.
Κατηγορία Ευρώπη
Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2022 12:02

Ταξίδι στην Κεντρική Ευρώπη - Ride the Classic Way, με BMW R18 Classic First Edition - 4η ανταπόκριση: Ελβετία - Άλπεις

Γενεύη, Ζυρίχη, Λοζάνη, Βέρνη, Λουγκάνο ή Βασιλεία; Από όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελβετίας, επέλεξα να επισκεφθώ την Ζυρίχη, την μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας και πρωτεύουσα του ομώνυμου καντονιού, της οποίας οι κάτοικοι απολαμβάνουν ένα από τα υψηλότερα βιοτικά επίπεδα παγκοσμίως και οι τράπεζές της έχουν μαζέψει όλο σχεδόν το χρήμα του κόσμου…

Όταν οι Ρωμαίοι κατασκεύασαν το 15 π.Χ. ένα κάστρο στις όχθες του ποταμού Limmat, φυσικά και δεν γνώρισαν πως είχαν θεμελιώσει το σημαντικότερο οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της Ελβετίας κι ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά κέντρα του κόσμου.

Μπορεί λοιπόν η Ζυρίχη να είναι σήμερα μια χρηματιστηριακή «Μέκκα», είναι όμως παράλληλα και μια πόλη αρκετά προσιτή και φιλική με τους επισκέπτες της.

ZURICH 5

Ζυρίχη, η πλούσια κυρία

Αυτό το πρόσωπο της Ζυρίχης φρόντισε να μου παρουσιάσει ο Λάκωνας φίλος Στέλιος Ρασσιάς και η αξιολάτρευτη οικογένειά του, που μου πρόσφεραν την ζεστή φιλοξενία τους. Ο γερμανομαθής Στέλιος μού γνωστοποίησε ότι η ονομασία Zurich (zu-reich) σημαίνει «Πάρα πολύ πλούσια», πράγμα που διαπίστωσα ιδίοις όμμασι, περπατώντας μαζί του στην πολυσύχναστη εμπορική λεωφόρο Bahnhofstrasse και στη περιοχή της Παλαιάς πόλης (Altstadt).

Όπως κάθε ευρωπαϊκή μητρόπολη που σέβεται τον εαυτό της (αλλά και τους κατοίκους της), έτσι και η Ζυρίχη διέθετε μια πανέμορφη, ατμοσφαιρική παλαιά πόλη με παραδοσιακές κατοικίες, λιθόστρωτα σοκάκια, γραφικά εστιατόρια και κομψά μικρομάγαζα. Η πλούσια, διαχρονική αρχιτεκτονική κληρονομιά της Ζυρίχης απλωνόταν στην δυτική όχθη του ποταμού Limmat και με προσκάλεσε σε ανέμελες βόλτες. Σε μας πάντως τους θερμόαιμους «Μεσόγειους», οι ήρεμοι ρυθμοί ζωής που χαρακτήριζαν την καθημερινότητα της Ζυρίχης, πιθανόν την κάνουν (θεωρητικά πάντα) μια βαρετή ή ακόμα χωρίς ενδιαφέρον πόλη. Ήταν όμως έτσι τα πράγματα; Μάλλον όχι!

FLUELA PASS

Ανάβαση στο Fluela Pass

Κι αφού έκανα ψηφιακές αναμνήσεις τα σημαντικότερα αξιοθέατα της «Πλούσιας Κυρίας», η BMW R18 Classic ετοιμάστηκε να αναχωρήσει για τα ιταλικά σύνορα. Όχι όμως μόνη της, αφού μέχρι την Ιταλία θα συνταξίδευε με την BMW R 1200 GS του σύντροχου Στέλιου, ο οποίος με ανείπωτη χαρά προσφέρθηκε να γίνει ο συνοδοιπόρος μου μέσα στην Ελβετία.

Την ελβετική διαδρομή του Ride the Classic Way ανέλαβε να την σχεδιάσει ο ίδιος ο Στέλιος, αφού εδώ και μια δεκαετία έχει οργώσει τα βουνά και τα λαγκάδια της Ελβετίας με την δική του BMW R 1200 GS. Μαζί θα ταξιδεύαμε μέχρι τα ιταλικά σύνορα, οδηγώντας τις δυο BMW πάνω σε μια αρκετά απαιτητική διαδρομή 230 χλμ., σκαρφαλώνοντας σε 4 αλπικά περάσματα άνω των 2.000 μ. (Fluela Pass / 2.383 μ., Fuorn Pass/ 2.149 μ., Umbrail Pass / 2.503 μ., Passo Dello Stelvio / 2.757 μ.).

Αποχαιρετήσαμε την Ζυρίχη με συννεφιασμένο ουρανό και μέχρι το Davos (150 χλμ.) μάς “φλερτάριζε” ένα εκνευριστικό ψιλόβροχο. Ευτυχώς, μόλις ξεκίνησε η ανάβαση στο πέρασμα Fluela Pass, τα σύννεφα άρχισαν να ανοίγουν κι ένας χλωμός ήλιος ανέλαβε να μάς οδηγεί στην κορυφή του πρώτου πάσο. Με μήκος περίπου 25,4 χλμ., ο δρόμος του περάσματος (Flüela Pass Route) κατασκευάστηκε το 1867 και ένωνε το Davos με την κωμόπολη Susch του καντονιού Graubünden. Φτάνοντας στα 2.383 μ., παρκάραμε στις όχθες της μικρής αλπικής λίμνης Schottensee, τραβήξαμε τις καθιερωμένες φωτογραφίες και ορμήξαμε κατόπιν για τον δεύτερο προορισμό μας, το ορεινό πέρασμα Fuorn Pass, ρολάροντας μέσα στον πράσινο παράδεισο της γενναιόδωρης αλπικής φύσης,

FUORN PAS 2

Ρόδα στο πέρασμα Fuorn Pass

Ο ελικοειδής δρόμος “Route 28” (μήκος 31,5 χλμ.) με τις κλειστές στροφές και τις πάμπολλες φουρκέτες ήταν ο «ξεναγός» μας καθ’ οδόν για την κορυφή του περάσματος Fuorn Pass. Αυτή η σφικτή διαδρομή σίγουρα δεν ήταν ιδανική για τις δυνατότητες της BMW R 18 Classic και με δυσκόλεψε στην οδήγηση. Παρόλο αυτά, η μαύρη Cruiser δεν άργησε να σκαρφαλώσει στα 2.149 μ., εκεί όπου η ταμπέλα «Fuorn Pass / 2.149 m.» μάς καλοσώριζε στο δεύτερο πάσο της διαδρομής μας…

Το αλπικό πέρασμα Fuorn Pass (Ofen Pass ή Pass dal Fuorn) βρίσκεται στην περιοχή του καντονιού Graubünden, διασχίζει το Εθνικό Πάρκο «Swiss National Park» και συνδέει την κωμόπολη Zernez με την κωμόπολη Val Müstair. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Στέλιου, το πέρασμα Fuorn Pass πήρε το όνομά του από τους φούρνους που χρησιμοποιούνταν στα σιδηρουργεία της περιοχής.

Τα δυο επόμενα ορεινά περάσματα (Umbrail Pass & Passo dello Stelvio) ήταν πλέον σε απόσταση αναπνοής, όπως και η Ιταλία άλλωστε! Το Umbrail Pass ήταν το συνοριακό πέρασμα που θα σφράγιζε την είσοδό μας στην Ιταλία, εκεί που θα μας υποδεχόταν το διάσημο –και πιο θεαματικό ίσως ορεινό πέρασμα της Ευρώπης– Passo dello Stelvio. Πάμε Στέλιο στο Stelvio…

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κωνσταντίνος Μητσάκης

Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ταξιδιωτικός Aρθρογράφος - Φωτογράφος

ΟΝΟΜΑ: Κωνσταντίνος Μητσάκης
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ: Γεώργιος
ΗΛΙΚΙΑ: 19/11/1964
ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ: Sydney, Αυστραλία
WEB-SITE: www.motoexplorer.gr & www.roadsoftheworld.gr
E-MAIL: [email protected]
FACEBOOK: Konstantinos Mitsakis
INSTAGRAM: mitsakiskonstantinos

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης, γνωστός και καταξιωμένος ταξιδιωτικός αρθρογράφος-φωτογράφος, δημοσιογραφεί στον Ημερήσιο και Ειδικό Τύπο από το 1993. Ταξιδεύοντας στη σέλα μιας μοτοσυκλέτας τα τελευταία 35 χρόνια, έχει επισκεφθεί 110 χώρες, διατρέχοντας 1.350.000 km και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη.

Τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που βίωσε ο Κων/νος Μητσάκης στους δρόμους του κόσμου έχει αποτυπώσει σε 12 καλαίσθητα βιβλία, ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 600 ταξιδιωτικά άρθρα.
Εκτός από την συμμετοχή του σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ο Κων/νος Μητσάκης πραγματοποιεί επίσης εκθέσεις φωτογραφίας και ενημερωτικές διαλέξεις -με ταξιδιωτικό περιεχόμενο- σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς, πρεσβείες ξένων χωρών, μοτοσυκλετιστικές λέσχες και μορφωτικούς συλλόγους.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Από το 2001, ο Κων/νος Μητσάκης έχει εκδώσει δώδεκα (12) βιβλία ταξιδιωτικού περιεχομένου:

1) Στους Δρόμους του Κόσμου
2) Στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου
3) Στους Δρόμους της Ασίας
4) Στους Δρόμους της Αφρικής
5) Στους Δρόμους της Ευρώπης
6) Στους Δρόμους της Αμερικής
7) Στους Δρόμους της Αυστραλίας
8) 25 επιλεγμένες διαδρομές στην Ελλάδα
9) 25 ταξίδια στην Ελλάδα
10) 25 αποδράσεις στην Ελλάδα
11) Ταξιδέψτε στα Βαλκάνια
12) 25 διαδρομές στην Ελλάδα

Από το 1993, ο Κων/νος Μητσάκης αρθρογραφεί στον Ειδικό - Ημερήσιο Τύπο, καθώς και στον Ηλεκτρονικό Τύπο:

1) Καθημερινό περιοδικό μοτοσυκλέτας www.bikeit.gr (2011 -…).
2) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «2Τροχοί» (1993 - 1999)
3) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «0-300» (1999 - 2010)
4) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «ΜΟΤΟ» (2010 - …)
4) Εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» (ένθετο «Περιηγήσεις») (2005 - 2006)
5) Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κυριακής (ένθετο «Ταξίδια»)
(2007- 2008)
6) Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» (ένθετο «Ταξίδια»)
(2008 - 2018)
7) Ταξιδιωτικό περιοδικό «TRAVEL BOOK» (2015 - 2018)

 

TRAVEL DATES

1984–1990:Various destinations in Europe.
1991: Greece 2 North Cape.
1992: Italy, France, Spain, Morocco, Mauritania.
1993: Turkey, Syria, Jordan, Egypt. (MIDDLE EAST TOUR)
1994: Turkey, Iran, Pakistan, Kashmir (GREECE 2 CHINA).
1995: Turkey, Iran, Pakistan, India, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Malaysia, Singapore, Australia (AROUND THE HALF WORLD IN 40 DAYS / ATHENS - SYDNEY)
1996: Russia, Siberia, Alaska, Canada, USA, Europe. (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - NORTH)
1997: China, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Iran, Turkey (SILK ROAD).
1998: Israel, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa (AFRICA ROUND I).
1999: Libya, Tunisia, Algeria, Niger, Burkina Faso, Mali, Togo, Benin, Nigeria, Cameroon, Zambia, Botswana, Namibia, South Africa (AFRICA ROUND II).
2000: Argentina, Chile, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS - AMERICAN CROSSING I).
2001: Turkey, Syria, Lebanon, Israel, Egypt, Iraq, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan, Pakistan, India (ON THE FOOTSTEPS OF ALEXANDER THE GREAT).
2002: Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Mauritania Senegal (NORTH AFRICA TRAIL).
2003: Italy, Austria, Germany (CENTRAL EUROPE).
Turkey, Iran, Afghanistan, Pakistan (AFGANI MISSION).
2004: Australia (AUSTRALIAN TOUR I)
2005: Turkey, Iran, Uzbekistan, Kazakhstan, Afghanistan, Pakistan, Himalaya (CENTRAL ASIA TOUR I)
2006: Turkey, Georgia, Armenia, Russia, Ukraine, Moldova, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA I).
Albania, FYROM, Montenegro, Kosovo, Croatia, Bosnia, Slovenia (BALKAN TRIP I)
2007: Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, Japan (TRANS SIBERIAN & JAPAN).
2008: Turkey, Georgia, Azerbaijan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, China (OLYMPIC SILK ROAD).
Bulgaria, Romania, Serbia, Croatia, Bosnia, Montenegro, Albania (BALKAN TRIP II)
2009: Turkey, Iran, Pakistan, India, Nepal, Bangladesh, Thailand, Malaysia, Singapore (TRANS ASIAN I).
Italy, Austria, Liechtenstein, Swiss, San Marino (CENTRAL EUROPE)
2010: Turkey, Syria, Jordan, Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Spain, France, Italy (AROUND THE MEDITERRANEAN SEA).
Turkey, Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia (AROUND THE BLACK SEA II).
2011: Italy, France, Spain, Portugal (WEST EUROPE TOUR).
2012: Turkey, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa, Argentina, Brazil, Uruguay (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - SOUTH)
2013: USA, Canada (COAST TO COAST).
2014: Turkey, Iran, Pakistan, India (FROM GREECE 2 INDIA).
Argentina, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS-AMERICAN CROSSING II).
2015: Australia, New Zealand (AUSTRALIAN TOUR II & NZ).
2016: Turkey, Iran, U.A.E, Oman (ADV 2 DUBAI).
Turkey, Georgia, Russia, Ukraine, Moldavia, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA III)
2017: Turkey, Iran, Pakistan, India, Myanmar, Thailand, Malaysia, Indonesia (TRANS ASIAN II).
Kyrgyzstan, Tajikistan (PAMIR RAOD).
Turkey, Iraq (NORTH IRAQI TRIP).
2018: Italy, San Marino, Austria, Germany, Tunis
(2 GENERATIONS’ RIDE / 2 CONTINENTS).
Bulgaria, Romania, Moldavia, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, South Korea, Japan (PEACE ROAD / ANCIENT OLYMPIA - HIROSIMA).
Indonesia (INDONESIA TOUR I).
2019: Italy, Austria, Germany, Finland, Norway, Sweden
(2 GENERATIONS’ RIDE / CAPE 2 CAPE).
Turkey, Georgia, Russia, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan (CENTRAL ASIA TOUR II).
Bulgaria, Romania, Ukraine, Russia, Siberia (ADV 2 SIBERIA).
Indonesia (INDONESIA TOUR II).

2020: Bulgaria, Romania, Serbia, Kosovo, Albania (2 GENERATIONS’ RIDE / BALKAN TOUR 2020).Austria, Slovakia, Hungary, Serbia (2 GENERATIONS’ RIDE / DANUBE’S CAPITALS).Italy (Alps Tour - SYM VF 125)

Κωνσταντίνος Μητσάκης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2022 10:36

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon