.
Κατηγορία Kawasaki
Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2023 10:16

Test - Kawasaki Versys 650 2023

Πιάσε μία πράσινη!

Το γνωστό σε όλους μας σλόγκαν ''πιάσε μία πράσινη'' επανέρχεται στη χώρα μας μέσω της KSR Hellas και το Versys 650 είναι η πρώτη μοτοσυκλέτα που δοκιμάζουμε στην νέα εποχή της Kawasaki!

Του Τάκη Μανιάτη

Ξανά εδώ!

Τα χαρούμενα νέα είναι πως η Kawasaki βρίσκεται ξανά στην Ελλάδα και αυτός ήταν ο βασικότερος λόγος για τον οποίο μας κοίταγαν συνέχεια στο δρόμο, με το ανανεωμένο Versys 650. Η KSR Hellas αντιπροσωπεύει εκ νέου την Kawasaki στην Ελλάδα ανανεώνοντας το ενδιαφέρον στην ιστορική φίρμα, αλλά και ενισχύοντας την εμπιστοσύνη κατόχων και φανατικών της πράσινης εταιρίας.

Το Versys 650 του 2023 είναι όπως το γνωρίζαμε από τα παλιά, με μικρές αλλαγές είναι η αλήθεια, με τις περισσότερες από αυτές να έχουν γίνει στο σώμα του πριν από δύο χρόνια.

Το Versys εμφανίστηκε στην αγορά το 2007 για να επαναπροσδιορίσει την μεσαία κατηγορία των ''adventure'' μοτοσυκλετών η οποία τότε κυμαινόταν ανάμεσα στα 600 και 650 κυβικά εκατοστά, αποτελούμενη σχεδόν αποκλειστικά από μονοκύλινδρες μοτοσυκλέτες. Με το Suzuki V-Strom 650 να προυπάρχει από το 2004 με σαφώς μεγαλύτερες διαστάσεις και πιο τουριστική διάθεση, ήταν το Versys που συνδύασε τις μικρές διαστάσεις και την ευελιξία των μονοκύλινδρων, καθώς και τους καθαρά "’ασφάλτινους" 17 ιντσών τροχούς στην πρώτη εμφάνισή τους στην κατηγορία. Ακολούθησε και η Ducati με την Multistrada 620 για να εδραιωθεί τελικά μία νέα κατηγορία με την ονομασία Sport Adventure ή Street Adventure, με το πέρασμα των χρόνων να δέχεται και άλλες παρουσίες, όπως π.χ. το Yamaha Tracer 700, μετέπειτα Tracer 7 αλλά και άλλες αργότερα.

Με τις διαδρομές των αναρτήσεων να βρίσκονται στα 150 χιλιοστά και να ισορροπούν ανάμεσα στην adventure και στην τουριστική χρήση, με ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα 41mm και δίσκους φρένων στα 300mm για μπροστά – με εξαιρετική απόδοση για την εποχή αλλά ακόμη και τώρα, η Versys 650 ήταν εξαιρετική, και μάλιστα παραμένει απαράλλαχτη σε τεχνικά στοιχεία έκτοτε.

Kawasaki_Versys_650_2023__1.jpgΠολυχρηστικότητα και ιστορία

H Versys έγινε γνωστή για την πολυχρηστικότητά της, όντας μία μοτοσυκλέτα μικρού μεγέθους η οποία δέχεται με άνεση δύο επιβαίνοντες, κυκλοφορεί με ευκολία μέσα στην πόλη και όταν της ζητηθεί, ταξιδεύει με 150χ.α.ω. στην εθνική οδό ή στρίβει εξαιρετικά σε ορεινές διαδρομές.

Έπειτα από ένα μάλλον αποτυχημένο facelift το 2010, η μοτοσυκλέτα σχεδιάστηκε εκ νέου το 2015 διατηρώντας την ίδια φιλοσοφία, το ίδιο ατσάλινο πλαίσιο με σωλήνες στρογγυλής διατομής που θυμίζει λίγο από Ducati, αλλά και το στενό τιμόνι που έρχεται κοντά στον αναβάτη προσθέτοντας πόντους στην φιλικότητα.

Kawasaki_Versys_650_2023__4.jpgΤο 2019 μεγάλωσε ο όγκος της μοτοσυκλέτας με νέα πλαστικά περιφερειακά που βρέθηκαν να συνδέονται οπτικά με το Versys 1000 και το 2021 η εικόνα μεταξύ τους πλησίασε ακόμη περισσότερο, με το ρεζερβουάρ να αλλάζει και να αυξάνει την χωρητικότητα στα 21 λίτρα. Παρόμοια ήταν πλέον το fering με τα χαρακτηριστικά "μυτάκια" στο μπροστινό τμήμα, οι LED προβολείς, η ζελατίνα που ρυθμίζει σε 4 επίπεδα με συνολικό ύψος κατά την ρύθμιση στα 6 εκατοστά, τις πιο άνετες θέσεις για αναβάτη και συνεπιβάτη, αλλά και παράλληλα τα κιλά της μοτοσυκλέτας να φτάνουν στα 219.

Όπως ήταν λογικό και αναμενόμενο, η Kawasaki Versys 650 έχασε κάτι, κέρδισε κάτι, και από το μικρό μοτοσυκλετάκι με το μικρό μεταξόνιο και τα χαρακτηριστικά "πόλης", διατήρησε τα τεχνικά και το ίδιο μεταξόνιο, αλλά μεγάλωσε στο άνω τμήμα, προκειμένου να καλύψει περισσότερο τις συνθήκες ταξιδίου.

Αλλαγές και βελτιώσεις

Καλύτερη κάλυψη από τον αέρα – με έξτρα ζελατίνα αν χρειαστεί, μεγαλύτερη άνεση για τους επιβαίνοντες, οθόνη TFT 4,3" η οποία συνδέεται με κινητό αν χρειαστεί μέσω Bluetooth, με εφαρμογή που επιτρέπει εμφάνιση GPS ή μας ενημερώνει για την λειτουργία του κινητήρα κ.α., Έχουμε διακόπτες ποιοτικούς, Traction Control που ρυθμίζει σε δύο επίπεδα και αφαιρείται τελείως αν θέλουμε, υπάρχει σύστημα ABS δύο καναλιών. Ότι σύστημα συμβάλει στην ασφάλεια του αναβάτη, διατίθεται και ενισχύει τον χαρακτήρα του Versys 650 στην νέα εποχή, αλλά και στον όλο και αυξανόμενο ανταγωνισμό.

Kawasaki_Versys_650_2023__2.jpg" alt="Kawasaki_Versys_650_2023__2.jpg" width="1600" height="1067" />Οι σέλες αναβάτη και συνεπιβάτη είναι πλέον φαρδύτερες, η πρόσβαση για μέσου ύψους αναβάτες είναι εύκολη, το πίσω τμήμα είναι χαμηλό και μπορείς να ανέβεις εύκολα επάνω της. Με το μεγάλο κόψιμο τιμονιού και την μικρή απόσταση που το χωρίζει από τον αναβάτη, το Versys 650 διατηρεί αναλλοίωτη την ευκολία οδήγησης που το έκανε διάσημο όλα αυτά τα χρόνια και η μοτοσυκλέτα ελέγχεται με άνεση, παρά το αυξημένο βάρος. Οι αναρτήσεις είναι μαλακές και όχι ιδιαίτερα σφικτές, με το ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα να ρυθμίζει ως προς την προφόρτιση των ελατηρίων και την απόσβεση επαναφοράς, ενώ το παράκεντρα τοποθετημένο αμορτισέρ ρυθμίζει ως προς την προφόρτιση του ελατηρίου. Με ένα άτομο, νιώθεις ότι είναι σφικτό σε λειτουργία ειδικά σε σχέση με το ενδοτικό ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα, ενώ με δύο άτομα, έρχεται καλύτερα σε κατάσταση λειτουργίας – προφανώς είναι έτσι για να συμβάλει και στην τουριστική χρήση.

Δικύλινδρος με ροπή

Έχοντας σαν όπλο τον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα που είδαμε αρχικά στο Kawasaki ER6 το 2006, η Kawasaki δημιούργησε μία σπιρτόζικη, εύκολη και βολική τουριστική μοτοσυκλέτα, ιδανική για καθημερινή μετακίνηση και συνδυασμό χρήσεων.

Kawasaki_Versys_650_2023__26.jpg" alt="Kawasaki_Versys_650_2023__26.jpg" width="1600" height="1067" />Ο κινητήρας σου επιτρέπει να οδηγάς ομαλά λόγω του κοντά κλιμακομένου κιβωτίου ταχυτήτων και της ροπής που διαθέτει, συνδυάζοντας τόσο την ευκολία σε αργές ταχύτητες αλλά και την άνεση στα 130χ.α.ω. σε ανοιχτές οδούς. Οδηγώντας με 7.000ς.α.λ. καταφέρνεις και χαμηλές καταναλώσεις αλλά η πραγματικότητα είναι πως το Versys 650 έχει την δύναμη και την ροπή να "πεταχτεί" μπροστά στις επιταχύνσεις, οπότε δύσκολα συγκρατείσαι να μην το κάνεις. Μπορείς βέβαια χρησιμοποιώντας την ECO Mode να διατηρήσεις χαμηλά την κατανάλωση, ακόμη και κάτω από τα 5 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα – η Kawasaki μιλάει για 4,4/100, αλλά αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προσπαθήσεις να πετύχεις, ενώ τα 5, με 5,5 / 100 είναι κάτι αληθοφανές σε πραγματικές συνθήκες.

Είναι πρόθυμη να πλαγιάσει με εμπιστοσύνη χάρη στους τροχούς των 17 ιντσών με ελαστικά 120/170 με ασφάλτινο χαρακτήρα, θα ξεδιπλώσει τις αρετές σε στροφές, δεν θα σε περιορίσει και σε πατημένους χωματόδρομους, μιας και το ζύγισμα και η άνεση που προσφέρει, σου επιτρέπουν να το κάνεις με ευκολία.

Kawasaki_Versys_650_2023__29.jpg" alt="Kawasaki_Versys_650_2023__29.jpg" width="1600" height="1067" />Διαθέτει πολύ καλά φρένα για την κατηγορία – ακόμη και για τα χρόνια που τα χρησιμοποιεί, που δεν θα σε προδώσουν όσο και αν τα πιέσεις, θα φτάσει στα 180χ.α.ω. το κοντέρ, θα παίξεις μαζί της μιας και είναι βολική οδηγικά και καθόλου ιδιότροπη.

Γνωστή αγαπημένη

Μία μοτοσυκλέτα η οποία λόγω αυτών των χαρακτηριστικών παρέμεινε στην αγορά όλα αυτά τα χρόνια χωρίς τρομερές βελτιώσεις η οποία έρχεται να προσφέρει μία καθημερινή μετακίνηση με απόλαυση. Ένα γνωστό πακέτο που έχει αγαπηθεί στο πέρασμα των χρόνων με γνωστή αξιοπιστία και φιλικότητα που

Kawasaki_Versys_650_2023__24.jpg" alt="Kawasaki_Versys_650_2023__24.jpg" width="1600" height="1067" />Με τέσσερις εκδόσεις, την βασική της δοκιμής που ονομάζεται Urban, την Tourer, την Grand Tourer, και Grand Tourer + οι οποίες διαφοροποιούνται στον εξοπλισμό (βαλίτσες, προβολάκια ομίχλης, πλαινές και κεντρική βαλίτσες, κ.α.), με την τιμή να ξεκινάει στα 9.495euro που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα όρια του ιαπωνικού ανταγωνισμού.

Η Kawasaki Versys βρίσκεται ξανά στη χώρα μας με νέα αντιπροσωπεία, και χωρίς να προσφέρει κάτι εξεζητημένο, διατηρεί τα γνωστά χαρακτηριστικά που την έκαναν δημοφιλή αποδεικνύοντας πως ότι είναι καλό παραμένει στο χρόνο αναλλοίωτο προσφέροντας τις υπηρεσίες του.

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto Market

Κράνος: O'Neal Sierra R V.23Μπουφάν: Nordcode Senegal, Γάντια: Five E3 Evo

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά 

Μοντέλο

Versys 650

Τιμή

9.495 ευρώ

Κινητήρας

 

Χωρητικότητα (cc)

649

Συμπίεση (:1)

10,8

Χωρητικότητα λαδιού (lt)

Δ.Α.

Μετάδοση

Αλυσίδα

Πλαίσιο

 

Μήκος (mm)

2.165

Ύψος  (mm)

1.400

Γωνία κάστερ (°)

Δ.Α.

Ύψος σέλας (mm)

840

Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt)

21

Αναρτήσεις

 

Πίσω

Μονό αμορτισέρ με ρυθμιζόμενη προφόρτιση, 145mm διαδρομή

Εμπρός

120/70ZR17’’ 

Φρένα

 

Πίσω

Δίσκος 250 mm, τύπου μαργαρίτα, μονοπίστονη δαγκάνα

Μέγιστη ροπή (kg / rpm)

6,5 / 7.000

Κατασκευαστής

Kawasaki

Αντιπρόσωπος

KSR Hellas

Εγγύηση

2 χρόνια

Τύπος

Δικύλινδρος, τετράχρονος, υγρόψυκτος, 2ΕΕΚ, 8βάλβιδος

Διάμετρος x διαδρομή (mm)

83Χ60

Τροφοδοσία

Ψεκασμός

Εκκίνηση 

Μίζα

   

Τύπος

Ατσάλινο σωληνωτό, τύπου διαμάντι

Πλάτος (mm)

840

Μεταξόνιο (mm)

1.415

Ίχνος  (mm)

108

Απόσταση εδάφους  (mm)

170

Βάρος, πλήρες (kg)

219

Μπροστά

Ανεστραμμένο πιρούνι 41 mm, απόσβεση επαναφοράς, προφόρτιση, 150mm διαδρομή

Τροχοί / Ελαστικά

 

Πίσω

160/60ZR17’’

Μπροστά

Δύο ημίπλευστοι δίσκοι 300 mm, τύπου μαργαρίτα, διπίστονες δαγκάνες

Μέγιστη ιπποδύναμη (hp / rpm)

69 / 8.500

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29 Αυγούστου 2023 21:21

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon