβηκε στα 350 κ.εκ., με νέο δικύλινδρο κινητήρα, το Scrambler παραμένει 300 και μονοκύλινδρο.

Η αισθητική είναι μοναδική, όπως και η εμφάνιση πανέμορφη, με το 300άρι Scrambler της Voge να φέρει ψηλό τιμόνι, μασκούλα πάνω από τον προβολέα και ελαστικά διπλής χρήσης.

Στην καρδιά της μοτοσυκλέτας χτυπά ένας μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος και ψεκαστός κινητήρας, με απόδοση 29 hp / 8,500 rpm και με ροπή 2.5 kgm / 7,000 rpm.

Στις αναρτήσεις βρίσκουμε ανάποδο πιρούνι 35 mm, και μονό πίσω αμορτισέρ με μοχλικό, ενώ στα φρένα έχουμε 2 δισκόφρενα 300 mm μπροστά κι ένα 220 mm πίσω, με το δικάναλο ABS να ανήκει στην Bosch.

Τώρα παρά την Scrambler ονομασία και τα ανάλογα αισθητικά στοιχεία, η Voge δεν προχώρησε στην τοποθέτηση μεγαλύτερων τροχών ή εξατμίσεων που να βγαίνουν ψηλά, κι έτσι το 300 ACX Scrambler έρχεται με 17άρηδες ακτινωτούς τροχούς και ελαστικά 110/70 και 150/60.

Τα φώτα είναι full LED, το ρεζερβουάρ χωρά 16 λίτρα καυσίμου, και η σέλα βρίσκεται στα 795 mm από το έδαφος. Το μεταξόνιο ανακοινώνεται στα 1.360 mm, και το βάρος στα 150 στεγνά κιλά.

Σημειώστε πως το Voge 300 ACX Scrambler είναι ήδη στη χώρα μας και τιμάται στα 3,990 ευρώ.

 

Yamaha

XSR900

Yamaha XSR900

Η Yamaha XSR900 αλλάζει εκ βάθρων για το 2022, δεχόμενη νέο Deltabox πλαίσιο αλουμινίου, βελτιώσεις παντού και μοναδικό στιλ που η Yamaha συγκρίνει φωτογραφικά με γυμνό YZR500 από τις εποχές των δίχρονων τεράτων GP -λογω Deltabox πλαισίου.

Το νέο πλαίσιο έχει κατασκευαστεί με την πιο πρόσφατη τεχνολογία Ελεγχόμενης Πλήρωσης (CF) της Yamaha, η οποία ελέγχει με ακρίβεια διάφορους παράγοντες, όπως την υποπίεση της εισαγωγής, την θερμοκρασία και την ταχύτητα ψεκασμού.

Η ευστάθεια στην ευθεία ενισχύεται επίσης με την τοποθέτηση ενός ψαλιδιού αλουμινίου τετραγωνικής διατομής, το οποίο είναι κατά 55 χλστ. μακρύτερο από το προηγούμενο μοντέλο και έχει ως αποτέλεσμα μεταξόνιο 1.495 χλστ., ενώ διαθέτει ένα νέο υποπλαίσιο ειδικά σχεδιασμένο για το συγκεκριμένο μοντέλο.

Εξοπλίζεται με νέα ακτινική μπροστινή τρόμπα φρένων Brembo, ρυθμιζόμενο μπροστινό πιρούνι KYB USD και πίσω ανάρτηση με ρυθμιζόμενο και κυριολεκτικά κρυμμένο αμορτισέρ KYB.

Για το 2022, η XSR900 διαθέτει πιο ισχυρό κινητήρα CP3 μεγαλύτερης χωρητικότητας 889 κ.εκ. που παράγει ισχυρότερη, γραμμική ροπή για εξαιρετική επιτάχυνση, φτάνοντας τους 119 hp στις 10,000 rpm, ενώ η ροπή που παράγεται από αυτόν τον κινητήρα αυξάνεται σημαντικά στα 9.5 kgm. Αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση της ροπής κατά 6% και επιτυγχάνεται μόλις στις 7,000 σ.α.λ., δηλαδή 1,500 σ.α.λ. χαμηλότερα από το προηγούμενο μοντέλο.

Για να μπορεί να χειρίζεται τα σημαντικά αυξημένα επίπεδα ροπής της XSR900, ο συμπλέκτης A&S έχει αναβαθμιστεί με διαφορετικά ελάσματα τριβής, ενώ το κιβώτιο 6 ταχυτήτων έχει βελτιστοποιηθεί με ελαφρώς υψηλότερες σχέσεις μετάδοσης.

Η XSR900 είναι εξοπλισμένη με ένα εντυπωσιακό ηλεκτρονικό πακέτο χτισμένο γύρω από μια αδρανειακή μονάδα μέτρησης (IMU) 6 αξόνων που ελέγχει τρία βασικά βοηθήματα για τον αναβάτη: Σύστημα Ελέγχου Πρόσφυσης, Σύστημα Ελέγχου Ολίσθησης (SCS) και Σύστημα Ελέγχου Ανύψωσης μπροστινού τροχού (LIF).

Διαθέτει τέσσερις τρόπους λειτουργίας κινητήρα D-Mode, σε σύγκριση με τους τρεις που υπήρχαν στο προηγούμενο μοντέλο. Η λειτουργία 1 είναι η πιο επιθετική λειτουργία πλήρους ισχύος, ενώ οι λειτουργίες 2, 3 και 4 παρέχουν προοδευτικά πιο μαλακούς βαθμούς απόκρισης ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης.

Η κυκλική οθόνη LCD του προηγούμενου μοντέλου αντικαθίσταται πλέον με μια πολύ πιο έγχρωμη οθόνη TFT 3.5 ιντσών με στροφόμετρο τύπου γραμμής που αλλάζει χρώμα στις ανοδικές σ.α.λ., ενώ διαθέτει επίσης μια ρυθμιζόμενη οθόνη με δευτερεύοντες πληροφορίες. Η διαχείριση της επιλογής της λειτουργίας οδήγησης γίνεται εύκολα μέσω των εργονομικών διακοπτών του τιμονιού.

Άλλο ένα νέο χαρακτηριστικό που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην XSR900 είναι το σύστημα Cruise Control.

Η XSR900 θα είναι διαθέσιμη στο χρώμα Legend Blue, κυανό με χρυσαφί πιρούνια και ζάντες, αλλά και στο Midnight Black, με κόκκινες λεπτομέρειες, μαύρα πιρούνια και χειριστήρια.

Οι παραδόσεις στους Επίσημους Συνεργάτες της Yamaha στην Ευρώπη θα ξεκινήσουν από την τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου του 2022.


XSR700

yamaha xsr700

Η νέα XSR700 συνεχίζει να προσφέρει τα γνωστά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά της με heritage επιρροές, όπως το ρετρό πλαίσιο, την σέλα δύο επιπέδων και το κλασικό στυλ στους προβολείς και τα πίσω φώτα, με σεβασμό στις μοτοσυκλέτες του παρελθόντος υιοθετώντας παράλληλα σύγχρονες τεχνολογίες όπως το ABS, τα φώτα LED και τον πιο αποδοτικό κινητήρα CP2 μέχρι σήμερα.

Για τα χρώματα του 2022, η Yamaha ανέτρεξε σε μία από τις πιο εμβληματικές μοτοσυκλέτες της πλούσιας ιστορίας της. Η διάσημη δίχρονη RD350LC από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 αποτελεί την έμπνευση για τους σύγχρονους χρωματικούς συνδυασμούς που περιλαμβάνουν το εντυπωσιακό μπλε/λευκό και το κομψότερο μαύρο/χρυσό.

Ο νέος στρογγυλός προβολέας LED εμπνέεται από την κληρονομιά της εταιρείας με διαχωρισμένη σχεδίαση και ημικυκλικό φως θέσης.

Επίσης κλασικά διαμορφωμένη με μοντέρνα χαρακτηριστικά, η ανεστραμμένη οθόνη LCD έχει τοποθετηθεί σε μια θέση προς τα εμπρός, για βελτιωμένη ευκρίνεια και ορατότητα. Οι γραμμές και η θέση έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να ταιριάζουν με τον νέο προβολέα, προσφέροντας στην μοτοσυκλέτα πιο κομψή εμφάνιση και εφέ "γαλλικής μύτης" στο μπροστινό μέρος.

Για ακόμα καλύτερες επιδόσεις οδήγησης, η XSR700 διαθέτει νέες βελτιωμένες και μεγαλύτερες δισκόπλακες 298 χλστ., ανανεωμένο μπροστινό πιρούνι και ελαστικά Michelin Road 5. Εκτός από τις ολόμαυρες χειρολαβές και τους μοχλούς, οι διακόπτες έχουν επίσης αναβαθμιστεί τεχνολογικά ώστε να είναι πιο φιλικοί προς τον χρήστη. Έτσι, επιτρέπουν στον αναβάτη να έχει πρόσβαση στην λειτουργία της οθόνης LCD κατά την οδήγηση. Το ψυγείο έχει επίσης αποκτήσει νέα πλαϊνά καλύμματα, για πιο κομψή εμφάνιση συνολικά που επιτρέπει στα φλας να μετακινηθούν από το μπροστινό μέρος.

Η νέα XSR700 θα είναι διαθέσιμη στους Επίσημους Συνεργάτες της Yamaha από τον Απρίλιο του 2022. Για πιο αναλυτικές πληροφορίες και για να μάθετε την τιμή λιανικής πώλησης στην περιοχή σας, επικοινωνήστε με το Δίκτυο Επίσημων Συνεργατών της Yamaha.


XSR700 XTribute

yamaha xsr700 xtribute

Το 2022 επιστρέφει και η έκδοση XTribute, εμπνευσμένη από αυτόν τον θρύλο της οικογένειας Yamaha, ΧΤ500.

Προκειμένου να μιμηθεί το στυλ off-road, η XTribute είναι εξοπλισμένη με ενισχυμένο τιμόνι που διασφαλίζει άνετη όρθια θέση οδήγησης. Το φαρδύτερο τιμόνι προσφέρει αυξημένο έλεγχο και ευκολία στους ελιγμούς, ακόμα και σε χαμηλότερες ταχύτητες. Εστιάζοντας στα σημεία επαφής, οι χειρολαβές και τα μαρσπιέ τύπου Dirt Bike είναι σχεδιασμένα για να ταιριάζουν στην εμφάνιση Scrambler με την ογκώδη κατασκευή τους.

Τόσο για λόγους αισθητικής όσο και πρακτικότητας, οι χυτές ζάντες 10 ακτινών της XSR700 XTribute διαθέτουν ελαστικά Pirelli MT-60RS με μοτίβο πέλματος τύπου block, που ενισχύει την εμφάνιση Urban Scrambler. Τα ελαστικά παρέχουν εξαιρετική πρόσφυση για εύκολο χειρισμό στην άσφαλτο και σε χωματόδρομους.

Με βάρος μόλις 190 κιλά (πλήρης υγρών), η XSR700 XTribute είναι μία από τις πιο ελαφρές scrambler στην κατηγορία.

Η νέα XSR700 XTribute θα είναι διαθέσιμη στους Επίσημους Συνεργάτες της Yamaha από τον Απρίλιο του 2022. Για πιο αναλυτικές πληροφορίες και για να μάθετε την τιμή λιανικής πώλησης στην περιοχή σας, επικοινωνήστε με το Δίκτυο Επίσημων Συνεργατών της Yamaha.


MT-10 SP

Yamaha mt10 sp

Σε νέο τεχνολογικό επίπεδο σκαρφαλώνει το ισχυρότερο ΜΤ της Yamaha, καθώς εμπλουτίζεται με την πιο εξελιγμένη γενιά ηλεκτρονικών αναρτήσεων της Öhlins.

Μπαίνοντας στην εποχή των Euro 5, η κορυφαία έκδοση του μεγαλύτερου μοντέλου στη Σκοτεινή Πλευρά της Ιαπωνίας, ΜΤ-10 SP, αναβαθμίζεται με μια παγκόσμια πρώτη. Ο λόγος για τη νέα γενιά ημιενεργών ηλεκτρονικών αναρτήσεων της Öhlins που εισάγουν την τεχνολογία των εμβολοειδών βαλβίδων (spool valves) στον μηχανισμό τους, για να προσφέρουν μεγαλύτερο εύρος υδραυλικών ρυθμίσεων και καλύτερη απόκριση.

Η νέα αυτή ανάρτηση κάνει το ντεμπούτο της στο ΜΤ-10 SP, καθώς ακόμη δεν έχει φορεθεί ούτε στον κατ’ εξοχήν στόχο της, τη superbike YZF-R1.

Η ανάρτηση ρυθμίζεται σε τρία προεπιλεγμένα επίπεδα (Α-1 ως Α-3), με την επιλογή άλλων τριών επιπέδων (Μ-1 ως Μ-3) που ρυθμίζονται χειροκίνητα από τον αναβάτη στα γούστα του.

Επιπλέον των αναρτήσεων, η Yamaha προσέφερε αρκετά ακόμη δωράκια στον βασικό εξοπλισμό του ΜΤ-10 SP του 2022, όπως μεταλλικά σωληνάκια φρένων, νέα μπροστινή ποδιά για πιο επιθετική εμφάνιση και καλύτερη προστασία του ψυγείου λαδιού, καθώς και αποκλειστικά χρώματα για να ξεχωρίζει η έκδοση SP από μακριά. Μεταξύ των χρωμάτων ξεχωρίζουμε το Icon Performance, εμπνευσμένο από την R1M.

Η νέα MT-20 SP αναμένεται να είναι διαθέσιμη στο δίκτυο της Yamaha μετά το πρώτο εξάμηνο του 2022.


MT-03

yamaha mt 03

Κατασκευασμένη με το καθαρό DNA των MT και με δικύλινδρο κινητήρα 321 κ.εκ. υψηλής ροπής, η MT-03 είναι μια ιδανική μοτοσυκλέτα για αναβάτες που θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα από την κατηγορία των 125 κ.εκ.

Εκτός από την ωραία εμφάνιση, οι εντυπωσιακές προδιαγραφές της περιλαμβάνουν ανεστραμμένο μπροστινό πιρούνι διαμέτρου 37 χλστ., διπλά φώτα θέσης και κεντρικό προβολέα LED, καθώς και κομψά όργανα LCD.

Για το 2022, η MT-03 διαθέτει ανανεωμένο κινητήρα που συμμορφώνεται πλέον απόλυτα με τις προδιαγραφές EU5.

 
XSR125

Yamaha XSR125

Κινητήρια δύναμη της XSR125 είναι ένας 4-βάλβιδος υγρόψυκτος μονοκύλινδρος κινητήρας EU5 125 κ.εκ., ίδιας σχεδίασης με τη μονάδα που χρησιμοποιείται στα MT-125 Hyper Naked και R125 Supersport. Αυτός ο εξελιγμένος και εξαιρετικά αξιόπιστος κινητήρας αποδίδει 11 kW - τη μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύ στην κατηγορία άδειας A1, καθιστώντας τον από τους ισχυρότερους στην κατηγορία.

Ένα από τα σημαντικά τεχνολογικά χαρακτηριστικά της XSR125 είναι το σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων (VVA) της Yamaha, το οποίο επιτρέπει στον κινητήρα να παράγει άφθονη ροπή στις χαμηλότερες στροφές του κινητήρα και εξαιρετικές επιδόσεις στις υψηλότερες στροφές.

Ο κινητήρας τοποθετείται σε ένα πλαίσιο δύο δοκών Deltabox, αναρτάται μπροστά σε ένα ανεστραμμένο πιρούνι 37 mm, ενώ ο εξοπλισμός περιλαμβάνει ακόμη LED φώτα παντού και στρογγυλή οθόνη LCD που ταιριάζει αρμονικά με τις κλασικές ρετρό γραμμές του μικρού Sport Heritage μοντέλου της Yamaha.


MT-09 και MT-09 SP σε έκδοση 35kW (A2)

yamaha MT09

Μετά την πλήρη ανασχεδίαση για το 2021 που περιλάμβανε την εισαγωγή ενός νέου κινητήρα CP3 890 κ.εκ. και ελαφρύτερο και πιο μικρό πλαίσιο, η διαχρονικά δημοφιλής MT-09 και το μοντέλο κορυφαίων προδιαγραφών MT-09 SP θα διατίθενται πλέον σε νέα έκδοση 35kW για το 2022.

Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην ιστορία του μοντέλου, καθώς διευρύνει το αγοραστικό κοινό των δύο τροχών, προσφέροντας σε κάθε αναβάτη με δίπλωμα κατηγορίας A2 την ευκαιρία να απολαύσει μία από τις πιο συναρπαστικές και κομψές μοτοσυκλέτες σε αυτήν τη σημαντική κατηγορία. Η μοναδική τεχνική αλλαγή είναι η εγκατάσταση μιας νέας ECU που περιορίζει τη μέγιστη ισχύ στα 35kW.

Με αυτόν τον τρόπο, οι MT-09 και MT-09 SP θα αποτελούν πλέον εξαιρετικά ελκυστικές επιλογές για νεαρούς ή λιγότερο έμπειρους αναβάτες. Με τον κινητήρα crossplane να παρέχει γραμμική απόδοση ροπής, η MT-09 35kW είναι ένα μοντέλο εντυπωσιακά υψηλής απόδοσης με δυναμική επιτάχυνση από τις χαμηλές στροφές σε κάθε σχέση. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα από τα πιο συναρπαστικά μοντέλα στην κατηγορία διπλώματος A2. Μόλις ο αναβάτης αποκτήσει πλήρες δίπλωμα A, έχει την επιλογή να μετατρέψει τη μοτοσυκλέτα του με τους υπάρχοντες περιορισμούς σε έκδοση 70kW, με τη βοήθεια που θα λάβει από έναν Επίσημο Συνεργάτη της Yamaha.

 

Zongshen

Cyclone RA9 Concept

zonghsen cyclone ra9

Το Cyclone RA9 Concept της κινέζικης Zongshen παρουσιάστηκε στην έκθεση CIMAMotor 2021 σε στιλ που ακροβατεί ανάμεσα στις Power-Cruiser και Streetfighter κατηγορίες, εξαρτήματα της Aprilia, αλλά και άρωμα Gilera!

Η μπράντα Cyclone αποτελεί θυγατρική της Zongshen, και υπό το όνομα αυτής βρίσκουμε high-end μοντέλα μοτοσυκλέτας που στους στόχους τους βρίσκεται και η εξαγωγή σε παγκόσμιες αγορές.

Η Zongshen συνεργάζεται με το Piaggio Group, παράγοντας διάφορες μοτοσυκλέτες της Aprilia, και για αυτό τον λόγο το RA9 διαθέτει πλαίσιο από Shiver / Dorsoduro, και V2 κινητήρα που προέρχεται από τις συγκεκριμένες μοτοσυκλέτες, αλλά με ελαφρώς διαφορετικό κυβισμό, στα 987 κ.εκ..

Η Zongshen αναφέρει πως το Cyclone RA9 αποδίδει 112 hp / 9,500 rpm και 9.95 kgm / 7,500 rpm, ενώ δίνει το βάρος της μοτοσυκλέτας στα 215 κιλά.

Νέο είναι το μονόμπρατσο ψαλίδι και εξαιρετικά ενδιαφέρον το power-cruiser κοστούμι, ενώ στις πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις βρίσκουμε ένα ανάποδο πιρούνι μπροστά κι ένα παράκεντρα τοποθετημένο μονό αμορτισέρ πίσω. Οι ακτινικές δαγκάνες μπροστά είναι της J.Juan, kai to ABS της Bosch. Αξίζει να προσέξει κανείς την εξάτμιση (στο παρακάτω βίντεο), που βγαίνει στο τελείωμα της ουράς, σαν κανόνι!

Το concept είναι μονόσελο, δίχως μαρσπιέ συνεπιβάτη, αν και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αλλάξει στη μορφή παραγωγής -αν φτάσουμε σε αυτό το στάδιο.

Σημειώστε πως στο κινέζικο σαλόνι η Zongshen είχε τον συγκεκριμένο V2 κινητήρα σε σταντ στο περίπτερο της, με τα λογότυπα της… Gilera (!), βάζοντας μας ψύλλους στα αυτιά. Θα δούμε την… ανάσταση της Gilera με αυτό τον κινητήρα;

 

Zontes

350-GK / 125-GK

Zontes 350 GK

H Zontes παρουσίασε δύο νέα γυμνά μοντέλα στην EICMA 2021, τα 125-GK και 350-GK. Το 125 είναι η Α1 πρόταση της εταιρείας στη νέα αυτή οικογένεια μοτοσυκλετών με την 350 να παίζει στην Α2 κατηγορία.

Η 125-GK διαθέτει τον γνωστό κινητήρα από τις G1 και U μοτοσυκλέτες της εταιρείας, ένα υγρόψυκτο, μονοκύλινδρο και ψεκαστό, τετράχρονο σύνολο 125 κ.εκ., με απόδοση 14.6 hp / 9,000 rpm.

Στις αναρτήσεις φέρει ανάποδο πιρούνι και μονό πίσω αμορτισέρ, ενώ στους τροχούς 17 ιντσών βρίσκουμε ελαστικά 110/70 & 130/70. Τα φρένα αποτελούνται από έναν δίσκο μπροστά κι έναν ακόμα πίσω, ενώ η μοτοσυκλέτα έρχεται με ABS.

Η 350-GK φέρει τον νέο υγρόψυκτο και ψεκαστό μονοκύλινδρο κινητήρα των 347 κ.εκ. με απόδοση 39 hp / 9,500 rpm, ο οποίος θα αντικαταστήσει σταδιακά τον προηγούμενο κινητήρα των 310 κ.εκ. σε όλες τις μοτοσυκλέτες της φίρμας.

Όπως και το μικρότερο αδελφάκι της, η 350-GK φέρει ανάποδο πιρούνι και μονό αμορτισέρ, έχει δίσκο μπροστά και δίσκο πίσω στα φρένα (φυσικά με δικάναλο ABS), ενώ στους τροχούς των 17 ιντσών βρίσκουμε ελαστικά διαστάσεων 120/70 και 160/60.

Σχεδιαστικά οι δύο μοτοσυκλέτες είναι σχεδόν ίδιες, με διαφορετικά όμως τελικά εξατμίσεων: 1 σε 1 με το τελικό τοποθετημένο χαμηλά για το 125 και 1 σε 2 με τα τελικά ψηλά για το 350.

Τέλος, εντυπωσιακό είναι το κάλυμμα του μπροστινού δίσκου και στις δύο εκδόσεις.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2022 17:43

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon