.
Κατηγορία Keeway
Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2019 15:51

TEST – Keeway Target 125i 2019

Του Θοδωρή Ξύδη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Το Keeway Target 125 ανανεώθηκε ελέω Euro 4 προδιαγραφών, απέκτησε ψεκασμό και πίσω δισκόφρενο και παρουσιάζεται πιο έτοιμο από ποτέ για να προσφέρει απλόχερα τις υπηρεσίες του στην καθημερινότητα σας.

Το προ ανανέωσης Target 125 ήταν ένα καθόλα τίμιο παπί, σε μια ιδιαίτερα δελεαστική τιμή που μπορούσε να καλύψει άριστα τις απαιτήσεις του αναβάτη για καθημερινή “βαριά” μετακίνηση στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον.

Οι Euro 4 προδιαγραφές οδήγησαν την Keeway σε συγκεκριμένες αλλαγές που έφεραν τον ψεκασμό στο παπί της αλλά και συνδυασμένα φρένα, τα οποία οδήγησαν παράλληλα στην αλλαγή του ταμπούρου στο πίσω τροχό με δισκόφρενο. Αυτές οι μικρές αλλαγές ολοκλήρωσαν ακόμη περισσότερο τον χαρακτήρα του Target προσθέτοντας περισσότερη αξία στο σύνολο χωρίς σημαντική αύξηση στην δελεαστική τιμή του.

Χρηστικότητα στο μάξιμουμ

Ως τυπικός εκπρόσωπος των παπιών το Target 125i είναι ένα από τα πλέον χρηστικά δίκυκλα για να κινείστε στην πόλη. Εμείς οι Έλληνες το γνωρίζουμε πολύ καλά αυτό και αυτός είναι ο λόγος που τα παπιά εξακολουθούν να έχουν ένα σημαντικό μερίδιο της αγοραστικής πίτας. Είναι πραγματικά άξιο απορίας γιατί τα παπιά δεν έχουν τύχει της ίδιας αναγνώρισης και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, ειδικά σε εκείνες όπου η προσιτή τιμή και η μέγιστη δυνατή οικονομία έχουν πρωταρχικό ρόλο στην επιλογή δικύκλου.

2019 keeway target 125i test bikeit 12

Ξεπερνάμε το παραπάνω και γυρίζουμε ξανά στο Target 125i το οποίο κρύβει κάτω από την σέλα του ένα πραγματικό… υπέρ ατού. Ανοίγοντας την σέλα ο αναβάτης αντικρίζει έναν τεράστιο για τα δεδομένα της κατηγορίας αποθηκευτικό χώρο που θα χωρέσει με άνεση ένα full face κράνος! Ίσως όχι όλα τα μεγέθη και σχήματα, αλλά σε αυτή την κατηγορία τιμής, ή για να το θέσουμε καλύτερα κάτω από τα 2.000 ευρώ, είναι το μοναδικό παπί που διαθέτει αυτό το χαρακτηριστικό. Ο μεγάλος αποθηκευτικός χώρος δίνει τη δυνατότητα στον αναβάτη να αυξήσει εντυπωσιακά τις δυνατότητες αποθήκευσης του Target 125i με την τοποθέτηση σχάρας και Top Case (με μικρό κόστος για την μεταλλική σχάρα της Keeway), πλησιάζοντας έτσι πολύ κοντά σε χώρους που μπορεί να βρει κανείς μόνο σε scooter.

2019 keeway target 125i test bikeit 25

Ελαφρύ σαν πούπουλο

Ως τυπικό παπί το Target “χάνεται” κάτω από τα πόδια σου. Τα 112 “στεγνά” κιλά υπάρχουν μόνο στα χαρτιά και εσύ μένεις με την αίσθηση ότι το βάρος είναι περίπου το μισό ή και λιγότερο. Τα χέρια φτάνουν χωρίς σκέψη στο στενό τιμόνι, το οποίο φιλοξενεί πέρα από τους τυπικούς διακόπτες και έναν για τα αλάρμ, μια ασυνήθιστη προσθήκη στον εξοπλισμό αλλά κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενη. Ο εξοπλισμός γενικά κινείται στα μέτρα της κατηγορίας με τον ευανάγνωστο πίνακα πληροφοριών, με το λευκό καντράν, να παρέχει στον αναβάτη μόνο τις απολύτως απαραίτητες πληροφορίες: ταχύτητα, συνολικά διανυθέντα χιλιόμετρα, δείκτη βενζίνης, τις τυπικές λυχνίες και την επιλεγμένη σχέση στο κιβώτιο. Η αλήθεια είναι ότι θα θέλαμε να δούμε ένα ψηφιακό ρολόι και έναν μερικό χιλιομετρητή αλλά σε αυτή την τιμή οι συγκεκριμένες ελλείψεις δικαιολογούνται.

2019 keeway target 125i test bikeit 26

Ο αναβάτης κάθεται άνετα στη σέλα, τα πέλματα πατούν στο έδαφος με περισσή σιγουριά, τα χειριστήρια στο τιμόνι βρίσκονται εκεί που πρέπει. Η σέλα φέρει ποιοτική αντιολισθητική επένδυση και καλής ποιότητας αφρώδες. Η κατηφορική της κλίση ωστόσο μειώνει ελαφρά την άνεση στους αναβάτες που αγγίζουν ή ξεπερνούν τα 1,85 μ. και χρειάζεται να εκμεταλλευτούν όλο το διαθέσιμο και σεβαστό μήκος που τους αναλογεί. Οι κοντύτεροι, που θα βολευτούν και λίγο πιο μπροστά, ίσως και να μην το προσέξουν αυτό, ενώ όλοι θα πατήσουν με άνεση στα μαρσπιέ που καλύπτονται από “χοντρό” καουτσούκ, το οποίο δίνει μια ευχάριστη αίσθηση gel (!) στο πάτημα και απομονώνει σε μεγάλο βαθμό τα πέλματα από τους όποιους κραδασμούς. Άνετα κάθεται και ο συνεπιβάτης έχοντας στην διάθεσή του σωστό πλάτος και μήκος αλλά και πρακτικές χειρολαβές, ενώ τα πόδια του εύκολα θα βρουν τα αναδιπλούμενα μαρσπιέ που έχουν τοποθετηθεί στην σωστή θέση.

Στόχος η οικονομία

Ο αερόψυκτος κινητήρας των 124,8 κ.εκ. φέρει έναν εκκεντροφόρο επικεφαλής και δύο βαλβίδες στον κύλινδρό του. Η τελική μετάδοση γίνεται με αλυσίδα (πλήρως καλυμμένη) και το κιβώτιο είναι τεσσάρων σχέσεων, τύπου μύλος, που σημαίνει ότι σταματημένοι στο φανάρι και με 4η σχέση στο κιβώτιο μπορείτε να βρείτε τη νεκρά με ένα ακόμη πάτημα προς τα κάτω. Η προσθήκη ψεκασμού δεν άλλαξε σε κάτι την λειτουργία του μοτέρ που εξακολουθεί να είναι ευχάριστη και ζωηρή. Η 1η σχέση του μαλακού κιβωτίου, που κουμπώνει με σαφήνεια τις ταχύτητες, είναι κοντή, “επαγγελματικού” τύπου και θα φανεί πολύ χρήσιμη στους επαγγελματίες που μεταφέρουν έξτρα βάρος αλλά και στις πολύ μεγάλες ανηφόρες με δεύτερο άτομο στη σέλα. Για όλα τα άλλα, εφόσον δεν χρειάζεστε την μέγιστη δυνατή “έλξη”, μπορείτε να ξεκινάτε με ασφάλεια και με την 2η σχέση στο κιβώτιο. Η 3η μπορεί να στείλει τον δείκτη του ταχυμέτρου μέχρι και τα 90 χλμ./ώρα. Με την 4η να λειτουργεί ελαφρά ως overdrive, σε επίπεδο δρόμο, το Target μπορεί να δείξει στο κοντέρ του έως 105 χλμ./ώρα, ενώ τα 80-90 χλμ/ώρα μπορεί να τα κρατήσει και σε ελαφριές ανηφόρες με δεύτερο άτομο στη σέλα.

2019 keeway target 125i test bikeit 19

Το μοτέρ είναι σε γενικές γραμμές πολιτισμένο και ήσυχο στη λειτουργία του, με καλή απόκριση στο γκάζι και μόνο όταν πλησιάζετε στα “κόκκινα” θα νιώστε τους κραδασμούς να κάνουν την εμφάνισή τους, χωρίς ωστόσο να ενοχλούν. Για την κατηγορία τιμής που ανήκει, η απόδοση του μοτέρ βρίσκεται στο άνω άκρο καλύπτοντας με άνεση και ασφάλεια τις καθημερινές απαιτήσεις κίνησης. Είναι παράλληλα και εξαιρετικά οικονομικός σε κατανάλωση με την μέση τιμή να μην ξεπερνά τα 2,36 λίτρα/100 χλμ. (!) μια τιμή ιδιαίτερα χαμηλή που μπορεί να πέσει ακόμα περισσότερο αν είστε περισσότερο εγκρατείς με το γκάζι.

Target, lock και wipe out στην κίνηση

Η καθημερινή συμβίωση με το Target είναι μια ευχάριστη εμπειρία με το παπί της Keeway να εκπληρώνει στο έπακρο τις υποσχέσεις που δίνει. Δεν χρειάζεται να προσαρμοστείς σε κάποιο χούι του, εκείνο προσαρμόζεται στα δικά σου, ενώ παρά την χαμηλή του τιμή καταφέρνει σου περνά την αίσθηση ότι αξίζει περισσότερα. Δύο είναι οι κύριοι λόγοι για αυτό. Ο πρώτος αφορά στην καλή ποιότητα κατασκευής που το χαρακτηρίζει τόσο σε επίπεδο βαφής όσο και στη συναρμογή των πλαστικών του. Το Target δεν τρίζει, όσο βαθειά και αν είναι η λακκούβα που θα πέσετε, ούτε στις συνεχείς μικρές ανωμαλίες με το πλαίσιο να προσφέρει την απαραίτητη δόση στιβαρότητας και να δίνει αίσθηση ενιαίου κομματιού στον αναβάτη.

2019 keeway target 125i test bikeit 2

Στα highlights του Target περιλαμβάνονται αναμφίβολα οι αναρτήσεις του με το πιρούνι να πρωταγωνιστεί με την ποιοτική λειτουργία του. Καταφέρνει να αποσβένει τις ανωμαλίες με επιτυχία χωρίς να δίνει την εντύπωση ότι είναι πολύ μαλακό, ενώ κρατά και τον τροχό σε επαφή με το έδαφος δίνοντας σιγουριά στον αναβάτη. Η απόδοση του ξεφεύγει σημαντικά από την κατηγορία τιμής που ανήκει το Target προσθέτοντας αξία στο παπί της Keeway που προκύπτει από την πολύ καλή και προοδευτική συμπεριφορά του. Από κοντά ακολουθούν και τα διπλά αμορτισέρ: στην πιο μαλακή θέση για την προφόρτιση των ελατηρίων τους παρουσιάζονται λίγο πιο σφιχτά από το πιρούνι και ελέγχουν αποτελεσματικά την κίνηση του τροχού χωρίς να κοπανάνε ποτέ τον αναβάτη και χωρίς να τερματίζουν.

2019 keeway target 125i test bikeit 3

Τα συνδυασμένα δισκόφρενα λειτουργούν επίσης πολύ καλά παρέχοντας ασφάλεια και μικρές αποστάσεις ακινητοποίησης. Πάνω στο Target φρενάρεις με σιγουριά με την απόδοση να χαρακτηρίζεται από γραμμικότητα αλλά μέτρια λαστιχένια αίσθηση που δεν απασχολεί ωστόσο ιδιαίτερα. Όλα αυτά τα επιμέρους χαρακτηριστικά δημιουργούν ένα σύνολο το οποίο θα σας αφήσει να κινηθείτε στον δικό σας ρυθμό, χωρίς δεύτερη σκέψη. Αυτό σημαίνει ταχύτητα και ασφάλεια σε όλες τις περιστάσεις με την πολύ καλή συμπεριφορά να χαρακτηρίζεται από προοδευτικότητα στο όριο που μπαίνει από τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης αλλά και τα σταθερά μαρσπιέ. Θα φτάσετε να ξύνετε χωρίς να το καταλάβετε και αυτό είναι ένα ενδεικτικό στοιχείο της φιλικότητας αλλά και της σωστής συμπεριφοράς που χαρακτηρίζει το Target, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που δεν το περιμέναμε. Και τι κάνει μέσα στην κίνηση το Target, σας ακούω να ρωτάτε. Αυτό ακριβώς που περιμένει κανείς από ένα προσεγμένο παπί θα απαντήσω. Η ταχύτητα που θα ελιχθεί το Target ανάμεσα στα αυτοκίνητα βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την εμπειρία του αναβάτη του αλλά και από το αν έχετε αφήσει τους καθρέπτες στην θέση τους, με τις περισσότερες μανούβρες να πραγματοποιούνται με 2η σχέση στο κιβώτιο. Κατά τα άλλα μόνο το… ένστικτο της επιβίωσης μπορεί να βάλει φρένο στον ρυθμό που θα κινηθείτε, ειδικά αν αλλάξετε τα ελαστικά με μια πιο ποιοτική πρόταση.

2019 keeway target 125i test bikeit 21

Στόχος επετεύχθη

Το Keeway Target 125i περνά πλέον τις προδιαγραφές Euro 4 και στα 1.540 ευρώ που κοστίζει παρουσιάζεται πιο δελεαστικό από ποτέ. Με δισκόφρενα μπρος-πίσω, με ψεκασμό αλλά και έναν μεγάλο χώρο κάτω τη σέλα που ξεχωρίζει πραγματικά το Target από τον ανταγωνισμό της κατηγορίας αλλά και σε σχέση με όλα σχεδόν τα ακριβότερα παπιά. Το Target, είναι φιλικότατο, καταναλώνει πολύ μικρές ποσότητες βενζίνης και παρουσιάζει μια πολύ συγκροτημένη εικόνα στον δρόμο που θα ικανοποιήσει ακόμη και εκείνους που… δεν το περίμεναν κοιτάζοντας την τιμή του! Με την καλή ποιότητα κατασκευής να συμπληρώνει την εικόνα, η πρόταση της Keeway πέρα από συμφέρουσα παρουσιάζεται και ολοκληρωμένη προσφέροντας όλα εκείνα τα στοιχεία που ζητά ο μέσος αναβάτης από ένα παπί στην καθημερινότητά του. Στόχος επετεύχθη!

Κατασκευαστής Keeway Motor
Μοντέλο Target 125i E4
Αντιπρόσωπος Motoway G. Kabranis S.A.
Τιμή 1.540 ευρώ
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1K, Α/Ψ, SOHC, 2β/Κ
Κυβισμός (cc) 125
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 53,5x55,5
Συμπίεση (:1)  9,5
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  1 σε 1
Λίπανση   
Εκκίνηση  Μίζα/Μανιβέλα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος
Μετάδοση ημι-αυτόματο κιβώτιο, μύλος, 4 σχέσεων με αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο, μονής ραχοκοκκαλιάς
Κάστερ (°)  Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1.300
Ύψος σέλας (mm) 760
Μήκος (mm) 1.970
Πλάτος, χωρίς καθρέπτες (mm) 720
Ύψος (Χωρίς καθρέπτες, mm) 1.110
Απόσταση εδάφους (mm) 115
Βάρος (kg)   112
Ρεζερβουάρ (lt)  3,6
Χωρητικότητα λαδιού (lt) Δ.Α.
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Συμβατικό πιρούνι διάμετρος καλαμιών 36mm, διαδομή 85 χλστ.  
Πίσω  Διπλά αμορτισέρ, προφόρτιση ελατηρίου 5 θέσεις, διαδρομή αμορτισέρ 56mm
   
Ελαστικά  
Μπροστά 70/90-17''
Πίσω  80/90-17''
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος, δακγάνα δύο εμβόλων, CBS
Φρένα Δίσκος, δαγκάνα δύο εμβόλων, CBS
   
Εξοπλισμός  
  Ταχύμετρο, δέικτης βενζίνης, ένδειξη επιλεγμένης ταχύτητας, λυχνίες για φλας, μεγάλη σκάλα, νεκρά, κινητήρα
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  8.8/7.500
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  0,91/5.500
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2021 22:20

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Test - Keeway Vieste 300 (2021) - Έξυπνο υβρίδιο »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon