.
Κατηγορία Μοτοσυκλέτες
Παρασκευή, 08 Μαϊος 2020 13:12

Triumph Modern Classics - Παρουσιάση όλης της γκάμας - Σε ποιους απευθύνεται το κάθε μοντέλο;

Αν υπάρχει μια εταιρεία που έχει εκμεταλλευτεί καλύτερα από όλες τις άλλες την δημοφιλία των νεορετρό, αυτή είναι η Triumph! Πως θα μπορούσε άλλωστε να είναι αλλιώς;

H Τriumph ήταν μια από τις βασικές εταιρείες που συνέδραμαν στην διαμόρφωση του βρετανικού κλασικού πρότυπου, με τον δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα, ενώ έχει παρουσιάσει αρκετά μοντέλα που έμειναν στην ιστορία.Μάλιστα, η δραστηριοποίηση της εταιρείας σε αυτό που σήμερα ονομάζουμε νεορετρό, δεν έγινε όψιμα, αφότου δημιουργήθηκε η τάση στην αγορά.

H Τriumph επανέφερε στο προσκήνιο την κλασική έκφραση, σε σύγχρονη εκτέλεση, με την παρουσίαση της πρώτης Bonneville “νέας εποχής”, στα 800 (790) κ.εκ., το 2001. Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι είχε προηγηθεί το W650 της Kawasaki το 1999. Σε κάθε περίπτωση, εκείνη την εποχή, στο millenium, το ενδιαφέρον για την κατηγορία αυτή ήταν πολύ μικρό και κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την Triumph, ότι ξαφνικά “θυμήθηκε” το παρελθόν της, επειδή διαπίστωσε ότι αποτελεί φλέβα χρυσού.

Το παρελθόν της το τίμησε επειδή το ήθελε και επειδή είχε χρέος να το κάνει, δεν της το επέβαλε η αγορά. Να τα λέμε αυτά.Τα πρώτα Bonneville, είχαν το look αλλά “έπασχαν” σε ένα συγκεκριμένο τομέα και αυτός ήταν οι κινητήρες τους. Καθ΄όλα σύγχρονες μηχανικές μονάδες, με πολιτισμένη λειτουργία και γραμμική απόδοση.

Όλα καλά, αυτό που απουσίαζε όμως ήταν η αίσθηση, μια πολύ σημαντική συνισταμένη για την κατηγορία. Το 2016, η Triumph επαναπροσδιόρισε όλη την νεορετρό γκάμα της, αυτή την φορά, δίνοντας πολύ μεγάλη σημασία στα μοτέρ. Μια προσέγγιση που θυμίζει την Harley-Davidson, η οποία και έχει επενδύσει απίστευτα ποσά για να διατηρήσει και να προσφέρει την περιβόητη V2 αίσθηση στις μοτοσυκλέτες της.

Κάτι ανάλογο έπραξε και η Triumph λοιπόν , με βάση τα δικά της “βρετανικά” δεδομένα και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό! Η νέα γκάμα των “high torque” μοτέρ στα 900 και στα 1200 κ.εκ., αποτελεί μια από τις καλύτερες -αν όχι την καλύτερη- υλοποίηση κινητήριων μονάδων στα νεορετρό. Η καλά κρυμμένη υγρόψυξη και ο στρόφαλος των 270 μοιρών, αντί των “παραδοσιακών” για την βρετανική σχολή 360, δεν αφαιρούν τίποτα από την αίσθηση, η οποία είναι μελετημένη μέχρι την τελευταία της λεπτομέρεια.

Πολύ ροπή αποδιδόμενη εκεί που πρέπει, super “φτιάξιμο” από τους παραγόμενους παλμούς / κραδασμούς και μια συμπλέουσα με τις προδιαγραφές ηχητική υπόκρουση ή οποία γίνεται αρκετά αισθητή όμως σαν... sub woofer. Η Triumph πέτυχε διάνα! Κάπως έτσι λοιπόν, αυτή την στιγμή έχει διαμορφωθεί μια γκάμα διαφορετικών Modern Classic μοντέλων στους καταλόγους της Triumph και σκοπός αυτού του άρθρου είναι να ξεκαθαρίσει την θέση του καθενός από αυτά, καθώς και το σε ποιους απευθύνονται.

Street Twin

Τιμή: 9.290 ευρώ

Ο πιο οικονομικός τρόπος για να μπει κανείς στην οικογένεια των Modern Classcic μοντέλων, είναι το Street Twin, μια μοτοσυκλέτα η οποία έχει να μεν κλασικίζουσα “αύρα” αλλά λογίζεται περισσότερο ως roadster μοντέλο. O κινητήρας είναι δικύλινδρος σε σειρά, υγρόψυκτος και αποδίδει 65 ίππους στις 7.500 σ.α.λ. και 8,1 kg-m ροπής στις 3.800. Άριστος για τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας, η οποία έχει τα φόντα για να κινηθεί πολύ άνετα στην πόλη και δυναμικά έξω από αυτή.

Street Twin 2019 hero1

Τα περιφερειακά της δεν εντυπωσιάζουν στα χαρτιά, με την τετραπίστονη δαγκάνα μπροστά να ξεχωρίζει, είναι όμως η ομοιογένεια του συνόλου στον δρόμο, το στοχιείο που σε κερδίζει. Στον τομέα του εξοπλισμού, το Street Twin φέρει φυσικά ABS, υποβοηθούμενο συμπλέκτη και Traction Control, που θα φανεί χρήσιμο όταν η πρόσφυση του δρόμου είναι πολύ μειωμένη, όπως για παράδειγμα, μια βροχερή μέσα στην πόλη. Πρόκειται για μια πολύ καλή πρόταση για όσους θέλουν μια στυλάτη γυμνή μοτοσυκλέτα, για απροβλημάτιστη καθημερινή μετακίνηση και απολαυστικές βόλτες στους επαρχιακούς, με δυνατότητα και για σβέλτη κίνηση σε αυτούς.

Βonneville T100

Τιμή: 10.590 ευρώ

Άλλη μια περίπτωση “entry level” μοντέλου αλλά αυτή την φορά σε 100% κλασικό ύφος. H Bonneville T100 έχει το όνομα αλλά έχει και την χάρη, με την εμφάνιση της να ακολουθεί την ρετρό βρετανική σχολή, φέροντας πληθώρα στοιχείων και λεπτομερειών που τονίζουν τον συγκεκριμένο χαρακτήρα. Ο κινητήρας είναι η ίδια έκδοση με αυτόν του Street Twin, με την απόδοση του όμως διαφοροποιημένη. Οι ίπποι είναι 55 και η ροπή 8,1 kg-m, αμφότερες όμως αυτές οι τιμές, κορυφώνονται σε χαμηλότερες στροφές, στις 5.900 και 3.230 σ.α.λ. αντιστοίχως. Η ροπή είναι σαφώς πιο “απλωμένη” χαμηλά προσκειμένου να ταιριάξει με τον ενδεδειγμένο τρόπο οδήγησης μιας μοτοσυκλέτας σαν και αυτή.

5228

Ποιος είναι αυτός; Η “ροή” σε επαρχιακούς απολαμβάνοντας την αίσθηση της Bonneville και τις εικόνες του δρόμου. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι το μοντέλο δεν μπορεί να επιτελέσει καθήκοντα καθημερινού commuter ή ακόμα και να κάνει μικρές υπερβάσεις προς ένα πιο γρήγορο τέμπο αν οδηγός το θελήσει. Ο βασικός χαρακτήρας όμως είναι σε κάθε περίπτωση “χαλαρός” και αυτό που προτείνει η T100 είναι κλασική αίσθηση, χωρίς κλασικά προβλήματα. Στον τομέα του εξοπλισμού, συναντάμαι ότι έχει και το Street Twin, δηλαδή ABS, Traction Control και υποβοηθούμενο συμπλέκτη. Πέραν της βασικής έκδοσης, διαθέσιμες επίσης είναι οι Bonneville T100 Black, στην οποία κυριαρχούν οι μαύροι τόνοι, καθώς η Bonneville T100 Bud Ekins, που αποτίνει φόρο τιμής στον μεγάλο κασκαντέρ, ο οποίος έκανε το πιο γνωστό κινηματογραφικό άλμα της ιστορίας, στην ταινία “H Μεγάλη Απόδραση”.

Street Scrambler

Τιμή: 10.890 ευρώ

Η τρίτη υλοποίηση που βασίζεται στο νέο 900άρι μοτέρ, είναι στο Street Scrambler και προφανώς πρόκειται για μια μοτοσυκλέτα που ανήκει στα Scrambler νεορετρό. Για όσους δεν γνωρίζουν την κατηγορία, ως Scrambler, ονομαζόντουσαν οι πρώτες απόπειρες δημιουργίας μοτοσυκλετών με διττό χαρακτήρα για κίνηση σε άσφαλτο και χώμα. Αυτό ακριβώς αναβιώνει το συγκεκριμένο μοντέλο στο σήμερα, συνδυάζοντας κλασική εμφάνιση, με μεγαλύτερες διαδρομές αναρτήσεων και συγκεκριμένα “σήματα κατατεθέν” της Scrambler κατηγορίας, όπως την διαδρομή της εξάτμισης και το ζεύγος των τελικών ψηλά, λίγο κάτω από την ουρά της μοτοσυκλέτας.

Street Scrambler 2019 hero1

Ο κινητήρας αποδίδει όπως και στο Street Twin, δηλαδή 65 ίππους στις 7.500 σ.α.λ. και 8,1 kg-m ροπής στις 3.800, αφού στην προκειμένη περίπτωση αρμόζει μια ευτύτερη περιοχή απόδοσης σε σχέση με την Bonneville T100. Oι τροχοί είναι φυσικά ακτινωτοί και τα ελαστικά Metzeler Tourance σε διαστάσεις 100/90-19 και 150/70-17, οπότε η είσοδος στο χώμα δεν γίνεται μετά φόβου. Πέραν των ABS, Traction Control και του υποβοηθούμενο συμπλέκτη, το Street Scrambler φέρει στον εξοπλισμό του και 3 riding modes, Road, Rain και Οff-Road, με προφανή από την ονομασία τους χρήση. Τετραπίστονη δαγκάνα και εδώ για το μονό δισκόφρενο μπροστά και χαμηλό βάρος, στα 201 κιλά, που έχει θετικό αντίκτυπο στις εκτός δρόμου διαδρομές αλλά και γενικότερα στην ευελιξία του μοντέλου. Σε ποιους απευθύνεται το Street Scrambler; Θα λέγαμε ότι είναι ένα νεορετρό Οn-Off με μεγάλο πεδίο χρήσης, που περιλαμβάνει τα πάντα, από πόλη και ταξίδια, μέχρι περιηγήσεις στο χώμα και διασκέδαση στα στροφιλίκια. Όλα αυτά, συν εκπληκτική εμφάνιση λοιπόν! 

Bonneville T120

Τιμή: 13.490 ευρώ

Η μεγαλύτερη Bonneville αποτελεί το πιο “on spot” μοντέλο της γκάμας, όταν το ζητούμενο είναι ατόφια κλασική αίσθηση και βρετανική “παραδοσιακή” φιλοσοφία. Ο κινητήρας των 1200 κ.εκ. αποδίδει 80 ίππους στις 6.500 σ.α.λ. και 10,7 kg-m ροπής στις 3.100 σ.α.λ. αποτελεί δε, το μέτρο σύγκρισης για όλα τα άλλα μοτέρ της κατηγορίας. Αυτό μπορεί να ακούγεται άδικο για τους μικρότερους σε χωρητικότητα κινητήρες αλλά το θέμα έχει να κάνει πρωτίστως στην αίσθηση του και όχι στις απόλυτες τιμές. Απλά υπέροχος και προτείνεται ανεπιφύλακτα να πάρετε μια γεύση από αυτόν σε ένα test ride. Η Triumph άλλαξε σχεδόν τα πάντα κατά την ανανέωση της σειράς, εκτός φυσικά από την εμφάνιση, η οποία ακολουθεί τις γραμμές του παρελθόντος, με την ποιότητα κατασκευής αν είναι άριστη. Δύο οι δίσκοι μπροστά, νέο πλαίσιο και υψηλό επίπεδο εξοπλισμού για τα δεδομένα της κατηγορίας: ABS, Traction Control, Riding Modes (Road & Rain), υποβοηθούμενος συμπλέκτης, θερμαινόμενα grip και προβολέας με DRL λειτουργία.

3874

Η οδήγηση της Bonneville Τ120 είναι απολαυστική, με τον κινητήρα και τον έκδηλα κλασικό χαρακτήρα να σε παρασύρουν σε μια ξεχωριστή οδηγική εμπειρία. Αυτή η εμπειρία είναι έντονη, δεν χρειάζονται πάντα 200+ χλμ. και στριψίματα στο όριο για αυτό, υπάρχει και άλλη οδός. Το μεγαλύτερο προσόν της Bonneville T120 είναι ακριβώς ότι ξεχειλίζει από αίσθηση, ακόμα και όταν κινείσαι καθημερινά στην πόλη. Βόλτες και ταξίδια φυσικά και συμπεριλαμβάνονται στο μενού, με το ανάλογο τέμπο πάντοτε, ενώ η μοτοσυκλέτα δεν είναι ασύμβατη σε δρόμους με στροφές όπου μπορεί να προσφέρει διασκέδαση με τον δικό της τρόπο. Σε ποιους απευθύνεται; Σε όλους! Δοκιμάστε μια βόλτα μαζί της και θα εκπλαγείτε από το πόσα πολλά έχει να σε πει, ακόμα και αν νομίζετε ότι δεν έχετε σχέση με αυτή την κατηγορία. Πέραν της βασικής έκδοσης, διαθέσιμες είναι επίσης, η Black, Bud Ekins, Ace και Diamont με αισθητικές διαφορές.

Speed Twin

Τιμή: 13.390 ευρώ

Υπάρχει κόσμος που μπορεί να οδηγήσει την Boneville T120 και να ζητήσει κάτι παραπάνω σε οδηγική συμπεριφορά και ισχύ, με την έννοια της διαφορετικής απόδοσης, πιο δεκτικής στο -τηρουμένων των αναλογιών- στροφάρισμα. Η Triumph έχει την λύση και ακούει στο όνομα Speed Twin, όντας η μεγαλύτερη σε κυβισμό έκδοση του roadtser Street Twin. Το μοτέρ σε αυτή την δυνατή έκδοση του, αποδίδει 97 ίππους στις 6.750 σ.α.λ. και 11,4 kg-m στις 4.950 σ.α.λ. Για όσους αρχίσουν τα μειδιάματα με τις τιμές αυτές από “πουσαρισμένο” 1.200 κ.εκ. κινητήρα, προτείνω να δουν το που αυτές αποδίδονται και να μην κολλάνε στα νούμερα που αναγράφονται στα χαρτιά.

2019 SPEED TWIN Riding 3

Γιατί αυτή την ροπή και την αίσθηση τραβήγματος από χαμηλά, δεν την συναντάς εύκολα αλλού! Η Τriumph δεν αρκέστηκε απλά σε μια πιο ισχυρή έκδοση του μοτέρ, αλλά φρόντισε επίσης να αναβαθμίσει τα δομικά και περιφερειακά στοιχεία. Το πλαίσιο έχει σχεδιαστεί με βάση αυτό του Thruxton (πιο κάτω ακολουθεί και αυτό) ενώ οι δαγκάνες στους δίσκους μπροστά είναι τετραπίστονες και προέρχονται από την brembo. Τέλος, οι τροχοί είναι χυτοί από αλουμίνιο και 17 ιντσών σε διάμετρο, “ντυμένοι” με Pirelli Diablo Corsa σε διαστάσεις 120/70-17” & 160/60-17”. Σε ότι αφορά στον τομέα του εξοπλισμού, έχουμε ABS, Traction Control, Riding Modes (Road, Rain & Sport), προβολέα με DRL λειτουργία και υποβοηθούμενο συμπλέκτη. Το Speed Twin συμπεριφέρεται στον δρόμο όπως οποιαδήποτε άλλη σύγχρονη naked μοτοσυκλέτα. Δεν είναι βέβαια streetfighter αλλά βρίσκεται πολύ παραπάνω από το άνω όριο των νεορετρό σε αυτό τον τομέα. Ο χαρακτήρας του ορίζεται από μια διαφοροποίηση σε σχέση με τις απόλυτα κλασικές φόρμες, αλλά και μια αρκετά πιο δυναμική συμπεριφορά. Σε ποιους ταιριάζει; Περιγράφηκε ακριβώς στην αρχή της παραγράφου. Αν αυτή η προσέγγιση σας κάνει “κλικ”, μην διστάσετε καθόλου!

Bonneville Bobber

Τιμή: 13.890 ευρώ

Θυμάμαι ότι επιστρέφοντας από την EICMA του 2016, σε ένα άτυπο poll για την ομορφότερη και πιο εντυπωσιακή μοτοσυκλέτα της έκθεσης, πολύς ήταν ο κόσμος που απαντούσε: Triumph Bonneville Bobber! Η μοτοσυκλέτα στην standard μορφή της, θαρρείς ότι κατασκευάστηκε από έμπειρο cutomizer, υϊοθετώντας στην σχεδίαση και στις λεπτομέρειες της, πολλά στοιχεία από τα πρότυπα αισθητικής στην δυτική πλευρά του Ατλαντικού. Φυσικα αυτά που ξεχωρίζουν, είναι το ρυθμιζόμενο μονόσελο και η “cage” κατασκευή για το ψαλίδι και την ανάρτηση πίσω, που δίνουν την εντύπωση hardtail μοτοσυκλέτας. Ο κινητήρας είναι 1200άρης, με ελαφρώς διαφοροποιημένες τιμές απόδοσης, δηλαδή 77 ίππους στις 6.100 σ.α.λ. και 10,8 kg-m ροπής στις 4.000 σ.α.λ. Σε συνδυασμό με την μακριά μετάδοση, δημιουργείται μια “cruiser” μεταφορά της ισχύος στο πίσω ελαστικό, που στην προκειμένη περίπτωση, είναι φυσικά ταιριαστή.

Bobber traction control 1410x793

Στον εξοπλισμό, ABS, Traction Control, Riding Modes (Road & Rain) και υποβοηθούμενος συμπλέκτης, συνθέτουν ένα πλήρες “πακέτο”, για μοτοσυκλέτα αυτού του είδους. Στον δρόμο, η μοτοσυκλέτα είναι ότι ακριβώς υπόσχεται η εμφάνιση της, 100% cruiser, αλλά σίγουρα πιο ελαφρύ σε αίσθηση από αυτό που έχουμε συνηθίσει στην κατηγορία. Το Bobber δεν έχει επίσης πρόβλημα στο να ξύσει τα χαμηλά τοποθετημένα μαρσπιέ του σε ένα στροφιλίκι αν και σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Διαθέσιμη είναι επίσης η έκδοση Black, στα 14.990 ευρώ στην οποία τοποθετείται ζάντα 16” ιντσών μπροστά (19” στο Bobber) , δύο δίσκοι 310 χλστ. με δαγκάνες της brembo (μονός δίσκος 310 χλστ. με δαγκάνα της Nissin στο Bobber) , πιρούνι 47 χλστ. (41 χλστ. στο Bobber) και cruise control. Τα Bobber απευθύνονται σε όσους αρέσκονται στην cruiser φιλοσοφία μετακίνησης και προσφέρονται ιδανικά ως βάσεις για μετατροπές και custoimizing χωρίς όρια, αν κάποιος επιθυμεί κάτι τέτοιο. Άλλωστε η Triumph, προσφέρει για όλα τα Modern Classic, έναν τεράστιο κατάλογο με αξεσούαρ που βελτιώνουν άνεση, προστασία, αισθητική ή αναβαθμίζουν τις επιδόσεις.

Scrambler 1200 XC / XE

Τιμή: από 13.990 ευρώ

Ότι ακριβώς είναι το Street Scrambler, με μεγαλύτερο κινητήρα 1200 κ.εκ., καλύτερο εξοπλισμό και καλύτερα περιφερειακά. Το πιρούνι είναι USD της Showa, 45 χλστ. σε διάμετρο, πλήρως ρυθμιζόμενο με μια “χορταστική” διαδρομή 200 χλστ. Πίσω έχουμε επίσης δύο εντυπωσιακά Ohlins αμορτισέρ, πλήρως ρυθμιζόμενα, με 200 χλστ. διαδρομής και σε αυτή την περίπτωση, που αναρτούν ένα αλουμινένιο ψαλίδι μεγάλης διατομής. Από φρένα; Brembo monobloc τετραπίστονες, ακτινικής έδρασης, της σειράς M50, “δαγκώνουν” δίσκους 320 χλστ. Καθόλου άσχημα. Στις 21 ίνστες ο μπροστινός τροχός, ακτινωτός φυσικά και στις 17 ο πίσω με Metzeler Tourance ελαστικά σε διαστάσεις 90/90-21 και 150/70-17. Σε ότι αφορά στον εξοπλισμό, αυτός είναι πολύ πλούσιος, περιλαμβάνοντας ABS, Traction Control, πέντε Riding Modes (Road, Rain, Sport, Off – Road και το παραμετροποιήσιμο από τον αναβάτη, Rider), TFT έγχρωμη οθόνη, keyless εκκίνηση, cruise control, ρυθμίζόμενα καβαλέτα τιμονιού και υποβοηθούμενο συμπλέκτη.

Scrambler 1200 XE and XC 2

Δεν τα λες σε καμία περίπτωση λίγα όλα αυτά! Για ακόμη περισσότερα, υπάρχει και η έκδοση XE, από 14.990 ευρώ, με IMU 6 αξόνων, cornerring ΑΒS και cornering Traction Control και ένα πρόσθετο riding mode, με την ονομασία Off-Road Pro, που ρυθμίζει την απόκριση στο γκάζι, καθώς και την απόδοση του ABS και του Traction, αυτόματα, βάση των πληροφοριών από την μονάδα μέτρησης αδρανειακών δυνάμεων. Επίσης, η έκδοση XE φέρει μεγαλύτερης διαδρομής αναρτήσεις, στα 250 χλστ, μπροστά και πίσω, πάντα από την Showa (πιρούνι) και από την Ohlins (αμορτισέρ), μακρύτερο ψαλίδι αλουμινίου στα 575 χλστ., θερμαινόμενα grip, ρυθμιζόμενα μαρσπιέ αναβάτη και ρυθμιζόμενη μανέτα φρένου, brembo MSC. Τα Scrambler 1200 αποτελούν μια εναλλακτική των μεγάλων adventure, προσφέροντας μικρότερη ναι μεν προστασία, αλλά απαράμιλλο κλασικό στυλ και αρκετές δυνατότητες εκτός δρόμου. Από όλες δε τις μοτοσυκλέτες που έχουμε δοκιμάσει στο Bikeit, τα Scrambler 1200 ήταν αυτά που συγκέντρωσαν τα περισσότερα κολακευτικά σχόλια για την εμφάνιση τους, από σχετικούς και άσχετους με τον χώρο των δύο τροχών. Έχει και αυτό την δική του, ξεχωριστή βαρύτητα ως γεγονός, και έπρεπε να ειπωθεί!

Bonneville Speedmaster

Τιμή: 14.990 ευρώ

H δεύτερη cruiser έκδοση στην γκάμα της Triumph ακούει στο όνομα Speedmaster και είναι μια touring – δικάβαλη υλοποίηση που έλκει την καταγωγή του ονόματος της από ένα μοντέλο του 1965. Ακτινωτοί τροχοί 16 ιντσών μπροστά και πίσω με ελαστικά σε διαστάσεις 130/90-16 και 150/80-16 “αργά” γεωμετρικά χρακτηριστικά, τιμόνι τύπου “backhorn” με εργονομική κλίση στα grip , δύο δίσκοι μπροστά, μεγαλύτερο ρεζερβουάρ στα 12 λίτρα (Bobber: 9,1 λίτρα), DRL προβολέας και cruise control. Από εκεί και έπειτα, το γνωστό πλεόν επίπεδο εξοπλισμού, με ABS, Traction Control, Riding Modes (Road & Rain) και υποβοηθούμενο συμπλέκτη. Η απόδοση του κινητήρα είναι ίδια με αυτή του Bobber, δηλαδή 77 ίπποι στις 6.100 σ.α.λ. και 10,8 kg-m ροπής στις 4.000 σ.α.λ. και η μετάδοση το ίδιο μακρυά. Η μοτοσυκλέτα απευθύνεται ουσιαστικά σε όσους έλκονται από την “cruiserοποιήση” της Bonneville φιλοσοφίας αλλά δεν είναι... παρτάκηδες και θέλουν να μεταφέρουν και δεύτερο άτομο.

Bonneville Speedmaster Location Front Quarter

Όπως ήδη ειπώθηκε η Speedmaster έχει πρόβλεψη για συνεπιβάτη, ενώ με αξεσουάρ της Triumph μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα Touring – Cruiser, προσθέτοντας πιο άνετες σέλες, ανεμοθώρακα, βαλίτσες και πολλά άλλα. Για όσους αναρωτιούνται τι δουλειά έχει η Triumph σε αυτά τα cruiser “λημέρια”, η απάντηση, έχοντας οδηγήσει τόσο το Bobber όσο και το Speedmaster, είναι ότι δικαιούται και με το παραπάνω την παρουσία της. Δεν είναι μόνο θέμα εμφάνισης, είναι ότι με τις κατάλληλες αλλαγές έχει καταφέρει να προσδώσει ξεχωριστή αίσθηση στα cruiser μοντέλα της, χωρίς αυτά να αποτελούν αντίγραφα του αμερικάνικου πρότυπου. Και σε αυτή την περίπτωση, ο κινητήρας είναι το στοιχείο που κάνει την περισσότερη δουλειά σε έναν νέο ρόλο, που του ταιριάζει επίσης πολύ. Το Speedmaster είναι πιο “πρακτικό” από το Bobber, όσο και αν τέτοιοι χαρακτηρισμοί δεν αρμόζουν σε μοτοσυκλέτες του είδους. Η δυνατότητα του δικάβαλου και οι ταξιδιωτικές αρετές του όμως, διευρύνουν σίγουρα το πεδίο χρήσης.

Thruxton 1200 R

Τιμή: 15.990 ευρώ

Σε αυτή την δουλειά πρέπει να είμαστε αντικειμενικοί και να κρατάμε ίσες αποστάσεις αλλά άνθρωποι είμαστε και εμείς και “σπάμε”... Χωρίς περιστροφές λοιπόν, το Thruxton 1200 R είναι το μοντέλο, την δοκιμή του οποίου θυμάμαι πιο έντονα τα τελευταία χρόνια, μέχρι την τελευταία της λεπτομέρεια. Η μοτοσυκλέτα είναι χάρμα οφθαλμών, η ποιότητα κατασκευής κορυφαία και ως πρόταση, είναι μοναδική στην αγορά. Γιατί εδώ έχουμε ένα superbike νεορετρό και το “superbike” δεν χρησιμοποιείται καταχρηστικά, ούτε με κάποια δόση υπερβολής. To Τhruxton 1200 R μπορεί να μοιράσει πολύ "πόνο" σε δρόμους με στροφές και να μπει άνετα σε μια πίστα για track day. Ναι, δεν χρειάζονται απαραίτητα πολύστροφοι κινητήρες, ούτε όλα τα κοπάδια αλόγων της Μογγολικής στέπας για κάτι τέτοιο, υπάρχει και διαφορετική προσέγγιση. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα στιβαρό και “γρήγορο” πλαίσιο που το Thruxton 1200 R το έχει, όπως έχει επίσης έχει περιφερειακά που προκαλούν ζήλιες και σε αυτή την τιμή δεν τα βρίσκεις άλλου: USD πλήρως ρυθμιζόμενο 43 χλστ, big piston πιρούνι της Ohlins μπροστά και δύο μονά, επίσης πλήρως ρυθμιζόμενα και από τον ίδιο προμηθευτή αμορτισέρ πίσω, καθώς και πλευστούς δίσκους 310 χλστ., συνεργαζόμενους με τετραπίστονες, ακτινικής έδρασης και monobloc δαγκάνες της brembo.

ΤΗΡ

Οι τροχοί είναι ακτινωτοί αλλά πολύ στιβαροί, και φέρουν Pirelli Diablo Rosso Corsa ελαστικά σε διαστάσεις 120/70-17 και 160/60-17, με πολύ γρήγορη κορώνα. Στον δρόμο λοιπόν το Thruxton R 1200 απαιτεί μόνο μια συνήθεια, να περιορίσει κανείς τις κλακέτες με το αριστερό πόδι και να δουλεύει τον κινητήρα εκεί που βρίσκεται η καλή περιοχή του, δηλαδή χαμηλα και στο μεσαίο φάσμα. Τα 97 άλογα είναι αρκετά, ειδικά όταν συνοδεύονται από 11,4 κιλά ροπής στις μόλις 4.950 σ.α.λ. Εδώ δεν έχουμε ουρλιαχτά, έχουμε έναν υπόκωφο βρυχηθμό η συχνότητα του οποίου αποτελεί και το σημάδι για τις όποιες αλλαγές ταχυτήτων. Με ένα πολύ γρήγορο και εξαιρετικό σε πληροφόρηση μπροστινό, που αντιθσταθμίζει το σχετικά μεγάλο μεταξόνιο και το βάρος των 203 κιλών, το Thruxton 1200 R “βουτά” στις στροφές με πολύ όρεξη και όλη η μοτοσυκλέτα ακολουθεί ως ένα ενιαίο τμήμα. Το “πάρτυ” στις στροφές είναι λοιπόν εγγυημένο και πρωτόγνωρο για νεορετρό μοτοσυκλέτα! Εξοπλιστικά, τα γνωστά, ABS, Traction, Riding Modes (Road, Rain & Sport), υποβοηθούμενος συμπλέκτης και LED προβολέας με DRL λειτουργία. Μια μοτοσυκλέτα που πρέπει να οδηγήσει ο καθένας, μόνο και μόνο γιατί έχει να προτείνει κάτι πραγματικά νέο ως αίσθηση! Διαθέσιμη είναι επίσης και η έκδοση Thruxton RS, με απόδοση 105 ίππων, Showa Big Piston USD πλήρως ρυθμιζόμενο πιρούνι 43 χλστ. M50 τετραπίστονες ακτινικές monobloc δαγκάνες της brembo και ξεχωριστό χρωματισμό.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 08 Μαϊος 2020 17:02

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon