.
Κατηγορία Μοτοσυκλέτες
Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2021 10:01

EICMA - Τα adventure scooters του 2022

Μόδα είναι και... δεν θα περάσει, και για όλα φταίει η.... Ίος! Την αρχή την έκανε η Honda με το πασίγνωστο πλέον X-ADV στα 750 κυβικά, το οποίο βασίστηκε σε ο οποίος βρισκόμενος για διακοπές στην Ίο, δυσκολεύτηκε να πλησιάσει μία παραλία. Κι έτσι, του ήρθε η ιδέα να έχει ένα scooter ικανό για οδήγηση σε κάθε είδους διαδρομή!

 

Του Τάκη Μανιάτη

Κι έτσι, σιγά-σιγά, κάποιες εταιρίες ασπάζονται την ιδέα του Lucchesi αλλά και την επιτυχία του X-ADV, και παρουσιάζουν τις δικές τους προτάσεις στην κατηγορία ''Adventure Scooter''. Εμείς συγκεντρώσαμε τα scooter που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή, αυτά που έρχονται και παρουσιάστηκαν στην έκθεση EICMA.

 

Aprilia SR GT

c3fd7f53b09026aa83016d0ef04bd309_XL.jpg

Η ιταλική εταιρία επανέρχεται δυναμικά στα scooters φέρνοντας στο προσκήνιο μία γνώριμη πρόταση, την σειρά SR, αυτή τη φορά, με χαρακτηρισμό GT. Η σειρά Aprilia SR GT θα παραχθεί σε κυβισμούς 125 και 200cc με απόδοση 14,75 και 17,4 ίππους αντίστοιχα, σε τρεις χρωματισμούς για αρχή, με την προσθήκη άλλων τριών Sport αργότερα. Τα δύο SR GT διαφέρουν από τα κλασικά SR στο γυμνό από πλαστικά τιμόνι, την ''μοτοσυκλετιστική'' τιμονόπλακα, τις μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων και την αυξημένη απόσταση από το έδαφος, αλλά και τα διπλής χρήσης ελαστικά. Οι τροχοί, είναι 14/13'' με ελαστικά 110/80 και 130/70, με διπλή χάραξη προκειμένου να συμβάλλουν στις εκτός δρόμου διαδρομές. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Honda X-ADV

8f96f1d5f987c7c7fdbae1893cbaf790_XL.jpg

Το.... μεγάλο της κατηγορίας, Honda X-ADV, βασίστηκε στην πλατφόρμα του Forza, με διαφορετικού τύπου και διαδρομές αναρτήσεων, νέες διαστάσεις και σχεδίαση τροχών, διαφορετικά ελαστικά και πιο adventure εμφάνιση. Έχοντας ανανεώσει πλήρως το adventure scooter της για το 2021, η Honda εμπλούτισε απλώς την γκάμα του με τρία νέα χρώματα, τα οποία δεν αντικαθιστούν τα υπάρχοντα γκρι και κόκκινο. Μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Honda ADV350

honda-adv350-2022-00038.jpgΌπως ήταν αναμενόμενο, η επιτυχία του μεγάλου, ώθησε την Honda στην παρουσίαση ενός μικρότερου μοντέλου, αυτή τη φορά στα 350 κυβικά εκατοστά. Το ADV350 - με την απουσία του X στην αρχή του ονόματος, εμπνέεται και αυτό από το X-ADV 750 και διατηρεί παρόμοιο στυλ.  Θα κατασκευάζεται στην Ιταλία, βασισμένο στην πλατφόρμα του Forza 350 που ανανεώθηκε το 2021, με άπλετο χώρο για τους επιβαίνοντες, με αποθηκευτικό χώρο για δύο full face κράνη, με οθόνη LCD και smart key, δικάναλο ABS και Traction Control. Με ιπποδύναμη 28,8 ίππων με τον γνωστό κινητήρα από τα Forza και SH 350i, και τροχούς 15 και 14 ιντσών μπροστά και πίσω, με ελαστικά διπλής χρήσης, υπόσχεται και αυτό ασταμάτητη καθημερινότητα στα δύσβατα σημεία, εντός και εκτός πόλης. Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

KYMCO DT X 360

kymco-dtx360-dt-00001.jpgΣτην ίδια κατηγορία κυβισμού έκανε την εμφάνιση της και η Kymco με το DT X360, ''ενημερώνοντας'' με το νούμερο 360 πως το DTX360 μπορεί να κινηθεί προς πάσα κατεύθυνση (360°) αδιαφορώντας για τον τύπο του οδοστρώματος που θα κληθεί να διασχίσει.

Ελαστικά διπλής χρήσης, τροχοί 14 και 13 ιντσών για μπροστά και πίσω, ρύγχος εμπρός που παραπέμπει σε dual sport μοτοσυκλέτα, φαρδύ τιμόνι, ψηλή θέση οδήγησης, και ανάλογη απόσταση από το έδαφος, με ρεζερβουάρ 12,5 λίτρων για αυξημένη αυτονομία. Η βάση του είναι αυτή του Downtown 350, με τον κινητήρα G5 απόδοσης 28,6 ίππων, με αλλαγές στην χαρτογράφηση και στον ψεκασμό. Σύστημα Keyless, ABS, Traction Control, αποθηκευτικός χώρος για δύο κράνη, άνεση για δύο επιβαίνοντες, είναι τα κυριότερα σημεία ενός scooter έτοιμο για χρήση σε κάθε έδαφος. Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

SYM HUSKYADV

8f61dacc74e003d6015dfcff2fc4e899_XL.jpgΗ πρόταση της SYM, με το HUSKYADV είναι ίσως η επιθετικότερη από πλευράς εμφάνισης της εταιρίας, η οποία όμως διατηρεί τροχούς 13 ιντσών για μπροστά και πίσω, αλλά με διπλής χρήσης ελαστικά καθώς και προστατευτικές φυσούνες στα καλάμια του μπροστινού συστήματος. Ο χρωματισμός του HUSKYADV είναι απαλός και η σχεδίαση θυμίζει αρκετά τα αντίστοιχα scooter adventure της Honda. Το HUSKYADV είναι το μικρότερο της ''κατηγορίας'', με κινητήρα 150 κυβικών εκατοστών και απόδοση 15 ίππων, κάτι που προφανώς θα αποτελέσει ένα σημαντικό οικονομικό κίνητρο για την απόκτηση του, αλλά ως 150, αποκλείει την κατηγορία διπλωμάτων Α1, που στην Ευρώπη - και στην Ελλάδα, είναι ιδιαίτερα εμπορική.

Διαθέτει full LED φώτα, DRL, TFT οθόνη, και στον κινητήρα, το το πανέξυπνο σύστημα A.L.E.H. της SYM που αποτρέπει το σήκωμα του κινητήρα στις επιταχύνσεις με εξαιρετικά αποτελέσματα στο κράτημα, όπως είχαμε δει πρόσφατα στην δοκιμή του Symphony ST 200 από το ΒΙΚΕΙΤ. Με το μεγαλύτερο ρεζερβουάρ για την κατηγορία, στα 15 λίτρα, σε συνδυασμό με την χαμηλή κατανάλωση του κινητήρα των 150 κυβικών εκατοστών, θα είναι αυτό που θα κάνει τις μεγαλύτερες αποστάσεις οικονομικότερα. Περισσότερα μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η κατηγορία συνεχίζει να εμπλουτίζεται με adventure scooters και το ενδιαφέρον που βλέπουμε σε concepts μας λέει ότι κάθε χρόνο θα έχουμε νέες παρουσίες σε αυτά τα ενδιαφέροντα δίκυκλα οχήματα παντός εδάφους. Κάτι σαν την κατηγορία SUV των αυτοκινήτων που όταν ξεκίνησε, τριάντα χρόνια πριν, έκανε την διαφορά, και σήμερα, κάθε εταιρία διαθέτει 5-6 μοντέλα στην γκάμα της, και οι πωλήσεις, ξεπερνούν το 50% της αγοράς.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2022 16:14

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon