.
Κατηγορία Μοτοσυκλέτες
Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020 09:43

Αφιέρωμα Sportbikes 2021 – Αυτή είναι η νέα σοδειά σπορ μοτοσυκλετών

Συγκεντρωμένα σε μια ενότητα όλα τα νέα ή ανανεωμένα για το 2021 μοντέλα που είτε προορίζονται για πίστα ή απλά μεταφέρουν την αύρα της στον δρόμο.

Το 2021 ήταν μια χρονιά δίχως ιδιαίτερη φλόγα από την πτέρυγα των superbikes καθώς καμιά εταιρεία δεν παρουσίασε ολοκαίνουργιο μοντέλο. Η Kawasaki έκανε λίγο ντόρο αναβαθμίζοντας αρκετά την πρωταθλήτρια ZX-10R/RR της, πάνω στην ίδια βάση πάντως που εξελίσσεται ήδη αρκετά χρόνια.

Στην κλάση του λίτρου η επικαιρότητα έφερε εκλεκτές, σπάνιες και πανάκριβες εκδόσεις όπως οι BMW M 1000 RR και Ducati Panigale V4 SP, ενώ στα τετρακύλινδρα 600 οι ανανεώσεις των Honda CBR600RR και Yamaha YZF-R6 μάλλον μας αφήνουν στα κρύα του λουτρού αφού πινακίδες δεν βγάζουν και μόνο το δεύτερο είναι επιβεβαιωμένο για Ευρώπη.

Πίσω ωστόσο από τις πίστες και τα καθαρόαιμα, τα φώτα της δημοσιότητας έχουν αναδείξει ήδη τη σπορ πρωταγωνίστρια του 2021, και αυτή είναι η Aprilia.

Το νέο της RS660 δεν ξηλώνει ασφάλτους, ούτε σπάει χρονόμετρα, ανοίγει όμως ένα νέο κεφάλαιο στις μεσαίες σπορ μοτοσυκλέτες. Το λογικό και ελαφρύ δικύλινδρο με τον μισό V4 του RSV4 αναζητεί να γεμίσει το κενό των supersport 600 και η προσέγγισή του αποδεικνύεται πανέξυπνη με πρακτικές δεξιότητες και αναλόγως προσγειωμένη τιμή.

Η σημασία του ενισχύεται περαιτέρω από μια ακόμη σημαντική νέα άφιξη, το Triumph Trident 660 που γεννά φρέσκο ενδιαφέρον στη μεσαία κλάση με την ίδια στρατηγική στόχευση – και μάλιστα με τιμή-βόμβα, αλλά αυτό θα το δούμε στο ανάλογο άρθρο για τη γυμνή κατηγορία.

Εκτός των μεγάλων και πανίσχυρων superbikes, η αθλητική τάξη του 2021 έχει άφθονες επιλογές σε κυβισμούς από 125 κυβικά, όλες καλοσχεδιασμένες ως ρέπλικες των κορυφαίων μοντέλων κάθε εταιρείας για να μεταφέρουν λίγη ατμόσφαιρα πίστας στην καθημερινότητα.

Ξεδιπλώστε μαζί μας τη σπορ πλευρά του 2021 σε αλφαβητική σειρά.

APRILIA

aprilia rs660 2

RS660

Με αφετηρία την τεχνογνωσία της από το WorldSBK, η Aprilia παρουσίασε έναν νέο δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα που γεννήθηκε από την παγκόσμια πρωταθλήτρια RSV4. Υψηλόστροφος, ροπάτος (6.8 kgm/8,500 rpm) και με όση δύναμη χρειάζεται (100 hp/ 10,500 rpm), προσφέρει λογικό βάρος (183 κιλά γεμάτο) και, με τους κυλίνδρους πλαγιασμένους έντονα μπροστά, χαμηλότερο κέντρο βάρους.

Εξοπλίζεται με δυνατά και επώνυμα περιφερειακά, δίχως υπερβολές που θα ανέβαζαν την τιμή ψηλά, φορτώνεται με κάμποσα ηλεκτρονικά και έρχεται δηλώνοντας έτοιμο για όλα, από τον καθημερινό δρόμο ως το στριφτερό παιχνίδι και την πίστα.

BMW

bmw m1000rr

M 1000 RR

Το ισχυρότερο μοντέλο της BMW, S 1000 RR, φορά τον μισό κατάλογο της σειράς αξεσουάρ M ως ένα εργοστασιακό custom για λίγους.

Υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος από οφθαλμοφανή εξαρτήματα, όπως λ.χ. τα αεροδυναμικά φτερά, η εξάτμιση, οι μπλέ δαγκάνες Μ και οι ανθρακονημάτινες ζάντες, όμως οι βελτιώσεις επεκτείνονται και στα ενδότερα με εκλεκτά δωράκια για τον τετρακύλινδρο με τεχνολογία BMW ShiftCam.

Αποδίδει 212 hp στις 14,500 rpm, με μέγιστη ροπή 11.5 kg.m στις 11,000 rpm καθώς το ανώτατο όριο περιστροφής του έχει ανέβει στις 15,100 rpm αφότου εξοπλίστηκε με νέα πιστόνια Mahle σε προσαρμοσμένους θαλάμους καύσης, με συμπίεση ανεβασμένη στο 13.5:1, μακρύτερες και ελαφρύτερες μπιέλες τιτανίου Pankl, επανασχεδιασμένους αυλούς εισαγωγής και εκκεντροφόρους.

Μαζί με την εξάτμιση τιτανίου της Akrapovic, το M 1000 RR δηλώνει ισχυρότερο του S σε όλο το φάσμα από τις 6,000 ως τις 15,100 rpm. Αν θέλετε κι άλλο, υπάρχει και το M Competition Package, γεμάτο με υγρά όνειρα.

DUCATI

ducati panigale v4sp 1

Panigale V4 SP

Η πέμπτη εκδοχή Panigale V4 – μετά τα S, R, Superleggera και φυσικά το βασικό μοντέλο – ονομάζεται SP εκ του Sport Production. Στην ουσία έχουμε ένα V4 S των 214 ίππων με τη μοναδική βαφή Winter Test Livery, και στη συνέχεια φόρτωμα με μερικά καλούδια του Superleggera όπως οι ανθρακονημάτινες ζάντες και το κουστουμάκι Brembo Stylema R μπροστά.

Το τελικό αποτέλεσμα έρχεται να γεμίσει την απόσταση ανάμεσα στο V4 S και το ομολογκαρισμένο για WoldSBK V4 R.

ducati supersport950

SuperSport 950 / S

Συνεχίζει την πορεία του και στις Euro 5 το SuperSport, πάντα με τη μικρότερη έκδοση του Testastretta 11 μοιρών που έχει προσαρμοστεί αρμοδίως στις προδιαγραφές.

Η σημαντικότερη αλλαγή είναι η τροποποίηση του σχεδιασμού του ώστε να ταιριάζει οπτικά περισσότερο στην οικογένεια Panigale, αλλά πήρε και τα δωράκια του σε εξοπλισμό: wheelie control και νέα οθόνη TFT.

Η έκδοση 950 S απλά προσθέτει ένα σετάκι πλήρως ρυθμιζόμενων αναρτήσεων Ohlins και μερικά κοσμητικά στοιχεία.

ducati panigale v4

Panigale V4 / S

Οι αλλαγές της Ducati στα δύο V4 μοντέλα για τις Euro 5 προδιαγραφές αφορούν στην εξάτμιση και στη ρύθμιση του κινητήρα, με τα νούμερα απόδοσης να είναι 214 hp / 13,000 rpm και 12.6 kgm / 9,500 rpm.

Βελτιώσεις έχουμε στο ηλεκτρονικό πακέτο βοηθημάτων, με την αναβάθμιση του Traction Control σε DTC EVO 3, καθώς και στις τρόμπες φρένων και συμπλέκτη.

HONDA

honda cbr600rr 00013

CBR600RR

Η πολυπόθητη επιστροφή του CBR600RR δεν πραγματοποιήθηκε τελικά. Η Honda παρουσίασε μεν μια εκτενώς ανανεωμένη supersport μοτοσυκλέτα, ωστόσο αποκλειστικά για την ιαπωνική αγορά και σε πολύ περιορισμένο αριθμό.

Κρίμα, γιατί ο πλήρης εκσυγχρονισμός με την τελευταία γενιά ηλεκτρονικών, κινητήρα ανανεωμένο και καλοκουρδισμένο για πίστα με 119 ίππους για 194 κιλά και αεροδυναμική του CBR αποδοτικότερη από ποτέ – σύμφωνα με τη Honda – πρέπει να νοστίμεψαν το γνωστό πακέτο σημαντικά.

honda cbr650r

CBR650R

Η Honda ανανέωσε το τετρακύλινδρο sport CBR650R των 94 ίππων για το 2021 με Euro 5 κινητήρα, πιρούνι Showa Big Piston και αρκετές μικροαλλαγές για βελτίωση της χρηστικότητας, όπως το τιμόνι που ήρθε πιο μπροστά, η βελτιωμένη LCD οθόνη οργάνων που είναι πλέον πιο φωτεινή και ευανάγνωστη και η προσθήκη USB Type-C θύρας φόρτισης κάτω από τη σέλα.

honda cbr500r 2

CBR500R

Όπως και σε όλη την οικογένεια CB500, ο δικύλινδρος κινητήρας προσαρμόστηκε στις Euro 5 χωρίς αξιοσημείωτη επίδραση στις επιδόσεις του. Η μόνη διαφοροποίηση για το 2021 αφορά στους διαθέσιμους χρωματισμούς, που είναι οι εξής: κόκκινο-λευκό, μαύρο-κόκκινο και λευκό-κίτρινο-μαύρο.

honda cbr250rr

CBR250RR

Το δικύλινδρο σε σειρά ασιατικό CBR δυνάμωσε στους 41 ίππους και φόρτωσε νέο εξοπλισμό, με επιλέξιμους χάρτες ανάφλεξης, μονόδρομο συμπλέκτη και quick shifter. Στόχος του να παλέψει με τον δυνατό ανταγωνισμό, αλλά δίχως να έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν και πότε θα το δούμε στα μέρη μας.

KAWASAKI

kawasaki zx10rr 2021 00005

ZX-10R/RR

Μετρώντας 6+1 πρωταθλήματα WorldSBK στο σακούλι - με τους Jonathan Rea και Tom Sykes αντιστοίχως – η Kawasaki προτίμησε να συνεχίσει να εξελίσσει την τρέχουσα πλατφόρμα της superbike της.

Πέρα από το νέο H2 πρόσωπο που συνιστά την πιο αναγνωρίσιμη αλλαγή, το Kawasaki ΖΧ-10R του 2021 έχει βελτιώσεις γεωμετρίας και αεροδυναμικής για μεγαλύτερη σταθερότητα και καλύτερο κράτημα στις ψηλές ταχύτητες, ενώ έχει υποστεί και ένα γενικότερο Euro 5 φρεσκάρισμα.

Το ZX-10RR είναι η αγωνιστική του έκδοση, με διαφορετικά εντόσθια κινητήρα και ζάντες Marchesini, σε παραγωγή μόλις 500 αντιτύπων.

kawasaki zx6r 2021 00004

ZX-6R

Στην Ιαπωνία το 600άρι supersport της Kawasaki καλά κρατεί, συνεχίζοντας στο 2021 με δύο μονόχρωμες εκδόσεις και την αγωνιστική ρέπλικα KRT Edition – γραφικά που φέτος προσφέρονται για όλα τα μοντέλα της οικογένειας Ninja.
Η όποια ενδεχόμενη ευρωπαϊκή προοπτική του προς το παρόν κρίνεται ως αβέβαιη.

kawasaki ninja 400 2021 00010

Ninja 400

Δεκαπέντε διαφορετικούς χρωματισμούς, μερικούς αρκετά απροσδόκητους, παρουσίασε η Kawasaki στην Ταϊλάνδη για το 400άρι του 2021. Δίχως άλλες αλλαγές, μένει να δούμε ποιοι εξ αυτών μπορεί να εξαχθούν προς δυσμάς.

hi KAWASAKI NINJA 125 05

Ninja 125

Το μικρό Ninja, όπως και το Ζ125, διέθεταν ήδη ανατροφή Euro 5 οπότε δεν αλλάζει για φέτος, πλην του νέου χρωματισμού Lime Green / Ebony / Pearl Blizzard White που διατρέχει όλη τη γκάμα των Ninja, από την παγκόσμια πρωταθλήτρια ZX-10R ως και το 125.

KTM

ktm rc 2021 new colours 01

RC 125 / 200 / 390
Η ασφάλτινη αθλητική οικογένεια των μονοκύλινδρων RC δεν αλλάζει, με μόνη εξαίρεση τους νέους χρωματισμούς σε γκρίζο υπόβαθρο.

SUZUKI

suzuki gsx r1000 100th anniversary 00015

GSX-R1000R 100th Anniversary

Τα 100 χρόνια μιας εταιρείας είναι αναμφίβολα ένα πολύ σημαντικό ορόσημο και αυτό ακριβώς γιορτάζει φέτος η Suzuki με ένα επετειακό GSX-R1000R που δεν διαφέρει σε τίποτα από το απλό μοντέλο πλην των γραφικών της ομάδας MotoGP.

Οι τίτλοι Αναβατών και Κατασκευαστών MotoGP που κατέκτησε φέτος η Suzuki και ο Joan Mir, ωστόσο, προσδίδουν μια μοναδική αίγλη στα συγκεκριμένα γραφικά, χάρη σε αυτήν την συγκυρία-λαχείο που πολύ αμφιβάλλουμε αν είχαν σκεφτεί ποτέ στο Hamamatsu όταν σχεδίαζαν αυτό το επετειακό μοντέλο.

YAMAHA

yamaha r6 race

YZF-R6 Race
Ακολουθώντας μια λογική ανάλογη με αυτή της Honda στο CBR600RR του 2021, η Yamaha ανακοινώνει πρακτικά το τέλος του R6 ως μοτοσυκλέτα δρόμου, διατηρώντας το σε μια πιο λιτή και αγωνιστική μορφή που πια δεν βγάζει έγκριση τύπου, άρα προορίζεται αποκλειστικά για χρήση πίστας. Για τον λόγο αυτόν η Yamaha παρουσίασε τη R6 Race, από την οποία έχει αφαιρεθεί ο περιττός εξοπλισμός και στη θέση του έχει προστεθεί μια μακρά λίστα εξαρτημάτων από τον κατάλογο GYTR (Genuine Yamaha Technology Racing).

Ο τετρακύλινδρος των 599 cc με τις βαλβίδες τιτανίου, το αλουμινένιο Deltabox με το υποπλαίσιο μαγνησίου και οι αναρτήσεις KYB παραμένουν, με πολλές βελτιώσεις στο ηλεκτρονικό οπλοστάσιο με την υπογραφή GYTR – δηλαδή όλα (ως και η καλωδίωση) είναι ελαφρύτερα ως εξαρτήματα και κατάλληλα στημένα για αγωνιστική χρήση.

Φυσικά και υπάρχουν άλλα τόσα και περισσότερα που διατίθενται ως έξτρα για την περαιτέρω βελτίωση του R6 Race, ανάλογα με τα γούστα και τις αγωνιστικές απαιτήσεις του ιδιοκτήτη του. Αν μη τι άλλο, η Yamaha έχει άφθονη εμπειρία από τη συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα στο WorldSSP για να προσφέρει αυτό που χρειάζεται.

Το νέο Yamaha R6 Race, χωρίς έγκριση τύπου, θα είναι διαθέσιμο από τον Ιανουάριο 2021.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020 10:06

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon