.
Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2023 14:59

Αφιέρωμα - Beta 2024

Σε μια χρονιά σπουδαίων αγωνιστικών επιτυχιών, η Ιταλίδα κυρία του Enduro ενισχύει τη θέση της, εξαπλώνεται στο Motocross και επαναφέρει στο προσκήνιο την ιστορική οικογένεια των on-off Alp.

Φωτογραφίες: Beta, EICMA

Η Beta Motor έχτισε το όνομά της στους χωμάτινους στίβους αγώνων και εκεί συνεχίζει να διαπρέπει, οπότε υπάρχει ένα αμεσότατο και αρκετά αντικειμενικό κριτήριο για την επιτυχία της: τα αποτελέσματα.

Η χρονιά που μας αφήνει, 2023, ήταν εξαιρετικά πετυχημένη για τη Beta καθώς διακρίθηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Enduro κατακτώντας την πρωτιά σε τρεις από τις τέσσερεις βασικές κατηγορίες: EnduroGP (με τρεις μοτοσυκλέτες της στην πρώτη δεκάδα), Ε2 και Ε3, ενώ πήρε τη δεύτερη θέση στην Ε1.

Παράλληλα συνεχίζει να πρωταγωνιστεί και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Enduro που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.

A77I3805

Η φυσιολογική και αναμενόμενη επικαιρότητα της Beta, ως χωματερής ειδικής, περιλαμβάνει τις απαραίτητες ανανεώσεις και ενισχύσεις των αγωνιστικών της σειρών, RR και RR Racing, με τη δεύτερη φαμίλια να ξεχωρίζει από τις βαθιές αλλαγές σε κινητήρες και πλαίσιο ενόψει της αγωνιστικής σεζόν του 2024.

Η μεγάλη είδηση φέτος ωστόσο περιστρέφεται γύρω από το Motocross, όπου η Beta έχει στρέψει το επεκτατικό της βλέμμα από πρόπερσι παρουσιάζοντας στις ΗΠΑ τη δίχρονη RX300.

A77I3852

Από το 2024 η RX300 έρχεται και στην Ευρώπη με ανταγωνιστικότατες βλέψεις και δίπλα της θα ντεμπουτάρει και η νέα τετράχρονη RX450.

Μια ακόμη σημαντική είδηση που προέκυψε στην πρόσφατη έκθεση EICMA είναι η επανεμφάνιση του μεγαλύτερου μοντέλου Alp που είχε δύσει στον ουρανό των Euro 5, αφήνοντας μόνο το μοντέλο των 200 κυβικών στην αγορά, ωστόσο φέτος επιστρέφει με νέο μοτέρ και φρέσκια αισθητική και εξοπλισμό, διαθέσιμο σε δύο εκδόσεις Alp 4.0 και Alp Χ.

Δε μένουμε εδώ όμως καθώς Beta είχε αρκετά ακόμη ενδιαφέροντα νέα να μας δείξει, με την ανανέωση των "ερασιτεχνικών" enduro XTrainer, την παρουσίαση της σειράς cross-country RS Dual Sport με μοντέλα αποκλειστικά τετράχρονα και, δυστυχώς, επίσης αποκλειστικά για την αγορά της βόρειας Αμερικής, ενώ για κερασάκι παρουσίασε και μια ηλεκτρική μοτοσυκλέτα εκτός δρόμου ονόματι Explorer που κι αυτή προορίζεται σε πρώτη φάση μόνο για τις ΗΠΑ.

beta xtrainer hard enduro 4

Στην Ελλάδα πάντως έχουμε και μια νοστιμότατη δική μας αποκλειστικότητα, την έκδοση XTrainer Hard Enduro που επιμελείται η αντιπρόσωπος Beta Hellas - The Fuoristrada Co. επενδύοντας με πιο εξειδικευμένο εξοπλισμό τη δίχρονη enduro.

RX450 4Τ

beta RX 450 MY2024 logo

H RX 450 είναι επίσημα η πρώτη τετράχρονη μοτοσυκλέτα Motocross που κατασκευάζει το ιταλικό εργοστάσιο με εντελώς νέα σχεδίαση: πλαίσιο, κινητήρας και όλα τα εξαρτήματα είναι κορυφαίου επιπέδου όπως ακριβώς ολόκληρο το project που φέρνει την έννοια RideAbility στον κόσμο του MX.

Κάνοντας το ντεμπούτο τους στις πίστες του MXGP πριν από λίγα χρόνια, τα πρωτότυπα RX 450 έλαβαν τεχνογνωσία που μόνο σε αυτό το κορυφαίο επίπεδο αγώνων μπορεί να αποκτηθεί.

Πλαίσιο: Σχεδιασμένο από την αρχή ως ολοκαίνουργιο πλαίσιο είναι ειδικά σχεδιασμένο χρήση Motocross. Ο κύριος δοκός του πλαισίου είναι πιο φαρδύς για να αντέχει τις καταπονήσεις από τις επαναλαμβανόμενες προσγειώσεις κάτι που το κάνει πιο άκαμπτο συνολικά αλλά αρκετά εύκαμπτο για τις στροφές. Αυτό μεταφράζεται σε ένα ακριβές πλαίσιο που παρέχει απόλυτη πληροφόρηση στις στροφές κι ανάλαφρη αίσθηση στον αέρα.

Υποπλαίσιο και φιλτροκούτι: Το RX 450 έχει νέο υποπλαίσιο αλουμινίου που παρά το μικρό του βάρος παρέχει αυξημένη ακαμψία. Επίσης συνδυάζεται με νέο φιλτροκούτι, που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε μοντέλα Beta. Το νέο φιλτροκούτι σε συνδυασμό με το νέο σώμα γκαζιού διαμέτρου 46mm παρέχει μια σημαντικά διαφορετική ροή αέρα από αυτή που απαιτείται σε μία enduro μοτοσυκλέτα δημιουργώντας βέλτιστη ροή αέρα για να συμβαδίζει με τις επιδόσεις του νέου κινητήρα. Η πρόσβαση στο φίλτρο παραμένει στην αριστερή πλευρά της μοτοσυκλέτας και δεν απαιτεί εργαλεία.

Αναρτήσεις: Το πιρούνι της Kayaba με καλάμια διαμέτρου 48mm μπροστά και το αμορτισέρ με έμβολο 50mm πίσω είναι πλήρως ρυθμιζόμενα και διαθέτουν έναν ιδανικό συμβιβασμό μεταξύ της οδηγησιμότητας και της απόδοσης χάρη στη συνεχή εξέλιξη μέσα στην πίστα. Η μοτοσυκλέτα έχει στηθεί από τους τεχνικούς στο Rignano για να γίνει πιο σταθερή και ακριβής, αλλά πάντα εύκολη και άμεση στην απόκρισή της. Η κύρια διαφορά στην ανάρτηση σε σχέση με τα μοντέλα enduro είναι η μεγαλύτερη διαδρομή του μπροστινού πιρουνιού, με ειδική ρύθμιση για motocross, ενώ πίσω το αμορτισέρ είναι εντελώς νέο και μεγαλύτερο από αυτό που χρησιμοποιείται στα μοντέλα RR. Προσφέρει καλύτερη λειτουργία στις προσγειώσεις από τα άλματα χάρη στη μεγαλύτερη υδραυλική απόσβεση που διαθέτει ενώ η απόδοσή του μένει σταθερή ακόμα και σε απαιτητική χρήση.

Πλαστικά: Τα μπροστινά καλύμματα του ρεζερβουάρ, που επανασχεδιάστηκαν πρόσφατα και για τα μοντέλα RR, παραμένουν αμετάβλητα ενώ στο πίσω μέρος υπάρχει μια νέα κομψή και επιθετική ουρά. Το ρεζερβουάρ καυσίμου είναι μικρότερου σχεδιασμού και έχει χωρητικότητα επτά λίτρων.

Τροχοί: Η διάμετρος τους είναι 21” μπροστά και 19” πίσω, με ελαστικά Maxxis 90/100-21 και 110/90-19, ενώ το σύστημα φρένων είναι της Nissin με δίσκο 260mm μπροστά και 240mm πίσω.

Φρένα: Η δαγκάνα της Nissin στο μπροστινό φρένο είναι μικρότερη, ελαφρύτερη και με πιο μοντέρνα σχεδίαση σε σχέση με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν προηγουμένως σε μοντέλα Beta ενώ παρέχει αισθητά πιο άμεση απόδοση. Νέα είναι η τρόμπα για το πίσω φρένο με τον σχεδιασμό της να αφήνει περισσότερο χώρο για την εξάτμιση.

beta RX 450 4Str My 2024 2 3

Νέος κινητήρας

Εντελώς νέος και σχεδιασμένος ειδικά για χρήση motocross σε στενή συνεργασία με την εργοστασιακή ομάδα MXGP είναι ο κινητήρας του RX 450. Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι πέντε σχέσεων ενώ ο συμπλέκτης έχει σχεδιαστεί για να αντέχει τις καταπονήσεις που προέρχονται από τον κινητήρα υψηλής απόδοσης αλλά εξακολουθεί να προσφέρει ελαφριά αίσθηση στη μανέτα. Το βάρος έχει κρατηθεί σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο και οι διαστάσεις του είναι ιδιαίτερα συμπαγείς καθώς τα εξαρτήματα έχουν περιοριστεί στα ελάχιστα που απαιτούνται για χρήση MX.

Ο στροφαλοφόρος άξονας και ο αντικραδασμικός άξονας είναι νέοι, όπως και ο κύλινδρος, τα έμβολα και το σύστημα χρονισμού που ανεβάζουν τη σχέση συμπίεσης στην αναλογία 13,5:1. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετική απόδοση του κινητήρα σε όλη την καμπύλη με ιδιαίτερα τονισμένη την περιοχή στις μεσαίες-υψηλές στροφές κινητήρα, αυτές δηλαδή που χρησιμοποιούμε πιο συχνά στην πίστα. Σύμφωνα με τον στόχο rideAbility στον οποίο βασίστηκε όλο το σχέδιο, ο κινητήρας προσφέρει εξαιρετική ροπή, επομένως παρέχει απολαυστική και πάντα ελεγχόμενη προοδευτικότητα. Με τη βοήθεια της ιδανικής κατανομής μάζας, η θέση του πλαισίου προς τον κινητήρα είναι σχεδιασμένη για να δημιουργεί μια διαχειρίσιμη, ευέλικτη και διασκεδαστική μοτοσυκλέτα με πολλή δύναμη όταν αποφασίσετε να ανοίξετε τέρμα το γκάζι.

Χάρτες κινητήρα: Στον απόηχο των πρόσφατων εισαγωγών στα μοντέλα RR, το RX 450 είναι επίσης εξοπλισμένο με δύο συγκεκριμένους χάρτες κινητήρα (στεγνό και βρεγμένο) και τέσσερα επίπεδα Traction Control (on/off/ενεργό με hard χάρτη/ενεργό με soft χάρτη) για τη διαχείριση της σημαντικής απόδοσης του κινητήρα σε όλες τις συνθήκες εδάφους. Το κουμπί για να επιλέξετε χάρτη και επίπεδο TC βρίσκεται στο μαξιλαράκι του τιμονιού.

beta RX 450 4Str My 2024 2 2

Επιπλέον χαρακτηριστικά

Τα χειριστήρια του τιμονιού έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, όπως και το ηλεκτρικό σύστημα. Στο δεξί χέρι θα βρείτε μόνο το κουμπί εκκίνησης του κινητήρα (μίζα), ενώ το kill switch βρίσκεται στα αριστερά. Η μπαταρία είναι τύπου λιθίου.
Special εξαρτήματα στον βασικό εξοπλισμού:
– ρεγουλατόροι αλυσίδας σε κόκκινο κράμα Ergal
– Μπλε ανοδιωμένες ζάντες Excel
– Κόκκινος οδηγός αλυσίδας
– Κόκκινο διμεταλλικό ανοδιωμένο γρανάζι
– Μαύρα μαρσπιέ από κράμα Ergal με ατσάλινες μύτες.

Το RX 450 περιλαμβάνει στην κούτα του σταντ τύπου Motocross και τέσσερις διαφορετικές τροχαλίες γκαζιού, για να προσαρμόσετε την απόκριση του γκαζιού στην προσωπική σας προτίμηση.

Δείτε περισσότερα για το μοντέλο με ένα κλικ εδώ.

Alp 4.0 / Alp X

beta alp 4.0 alp X

Ένα διαχρονικό on-off της Beta ετοιμάζεται για μια νέα ζωή, καθώς έχτισε τον μύθο του πριν μερικές δεκαετίες βασισμένο στον αερόψυκτο μονοκύλινδρο κινητήρα του παλαί ποτέ Suzuki DR350.

Πλέον η Beta διέθετε μόνο το μικρότερο Alp 200 στη γκάμα της, μα η μοναξιά του φτάνει στο τέλος της καθώς στο Μιλάνο η ιταλική εταιρεία αποκάλυψε δύο νέα μοντέλα, αμφότερα βασισμένα σε έναν νέο κινητήρα που εξελίχθηκε από την Beta σε συνεργασία με την κινεζική Tayo Motorcycles.

Πρόκειται για έναν υγρόψυκτο ψεκαστό μονοκύλινδρο 350 cc που αποδίδει 35 hp στις 9,500 rpm μέσω εξατάχυτου κιβωτίου για μέγιστη ταχύτητα που ξεπερνά τα 130 km/h.

Διαθέτει ρεζερβουάρ 11 λίτρων και υπόσχεται μέση κατανάλωση καυσίμου 3.5lt / 100 km για μεγάλη αυτονομία που θεωρητικά ξεπερνά τα 300 χιλιόμετρα.

Το Alp 4.0 φορά τροχούς με διάμετρο 21”-18”, εξοπλίζεται με προστατευτικά πλαστικά και τρακτερωτά ελαστικά από τον κόσμο του off-road.

Το Alp X είναι ένα εντελώς νέο μοντέλο που μοιράζεται την ίδια βάση με το Alp 4.0 αλλά διαθέτει πιο Modern Classic χαρακτήρα. Έχοντας χαρακτηριστικά όπως οι τροχοί διαμέτρου 19″-17″ με πιο ασφάλτινα ελαστικά, τα πιο αιχμηρά πλαστικά που συνδυάζονται με στρογγυλό προβολέα φέρνει το concept ALP πιο κοντά στα μοντέρνα γούστα όσων έχουν ξαναβρεί τον κόσμο των scramblers.

A77I3795

Αισθητικά τα δύο μοντέλα διαφέρουν ως προς τη μορφή και το φινίρισμα των πλαστικών τους. Οι γραμμές του Alp X ενσωματώνονται τέλεια με τον νέο στρογγυλό LED προβολέα, ενώ στην έκδοση 4.0 ο φωτισμός παρέχεται από έναν προβολέα με πιο τετράγωνη εμφάνιση, που επίσης διαθέτει τεχνολογία φωτισμού LED. Κοινό χαρακτηριστικό όσον αφορά την αισθητική είναι η νέα χαμηλή βάση της πινακίδας που δεν είναι συνδεδεμένη με το κάλυμμα της ουράς, αλλά τοποθετείται απευθείας πάνω στον πίσω τροχό.

Το πλαίσιο των νέων Alp είναι ατσάλινο περιμετρικά με τον κινητήρα κρεμασμένο πάνω του, με ύψος σέλας 865 mm για το Alp 4.0 και 855 mm για το Alp X. Και τα δύο μοντέλα είναι εξοπλισμένα με δίσκο 290 mm μπροστά και 220 mm πίσω, με Nissin τρόμπες και δαγκάνες.

Ο βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει επίσης σύστημα ABS της Bosch που μπορεί να απεμπλακεί για οδήγηση Off-Road.

Η ενεργοποίηση του ABS μπορεί εύκολα να ελεγχθεί μέσω της ένδειξης στα όργανα LCD, η οποία επίσης παρέχει πληροφορίες για τη στάθμη καυσίμου, την αυτονομία και την εμπλοκή ταχύτητας στο κιβώτιο καθώς και παραδοσιακές πληροφορίες όπως π.χ. ένδειξη ταχύτητας, στροφόμετρο και μερικό και ολικό χιλιομετρητή, όλα με μοντέρνα και ευανάγνωστα γραφικά.

Η γκάμα των αξεσουάρ για τη νέα γενιά ALP περιλαμβάνει χούφτες προστασίας χεριών, πλαϊνές βαλίτσες και κεντρική βαλίτσα (top case).

RX300 2T

beta rx300 2t

Η Beta όχι μόνο επιστρέφει στις λάσπες του motocross μετά από σχεδόν 40 χρόνια, αλλά κάνει το βήμα της διαθέσιμο και στους Ευρωπαίους αναβάτες. Για την ακρίβεια, το 300 RX είναι εντελώς νέο για την ευρωπαϊκή αγορά, ωστόσο πολλοί το γνωρίζουν ήδη, τουλάχιστον από ματιές στην αγορά των ΗΠΑ, εκεί όπου πρωτοεμφανίστηκε το 2021.

Η επιτυχία του μοντέλου με τη βοήθεια της συνεχώς αυξανόμενης εμπειρίας που συσσωρεύτηκε στον αγωνιστικό χώρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος MXGP με το 450 4T, οδήγησε τη μάρκα της Τοσκάνης να ανοίξει το γκάζι για την εξέλιξη της μοτοσυκλέτας που σήμερα έχει διαμορφωθεί ως μια πλήρη μοτοσυκλέτα motocross.

Αυτό το μοντέλο περιορισμένης παραγωγής θα παραχθεί για πρώτη φορά εκτός των ΗΠΑ, κάτι που σηματοδοτεί την επιστροφή της φίρμας στα MX, ανοίγοντας το δρόμο για μια νέα γκάμα εντελώς νέων οχημάτων που θα φτάσει σύντομα.

Περισσότερα για το RX 300 μπορείτε να δείτε εδώ.

RR Racing

beta rr racing 24 3

Οι κορυφαίες αγωνιστικές enduro της Beta αναβαθμίζονται για το 2024 με νέα πλαίσια σε σχεδόν όλη τη γκάμα και νέους δίχρονους κινητήρες για τα 125 και 300.

Ο νέος μονοκύλινδρος κινητήρας του RR 300 Racing 2024 υιοθετεί κεφαλή με δύο μπουζί, η οποία υπόσχεται τα εξής πλεονεκτήματα:

  • Αποδοτικότερη καύση που εξασφαλίζει οικονομικότερη κατανάλωση και γραμμικότερη απόδοση
  • Περισσότερη ισχύ και ροπή
  • Τα δύο μπουζί καθοδηγούνται από ξεχωριστά ηλεκτρικά κυκλώματα ώστε, αν το ένα δυσλειτουργήσει, ο κινητήρας να μπορεί να συνεχίσει μόνο με το άλλο, αν και με χαμηλότερη απόδοση.

Στο RR 125 Racing η Beta τροποποίησε εκτενέστατα τον κινητήρα με νέο κύλινδρο και εντελώς νέο θυρίδωμα, καθώς και τροποποιημένη power valve στην εξαγωγή. Το αποτέλεσμα πετυχαίνει πιο άμεση και εκρηκτική απόδοση, με μεγαλύτερο ωφέλιμο εύρος λειτουργίας καθώς υπάρχει περισσότερη δύναμη ψηλά χωρίς καμιά θυσία στη ροπή χαμηλά.

Σε όλη τη δίχρονη γκάμα του 2024 η Beta επιμένει στην επιλογή της να καταργήσει το κύκλωμα αυτόματης μίξης λαδιού και βενζίνης για απλότητα και το όποιο κέρδος σε βάρος, έτσι ο ανεφοδιασμός γίνεται “καθαρόαιμα”, με προμίξη διχρονόλαδου και καυσίμου.

beta rr racing 24 2

Όσον αφορά στο νέο πλαίσιο, αυτό αφορά όλη τη γκάμα RR Racing 2024 πλην των δίχρονων 125 και 250, συμπεριλαμβάνοντας και όλα τα τετράχρονα μοντέλα: RR 350 / 390 / 430 / 480 Racing.

Ο κεντρικός σωλήνας του λαιμού είναι κατά 1 εκατοστό παχύτερος για αυξημένη ακαμψία, αμεσότερη ανταπόκριση της μοτοσυκλέτας στις οδηγίες του αναβάτη και καλύτερη ακρίβεια στη στροφή. Πρόκειται για μια αλλαγή που καθοδηγήθηκε από τους εργοστασιακούς αναβάτες της Beta στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και υλοποιήθηκε μαζί με σωρεία μικρότερων αλλαγών σε διάφορα σημεία του πλαισίου, όπως οι εδράσεις του κινητήρα.

Οι αναρτήσεις σε όλη τη γκάμα Beta RR Racing 2024 προέρχονται από την κορυφαία του χώρου KYB (Kayaba) και περιλαμβάνουν ανεστραμμένο πιρούνι AOS 48 mm με ειδικές αντιτριβικές επιστρώσεις στο εσωτερικό του και ανανεωμένο σετάρισμα από τους Ιταλούς μηχανικούς για να προσαρμοστεί καλύτερα στο νέο πλαίσιο.

Το αμορτισέρ είναι το KYB C46, πλήρως ρυθμιζόμενο με χωριστές αργή και γρήγορη συμπίεση.

beta rr racing 24 4

Αγωνιστικά εξαρτήματα RR Racing 2024 (όλα τα μοντέλα)

  • Μπροστινός άξονας ταχείας απελευθέρωσης
  • Ενισχυμένες χούφτες τιμονιού
  • Μαρσπιέ από ελαφρύ κράμα ergal
  • Πίσω γρανάζι της ZF Sprockets με ανοδιωμένο αλουμινένιο κέντρο και ατσάλινα δόντια
  • Αποκλειστική κόκκινη και μπλε σέλα με αντιολισθητικό κάλυμμα και θήκη εγγράφων
  • Μαύρη ανοδίωση σε λεβιέδες ταχυτήτων και πίσω φρένου
  • Κόκκινη ανοδίωση στις τάπες λαδιού κινητήρα, λαδιού κιβωτίου ταχυτήτων και φίλτρου λαδιού
  • Τεντωτήρας αλυσίδας από ελαφρύ κράμα ergal σε κόκκινο χρώμα
  • Νέα γραφικά Racing

RR

beta rr 24 2

Τα enduro μοντέλα της Beta αναβαθμίζονται για το 2024 σε σημαντικούς τομείς, με τη γκάμα να περιλαμβάνει οκτώ μοντέλα: τα δίχρονα (2Τ) RR 125 / 200 / 250 / 300 και τα τετράχρονα (4Τ) RR 350 EFI / 390 EFI / 430 EFI / 480 EFI.

Οι γενικές βελτιώσεις που φέρνει το 2024 έχουν ως εξής:

Νέα σέλα: ο αφρός που περιέχει η σέλα έχει διαφορετική γεωμετρία και πυκνότητα για μεγαλύτερη άνεση του αναβάτη. Η μεγαλύτερη επιφάνεια στήριξης και η διαφορετική σύνθεση των υλικών παρέχουν πλέον στον αναβάτη ένα πολύ πιο άνετο σημείο επαφής με τη μοτοσυκλέτα.

Αλλαγές στην ανάρτηση: Πέρα από τη βελτίωση της ρύθμισης της ανάρτησης, οι μοτοσυκλέτες του 2024 διαθέτουν ελαφρύτερα καλάμια. Η διαφορετική κατεργασία των σωλήνων έχει σχεδιαστεί για να παρέχει ελεγχόμενη ευελιξία, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την ομαλή απόσβεση του ανώμαλου εδάφους και συνεπώς τη σημαντική βελτίωση της άνεσης.

Νέα ψυγεία: Τα δίχρονα μοντέλα στα 250 και 300 κ.εκ., καθώς και ολόκληρη η γκάμα των τετράχρονων, λαμβάνουν νέα ελαφρύτερα και πιο σκληρά ψυγεία, με διαμορφωμένες δεξαμενές στο επάνω τμήμα για να επιτρέπεται η μεγαλύτερη γωνία διεύθυνσης. Ακόμα, παρέχουν καλύτερη κυκλοφορία ψυκτικού για βελτιωμένη ψύξη, διαθέτουν μεγαλύτερο αριθμό ενισχύσεων και είναι επίσης εξοπλισμένα με ένα νέο μη πλαστικό καπάκι που είναι πιο σκληρό και λιγότερο εκτεθειμένο σε πιθανές κρούσεις.

Αλλαγές στα φρένα: Το μπροστινό σύστημα πέδησης έχει λάβει αναβαθμίσεις στη γραμμή φρένων, με το προστατευτικό περίβλημα να είναι πλέον στερεωμένο με διπλή πτύχωση (στο επάνω και στο κάτω μέρος, προηγουμένως τσάκιζε μόνο στο κάτω μέρος), επιτρέποντας την προστασία της γραμμής φρένων, ώστε να αντέχει καλύτερα τις συνεχείς καταπονήσεις στις οποίες υπόκειται.

Νέα γραφικά: Η σειρά του 2024 κάνει μια επιστροφή στην απλή, ουσιαστική εμφάνιση που σημάδεψε την προηγούμενη γενιά. Τα εντελώς νέα γραφικά έχουν μια επιθετική, γεωμετρική και μοντέρνα εμφάνιση, που επιτυγχάνεται χάρη στην επιδέξια χρήση των κλασικών κόκκινων, λευκών και μαύρων χρωμάτων, ενσωματώνοντας τέλεια το πλαίσιο και τα πλαστικά στο χαρακτηριστικό κόκκινο της Beta.

beta rr 24 1

Εκτός από τις παραπάνω αναβαθμίσεις που εισήχθησαν σε ολόκληρη την οικογένεια, υπάρχουν ορισμένες βελτιώσεις που αφορούν συγκεκριμένα μοντέλα, δίχρονα και τετράχρονα, όπως:

RR 300: Ο 300άρης, δίχρονος κινητήρας διαθέτει πλέον ρουλεμάν κυλίνδρων διαφορετικά από αυτά του προηγούμενου μοντέλου, με πιο σκληρή και υψηλότερη απόδοση, βελτιώνοντας την αξιοπιστία του κινητήρα.

RR 4Τ: Το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης έχει βελτιωθεί περαιτέρω από τους τεχνικούς της Beta. Μέσω της βελτιωμένης χαρτογράφησης, το σύστημα είναι πλέον πιο ακριβές στη λειτουργία του, μετριάζοντας την ανεπιθύμητη ή υπερβολικά επεμβατική παρέμβαση.

Ακόμα, το φιλτροκούτι έχει αναθεωρήσει τη γεωμετρία του, και μαζί τη ροή αέρα στον κινητήρα, για να προσφέρει μεγαλύτερη απόδοση σε μεσαίες έως υψηλές στροφές, διατηρώντας παράλληλα τη ροπή σε χαμηλά, που αποκτήθηκε με την εισαγωγή της τρέχουσας πολλαπλής εξαγωγής. Αυτή η καινοτομία επιτρέπει πλέον την «πλήρη» παροχή ισχύος σε ολόκληρη την καμπύλη λειτουργίας του κινητήρα.

XTrainer 250 / 300

beta xtrainer 1

Η Beta παρουσίασε τα XTrainer 250 και XTrainer 300 για το 2024, δύο μοτοσυκλέτες που εκφράζουν την «τέλεια μίξη μοτοσυκλέτας διασκέδασης και enduro», όπως χαρακτηριστικά δηλώνει η εταιρεία. Τα νέα μοντέλα επωφελούνται από τις αλλαγές που έγιναν για τα MY23, μεταξύ των οποίων νέο υποπλαίσιο, νέο σύστημα εισαγωγής, μπαταρία και πλαστικά αλλά και μεγαλύτερο ρεζερβουάρ. Για το 2024, η Beta φέρνει μια καινοτομία ηλεκτρονικού κλειδιού, το οποίο ντουμπλάρει και ως μαγνητικό «σβηστήρι» ή kill switch.

Πιο συγκεκριμένα, το σύστημα, το οποίο είναι γνωστό και από τα jet ski ή τις μοτοσυκλέτες trial, φέρει έναν υποδοχέα στην μοτοσυκλέτα, ενώ ο αναβάτης φορά πάνω του το «κλειδί», το οποίο συνδέεται με τον υποδοχέα. Σε περίπτωση που, από πτώση ή οποιονδήποτε άλλο λόγο, το «κλειδί» ξεκολλήσει από τον υποδοχέα του, η μοτοσυκλέτα σβήνει και δεν μπορεί να εκκινήσει.

beta xtrainer 2

Στις Beta XTrainer του 2024, το σύστημα είναι καινοτόμο επειδή φιλοξενεί ταυτόχρονα και κωδικοποιημένο σήμα που λειτουργεί ως ψηφιακό διαπιστευτήριο για την εκκίνηση της μοτοσυκλέτας. Έτσι, σε περίπτωση που το μαγνητικό κλειδί απουσιάζει, η μοτοσυκλέτα δε μπορεί να πάρει μπροστά.

Η Beta δηλώνει ότι το σύστημα προστατεύεται ήδη από ευρωπαϊκή πατέντα και έχει αναπτυχθεί αποκλειστικά για χρήση σε περιβάλλον enduro. Μεταξύ των άλλων αλλαγών που έγιναν στις μοτοσυκλέτες, ανακοινώνονται νέο αφρώδες σέλας για καλύτερη υποστήριξη και άνεση του αναβάτη, αλλά και νέα γραφικά.

Οι μοτοσυκλέτες κινούνται από δίχρονους, υγρόψυκτους κινητήρες, 249 και 292.3 κυβικών, αμφότερα με εκκίνηση με μίζα, ενώ ζυγίζουν μόλις 99 κιλά στεγνές.

XTainer Hard Enduro

beta xtrainer hard enduro 1

Ελληνικής έμπνευσης έκδοση για σκληρή χρήση βασισμένη στη φιλική XTrainer με την προσθήκη κατάλληλων αξεσουάρ για να γίνει ικανή ακόμα και για τους πιο σκληρούς αγώνες.

Το Beta Xtrainer παρουσιάστηκε το 2015 χρησιμοποιώντας τον κινητήρα του RR 300 με σημαντικές διαφορές ώστε να μειωθεί και να ομαλοποιηθεί η απόδοσή του, διαφορετικό -περιμετρικό- πλαίσιο και πιο ελαφριές αναρτήσεις. Το αποτέλεσμα ήταν μια εξαιρετικά φιλική μοτοσυκλέτα για διασκεδαστική οδήγηση σε όλα τα τερέν.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, η Beta ανανέωσε το Xtrainer σε πολλούς τομείς (κινητήρα, συμπλέκτη, περιφερειακά ηλεκτρικά, αναρτήσεις) και πρόσθεσε μία ακόμη έκδοση, το Xtrainer 250.

Με αφορμή τον αγώνα Geraneia Xtreme Enduro, ετοιμάσαμε ένα Xtrainer 300 MY23 με το οποίο αγωνίστηκε ο Θεόδωρος “Teddy” Αντωνιάδης. Οι λόγοι που οδήγησαν τον αναβάτη (ύψος 175cm) του να το επιλέξει έναντι των RR 300 / RR 300 Racing (τα οποία κλέβουν την παράσταση σε αγώνες κλασικού και Hard Enduro ανά τον κόσμο) έχουν να κάνουν με το χαμηλότερο ύψος σέλας (910mm) , το μικρότερο βάρος (99kg) και το πιο ελαφρύ μπροστινό σύστημα (καλάμια διαμέτρου 43mm) που επιτρέπει την ευκολότερη υπέρβαση εμποδίων.

beta xtrainer hard enduro

Αλλαγές

Με σκοπό την αύξηση της απόδοσης του κινητήρα τοποθετήθηκε η ΕΞΆΤΜΙΣΗ HGS που βελτιώνει την παροχή ισχύος από τις χαμηλές rpm και αυξάνει εντυπωσιακά τη ροπή (απαιτείται αλλαγή ζιγκλέρ το οποίο παρέχεται μαζί με την εξάτμιση). Παράλληλα ο διαφορετικός σχεδιασμός της, την τοποθετεί αισθητά ψηλότερα (απέχει περισσότερο από 40cm από το έδαφος) και κάνει σχεδόν αδύνατη την πρόσκρουσή της σε βράχια. Αυτό εξισορροπεί το χαμηλότερο -συνολικά- ύψος της μοτοσυκλέτας και αυξάνει την ελάχιστη απόσταση από το έδαφος κάτι εξαιρετικά χρήσιμο σε αγώνες Hard Enduro.

Για βελτίωση της λειτουργίας της μπροστινής ανάρτησης τοποθετήσαμε το BOANO DUAL FORK CARTRIDGE KIT που αυξάνει τη σταθερότητα της μοτοσυκλέτας στα γρήγορα κομμάτια. Το αριστερό cartridge διαθέτει τη ρύθμιση επαναφοράς και το δεξί της συμπίεσης ενώ και τα δύο έχουν ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων που μας επιτρέπουν να φέρουμε τις ρυθμίσεις όσο το δυνατόν πιο κοντά στις προτιμήσεις μας.

Για προστασία επιλέξαμε ποδιά προστασίας κινητήρα και μοχλικού της Rtech, ενισχυμένος οδηγός αλυσίδας, ΑΛΟΥΜΙΝΕΝΙΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΠΛΕΚΤΗ και για… κάθε ενδεχόμενο σπαστές μανέτες ενώ φυσικά αφαιρέσαμε τις σαμπρέλες και τοποθετήσαμε mousse. Για τον συγκεκριμένο αγώνα επιλέξαμε τα TECHNOMOUSSE SOFT EXTREME ENDURO που επιτρέπουν στα ελαστικά να συμπεριφερθούν όπως αν θα είχαν πολύ χαμηλή πίεση (0.5 – 0.6 bar / 6 -8 psi ) χωρίς να υπάρχει ο φόβος κλαταρίσματος..

Ο Τeddy Αντωνιάδης ολοκλήρωσε τον απαιτητικό αγώνα τερματίζοντας στη δεύτερη θέση της κατηγορίας Veteran και μετά τον αγώνα, σχετικά με το Xtrainer δήλωσε: “Όσο τα εμπόδια μεγαλώνουν, όσο περισσότερο δυσκολεύον οι συνθήκες και όσο η κούραση σε καταβάλει τόσο περισσότερο εκτιμάς τα πλεονεκτήματα του Xtrainer”.

beta xtrainer hard enduro 3

Κόστος Beta Xtrainer Hard Enduro Edition (250/300)

Μοτοσυκλέτα: 7.850 / 8.250€

Εξάτμιση: 300€

Κιτ πιρουνιού: 850€

Ποδιά κινητήρα (με προστασία μοχλικού): 110€

Μανέτες: 80€

Χούφτες: 45€

Προστασία συμπλέκτη: 35€

Mousse: 260€

RS Dual Sport

beta rs 1

Η Beta USA ανακοίνωσε τη σειρά RS Dual Sport αποκλειστικά για τη Βόρεια Αμερική με τετράχρονα μοντέλα 350, 390, 450 και 500 cc με εξοπλισμό δρόμου και σύστημα πλοήγησης Trail Tech Voyager.

Η γκάμα των RS μοντέλων προορίζεται για χρήση σε δρόμο και χώμα, αλλά στην ουσία χτίζεται πάνω στην ίδια βάση με τα καθαρόαιμα RR μοντέλα και στην οποία προστίθεται ο απαραίτητος εξοπλισμός δρόμου, συν ένα GPS Trail Tech Voyager.

Ο εξοπλισμός που έχει προστεθεί για κίνηση στον δρόμο περιλαμβάνει φώτα και φλας, αναδιπλούμενους καθρέπτες (για να μαζεύονται εύκολα όταν δε χρειάζονται, λ.χ. εκτός δρόμου) και βάση πινακίδας, ενώ για το 2024 η Beta έχει επανασχεδιάσει το πίσω φανάρι και τη βάση της πινακίδας κυκλοφορίας.

Εννοείται πως η γκάμα της επόμενης χρονιάς φορά ανανεωμένα γραφικά, ενώ έγιναν μετρικές επεμβάσεις προς όφελος της πρακτικότητας, όπως η επανασχεδίαση του ψυγείου για να επιτρέψει μεγαλύτερη γωνία στροφής του τιμονιού, καθώς αναβαθμίσεις στην υδραυλική γραμμή του μπροστινού φρένου και στο σετάρισμα του πιρουνιού.

beta rs 3

Όλα τα μοντέλα αυτής της οικογένειας αποκτούν για το 2024 στον βασικό τους εξοπλισμό το σύστημα πλοήγησης (GPS) Voyager της Trail Tech. Εκτός της προφανούς λειτουργίας του, που είναι η πλοήγηση με χάρτες, η συσκευή προσφέρει ακόμη αρκετές χρήσιμες υπηρεσίες υποκαθιστώντας τα όργανα της μοτοσυκλέτας: ολικός και μερικός χιλιομετρητής, ταχύμετρο και στροφόμετρο, θερμοκρασία ψυκτικού, θερμοκρασία περιβάλλοντος και ένδειξη τάσης μπαταρίας.

Οι αναρτήσεις παραμένουν πλήρως ρυθμιζόμενες, με το μπροστινό να διαθέτει πρακτικά προφορτιστήρια για ρύθμιση χωρίς εργαλεία, ενώ το αμορτισέρ διαθέτει μοχλικό και στις ρυθμίσεις του περιλαμβάνεται και αργή/γρήγορη απόσβεση συμπίεσης.

Η νέα αυτή γκάμα είναι διαθέσιμη σε ΗΠΑ και Καναδά από τον Νοέμβριο του 2023.

Δείτε τη στην ιστοσελίδα της Beta USA: betausa.com/2024-models

Explorer

beta explorer ebike 1

Με μέγεθος μικρότερο από μια μέση μοτοσυκλέτας εκτός δρόμου, η ηλεκτρική Explorer θέλει να προσφέρει μεγαλύτερη ευκολία χρήσης, με μειωμένο θόρυβο και φυσικά, μηδενικούς εκπεμπόμενους ρύπους.

Αποτέλεσμα της συνεργασίας της Beta με την Apollo Moto, προς το παρόν το μοντέλο έχει ανακοινωθεί μόνο για την αγορά της Αμερικής, με την πιθανή άφιξη της στην Ευρώπη να παραμένει ως σενάριο.

Η μοτοσυκλέτα έχει ύψος σέλας μόλις στα 858 χιλιοστά, όντας περίπου κατά 30% μικρότερη από μια «παραδοσιακή» off-road μοτοσυκλέτα, ενώ το βάρος της έτοιμη για οδήγηση φτάνει μόλις τα 68 κιλά.

Ο ηλεκτροκινητήρας της αποδίδει 16.7 ίππους και τροφοδοτείται από μία μπαταρία 75V και χωρητικότητας 35 Ah (άρα δηλαδή, περίπου 2.6 kWh). H αυτονομία του μοντέλου, ανακοινώνεται σε ένα εύρος 50-160 χιλιομέτρων, ανάλογα και με την επιλεγμένη Riding Mode, από 2 διαθέσιμες (Casual-Medium). Υπάρχει και η επιλογή… Rocket, η οποία δίνει μεγάλη ισχύ στον ηλεκτροκινητήρα, αλλά μόνο για 10 δευτερόλεπτα, ενώ προβλέπεται και όπισθεν.

Η Beta δηλώνει ότι η μπαταρία της Explorer, μπορεί να επαναφορτιστεί σε 3 ώρες, ενώ είναι αφαιρούμενη και μπορεί να αλλαχτεί επί τόπου με άλλη πλήρως φορτισμένη για απρόσκοπτο παιχνίδι.

Το πλαίσιο της Beta Explorer είναι κατασκευασμένο από σφυρήλατο αλουμίνιο, συνεργαζόμενο με πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις – USD πιρούνι εμπρός και μονό αμορτισέρ πίσω. Στα φρένα χρησιμοποιούνται υδραυλικά δισκόφρενα εμπρός και πίσω με δίσκους διαμέτρου 210 χιλιοστών αμφότερα.

Η τιμή της, έχει οριστεί στα 4.890 δολάρια για τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2023 16:43

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon