.
Κατηγορία Keeway
Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021 11:40

Test - Keeway Vieste 300 (2021) - Έξυπνο υβρίδιο

Μια φρέσκια πρόταση στα σκούτερ 300 κυβικών ανακατεύει την ελληνική αγορά συνδυάζοντας χαρακτηριστικά από διάφορες κατηγορίες, αναπάντεχα προσόντα στον εξοπλισμό και δυνατή τιμή.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης, Σ.Τ.

Η Keeway, μια από τις τέσσερεις μάρκες που εντάσσονται στην ομπρέλα του πανίσχυρου ομίλου Geely και δη της θυγατρικής QJ Motor παρέα με τη Benelli, παρουσίασε φέτος ένα νέο σκούτερ 300 κυβικών εκατοστών, το Vieste, δίπλα στο ομώνυμο 125.

Εκ πρώτης όψεως το Vieste 300 δείχνει ένα καλοσχεδιασμένο μεν, συνηθισμένο δε σκούτερ, με σύγχρονες επιθετικές γραμμές και καλή ποιότητα κατασκευής. Κοιτώντας ωστόσο λίγο πιο κοντά ανακαλύπτουμε πως δύσκολα μπορεί κανείς να βρει κάτι άλλο που να του μοιάζει.

A15A5624 web 

Θα έλεγε κανείς πως αμφότερα τα Vieste 125 και 300 περιγράφονται ως Mini GT σκούτερ, με διαστάσεις στη λογική των Honda PCX και Yamaha ΝΜΑΧ, ενώ και οι 13 ιντσών τροχοί του λένε την ίδια ιστορία. Έτσι, με το σουλούπι του το Vieste 300 μοιάζει να κουμπώνει σε μια κλάση βασισμένη σε μικρότερους κινητήρες, ως επί το πλείστον στα πέριξ της Α1.

Ο συνδυασμός φυσικών διαστάσεων, τροχών και κινητήρα το κάνει μάλλον μοναδικό στην ελληνική αγορά και αυτό μπορεί να μετατραπεί σε σημαντικό πλεονέκτημα με την κατάλληλη τιμολόγηση.

Η επόμενη έκπληξη έρχεται από τον κινητήρα του, ο οποίος απολαμβάνει μιας πασίγνωστης υπογραφής: πρόκειται για τον κινητήρα της Piaggio που γνωρίσαμε ως QUASAR  και ο οποίος αντικαταστάθηκε πρόσφατα από τη νέα HPE γενιά. Ο κινητήρας αυτός προσαρμόστηκε στις Euro 5 από την Keeway και πλέον μας έρχεται με απόδοση 19 ίππων και την αύρα των τόσων και τόσων προκατόχων του – Beverly, Vespa GTS και πάει λέγοντας.

Για τη συνέχεια, η Keeway QJ αβαντάρει με μερικά ενδιαφέροντα και εύχρηστα στοιχεία στον εξοπλισμό του. Κατά βάση το Vieste 300 είναι ένα σχετικά απλό σκούτερ, χωρίς πολλά ηλεκτρονικά μπιχλιμπίδια “ασφαλείας” όπως τα πάσης φύσεως συστήματα ελέγχου πρόσφυσης ή τις πολλαπλές χαρτογραφήσεις.

Το καλό ABS αρκεί, ειδικά όταν έχεις καλά περιφερειακά, και εδώ ακριβώς είναι που η Keeway δεν κάνει τσιγκουνιές: αναρτήσεις ΚΥΒ, φρένα J.Juan με ακτινικής έδρασης διπίστονη δαγκάνα μπροστά.

Συνεχίζει δε με δύο νοστιμότατες προσθήκες στον βασικό εξοπλισμό του Vieste: αισθητήρες πίεσης ελαστικών και θερμαινόμενα γκριπ!

Το πρώτο σύστημα προβάλλει στην κεντρική LCD οθόνη προειδοποίηση χαμηλής πίεσης για κάθε τροχό χωριστά, χωρίς να δείχνει αριθμητικά τις πιέσεις - η δε χρησιμότητά του δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση. Το δεύτερο είναι εξίσου πολύτιμο όσο και ασυνήθιστο στα σκούτερ της αγοράς, φροντίζοντας τα χέρια του αναβάτη σε τρία επίπεδα θέρμανσης.

Και τα δύο είναι ωραιότατα και πολύ χρήσιμα εφόδια στον βασικό εξοπλισμό, μάλιστα ελπίζουμε να μιμηθούν την ιδέα και άλλοι κατασκευαστές σε αυτά τα επίπεδα τιμής, όχι μόνο στις υπερτουρίστριες των δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

IMG 20211024 035236

Το Vieste 300 χαρακτηρίζεται αρχικά από τις μαζεμένες του διαστάσεις, με τη σέλα αρκετά χαμηλά (770 χιλιοστά) και τα πόδια αρκετά διπλωμένα. Παρά τον όγκο και τα 182 εκατοστά μου πάντως, συνήθισα γρήγορα τη θέση οδήγησης και δεν αισθανόμουν στρίμωγμα ή άλλη ενόχληση. Το μόνο που έλλειπε ήταν η δυνατότητα να απλώσω τα πόδια στις όρθιες προεκτάσεις του πατώματος, κάτι που κάποιος κοντύτερος θα απολαμβάνει άνετα.

Επίσης με εξέπληξε το τιμόνι, το οποίο μου θύμισε πολύ εκείνο του σκούτερ Aprilia Mojito (αν το θυμάται κανείς από το μακρινό 2000) με την κρουζεράδικη θέση οδήγησης. Έτσι κι εδώ, είναι αρκετά φαρδύ και έρχεται πιο κοντά στο σώμα του αναβάτη απ’ όσο έχω συνηθίσει από τα περισσότερα σκούτερ που έχω καβαλήσει τα τελευταία χρόνια. Και πάλι κανένα πρόβλημα με την εργονομία, η θέση έγινε δική μου πολύ γρήγορα και η οδήγηση παρέμεινε απροβλημάτιστη.

Οδηγικά λοιπόν κυριαρχεί η ροπάτη απόδοση του ιταλικού κινητήρα, ο οποίος εδώ έχει υποχωρήσει μια ανάσα κάτω από τους 20 ίππους για να χωρέσει στη στενωπό των Euro 5 – κάτι που η Piaggio αντιστάθμισε με την HPE γενιά στα δικά της σκούτερ.

Το Vieste 300 επιταχύνει γραμμικά και ψυχωμένα, φεύγει γρήγορα από το φανάρι και προσφέρει αδιάκοπη και διασκεδαστική ευχαρίστηση ως περίπου τα 110 km/h. Εκεί πέφτει λίγο ο ρυθμός, μα δεν διστάζει καθόλου ως τα 120, ενώ από κει και πέρα κυνηγάμε την τελική με περισσότερη προσπάθεια και υπομονή, για να φτάσουμε στις παρυφές των 130 km/h.

A15A5562 web 

Η δυναμική του συμπεριφορά σφραγίζεται από τους τροχούς του, που μετρούν διάμετρο 13 ιντσών. Βρίσκονται σε μια ισορροπία μεταξύ της νευρικότητας των 12 και της σταθερότητας των 14, μοιάζοντας όμως σε συμπεριφορά περισσότερο στους μεγαλύτερους, παρά στους μικρότερούς του τροχούς.

Το Vieste 300 έχει την ικανότητα να βγάλει διασκέδαση και δε δυσκολεύει τον αναβάτη του στο να κρατήσει σταθερή κλίση μέσα στη στροφή, αρκεί φυσικά να μην το παρακάνει.

Τα λάστιχα της κινεζικής Timsun τα συνάντησα για πρώτη φορά στη ζωή μου και η εμπειρία δεν ήταν αρνητική. Αυτό που μένει από αυτή τη γνωριμία είναι το ότι κάνουν σωστά τη δουλειά τους στο σκούτερ των 19 ίππων, δοκιμασμένα σε μια περίοδο με σχετικά ζεστό καιρό και αποκλειστικά σε στεγνή άσφαλτο.

Το καλό με την επιλογή επώνυμων περιφερειακών είναι πως στην πράξη σε έναν βαθμό θα στέκονται στο ύψος τους και η εμπειρία του Vieste δε διέψευσε τη θεωρητική προσδοκία. Οι αναρτήσεις του ρέπουν αναμενόμενα προς το μαλακό και ενίοτε θα τα βρουν σκούρα με έντονες ανωμαλίες του δρόμου, αλλά γι’ αυτό κατηγορήστε δύο βασικά γεωμετρικά χαρακτηριστικά που δεν οφείλονται στην ΚΥΒ: μέγεθος τροχών και σχετικά κοντή διαδρομή ανάρτησης προς εξυπηρέτηση της εργονομίας του αποθηκευτικού χώρου.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων προσφέρουν την άνεση που πρέπει, αλλά και τη δυναμική σταθερότητα που ζητά το σκούτερ για να κάνει τον αναβάτη του να αισθάνεται ασφαλής και υπό έλεγχο.

Στο ίδιο μήκος κύματος εκπέμπουν και τα φρένα της J.Juan, προσφέροντας ακρίβεια και όση δύναμη χρειάζεται για να σταματήσει το Vieste με ασφάλεια.

A15A5635 web 

Το νέο σκούτερ της Keeway μπαίνει στη μάχη της αγοράς με τιμή €4,150, αντίτιμο που δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί μιας και δεν υπάρχει άμεσος ανταγωνιστής. Ακούγεται ωστόσο αρκετά "μέσα" στη λογική της αγοράς και δη προς το οικονομικό άκρο της ευρύτερης κατηγορίας των 300 κυβικών.

Επιλέγοντας το Vieste 300 παίρνεις ένα σκούτερ με κορμί Mini GT και κινητήρα της μεσαίας κλάσης, προσεγμένη και ελκυστική σχεδίαση, επώνυμα περιφερειακά που τιμούν το όνομά τους και μερικά δωράκια στον βασικό εξοπλισμό που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Ό,τι έχει δουλεύει σωστά και αποδοτικά, τα φώτα, τα ευκρινή και αρκετά πλήρη όργανα – με δύο κοντέρ παρακαλώ (!), ένα ψηφιακό κι ένα αναλογικό – και φυσικά τα κρίσιμα εξαρτήματα όπως τα φρένα και οι αναρτήσεις. Χώρος για ένα ανοικτό κράνος και κάμποσα άλλα μικροπράγματα υπάρχει, η ευκολία του keyless είναι πλήρης και σου λύνει τα χέρια.

Τα σκούτερ που μπορούν να θεωρηθούν ανταγωνιστικά προς το Vieste 300 είναι αρκετά και διαφορετικά μεταξύ τους και στην πλειοψηφία τους κοστίζουν από αρκετά ως πολλά περισσότερα – ή φορούν πολύ μικρότερους κινητήρες.

Κανένα δε εξ αυτών δεν έχει θερμαινόμενα γκριπ στον βασικό εξοπλισμό. Αυτό πού το πας;

A15A5656 web 

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto Market

Κράνος: Acerbis Jet Aria

Τζάκετ: Nordcode Citizen II

Γάντια: Nordcode Air Tech

Μποτάκια: Forma

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο Keeway Vieste 300 (2021)
Αντιπρόσωπος Motoway Καμπράνης Α.Ε.
Τιμή (€) 4,150
Εγγύηση 2 χρόνια
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ  
Τύπος 4T, 1K, Y/Ψ, 1EEK, 4 βαλβίδες (προέλευσης Piaggio)
Κυβισμός (cc) 278.2
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 75 x 63
Συμπίεση 11:1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Αυτόματος φυγοκεντρικός
Μετάδοση Κιβώτιο διαρκώς μεταβαλλόμενης σχέσης (CVT), ιμάντας
ΠΛΑΙΣΙΟ  
Τύπος   Ατσάλινο
Κάστερ (°)  Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1,385
Ύψος σέλας (mm) 770
Μήκος (mm) 1,955
Πλάτος (mm) 740
Ύψος (mm) 1,115 (χωρίς καθρέπτες)
Ελάχιστη απόσταση από έδαφος (mm) 115
Βάρος (kg)   147 (στεγνό)
Ρεζερβουάρ (lt) 9.5
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι ΚΥΒ
Πίσω  Δύο αμορτισέρ ΚΥΒ, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων
ΕΛΑΣΤΙΚΑ Timsun TS-689 (tubeless)
Μπροστά 110/70-13
Πίσω  130/70-13
ΦΡΕΝΑ  
Μπροστά Δίσκος 240 mm, ακτινική δαγκάνα J.Juan 2 εμβόλων, ABS
Φρένα Δίσκος 220 mm, δαγκάνα J.Juan 2 εμβόλων, ABS
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Λειτουργία με απομακρυσμένο κλειδί (Keyless), αναλογικό ταχύμετρο και στροφόμετρο, οθόνη LCD (ψηφιακό ταχύμετρο, ολικός και μερικός χιλιομετρητής, θερμοκρασία ψυκτικού, στάθμη καυσίμου, θερμοκρασία περιβάλλοντος, ρολόι, προειδοποίηση χαμηλής πίεσης ελαστικών), κεντρικό και πλαϊνό σταντ, LED DRL φώτα, αυτόματη ενεργοποίηση φώτων, θερμαινόμενα γκριπ σε 5 σκάλες
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  18.8 / 6,500
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm)  2.3 / 6,000
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022 21:11

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST – Keeway Target 125i 2019 Test - Keeway Vieste 125 (2021) »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon