.
Κατηγορία Μοτοσυκλέτες
Τρίτη, 12 Μαϊος 2020 11:25

Kawasaki Versys – Παρουσίαση γκάμας – Οι δοκιμές των μοντέλων και οι εντυπώσεις μας

H Kawasaki ήταν η μόνη ιαπωνική εταιρεία που επέλεξε έναν διαφορετικό από την πεπατημένη οδό δρόμο, στην εξέλιξη της On-Off / Adventure κατηγορίας.

Όταν οι υπόλοιποι παρουσίαζαν μονοκύλινδρα στα 600-650 κ.εκ. με fairing, οι “πράσινοι” διατήρησαν το ψηλόφτερο KLR 650 στην παραγωγή και ως “απάντηση” παρουσίασαν το KLE 500, μια δικύλινδρη μοτοσυκλέτα που συνδύαζε έναν street φιλοσοφίας κινητήρα, σε μια προχωρημένη για τα δεδομένα της εποχής On-Off σχεδίαση. Το 2007 ήταν όμως η χρονιά που η Kawasaki επέλεξε να διαχωρίσει την θέση της εντελώς, με την παρουσίαση του Versys 650. Ήταν το πρώτο μοντέλο παραγωγής που αποκρυστάλλωνε αυτό που σήμερα ονομάζουμε Street Adventure κατηγορία, μια προσέγγιση που θύμιζε περισσότερο ψηλό street, παρά “ασφαλτοποιημένο” On-Off.

H σκέψη της Kawasaki ήταν σωστή απλά ίσως λίγο μπροστά από την εποχή της. 'Ενα μεγάλο μέρος των κατόχων On-Off μοτοσυκλετών δεν πάταγαν ποτέ χώμα, οπότε τα όποια off-road (έστω και εκφυλισμένα) χαρακτηριστικά, δεν είχαν νόημα και λόγο ύπαρξης. Το Versys, εκ του συνδυασμού των λέξεων Versatile System (Eυέλικτο Σύστημα), έφερε έναν πολύ καλό δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα 650 κ.εκ., όρθια θέση οδήγησης με μεγάλο τιμόνι, αλλά και μικρές σχετικά διαδρομές αναρτήσεων, τροχούς 17 ιντσών με ασφάλτινα ελαστικά μπροστά και πίσω και “γρήγορη” street γεωμετρία. Μια νέα κατηγορία είχε γεννηθεί και αρκετός κόσμος “έπιασε” το νόημα της, με το Versys να σημειώνει καλές πωλήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ήταν καλύτερες, αν η Kawasaki δεν επέλεγε να υπερτονίσει την διαφορετικότητα του μοντέλου, με μια επίσης προχωρημένη σχεδίαση, η οποία δεν ήταν αυτό που λέμε “εύπεπτη”.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι αξίζουν πολλά μπράβο στην Kawasaki για την τόλμη της. Δύο δεκαετίες και κάτι χρόνια μετά, τα Street Adventrure αποτελούν πλέον μια δημοφιλή κατηγορία με πολλούς εκπροσώπους και τα Versys, έχουν αποκτήσει τρεις εκδόσεις κυβισμού. Πέραν της αρχικής 650, διαθέσιμα είναι επίσης τα Versys-X 300 και το Versys 1000.

Ας τα δούμε αναλυτικά:

Kawasaki Versys X-300

IMG 128

Ξεκινάμε από την παραδοξότητα στην σειρά των Versys, που εισάγει στοιχεία Adventure στην αυστηρά Street φιλοσοφία της σειράς. Παρά το ότι η μοτοσυκλέτα βασίζεται στα αντίστοιχου κυβισμού Ninja / Z μοντέλα, φέρει ακτινωτούς τροχούς, με τον μπροστινό σε διάσταση19 ιντσών, ελαστικά διττής χρήσης (100/90-19 & 130/80-17), αναρτήσεις με μεγαλύτερες διαδρομές, ενισχύσεις στο πλαίσιο και αλλαγές στα γεωμετρικά χαρακτηριστικά αυτού. Ο κινητήρας είναι δικύλινδρος σε σειρά, με χωρητικότητα 296 κ.εκ και αποδίδει ωραιότατα 39,4 άλογα, ψηλά, στις 11.500 σ.α.λ. και 2,6 kg-m ροπής στις 10.000 σ.α.λ. Η οδική συμπεριφορά του Versys-X 300 είναι εντυπωσιακή, με κορυφαία σταθερότητα μέχρι την τελική της μοτοσυκλέτας, που συνδυάζεται με μεγάλη ευελιξία, και αντίστοιχα μεγάλο κόψιμο τιμονιού για ευχρηστία σε αστικές συνθήκες. Τα φρένα είναι πολύ καλά, με το μπροστινό δισκόφρενο να είναι δυνατό και με καλή πληροφόρηση, ενώ πίσω το ABS μπαίνει πιο εύκολα από ότι θα θέλαμε σε λειτουργία.

Ο συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης διαθέτει υποβοήθηση στο τράβηγμα και είναι απίστευτα μαλακός -σε βαθμό που νομίζεις πως έχει κόψει ντίζα- ενώ το ίδιο μαλακό και ακριβές είναι και το εξατάχυτο κιβώτιο. Πολύ καλή είναι η συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας εκτός δρόμου, όπου η ελαφριά της αίσθηση, το χαμηλό ύψος σέλας (785 χλστ.) και ο φιλικός της χαρακτήρας, θα επιτρέψουν σε όλους, ακόμα και στους αρχάριους, να επιδοθούν σε εξερευνητικές βόλτες σε χωματόδρομους. Πρόκειται για μια πολύ καλή εισαγωγική μοτοσυκλέτα A2, που θυμίζει την φιλοσοφία των κλασικών On-Off και προτείνεται ανεπιφύλακτα σε όλους όσους θέλουν πολλά... διαθέτοντας λίγα. Το Verys-X 300 ξεκινά από τα 5.990 ευρώ και μαζί του θα μπορείτε να κινείστε καθημερινά στην πόλη, να κάνετε άνετα ταξίδια και να διανύετε χωρίς φόβο εκτός δρόμου διαδρομές. Και όλα αυτά με μια μοτοσυκλέτα που είναι καλοφτιαγμένη και με έναν κινητήτα που έχει αποδείξει την αξιοπιστία του.

Διαβάστε την πλήρη δοκιμή του μοντέλου από το Bikeit 

Kawasaki Versys 650

test kawasaki versys 650 2019 47


Μετά από δύο ανανεώσεις, το Versys 650 βρίσκεται στην 3η γενιά του. Oι... “funky” σχεδιαστικές επιλογές έδωσαν την θέση τους σε πιο δυναμικές, εμπνευσμένες από την Ninja σειρά μοντέλων γραμμές και πλέον η μοτοσυκλέτα θα λέγαμε ότι είναι συμβατική σε εμφάνιση, τουλάχιστον συγκριτικά με τις δύο προηγούμενες εκδόσεις της. Η βασική “ιδέα” του Versys 650 δεν έχει αλλάξει βέβαια και στις μέρες μας είναι πιο “επίκαιρη” από ποτέ! Ανάμεσα στα στοιχεία που βελτιώθηκαν στο πέρασμα των χρόνων συγκαταλέγονται το ρυθμιζόμενο USD πιρούνι που βελτίωσε κατά πολύ την “αποκομμένη” αίσθηση του μπροστινού, η εύκολα ρυθμιζόμενη ζελατίνα και το σύστημα “clear mount” για την τοποθέτηση πλαϊνών βαλιτσών, χωρίς να χρειάζεται η προσθήκη έξτρα στήριξης.

Ο δικύλινδρος σε σειρά κινητήρας των 650 κ.εκ. κατά την προσαρμογή του στις προδιαγραφές ρύπων, έχασε ένα μέρος της “ζωντάνιας” του στις χαμηλομεσαες, αλλά απέκτησε εξαιρετικά χαρακτηριστικά απόδοσης στις υψηλότερες στροφές, θυμίζοντας μονάδα street μοτοσυκλέτας. To Versys 650 έτσι και αλλιώς, δεν πλασαρίστηκε ποτέ ως κάτι άλλο και εξακολουθεί να αποτελεί μια μοτοσυκλέτα η οποία μπορεί να ταξιδέψει πολύ γρήγορα και σταθερά, με δύο επιβάτες και αποσκευές, αποτελώντας μια προσιτή touring εναλλακτική για το ασφάλτινο πεδίο. Προσφέρει άνεση στους επιβαίνοντες, με μεγάλα και πλούσια σε αφρώδες τμήματα σέλας, ενώ οι αναρτήσεις, παρά το ότι λειτουργούν κάπως πιο γρήγορα στις αποσβέσεις τους, θυμίζοντας περισσότερο street, παρά adventure, έχουν μεγάλες διαδρομές, ώστε ακόμα και “βομβαρδισμένα” τμήματα ασφάλτου να διανύονται χωρίς δράματα.

Η ζελατίνα της μοτοσυκλέτας ρυθμίζεται χωρίς εργαλεία σε ένα εύρος 60 χλστ. και στην ψηλότερη θέση της προσφέρει καλή προστασία. Σε δρόμους με συνεχείς στροφές, το Versys 650 φυσικά και δεν θα πει όχι. Το φαρδύ τιμόνι προσφέρει πολύ καλούς μοχλούς για να κατευθύνει κανείς της μοτοσυκλέτα σε αυτή την διασκεδαστική “χορογραφία”, με το ρεπερτόριο να αποτελείται από πολύ σβέλτες αλλαγές πορείας, γρήγορες εισόδους στις στροφές και πειστικές εξόδους από αυτές, αν το μοτέρ κρατιέται στην καλύτερη περιοχή λειτουργίας του, που είναι ψηλά, κοντά στις 6.000 σ.α.λ.

Σε κάθε περίπτωση η διασκέδαση είναι εγγυημένη και ανάλογη με αυτή που θα προσέφερε ένα τυπικό street μοντέλο. Ανάλογες των street, είναι και οι δυνατότητες κίνησης εκτός δρόμου, που περιορίζονται σε διασχίσεις καλά πατημένων χωματόδρομων. Οι σχετικά μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων και η θέση οδήγησης θα μπορούσαν να προσφέρουν τα κάτι παραπάνω αλλά οι τροχοί 17 ιντσών και τα ασφάλτινα ελαστικά κόβουν οποιαδήποτε όρεξη για κάτι τέτοιο. Το Versys 650 συνεχίζει να αποτελεί μια πολύ καλή μοτοσυκλέτα, ιδανική για το ασφάλτινο οδικό δίκτυο της χώρας μας που δεν συγκαταλέγεται και στα καλύτερα του κόσμου. Τα 8.690 ευρώ που ξεκινά τιμολογιακά, δικαιολογούνται από την πολύ ψηλή ποιότητα κατασκευής αλλά πλέον το Versys 650 δεν έχει να προβάλει και την μοναδικότητα του ως χαρακτηριστικό, καθώς έχουν εμφανιστεί και άλλοι “παίκτες” στην αγορά.

Διαβάστε την πλήρη δοκιμή του μοντέλου από το Bikeit

Versys 1000/SE

b96e769f0a0ed5e97e1bd9a2dc155c9e XL

Ότι ακριβώς είναι το 650 για την κατηγορία του κυβισμού που ανήκει, είναι και το 1000, μια εναλλακτική απέναντι στα Adventure 1000+ αλλά και στα Street / Sport Touring αντίστοιχου κυβισμού. Mε τετρακύλινδρο σε σειρά κινητήρα 1.043 κ.εκ. η μοτοσυκλέτα αποδίδει 120 ίππους στις 9.000 σ.α.λ. και 10,4 κιλά ροπής στις 7.500 σ.α.λ. έχοντας τρομερή ελαστικότητα και εξαιρετικά χαρακτηριστικά απόδοσης σε όλο το εύρος των στροφών, χωρίς τρύπες στην απόδοση.

H πρώτη γενιά του Versys 1000 είχε, όπως και το 650 μια σχεδίαση που δεν την έλεγες ακριβώς “εύπεπτη” αλλά στην τελευταία έκδοση του σουλουπώθηκε σε κάτι ποιο συμβατικό, το όποιο σε κάθε περίπτωση χαρακτηρίζεται επίσης δυναμικό και σύγχρονο. Το νέο φέρινγκ είναι πιο πλατύ από το προηγούμενο για ακόμη καλύτερη προστασία ου αναβάτη από τον αέρα, με την ζελατίνα να ρυθμίζεται εύκολα και χωρίς εργαλεία ως προς το ύψος της. Η άνεση και οι χώροι για δύο, θυμίζουν καλά δείγματα sport touring ή adventure μοτοσυκλέτα και το Versys 1000 θα φιλοξενήσει χωρίς πρόβλημα δεύτερο άτομο και θα μεταφέρει πολλές αποσκευές (και εδώ σύστημα clear mount) για ταξίδια, εκτός συνόρων. Εύκολα.

Οι εκδόσεις είναι κατά βάση δύο, με πολύ πλούσιο επίπεδο εξοπλισμού: IMU μονάδα μέτρησης αδρανειακών δυνάμεων, 4πίστονες δαγκάνες ακτινικής τοποθέτησης και ακτινική τρόμπα εμπρός,  Full LED φωτιστικά σώματα, KIBS (Kawasaki Intelligent anti-lock Brake System), cruise control, traction control, υποβοηθούμενος συμπλέκτης, riding modes. Στην SE, ακριβότερη έκδοση, προστίθενται επιπλέον όλων αυτών: ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, cornering lights, quick shifter, TFT έγχρωμη οθόνη με δυνατότητα διασυνδεσιμότητας, χούφτες και θερμαινόμενα grip. To Versys 1000 εντυπωσιάζει στον δρόμο με τα επίπεδα άνεσης και εργονομίας που προσφέρει, καθώς και με την προσαρμοστικότητα του, σε κάθε ασφάλτινο πεδίο και κάθε οδηγική διάθεση.

Τα 257 κιλά του δεν είναι σε καμία περίπτωση λίγα, αλλά είναι πολύ καλά ζυγισμένα και δεν τα νιώθεις στον δρόμο. Το Versys 1000 μπορεί την μια στιγμή να είναι ένα πειθήνιο commuter και την άλλη να ταξιδεύει με πολύ υχηλές μουαγιέν φορτωμένο, για τα σύνορα. Ή επίσης μπορεί να σας μεταφέρει σε χρόνο dt σε επαρχιακά στροφιλίκια στην επαρχία και να τα “ροκανίσει” με εξαιρετική ευκολία, ασφάλεια, προσφέροντας διασκέδαση. Στην έκδοση SE, όλα αυτά αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο νόημα, αφού με το πάτημα λίγων κουμπιών, η μοτοσυκλέτα προσαρμπόζεται ακριβώς σε κάθε διαδρομή. Το Versys 1000/SE, είναι μια πιο “λογική” αγορά από οποιοδήποτε street / sport touring αντίστοιχου κυβισμού για την χώρα μας, ενώ προσφέρεται ιδανικά και ως εναλλακτική για τους αναβάτες που θέλουν adventure θέση οδήγησης και άνεση αλλά δεν τους ενδιαφέρει το χώμα.

Διαβάστε την πλήρη δοκιμή του μοντέλου από το Bikeit

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon