.
Κατηγορία Keeway
Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021 12:37

Test - Keeway Vieste 125 (2021)

Δίπλα στο Vieste 300 η Keeway διαθέτει ένα ανάλογο Α1 σκούτερ με το ίδιο σώμα, αερόψυκτο κινητήρα 125 cc και καλή τιμή.

 

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες Τάκης Μανιάτης

Πριν λίγες μόλις εβδομάδες δοκιμάζαμε το Keeway Vieste 300, εξοπλισμένο με μια Euro 5 εκδοχή του κινητήρα της Piaggio της προ-ΗΡΕ εποχής. Εκτός από αυτό το Α2 μοντέλο που δεν έχει άμεσο ανταγωνιστή στην αγορά με τον συνδυασμό του κινητήρα 300 cc σε ένα σουλούπι mini GT με τροχούς 13 ιντσών, η Keeway διαθέτει μια ακόμη έκδοση Α1 προδιαγραφών.

Το μικρό Vieste μοιράζεται το ίδιο ακριβώς σκαρί με το 300άρι, τις ίδιες διαστάσεις και θέση οδήγησης, καθώς και μεγάλο μέρος του εξοπλισμού του.

Εν προκειμένω στο 125 η Keeway τοποθέτησε ένα δικό της μοτέρ, αερόψυκτο και διβάλβιδο με απόδοση που δεν ξεπερνά τους 10 ονομαστικούς ίππους.

A15A5831 web

Εξοπλίζεται με τον ίδιο χορταστικό πίνακα οργάνων που έχει δύο κλασικά ρολόγια στα άκρα του και μια μεγάλη LCD οθόνη ανάμεσά τους με πληθώρα πληροφοριών – από την οποία ωστόσο απουσιάζουν οι αισθητήρες πίεσης ελαστικών του 300.

Ο χειρισμός του σκούτερ χωρίς κλειδί (keyless) είναι και εδώ βασικό στοιχείο του εξοπλισμού, όχι όμως και τα θερμαινόμενα γκριπ που το μεγάλο αδελφάκι έχει ως στάνταρ.

Κατά τα λοιπά, το πακέτο του Vieste 125 ολοκληρώνεται με αυτόματο σύστημα φωτισμού όπου τα φώτα ανάβουν με αισθητήρα και όχι χειροκίνητα μέσω διακόπτη και ικανό αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα που φιλοξενεί άνετα ένα ανοικτό κράνος και αρκετά ακόμη μικροαντικείμενα.

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε πως το Vieste 125 που δοκιμάζουμε φορά δύο στοιχεία που δεν συμπεριλαμβάνονται στον βασικό του εξοπλισμό: μια έξτρα ψηλή και φιμέ ζελατίνα και μια κεντρική βαλίτσα (top case) της Shad με τις βάσεις στήριξής της.

A15A5770 web

Στον δρόμο το μικρό Vieste διακρίνεται από την ιδιαίτερα ζωντανή απόδοσή τους στις χαμηλομεσαίες, βγάζοντας ικανές επιταχύνσεις από στάση ή ρεπρίζ σε ταχύτητες πόλης. Η τελική του ταχύτητα δύσκολα ξεπερνά τα 100 km/h, δηλαδή βρίσκεται λίγο-πολύ μέσα στα δεδομένα της κατηγορίας του, αλλά ως τα 80 καταφέρνει να κινείται παραπάνω από αξιοπρεπώς, γαρνίροντας την ευχρηστία του με μικρές καλοδεχούμενες δόσεις διασκέδασης και, το κυριότερο, καταναλώνοντας απειροελάχιστη βενζίνη.

Οι αναρτήσεις του κάνουν σωστά τη δουλειά τους και σε συνδυασμό με τους τροχούς 13 ιντσών βάζουν το Vieste 125 σε μια γλυκιά ισορροπία μεταξύ ευελιξίας στην πυκνή κίνηση και αξιοπρεπούς δυναμικής συμπεριφοράς που θυμίζει περισσότερο σκούτερ με τροχούς 14 ιντσών παρά 12.

A15A5714 web

Στο ίδιο επίπεδο κινούνται και τα φρένα του, που μπορεί μεν να μην έχουν μπροστά την ακτινική διπίστονη δαγκάνα J.Juan του Vieste 300, αλλά και η συμβατική διπίστονη που φορά κάνει άριστα τη δουλειά της δοθείσης της σημαντικά λιγότερης δύναμης που πρέπει να τιθασεύσει.

Αν υπάρχει ένα ελάχιστο παράπονο από τα φρένα, αυτό αφορά την κατανομή του συστήματος συνδυασμένης πέδησης που επιτρέπει περισσότερο γλίστρημα στον πίσω τροχό απ’ ότι συνήθως. Αυτό είναι κάτι που παρατηρήσαμε μόνο σε απότομα και δυνατά φρένα, και είναι σαφώς προτιμότερο απ’ το να μπλοκάρει ο μπροστινός, κάτι που δε συνέβη ούτε όταν επίτηδες ζόριζα τα φρένα σε μια προσπάθεια να ανακαλύψω τα όρια αυτής εδώ της εφαρμογής CBS.

Στην πόλη το μικρό Keeway προτάσσει τον ευέλικτο χαρακτήρα του ο οποίος εκμεταλλεύεται άριστα το σχετικά χαμηλό βάρος και το σωστό ζύγισμα του σκούτερ για να προσφέρει ακριβή χειρισμό και εμπιστοσύνη στον αναβάτη καθώς προσπαθεί να γλιτώσει από το μποτιλιάρισμα ελισσόμενος ανάμεσα σε τετράτροχα παρκαρισμένα εμπόδια.

A15A5831 web

Με το Vieste 125 η Keeway διαθέτει στη γκάμα της ένα εργαλείο πόλης ικανό να τα βάλει με κάθε δυσκολία της καθημερινότητας, προσφέροντας άνετη θέση οδήγησης, εύκολο χειρισμό και ασφάλεια σε ένα σύνολο καλοσχεδιασμένο και γοητευτικό.

Η ένταξή του στην αγορά το βάζει απέναντι σε δύο ορόσημα της χώρας μας, τα Honda PCX και Yamaha NMAX, τα οποία αμφότερα κινούνται στην ίδια λογική όγκου και σχεδίασης, αλλά φέρνουν αρκετά πιο σύγχρονη τεχνολογία με κινητήρα eSP+ το πρώτο και το σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων VVA τo δεύτερο.

Η απλότητα του Vieste μετατρέπεται σε προσόν όταν φτάσουμε στο ταμείο, καθώς εκεί ζητά σημαντικά λιγότερα από τους προαναφερθέντες ανταγωνιστές, μιας και η λιανική του τιμή στην Ελλάδα είναι €2,550, δηλαδή περίπου 800 και 750 ευρώ λιγότερα αντιστοίχως.

Ένας επίσης ικανός ανταγωνιστής του Vieste 125 είναι το SYM Jet 14 που έρχεται σε παραπλήσια τιμή με μερικές ευκολίες λιγότερες (λ.χ. keyless), οριακά ισχυρότερο κινητήρα και τροχούς 14 ιντσών.

Στο τέλος αυτό που μένει για μας είναι μια ακόμη αξιολογότατη επιλογή σε αυτή τη γωνιά της Α1 κατηγορίας, η οποία πλέον απολαμβάνει διευρυμένο ενδιαφέρον χάρη στην πρόσφατη νομοθεσία για ισοδυναμία διπλωμάτων οδήγησης Α1 και Β.

A15A5763 web 

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto Market

Κράνος: MT District SV Summit

Τζάκετ: Nordcode Citizen II

Γάντια: Five RS4

Μποτάκια: Forma Swift Dry

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο Keeway Vieste 125 (2021)
Αντιπρόσωπος Motoway Καμπράνης Α.Ε.
Τιμή (€) 2,550
Εγγύηση 2 χρόνια
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ  
Τύπος 4T, 1K, A/Ψ, 1EEK, 2 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 124.66
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 52.4 x 57.8
Συμπίεση 10.5:1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Εκκίνηση  Μίζα & μανιβέλα
Συμπλέκτης  Αυτόματος φυγοκεντρικός
Μετάδοση Κιβώτιο διαρκώς μεταβαλλόμενης σχέσης (CVT), ιμάντας
ΠΛΑΙΣΙΟ  
Τύπος   Ατσάλινο
Κάστερ (°)  Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1,385
Ύψος σέλας (mm) 770
Μήκος (mm) 1,955
Πλάτος (mm) 740 (χωρίς καθρέπτες)
Ύψος (mm) 1,115 (χωρίς καθρέπτες)
Ελάχιστη απόσταση από έδαφος (mm) 135
Βάρος (kg)   130 (στεγνό)
Ρεζερβουάρ (lt) 9.5
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι
Πίσω  Δύο αμορτισέρ, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων
ΕΛΑΣΤΙΚΑ Timsun TS-689 (tubeless)
Μπροστά 110/70-13
Πίσω  130/70-13
ΦΡΕΝΑ  
Μπροστά Δίσκος 240 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων, CBS
Φρένα Δίσκος 215 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων, CBS
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Λειτουργία με απομακρυσμένο κλειδί (Keyless), αναλογικό ταχύμετρο και στροφόμετρο, οθόνη LCD (ψηφιακό ταχύμετρο, ολικός και μερικός χιλιομετρητής, θερμοκρασία ψυκτικού, στάθμη καυσίμου, θερμοκρασία περιβάλλοντος, ρολόι), κεντρικό και πλαϊνό σταντ, LED DRL φώτα, αυτόματη ενεργοποίηση φώτων
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  9.6 / 8,000
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm)  0.98 / 6,500
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022 21:08

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon