.
Κατηγορία Kawasaki
Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2019 20:02

TEST – Kawasaki Versys 1000 SE 2019

Φέροντας την χαρακτηριστική ταυτότητα της Kawasaki, το ανανεωμένο Versys 1000 παρουσιάζεται πιο έτοιμο από ποτέ για να σε ταξιδέψει στα πέρατα του κόσμου, από όπου υπάρχει άσφαλτος, αλλά και να προσφέρει με ευχαρίστηση τις υπηρεσίες του και στην καθημερινότητά σου.

Του Θοδωρή Ξύδη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Περίπου τρία χρόνια πέρασαν από την τελευταία ανανέωση του μεγάλου street adventure της Kawasaki και το Versys βρίσκεται ξανά δίπλα μας με νέο πρόσωπο αλλά και μερικές σημαντικές αλλαγές που ολοκληρώνουν ακόμη περισσότερο τον ταξιδιάρικο αλλά και καθημερινό χαρακτήρα του. Πιο πλούσιος εξοπλισμός από την στάνταρ κιόλας έκδοση αλλά και ειδική πλέον έκδοση SE που φέρει στον πλούσιο εξοπλισμό της μεταξύ άλλων και τις ηλεκτρονικά ελεγχόμενες αναρτήσεις της Kawasaki.

Φρεσκάρισμα που κερδίζει τις εντυπώσεις

Η 1η γενιά του Versys παρουσιάστηκε το 2012 και ήταν από τις λίγες φορές που έχουμε δει το κορυφαίο μοντέλο της γκάμας να ακολουθεί σχεδιαστικά το μικρότερο, στην συγκεκριμένη περίπτωση το εν σειρά δικύλινδρο Versys 650. Η πρόταση της Kawasaki ήταν σχεδιαστικά αναμφίβολα ξεχωριστή αλλά την ίδια στιγμή και αμφιλεγόμενη με το τελικό αποτέλεσμα να χωρίζει απόλυτα το κοινό σε δύο κατηγορίες: σε εκείνους που το έβρισκαν ελκυστικό και σε εκείνους που δεν το έβρισκαν. Τρία χρόνια πέρασαν περίπου έτσι και η Kawasaki παρουσίασε το 2015 το ανανεωμένο μοντέλο που έβαζε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας την αμφιλεγόμενη εμφάνιση, υιοθετώντας, μεταξύ άλλων σημαντικών αλλαγών, σαφώς πιο ελκυστικές και δυναμικές γραμμές για τα πλαστικά του, στα πρότυπα του τότε ZX10-R. Το Versys παρουσιάστηκε πέρσι ανανεωμένο σχεδιαστικά για μία ακόμη φορά, διαχωρίζοντας παράλληλα την θέση του από το 650 που δεν το ακολούθησε σε αυτό το νέο σχεδιαστικό μονοπάτι της Kawasaki παραμένοντας πιστό στις προϋπάρχουσες γραμμές.

Αναμφίβολα το απερχόμενο Versys 1000 είναι μια γοητευτική στην όψη μοτοσυκλέτα και με τα σημερινά στάνταρ και αυτό δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία στη νέα σχεδίαση των πλαστικών του φέρινγκ πιο το κάνουν να δείχνει πιο εντυπωσιακό και πιο επιθετικό από το προηγούμενο. Σαφέστατα πρόκειται περί εξέλιξης του προηγούμενου σχεδίου με τις ακμές και τις γωνίες να κυριαρχούν και εδώ και να τονίζονται ακόμη περισσότερο χάρη στην εντυπωσιακής ποιότητας πράσινη μεταλλική βαφή της έκδοσης SE.

kawasaki versys 1000 se 2019 bikeit 8

Το νέο φέρινγκ είναι πιο πλατύ από το προηγούμενο για ακόμη καλύτερη προστασία ου αναβάτη από τον αέρα. Όπως και στο 2ο Versys έτσι και εδώ η Kawasaki το εξέλιξε προσεκτικά σε αεροδυναμική σήραγγα προσθέτοντας διόδους για τον αέρα στο πάνω μέρος και τα πλαϊνά του φέρινγκ που ελέγχουν ουσιαστικά την ροή του αέρα που φτάνει (ή δεν φτάνει) στον αναβάτη για ακόμη υψηλότερα επίπεδα άνεσης. Χαρακτηριστική είναι η σχεδίαση της “αεροτομής-πιγουνιού” κάτω από τους προβολείς που βοηθά στο να οδηγεί τον αέρα στα προβλεπόμενα σημεία του φέρινγκ στις υψηλές ταχύτητες προσθέτοντας παράλληλα σταθερότητα. Επίσης, ανάμεσα στους προβολείς υπάρχει αεραγωγός που στέλνει φρέσκο αέρα στον αναβάτη και μειώνει το φαινόμενο της υποπίεσης. Ένα μέρος του αέρα διοχετεύεται και στα ηλεκτρονικά και μηχανικά μέρη που καλύπτονται από το φέρινγκ για να μειώσει την θερμοκρασία λειτουργίας τους.

kawasaki versys 1000 se 2019 bikeit 49

Η έκδοση SE δεν δυσκολεύεται να τραβήξει πάνω της τα βλέμματα του περίγυρου ενώ το ίδιο ισχύει και για το βλέμμα του αναβάτη, που μένει κολλημένο στο αιχμηρό ρύγχος του Versys μέχρι να το πλησιάσει και να περάσει το πόδι του πάνω από τη σέλα. Η εξαιρετική ποιότητα της μεταλλικής βαφής, με τα χαρακτηριστικά… αυτό-ίασης από μικρές γρατσουνιές στο βερνίκι της, είναι το πρώτο και τρανταχτό στοιχείο για την δουλειά που έχουν κάνει οι Ιάπωνες στην ποιότητα κατασκευής του Versys 1000. Τα υψηλά κατασκευαστικά στάνταρ που έχουν θέσει οι άνθρωποι της Kawasaki από την πρώτη κιόλας γενιά της μοτοσυκλέτας τους είναι παρόντα και στην τελευταία και πραγματικά δεν αφήνουν περιθώρια για παράπονα. Ας δούμε όμως πριν προχωρήσουμε συγκεντρωτικά τις αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο Versys αλλά και τις διαφορές στον εξοπλισμό μεταξύ των δύο πλέον εκδόσεων του ιαπωνικού μοντέλου.

kawasaki versys 1000 se 2019 bikeit 43

Αλλαγές σε σχέση με πριν και διαφορές μεταξύ των εκδόσεων

-Ανασχεδιασμένο φέρινγκ με ανώτερα χαρακτηριστικά αεροδυναμικής προστασίας

-Ανασχεδιασμένο εμπρός φτερό που προστατεύει καλύτερα τα εσωτερικά καλάμια του πιρουνιού

-Νέες 4πίστονες δαγκάνες ακτινικής τοποθέτησης (έναντι συμβατικής) και ακτινική τρόμπα εμπρός (πιστόνια διαφορετικής διαμέτρου, 32 χλστ. τα πάνω και 30 τα κάτω). Νέο δοχείο υγρών φρένων μπροστά

-Νέα Full LED φωτιστικά σώματα (και cornering lights στην έκδοση SE)

-KIBS (Kawasaki Intelligent anti-lock Brake System) στάνταρ και στις δύο εκδόσεις

-Στάνταρ cruise control και στις δύο εκδόσεις

-Ρυθμιζόμενη σε ύψος ζελατίνα κατά 65 χλστ. χωρίς προκαθορισμένες θέσεις (stepless)

-Παροχή ρεύματος 40W στον πίνακα οργάνων

-Ανασχεδιασμένο τελικό εξάτμισης με περισσότερες γωνίες και δύο ασύμμετρες απολήξεις

-Αναθεωρημένες ραφές στη σέλα

-Νέος πίνακας οργάνων με αναλογικό στροφόμετρο και μονόχρωμη LCD οθόνη (στάνταρ έκδοση). Πληροφορίες: στροφές κινητήρα, ταχύτητα, επιλεγμένη ταχύτητα, στάθμη καυσίμου, οδόμετρο και δύο μερικοί χιλιομετρητές, στιγμιαία και μέση κατανάλωση, αυτονομία (χλμ.), τρέχουσα και μέγιστη γωνία κλίσης, θερμοκρασία ψυκτικού, περιβάλλοντος, ώρα, δείκτης οικονομικής οδήγησης, δείκτης IMU.

-Βαφή Highly Durable Paint στην έκδοση SE με ειδική επίστρωση που αυτό-επιδιορθώνεται

-Πίνακας πληροφοριών με αναλογικό στροφόμετρο και TFT LCD οθόνη (έκδοση SE) με δυνατότητα σύνδεσης με κινητό

-Στάνταρ χούφτες (έκδοση SE)

-Στάνταρ θερμαινόμενα γκριπ (SE)

-Στάνταρ προγράμματα οδήγησης (SE)

-Μεγαλύτερη σε μέγεθος ζελατίνα στο SE (ύψος και πλάτος) που προσφέρει εύρος ρύθμισης 40 χλστ. και φέρει και αεραγωγό στο κέντρο που μειώνει το φαινόμενο της υποπίεσης

- KQS (Kawasaki Quick Shifter) στάνταρ στην έκδοση SE

-Διαθέσιμο και με χαμηλότερη κατά 20 χλστ. σέλα, ως αξεσουάρ

kawasaki versys 1000 se 2019 bikeit 11

Άνεση με Α κεφαλαίο

Οι βόλτες και τα ταξίδια, μικρά ή μεγάλα, αποτελούν τον κύριο λόγο ύπαρξης του Versys 1000 και η Kawasaki το έχει εξελίξει έτσι ώστε τίποτα δεν έχει αφεθεί στην τύχη αναφορικά με την άνεση που προσφέρει σε αναβάτη και συνεπιβάτη. Η θέση οδήγησης σε τοποθετεί όρθια πάνω στην μοτοσυκλέτα χαρίζοντας πολύ καλή εποπτεία του δρόμου, τα πόδια πέφτουν με άνεση στα μαρσπιέ και τα γόνατα σχηματίζουν άνετες γωνίες. Άνετα έρχεται και το τιμόνι στα χέρια του αναβάτη που θα βρει έναν πιστό σύμμαχο στην καθημερινότητα και τα ταξίδια, ειδικά αν το ύψος του αγγίζει ή ξεπερνά τα 1,85 μ. Χαράς ευαγγέλια για τους ψηλούς και τους σχετικά ψηλούς λοιπόν και δεν έχουμε φτάσει ακόμη στη σέλα του Versys 1000 που ολοκληρώνει την εικόνα με τον καλύτερο τρόπο. Το υλικό που έχει χρησιμοποιήσει η Kawasaki για την επένδυση της σέλας επιλέχθηκε προσεκτικά και συμβάλει στην σταθεροποίηση του αναβάτη πάνω στην μοτοσυκλέτα αλλά και στα υψηλά επίπεδα άνεσης που απολαμβάνει. Στα αυξημένα επίπεδα άνεσης που προσφέρει συμβάλλει αποφασιστικά και η ποιοτική ουρεθάνη, κάτω από την επένδυση, με πάχος κάτι παραπάνω από σεβαστό και σχήμα που υποβοηθά τον αναβάτη να μείνει στη θέση που έχει επιλέξει όταν επιταχύνει δυνατά.

kawasaki versys 1000 se 2019 bikeit 29

Τα λάστιχα στα μαρσπιέ είναι κούφια και σε συνδυασμό με τα ελαστικά παρεμβύσματα στις βάσεις των μαρσπιέ ουσιαστικά εξαλείφουν τον όποιον ανεπιθύμητο κραδασμό θα μπορούσε να φτάσει από αυτό το σημείο στον αναβάτη (η Kawasaki αναφέρει ότι έχει αφήσει εσκεμμένα μερικούς κραδασμούς να φτάνουν σε όποιον βρίσκεται στη σέλα για να μη νομίζει ότι οδηγεί… ηλεκτρικό). Η εικόνα συμπληρώνεται από τις ρυθμιζόμενες μανέτες για την μανέτα του συμπλέκτη και του φρένου.

kawasaki versys 1000 se 2019 bikeit 37

Πολύ υψηλά επίπεδα εργονομίας λοιπόν που συμπληρώνονται από έναν πραγματικά μεγάλο όγκο πληροφοριών, ο οποίος φτάνει στα μάτια του αναβάτη στην έκδοση SE, μέσω μιας TFT οθόνης που χαρακτηρίζεται από πολύ καλή ευκρίνεια και έχει στα αριστερά της ένα μεγάλο αναλογικό ταχύμετρο. Η οθόνη δίνει τη δυνατότητα παρουσίασης των πληροφοριών και με γραφικά, με δύο διαφορετικούς τρόπους παρουσίασης (μία πιο τουριστική και μία πιο σπορ) και επιλογή για μαύρο ή λευκό φόντο και στις δύο περιπτώσεις. Επιπλέον πληροφορίες, σε σχέση με τον πίνακα της στάνταρ έκδοσης είναι η μέση ταχύτητα, ο συνολικός χρόνος λειτουργίας και η προειδοποίηση για πολύ χαμηλή θερμοκρασία με το σύμβολο του πάγου. Ενσωματωμένη είναι παράλληλα η δυνατότητα σύνδεσης με το κινητό αλλά και η απεικόνιση των πληροφοριών για το επιλεγμένο Πρόγραμμα οδήγησης (Riding Mode) και τις ρυθμίσεις των αναρτήσεων. Υπάρχνουν βέβαια και άλλες πληροφορίες που μπορείτε να δείτε όπως είναι η τρέχουσα αλλά και η μέγιστη γωνία κλίσης της μοτοσυκλέτας, η πίεση που ασκείτε στη μανέτα των φρένων αλλά και το πόσο ανοίγετε το γκάζι (!), δεδομένα που παρουσιάζονται με αυξομειούμενες μπάρες!

kawasaki versys 1000 se 2019 bikeit 33

Για την άνεση που απολαμβάνει ο συνεπιβάτης του Versys 1000 δεν έχουμε να πούμε πολλά. Απλά κοιτάξτε την σχετική φωτογραφία που σας παραθέτουμε και σκεφτείτε ότι οι Ιάπωνες δεν προτίμησαν σχεδιαστικά μία πιο σπορ ουρά που θα ταίριαζε καλύτερα με το νέο και ακόμη πιο επιθετικό ρύγχος της μοτοσυκλέτας. Αντί για αυτό, μοιάζει σα να σχεδίασαν ολόκληρη την ουρά με βάση την προσφερόμενη άνεση αλλά και την σωστή τοποθέτηση των χειρολαβών, της σχάρας και των βάσεων των βαλιτσών που έχουν ενσωματωθεί στην σχεδίαση της ουράς. Ακόμη και αν δεν χρησιμοποιήσετε top case η Kawasaki έχει προβλέψει και για την μεταφορά σάκου έχοντας προσθέσει “άγκυρες” στις χειρολαβές για την ασφαλή του πρόσθεση.

Η αλήθεια για την σχεδίαση της ουράς δεν πρέπει να απέχει και πολύ από την παραπάνω υπόθεση, η ίδια η Kawasaki δηλώνει άλλωστε ότι πρόκειται για μια από τις πιο άνετες σέλες που έχει δημιουργήσει ποτέ. Μια βόλτα, έστω και σύντομη, θα πείσει και εσάς για του λόγου το αληθές. Εύγε Kawasaki.

KCMF: Το ηλεκτρονικό οπλοστάσιο των Ιαπώνων

Kawasaki Cornering Management Fuction (KCMF) είναι το πλήρες όνομα του ηλεκτρονικού συστήματος που ελέγχει την δυναμική συμπεριφορά του Versys 1000. Με την χρήση όσο το δυνατό λιγότερων εξαρτημάτων, η κεντρική μονάδα ελέγχου της μοτοσυκλέτας (ECU) αποκτά, σύμφωνα με την ιαπωνική εταιρία, μια πιο ακριβή εικόνα για το τι γίνεται σε πραγματικό χρόνο και έτσι έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει στον βέλτιστο βαθμό την λειτουργία του Traction control και του ABS, και στην περίπτωση της έκδοσης SE και την λειτουργία των ηλεκτρονικά ελεγχόμενων αναρτήσεων. Το KCMF που τρέχει λογισμικό εξέλιξης της ίδιας της Kawasaki έχει ως αρωγό τις υπερπολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρει ως δεδομένα η Μονάδα Μέτρησης Αδρανειακών Δυνάμεων έξι (6) αξόνων της Bosch, γνωστή πλέον σε όλους μας ως IMU (Inertial Measurement Unit), με βάρος μόλις 40 γραμμάρια. Η KCMF λαμβάνει λοιπόν τα δεδομένα από την IMU, τα συνδυάζει με στοιχεία που αφορούν τον κινητήρα (άνοιγμα γκαζιού, στροφές, επιλεγμένη ταχύτητα) και τις αναρτήσεις και έπειτα προχωρά στις απαραίτητες ρυθμίσεις των ηλεκτρονικών της μοτοσυκλέτας, κάτι που γίνεται καθόλη τη διάρκεια της στροφής. Έτσι εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη κίνηση αλλά και η ομαλή μετάβαση από τα φρένα στο γκάζι. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι η IMU δεν υποβοηθά στην ρύθμιση του Traction Control κάτι όμως που το κάνει για το ABS προσθέτοντας έτσι και λειτουργία cornering.

Το KTRC (Kawasaki Traction Control), άνευ IMU, προσφέρει τρία επίπεδα λειτουργίας αλλά και δυνατότητα απενεργοποίησης. Το πρώτο να είναι το λιγότερο και το τρίτο το περισσότερο παρεμβατικό που θα το επιλέξετε για κίνηση σε βροχή και ιδιαίτερα ολισθηρές επιφάνειες. Όπως και από την πρώτη γενιά το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης των Ιαπώνων επιτρέπει στην ρύθμιση 1 τα παιχνίδια από πλευράς του αναβάτη, τόσο με σούζες όσο και με πλαγιολισθήσεις ισχύος. Το επιτρέπει μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που αρχικά μπορεί να τρομάξει αλλά γρήγορα καταλαβαίνεις ότι η μοτοσυκλέτα δεν μπορεί να βγει εκτός ελέγχου με το σύστημα ενεργοποιημένο. Το σύστημα ανανεώνει τα δεδομένα που λαμβάνει κάθε πέντε (5) χιλιοστά του δευτερολέπτου και όταν χρειαστεί να μαζέψει τα πράγματα επεμβαίνει στην ανάφλεξη αλλά και στις ηλεκτρονικά ελεγχόμενες πεταλούδες, κάτι που το κάνει με ταχύτητα και ακρίβεια. Τέλος, ανάμεσα στα θετικά του Traction Control συγκαταλέγεται και η απομνημόνευση των προτιμήσεων του αναβάτη, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να το ρυθμίζετε κάθε φορά που γυρνάτε τον κεντρικό διακόπτη. Μόνο στην στάνταρ έκδοση του Versys επιλέγεται αυτόματα το 1ο επίπεδο παρεμβατικότητας αν ο αναβάτης είχε απενεργοποιήσει το σύστημα στην τελευταία του βόλτα.

KECS και στρώσαμε χαλί…

Η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση του Versys 1000 SE, Kawasaki Electronic Suspension System (KECS), βασίζεται σε γενικές γραμμές σε εκείνη του ZX-10R του 2018 έχοντας προσαρμόσει βέβαια την λειτουργία της στις ανάγκες κίνησης του μεγάλου ιαπωνικού street adventure. Αυτό σημαίνει τα εξής: ποιότητα κύλισης που συγκρίνεται με στρώμα… αέρα όσο η μηχανή κινείται κάθετα στον δρόμο, υποδειγματική απορρόφηση των ανωμαλιών αλλά και εξαιρετική συνοχή και έλεγχο της μοτοσυκλέτας στις στροφές. Κάποιες από τις μεγαλύτερες και πιο έντονες ανωμαλίες των ελληνικών δρόμων θα περάσουν φυσικά στον αναβάτη χωρίς ωστόσο να τον προβληματίσουν ή να τον κοπανήσουν.

kawasaki versys 1000 se 2019 bikeit 42

Για να πετύχει αυτό το αποτέλεσμα η KECS, μέσω της ECU, ρυθμίζει διαρκώς τις αποσβέσεις επαναφοράς και συμπίεσης, εμπρός-πίσω, σύμφωνα με την ταχύτητα της μοτοσυκλέτας αλλά και την διαδρομή –και την ταχύτητα που καλύπτεται αυτή- που διανύουν οι τροχοί την εκάστοτε στιγμή -μέσω ανάλογων αισθητήρων εμπρός και πίσω). Το φρενάρισμα και κατά συνέπεια η συμπίεση της ανάρτησης που οδηγεί σε αλλαγές στην γεωμετρία της μοτοσυκλέτας λαμβάνεται επίσης υπόψη. Ένα μόλις χιλιοστό του δευτερολέπτου είναι αρκετό για να προσαρμόσει η ανάρτηση την λειτουργία της, χάρη στις ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες που χρησιμοποιεί το σύστημα, οι οποίες προσφέρουν σχεδόν ακαριαία απόκριση σε σχέση με σερβομοτέρ που χρησιμοποιούνται για παράδειγμα σε άλλες εφαρμογές. Τα δεδομένα βέβαια ανανεώνονται κάθε 10 χιλιοστά του δευτερολέπτου, χρόνος που απαιτείται για την συλλογή και την επεξεργασία των δεδομένων από την IMU αλλά και την ECU. Για την εφαρμογή του KECS η Kawasaki έχει χρησιμοποιήσει ένα ανεστραμμένο πιρούνι της Showa με διάμετρο καλαμιών στα 43 χλστ. και ένα αμορτισέρ BFRC, όπως και στο ΖΧ-10R SE (!) με την διαφορά ότι η προφόρτιση του ελατηρίου εδώ ρυθμίζεται ηλεκτρικά –χειροκίνητα για το πιρούνι.

Η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση του Versys έχει τρεις βασικές ρυθμίσεις (Αναβάτης, αναβάτης με αποσκευές, αναβάτης με αποσκευές και συνεπιβάτη) οι οποίες επηρεάζονται στην λειτουργία τους και από την επιλογή του προγράμματος οδήγησης (Rider Modes) που έχει διαλέξει ο αναβάτης. Ο τελευταίος μπορεί επίσης να κάνει και μικρορυθμίσεις (από -5 έως +5) στην προφόρτιση του ελατηρίου για κάθε βασική ρύθμιση ξεχωριστά.

Προγράμματα οδήγησης

Τα προγράμματα οδήγησης δεν λείπουν φυσικά από το εξοπλισμό της έκδοσης SE. Ο αναβάτης έχει στην διάθεσή του τρία διαφορετικά προγράμματα που επηρεάζουν την λειτουργία του Traction Control, του Cornering ABS, του κινητήρα και των ηλεκτρονικών αναρτήσεων: τα Sport, Road και Rain. O κινητήρας έχει παράλληλα δύο χαρτογραφήσεις μία Full, για πλήρη εκμετάλλευση της ισχύος και της απόκρισης του γκαζιού και μία Low, που κάνει πιο ήπια την απόκριση και περιορίζει την ισχύ στο ψηλότερο φάσμα λειτουργίας περίπου στο 75%. Το πρόγραμμα Sport σκληραίνει τις αναρτήσεις, βάζει το KTRC στο 1ο επίπεδο και δεν αλλάζει την χαρτογράφηση του μοτέρ η οποία παραμένει ίδια και στο Road. Εκεί βέβαια οι αναρτήσεις μαλακώνουν και το KTRC μπαίνει στο 2ο επίπεδο. Στο Rain, οι αναρτήσεις γίνονται ακόμη πιο μαλακές και επιλέγεται ο χάρτης low για τον κινητήρα με το KTRC να ρυθμίζεται στο 3ο επίπεδο παρεμβατικότητας. Ο αναβάτης έχει στην διάθεσή του και το πρόγραμμα Rider, στο οποίο μπορεί να εξατομικεύσει και να συνδυάσει τις ρυθμίσεις όπως νομίζει αυτός, αποθηκεύοντας παράλληλα τις προτιμήσεις του.

kawasaki versys 1000 se 2019 bikeit 17

Έξυπνο κινητό σημαίνει έξυπνο Versys

Η SE φέρει στον στάνταρ εξοπλισμό της πίνακα πληροφοριών που επιτρέπει μέσω Bluetooth την σύνδεση με το κινητό σας. Για να το αξιοποιήσετε βέβαια θα πρέπει να κατεβάσετε στο κινητό σας την εφαρμογή της Kawasaki “ Rideology The App”, η οποία δίνει πρόσβαση σε ένα ευρύ πεδίο πληροφοριών σχετικές με την μοτοσυκλέτα αλλά και τις διαδρομές σας που βρίσκονται πλέον στο τσεπάκι σας.

Από το κινητό και από την άνεση του καναπέ σας μπορείτε και έχετε πρόσβαση σε βασικά δεδομένα του Versys 1000 SE, όπως είναι η στάθμη της βενζίνης, οι μερικοί χιλιομετρητές, οι γωνίες κλίσης της μοτοσυκλέτας και το πρόγραμμα συντήρησης. Πρακτικά η εφαρμογή δεν αφήνει απ’έξω κάποια από τις πληροφορίες που βλέπετε στον πίνακα του Versys.

 Μπορείτε παράλληλα να δημιουργήσετε και να αποθηκεύσετε στο κινητό το δικό σας “ημερολόγιο καταστρώματος”, στο οποίο περιλαμβάνονται το στίγμα GPS της διαδρομής που ακολουθήσατε καθώς και την κατάσταση λειτουργίας της μοτοσυκλέτας. Με γραφήματα παρουσιάζονται στην οθόνη στοιχεία, την ταχύτητα (μέση και υψηλότερη), την απόσταση που διανύσατε, την κατανάλωση του καυσίμου, μέγιστη κλίση κ.α.

 Φυσικά και δεν τελειώσαμε με την εφαρμογή “Rideology” που δίνει πρόσβαση και στις λειτουργίες του κινητού, παρουσιάζοντας μέσω της TFT οθόνησης στον αναβάτη, τις εισερχόμενες κλήσεις αλλά και τα emails του.

Από τις πιο ενδιαφέρουσες λειτουργίες της εφαρμογής είναι και η δυνατότητα παραμετροποίησης της μοτοσυκλέτας, χωρίς πάλι να χρειάζεται να είστε δίπλα στο Versys. Ουσιαστικά μπορείτε να αλλάξετε των τρόπο παρουσίασης των πληροφοριών της TFT οθόνης, νε επέμβετε στα προγράμματα οδήγησης και να παραμετροποιήσετε τις αναρτήσεις, όπως εσείς νομίζετε. Την επόμενη φορά που θα γυρίσετε τον κεντρικό διακόπτη το Versys θα προσαρμοστεί στις επιθυμίες σας κατεβάζοντας τα νέα δεδομένα από το κινητό σας.

4κύλινδρο κύμα ροπής και ελαστικότητας

Το Versys 1000 έπαιζε μόνο του μπάλα στα street adventure επωφελούμενο από την μοναδικότητα που του προσέφερε ο 4κύλινδρος εν σειρά κινητήρας του. Αυτά βέβαια μέχρι την έλευση του BMW 1000 XR που διαχώρισε ωστόσο σημαντικά την εικόνα του ως εκείνο που είχε στο στόχο του τις ακραίες επιδόσεις για την κατηγορία και την πιο σπορ συμπεριφορά.

kawasaki versys 1000 se 2019 bikeit 23

Ο κινητήρας του ανανεωμένου Versys 1000 έχει μείνει ουσιαστικά απαράλλαχτος σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο με μια πολύ σημαντική αλλαγή: το γκάζι είναι πλέον full ride-by-wire, με τις πεταλούδες να ελέγχονται πλήρως ηλεκτρονικά και το ποντεσιόμετρο να έχει μετακομίσει στο γκριπ του γκαζιού, καταργώντας οποιαδήποτε μορφή ντίζας. Αυτό το τελευταίο επέτρεψε στους Ιάπωνες να τοποθετήσουν στον στάνταρ εξοπλισμό και των δύο εκδόσεων cruise control, αναβαθμίζοντας έτσι τον εξοπλισμό, την άνεση που απολαμβάνει ο αναβάτης στο ταξίδι αλλά και την οικονομία σε καύσιμο –το cruise control δεν σε αφήνει να ξεχαστείς και να ξεκινήσεις τα παιχνίδια με το γκάζι.

Κατά τα άλλα το 16βάλβιδο μηχανικό σύνολο των 1.043 κ.εκ. με τους δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής είναι ακριβώς όπως το θυμόμουν. Έχει τον βελούδινο χαρακτήρα που περιμένεις από έναν μεγάλο 4κύλινδρο, η ελαστικότητα του είναι υποδειγματική, σχεδόν από το ρελαντί και με 6η στο θετικό και μαλακό κιβώτιο, και η δύναμη έρχεται προοδευτικά και χωρίς ξεσπάσματα μέχρι και τον κόφτη. Μια ματιά στην καμπύλη απόδοσης είναι αρκετή για να φανεί αυτό, ενώ σε σχέση με το προηγούμενο Versys η ισχύς των 111 ίππων που φτάνει στον πίσω τροχό έχει παραμείνει ουσιαστικά η ίδια, όπως αποκάλυψε και η δυναμομέτρηση στην Power House Engineering. Η διαφορά με το προηγούμενο Versys εντοπίζεται μετά την κορύφωση της ισχύος με την καμπύλη του νέου μοτέρ να πέφτει πιο γρήγορα σε σχέση με πριν, κάτι που όμως δεν γίνεται αισθητό κατά την οδήγηση.

Το κιβώτιο της έκδοσης SE χρησιμοποιεί και το απενεργοποιούμενο quickshifter (προαιρετικό στη στάνταρ έκδοση) της Kawasaki που επιτρέπει αλλαγές ταχυτήτων, πάνω και κάτω, χωρίς την χρήση του συμπλέκτη, εφόσον οι στροφές του κινητήρα βρίσκονται πάνω από τις 2.500 ανά λεπτό. Από αυτές τις στροφές και πάνω λειτουργεί καλά στα ανεβάσματα και μέτρια στα κατεβάσματα –κάποιες φορές δεν συγχρονίζει ιδανικά τις στροφές με την ταχύητα που επιλέγετε-, με το λεβιέ να δίνει παράλληλα μια λαστιχένια αίσθηση κατά τη χρήση του.

Μιας και μιλήσαμε για τον συμπλέκτη να πούμε ότι και σε αυτό το σημείο η Kawasaki έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Η ρυθμιζόμενη μανέτα αποτυπώνει τέλεια στα δάκτυλα του αναβάτη την υποδειγματικά προοδευτική λειτουργία του μονόδρομου συμπλέκτη, ο οποίος υποβοηθά παράλληλα την μανέτα και της δίνει μια ανάλαφρη αίσθηση που θυμίζει 250άρι και σου επιτρέπει να την δουλεύεις όλη μέρα αν χρειαστεί χωρίς να νιώθεις τα δάκτυλά σου να κουράζονται.

Το νέο ride-by-wire γκάζι δεν έχει αλλοιώσει στο ελάχιστο την εξαιρετική απόκριση του προηγούμενου συστήματος και εξακολουθεί να δίνει απόλυτο έλεγχο στον αναβάτη στο άνοιγμα του γκαζιού. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που κάνει τη χρήση του χάρτη Low σχεδόν περιττή ακόμη και σε ακραίες συνθήκες οδήγησης. Η Kawasaki έχει φροντίσει παράλληλα να προσδώσει και σωστή αίσθηση στο γκριπ προσθέτοντας το σωστό “βάρος” τεχνητά ενώ και το ελατήριο της επαναφοράς αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις.

Τέλος να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις αλλαγές για τον κινητήρα περιλαμβάνονται και νέοι σωλήνες κυκλικής διατομής (οβάλ στο προηγούμενο μοντέλο) στην πολλαπλή εξαγωγής που γεφυρώνουν τα καυσαέρια του 1ου-4ου κυλίνδρου και του 2ου-3ου  και νέο τελικό για την εξάτμιση που φέρει νέους τριοδικούς καταλύτες.

Ικανό σε όλους τους δρόμους

Οπτικά το Versys 1000 δίνει την εντύπωση μιας μακριάς και ψηλής μοτοσυκλέτας και αυτή ακριβώς τη συμπεριφορά περιμένεις από την μοτοσυκλέτα της Kawasaki και όταν αρχίσουν να κυλούν οι τροχοί της. Η πραγματικότητα ωστόσο απέχει από την οπτική εντύπωση που σου δημιουργεί η ιαπωνική μοτοσυκλέτα και διαλύεται εντός λίγων δευτερολέπτων, όσα δηλαδή χρειάζεσαι για να κάτσεις πάνω της να βάλεις μπροστά και να ξεκινήσεις. Το τιμόνι είναι ευχάριστα ελαφρύ και με το που κυλήσουν οι τροχοί το Kawasaki μικραίνει κάτω από τα πόδια σου, ή για να το θέσω καλύτερα “κονταίνει” αν και παραμένει σχετικά ψηλό σαν αίσθηση. Θυμίζει σε μεγάλο βαθμό το μικρότερο 650, αν και δεν μπορεί να το συναγωνιστεί στα ίδια αφού το πραγματικό του μήκος αλλά και το μεγαλύτερο βάρος φροντίζουν να κρατούν ευδιάκριτες τις αποστάσεις μεταξύ τους.

Αυτή η αίσθηση μικρότερης μοτοσυκλέτας που προσφέρει το Versys είναι αρκετή για να σε γεμίσει αυτοπεποίθηση καθώς επιτίθεσαι στην πρωινή κίνηση του αθηναϊκού κέντρου. Το ιαπωνικό 4κύλινδρο χιλιάρι δεν δυσκολεύεται καθόλου στο να εκτελέσει τους ελιγμούς που του ζητάς, είναι κάτι παραπάνω από πρόθυμο στο να αλλάξει κατεύθυνση και κρύβει με μεγάλη τέχνη το “γεμάτο” βάρος των 250+ κιλών του. Ο υποδειγματικός συμπλέκτης και η εξαιρετική απόκριση του γκαζιού βοηθούν τα μέγιστα στους ελιγμούς και τις μανούβρες και μόνο το πλάτος του τιμονιού σε συνδυασμό με τις στάνταρ χούφτες θέλει κάποια προσοχή, για να μην βρεθείς ξαφνικά με τρεις καθρέπτες στο τιμόνι…

Ένα ακόμη σημείο που προκαλεί θετικότατες εντυπώσεις, κάτι που χαρακτήριζε άλλωστε και το προηγούμενο μοντέλο, είναι η υποδειγματική για τόσο μεγάλο μοτέρ διαχείριση της θερμοκρασίας που φτάνει στον αναβάτη και συγκεκριμένα στα πόδια του. Με την θερμοκρασία στο αστικό περιβάλλον να έχει σκαρφαλώσει στους 35 βαθμούς, η ζέστη που φτάνει στα πόδια με πολύ χαμηλές ταχύτητες αλλά και σταματημένος στο φανάρι είναι μεν αισθητή αλλά ανεκτή. Είναι παράλληλα και σημαντικά λιγότερη από εκείνη που νιώθεις στη σέλα άλλων καθαρόαιμων δικύλινδρων adventure μοτοσυκλετών μεγάλου κυβισμού.  Το Versys 1000 είναι μια μεγάλη μοτοσυκλέτα που μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες της καθημερινά αν της ζητηθεί με τα θετικά να ξεκινούν από αυτό ακριβώς το σημείο και να περνούν φυσικά στην σούπερ άνετη σέλα και στην γενικότερη θέση οδήγησης που συνδυάζει πετυχημένα και τον έλεγχο.

kawasaki versys 1000 se 2019 bikeit 10

Με συνεπιβάτη η ισορροπία της μοτοσυκλέτας δεν μεταβάλλεται ούτε στις χαμηλές ταχύτητες και αυτό σε βοηθά να αφήσεις γρήγορα πίσω σου το κέντρο της πόλης, να περάσεις σαν κυνηγημένος και τα προάστια και να βγεις στον ανοιχτό δρόμο μια ώρα αρχύτερα. Αχ, επιτέλους ανασάναμε και οι δυο! Η δουλειά που έχει ρίξει η Kawasaki στην προστασία του αναβάτη φαίνεται αμέσως με τον αέρα να περνά γλυκά από τα γόνατα, ενώ η σημαντικά μεγαλύτερη ζελατίνα της έκδοσης SE (ψηλότερη αλλά και πιο πλατιά στο πάνω μέρος της έναντι της στάνταρ έκδοσης) προσφέρει την προστασία που υπόσχεται. Οι άνω του 1,85 μ. θα την βάλουν στο ψηλότερο σημείο της και με ελαφρύ σκύψιμο θα μπορέσουν να ταξιδέψουν έτσι όλη μέρα ακόμη και αν η ταχύτητά τους πλησιάζει την δεύτερη εκατοντάδα χιλιομέτρων στο ψηφιακό κοντέρ. Μετά τα 200 το Versys 1000 εμφανίζει μια πολύ ελαφριά τάση πλεύσης όταν είναι στην ευθεία αλλά δεν το συνεχίζει στις καμπές. Εκεί παρουσιάζει την σταθερότητα που περιμένεις από ένα μοντέλο της κατηγορίας, το οποίο μπορεί να ξεπεράσει τα 240 χλμ./ώρα. Με 150 χλμ./ώρα στο κοντέρ και ενεργοποιημένο το cruise control θα ταξιδέψετε φίνα με την κατανάλωση να περιορίζεται παράλληλα σημαντικά και τη μέση τιμή της να ανέρχεται σε 6,4 λίτρα, για μια αυτονομία που ξεπερνά τα 300 χλμ.

Το Versys ταξιδεύει αρχοντικά στον αυτοκινητόδρομο αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να αγνοήσετε τους πιο στενούς επαρχιακούς δρόμους και τις στροφές τους. Η ιαπωνική μοτοσυκλέτα νιώθει άνετα και εκεί και θα καταφέρει να καλύψει αποστάσεις με ταχύτητα και συνέπεια. Οι ηλεκτρονικά ελεγχόμενες αναρτήσεις κάνουν πολύ καλή δουλειά με το σιδέρωμα των ανωμαλιών και κρατούν πάντα τους τροχούς τους Versys σε επαφή με την άσφαλτο. Στροφή μετά τη στροφή το Versys αλλάζει πάντα γρήγορα κατεύθυνση μεταφέροντας αυτούσια και σε αυτό το πεδίο την ελαφριά αίσθηση κοντύτερης μοτοσυκλέτας που το χαρακτηρίζει και στο περιβάλλον της πόλης. Το πιρούνι του εξακολουθεί να μην είναι σε απευθείας επικοινωνία με τον εγκέφαλο του αναβάτη, ωστόσο μπορείς να εκμεταλλευτείς τα υπόλοιπα χαρίσματα του Versys και να κινηθείς με έναν ρυθμό που ξεπερνά κατά πολύ τον χαρακτήρα του που κλείνει περισσότερο προς το τουριστικό παρά στο σπορ. Άλλωστε το Versys δεν προσποιήθηκε ποτέ ότι είναι το supersport της κατηγορίας και κοντά στο όριο διαμαρτύρεται διακριτικά δείχνοντας ότι δεν έχει φτιαχτεί για κάτι τέτοιο. Είναι όμως μια καθόλα ικανή και ευχάριστη μοτοσυκλέτα σε κάθε είδος διαδρομής ακόμη και όταν ο δρόμος δεν λέει να ισιώσει και αυτό στο δίνει να το καταλάβεις γρήγορα.

Στην ευχαρίστηση που προσφέρει στον αναβάτη του συντελεί τόσο η χορταστική απόδοση του μοτέρ στο χαμηλό και μεσαίο φάσμα λειτουργίας όσο και τα εξαιρετικά φρένα, που διακρίνονται για την δύναμη και την αίσθηση που προσφέρουν παρουσιάζοντας παράλληλα και αυξημένη αντοχή σε συνεχή χρήση. Το ίδιο το ABS παράλληλα, που χάρη στην IMU ρυθμίζει ανάλογα την λειτουργία του και υπό κλίση, ολοκληρώνει θετικότατα την εικόνα των φρένων. Όταν ενεργοποιηθεί λειτουργεί πραγματικά γρήγορα και το κάνει υποδειγματικά ακόμη και σε συνεχόμενα μικρά σαμαράκια, σε γυαλισμένο δρόμο, με τις πολλαπλές μικρές στριγκλιές από το εμπρός ελαστικό να καθησυχάζουν παρά να ανησυχούν τον αναβάτη για το τελικό αποτέλεσμα.

kawasaki versys 1000 se 2019 bikeit 1

Θα κλείσω με λίγο χώμα αν και οι αναρτήσεις δεν έχουν σχεδιαστεί για χρήση εκτός δρόμου και η Kawasaki το τονίζει αυτό για να αποφεύγονται οι όποιες παρεξηγήσεις. Ζούμε ωστόσο στην Ελλάδα και τα έξτρα 30 χλστ. στις διαδρομές των αναρτήσεων, σε σχέση με μια συμβατική street μοτοσυκλέτα (150 έναντι 120 χλστ.), κάνουν την αντιμετώπιση των στρωμένων χωματόδρομων πραγματικό κα ευχάριστο υπό περιπτώσεις παιχνιδάκι. Το μόνο που θα συστήναμε είναι η τοποθέτηση προστατευτικού στο ψυγείο για να γλιτώσετε από εκείνο το μικρό πετραδάκι που θα μπορούσε να κάνει “μεγάλη” ζημιά, κάτι βέβαια που ισχύει ακόμη και αν πατάτε μόνο στην άσφαλτο.

kawasaki versys 1000 se 2019 bikeit 16

Φτάνοντας στην ωριμότητα

Το ανανεωμένο Versys βρίσκεται πλέον στην πιο ώριμη φάση της σταδιοδρομίας του. Με την φρέσκια και επιθετική σχεδίαση να σε καλωσορίζει, θα βρεις στην σέλα του μια μοτοσυκλέτα ταμάμ για ταξίδι, με ηλεκτρονικά τελευταίας γενιάς, έναν μεστό σε απόδοση κινητήρα και αυξημένες ικανότητες που θα σε ακολουθήσουν σε κάθε είδους ασφάλτινη διαδρομή. Τα χρήματα που καλείται να αποχωριστεί ο αναβάτης για να κάνει δική του την έκδοση SE φαίνονται και με το παραπάνω τόσο στον πλούσιο εξοπλισμό όσο και στην υψηλότατη ποιότητα κατασκευής, που χαρακτηρίζει άλλωστε και την βασική έκδοση. Η τελευταία είναι μία εξίσου ενδιαφέρουσα επιλογή, αφού επί της ουσίας πρόκειται για την ίδια μοτοσυκλέτα, σε μία σημαντικά πιο προσιτή τιμή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στη σέλα του ανανεωμένου Versys 1000 θα πάρετε τους δρόμους και δεν θα τους αφήνετε, πολλές φορές χωρίς συγκεκριμένο προορισμό.

Κατασκευαστής Kawasaki
Μοντέλο Versys 1000 SE
Αντιπρόσωπος ΤΕΟΜΟΤΟ ΑΕ
Τιμή 17.990
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 4K, Υ/Ψ, DOHC, 4β/Κ
Κυβισμός (cc) 1.043
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 77x56
Συμπίεση (:1)  10,3
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  4 σε 1
Λίπανση  Υγρό κάρτερ
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος, μονόδρομος
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Αλουμινένιο δύο δοκών, τύπου διαμάντι, κινητήρας φέρον τμήμα
Κάστερ (°)  27
Ίχνος (mm) 106
Μεταξόνιο (mm) 1.520
Ύψος σέλας (mm) 840
Μήκος (mm) 2.270
Πλάτος (mm) 950
Ύψος (mm) 1.490-1.530
Απόσταση εδάφους (mm) 150
Βάρος (πλήρες, kg)   253
Ρεζερβουάρ (lt)  21
Χωρητικότητα λαδιού (lt) Δ.Α.
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι Showa, διάμετρος καλαμιών 43mm, διαδομή 150 χλστ., KECS ηλεκτρονικός έλεγχος σε απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς, χειροκίνητη προφόρτιση ελατηρίου
Πίσω  Αμορτισέρ Showa BFRC με εξωτερικό δοχείο, διαδρομή 150mm, KECS ηλεκτρονικός έλεγχος σε απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς, ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη προφόρτιση ελατηρίου
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-17''
Πίσω  180/55-17''
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο ημίπλευστοι δίσκοι διαμέτρου 310mm, μονομπλόκ δαγκάνες ακτινικής τοποθέτησης 4 εμβόλων, ακτινική τρόμπα, ABS
Φρένα Δίσκος διαμέτρου 2580mm,  δαγκάνα ενός εμβόλου, ABS
   
Εξοπλισμός  
  Ψηφιακή οθόνη TFT, ταχύμετρο και στροφόμετρο, ολικός, δύο μερικοί χιλιομετρητές, δείκτης θερμοκρασίας, καυσίμου, ένδειξη, επιλεγμένης ταχύτητας,  θερμοκρασίας περιβάλλοντος, αυτονομίας, μέσης και στιγμιαίας κατανάλωσης, ώρας, ενδείξεις για, προγράμματα οδήγησης, ρύθμιση αναρτήσεων, χαρτογράφηση, TCS και ABS, cruise control, δυνατότητα σύνδεσης με κινητό
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  120/9.000
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  10,4/7.300
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019 14:57

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon