.
Κατηγορία Μοτοσυκλέτες
Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020 14:42

Αφιέρωμα: 40 χρόνια BMW GS

Μια θρυλική μοτοσυκλέτα που εξελίχθηκε σε θρύλο γιορτάζει φέτος τα 40 χρόνια της.

Το φθινόπωρο του 1980 η BMW Motorrad παρουσίασε το R 80 G/S, μια μοτοσυκλέτα που συνδύαζε για πρώτη φορά δύο διαφορετικές σχολές οδήγησης: εντός και εκτός δρόμου. Χάρη στον μοναδικό συνδυασμό ικανοτήτων σε δρόμο, ταξίδι και χώμα – δίχως πολλούς συμβιβασμούς στην καθημερινή χρήση – το R 80 G/S εξελίχθηκε σε γενάρχη μιας νέας κλάσης touring enduro που δημιουργήθηκε από τη BMW Motorrad. Ακόμη περισσότερο, η οικογένεια των BMW GS ταυτίστηκε με τον ιδανικό σύντροφο για την εξερεύνηση των πιο απομακρυσμένων σημείων του πλανήτη μας.

Δυναμική οδήγηση, εκτός δρόμου ικανότητες, άνεση και ευκολία

Δεν ήταν μόνο οι μοτοσυκλετιστικές περιπέτειες που αποδείχθηκαν απολύτως ταιριαστές με τα GS από την αρχή. Το R 80 G/S και οι απόγονοί του απέδειξαν γρήγορα τις ικανότητές τους για αγωνιστική χρήση και το 1981 ο Hubert Auriol οδήγησε στη νίκη του απαιτητικού Paris-Dakar Rally. Αυτή ήταν η πρώτη από πολλές αγωνιστικές επιτυχίες που πανηγύρισε η BMW Motorrad με τα GS.

Τα ξεχωριστά ταλέντα των GS με boxer κινητήρα διατηρούνται και αναπτύσσονται διαρκώς από τη BMW Motorrad τα τελευταία 40 χρόνια, για να μεταφερθούν και στα ανάλογα μοντέλα παραγωγής.

Το 1993 το F 650 "Funduro" έγινε το πρώτο μονοκύλινδρο BMW enduro στην παγκόσμια αγορά. Με οδηγικές αρετές βασισμένες κυρίως στον μονοκύλινδρο κινητήρα των 47 hp, αυτή η αλλαγή “φρουράς” επηρέασε ταυτόχρονα και τα GS με boxer.

Το GS ως οδηγός καινοτομίας: Τετραβάλβιδη τεχνολογία και Telelever

Με το R 1100 GS η BMW Motorrad δεν παρουσίασε μόνο το πρώτο GS με τετραβάλβιδο boxer και απόδοση 80 hp, μα άνοιξε και νέα μονοπάτια ως προς την τεχνολογία αναρτήσεων στις μεγάλες τουριστικές enduro.

Για πρώτη φορά στην κατηγορία ο κινητήρας και το κιβώτιο έγιναν ενεργά μέρη του πλαισίου, πρακτικά κάνοντας το κεντρικό κομμάτι του πλεονάζον.

Ενώ το BMW Paralever στην πίσω ανάρτηση είχε ήδη εξαφανίσει τις αντιδράσεις άξονα που χαρακτήριζαν τα προηγούμενα διβάλβιδα μοντέλα, οι μηχανικοί της BMW είχαν εφεύρει και έναν νέο τρόπο να οδηγείται ο μπροστινός τροχός με την ανάρτηση Telelever.

Διατηρώντας σταθερότερη τη γεωμετρία της μοτοσυκλέτας και με ακριβέστατες αντιδράσεις στις οδηγίες του αναβάτη, αυτό το σύστημα έθεσε νέα στάνταρ στην κατηγορία. Επιπλέον, το R 1100 GS έγινε το πρώτο enduro που φόρεσε σύστημα ABS – ένα στοιχεία ασφαλείας που σήμερα βρίσκεται στον βασικό εξοπλισμό όλων των μοτοσυκλετών της BMW.

P90393397 highRes 40 years of gs histo

Τα GS μοντέλα της σειράς F – Η συναρπαστική μεσαία τάξη

Οι νέες έφεραν το F 650 GS, το πρώτο μονοκύλινδρο με ηλεκτρονικό ψεκασμό, καταλύτη και ABS, κατασκευασμένο στο Βερολίνο από το 2000. Ακολούθησαν τα δικύλινδρα F 650 GS και F 800 GS το 2007 σηματοδοτώντας ένα νέο ορόσημο στην ιστορία των BMW GS. Με τους ισχυρούς δικύλινδρους κινητήρες τους και το στιβαρό σωληνωτό πλαίσιο, μετέφρασαν το κεντρικό θέμα των GS με τον δικό τους τρόπο. Με αυτά τα νέα μοντέλα η BMW Motorrad δεν παρουσίασε τη διαδοχή του μονοκύλινδρου και εξαιρετικά πετυχημένου F 650 GS, μα ταυτόχρονα επέκτειναν τη γκάμα enduro στους μεσαίους κυβισμούς.

Εξελιγμένος boxer με δύο εκκεντροφόρους

Η BMW Motorrad έφτασε σε ένα νέο σημείο-σταθμό του φθινόπωρο του 2009 με την παρουσίαση του BMW R 1200 GS. Αυτό πλέον διέθετε έναν ακόμη πιο εύστροφο boxer με 2 ΕΕΚ ανά κύλινδρο, απόδοση 110 hp και ακόμη πιο προχωρημένα δυναμικά χαρακτηριστικά.

Με το επετειακό μοντέλο του 2010 η BMW Motorrad τίμησε την 30ή επέτειο των GS και της εμπορικής τους επιτυχίας τόσο στην παραγωγή όσο και στους αγώνες, παρουσιάζοντας τα σπέσιαλ μοντέλα "30 Years GS" που βασίζονταν στα R 1200 GS, R 1200 GS Adventure, F 800 GS και F 650 GS βαμμένα στα χρώματα BMW Motorrad Motorsport.

Το φθινόπωρο του 2010 η BMW Motorrad συνέχισε την πετυχημένη πορεία της οικογένειας με το G 650 GS, το νέο μονοκύλινδρο enduro που έδειχνε τολμηρό, ελαφρύ και περιπετειώδες. Ταυτόχρονα ξεχώριζε από τον ανταγωνισμό του όσον αφορά στην ποιότητα, τον εξοπλισμό και την άνεση που προσέφερε. Σε συνδυασμό με το χαμηλό βάρος και το μειωμένο ύψος σέλας, λειτούργησε ως μια ελκυστική πόρτα εισόδου στον κόσμο των BMW GS.

Νέος boxer με κάθετη ροή

Η δυναμική ανάπτυξη της γκάμας BMW GS συνεχίστηκε στην έκθεση Intermot 2012 με την παρουσίαση του νέου R 1200 GS. Αυτή τη φορά το ενδιαφέρον εστιαζόταν στον εντελώς επανασχεδιασμένο κινητήρα. Ο εν μέρει υγρόψυκτος boxer εισήγαγε νέους κυλίνδρους με εισαγωγές κάθετης ροπής. Διέθετε ενσωματωμένο κιβώτιο ταχυτήτων και ο άξονας τελικής μετάδοσης είχε μετακομίσει στην αριστερή πλευρά της μοτοσυκλέτας.

Συνδυάζοντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας πλαισίων και ηλεκτρονικά συστήματα όπως τα ABS, traction control και απόδοση 125 hp, το νέο R 1200 GS προσέφερε μια ανώτερη οδηγική εμπειρία.

Μόλις ενάμιση χρόνο αργότερα, τον Μάρτιο 2014, η BMW κατασκεύασε το GS boxer υπ΄αριθμό 500,000 από τη γραμμή παραγωγής του Βερολίνου - ήταν ένα R 1200 GS Adventure.

Ένα GS για τις μικρές κατηγορίες κυβισμού: G 310 GS

Το φθινόπωρο του 2016 η BMW Motorrad ανακοίνωσε ένα ακόμη μοντέλο GS. Αυτή τη φορά ήταν το G 310 GS που μετέφερε της πηγαίες αξίες της οικογένειας σε μια κατηγορία κυβισμού κάτω των 500 cc.

Εξαιρετικά συμπαγές, μα πλήρως ανεπτυγμένο και άνετο, άνοιξε έναν νέο κόσμο εμπειρίας στην κατηγορία και έγινε μοναδικό στην κλάση του χάρη στην προσαρμοστικότητά του.

Με το νέο R 1200 GS η BMW Motorrad επέκτεινε τη γκάμα των GS όχι μόνο με βελτιώσεις των μοντέλων της, αλλά διευρύνοντας και το πεδίο ικανοτήτων τους. Για πρώτη φορά οι πελάτες είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν μια πιο σαφή γεύση enduro και στυλ παραγγέλνοντας τα πακέτα Rallye και Exclusive.

Την ίδια χρονιά ήρθε ανάμεσά μας μια ακόμη εναλλακτική μετάφραση του θέματος GS: το R nineT Urban G/S.

Στημένο με τα γονίδια του θρυλικού BMW R 80 G/S και μεταφέροντάς στη σύγχρονη εποχή με επίκαιρη τεχνολογία στη μορφή ενός κλασικού στυλ enduro με κινητήρα boxer, βασιζόταν στην ίδια συνταγή με τα άλλα μοντέλα της σειράς R nineT που χρησιμοποιούσε τον ισχυρό αεροελαιόψυκτο boxer των 110 hp με μετάδοση έξι σχέσεων.

Νέος κινητήρας, νέο πλαίσιο: τα νέα GS της σειράς F

Το 2017 η BMW Motorrad συνέχισε την ιστορία των GS με δύο εντελώς επανασχεδιασμένα F 750 GS και F 850 GS. Χτίζοντας πάνω στη δυναμική των δικύλινδρων σε σειρά μοντέλων της οικογένειας F, η BMW βελτίωσε ένα πακέτο που ήταν ήδη ικανότατο και πετυχημένο.

Για μια φορά ακόμη τα γράμματα GS συμβόλισαν τον τέλειο συνδυασμό τουριστικών αρετών με κορυφαία συμπεριφορά εκτός δρόμου.

Στο επίκεντρο των νέων μοντέλων βρισκόταν ο νέος, ισχυρός δικύλινδρος κινητήρας με δύο αντικραδασμικούς άξονες και διαστήματα ανάφλεξης 270/450 μοιρών για αποδοτική λειτουργία και ήχο που παραπέμπει σε boxer. Η απόδοσή τους έφτανε στους 77 hp για το F 750 GS και τους 95 hp για το F 850 GS, από τον κινητήρα των 853 cc.

Ακόμη περισσότερη ισχύς, ροπή και ικανότητα για το μεγάλο boxer

Το φθινόπωρο του 2018 η BMW Motorrad καινοτόμησε ξανά με έναν νέο μεγάλο boxer για τα GS που έφερε περισσότερη δύναμη και ροπή, καθώς και βελτιωμένη κατανάλωση καυσίμου και εκπομπές ρύπων. Για τη δουλειά αυτή εξελίχθηκε η τεχνολογία ShiftCam, που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε κινητήρες της BMW Motorrad επιτρέποντας μεταβλητό χρονισμό και βύθισμα βαλβίδων.

Επιπλέον, οι εκκεντροφόροι εισαγωγής σχεδιάστηκαν για μη συγχρονισμένο άνοιγμα των δύο βαλβίδων εισαγωγής, ούτως ώστε να δημιουργηθεί εντονότερη περιδίνηση (swirl) του καύσιμου μίγματος, άρα επιτυγχάνοντας αποδοτικότερη καύση.

Η ιστορία συνεχίζεται

Ως σήμερα η BMW Motorrad έχει παραδώσει πάνω από 1.2 εκατομμύρια μοντέλα BMW GS στους πελάτες της.

Το σημαντικότερο ωστόσο είναι πως η ιστορία της συνεχίζεται, με μια οικογένεια μοντέλων που παραμένει πιο θρυλική, ποθητή και εμπορικά πετυχημένη από ποτέ, οδηγώντας τις πωλήσεις της εταιρείας στο ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020 16:06

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon