.
Κατηγορία Ευρώπη
Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2022 10:44

Ταξίδι στην Κεντρική Ευρώπη - Ride the Classic Way, με BMW R18 Classic First Edition - 5η ανταπόκριση: Ιταλία – Άλπεις

Από την κωμόπολη Santa Maria ξεκίνησε η ανάβαση στο Umbrail Pass, το τρίτο ορεινο πέρασμα της διαδομής μας, που πήρε το όνομά του από την κοντινή βουνοκορφή Piz Umbrail. Πρόκειται για τον υψηλότερο ασφαλτοστρωμένο δρόμο στην Ελβετία (13,2 χλμ.) και συνδέει την κωμόπολη Santa Maria με την ιταλική κωμόπολη Bormio.
Στα πρώτα χιλιόμετρα του Umbrail Pass, χρειάστηκε να ξεπεράσω 35 απανωτές ανηφορικές φουρκέτες (η μέγιστη κλίση του δρόμου ήταν 14%), αλλά η συνέχεια ήταν αρκετά πιο ξεκούραστη και βολική για τους τροχούς της BMW R18 CLASSIC. Περίπου 4 χλμ. πριν την κορυφή, το καταιγιστικό πράσινο με εγκατέλειψε παραχωρώντας την θέση του σ’ ένα άνυδρο βραχώδες τοπίο, ενώ ο στενός φιδήσιος δρόμος με οδηγούσε όλο και πιο ψηλά, στον ουρανό. Η ανάβαση στο Umbrail Pass κορυφώθηκε τελικά στα 2.503 μ., ακριβώς στην συνοριακή γραμμή Ελβετίας–Ιταλίας. Ciao Italia…
UMBRAIL_PASS_4.jpg
ΤΟ ΘΕΑΜΑΤΙΚΟΤΕΡΟ PASSO ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Μόλις 3,5 χλμ. μακριά από την κορυφή του Umbrail Pass, μάς υποδέχτηκε το διάσημο ορεινό πέρασμα Passo Dello Stelvio, που αντιπροσωπεύει έναν ακαταμάχητο πόλο έλξης για χιλιάδες μοτοσυκλετιστές και ποδηλάτες απ’ όλο τον κόσμο. Κατά γενική ομολογία, το βορειο-ιταλικό πέρασμα Stelvio είναι το θεαματικότερο ίσως ορεινό πέρασμα της Ευρώπης και το δεύτερο ψηλότερο των Άλπεων, μετά το πέρασμα Col de l’Iseran (2.764 μ.) στις Γαλλικές Άλπεις. Η ομορφιά του Passo Dello Stelvio δεν περιορίζεται μόνο στο υπέροχο αλπικό τοπίο, αλλά και στην ελικοειδή πορεία της ασφάλτινης λωρίδας η οποία σκαρφαλώνει σαν τεράστιο φίδι στην απότομη βουνοπλαγιά. Οι καιρικές συνθήκες της ημέρας ήταν ιδανικές για μοτο–ταξίδι στις Άλπεις: ο
υδράργυρος φλερτάριζε τους 18 ο C, ο ήλιος έλουζε με άπλετο φως την αλπική φύση και η περίπτωση βροχόπτωσης ήταν ανύπαρκτη. Χαμογελώντας μέχρι τα αυτιά, φρενάρισα την BMW R18 CLASSIC μπροστά στην πινακίδα που καλωσόριζε τους ταξιδιώτες στο ψηλότερο σημείο του Passo dello Stelvio και φωτογραφήθηκα μπροστά της. Ναι, ο τέταρτος αλπικός στόχος του “RIDE THE CLASSIC WAY” είχε επιτευχθεί.
STELVIO_10.jpg
Στην κορυφή του Stelvio δυσκολευτήκαμε να βρούμε λίγο χώρο να παρκάρουμε τις μοτοσυκλέτες – σωστή κοσμοπλημμύρα στα 2.757 μ., γινόταν κυριολεκτικά το αδιαχώρητο! Κυριακή με λιακάδα και εκατοντάδες μοτοσυκλετιστές (αλλά και ποδηλάτες) είχαν εκδράμει για να απολαύσουν μια τελευταία ανάβαση στο μαγευτικό ιταλικό πάσο, αφού συνήθως το Νοέμβριο κλείνει από χιόνια και ανοίγει ξανά στα τέλη Μαίου. 
 STELVIO_14.jpg
Για τους Ιταλούς, το Passo dello Stelvio πρεσβεύει μια άκρως εμβληματική διαδρομή που επιβάλλεται –έστω μια φορά στην ζωή τους– να διατρέξουν. Η ανάβαση στο Passo dello Stelvio συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά τo 1953 στον ποδηλατικό «Γύρο της Ιταλίας», ενώ δεν είναι τυχαίο που η Moto Guzzi (2008) και η Alfa Romeo (2016) έδωσαν την ονομασία STELVIO σ’ ένα από τα μοντέλα τους. Η αρχική διαδρομή του Passo dello Stelvio κατασκευάστηκε μέσα σε 5 χρόνια (1820–1825) από τους Αυστριακούς, για να συνδέσουν οδικά την (πρώην) αυστριακή
επαρχία της Λομβαρδίας με την υπόλοιπη Αυστρία. Η σημερινή διαδρομή δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου από τότε και περιλαμβάνει 75 αριθμημένες στροφές–φουρκέτες: 48 στροφές βρίσκονται στην βόρεια πλευρά της διαδρομής και 27 στη νότια πλευρά.
STELVIO_13.jpg
ARRIVEDERCI STELVIO
Αφού περιηγηθήκαμε πεζή στην κορυφή του Stelvio (2.757 m.) και “τσακίσαμε” από μια πίτσα ο καθένας, ήρθε δυστυχώς η ώρα του αποχαιρετισμού: ο Στέλιος ξεκίνησε την επιστροφή για Ζυρίχη (πάνω στην ίδια διαδρομή), ενώ εγώ θα κατηφόριζα στην κοντινή ιταλική κωμόπολη Bormio της κοιλάδας Adda, όπου και θα διανυκτέρευα. Arrivederci Stelios! Στο Passo dello Stelvio έμεινα αρκετές ώρες, μέχρι σχεδόν το δειλινό –δεν μου έκανε καρδιά να φύγω! Κατέβηκα την βόρεια πλευρά του περάσματος και την ξανανέβηκα, μιας και ήθελα να απολαύσω την εμπειρία της ανάβασης του Stelvio από την βόρεια διαδρομή του. Σκαρφάλωσα αργά και σταθερά προς την κορυφή, φωτογραφίζοντας με τα μάτια και αποθηκεύοντας στην ψυχή το συναρπαστικό
αλπικό τοπίο που με αγκάλιαζε καθοδόν. Στα καταστήματα της κορυφής μερίμνησα για την αγορά αναμνηστικών, ήπια στα γρήγορα ένα αρωματικό καπουτσίνο και ξεκίνησα κατόπιν την –εξίσου συναρπαστική– κατάβαση της νότιας πλευράς του Passo dello Stelvio. Μετά από 27 αριθμημένες στροφές προσέγγισα νωρίς το βράδυ την Bormio (απείχε 21 χλμ. από την κορυφή) και κατέλυσα σ’ ένα γραφικό αγροτόσπιτο, στα νότια προάστια της κωμόπολης. Μετά από 13 ώρες ημερήσιας οδήγησης, κατέβηκα από την σέλα της BMW R18 CLASSIC, κοίταξα πίσω μου γεμάτος ικανοποίηση και αποχαιρέτησα τις Άλπεις. Arrivederci Stelvio!
 
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κωνσταντίνος Μητσάκης

Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ταξιδιωτικός Aρθρογράφος - Φωτογράφος

ΟΝΟΜΑ: Κωνσταντίνος Μητσάκης
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ: Γεώργιος
ΗΛΙΚΙΑ: 19/11/1964
ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ: Sydney, Αυστραλία
WEB-SITE: www.motoexplorer.gr & www.roadsoftheworld.gr
E-MAIL: [email protected]
FACEBOOK: Konstantinos Mitsakis
INSTAGRAM: mitsakiskonstantinos

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης, γνωστός και καταξιωμένος ταξιδιωτικός αρθρογράφος-φωτογράφος, δημοσιογραφεί στον Ημερήσιο και Ειδικό Τύπο από το 1993. Ταξιδεύοντας στη σέλα μιας μοτοσυκλέτας τα τελευταία 35 χρόνια, έχει επισκεφθεί 110 χώρες, διατρέχοντας 1.350.000 km και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη.

Τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που βίωσε ο Κων/νος Μητσάκης στους δρόμους του κόσμου έχει αποτυπώσει σε 12 καλαίσθητα βιβλία, ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 600 ταξιδιωτικά άρθρα.
Εκτός από την συμμετοχή του σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ο Κων/νος Μητσάκης πραγματοποιεί επίσης εκθέσεις φωτογραφίας και ενημερωτικές διαλέξεις -με ταξιδιωτικό περιεχόμενο- σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς, πρεσβείες ξένων χωρών, μοτοσυκλετιστικές λέσχες και μορφωτικούς συλλόγους.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Από το 2001, ο Κων/νος Μητσάκης έχει εκδώσει δώδεκα (12) βιβλία ταξιδιωτικού περιεχομένου:

1) Στους Δρόμους του Κόσμου
2) Στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου
3) Στους Δρόμους της Ασίας
4) Στους Δρόμους της Αφρικής
5) Στους Δρόμους της Ευρώπης
6) Στους Δρόμους της Αμερικής
7) Στους Δρόμους της Αυστραλίας
8) 25 επιλεγμένες διαδρομές στην Ελλάδα
9) 25 ταξίδια στην Ελλάδα
10) 25 αποδράσεις στην Ελλάδα
11) Ταξιδέψτε στα Βαλκάνια
12) 25 διαδρομές στην Ελλάδα

Από το 1993, ο Κων/νος Μητσάκης αρθρογραφεί στον Ειδικό - Ημερήσιο Τύπο, καθώς και στον Ηλεκτρονικό Τύπο:

1) Καθημερινό περιοδικό μοτοσυκλέτας www.bikeit.gr (2011 -…).
2) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «2Τροχοί» (1993 - 1999)
3) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «0-300» (1999 - 2010)
4) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «ΜΟΤΟ» (2010 - …)
4) Εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» (ένθετο «Περιηγήσεις») (2005 - 2006)
5) Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κυριακής (ένθετο «Ταξίδια»)
(2007- 2008)
6) Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» (ένθετο «Ταξίδια»)
(2008 - 2018)
7) Ταξιδιωτικό περιοδικό «TRAVEL BOOK» (2015 - 2018)

 

TRAVEL DATES

1984–1990:Various destinations in Europe.
1991: Greece 2 North Cape.
1992: Italy, France, Spain, Morocco, Mauritania.
1993: Turkey, Syria, Jordan, Egypt. (MIDDLE EAST TOUR)
1994: Turkey, Iran, Pakistan, Kashmir (GREECE 2 CHINA).
1995: Turkey, Iran, Pakistan, India, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Malaysia, Singapore, Australia (AROUND THE HALF WORLD IN 40 DAYS / ATHENS - SYDNEY)
1996: Russia, Siberia, Alaska, Canada, USA, Europe. (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - NORTH)
1997: China, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Iran, Turkey (SILK ROAD).
1998: Israel, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa (AFRICA ROUND I).
1999: Libya, Tunisia, Algeria, Niger, Burkina Faso, Mali, Togo, Benin, Nigeria, Cameroon, Zambia, Botswana, Namibia, South Africa (AFRICA ROUND II).
2000: Argentina, Chile, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS - AMERICAN CROSSING I).
2001: Turkey, Syria, Lebanon, Israel, Egypt, Iraq, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan, Pakistan, India (ON THE FOOTSTEPS OF ALEXANDER THE GREAT).
2002: Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Mauritania Senegal (NORTH AFRICA TRAIL).
2003: Italy, Austria, Germany (CENTRAL EUROPE).
Turkey, Iran, Afghanistan, Pakistan (AFGANI MISSION).
2004: Australia (AUSTRALIAN TOUR I)
2005: Turkey, Iran, Uzbekistan, Kazakhstan, Afghanistan, Pakistan, Himalaya (CENTRAL ASIA TOUR I)
2006: Turkey, Georgia, Armenia, Russia, Ukraine, Moldova, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA I).
Albania, FYROM, Montenegro, Kosovo, Croatia, Bosnia, Slovenia (BALKAN TRIP I)
2007: Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, Japan (TRANS SIBERIAN & JAPAN).
2008: Turkey, Georgia, Azerbaijan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, China (OLYMPIC SILK ROAD).
Bulgaria, Romania, Serbia, Croatia, Bosnia, Montenegro, Albania (BALKAN TRIP II)
2009: Turkey, Iran, Pakistan, India, Nepal, Bangladesh, Thailand, Malaysia, Singapore (TRANS ASIAN I).
Italy, Austria, Liechtenstein, Swiss, San Marino (CENTRAL EUROPE)
2010: Turkey, Syria, Jordan, Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Spain, France, Italy (AROUND THE MEDITERRANEAN SEA).
Turkey, Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia (AROUND THE BLACK SEA II).
2011: Italy, France, Spain, Portugal (WEST EUROPE TOUR).
2012: Turkey, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa, Argentina, Brazil, Uruguay (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - SOUTH)
2013: USA, Canada (COAST TO COAST).
2014: Turkey, Iran, Pakistan, India (FROM GREECE 2 INDIA).
Argentina, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS-AMERICAN CROSSING II).
2015: Australia, New Zealand (AUSTRALIAN TOUR II & NZ).
2016: Turkey, Iran, U.A.E, Oman (ADV 2 DUBAI).
Turkey, Georgia, Russia, Ukraine, Moldavia, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA III)
2017: Turkey, Iran, Pakistan, India, Myanmar, Thailand, Malaysia, Indonesia (TRANS ASIAN II).
Kyrgyzstan, Tajikistan (PAMIR RAOD).
Turkey, Iraq (NORTH IRAQI TRIP).
2018: Italy, San Marino, Austria, Germany, Tunis
(2 GENERATIONS’ RIDE / 2 CONTINENTS).
Bulgaria, Romania, Moldavia, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, South Korea, Japan (PEACE ROAD / ANCIENT OLYMPIA - HIROSIMA).
Indonesia (INDONESIA TOUR I).
2019: Italy, Austria, Germany, Finland, Norway, Sweden
(2 GENERATIONS’ RIDE / CAPE 2 CAPE).
Turkey, Georgia, Russia, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan (CENTRAL ASIA TOUR II).
Bulgaria, Romania, Ukraine, Russia, Siberia (ADV 2 SIBERIA).
Indonesia (INDONESIA TOUR II).

2020: Bulgaria, Romania, Serbia, Kosovo, Albania (2 GENERATIONS’ RIDE / BALKAN TOUR 2020).Austria, Slovakia, Hungary, Serbia (2 GENERATIONS’ RIDE / DANUBE’S CAPITALS).Italy (Alps Tour - SYM VF 125)

Κωνσταντίνος Μητσάκης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2022 10:53

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon