.
Κατηγορία Μοτοσυκλέτες
Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2021 16:52

Αφιέρωμα – Οι Adventure του 2022

Η σαρωτική ανάπτυξη της κατηγορίας των ταξιδιωτικών on-off δεν δείχνει να φρενάρει ούτε από πανδημίες, ούτε από προδιαγραφές καθώς το 2022 αρχίζει με νέα κινέζικη απόβαση, απρόσμενη ιταλική λασπουριά και την έκρηξη της μεσαίας τάξης.

Αν έπρεπε να συνοψίσουμε σε έναν τίτλο την τάξη των μοτοσυκλετών περιπέτειας του 2022 θα βρισκόμασταν ενώπιον σοβαρού διλήμματος: από τη μια τα νέα 800άρια των Κινέζων, από την άλλη MV Agusta και Ducati που μας σέρβιραν σχεδόν ταυτόχρονα μοτοσυκλέτες με ψηλές αναρτήσεις και μπροστινά 21 ιντσών – αμφότερες μάλιστα εμπνεόμενες από το Cagiva Elefant.

Κάθε μια περίπτωση θα μπορούσε να αποτελεί τη φωτογραφία της χρονιάς, αλλά υπάρχει ακόμη κι ένας τρίτος πόλος, ο οποίος μάλλον είναι ο σημαντικότερος. Η μεσαία Adventure είναι εδώ, έχει βαριά επώνυμα και βάζει δυναμίτη στην αγορά: οι Aprilia Tuareg 660, Moto Morini X-Cape 650, MV Agusta Lucky Explorer 5.5 και Triumph Tiger Sport 660 προσθέτουν άφθονο ενδιαφέρον σε μια γωνιά της αγοράς που δεν είναι απρόσιτη στον μέσο πελάτη (όπως οι μεγάλοι κυβισμοί πλέον) και εκεί τους περιμένει ανανεωμένο το Honda CB500X με νέο ανεστραμμένο μπροστινό και τη γνωστή αξία που το έχει αναδείξει σε best seller.

Προσθέτουμε τώρα στα παραπάνω την άφιξη του Husqvarna Norden 901, το ολοκαίνουργιο Tiger 1200 και το ανανεωμένο Multistrada V2 για να αντιληφθούμε πως ο οργασμός στην κατηγορία δεν γνωρίζει όρια κυβισμού, προσανατολισμού ή κόστους.

Οι παραδοσιακές δυνάμεις της κατηγορίας παραμένουν δυνατές στον χώρο, έστω κι αν για πολλά γνωστά μοντέλα το 2022 έφερε μόνο νέα χρώματα ή κάποιες επιλεκτικές αναβαθμίσεις στον εξοπλισμό τους.

Η ουσία είναι πως, μετά από μια χρονιά μαζικών νέων αφίξεων λόγω Euro 5, η γκάμα των Adventure μοτοσυκλετών για το 2022 μετρά αισίως 20 νέα, βελτιωμένα ή ανανεωμένα μοντέλα για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια.

Ας τα δούμε αναλυτικά και στοιχισμένα σε αλφαβητική σειρά εταιρειών.

Aprilia Tuareg 660

aprilia tuareg 660 00004

Μετά τις RS και Tuono, η νέα Tuareg είναι η τρίτη μοτοσυκλέτα στην οικογένεια που χρησιμοποιεί τον νέο δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα των 660 κ.εκ. που βασίζεται στον μισό κινητήρα του RSV4 1100 και στην off-road εφαρμογή αυτή αποδίδει 80 hp με ροπή 7.14 kgm.

Νέο είναι το σωληνωτό ατσάλινο πλαίσιο με βραχίονες αλουμινίου που συνδέεται με τον κινητήρα σε 6 σημεία. Το μεταξόνιο βρίσκεται λίγο πάνω από τα 1500 mm, ενώ η Aprilia αναφέρει πως έχει δώσει έμφαση στην προσεκτική κατανομή βάρους με συγκέντρωση των μαζών στο κέντρο.

Με μόλις 204 κιλά υγρό βάρος και με ρεζερβουάρ 18 λίτρων, η Tuareg 660 αναρτάται σε ένα ανάποδο πιρούνι 43 mm και ένα μονό αμορτισέρ με προοδευτικό μοχλικό σύστημα, και τα δύο με μεγάλη διαδρομή: 240 mm, για πραγματικά μεγάλες offroad δυνατότητες.

Στα ηλεκτρονικά το Tuareg έρχεται με πλήρες οπλοστάσιο βοηθημάτων, με δικάναλο ABS που μπορεί να απενεργοποιηθεί είτε πίσω, είτε ΚΑΙ στους 2 τροχούς, Traction Control, Cruise Control, Engine Map και Engine Brake.

Τέσσερα είναι τα Riding Modes, 2 εκ των οποίων είναι ρυθμιζόμενα (1 αφιερωμένο στην off-road οδήγηση). H οθόνη 5 ιντσών είναι έγχρωμη, τεχνολογίας TFT, με τεράστιο όγκο πληροφορίας, ενώ οι σύγχρονοι και εργονομικοί διακόπτες προέρχονται από τα RS 660 και Tuono 660.

Η Tuareg 660 αναμένεται να είναι διαθέσιμη στα σημεία πώλησης Aprilia από τον Δεκέμβριο του 2021, με προτεινόμενη τιμή λιανικής €12,190 για τα χρώματα Acid Gold, Martian Red και €12,890 για το χρώμα Indaco Tagelmust.

Ωστόσο, αν θέλετε να είσαστε μέσα στους πρώτους που θα παραλάβουν τη νέα Tuareg, υπάρχει δυνατότητα προκράτησης, αποκλειστικά μέσα από την ιστοσελίδα tuareg660.aprilia.com. Μπορείτε να επιλέξετε online το αγαπημένο σας χρώμα και το σημείο πώλησης όπου θα παραλάβετε τη μοτοσυκλέτα σας και αν ολοκληρώσετε την αγορά μέχρι 31/12 θα επωφεληθείτε από μία επιπλέον προσφορά, αφού η Aprilia καλύπτει και τα επιπλέον έξοδα (πινακίδες, τέλη κυκλοφορίας, ασφάλιση) χωρίς επιβάρυνση στην τιμή.

Benelli TRK 800

Benelli TRK800 2022 00001 

Κορυφαίο design, δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας 754 κ.εκ., τροχοί 19 και 17 ιντσών και ρυθμιζόμενες αναρτήσεις συνθέτουν τα βασικά στοιχεία της κορυφαίας Adventure συνταγής του Pesaro.

Στην καρδιά του TRK800 χτυπά ένας δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας 754 κ.εκ., “δανεισμένος” από το Leoncino 800, με απόδοση 76.2 hp / 8,500 rpm και με 6.8 kgm / 6,500 rpm.

Με τροχούς 19 και 17 ιντσών, το TRK 800 δεν αποτελεί μια ακραία Adventure πρόταση για το χώμα, αλλά μια μοτοσυκλέτα που θέλει να συνταιριάξει ιδανικά και τους 2 κόσμους, on και off road. Τα ελαστικά είναι διπλής χρήσης, με διαστάσεις 110/80-19 και 150/70-17.

Η μοτοσυκλέτα φέρει ατσάλινο πλαίσιο χωροδικτύωμα και, όπως συνήθως, ένα κτηνώδες ανάποδο πιρούνι 50 mm της Marzocchi, που μαζί με το πίσω μονό αμορτισέρ ρυθμίζονται πλήρως από τον αναβάτη. Οι διαδρομές των τροχών είναι 170 και 171 mm, μεγάλες μεν αλλά όχι τόσο ώστε να χαρακτηριστούν αμιγώς χωμάτινες.

Στα φρένα έχουμε δυο δίσκους 320 mm με τετραπίστονες ακτινικές δαγκάνες της Brembo, κι έναν ακόμα δίσκο 260 mm πίσω με δαγκάνα ενός εμβόλου. Το δικάναλο ABS ανήκει φυσικά στον στάνταρ εξοπλισμό.

Τα φώτα είναι full LED, ενώ έχουμε και DRL LED φώτα, ενώ στα όργανα βρίσκουμε μια έγχρωμη TFT οθόνη 7 ιντσών.

Στον στάνταρ εξοπλισμό έχουμε ότι χρειάζονται 2 μεγαλόσωμα άτομα για άνετο ταξίδι, όπως μεγάλες σέλες 2 επιπέδων, χειρολαβές συνεπιβάτη, ρυθμιζόμενη ζελατίνα, χούφτες και καρίνα, αλλά και διπλό σταντ.

Στις σημαντικές διαστάσεις της μοτοσυκλέτας ξεχωρίζουν το μεταξόνιο των 1.528 mm, το ύψος σέλας στα 834 mm, η ελάχιστη απόσταση από το έδαφος στα 211 mm, το ρεζερβουάρ καυσίμου των 22 λίτρων, και το στεγνό επίσημο βάρος των 214 κιλών.

Το Benelli TRK 800 αναμένεται να φτάσει στους dealer της φίρμας μέσα στο δεύτερο μισό του 2022.

CFMOTO 800MT

CFMOTO 800MT Touring Ocean Blue Right

Η CFMOTO ανεβαίνει επίπεδο με μια premium δικύλινδρη μοτοσυκλέτα με τον δικύλινδρο κινητήρα του KTM 790 Adventure, με κορυφαίο εξοπλισμό που πολλές φορές δεν βρίσκεις ούτε στα τουριστικά μεγαθήρια!

Έρχεται σε 2 εκδόσεις, τη βασική 800MT Sport, στοχευμένη περισσότερο στη χρήση δρόμου, και την κορυφαία 800MT Touring, εξοπλισμένη ως πραγματικά διπλής χρήσης Adventure μοτοσυκλέτα. Σημειώστε πως το 2023 αναμένεται και 3η έκδοση, με ακόμα μεγαλύτερο επίπεδο εξοπλισμού.

Οι διαφορές μεταξύ των 2 εκδόσεων είναι κυρίως οι ζάντες (χυτές με μπράτσα στην Sport, με ακτίνες στην Touring) και το επίπεδο του στάνταρ εξοπλισμού που στην Sport είναι βασικό και στην Touring εκτενές και περιλαμβάνει επιπλέον τα εξής: quickshifter, TPS για την πίεση ελαστικών, σταμπιλιζατέρ, χούφτες, θερμαινόμενα γκριπ, θερμαινόμενες σέλες, ποδιά, κεντρικό σταντ.

Μη νομίσετε πάντως πως η Sport είναι… γυμνή από αξεσουάρ, καθώς έρχεται εξοπλισμένη με Cruise Control, ρυθμιζόμενη ζελατίνα, βάσεις βαλιτσών, κάγκελα κινητήρα (τα οποία έχει και η Touring), Riding Modes, Cornering ABS & Cornering Traction Control!

Η ζελατίνα είναι ψηλή και ρυθμιζόμενη με το χέρι, ενώ στον στάνταρ εξοπλισμό βρίσκουμε και τις βάσεις για τις βαλίτσες. Οι βαλίτσες, τόσο οι πλαινές όσο και το topcase ανήκουν στον έξτρα εξοπλισμό για όλες τις εκδόσεις.

Το πλαίσιο είναι ατσάλινο, το ψαλίδι αλουμινένιο, ενώ τα φρένα ανήκουν στην J.Juan, θυγατρική πλέον της Brembo, και περιλαμβάνουν δυο δίσκους 320 mm μπροστά με ακτινικές τετραπίστονες δαγκάνες και έναν ακόμα δίσκο 260 mm πίσω.

Η απόσταση από το έδαφος είναι μεγάλη στα 190 mm, ενώ οι αναρτήσεις αποτελούνται από ένα πλήρως ρυθμιζόμενο ανάποδο πιρούνι ΚΥΒ με διαδρομή 160 mm και από ένα μονό πίσω μερικώς ρυθμιζόμενο αμορτισέρ ΚΥΒ με διαδρομή 150 mm.

Οι τροχοί εμπρός-πίσω είναι 19 και 17 ιντσών και στις 2 εκδόσεις, ενώ τα tubeless ελαστικά είναι της Maxxis, σε διαστάσεις 110/80-19 και 150/70-17.

Το ρεζερβουάρ χωρά 19 λίτρα καυσίμου, το μεταξόνιο δίνεται στα 1.531 mm και το γεμάτο βάρος της μοτοσυκλέτας ανακοινώνεται στα 231 κιλά και για τις 2 εκδόσεις.

Ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας του KTM Group αποδίδει 95 hp / 9.000 rpm και 7,85 kgm / 7.500 rpm. Ο ψεκασμός είναι της Bosch, έχουμε σύστημα Ride-By-Wire και πλήρες οπλοστάσιο ηλεκτρονικών βοηθημάτων που περιλαμβάνουν τα εξής:

Δυο Riding Modes – Sport & Rain
Cruise Control που λειτουργεί μέχρι τα 120 χλμ/ώρα
Δικάναλο Corenring ABS
Cornering Traction Control

Ο συμπλέκτης είναι υγρός, πολύδισκος και μονόδρομος.

Παράλληλα, τα φώτα είναι Full LED, τα προβολάκια ομίχλης είναι στάνταρ, ενώ ο κεντρικός προβολέας έχει adaptive χαρακτηριστικά, φωτίζοντας το εσωτερικό της στροφής.

Στα όργανα βρίσκουμε μια ψηφιακή και έγχρωμη TFT οθόνη 7 ιντσών με ορατότητα 180 μοιρών, που διαθέτει πληθώρα ενδείξεων, αυτόματη ρύθμιση φωτεινότητας και συνδεσιμότητα με δυνατότητες πλοήγησης, μουσικής και τηλεφωνίας. Η CFMOTO μας λέει πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη οθόνη της κατηγορίας.

Οι τιμές των εκδόσεων στην Ελλάδα έχουν ως εξής:

800ΜΤ Sport με €8,490
800ΜΤ Touring με €9,390

Σημειώστε πως αυτές είναι ειδικές τιμές λανσαρίσματος και ισχύουν έως τον Μάρτιο του 2022.

Οι πρώτες παραδόσεις των 2 εκδόσεων του Adventure bike 800MT της CFMOTO θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2022, ενώ οι παραγγελίες έχουν ήδη ανοίξει.

 
Ducati DesertX

Ducati desertX 2022 00016

Το design του DesertX εμπνέεται από τις On-Off / Rally μοτοσυκλέτες της δεκαετίας του 1980, με το λευκό χρώμα να παίζει κυρίαρχο ρόλο. Διαθέτει ακτινωτούς τροχούς 21 και 18 ιντσών, με ελαστικά πρώτης τοποθέτησης τα διπλής χρήσης tubeless Pirelli Scorpion STR σε διαστάσεις 90/90 και 150/70.

Στις πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις βρίσκουμε ένα ανάποδο πιρούνι KYB 46 mm και ένα μονό πίσω αμορτισέρ της ίδιας εταιρείας, με διαδρομές 230 mm και 220 mm αντίστοιχα.

Νέο είναι το ατσάλινο πλαίσιο χωροδικτύωμα, ενώ το βάρος της μοτοσυκλέτας χωρίς υγρά ανακοινώνεται επίσημα στα 202 κιλά. Το ψαλίδι είναι από αλουμίνιο, ενώ η ελάχιστη απόσταση της μοτοσυκλέτας από το έδαφος βρίσκεται στα 250 mm.

Η θέση οδήγησης έχει σχεδιαστεί προσεκτικά ώστε να βοηθά τον αναβάτη να στέκεται όρθιος, ενώ το ύψος της σέλας βρίσκεται στα 875 mm. Σημειώστε πως η Ducati διαθέτει και χαμηλότερη σέλα για όσους ενδιαφέρονται.

Το ρεζερβουάρ χωρά 21 λίτρα καυσίμου, ενώ στα επίσημα έξτρα αξεσουάρ βρίσκεται και ένα έξτρα ρεζερβουάρ 8 λίτρων που κουμπώνει στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας και δίνει “πολεμικό” Rally αέρα στο DesertX! Όταν η στάθμη του κύριου ρεζερβουάρ πέσει, ο αναβάτης μπορεί να ενεργοποιήσει την τροφοδοσία από το πίσω ρεζερβουάρ μέσω ενός διακόπτη.

Ο Euro 5 κινητήρας είναι ένας υγρόψυκτος V2 Testastretta 11° με δεσμοδρομικό σύστημα βαλβίδων, χωρητικότητας 937 κ.εκ. και απόδοσης 110 hp / 9.250 rpm, με ροπή 9.4 kgm / 6.500 rpm. Βγάζει τη δύναμή του μέσω ενός κιβωτίου ρυθμισμένου με κοντύτερες σχέσεις μέχρι και την 5η, σε σύγκριση με το Multistrada V2.

Στα ηλεκτρονικά βοηθήματα το DesertX έρχεται με Ride-by-Wire και IMU 6 αξόνων, 6 Riding Modes και 4 Power Modes (Full, High, Medium, Low). Νέες είναι οι ρυθμίσεις για το Enduro Riding Mode, ενώ για πρώτη φορά βρίσκουμε κι ένα Rally Riding Mode, δίπλα στα Sport, Touring, Urban, και Wet. Τα βοηθήματα ολοκληρώνονται με τα Engine Brake Control (EBC), Ducati Traction Control (DTC), Ducati Wheelie Control (DWC), Ducati Quick Shift (DQS) Up & Down και ABS Cornering 3 επιπέδων. Μάλιστα το ABS Cornering (ανάποδα το γράφουν οι Ιταλοί, όπως και το Scrambler Ducati), μπορεί και να απενεργοποιηθεί. εντελώς

To DesertX θα κυκλοφορήσει στους dealer της Ducati από τον Μάιο του 2022, τόσο σε full-power έκδοση όσο και σε A2 έκδοση. Αξίζει να σημειωθεί πως όπως και με το Multistrada, η Ducati παρέχει στο DesertX 4ετή εγγύηση 4Ever Ducati!


Ducati Multistrada V4 Pikes Peak

ducati multistrada v4 pikespeak 00001

Η τρίτη νέα μοτοσυκλέτα για το 2022 στη σειρά αποκαλύψεων του Borgo Panigale αφορούσε στη Multistrada V4 Pikes Peak, την πιο δυναμική Crossover μοτοσυκλέτα στην ιστορία της Ducati.

Η έκδοση Pikes Peak έχει σημαντικές διαφορές στο στήσιμο, στην εργονομία, στα ηλεκτρονικά καθώς και στα βασικά της εξαρτήματα, χαρίζοντας πολύ πιο εστιασμένο σπορ χαρακτήρα για την άσφαλτο.

Πρώτα από όλα η μοτοσυκλέτα διαθέτει πλέον 17άρη μπροστινό τροχό, ενώ το διπλό ψαλίδι μας αποχαιρέτησε για χάρη ενός πανέμορφου μονόμπρατσου.

Η μοτοσυκλέτα βρίθει από carbon εξαρτήματα, ενώ διαθέτει και εξάτμιση τιτανίου της Akrapovic, με τελικό carbon, ομολογκαρισμένο για χρήση δρόμου.

Οι σφυρήλατες ζάντες 17 ιντσών ανήκουν στη Marchesini, και ζυγίζουν 2,7 κιλά λιγότερα από ότι εκείνες της Multistrada V4 S, χαρίζοντας πολύ πιο κοφτερή συμπεριφορά, και συνεισφέροντας στο συνολικά 4 κιλά μικρότερο βάρος της μοτοσυκλέτας από την V4 S.

Στις αναρτήσεις έχουμε το κορυφαίο ηλεκτρονικό σύστημα Onlins Smart EC 2.0, ενώ φρεσκάρισμα έχει δεχθεί η γεωμετρία, με κάστερ 25.75 μοιρών αντί για τις 24.5 της Multistrada V4, ενώ νέες τιμές έχουμε και στο ίχνος αλλά και στο μεταξόνιο.

Η θέση οδήγησης είναι εντελώς νέα, με ψηλότερα τοποθετημένα μαρσπιέ, που βρίσκονται πιο πίσω από πριν, ώστε να μη βρίσκουν κάτω σε ακραίες κλίσεις, ενώ το τιμόνι είναι χαμηλότερο, πιο στενό και με κούρμπα.

Στην καρδιά της V4 Pikes Peak βρίσκουμε τον V4 Granturismo των 1.160 κ.εκ. με 170 hp και 12,7 kgm / 8.750 rpm, και με ελάχιστες απαιτήσεις συντήρησης. Χαρακτηριστικά οι βαλβίδες θέλουν έλεγχο κάθε… 60.000 χιλιόμετρα!

Νέο είναι το Race Riding Mode, που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην οικογένεια Multistrada, με μια πιο αγωνιστική στρατηγική για τον κόφτη, που επεμβαίνει πιο γραμμικά από ότι στη Multistrada V4, προειδοποιώντας καλύτερα τον αναβάτη για αλλαγή ταχύτητας.

Στα ηλεκτρονικά βοηθήματα βρίσκουμε το πακέτο από τη Multistrada V4 S, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ραντάρ εμπρός-πίσω για τα συστήματα Adaptive Cruise Control (ACC) και Blind Spot Detection (BSD).

Η μοτοσυκλέτα θα είναι διαθέσιμη στο δίκτυο της Ducati από τον Δεκέμβριο του 2021, στην έκδοση με τα ραντάρ, ενώ στην Ευρώπη η Ducati παρέχει την υπηρεσία “4Ever Multistrada” που χαρίζει 4 χρόνια εγγύησης σε όλα τα μοντέλα Multistrada, με απεριόριστα χιλιόμετρα.


Ducati Multistrada V2

ducati multistrada v2 v2s 2022 00005

Η νέα Multistrada V2 είναι εξοπλισμένη με την τελευταία, ιδιαίτερα εξελιγμένη έκδοση του κινητήρα Testastretta 11° των 937 κ.εκ. Ο υδρόψυκτος desmo με τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο, αποδίδει 113 ίππους και περίπου 10 kgm μέγιστης ροπής, έρχεται δε με εκτεταμένα διαστήματα συντήρησης, με αλλαγή λαδιού κάθε 15.000 χιλιόμετρα και έλεγχο διάκενου βαλβίδων κάθε 30.000 χλμ.

Το πλαίσιο της μοτοσυκλέτας είναι στιβαρό και ακριβές, με μπροστινό τροχό 19” που εξασφαλίζει μια ομαλή, άνετη οδήγηση, πάντα με το σωστό επίπεδο αντίδρασης και ακρίβειας. Η Multistrada V2 είναι εξαιρετικά ευέλικτη, ιδανική και για αστική χρήση, χάρη στην αποτελεσματικότητα του ημιενεργού συστήματος ανάρτησης Ducati Skyhook Suspension EVO (στάνταρ στην έκδοση S).

Σημαντικές είναι οι αλλαγές στην εργονομία της μοτοσυκλέτας, ώστε να είναι πιο άνετη και με ακόμη καλύτερη αίσθηση για τον αναβάτη σε οποιαδήποτε κατάσταση. Το ύψος έχει μειωθεί στα 830 χιλ., με ένα επανασχεδιασμένο σχήμα της σέλας που είναι πλέον στενότερη και πιο συμπαγής μεταξύ των ποδιών του αναβάτη ώστε αυτός να πατάει εύκολα στο έδαφος.

Η θέση οδήγησης είναι πλέον πιο άνετη και με τα νέα μαρσπιέ, που έρχονται από τη Multistrada V4, τα οποία, χάρη στην αύξηση της απόστασης από τη σέλα κατά 10 χιλ., εξασφαλίζουν περισσότερο χώρο και για τους ψηλότερους αναβάτες.

Η Multistrada V2 διαθέτει πλούσιο στάνταρ εξοπλισμό, με Cornering ABS, Vehicle Hold Control, Ducati Traction Control, τέσσερα Riding Modes (Sport, Touring, Urban, Enduro) πλήρως διαμορφώσιμα από τον χρήστη και το νέο σύστημα Ducati Brake Light.

Στην έκδοση S, το ταξίδι γίνεται 5 αστέρων χάρη σε ένα πλήρες πακέτο ασφάλειας και άνεσης, το οποίο περιλαμβάνει ηλεκτρονική ανάρτηση Skyhook, Cruise Control, full LED προβολείς με λειτουργία Ducati Cornering Lights που βελτιστοποιεί τον φωτισμό του δρόμου ανάλογα με την κλίση της μοτοσυκλέτας, Ducati Quick Shift Up & Down, Hands Free σύστημα, υψηλής ανάλυσης έγχρωμη οθόνη TFT 5 ιντσών και χειριστήρια τιμονιού με οπίσθιο φωτισμό.

Η Multistrada V2 θα είναι διαθέσιμη στο εξουσιοδοτημένο δίκτυο της Ducati τον Δεκέμβριο. Σε όλα τα μοντέλα της οικογένειας Multistrada, η Ducati προσφέρει την εγγύηση "4Ever Multistrada", που ισχύει για 4 χρόνια, με απεριόριστα χιλιόμετρα.


Honda CB500X

honda cb500x 2022 dt 00006

Η Α2 adventure μοτοσυκλέτα της Honda βελτιώνεται σημαντικά με εμφανέστερη και σημαντικότερη αλλαγή για το 2022 το ανεστραμμένο πιρούνι Showa Separate Function Fork Big Piston (SFF-BP) 41 mm.

Η συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας βελτιώνεται επίσης χάρη στο νέο ψαλίδι το οποίο είναι ελαφρύτερο με μικρότερη πλευρική ακαμψία. Το πίσω αμορτισέρ φέρει νέες ρυθμίσεις για άριστη συνεργασία με το νέο πιρούνι.

Ο επανασχεδιασμένοςεμπρός τροχός και το ελαφρύτερο ψυγείο εξοικονομούν βάρος, ενώ οι νέες ρυθμίσεις ψεκασμού καυσίμου βελτιώνουν το χαρακτήρα του κινητήρα που εξοπλίζεται με μονόδρομο και υποβοηθούμενο συμπλέκτη (assist/slipper).

Ο ισχυρότερος προβολέας LED και τα εμπρός φώτα θέσης προσφέρουν καλύτερη ορατότητα.

Συγκριτικά με τα προηγούμενο μοντέλο, το κέντρο βάρους έχει μετακινηθεί ελαφρώς προς τα εμπρός, βελτιώνοντας την πρόσφυση του εμπρός τροχού και την πληροφόρηση του αναβάτη. Το ανανεωμένο στυλ περιλαμβάνει νέο εμπρός τροχό και μεγαλύτερο εμπρός φτερό.

Όπως και πριν, τα όργανα LCD περιλαμβάνουν μία λειτουργία Shift Up & Gear Position. Όλα τα φώτα είναι τεχνολογίας LED με βελτιστοποιημένη δέσμη μεγάλης/μεσαίας σκάλας και την προσθήκη εμπρός φώτων θέσης.

Η νέα CB500X διατίθεται στην ελληνική αγορά με λιανική τιμή πώλησης €7,670 στις εξής χρωματικές επιλογές: Grand Prix Red (κόκκινο), Matt Gunpowder Black Metallic (μαύρο) και το νέο για το 2022 Pearl Organic Green (πράσινο)


Husqvarna Norden 901

93703 Norden 901 2022

Στην καρδιά τoυ Norden χτυπά ο Euro 5 δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας 889 κ.εκ. που γνωρίζουμε από το KTM 890 Adventure, με 105 hp και 10.2 κιλά ροπής, ενώ στα ηλεκτρονικά βοηθήματα περιλαμβάνονται τρία Riding Modes (Street, Rain, Offroad) κι ένα ακόμα προαιρετικό (Explorer mode), δικάναλο Cornering ABS με Street & Offroad modes και δυνατότητα απενεργοποίησης, Cornering Traction Control, shifter και blipper. Ο συμπλέκτης είναι περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση.

Οι τροχοί είναι tubeless και ακτινωτοί, σε πραγματικές Adventure διαστάσεις (21 και 18 ίντσες), οι ρυθμιζόμενες αναρτήσεις είναι οι κορυφαίες WP APEX, στα φρένα μπροστά έχουμε δυο δίσκους 320 mm με τετραπίστονες ακτινικές δαγκάνες, ενώ το ρεζερβουάρ χωρά 19 λίτρα καυσίμου, για μέγιστη αυτονομία 400 χλμ. σε ιδανικές συνθήκες.

Η γεωμετρία της μοτοσυκλέτας έχει στόχο την ευέλικτη σπορ οδική συμπεριφορά, δίχως να θυσιάζει την άνεση στο ταξίδι, τόσο σε άσφαλτο όσο και offroad.

Μαζί με το πλήρως ρυθμιζόμενο ανάποδο APEX πιρούνι των 43 mm της WP, με τα 220 mm διαδρομής, και το ρυθμιζόμενο μονό πίσω WP APEX αμορτισέρ με 215 mm διαδρομής το Norden έρχεται εξοπλισμένο και με σταμπιλιζατέρ. Εύκολα γίνεται η ρύθμιση της προφόρτισης πίσω με ένα χοντρό χειριστήριο, ώστε να αλλάζει εύκολα χαρακτηριστικά όταν προστίθεται αναβάτης, ή αποσκευές.

Η TFT έγχρωμη οθόνη οργάνων των 5 ιντσών έχει αυτόματα ρυθμιζόμενο κοντράστ ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού, ενώ ο αναβάτης μπορεί να αλλάξει τις απεικονίσεις των ενδείξεων ανάλογα με τις προτιμήσεις του.

Η μονάδα αδρανειακών μετρήσεων IMU των 6 αξόνων χαρίζει Cornering χαρακτηριστικά και στο ρυθμιζόμενο Traction Control, με τη νέα γενιά Cornering MTC της ΚΤΜ να έχει 2 επιπρόσθετους αισθητήρες, για σπινάρισμα και κλίση μοτοσυκλέτας, για κορυφαία λειτουργία του συστήματος σε όλες τις συνθήκες.

Το Husqvarna Norden 901 είναι διαθέσιμο από τον Δεκέμβριο 2021 και στην Ελλάδα με τιμή €16,390.


Kawasaki Versys 1000

Kawasaki Versys 1000 Grand Tourer GN1 RF 1

Η τριμελής οικογένεια των Kawasaki Versys 1000 (SE, S και η βασική έκδοση) δέχθηκε νέα χρώματα για το 2022, παραμένοντας αναλλοίωτη σε σχέση με το 2021 όσον αφορά στους υπόλοιπους τομείς.

Ο μεγάλος αδελφός είναι φυσικά το Kawasaki Versys 1000 SE, η μόνη εκ των τριών εκδόσεων που έρχεται με ηλεκτρονικές αναρτήσεις της Showa με τεχνολογία Skyhook, ενώ παράλληλα διαθέτει όλα τα κομφόρ που επιθυμεί ο αναβάτης που θέλει να κάνει με άνεση τον γύρο του κόσμου.

Η έκδοση S είναι ο μεσαίος αδελφός της οικογένειας, που διαθέτει όλα τα ηλεκτρονικά βοηθήματα του SE (Cruise Control, IMU, Traction Control, Power Modes, Riding Modes, Shifter, ABS), δίχως όμως τις ηλεκτρονικές αναρτήσεις.

Τόσο η έκδοση SE όσο και η S έχουν full LED φώτα, Cornering Lights, TFT οθόνη οργάνων με συνδεσιμότητα, μεγάλη ζελατίνα και χούφτες.

Σημειώστε πως εξοπλισμένα με βαλίτσες και top case, τα αδέλφια S και SE θα γίνουν διαθέσιμα μέσα στο 2022 και σε μια ποικιλία έξτρα εκδόσεων με τις ονομασίες Tourer και Grand Tourer.

Τέλος, η βασική έκδοση είναι ο μικρός αδελφός, που θα βοηθήσει αρκετούς αναβάτες με χαμηλό budget να γνωρίσουν την οικογένεια Versys 1000.

Η βασική έκδοση διαθέτει τον ίδιο κινητήρα αλλά και το πλαίσιο των μεγάλων αδελφών, δίχως όμως πολλά φρου-φρου κι αρώματα, όπως τα Cornering Lights, η TFT οθόνη, τα Riding Modes, το shifter, την εξαιρετικά ανθεκτική βαφή των S & SE, κλπ., ενώ φυσικά δεν έχει και ηλεκτρονικές αναρτήσεις.


Kawasaki Versys 650

Kawasaki Versys650 SL1 static 2

Η ανανέωση στο αειθαλές και διαρκώς εξελισσόμενο μεσαίο Adventure Tourer της Kawasaki για το 2022 δεν ακουμπά τα δομικά στοιχεία της μοτοσυκλέτας. Πλαίσιο, κινητήρας, αναρτήσεις και φρένα διατηρούνται ως είχαν εν πολλοίς.

Η αρχή της φετινής ανανέωσης γίνεται στην εμφάνιση, όπου επανασχεδιάστηκε το πάνω μέρος του φέρινγκ σε γραμμές πιο κοντινές στο Versys 1000. Οι αλλαγές είναι εμφανείς στα πλαϊνά του ρεζερβουάρ καυσίμου, αλλά και στη ζελατίνα η οποία πλέον ρυθμίζεται εύκολα με το χέρι σε τέσσερεις θέσεις με συνολική υψομετρική διαφορά 8 εκατοστών. Νέα είναι και η προαιρετική τουριστάδικη ζελατίνα που προσφέρει 10 επιπλέον πόντους προστασίας.

Οι δίδυμοι προβολείς είναι νέοι, τεχνολογίας LED και από κάτω τους το “ρύγχος” του φέρινγκ μεγάλωσε λίγο σε μέγεθος.

Οι σχεδιαστές ραφινάρισαν προς το πιο αιχμηρό και επιθετικότερο τη μοτοσυκλέτα και σε άλλα σημεία, όπως είναι η ουρά, η πλαστική καρίνα, τα νέα LED φλας.

Στο οπτικό πεδίο του αναβάτη πλέον θα πρωταγωνιστεί μια έγχρωμη TFT οθόνη 4.3 ιντσών, εξοπλισμένη με Bluetooth συνδεσιμότητα μέσω της εφαρμογής “Rideology The App” και όλες τις δυνατότητες που αυτή συνεπάγεται – πλοήγηση, καταγραφή διαδρομής, ρυθμίσεις και επισκόπηση μοτοσυκλέτας κ.ά.

Στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό του Versys 650 συναντάμε ακόμη Kawasaki Traction Control (KTRC), ρυθμιζόμενο σε δύο επίπεδα επεμβασιμότητας και με δυνατότητα απενεργοποίησης.

Τα διαθέσιμα χρώματα για το 2022 είναι μαύρο-πράσινο, μαύρο και μαύρο-ασημί.


KTM 390 Adventure

KTM 390 ADVENTURE 9 web

Η KTM 390 Adventure αποτελεί το σημείο αναφοράς στην κατηγορία και για το 2022 αποκτά φρέσκια εμφάνιση και μερικές αναβαθμίσεις στα σημεία που την φέρνουν ακόμα πιο κοντά στις μεγαλύτερες αδερφές της.

Προκειμένου να είναι ακόμα πιο ικανή να μεταφέρει τους αναβάτες της σε μέρη πέρα από τα συνηθισμένα μονοπάτια το μοντέλο του 2022 διαθέτει ηλεκτρονικές αναβαθμίσεις και συγκεκριμένα προσθήκη Street και Offroad επιλογών στην λειτουργία του Traction Control. Η επιλογή Offroad προσφέρει χαμηλότερο βαθμό επέμβασης ώστε να γίνει η οδήγηση στο χώμα ή στο βρεγμένο τερέν ευκολότερη.

Η KTM 390 Adventure μπορεί με τη νέα επιλογή να πιεστεί στο όριο εκτός δρόμου και ακόμα και αν οι συνθήκες προκαλέσουν σβήσιμο του κινητήρα η επιλογή OFFROAD TC θα παραμείνει ενεργή. Οι επιπλέον δυνατότητες του Traction Control κάνουν τις εξερευνήσεις ακόμα πιο εύκολες επιτρέποντας ταυτόχρονα στην KTM 390 Adventure να υπερασπιστεί την θέση της στην κορυφή της κατηγορίας χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής και κορυφαία ηλεκτρονικά.

Επιτρέποντας στους αναβάτες να φτάσουν σε ακόμα πιο δύσβατα μέρη η KTM την εξόπλισε την με ακόμα πιο ανθεκτικούς τροχούς. Η διαδικασία κατασκευής των νέων ζαντών έχει βασιστεί σε πέντε ακτίνες αντί για έξι με την νέα διάταξη να έχει αυξημένη ακαμψία και ανθεκτικότητα.

Η εμφάνιση έρχεται ακόμα πιο κοντά στις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες που παλεύουν με αμμόλοφους και ερήμους σε όλο τον πλανήτη. Θα είναι διαθέσιμη σε δυο χρωματικές επιλογές που θα αναδεικνύουν τις αιχμηρές σχεδιαστικές γραμμές της πολυδιάστατης adventure της KTM.

Ζηλευτή απόδοση από τον κορυφαίο μονοκύλινδρο τετράχρονο κινητήρα προδιαγραφών Euro5 που παράγει 43 hp και 37 Nm ροπής. Επιπλέον το πλαίσιο βασίζεται στην τεχνογνωσία που συγκεντρώθηκε από εκατομμύρια αγωνιστικά χιλιόμετρα και διαθέτει το ιδανικό μείγμα ευκαμψίας, σταθερότητας, ελέγχου και συνολικής επίδοσης σε κάθε συνθήκη.

Η ξακουστή ευελιξία του μοντέλου συνδυάζεται με την ιδανική εργονομία που τοποθετεί τον αναβάτη στην καρδία της κίνησης της μοτοσυκλέτας. Η 2022 KTM 390 Adventure μπορεί να κινηθεί στο χώμα το ίδιο ικανά με μια καθαρόαιμη offroad μοτοσυκλέτα ενώ με την ίδια ευκολία μπορεί να μεταμορφωθεί σε ιδανικό χιλιομετροφάγο ικανό να καταβροχθίσει μεγάλες αποστάσεις. Σε συνδυασμό με τα νέα γραφικά σίγουρα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο όποια και είναι η διαδρομή που θα επιλέξετε να ακολουθήσετε.

Η νέα 390 Adventure θα φτάσει στο επίσημο δίκτυο συνεργατών ΚΤΜ το πρώτο τρίμηνο του 2022.


Moto Morini X-Cape 650

moto morini xcape

Η Moto Morini παρουσίασε επίσημα στην EICMA 2021 την έκδοση παραγωγής του bike X-CAPE, μοτοσυκλέτα που κατασκευάζεται 100% στην Ιταλία, με αντίστοιχο στιλ και πολύπλευρο χαρακτήρα που θα την κάνει άριστη τόσο για κίνηση στην άσφαλτο, όσο και στο χώμα.

Ο τετράχρονος και υγρόψυκτος, ψεκαστός Euro 5 δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας των 649 κ.εκ. έχει διαστάσεις 83 mm x 60 mm, ενώ αποδίδει 59 hp / 8.250 rpm, με ροπή 5,7 kgm / 7.000 rpm, με συμπίεση 11,3:1.

Το πλαίσιο είναι ατσάλινο χωροδικτύωμα, ενώ το ψαλίδι είναι αλουμινένιο.

Οι ακτινωτοί τροχοί είναι 19 ιντσών μπροστά και 17 πίσω, με tubeless ελαστικά Pirelli Scorpion Rally STR σε διαστάσεις 110/80-19 και 150/70-17.

Οι αναρτήσεις είναι πλήρως ρυθμιζόμενες και αποτελούνται από ένα εντυπωσιακό σε διάμετρο ανάποδο πιρούνι 50 mm της Marzocchi και από μονό πίσω αμορτισέρ. Στα φρένα έχουμε 2 δίσκους 298 mm μπροστά με διπίστονες δαγκάνες, και έναν δίσκο 255 mm πίσω με διπίστονη επίσης δαγκάνα.

Η θέση οδήγησης είναι όρθια, άνετη και με καλούς μοχλούς, με ένα φαρδύ τιμόνι που δεν βρίσκεται όμως πολύ κοντά στο στήθος του αναβάτη. Σημειώστε πως η πάνω πλάκα ρυθμίζεται σε 3 διαφορετικές θέσεις, και μαζί με τα έξυπνα σχεδιασμένα καβαλέτα επιτρέπουν στον αναβάτη να ρυθμίσει τη θέση του τιμονιού σε 6 συνολικά διαφορετικές θέσεις.

Η μεγάλη κι έγχρωμη TFT οθόνη οργάνων της μοτοσυκλέτας είναι η μεγαλύτερη της κατηγορίας, όπως μας πληροφορεί η Morini, ενώ παρέχει πληθώρα πληροφοριών, και έχει φωτεινότητα και αντίθεση που την κάνει ευδιάκριτη σε όλες τις συνθήκες φωτισμού.

Το δικάναλο ABS μπορεί να απενεργοποιηθεί και στους 2 τροχούς μέσω των διακοπτών στο τιμόνι, ενώ στον στάνταρ εξοπλισμό το X-CAPE διαθέτει και αισθητήρα πίεσης ελαστικών.

Επιπρόσθετα, ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα από 4 φόντα για την οθόνη οργάνων, με 4 διαφορετικά στιλ γραφικών.

Τα φώτα είναι full LED, ο συνεπιβάτης έχει χειρολαβές για μεγαλύτερη άνεση, η ζελατίνα είναι ρυθμιζόμενη, ενώ αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και εν κινήσει με το ένα χέρι!

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας ξεχωρίζουν το μεταξόνιο των 1.470 mm, το ρεζερβουάρ των 18 λίτρων, η ελάχιστη απόσταση από το έδαφος των 175 mm, η επίσημη τελική ταχύτητα των 175 χλμ/ώρα, και το βάρος της μοτοσυκλέτας δίχως υγρά στα 213 κιλά.

Η μοτοσυκλέτα θα διατίθεται τόσο στη στάνταρ έκδοση, αλλά και σε έκδοση 35 kW για οδήγηση με δίπλωμα Α2.

Τα χρώματα του Moto Morini X-CAPE είναι τα εξής: Red Passion, Carrara White και Smoky Anthracite.

Το X-CAPE διατίθεται πλέον και στην Ελλάδα από την KSR Hellas, ξεκινώντας την καριέρα του με τρεις εκδόσεις εξοπλισμού (βασική, Urban Tourer και Traveller) ξεκινώντας από τα γοητευτικότατα €7,690.


MV Agusta Lucky Explorer 9.5

mvagusta lxp950 2022 00013

Η MV Agusta παρουσίασε το premium πολεμικό Adventure bike 9.5 με τον δικό της (αναβαθμισμένο για την περίσταση) τρικύλινδρο κινητήρα, τροχούς 21 και 18 ιντσών, ηλεκτρονικές αναρτήσεις μεγάλων διαδρομών και υπερπλήρες ηλεκτρονικό πακέτο βοηθημάτων.

Το στιλ του 9.5 Lucky Explorer πλησιάζει πολύ εκείνο του original Elefant, ειδικά στην έκδοση με το λευκό χρώμα, με τα χρώματα και τα λογότυπα της Lucky Strike “πειραγμένα” και φυσικά δίχως καμία φράση πάνω στη μοτοσυκλέτα που να φέρνει στο μυαλό καπνικά προϊόντα.

Το πλαίσιο της μοτοσυκλέτας είναι υβριδικό, με 2 ατσάλινες δοκούς μπροστά, και ένα επίσης ατσάλινο υποπλαίσιο τύπου χωροδικτύωμα πίσω, ενώ αλουμινένιο είναι το ψαλίδι.

Όσον αφορά στις διαστάσεις, το μεταξόνιο βρίσκεται στα 1.580 mm, η ελάχιστη απόσταση από το έδαφος στα 230 mm, το ρεζερβουάρ χωρά 20 λίτρα καυσίμου, ενώ το συνολικό βάρος του 9.5 ανακοινώνεται στα 220 στεγνά κιλά.

Οι ακτινωτοί τροχοί είναι 21 και 18 ιντσών με τα tubeless ελαστικά να έχουν διαστάσεις 90/90-21 και 150/70-18.

Οι αναρτήσεις τώρα είναι πλήρως ρυθμιζόμενες ηλεκτρονικές της Sachs, με ένα ανάποδο πιρούνι 50 mm με διαδρομή 220 mm και ένα μονό αμορτισέρ με διαδρομή 210 mm.

Στα φρένα έχουμε 2 δίσκους 320 mm μπροστά με monoblock τετραπίστονες ακτινικές δαγκάνες Brembo Stylema, και έναν ακόμα δίσκο 265 mm με διπίστονη δαγκάνα πίσω. Μεταλλικά είναι τα σωληνάκια, ενώ το δικάναλo Cornering ABS είναι το Continental MK100 με σύστημα Rear wheel lift-up mitigation.

Και μιας και μιλήσαμε για Cornering ABS, καταλαβαίνετε πως το 9.5 έρχεται με IMU 6 αξόνων στον στάνταρ εξοπλισμό του, και με Cornering χαρακτηριστικά σε ABS & Traction Control.

Στα όργανα βρίσκουμε μια μεγάλη TFT έγχρωμη οθόνη 7 ιντσών με συνδεσιμότητα μέσω Bluetooth (τηλεφωνία, πλοήγηση και μουσική), ενώ στο πακέτο των ηλεκτρονικών βοηθημάτων έχουμε και Cruise Control αλλά και Launch Control, Traction Control 8 επιπέδων, 4 Riding Modes, Shifter για ανεβάσματα και κατεβάσματα, κ.α.

Παράλληλα στον στάνταρ εξοπλισμό περιλαμβάνονται αισθητήρας GPS, Immobilizer, Full LED φώτα, LED DRL φώτα, προβολάκια ομίχλης, υδραυλικός συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης, κλπ.

Νέοι είναι οι διακόπτες στο τιμόνι, ειδικά σχεδιασμένοι για το 9.5, για μέγιστη εργονομία, ενώ στην ουρά βρίσκεται ένα νέο σύστημα βάσεων για βαλίτσες, έξυπνα σχεδιασμένο ώστε να μην ενοχλεί αισθητικά όταν δεν έχετε τοποθετήσει τις βαλίτσες.

Ο τρικύλινδρος εν σειρά υγρόψυκτος κινητήρας του 9.5 προέρχεται από την γκάμα των τρικύλινδρων 800 της ιταλικής φίρμας, έχει όμως νέες διαστάσεις, νέο κυβισμό και πολλές αναβαθμίσεις και αλλαγές για τον νέο του ρόλο.

Έτσι, οι νέες διαστάσεις του είναι 81 mm x 60.2 mm, ο κυβισμός φτάνει τα 931 κ.εκ., η συμπίεση το 12.5:1, η απόδοση τους 123 hp / 10.000 rpm και η ροπή τα 10.4 kgm / 7.000 rpm. Σημειώστε πως η MV Agusta κάνει λόγο για τελική ταχύτητα 240 χλμ/ώρα.

Νέος είναι ο συμπλέκτης, νέα η γεννήτρια, νέα η μίζα και νέα τα καλύμματα του κιβωτίου ταχυτήτων.

Το 9.5 θα έρχεται σε 2 εκδόσεις, με αυτόματο συμπλέκτη Rekluse και με συμβατικό συμπλέκτη, ενώ στον έξτρα εξοπλισμό της μοτοσυκλέτας περιλαμβάνεται ένα κιβώτιο με ηλεκτρονική ενεργοποίηση!

Τα χρώματα στα οποία παρουσιάστηκε το 9.5 είναι το λευκό και το γκρι.


MV Agusta Lucky Explorer 5.5

mvagusta lxp550 2022 00009

Η MV Agusta μπαίνει με φιλόδοξα σχέδια στην κατηγορία των Adventure μοτοσυκλετών, και το 5.5 παίζει κομβικό ρόλο ως το οικονομικότερο μοντέλο βάσης για τη νέα ιταλική οικογένεια.

Το 5.5. εξελίχθηκε σε συνεργασία με την συνεργάτιδα της MV Agusta, QJ, και παρόλο που πρόκειται για μια Adventure μοτοσυκλέτα της μεσαίας κατηγορίας, έχει σχεδιαστεί ώστε σε πρώτη ματιά να θυμίζει 800 ή 1000.

Βασίζεται στον αποδεδειγμένης αξιοπιστίας δικύλινδρο εν σειρά, υγρόψυκτο και ψεκαστό κινητήρα του TRK 502 της Benelli, με σχέση συμπίεσης 11,5:1, νέες διαστάσεις 70.5 mm x 71 mm και αυξημένο κυβισμό στα 554 κ.εκ., με στόχο την πιο πλούσια καμπύλη ροπής και την πιο γλυκιά απόδοση σε όλες τις στροφές.

Η απόδοση του κινητήρα βρίσκεται στους 47 hp / 7.500 rpm, με 5,19 kgm ροπής / 5.500 rpm., ενώ ο συμπλέκτης είναι περιορισμένης ολίσθησης. Η MV Agusta κάνει λόγο για τελική ταχύτητα 160 χλμ/ώρα.

Στις διαστάσεις της μοτοσυκλέτας ξεχωρίζουν το μεταξόνιο στα 1.505 mm, η ελάχιστη απόσταση από το έδαφος στα 210 mm, το ύψος σέλας στα 860 mm, το ρεζερβουάρ καυσίμου που χωρά 20 λίτρα βενζίνης και το στεγνό βάρος της μοτοσυκλέτας στα 220 κιλά.

Το πλαίσιο είναι ατσάλινο χωροδικτύωμα ενώ αλουμινένιο είναι το ψαλίδι.

Στις αναρτήσεις έχουμε ένα ανάποδο πιρούνι 43 mm της KYB με διαδρομή 135 mm και ρυθμίσεις προφόρτισης αλλά και απόσβεσης επαναφοράς και ένα μονό και πλήρως ρυθμιζόμενο αμορτισέρ KYB.

Όσον αφορά στην πέδηση έχουμε 2 δίσκους 320 mm μπροστά με 4πίστονες ακτινικές δαγκάνες Brembo, και πίσω έναν ακόμα δίσκο στα 260 mm με 2πίστονη δαγκάνα.

Το δικάναλο ABS είναι της Bosch, ενώ η μοτοσυκλέτα δεν διαθέτει ηλεκτρονικά βοηθήματα, ώστε να κρατηθεί χαμηλά το κόστος.

Οι τροχοί είναι 19 και 17 ιντσών, με τα tubeless ελαστικά να έχουν διαστάσεις 100/80-19 και 150/70-17.

Στα όργανα έχουμε μια TFT έγχρωμη οθόνη 5 ιντσών, με συνδεσιμότητα και GPS αισθητήρα.


Suzuki V-Strom 650/XT

suzuki vstrom650 2022 00001

H Suzuki παρουσίασε τα V-Strom 650 & V-Strom 650XT του 2022, τα οποία δεν διαθέτουν άλλες αλλαγές σε σχέση με τα μοντέλα της προηγούμενης χρονιάς, πέρα από τα νέα χρώματα.

Το βασικό μοντέλο V-Strom 650 θα συνεχίσει να διατίθεται σε λευκό με μπλε γραφικά, ενώ για το 2022 θα έχουμε και μια νέα παραλλαγή, σε μπλε χρώμα με λευκά γραφικά. Τέλος, έχουμε και μια γυαλιστερή μαύρη έκδοση, με κίτρινα γραφικά στο μπροστινό μέρος.

Το V-Strom 650XT διατηρεί την κίτρινη έκδοση με τα μπλε και γκρι γραφικά, με την έμπνευση να προέρχεται από τα καθαρόαιμα μοντέλα της γκάμας RM-Z.

Μια δεύτερη έκδοση θα κυκλοφορήσει σε λευκό, νέο χρώμα για το 2022 είναι το μπλε, ενώ έχουμε και μια κατάμαυρη έκδοση με μπλε και γκρι γραφικά, μαζί με μπλε ζάντες.

Αμφότερες οι μοτοσυκλέτες συνεχίζουν να φορούν τον V2 των 645 κ.εκ., και να έρχονται με τα συστήματα Suzuki easy start system και low RPM assist.

Η έκδοση ΧΤ αντικαθιστά τις χυτές ζάντες αλουμινίου με ακτινωτές ζάντες, ενώ διαθέτει χούφτες και ποδιά κινητήρα.


Triumph Tiger 1200

Tiger 1200 All Family MY22 G0I7816 ML

Σημαντικά ελαφρύτερη και πολύ πιο ισχυρή, με κορυφαία οδική συμπεριφορά και προδιαγραφές στην κατηγορία, συν όλα τα πλεονεκτήματα τρικύλινδρης απόδοσης του νέου κινητήρα T-plane της Triumph, η ολοκαίνουργια Tiger 1200 έχει σχεδιαστεί για να είναι η πιο ικανή και ευέλικτη μοτοσυκλέτα adventure μεγάλου κυβισμού στον κόσμο.

Οικογένεια Tiger 1200 GT, προσαρμοσμένη για την τέλεια περιπέτεια εστιασμένη στο δρόμο, με χυτές ζάντες από αλουμίνιο 19” εμπρός και 18” πίσω
- Tiger 1200 GT (ρεζερβουάρ 20 λίτρων)
- Tiger 1200 GT Pro (ρεζερβουάρ 20 λίτρων)
- Tiger 1200 GT Explorer (ρεζερβουάρ 30 λίτρων)

Οικογένεια Tiger 1200 Rally προσαρμοσμένη για την τέλεια περιπέτεια παντός εδάφους, με ακτινωτούς τροχούς χωρίς αεροθαλάμους, 21” εμπρός και 18” πίσω
- Tiger 1200 Rally Pro (ρεζερβουάρ 20 λίτρων)
- Tiger 1200 Rally Explorer (ρεζερβουάρ 30 λίτρων)

Μεταμόρφωση σε βάρος, ικανότητες και προδιαγραφές
- Περισσότερα από 25 κιλά ελαφρύτερη από την προηγούμενη γενιά
- Έως 17 κιλά ελαφρύτερη από τον πλησιέστερο ανταγωνιστή με μετάδοση κίνησης με άξονα (βάσει σύγκρισης με μοτοσυκλέτα αντίστοιχων προδιαγραφών)

Νέες αποκλειστικές διαστάσεις τροχών για βελτιωμένη ικανότητα προσαρμοσμένη στο είδος οδήγησης
- Ακτινωτοί τροχοί 21” εμπρός / 18” πίσω χωρίς αεροθαλάμους για υπεροχή εκτός δρόμου (Rally Pro & Rally Explorer)
- Χυτοί τροχοί αλουμινίου 19” εμπρός / 18” πίσω για δυναμική οδήγηση στον δρόμο (GT, GT Pro & GT Explorer)

Ολοκαίνουργιο ελαφρύ πλαίσιο και κορυφαίες προδιαγραφές εξοπλισμού στην κατηγορία
- Νέο ελαφρύ πλαίσιο με αλουμινένιο αφαιρούμενο υποπλαίσιο και αφαιρούμενες βάσεις μαρσπιέ συνεπιβάτη
- Νέο ελαφρύτερο και ισχυρότερο ψαλίδι ‘tri-link’
- Νέα κορυφαία στην κατηγορία φρένα Brembo Stylema® με γωνιακό ABS με μονάδα μέτρησης αδράνειας (IMU)
- Προηγμένη ημιενεργητική ανάρτηση Showa ρυθμισμένη για μέγιστη ικανότητα εντός και εκτός δρόμου

Νέος τρικύλινδρος κινητήρας 1160κ.εκ., σχεδιασμένος για να θέσει ένα νέο σημείο αναφοράς σε ό,τι αφορά τον χαρακτήρα του.
- Περισσότερη ισχύς με 150 ίππους στις 9.000 σ.α.λ. και περισσότερη ροπή με 130 Nm στις 7.000 σ.α.λ.
- 9 PS περισσότερα από την προηγούμενη γενιά και 14 PS περισσότερα από τον πλησιέστερο ανταγωνιστή με μετάδοση κίνησης με άξονα

Ολοκληρωμένο πακέτο τεχνολογίας
- Ολοκαίνουργιο σύστημα ραντάρ τυφλού σημείου Triumph, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Continental (μόνο στις GT Explorer και Rally Explorer)
- Ολοκαίνουργια διάταξη ημιενεργητικής ανάρτησης Showa για δυναμικό έλεγχο αναβάτη
- Ολοκαίνουργια όργανα TFT 7” με ενσωματωμένο σύστημα συνδεσιμότητας My
Triumph
- Βελτιστοποιημένο σύστημα ελέγχου πρόσφυσης με μονάδα μέτρησης αδράνειας
- Έως έξι προγράμματα οδήγησης
- Ολοκαίνουργιο keyless σύστημα, για την ανάφλεξη, το κλείδωμα τιμονιού και την τάπα καυσίμου
- Ολοκαίνουργιος φωτισμός LED με φώτα ημέρας, καθώς και προσαρμοζόμενα φώτα στροφής (δεν είναι διαθέσιμα στη GT)
- Σύστημα Υποβοήθησης Αλλαγής Ταχυτήτων (στάνταρ σε όλες εκτός από την GT)
- Θερμαινόμενα γκριπ και σέλες (οι θερμαινόμενες σέλες είναι στάνταρ μόνο στις GT Explorer & Rally Explorer)
- Σύστημα παρακολούθησης πίεσης ελαστικών (στάνταρ μόνο στις GT Explorer & Rally Explorer)
- Σύστημα συγκράτησης σε ανωφέρεια (μη διαθέσιμο στην GT)


Triumph Tiger Sport 660

Tiger Sport 660 0O6A3290 PB

Η προσθήκη του Sport στο νέο Tiger 660 αποκαλύπτει εξαρχής πως εδώ δεν πρόκειται για μια μικτής χρήσης adventure, αλλά για μια ψηλή ασφάλτινη μοτοσυκλέτα με 17άρες ζάντες, στα πρότυπα του “γενάρχη” Tiger Sport 1050.

Ο Euro 5 κινητήρας του αποδίδει μέγιστη ισχύ 80 hp στις 10,250 rpm και ροπή 6.5 kgm στις 6,250 rpm, δηλαδή πανομοιότυπα νούμερα με το Trident. Αυτή η δύναμη αναλαμβάνει να κινήσει μια μοτοσυκλέτα που δηλώνεται στα 206 κιλά με όλα της τα υγρά και η οποία οδηγεί τη δύναμη στο πίσω ελαστικό μέσω μονόδρομου συμπλέκτη.

Θα είναι δε και διαθέσιμος σε έκδοση Α2 (47 hp) με ένα σχετικό κιτ περιορισμού που αναστρέφεται εύκολα όταν έρθει η ώρα.

Το νέο Tiger Sport 660 εξοπλίζεται με αναρτήσεις Showa που περιλαμβάνουν ανεστραμμένο πιρούνι με καλάμια διατομής 41 mm, καθώς και αμορτισέρ monoshock RSU. Αμφότερες προσφέρουν διαδρομή 150 mm, ενώ η μόνη διαθέσιμη ρύθμιση είναι η προφόρτιση ελατηρίου πίσω.

Οι τροχοί με διάμετρο 17 ιντσών ντύνονται με λάστιχα Michelin Road 5 και στην πέδηση συναντάμε μπροστά ένα ζευγάρι διπίστονες Nissin σε δίσκους 310 mm, με το μαξιλαράκι δικάναλου ABS στην ενεργητική του ασφάλεια.

Στα ηλεκτρονικά του συναντάμε δύο riding modes, Road και Rain, στις οποίες προσαρμόζεται η απόκριση του γκαζιού (παραδοσιακά για την Triumph), καθώς και η επεμβατικότητα του traction control – το οποίο μπορεί και να απενεργοποιηθεί πλήρως.

Η διεπαφή του αναβάτη περιλαμβάνει μια έγχρωμη TFT οθόνη, η οποία φιλοξενεί όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, ενώ μπορεί να εμπλουτιστεί με το προαιρετικό κιτ συνδεσιμότητας My Triumph που προσθέτει πλοήγηση, έλεγχο GoPro και αλληλεπίδραση με μουσική και κλήσεις από το συνδεδεμένο τηλέφωνο.

Στόχος του νέου Tiger Sport 660 είναι να εξυπηρετήσει σε πληθώρα αναγκών του αναβάτη του, μεταξύ αυτών και ο τουρισμός. Προς τον σκοπό αυτόν, η μοτοσυκλέτα διαθέτει 17λιτρο ρεζερβουάρ καυσίμου και δηλώνει μέση κατανάλωση (ονομαστική) 4.5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα για χορταστική αυτονομία.

Η Triumph θα διαθέσει το Tiger Sport 660 σε τρεις χρωματικές επιλογές: μπλε με μαύρο (Lucerne Blue - Sapphire Black), κόκκινο με γκρι (Korosi Red – Graphite) και μαύρο με γκρι (Graphite – Black), συνοδευόμενο από έναν κατάλογο με πάνω από 40 αξεσουάρ για να ολοκληρωθεί στα γούστα του ιδιοκτήτη της.

Στην Ελλάδα η νέα Triumph Tiger Sport 660 κοστίζει από €9,290.


Voge 300 GY Rally

voge 300 rally 00003

Στην EICMA η Voge παρουσίασε για τις αγορές της Ευρώπης ένα όμορφο On-Off μικρομεσαίου κυβισμού, το 300 GY Rally που είχαμε δει να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, ως ασιατικό μοντέλο, από το 2020.

Το 300 GY Rally διαθέτει τετράχρονο, υγρόψυκτο και ψεκαστό, μονοκύλινδρο κινητήρα 292.4 κ.εκ. που αποδίδει 29 hp / 8.500 rpm, το κιβώτιο είναι 6τάχυτο, ενώ η μοτοσυκλέτα ζυγίζει 139 στεγνά κιλά.

Οι ακτινωτοί τροχοί είναι 21 και 18 ιντσών, με ελαστικά με τακούνια.

Το πλαίσιο είναι διπλό ατσάλινο, ενώ στις αναρτήσεις βρίσκουμε ανάποδο πιρούνι με προστατευτικά στα καλάμια, και μονό πίσω αμορτισέρ.

Στα φρένα έχουμε δίσκο μπροστά και δίσκο πίσω, ενώ στον εξοπλισμό της μοτοσυκλέτας ξεχωρίζει η ψηφιακή οθόνη, τα full-LED φώτα, τα κάγκελα προστασίας και η ζελατίνα μπροστά.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη κάτι για ενδεχόμενο μέλλον του στην ελληνική αγορά, ωστόσο είναι μάλλον σαφές πως στο στόχαστρό του βρίσκεται κεντραρισμένο και κλειδωμένο το Honda CRF300 Rally.


Yamaha Ténéré 700 / Rally

2022 YAM XTZ700SP EU RW STA 001 03 preview web

Το 2019, η Yamaha παρουσίασε την Ténéré 700, μίας από τις πλέον πολυαναμενόμενες μοτοσυκλέτες της δεκαετίας, εφοδιασμένη με τον επιτυχημένο δικύλινδρο κινητήρα CP2 των 689 κ.εκ. σε ένα ανθεκτικό νέο πλαίσιο με κεντρικό κορμό, εξοπλισμένη με κορυφαία ανάρτηση και με ελαφρύ σκελετό με επιθετική στην όψη μονάδα τεσσάρων προβολέων LED τύπου rally.

Έχοντας δημιουργηθεί ως μια ελαφρύτερη μεσαίου κυβισμού μοτοσυκλέτα με πραγματικές δυνατότητες εκτός δρόμου και σε προσιτή τιμή, η Ténéré 700 έγινε αμέσως επιτυχία σε ολόκληρη την Ευρώπη, με πωλήσεις περίπου 20,000 μονάδων τον χρόνο.

Το 2022 φέρνει μια σειρά νέων χρωμάτων: το Icon Blue είναι ένα δυναμικό νέο χρώμα εμπνευσμένο από τις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες της εταιρείας, που διαθέτει μπλε εξωτερικές επιφάνειες και μπλε ζάντες, ενώ το Midnight Black διαθέτει μια πιο συγκρατημένη και διαλλακτική εμφάνιση, διαθέτωντας μαύρο πλαίσιο με μαύρες ζάντες.

Η έκδοση Ténéré 700 Rally Edition εξοπλίζεται επιπλέον με μια σειρά Γνήσιων Αξεσουάρ της Yamaha, όπως slip-on τελικό Akrapovic, πίσω ποδιά προστασίας υψηλής αντοχής, φλας LED, κάλυμμα αλυσίδας, προστατευτικό ψυγείου και μαξιλαράκια γονάτων.

Για το 2022, αυτό το μοντέλο θα είναι διαθέσιμο στο νέο χρώμα Heritage White με λευκή εξωτερική εμφάνιση με τα διάσημα γραφικά speed block σε κόκκινο χρώμα της Yamaha, αλλά και με μια κόκκινη/μαύρη σέλα και με ζάντες σε χρυσαφί χρωματισμό.

Για αμφότερες τις εκδόσεις Ténéré 700 και Ténéré 700 Rally, οι παραδόσεις στους Επίσημους Συνεργάτες της Yamaha στην Ευρώπη θα ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο του 2021.


Zongshen RX850

zongshen cyclone rx850

Η συμφωνία που είχε συνάψει η Zongshen με την – πλέον υπόδικη – πρώην διεύθυνση της Norton στην Αγγλία φαίνεται πως εξελίσσεται κανονικά στην ασιατική της άκρη. Έτσι ο δικύλινδρος σε σειρά κινητήρα 650 cc που προέρχεται από μισό του V4 της Norton, έκανε το παγκόσμιο ντεμπούτο του στη Cyclone RX6 με τη μορφή που σχεδιάστηκε από τους Άγγλους, ενώ τώρα ετοιμάζεται μια δεύτερη εκδοχή του μεγαλωμένη στα 850 cc.

Η Zongshen έδειξε στην Κίνα το πρωτότυπο Cyclone RX850, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται μια παραλλαγή του αγγλικού δικύλινδρου με την επωνυμία ZS850. Αυτόν τον κινητήρα τον πρωτοαναφέραμε πριν περίπου δύο χρόνια όταν είχε γίνει γνωστή η ύπαρξή του μέσω διαρροής επίσημων εγγράφων της Zongshen, μα έκτοτε δεν είχαμε ξανακούσει γι΄αυτόν.

Μέχρι που εμφανίστηκε το RX850. Θυμίζουμε λοιπόν πως σύμφωνα με τις πληροφορίες εκείνες, ο δικύλινδρος σε σειρά κινητήρας μετρά 849 cc και αποδίδει 94 hp στις 8,500 rpm και 8.7 kg.m στις 7,000 rpm.

Εξοπλίζεται με όλα τα κλασικά ορόσημα της νέας γενιάς κινέζικων εξαγώγιμων μοτοσυκλετών, δηλαδή αναρτήσεις ΚΥΒ και φρένα Nissin. Πλήρη τεχνικά στοιχεία δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη, πάντως είναι μάλλον βέβαιο πως οι βλέψεις της Zongshen για τα RX6 και RX850 δεν θα περιορίζονται μόνο στις εγχώρια αγορά της.

Η όλη σχεδίαση των μοτοσυκλετών άλλωστε το φωνάζει πως κοιτούν με ενδιαφέρον προς δυσμάς. Αν μάλιστα η ανατροπή στην πορεία της Norton με την χρεωκοπία και εξαγορά από την ινδική TVS σημάνει και το τέλος του σχεδίου Atlas 650, ή τουλάχιστον όσο αυτό δεν φτάνει στην παραγωγή, η Zongshen δείχνει έτοιμη να καλύψει το κενό με την ίδια κινητήρια μονάδα, ακόμη και στην Ευρώπη!

Οι νέες της μοτοσυκλέτες πάντως είναι τουλάχιστον πολύ γοητευτικές και ενδιαφέρουσες.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2021 17:26

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Όλα τα Νέα Μοντέλα του 2022 Αφιέρωμα – Τα γυμνά του 2022 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon