.
Κατηγορία Kawasaki
Τετάρτη, 03 Απριλίου 2019 14:01

TEST – Kawasaki Versys 1000 SE (2019) – Αποστολή στα Κανάρια Νησιά

Περιπέτεια χωρίς τακούνια

Του Thierry Sarasyn

Φωτό: Ula Serra/Kawasaki

Η Kawasaki πιστεύει πως η Adventure οδήγηση δεν είναι απαραίτητο να προϋποθέτει λάστιχα με τακούνια. Με το Versys 1000 του 2019 οι Ιάπωνες μας καλούν σε μια περιπέτεια (adventure) και πιστεύουν πως αυτή μπορεί να είναι εξίσου συναρπαστική δίχως να πηδάμε από αμμόλοφο σε αμμόλοφο. Ήδη αρχίσαμε να το μελετάμε το ζήτημα κοντά στις ακτές της Αφρικής, πηδώντας από νησί (Lanzarote) σε νησί (Fuerteventura).

foto 7

Είναι γνωστό πως σε καμιά περίπτωση δεν είναι απαραίτητο όλοι οι ιδιοκτήτες adventure μοτοσυκλετών με τάσεις αναζήτησης της άκρης του κόσμου να το κάνουν από χώμα. Γι’ αυτούς που αναγνωρίζουν τον εαυτό τους σε αυτήν την περιγραφή, η Kawasaki έφτιαξε ένα ανανεωμένο Versys 1000 που θέλει να προσφέρει όλα όσα χρειάζεται κάποιος για μια περιπέτεια σε μέρη όπου δε χρειάζονται τακούνια στα λάστιχα.

Εκτιμάμε πως με το καλημέρα αυτό αναφέρεται σε παραπάνω από το μισό κοινό της συγκεκριμένης κατηγορίας. Παρόλα αυτά, η σχολή αυτή μετρά μόνο δύο άλλες μοτοσυκλέτες με αυτά τα χαρακτηριστικά, τα BMW S 1000 XR και Ducati Multistrada. Αυτοί είναι και οι κινητήρες που η Kawasaki αναγνωρίζει ως ανταγωνισμό της – τα GS και τα Africa Twin αυτού του ντουνιά δεν την απασχολούν.

Standard vs SE

Η Kawasaki προσφέρει το μεγάλο Versys σε δύο εκδόσεις, απλό και SE. Κατά βάση αμφότερες αποδίδουν γύρω στους 120 ίππους και ζυγίζουν περίπου 250 κιλά σε κατάσταση δρόμου.

foto 10

Η έκδοση SE έχει ανώτερο εξοπλισμό, με μια όμορφη και ευανάγνωστη οθόνη TFT με δυνατότητα σύνδεσης με τηλέφωνο μέσω της εφαρμογής Kawasaki Rideology, έξοδο φόρτισης 12V, θερμαινόμενα γκριπ, χούφτες, cornering φώτα και την πολυσυζητημένη έξυπνη βαφή που επιδιορθώνει από μόνη της τις μικρές γρατζουνιές. Ναι, σωστά διαβάσατε.

Η βασική έκδοση είναι επίσης καλά εξοπλισμένη με μια αδρανειακή μονάδα (IMU) και ECU της Bosch, cornering ABS, power modes, traction control και cruise control – με τιμή €14,590 (στην Ελλάδα).

Μακριά από το κοπάδι

Αυτή η παρουσίαση ήταν διαφορετική από τις άλλες. Οδηγήσαμε το Versys 1000 SE για δύο μέρες και το κάναμε στο Lanzarote και το Fuerteventura, δύο νησιά που απέχουν λιγότερο από μισή ώρα μεταξύ τους χάρη σε ένα πυραυλοκίνητο φέρι. Με συσκευές πλοήγησης TomTom Rider στις μοτοσυκλέτες μας, οδηγήσαμε επίσης ένα μεγάλο μέρος της διαδρομής μόνοι μας. Όση ώρα ακολουθούσαμε τη Fransesca Gasperi στον ρόλο του πλοηγού δεν ακούστηκε η παραμικρή γκρίνια, αλλά πάντοτε λίγη ιδιωτικότητα μακριά από το κοπάδι είναι κάτι που εκτιμά ο περιπετειώδης αναβάτης.

Το Versys ανέβαινε σταθερά στην εκτίμησή μας κατά τη διάρκεια των δύο αυτών ημερών. Σε κερδίζει. Μας άρεσε από την αρχή, αλλά πάνω απ’ όλα αυτό που πρέπει να προσφέρει μια μοτοσυκλέτα είναι διασκέδαση.

foto 20

Η SE έκδοση πρέπει να είναι πραγματικά κορυφαία, κρίνοντας τουλάχιστον από την τιμή της, το εξοπλισμό και την τοποθέτησή του στην αγορά. Και στην πράξη ήταν τόσο καλή που κάθε φορά που πιέζαμε ένα βήμα παραπέρα, η Kawasaki τα κατάφερνε μια χαρά.

Το πρώτο και μοναδικό εμπόδιο ήταν πως έπρεπε πρώτα να βγάλουμε άκρη με όλες τις ηλεκτρονικές ρυθμίσεις μέσω των χειριστηρίων στο τιμόνι. Δε μπορείς να πεις τη διαδικασία αυτή διαισθητική, αλλά βρίσκεις την άκρη. Με αυτό εννοούμε πως θα ξοδέψεις ένα πεντάλεπτο για να βάλεις τις ρυθμίσεις που θες και μετά όλα είναι εύκολα.

foto 13

Σχετικά με τις riding modes: αρχίσαμε με τον κινητήρα στη ρύθμιση Road, αλλά μόλις ανέβηκε λίγο ο ρυθμός μας η Sport ήταν σαφώς η σωστή επιλογή. Η ηλεκτρονική ρύθμιση δε σου δίνει την ίδια μεταξένια αίσθηση στην απόκριση του γκαζιού, αλλά πάνω απ’ όλα εγγυάται έναν πιο σφικτό χαρακτήρα στις αναρτήσεις.

Υπεράνω κριτικής

Ο κινητήρας που είδαμε να μεγαλώνει μαζί μας από την πρώτη του παρουσίαση το 2003 με το Ζ1000 είναι πλέον υπεράνω κριτικής. Καλός στην προσεκτική αρχή της δοκιμής αυτής, έγινε υπέροχος μόλις του ζητήσαμε να ικανοποιήσει πιο σπορ ορέξεις. Δεν υπάρχει ίχνος κραδασμού, όλα λειτουργούν απαλά και αβίαστα, σε τέτοιο βαθμό που το Versys πηγαίνει πιο γρήγορα από όσο περίμενες.

hi 19KLZ1000D 40RGN1NLS3CG A

Ίσως αυτός να είναι και ο μεγαλύτερος εχθρός της νέας Kawasaki. Ακριβώς επειδή όλα είναι τόσο απαλά, σχεδόν δε μοιάζει πια εντυπωσιακός. Δεν είναι ένα βαρύγδουπο σύνολο που σου εκσφενδονίζει βουνά δύναμης με κάθε περιστροφή του γκαζιού – άλλωστε η Kawasaki έχει στη γκάμα της αρκετές επιλογές αν ψάχνεις κάτι τέτοιο.

Ωστόσο μην κάνετε το λάθος να παραγνωρίσετε τη γραμμικότητά του για έλλειψη δύναμης, είναι πολύ γρήγορο. Σας αρέσει ο quick shifter; Εκτός από τις πολύ χαμηλές στροφές του κινητήρα, οι εύκολες και γρήγορες αλλαγές πάνω και κάτω στο κιβώτιο στην απαιτητική, σπορ οδήγηση σε βοηθούν να πιέσεις το Versys ολοένα και πιο μακριά χωρίς να φτάνεις στα όριά του.

hi 19KLZ1000D 40RGN1FKQS3CG A

Κανένα πρόβλημα και με την πρόσφυση της μοτοσυκλέτας, καθώς η Kawasaki επέλεξε τα Bridgestone T31 που τοποθετούνται στο σπορ φάσμα, τόσο ως προς την κατευθυντικότητά τους, όσο και την πρόσφυση αλλά και την πληροφόρηση που παρέχουν. Διαρκούν περισσότερο επίσης. Για παράδειγμα, μπορείς να πηγαίνεις με 140 km/h στον παραλιακό δρόμο και ταυτόχρονα να έχεις την άνεση να χαζεύεις τον ωκεανό καθώς σκάει τα κύματά του πάνω στους ογκόλιθους από λάβα. Υπέροχες στιγμές!

Σαν ένα καλό ζευγάρι παπούτσια

Στο τέλος της πρώτης μέρας και περίπου μια ώρα αφότου βγήκαμε από το καράβι που μας μετέφερε από το Lanzarote στο Fuerteventura, ήδη αναγνωρίζαμε το Versys ως κάτι σαφώς παραπάνω από απλά “καλό”. Ναι, σε μια τέτοια μοτοσυκλέτα με αυτό το επίπεδο εξοπλισμού θα μπορούσε και η ζελατίνα να είναι ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη, αλλά η αλήθεια είναι πως μόλις τη φέρεις στη θέση που σε βολεύει, εκεί θα μείνει όπως και να κινείσαι, ανεξαρτήτως ταχύτητας.

Κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού μας, μετά από μια μέρα πάνω στη σέλα του, ήδη σχηματιζόταν η ιδέα να στήσουμε ένα μεγάλο ταξίδι μαζί του, από το Άμστερνταμ στο Ντακάρ λόγου χάρη. Το Versys 1000 SE είναι σαν ένα καλό ζευγάρι παπούτσια, τα φοράς για λίγο και μετά δε θες να τα βγάλεις. Η άνεση στη σέλα του είναι σπουδαία και τα ηλεκτρονικά του συστήματα δουλεύουν εξαιρετικά.

hi 19KLZ1000D 40RGN1FMEC3CG A

Cruise control; Εύκολο να ρυθμιστεί και καλό στον δρόμο.

Χαρτογραφήσεις; Η Sport ταίριαξε ιδανικά στον τρόπο που οδηγούσαμε.

Traction control; Δεν το αισθανθήκαμε. Είτε τα Τ31 έχουν τη σούπερ πρόσφυση ή το TC δουλεύει τόσο καλά που δεν καταλαβαίνεις τίποτε. Υποπτευόμαστε πως συμβαίνουν και τα δύο.

Cornering φώτα; Δεν έχουμε ιδέα, και τις δύο μέρες είχαμε τελειώσει πριν πέσει το σκοτάδι. Ως ιδέα πάντως είναι καλή και με τα φώτα που φορούσαν οι μοτοσυκλέτες μας μάλλον μπορείς να φωτίσεις ένα μικρό γήπεδο (και υπάρχουν και έξτρα φώτα ομίχλης να προσθέσεις).

hi 19KLZ1000D 40RGN1FCL3CG A

Ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες αναρτήσεις; Απέδωσαν άριστα στα γρήγορα κομμάτια του Fuerteventura, αλλά και στους γεμάτους λακκούβες δρόμους από ηφαιστειογενές υλικό του Lanzarote.

Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω σημαίνει πως στο τέλος της ημέρας κυριολεκτικά κατεβαίνεις από τη μοτοσυκλέτα φρέσκος και χαρούμενος, γιατί όλα δουλεύουν ακριβώς όπως πρέπει και γιατί ο κινητήρας κάνει ό,τι του ζητήσεις και σε κάθε πρόκληση είναι έτοιμος να πάει ένα βήμα παραπέρα.

Ρίσκο και ανταπόδoση

Μερικές φορές λένε πως η περιπέτεια είναι διασκεδαστική μόνο μετά όταν κοιτάζεις πίσω και θυμάσαι, αλλά πάντα πρέπει να προκύπτει ένταση και προβλήματα της στιγμής. Για αυτή την άποψη κοίτα τους δρόμους, το κόσμο, τον καιρό, τους διαδηλωτές για την κλιματική αλλαγή ή το τηλεφώνημα της γυναίκας σου – διότι όσο αφορά στη μοτοσυκλέτα αυτή δεν προκύπτει κανένα σοβαρό πρόβλημα πουθενά.

foto 3

Η Kawasaki πήρε ένα μικρό ρίσκο όταν συνόδευσε το Versys 1000 με το σλόγκαν “Adventure Calling” (Κάλεσμα της Περιπέτειας). Ο λόγος είναι πως αρκετοί δε θα δουν σε αυτή τη μοτοσυκλέτα μια καθαρόαιμη adventure, όσοι όμως δεν έχουν βλέψεις να απομακρυνθούν από στρωμένους δρόμους ποτέ δε θα απογοητευτούν από το Versys.

Και κάπου εκεί συνειδητοποιούμε πως το σλόγκαν, προς έκπληξή μας, είναι πολύ σοφά επιλεγμένο. Η Περιπέτεια πράγματι μας Καλεί και θα ήταν πραγματικά υπέροχο αν οι άνθρωποι της απαντούσαν συχνότερα. Διότι αυτό είναι η Μοτοσυκλέτα, ταξίδι, οδήγηση, διασκέδαση, ανακάλυψη, και πιστεύουμε πως το Kawasaki Versys 1000 SE είναι ένα ένας ιδανικός παρτενέρ γι’ αυτό.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Μοντέλο Kawasaki Versys 1000 / SE
Αντιπρόσωπος ΤΕΟΜΟΤΟ Α.Ε.
Τιμή (euro) 14,590 / SE: 17,990
Εγγύηση 2 Χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, υγρόψυκτος, τετρακύλινδρος, 16βάλβιδος, 2ΕΕΚ
Κυβισμός(κ.εκ.) 1043
Διάμετρος x διαδρομή (mm x mm) 77 x 56
Συμπίεση (:1) 10,3
Τροφοδοσία ψεκασμός με σώματα διαμέτρου 38mm της Keihin
Εκκίνηση  μίζα
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος
Κιβώτιο 6 σχέσεις
Πρωτεύουσα σχέση 1.627 (83/51)
1η σχέση 2.692 (35/13)
2η σχέση 1.950 (39/20)
3η σχέση 1.529 (26/17)
4η σχέση
1.304 (30/23)
5η σχέση 1.136 (25/22)
6η σχέση 0.958 (23/24) 
Τελική μετάδοση 2.867 (43/15)
   
Πλαίσιο  
Τύπος Δύο δοκών αλουμινίου 
Μήκος (mm) 2,270
Πλάτος (mm) 950
Ύψος  (mm) 1,490
Μεταξόνιο (mm) 1,520
Γωνία κάστερ (°) 27
Ίχνος (mm) 106
Ύψος σέλας (mm) 840
Απόσταση εδάφους (mm) 150
Βάρος (kg)  257 (πλήρες)
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα lt) 21
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι, διάμετρος 43 mm, διαδρομή 150 mm, ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενο (KECS)
Πίσω Ένα αμορτισέρ BFRC lite, διαδρομή 152 mm, ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενο (KECS)
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι 310 mm, ακτινικές monobloc δαγκάνες 4 εμβόλων, cornering ABS
Πίσω Δίσκος 250 mm, δαγκάνα ενός εμβόλου, cornering ABS
   
Τροχοί  
Μπροστά 120/70-ZR17 (58W), Bridgestone T31
Πίσω 180/55-ZR17 (73W), Bridgestone T31
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp / rpm) 120 / 9,000 
Ροπή στον τροχό (kg.m / rpm) 10.4 / 7,500

Φωτογραφίες Κίνησης

Φωτογραφίες Στατικών

Φωτογραφίες Λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Απριλίου 2019 14:53

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon