.
Κατηγορία Μοτοσυκλέτες
Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021 16:13

Αφιέρωμα – Οικογένεια Yamaha XSR

Καθώς η ρετρό τάση έχει συνεπάρει όλον τον κόσμο, η Yamaha έβγαλε έναν καλά μελετημένο άσο από το μανίκι της δημιουργώντας τη σειρά μοντέλων XSR.

Κάθε εποχή έχει τις τάσεις της μόδας της και στη μοτοσυκλέτα υπάρχουν δύο ρεύματα που κυριαρχούν εδώ αρκετά χρόνια: adventure και modern classics.

Ειδικά οι σύγχρονες κλασικές αποτελούν πλέον ένα τόσο ισχυρό ρεύμα στην παγκόσμια αγορά που ακόμη και νεοφυείς κατασκευαστές ηλεκτρικών δικύκλων, από τη Super Soco ως την Energica, φροντίζουν να έχουν στη γκάμα τους ένα στρογγυλοφάναρο μοντέλο με παλιομοδίτικες στρογγυλεμένες γραμμές.

yamaha xsr700 4

Η Yamaha αναγνώρισε έγκαιρα αυτήν την τάση και έστησε την custom σειρά Faster Sons, εισάγοντάς μας σε μια κουλτούρα εργοστασιακών σπέσιαλ μοντέλων, στην πλειοψηφία τους στημένα πάνω στις βάσεις που η ίδια η Yamaha πρότεινε. Μεταξύ αυτών, η Σκοτεινή Πλευρά της Ιαπωνίας, δηλαδή η σειρά των ΜΤ.

Στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας η Yamaha μας παρουσίασε στην EICMA μια νέα οικογένεια μοντέλων υπό τον τίτλο XSR, χτισμένα σε μια ρετρό αισθητική πάνω στα ΜΤ-07 και ΜΤ-09 και επηρεασμένα πολύ από το σχέδιο του Ιάπωνα Shinja Kimura, ενός εκ των καστομάδων που έγιναν γνωστοί στο ευρύ κοινό μέσω του προγράμματος Faster Sons.

Τα XSR700 και 900 αυγάτισαν με τα χρόνια, γέννησαν διάφορες εκδόσεις και σήμερα, στην εποχή των Euro 5, αποτελούν μια ξεχωριστή και αναγνωρίσιμη οικογένεια μοντέλων υπό την διακριτικό και περιγραφικότατο τίτλο Sport Heritage.

Ας δούμε ποια μοντέλα μετρά η σειρά Yamaha Sport Heritage για το 2022.

yamaha xsr125 22 6 

XSR125

Τιμή: €4,290Ιστοσελίδα

Είναι το νέο μοντέλο της οικογένειας, ο βενιαμίν που φέρνει τη στυλάτη χάρη των μεγάλων του αδελφών στην κατηγορία Α1.

Η εμφάνισή του υπαγορεύεται από την οικογενειακή σιλουέτα, με κινητήρα 125 cc και απόδοση που φυσικά καπακώνεται από το ανώτατο νόμιμο όριο των 11 kW ή 15 hp. Αυτός ο κινητήρας κρύβει στα σωθικά του το σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων VVA, το οποίο φροντίζει ώστε η κατανομή της διαθέσιμης δύναμης να γίνεται προς όφελος των χαμηλομεσαίων στροφών λειτουργίας.

Προφανής στόχος είναι να δώσει στο μικρό XSR το ίδιο πλεονέκτημα που απολαμβάνει το ΜΤ125, αλλά και τα σκούτερ της Yamaha που διαθέτουν το VVA, όπως το NMAX: δυνατότερες επιταχύνσεις στις ταχύτητες πόλης έναντι του ανταγωνισμού. Όλοι άλλωστε έχουν 15 άλογα στην κατηγορία, η διαφορά είναι το πώς τα βγάζεις στο πίσω λάστιχο.

Όπως όμως και το ΜΤ125, στο οποίο βασίζεται, χτίζεται γύρω από ένα Deltabox πλαίσιο και εξοπλίζεται με ανεστραμμένο πιρούνι με καλάμια διαμέτρου 37 mm.

Με λιανική τιμή από €4,290, το μικρό XSR125 συνοδεύεται από έναν ικανό κατάλογο έξτρα εξαρτημάτων για να το καστομάρεις στα γούστα σου.

yamaha xsr700 3 

XSR700

Τιμή: €8,290 / Ιστοσελίδα

O δικύλινδρος σε σειρά κινητήρας CP2 συναντά το παρελθόν του. Το XSR700 είναι για τη Yamaha ένας φόρος τιμής στο XS650 της δεκαετίας του 1970, μιας αγαπημένης μοτοσυκλέτας για τους κατασκευαστές custom.

Εξελίχθηκε πάνω στη βάση του ΜΤ-07 με ρετρό στοιχεία εμπνευσμένα από το σχέδιο του Shinja Kimura, δημιουργώντας μια διαφορετική εναλλακτική στο ΜΤ με κλασικές γραμμές, στρογγυλά φωτιστικά σώματα, ταιριαστή δερμάτινη σέλα και εξίσου ασορτί λάστιχα Pirelli Phantom.

Στη σημερινή του μορφή δεν έχει αλλαγές από το 2019, όταν η Yamaha παρουσίασε τον χρωματισμό Garage Metal ως αναφορά στις αγωνιστικές της μοτοσυκλέτες στα Grand Prix της δεκαετίας του 1970.


yamaha xsr700 xtribute 3 

XSR700 XTribute

Τιμή: €8,990 / Ιστοσελίδα

Όπως αποκαλύπτει το όνομά του, αυτό το XSR700 είναι ένας ευθύτατος φόρος τιμής σε μια μοναδική ιστορική μοτοσυκλέτα: ΧΤ500.

Στην περίπτωσή μας, μιας και το XSR700 δεν είναι εντουράκι, η Yamaha κινήθηκε σε scrambler κατεύθυνση, βασίζοντας την αναγνωρισιμότητα το ασημί ρεζερβουάρ καυσίμου με τη χαρακτηριστική μαύρη-κόκκινη ρίγα στο κέντρο του.

Ο εξοπλισμός που το διαφοροποιεί από το “απλό” XSR700 περιλαμβάνει διαφορετικά όργανα, ίσια σέλα, φαρδύ τιμόνι, μεγάλα μαρσπιέ, φυσούνες στα καλάμια του μπροστινού και λάστιχα Pirelli MT60RS.

yamaha xsr900 22 5 

XSR900

Τιμή: Αναμένεται / Ιστοσελίδα

Μετά από κάμποσα χρόνια δίχως ουσιαστικές αλλαγές πλην χρωμάτων, η Yamaha τα αλλάζει όλα φέτος στο μεγάλο XSR, φέρνοντάς το στο ίδιο επίπεδο τεχνολογίας με το ΜΤ-09 – που ανανεώθηκε εκ βάθρων πέρυσι.

Ο τρικύλινδρος κινητήρας CP3 ανεβαίνει στα 889 cc με απόδοση 119 ίππων και 9.5 χιλιογραμμόμετρων ροπής, τοποθετημένος σε ένα νέο αλουμινένιο πλαίσιο Deltabox, ο οποίος υπόσχεται οφέλη σε βάρος και ακαμψία.

Η άλλη μεγάλη είδηση για το XSR900 αφορά στα ηλεκτρονικά, καθώς πλέον η κληρονομιά του ΜΤ-09 του 2021 φέρνει αδρανειακή μονάδα 6 αξόνων και μια πάμπλουτη σουίτα ηλεκτρονικών βοηθημάτων ασφαλείας αντάξια σπορ μοτοσυκλέτας, αλλά και ευκολίες όπως quickshifter, μονόδρομος συμπλέκτης και cruise control.

H Yamaha μας λέει πως το XSR900 φέτος βάφεται σε έναν χρωματισμό με βάση το μπλε ο οποίος παραπέμπει στις αγωνιστικές YZR500, οι οποίες εισήγαγαν την τεχνολογία πλαισίου Deltabox στους αγώνες πριν μεταπηδήσει και στις μοτοσυκλέτες παραγωγής τη δεκαετία του 1980 – εξ ου και η φωτογράφηση στο επίσημο press kit με τον Γάλλο θρύλο των GP, Christian Sarron, και τη μπλε YZR του στο υπόβαθρο.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021 16:27

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon