.
Κατηγορία Kawasaki
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:44

TEST - Kawasaki Versys 650 2019 – O πρώτος διδάξας

Πίσω στο μακρινό 2007, ένας μεγάλος αριθμός μοντέλων της κατηγορίας των Adventure / On-Off, είχε ήδη απομακρυνθεί αρκετά από το χώμα, ωστόσο ο μπροστινός τροχός των 19 ιντσών, τα ελαστικά διττής φύσης και η επιτηδευμένη “Rally” σχεδίαση, εξακολουθούσαν να κρατούν τα όποια “off-road” προσχήματα.

Κείμενο: Κώστας Γαμβρούλης

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Η Kawasaki, η οποία γενικά είχε ακολουθήσει τον δρόμο της διαφοροποίησης με το KLE 500, όταν κλήθηκε να αντικαταστήσει το συγκεκριμένο μοντέλο, επέδειξε αρκετή τόλμη είναι η αλήθεια και πήρε ένα μεγάλο ρίσκο.

Tο πρώτο Versys 650 παρουσιάζεται το 2007 και αποτελεί την δίτροχη μετουσίωση μιας πραγματικότητας που όλοι συνειδητοποιούσαν αλλά αρνούνταν ή απλά δεν τολμούσαν να παραδεχτούν.

Με ένα μεγάλο ποσοστό των On-Off της εποχής εκείνης να χρησιμοποιούνται, κατ΄επιλογή των αναβατών τους, αποκλειστικά στην άσφαλτο, η Kawasaki έκανε αυτό που πρόσταζε η εξέλιξη, δηλαδή έκοψε και τους τελευταίους δεσμούς με το χώμα και παρουσίασε μια μοτοσυκλέτα που έμοιαζε περισσότερο με ένα “ψηλό” street, πάρα με ένα On-Off.

H κατηγορία των Street Adventure είχε μόλις γεννηθεί και μπορεί η Yamaha με το TDM 850 του 1991 να έδωσε ένα αρχικό στίγμα, το Versys 650 του 2007 όμως, ήταν αυτό που αποκρυστάλλωσε με την παρουσία του, μια κατηγορία που στις μέρες μας γνωρίζει μεγάλη άνθηση.

Τροχοί 17 ιντσών μπροστά και πίσω, ελαστικά με διαστάσεις και πέλμα αποκλειστικά για ασφάλτινη χρήση αλλά και όρθια θέση οδήγησης, όπως και σχετικά πιο “αφράτες” διαδρομές αναρτήσεων σε σχέση με τις αμιγώς street μοτοσυκλέτες.

Το Versys, με το όνομα του να προέρχεται από τα τρία αρχικά γράμματα των λέξεων Versatile System (Ευέλικτο Σύστημα), δεν το “κατάλαβε” άμεσα ο κόσμος, παρά το ότι αυτό που πρότεινε, ανταποκρινόταν πλήρως στα θέλω και στις πραγματικές ανάγκες πολλών αναβατών.

test kawasaki versys 650 2019 32

Μια μοτοσυκλέτα με άνετη θέση οδήγησης και “ψυχωμένο” κινητήρα, η οποία μπορούσε να χρησιμοποιηθεί καθημερινά, να ταξιδέψει, και να προσφέρει περισσότερη διασκέδαση στα στροφιλίκια, συγκριτικά με τα On-Off αντίστοιχου κυβισμού. Το σημαντικότερο δε, μπορούσε να αντεπεξέλθει άριστα σε οποιαδήποτε ασφάλτινη διαδρομή ακόμα και αν αυτή είχε αρκετές κακοτεχνίες. Για την Ελλάδα λοιπόν, ήταν ότι έπρεπε, τουλάχιστον για όσους δεν πάταγαν χώμα.

Η υποδοχή της μοτοσυκλέτας στην χώρα μας αλλά και γενικά στις διεθνείς αγορές, επισκιάστηκε από ένα χαρακτηριστικό, την εκκεντρική για τα δεδομένα της εποχής σχεδίαση, ειδικά στην περιοχή του προβολέα. Παρ΄όλα αυτά, αρκετοί ήταν αυτοί που εκτίμησαν τον “ζωηρό” και διασκεδαστικό χαρακτήρα του Versys, το οποίο σύντομα εδραιώθηκε ως μια πολύ αξιόλογη εναλλακτική στην κατηγορία.

Στις μέρες μας, βρισκόμαστε αισίως στην τρίτη γενιά του μοντέλου με την βασική φιλοσοφία να μην έχει αλλάξει. Αυτό που έχει αλλάξει πάντως είναι η εμφάνιση, που, μετά από ένα “ατυχές” face lift το 2010, βαδίζει πλέον (από το 2015) σε συμβατικά και καθ όλα αποδεκτά μονοπάτια.

test kawasaki versys 650 2019 10

Μια όσο το δυνατόν πιο απλοϊκή και κατανοητή περιγραφή για το πώς προέκυψε το Versys, είναι το “ψηλώνοντας” ένα street, προσθέτοντας μεγαλύτερες διαδρομές αναρτήσεων. Αν και η μοτοσυκλέτα έχει εξελιχθεί αυτόνομα και όχι παράλληλα με το ER-6 στο οποίο βασιζόταν στο παρελθόν, ενώ πλέον δεν έχει καμία σχέση με το Ζ650, η αλήθεια είναι ότι η προσλαμβάνουσα αίσθηση από την οδήγηση του, είναι ακριβώς αυτή.

Νιώθεις την μοτοσυκλέτα αρκετά “κοντή” σε μεταξόνιο και αυτή η αίσθηση εντείνεται από το γεγονός ότι το σώμα τοποθετείται, σε μια τυπική “Adventure” στάση, με την σέλα να απέχει 840 χλστ. από το έδαφος, τον κορμό όρθιο και το ψηλό τιμόνι να έρχεται βολικά στα χέρια, χωρίς να χρειάζονται εκτάσεις για να το φτάσεις.

Ρίχνοντας μια ματιά στα τεχνικά χαρακτηριστικά, βλέπουμε ότι το μεταξόνιο για το Versys 650, είναι 1.415 χλστ., τιμή που είναι φυσιολογική για street μοτοσυκλέτα αλλά για Adventure μεσαίου κυβισμού είναι αρκετά “κοντή”. Σκεφτείτε ότι ακόμα και τα Suzuki V-Strom 250, BMW G310GS και Kawasaki Verys-X 300, είναι μεγαλύτερα σε μεταξόνιο από το Versys 650.

Στην πράξη, πέραν αυτής της διαφορετικής αίσθησης, που θέλει λίγο χρόνο για να την συνηθίσεις, δεν δημιουργείται κάποιο πρόβλημα από το γεγονός, η μοτοσυκλέτα είναι σταθερότατη σε όλες τις ταχύτητες που μπορεί να αναπτύξει, τόσο στην ευθεία, όσο και στις καμπές.

test kawasaki versys 650 2019 45

Άλλο ένα έκδηλο στοιχείο της μοτοσυκλέτας, που αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα από την πρώτη γενιά, του 2007, είναι η διασκεδαστική της φύση. Οι πιο γρήγορες αντιδράσεις σε σχέση με τα Adventure αντίστοιχου κυβισμού καθώς και μεγαλύτερη προθυμία στις αλλαγές κατεύθυνσης, συνδυάζονται με ένα υπέροχο μοτέρ που αρέσκεται να δουλεύει σχετικά ψηλά.

Στη σέλα του Versys 650, είναι σίγουρο πως οποιοσδήποτε αναβάτης θα παρασυρθεί σε ένα πιο σβέλτο ρυθμό οδήγησης από αυτόν που έχει συνηθίσει, ακόμα και στις “άχαρες” διαδρομές ρουτίνας. Ως Kawasaki που σέβεται τον εαυτό του, το Versys μπορεί να μην ακούγεται από την εξάτμιση αλλά ο εκπεμπόμενος από την εισροή αέρα στο φιλτροκούτι ήχος, αντισταθμίζει την φιμωμένη από τις προδιαγραφές εξάτμιση.

Από τις 5.500 σ.α.λ. και πάνω ο ήχος γίνεται πορωτικός και παρά το ότι το μοτέρ είναι απίστευτα ελαστικό και πολιτισμένο, χωρίς κραδασμούς και μηχανικούς θορύβους, τελικά ασπάζεσαι την “σκοτεινή πλευρά” και “κρατάς” τις σχέσεις χωρίς να τις αλλάζεις νωρίς, μονό και μόνο για στροφάρει ο κινητήρας και να απολαμβάνεις το soundtrack.

Κάπως έτσι, οποιαδήποτε αστική διαδρομή αποκτά ενδιαφέρον, με την μοτοσυκλέτα να ελίσσεται εύκολα στους ανοικτούς διαδρόμους της κυκλοφορίας, όντας πιο αποτελεσματική στο “κυνηγητό” μέσα στις πόλεις, σε σχέση με ένα μεσαίου κυβισμόυ advneture.

Oι πρώτες γενιές των Verys, παρουσίαζαν μια ελαφρώς αποκομμένη αίσθηση του μπροστινού αλλά με το νέο -ρυθμιζόμενο- πιρούνι αυτό άλλαξε και πλέον η πληροφόρηση για το “που βρίσκεται και τι κάνει” ο τροχός είναι αρκετά καλή.

test kawasaki versys 650 2019 2

Αυτό είχε θετικό αντίκρυσμα και στο φρενάρισμα. Μπορεί οι wave δίσκοι 300 χλστ. με τις διπίστονες δαγκάνες να θεωρούνται βασικός εξοπλισμός, πόσο μάλλον όταν οι ακτινικές τετραπίστονες αποτελούν συνηθισμένη εικόνα σε μικρότερες μοτοσυκλέτες, ωστόσο κάνουν την δουλειά τους αρκετά καλά και προσφέρουν γραμμική ισχύ και αίσθηση, στοιχεία που σε συνδυασμό με την καλύτερη πληροφόρηση από το πιρούνι, συμβάλουν στην αποτελεσματική πέδηση από οποιαδήποτε ταχύτητα.

Ο τομέας “φρένα” συμπληρώνεται από έναν εξίσου καλό πίσω δίσκο και από δικάναλο ABS που επεμβαίνει όταν πρέπει και όσο πρέπει.

Το Versys 650 προσφέρει άνεση στους επιβαίνοντες, με μεγάλα και πλούσια σε αφρώδες τμήματα σέλας, ενώ οι αναρτήσεις, παρά το ότι λειτουργούν κάπως πιο γρήγορα στις αποσβέσεις τους, θυμίζοντας περισσότερο street, παρά adventure, έχουν μεγάλες διαδρομές, ώστε ακόμα και “βομβαρδισμένα” τμήματα ασφάλτου να διανύονται χωρίς δράματα. Η ζελατίνα της μοτοσυκλέτας ρυθμίζεται χωρίς εργαλεία σε ένα εύρος 60 χλστ. και στην ψηλότερη θέση της προσφέρει καλή προστασία.

Με αυτά τα δεδομένα, το Versys 650 μπορεί να επιδοθεί σε τουρισμό ακόμα και μεγάλου βεληνεκούς. Ο κινητήρας έχει την ισχύ για να κρατά σταθερά “απαγορευμένες” -πλην autobahn- ταχύτητες (γκουχγκουχ160 χλμ./ώραγκουχ) με δύο άτομα και αποσκευές.

Μιλώντας για αποσκευές, αξίζει να αναφερθεί ότι η Kawasaki έχει εξοπλίσει την μοτοσυκλέτα με το σύστημα clean mount, δηλαδή διακριτικές, ενσωματωμένες στην ουρά υποδοχές για την ασφάλιση πλαϊνών βαλιτσών, ενώ στις φωτογραφίες της δοκιμής, μπορείτε να δείτε το top box με το οποίο μας παραδόθηκε.

test kawasaki versys 650 2019 19

Τώρα αν συναντήσετε δρόμους με συνεχείς στροφές στην διαδρομή σας, το Versys 650 φυσικά και δεν θα πει όχι, με τον “ζωντανό” χαρακτήρα του να ταιριάζει άριστα σε αυτό πεδίο. Το φαρδύ τιμόνι προσφέρει πολύ καλούς μοχλούς για να κατευθύνει κανείς της μοτοσυκλέτα σε αυτή την διασκεδαστική “χορογραφία”, με το ρεπερτόριο να αποτελείται από πολύ σβέλτες αλλαγές πορείας, γρήγορες εισόδους στις στροφές και πειστικές εξόδους από αυτές, αν το μοτέρ κρατιέται στην καλύτερη περιοχή λειτουργίας του, που είναι ψηλά, κοντά στις 6.000 σ.α.λ. Σε κάθε περίπτωση η διασκέδαση είναι εγγυημένη και ανάλογη με αυτή που θα προσέφερε ένα τυπικό street μοντέλο.

Ανάλογες με street είναι και οι δυνατότητες στο χώμα, δηλαδή μιλάμε για απλές διασχίσεις καλών σχετικά εκτός δρόμου τμημάτων. Οι μεγαλύτερες διαδρομές αναρτήσεων, η αυξημένη απόσταση από το έδαφος και η θέση οδήγησης με το φαρδύ τιμόνι, θα μπορούσαν να αποτελέσουν στοιχεία για κάτι περισσότερο, οι ορέξεις αυτές όμως, “κόβονται” από τον τύπο και τις διαστάσεις των ελαστικών, που έχουν ξεκάθαρα, ασφάλτινο προσανατολισμό.

Σε ότι αφορά στην κατανάλωση, η Kawasaki έχει εξοπλίσει το Versys (και πολλά άλλα μοντέλα της) με την ένδειξη ΕCO στον πίνακα οργάνων, που εμφανίζεται όταν είσαι “κύριος” με το γκάζι, ενώ εξαφανίζεται αν αρχίσεις να παρεκτρέπεσαι. Όσο απλοϊκό και αν είναι σαν προσέγγιση, σε σχέση με μια ένδειξη στιγμιαίας κατανάλωσης, το βρήκα αρκετά χρήσιμο, αφού σου δίνει μια εικόνα για τις “οικονομικές” περιοχές λειτουργίας του κινητήρα.

Σεβόμενος λοιπόν την ένδειξη αυτή, μπορείς να πετύχεις τιμές μέσης κατανάλωσης ακόμα και κάτω από τα 5 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα αλλά η αλήθεια είναι ότι με το Versys 650 είναι δύσκολο να “κρατήσεις χαρακτήρα” για πολύ ώρα και έτσι μια ρεαλιστική μέση τιμή είναι τα 5,5 λίτρα.

Έχουν περάσει 12 χρόνια από τότε που το Versys μας συστήθηκε, συστείνοντας μας παράλληλα και μια νέα κατηγορία. Τότε θεωρούταν “εναλλακτικό” και “διαφορετικό”, στις μέρες μας είναι μια ακόμα πρόταση στα Street Adventure και αυτό το γεγονός σημαίνει ότι έχει απολέσει ένα από τα πλέον “δυνατά” πλεονεκτήματα του, την μοναδικότητα.

test kawasaki versys 650 2019 42

Βασικοί ανταγωνιστές του, τουλάχιστον αν λάβουμε υπόψη τον κυβισμό και την κατηγορία, είναι τα Honda NC750X και το Yamaha Tracer 700, το οποίο πρόσφατα ανανεώθηκε και αναμένουμε να δούμε την εκ νέου τοποθέτηση του στα μεσαία Street Adventure.

Το Versys 650 “κουβαλά” βέβαια περισσότερα χρόνια εξέλιξης, η οποία μπορεί να μην ήταν καταλυτική και ριζική αλλά σίγουρα συνέβαλε στο “ραφινάρισμα” και στην ολοκλήρωση της μοτοσυκλέτας, όπως παρουσιάζεται στις μέρες μας.

Εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις πιο “fun” προτάσεις στης ευρύτερη μεσαία κατηγορία, συμπεριλαμβανομένων και των street, στα οποία τοποθετείται επίσης ανταγωνιστικά. Θα έλεγα μάλιστα, ότι δεδομένης της μεγαλύτερης προσαρμοστικότητας του στην δική μας, πολυποίκιλη οδική πραγματικότητα, το Versys 650, είναι μια πιο “λογική” αγορά από τα street αντίστοιχου κυβισμού.

Η τιμή του, στα 8.690 ευρώ δικαιολογείται από την υψηλή κατασκευαστική ποιότητα αλλά όπως ήδη αναφέρθηκε, το Versys 650 δεν “παίζει” πλέον μόνο του στην αγορά.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά 

Κατασκευαστής

Kawasaki

Μοντέλο

Versys 650

Αντιπρόσωπος

TEOMOTO A.E.

Τιμή

8.690 ευρώ

Εγγύηση

2 χρόνια

Κινητήρας

 

Τύπος

Δικύλινδρος, τετράχρονος, υγρόψυκτος, 2ΕΕΚ, 8βάλβιδος

Χωρητικότητα (cc)

649

Διάμετρος x διαδρομή (mm)

83Χ60

Συμπίεση (:1)

10,8

Τροφοδοσία

Ψεκασμός

Χωρητικότητα λαδιού (lt)

Δ.Α.

Εκκίνηση 

Μίζα

Μετάδοση

Αλυσίδα

   

Πλαίσιο

 

Τύπος

Ατσάλινο σωληνωτό, τύπου διαμάντι

Μήκος (mm)

2.165

Πλάτος (mm)

840

Ύψος  (mm)

1.400

Μεταξόνιο (mm)

1.415

Γωνία κάστερ (°)

Δ.Α.

Ίχνος  (mm)

108

Ύψος σέλας (mm)

840

Απόσταση εδάφους  (mm)

170

Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt)

21

Βάρος, πλήρες (kg)

217

Αναρτήσεις

 

Μπροστά

Ανεστραμμένο πιρούνι 41 mm, απόσβεση επαναφοράς, προφόρτιση, 150mm διαδρομή

Πίσω

Μονό αμορτισέρ με ρυθμιζόμενη προφόρτιση, 145mm διαδρομή

Τροχοί / Ελαστικά

 

Εμπρός

120/70ZR17’’ 

Πίσω

160/60ZR17’’

Φρένα

 

Μπροστά

Δύο ημίπλευστοι δίσκοι 300 mm, τύπου μαργαρίτα, διπίστονες δαγκάνες

Πίσω

Δίσκος 250 mm, τύπου μαργαρίτα, μονοπίστονη δαγκάνα

Μέγιστη ιπποδύναμη (hp / rpm)

69 / 8.500

Μέγιστη ροπή (kg / rpm)

6,5 / 7.000

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019 13:57

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon