.
Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2019 12:20

Αφιέρωμα: Πέντε επικίνδυνες κατηγορίες οδηγών

Απλά, αποφύγετε τους!

Οι ελληνικοί δρόμοι είναι επικίνδυνοι. Όχι μόνο γιατί έχουν τα χάλια τους τα μαύρα αλλά γιατί σε αυτούς κυκλοφορούν επίσης και οδηγοί, των οποίων οι συνήθειες, η συμπεριφορά και η στρεβλή τους άποψη περί κυκλοφοριακής αγωγής, του καθιστά άκρως επικίνδυνους για τους εποχούμενους σε δύο τροχούς και όχι μόνο. Κυκλοφορώντας καθημερινά με μοτοσυκλέτες, έχουμε παρατηρήσει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες “ομάδες” επικίνδυνων οδηγών, οι οποίες μπορούν να κατηγοριοποιηθούν και αυτές είναι που παρουσιάζουμε στο θέμα που ακολουθεί.

Πριν συνεχίσετε την ανάγνωση, προκειμένου να αποφευχθούν παρεξηγήσεις, να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα. Πρώτα απ όλα “κακοί” και επικίνδυνοι οδηγοί, δυστυχώς υπάρχουν παντού, συμπεριλαμβανομένου και του χώρου της μοτοσυκλέτας φυσικά! Αυτό είναι ένα ξεχωριστό θέμα, με τα δικά μας “κακώς κείμενα” έχουμε ασχοληθεί στο παρελθόν και είναι σίγουρο ότι θα ασχοληθούμε και στο μέλλον. Δεν “βγάζουμε την ουρά μας απ΄έξω” λοιπόν. Κατά δεύτερον, σε καμία περίπτωση δεν έχουμε επηρεαστεί από στερεότυπα, ούτε είναι πρόθεση μας να δημιουργήσουμε καινούργια. Σε καμία περίπτωση επίσης, δεν μας αρέσουν ούτε και υιοθετούμε τις γενικεύσεις, δεν ισχυριζόμαστε ότι οποιοσδήποτε ανήκει σε μια ηλικιακή ομάδα / κοινωνική τάξη ή οποίος οδηγά το τάδε αυτοκίνητο από αυτά που παρατίθενται πιο κάτω, παρουσιάζει κατ΄ανάγκη συγκεκριμένες συμπεριφορές.

Το θέμα έχει γραφτεί με μια χιουμοριστική προσέγγιση / διάθεση και δεν έχει σκοπό να προσβάλει ή να μειώσει κανέναν.

Οδηγός Smart

Δεν φταίνε τα αυτοκίνητα βέβαια ούτε και ισχυριζόμαστε ότι όποιος έχει smart είναι και επικίνδυνος. Αλλά είναι αρκετοί αυτοί που τα οδηγούν και καταφέρνουν το εξής καταπληκτικό: να έχουν ένα από τα μικρότερα αυτοκίνητα παραγωγής και να δημιουργούν κυκλοφοριακό κομφούζιο λες και κατευθύνουν πούλμαν. Γιατί εντάξει, μπορεί να είναι μικρότερο από ένα μέσο αυτοκίνητο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι χωράει παντού, ούτε και ότι μπορεί να ελίσσεται στην κίνηση σαν “μπαλαρίνα”. Εδώ λοιπόν είναι το σημείο κλειδί, ότι μερικοί οδηγοί Smart, απλά δεν το καταλαβαίνουν αυτό.

Θα μπλοκάρουν την δίοδο ανάμεσα στα αυτοκίνητα γιατί νομίζουν ότι χωράνε να περάσουν. Θα κάνουν κατάληψη της διαχωριστικής σε δρόμους με δύο λωρίδες κυκλοφορίας γιατί νομίζουν ότι οι άλλοι χωράνε να περάσουν από δίπλα. Θα το παρκάρουν κάθετα, ή με τρόπο που θυμίζει κακή τοποθέτηση σε τουβλάκια στο Tetris, γιατί νομίζουν ότι δεν εμποδίζουν. Θα σε προσπεράσουν “φίλερ” γιατί πιστεύουν ότι έχουν αφήσει “αέρα”. Θα κάνουν σφήνες και τιμονιές που θυμίζουν βιαστικό ντελιβερά με παπάκι. Όλα αυτά, γιατί απλά έχουν “μικρό αυτοκίνητο” και ως γνωστό, όταν κρατάς στα χέρια σου σφυρί, τα βλέπεις όλα σαν καρφιά.

Κυρία ΒΠ / ΝΠ με SUV

Εύκολο να εντοπιστεί, μιας και το θηριώδες SUV των 3+ λίτρων δεν περνάει απαρατήρητο. Αν δείτε μέσα κάτι να χρυσίζει, είναι το ντεκαπάζ – πλατίνα στο μαλλί και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εξαφανιστείτε το συντομότερο δυνατόν. Κινδυνεύετε! Η κυρία ΒΠ με SUV, δεν χαμπαριάζει τίποτα, το μυαλό της τρέχει σε ένα κάρο άσχετα πράγματα εκτός από τον δρόμο. Πιλάτες, γκουρμέ εστιατόρια, ο γυμναστής στο τμήμα πιλάτες και άλλα τέτοια. Η δε πιθανότητα να μιλάει στο κινητό, είναι ευθέως ανάλογή με αυτή της αφόδευσης αρκούδας στο δάσος.

Όλα αυτά μαζί, αν συνδυαστούν με μια υφέρπουσα ή και ξεδιάντροπη έπαρση λόγο του ότι αυτή ανήκει στην εύπορη αστική τάξη και όλοι οι άλλοι είναι φτωχολογία, δημιουργεί μια από τις επικίνδυνες κατηγορίες οχημάτων στον δρόμο. Στρίβει όπου θέλει χωρίς φλας, διπλοτριπλοπαρκάρει, παραβιάζει stop, “σφάζει” κόκκινα και τους καθρέπτες τους κοιτά μόνο σε περίπτωση που θέλει να φρεσκάρει το makeup. Σε περίπτωση που ζητήσετε τα ρέστα μετά από μια “δολοφονική” της κίνηση, η κυρία ΒΠ / ΝΠ με SUV δεν πρόκειται ποτέ να παραδεχθεί το λάθος και μπορεί πολύ εύκολα να σας “στολίσει” σαν λιμενεργάτης, ξεχνώντας τα Γαλλικά και το πιάνο με τα οποία μεγάλωσε. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι εντυπωσιακό το πόσο ανέκφραστη και ψυχρό φαίνεται το πρόσωπο της, αλλά αυτό δεν οφείλεται σε state of mind – jedi τεχνικές, παρά στο μπότοξ.

Τηλεθεατής Γιώργου Αυτιά

Φοράει τραγιάσκα, είναι μιας κάποια ηλικίας και οδηγά παλιό αλλά καλοσυντηρημένο αυτοκίνητο όπως Opel Ascona, κανά Corolla ή Simca του κάποτε. Συνήθως, παίζουν μαξιλαράκια με σεμέν κάλυμμά ή λούτρινα στην εταζέρα πίσω. Το ότι το αυτοκίνητο είναι τόσο πένα οφείλεται ακριβώς στο ότι το κυκλοφορεί δυο – τρεις φορές τον χρόνο. Ποτέ δεν ήταν αυτό που λέμε καλός οδηγός, ακόμα και αν κριθεί με μεγάλη επιείκεια, οπότε αυτό σε συνδυασμό με το ότι έχει χάσει κάθε επαφή με τον δρόμο αλλά και με το γεγονός ότι τα αντανακλαστικά του είναι πιο αργά και από αυτά του βραδύποδα, τον καθιστούν άκρως επικίνδυνο.

Ο τηλεθεατής Γιώργου Αυτιά, έχει μια μόνιμη τσαντίλα αλλά και την αίσθηση ότι του χρωστά όλος ο κόσμος, για αυτό και δικαιούται να κάνει ότι θέλει, όποτε θέλεις και όπως θέλει, υπακούοντας σε ένα δικό του ΚΟΚ, ο οποίος ορίζεται πρωτίστως από την πλήρη απώλεια της συναίσθησης του ότι κυκλοφορούν και άλλοι γύρω του. Οδηγά τόσο αργά, που μπορεί να τον περάσει σε ταχύτητα σχηματιζόμενος σταλακτίτης, ενώ είναι πολύ πιθανό να βρίζεται με την γυναίκα του στο διπλανό κάθισμα ή να έχει επιδοθεί σε έναν επιθετικό μονόλογο διανθισμέμο με κατάρες και μπινελίκια, επειδή του έκοψαν το ΕΚΑΣ. Όσο η εγγύτητα του τηλεθεατή Γιώργου Αυτιά και του οχήματος του, πλησιάζει αυτή φούρνου, φαρμακείου, ΙΚΑ ή λαϊκής αγοράς, να είστε σε εγρήγορση, οι πιθανότητες να σταματήσει στην μέση του δρόμου και να ανοίξει διάπλατα την πόρτα είναι πάρα πολλές!

Καγκούρι

Είδος υπό εξαφάνιση στις μέρες μας, παλιότερα το συναντούσε κανείς σε πολυπληθείς συγκεντρώσεις κοντά σε πλατείες και σε μέρη όπου έπεφτε η κόντρα σύννεφο. Μιλάμε για το “παραδοσιακό” καγκούρι, αυτό με το το μπουρί σόμπας για εξάτμιση, τα φωτάκια στα πιτσιλιστίρια, τα φιμέ τζάμια, τις ζάντες και το αυτοκόλλητο “no fear”. Το καγκούρι είναι επικίνδυνο είδος καθώς θέλει να αποδείξει σε όλους ότι είναι ο πιο γρήγορος. Στους φίλους του, σε σένα, στους περαστικούς, στους θάμνους και στα δέντρα, στον αδέσποτο σκυλάκο στην άκρη του δρόμου.

Όλοι πρέπει να μάθουν ότι το “πάει μπούνια και με τις πόρτες” το εργαΛΛΛείο για αυτό και η οδήγηση του είναι ουσιαστικά μια συνεχής επίδειξη. Μπορεί να έχει γέλιο για όλους εμάς η θέα ένας αυτοκινήτου που είναι έτοιμο να πετάξει τις μπιέλες από το καπό ενώ εκκινεί από φανάρι με επιτάχυνση scooter 200 κ.εκ. αλλά δεν έχουν καθόλου γέλιο οι δολοφονικές σφήνες ή το ότι το καγκουρί μπορεί να χάσει ανά πάσα ως και στιγμή τον έλεγχο με τις ηλιθιότητες που κάνει στον δρόμο. Σε όλα αυτά, προστίθεται και η προκλητική συμπεριφορά, με το καγκούρι να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο για “τσαμπουκάδες” για το παραμικρό. Η μόνη συμβουλή που έχουμε να δώσουμε είναι μια: μακρυά. Σε λίγο καιρό άλλωστε, τα καγκούρια θα αποτελούν μουσειακό έκθεμα.

Ν

Συγχωρέστε μας, δεν είμαστε σε καμιά περίπτωση σεξιστές και θεωρούμε ότι το ανδρικό φύλο είναι γενικά πιο επιρρεπές στην βλακεία. Αλλά στην περίπτωση του παράγοντα “Ν”, δηλαδή του νέου οδηγού, η εμπειρία μας έχει διδάξει ότι οι κοπελιές είναι πιο επικίνδυνες και υπάρχει μια απλή (εξήγηση σε αυτό. Ο Ν άρρεν ντρέπεται να βγει στον δρόμο και να εκθέσει την ασχετοσύνη και τον φόβο του σε κοινή θέα. Αυτός πρώτα θα νομίζει ότι το έχει και μετά, μην ανησυχείτε, θα βγει να κάνει ένα κάρο ηλιθιότητες στον δρόμο. Η Ν θήλυ όμως, δεν έχει κανένα πρόβλημα να δείχνει ευάλωτη και εύθραυστη. Οδηγά κάτι μικρό, σε χρώμα παστέλ, στο οποίο αν περάσετε κοντά και έχει ανοιχτά παράθυρα θα σας σκάσει μια έντονη μυρωδιά από βανίλια και φρούτα του δάσους λόγω του ότι το έχει τιγκάρει στα αποσμητικά χώρου.

Έχει επίγνωση ότι δεν ξέρει να οδηγά αλλά παρ΄όλα αυτά δεν διστάζει να κάνει εξάσκηση σε όλες τις κακές συνήθειες, όπως να μιλά στο κινητό, να ασχολείται με το ράδιο, να πίνει καφέ και να τρώει, να βάφεται κ.ο.κ. Η “Ν”, πέραν του ότι μπορεί να παραβιάσει όλο τον ΚΟΚ σε απόσταση 500 μέτρων, έχει και ένα άλλο πολύ επικίνδυνο χαρακτηριστικό, δεν το έχει καθόλου με τον χειρισμό του αυτοκινήτου. Μπορεί να της σβήσει, να “τσαρουχώσει” φρένα χωρίς λόγιο και αιτία, να κατεβάσει από τετράρτη σε πρώτη, να ξεχαστεί στο γκάζι και πολλά άλλα. Μιλάμε δηλαδή για ένα σύνολο απρόβλεπτων καταστάσεων, τις οποίες δεν τις έχουμε συνηθίσει. Θέλει πολύ προσοχή. Σε περίπτωση στραβής, είμαστε σίγουροι βέβαια πως οι περισσότεροι από εσάς θα μαλακώσετε και θα αρχίσετε τα σούξου – μούξου και τις γλύκες. Είναι μικρή κοπελίτσα ρε μαντράχαλοι, αφήστε την ήσυχη!

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2019 14:08

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon