.
Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020 15:41

“Χωράει” ένα μικρότερο Africa Twin ή ένα νέο Transalp στην γκάμα της Honda; Ποιο θα προτιμούσατε εσείς;

Πριν λίγες ημέρες, στις 13 Μαρτίου, δημοσιεύσαμε ένα άρθρο που αφορούσε στην -φημολογούμενη προς το παρόν- πρόθεση της Honda, να παρουσιάσει μια μικρότερη έκδοση της Africa Twin, στα 790-850 κ.εκ.

Πηγές αυτής της είδησης, ήταν τόσο το ιαπωνικό περιοδικό Young Machine, όσο και η βρετανική MCN, μέσα δηλαδή που θεωρούνται σε γενικές γραμμές αξιόπιστα και έχουν πολλές φορές στο παρελθόν επαληθευθεί σε ότι αφορά στα δημοσιεύματα τους.

Το πιο σημαντικό μέχρι στιγμής στοιχείο ωστόσο, είναι η δήλωση του ίδιου του Kenji Morita, του ανθρώπου που βρίσκεται πίσω από την εξέλιξη των Africa 1000 / 1100 δηλαδή, ότι όντως υπάρχουν σκέψεις για κάτι τέτοιο.

Η κατηγορία των μεσαίων Adventure, δεδομένου ότι τα “μεγάλα” μοντέλα έχουν... ξεφύγει σε κυβισμούς, εκτείνεται πλέον από τα 650 μέχρι λίγο κάτω από τα 1000 κ.εκ. και γνωρίζει μια νέα άνθηση, με πληθώρα μοντέλων ήδη σε παραγωγή και πολλά άλλα να βρίσκονται ένα στάδιο πριν από αυτή. Δύο από τις παρουσιάσεις που συγκέντρωσαν τεράστιο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, αφορούσαν μοντέλα της κατηγορίας αυτής: ΚΤΜ 790 Adventure και Yamaha Tenere 700.

Αυτό δεν είναι απλά κάτι τυχαίο, όπως τυχαίος δεν είναι και ο αριθμός των μοντέλων που διατίθενται στην παραγωγή ή έχουν ανακοινωθεί από τους κατασκευαστές:

(σημειώνουμε πως αναφερόμαστε σε μοντέλα με μπροστινό τροχό διαμέτρου 19” και πάνω)

-Aprilia Caponord 660
-ΒMW F750 / F850 GS
-CF MOTO MT800
-Ducati Multistrada 950 / S
-Husqvarna Norden 901
-KTM 790 Adventure / R
-Moto Guzzi V85TT
-Moto Morini X-Cape 650
-Royal Enfield Himalayan 650
-Suzuki V-Strom 650 / XT
-Triumph Tiger 900
-Yamaha Tenere 700

Ακόμα και η MV Agusta, σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί στην κατηγορία, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της.

Αν υπάρχουν λοιπόν κάποιες κραυγαλέες απουσίες στην λίστα, αυτές είναι της Honda και της Kawasaki. Για την Kawasaki, η δραστηριοποίηση της στην κατηγορία, είναι πλέον κάτι σαν ... λαϊκή απαίτηση, με ένα εξαιρετικό σχέδιο να έχει κάνει την παρουσία του στο διαδίκτυο και ένα μεγάλο ερωτηματικό να συνοδεύει την εμμονή στην άρνηση για κάτι τέτοιο, από τους "πράσινους". Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα αλλάξει σύντομα!

Η άλλη “ηχηρά απούσα” εταιρεία είναι φυσικά η Honda και η ανωτέρω λίστα, καθώς και οι πωλήσεις που σημειώνουν όσο μοντέλα από αυτά έχουν λανσαριστεί στην αγορά, είναι στοιχεία που σίγουρα τα λαμβάνουν σοβαρά υπόψη στο Big-H.

Εκ πρώτης και μια πολύ απλοϊκή προσέγγιση, η γκάμα της Honda μπορεί να φαίνεται πλήρης, τα CRF 250 / Rally είναι οι entry level προτάσεις, το CB500X στο κάτω άκρο της μεσαίας κατηγορίας και το NC750X γεφυρώνει ιδανικά την απόσταση με τις εκδόσεις της Africa Twin 1100.

Τα πράγματα βέβαια δεν είναι έτσι ακριβώς. Ο 19άρης τροχός που απέκτησε στην τελευταία του ανανέωση το CB500X μπορεί να θεωρηθεί ότι προσέδωσε έναν αέρα Advnetrure στην μοτοσυκλέτα, ωστόσο το NC750X, όσο επιεικής και αν είναι κανείς, δεν προκρίνεται σε καμία περίπτωση ως Adventure.

Δεν είναι μόνο ο 17άρης μπροστινός τροχός, είναι ότι όλη η φιλοσοφία της μοτοσυκλέτας υπηρετεί κάτι διαφορετικό, που έχει να κάνει με σύγχρονο αστικό περιβάλλον και καθημερινή μετακίνηση. Το NC750X, είναι εξαιρετικό στον ρόλο του Crosscover (για να δανειστούμε μια κατηγορία από τον κόσμο του αυτοκινήτου) αλλά Adventure, δεν είναι σε καμία περίπτωση.

Οπότε, από τα 500 κ.εκ. του CB500X μέχρι τα 1100 κ.εκ. των Africa, υπάρχει ένα κενό, που πρέπει άμεσα να συμπληρωθεί.

H Honda έχει μια εξαιρετική παράδοση σε αυτή την κατηγορία, με τα Dominator 650, Transalp 600 /650 / 700 και φυσικά τις Africa Twin 650 / 750, που όσο σημειωνόταν η αύξηση των κυβισμών στα πάλαι ποτέ μεγάλα On-Off προς το λίτρο, επιτελούσαν άριστα τον ρόλο της εκπροσώπησης για την εταιρεία στο άνω άκρο των μεσαίων κυβισμών.

Στην συλλογική μοτοσυκλετιστική μνήμη, η Honda έχει συνδεθεί άρρηκτα με την συγκεκριμένη κατηγορία λοιπόν και η ανάγκη για μια μοτοσυκλέτα στους κυβισμούς που ορίζουν τα μεσαία Adventure στις μέρες μας, είναι επιτακτική.

Όπως το βλέπουμε εμείς, η Honda μπορεί να κινηθεί με τους εξής δύο τρόπους:

1. Μπορεί να επαναφέρει το όνομα των Transalp στο προσκήνιο, σε μια πιο ήπια τοποθέτηση εντός της Adevnture κατηγορίας 

2. Mπρεί να παρουσιάσει μια μικρότερη έκδοση της Africa Twin, με σαφώς πιο σπορτίφ προσανατολισμό.

Ως πλεονέκτες, θα θέλαμε και τα δύο αλλά τα πράγματα δεν λειτουργούν βάση των δικών μας “θέλω”. Προφανώς.

Στην περίπτωση επαναφοράς του Transalp, με μια αύξηση του κυβισμού και της ισχύος στο μοτέρ που κινεί τα NC750X, κάτι που συζητιέται ως σενάριο και για την “μεσαία” Africa, η Honda θα είχε μια μοτοσυκλέτα με πολύ βαρύ όνομα στην αγορά.

Μια άλλη προσέγγιση είναι ο υποκυβισμός του προηγούμενου μοτέρ των 1000 κ.εκ. της Africa και η δημιουργία μικρότερης έκδοσης (ή εκδόσεων), με ένα εξίσου βαρύ όνομα.

Φυσικά το DCT θα μπορούσε να παίζει και στις δύο περιπτώσεις ως έξτρα εξοπλιστικό στοιχείο, ενώ από τιμολογιακής άποψης, δεδομένου ότι οι Africa Twin των 1100 κ.εκ. (του 2020) ξεκινάνε από τα 15.000 ευρώ, η περιοχή γύρω από τα 10.000 έως τα 13.000 ευρώ για τις πλήρως εξοπλισμένες εκδόσεις, θα μπορούσε να θεωρηθεί αναμενόμενη, δεδομένου και του πως κινείται και ο ανταγωνισμός.

Αν λοιπόν το σενάριο για ένα μεσαίο Advneture πραγματοποιηθεί από την Honda, περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πως αυτό θα τοποθετηθεί πρωτίστως εντός της δικής της γκάμας, προκειμένου να αποφευχθεί ο εσωτερικός ανταγωνισμός

Θα θέλαμε και την δική σας άποψη στα σχόλια της δημοσίευσης του θέματος στο facebook. Πιστεύετε ότι θα υλοποιηθεί κάτι τέτοιο και αν ναι, ποια χαρακτηριστικά θα θέλατε να έχει η μοτοσυκλέτα; Προτιμάτε ένα νέο Transalp ή μια μικρότερη Africa Twin;


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020 18:35

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon